Panny Młode 2020 cz. II - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-02-18, 14:51   #2101
tinkerver2
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2020 cz. II

Cytat:
Napisane przez kolorowa90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jeśli chodzi o pierwszy taniec, bierzecie lekcje, czy raczej spontan?? bo jestem ciekawa w ile czasu takie kołki jak my możemy się nauczyć paru podstawowych kroków i czy już się rozglądać za szkołą tańca
Ja nie umiem nawet tańczyć 2 na 1, a co dopiero 1 taniec ale nie no, raczej coś a'la walc będzie.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 14:54   #2102
margaritaa
Wtajemniczenie

Wy mówicie kołki a ja mówię o sobie klocek lub słoń.:P
Śmiesznie. Słabo mi te tańce wychodzą, choć bardzo się staram. Zapisaliśmy sie na kurs tańca. Już bylismy na dwóch lekcjach.
Stary 2020-02-18, 14:55   #2103
kolorowa90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Ja nie umiem nawet tańczyć 2 na 1, a co dopiero 1 taniec ale nie no, raczej coś a'la walc będzie.

U nas jest podobnie ja jestem anty takie tańce w parze co innego jak się napije to wtedy mogę tańczyć do rana. Choć może na własne wesele wypadałoby się czegoś nauczyć, to może być jedyna okazja hahaah
kolorowa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 14:55   #2104
Ashya_
Zakorzenienie

My chyba też musimy się wybrać, tż to kłoda, tańczy jak kłoda ja nie lepiej także no

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2020-02-18, 14:58   #2105
margaritaa
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas jest podobnie ja jestem anty takie tańce w parze co innego jak się napije to wtedy mogę tańczyć do rana. Choć może na własne wesele wypadałoby się czegoś nauczyć, to może być jedyna okazja hahaah
No, to prawda.Nie będę nic a nic piła na swoim weselu.
Niestety
Więc kurs zapewni mi komfort psychiczny, że zrobiłam wszystko, co w mojej mocy.
Stary 2020-02-18, 15:01   #2106
kolorowa90
Rozeznanie

Znowu ja anty talent do łapania i zapamiętania kroków. Oglądałam na yt podstawowe kroki i tańce to już one mi się wydawały skomplikowane i nie jestem w stanie tego zapamiętać może lepszy będzie spontan, bo jak coś nie wyjdzie to jeszcze gorzej

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:
Napisane przez margaritaa Pokaż wiadomość
No, to prawda.Nie będę nic a nic piła na swoim weselu.
Niestety
Więc kurs zapewni mi komfort psychiczny, że zrobiłam wszystko, co w mojej mocy.

Zdecydowałaś, że nie pijesz ?

Ja sobie nie wyobrażam, już nie mogę się doczekać jak w domu podczas szykowania wypijemy szampana hehe
Stary 2020-02-18, 15:06   #2107
margaritaa
Wtajemniczenie

kolorowa90myslę, że tak będzie lepiej dla mniei dla moich zdjęć
Stary 2020-02-18, 15:38   #2108
pinkelephants
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
Jak byliśmy umówić termin sama się zapytałam o kasę to usłyszałam co laska, może być 50 może byc 800 może być 500 na ile kogo stać. Zobaczymy w praktyce pytałam czy organiście coś itp to że nie ze ile damy to damy a organista i tak gra itp. Tylko prosił by nie rzucać ryżem itp bo później się zlatuja gołębie i więcej sprzątania niż to warte

U nas ksiądz nie pozwala rzucać ryżem ze względu na to, że jest to marnowanie jedzenia i akurat to rozumiem, szanuje i podoba mi się. Nawet jeśli to symboliczne. U nas ślub kosztuje 400 zł. Jest to ustalone przez księdza, ale jakoś mi to nie wadzi. Nie są to duże pieniądze, a wiem że ten ksiądz jak ktoś jest w trudnej sytuacji naprawdę jest w porządku. Kiedyś mieliśmy w naszej rodzinie pogrzeb i wesele w ciągu jednego tygodnia. Ksiądz nie chciał potem brać za ślub.
Cytat:
Akurat moda z rzucaniem grosików już chyba przeszła, ale jeszcze parę lat temu było to na każdym ślubie na jakim byłam.
A powiem szczerze, że też mi się tak wydawało, a mam wrażenie, że teraz bardzo mocno to wraca...
Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
Akurat nikt nie musi wyrażać zgody na ślub w parafii młodego - zgoda jest potrzebna w przypadku obcej parafii.Ja też uważam, że parę stówek przy kosztach wesela to wiele nie robi. Chodzi tylko o to, że nie powinno być cenników. Że za mniej niż 1000zł to on ślubu nie udzieli. Ja jeszcze nie pytałam o koszty, ksiądz też nie zaczął tego tematu.Ja kupiłam srebrne kolczyki. Obrączkę i pierścionek mam złote.

Dokładnie. Zgoda jest potrzebna tylko w parafii obcej dla pary młodej. My bierzemy ślub poza naszymi parafiami. I tylko jedno z nas musi sobie te zgodę załatwić. Więc tak naprawdę jeśli ktoś nie chce brać ślubu w swojej parafii to jak dla mnie nie ma takiej siły, żeby komuś zabronić. Chyba że zarówno kobieta jak i TZ są z jednej.
Cytat:
Znowu ja anty talent do łapania i zapamiętania kroków. Oglądałam na yt podstawowe kroki i tańce to już one mi się wydawały skomplikowane i nie jestem w stanie tego zapamiętać może lepszy będzie spontan, bo jak coś nie wyjdzie to jeszcze gorzej

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Zdecydowałaś, że nie pijesz ?

Ja sobie nie wyobrażam, już nie mogę się doczekać jak w domu podczas szykowania wypijemy szampana hehe
Ja też zamierzam pić na swoim weselu. Nie mówię o zawrotnych ilościach, ale nie ma potrzeby, żeby nie pić nic (:

pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 17:19   #2109
angeegna
Zakorzenienie

Ja nie piję na swoim weselu, bo ogólnie nie lubię

Co do kursu tańca to nie planujemy. Mi idzie nieźle, Tżtowi trochę gorzej,ale damy radę.

A na naukach/w poradni ODRADZAJĄ kalendarzyk

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 18:45   #2110
Nikki_944
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
U nas budżet ok. 50 tys, liczymy realnie po odmowach 120 osób
Na pewno, oni sprzedają dokładnie rzeczy z Ali z kolosalną przebitą

120 osób Wam odmówiło?
U nas się budżet powiększył, bo jak na razie przychodzi więcej osób niż zakładaliśmy. Aczkolwiek do ostatecznego terminu potwierdzenia przybycia jeszcze trochę zostało. Sala jest do tego dostosowana na szczęście, bo jakbyśmy zapraszali z nadwyżką, bo przecież sporo odmawia to mielibyśmy teraz niezłą niespodziankę.

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość
U nas w niedzielę ruszają zapisy internetowe na weekendowe nauki małżeńskie na marzec.

Cudownie mieć to z głowy.

Cytat:
Napisane przez SorbetMalinowy Pokaż wiadomość
Boziu, boję się tego samego. Też przerabiam nieco suknię i po nocach mi się śni, że przychodzę na przymiarkę, a suknia wygląda po zmianach zupełnie inaczej niż to sobie wyobrażałam

Nie jest źle, ale coś mi nie gra. Nie chciałam mieć takiego głębokiego wycięcia w dekolcie jakie było pierwotnie, bo nie mam się czym chwalić i zaproponowano mi zmniejszenie tego. Zgodziłam się, ale jak zobaczyłam ją przerobioną to mi się tak smutno zrobiło.

Cytat:
Mnie przeraża buta niektórych księży, i że są ludzi, którzy to wspierają "bo jak inaczej?". U mnie w mieście są 3 kościoły - jeden to zakon, gdzie serio jest co laska, drugi w sumie nie wiem i trzeci, "mój". Ksiądz za ślub bierze 1000 zł. Normalnie ma cennik, pogrzeb tyle, chrzest tyle, ślub tyle. nie zgadza się na ślub w innej parafii, np. Pana młodego, BO NIE. I laski serio do niego idą i płacą te 1000 zł za ślub. A potem lawina pretensji, bo jak to, przecież sakramenty są darmowe, jak on śmie brać tyle pieniędzy, co chwilę nowym autem jeździ, chałupę postawił!
A jednocześnie grzecznie idą i płacą.
Jestem na grupach ślubnych na fb i tam często jest takie zjawisko - ksiądz ma jakieś widzimisię, chce kupy hajsu za ślub, Więc obgadają, obgadają, po czym idą i płacą.
"Przeżyłam" kilka ślubów, pogrzebów, chrztów właśnie w klasztorze, i tam wszyscy dają sporo "co laska", ale nie dlatego, że cennik, tylko dlatego, że chcą. Bo ojciec nie robi problemów, traktuje ludzi z pozycji "rodzina", a nie "jestem proboszczem, kłaniaj mi się". proboszcz z parafii do której należałam jest wiecznie obrażony, potrafił się doczepić, że nie zwracam się do niego księże proboszczu tylko proszę pana (no jak powszechnie wiadomo nie jestem wierząca i nie uznaje instytucji księdza), każda msza (no dobra, ostatni raz byłam na pogrzebiedziadka, czyli 8 lat temu) jest autentycznie skrócona do minimum. Ojciec z zakonu zawsze jakoś msze urozmaica, zawsze jakoś ciekawie mówi, urządza bardzo wzruszające śluby.
Więc no.

Jakby mi ksiądz narzucił cennik, to albo poszukałabym jakiegoś normalnego, albo skończyłoby się na cywilnym.

Cytat:
Moja wiara też jest zachwiana przez instytucje kościoła ale jednak chciałabym mieć nie tylko ślub cywilny.Medal ma dwie strony oczywiście nie mowie, że popieram te ogromne kwoty za wesele ale jeśli ktoś robi dajmy na to wesele za 50-100tys to chyba tysiąc nie jest jakimś ogromnym wydatkiem w skali całego wesela, a to jednak się robi ślub a wesele to jest dodatek, a nie odwrotnie i trzeba o tym pamiętać.
Ksiądz w naszej parafii też jest roszczeniowy od mojego brata chciał 400zł za wypisanie papierka, że może wziąć ślub w innej parafii to brat wyszedł i się okazało, ze tam gdzie robił wystarczył tylko odpis chrztu. Więc to przykład, ze pazera księży nie zawsze popłaca.
Wgl to nie wiem jak to jest z tymi dokumentami, co trzeba a co nie bo chyba w każdej parafii mają swoje wytyczne.

Rozumiem, że księża się burzą, że ktoś potrafi wydać tysiące na imprezę, a w ofierze dać nie wiele, no ale jednak to cudze pieniądze i dysponuje nimi jak uważa. Może 1000 zł w skali wydatków weselnych nie jest dużo , ale ten sakrament nie powinien być wyceniany na podstawie poniesionych kosztów wesela. U mnie może wyjść ok 70 tys. za całość, a za ślub zamierzam dać 500 zł. Gdybym nie robiła wesela, tylko chciała sam ślub i po nim zmyć się do domu, to też bym dała 500 zł. To co po tym ślubie będzie się działo i za ile, nie powinno nikogo interesować.

Ogólnie koszty związane z kościołem to:
500 zł - ksiądz
100 zł - zapowiedzi (dajemy po 50 zł)
200 zł + X zł - x to koszt kwiatów - przystrojenie kościoła, 200 zł bierze siostra zakonna
do 200 zł - organista (nie znam ostatecznej kwoty)
150 zł - dziewczyna co śpiewa (ale to już mój wymysł i powiedzmy, że zbędny koszt, który zdecydowałam się ponieść)

Także za ślub w kościele już wychodzi ponad 1000 zł.

Z dokumentów to co wszędzie jest jednakowe, to: metryka chrztu, nauki przedmałżeńskie, poradnia, dokumenty z USC w przypadku ślubu konkordatowego, oceny ze świadectwa szkolnego, chyba tyle. U mnie dodatkowo jeszcze są dni skupienia.

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
My mamy naprawdę świetnego proboszcza sami pewnie damy z 500 zł za ślub ale dlatego że chcemy. Przy rozmowie w ogóle nie było mowy o pieniądzach.

U mnie nawet zapowiedzi zaczął bez mojej "ofiary". W niedzielę miałam uszykowaną kopertę, żeby po mszy iść się zapytać o zapowiedzi i dać na nie. Jak usłyszałam z ambony jak mnie wyczytuje to aż mnie zmroziło, no ale po mszy i tak szliśmy donieść dokumenty, więc i kopertę zostawiłam, choć w sumie nie musiałam skoro i tak już wyczytał.
Stary 2020-02-18, 19:45   #2111
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
O z chęcią przyjmę a jaka metoda to zależy która babka nas będzie przyjmować bo są 2 i każda uczy jakiejś innej
Podrzuć mi maila na priv, to wyślę
theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 21:06   #2112
pandemonium4
Zadomowienie

Mam ostatnio ciężki czas w pracy, ale nadrabiam czytanie wątku wieczorami.

Od siebie tylko dorzucę, że nie planujemy w ogóle mieć pierwszego tańca. Po prostu na spontanie niech każdy tańczy jak i kiedy chce i ja nie lubię być w takim centrum uwagi.

Już przed ślubem zamierzam wypić kielicha xd na rozluźnienie.

Na weselu też nie będę trzeźwa, oczywiście bez przesady, tak żebym nie przejmowała się tym, że rodzina TŻ mi dupę obrabia, tylko tańcowała na całego xD

Planowałam z TŻ pójść na 2-3 indywidualne lekcje tańca, żeby pokazali nam podstawy, ale może wystarczy jak będziemy ćwiczyć w domu? Jeszcze nie wiem.

TŻ będzie w weekend załatwiał zgodę na ślub w innej parafii. Ksiądz jest trzepnięty, mam lekkie obawy.

pandemonium4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 21:38   #2113
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikki_944 Pokaż wiadomość
120 osób Wam odmówiło?
Nie, liczymy że po odmowach będzie 120

Zresztą pierwotna lista tyle osób zakładała, ale nagle skądś się wzięło 40 więcej

Stary 2020-02-18, 22:35   #2114
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
No właśnie mój tż też ma blizny po trądziku i nadal mu coś tam wyskoczy od czasu do czasu, ale mi piszą kosmetyczki, że mężczyzn nie malują
Dla mnie to oczywiste, że jak ja mogę ukryć swoje wady i czuć się pewniej, to chce tego samego dla tża, żeby też się czuł dobrze.

Serio? Nie myślałam, że kosmetyczki tak dyskryminują mężczyzn Będę musiała popytać jak to wygląda w swoim mieście, bo póki co się nie dowiadywałam, bo myślałam, że nie jest to jakaś wyjątkowa usługa.

Cytat:
Dziewczyny, a jak robicie z biżuterią? W sensie chodzi o kolor metalu. Na co dzień noszę złoto, no i w dniu ślubu też raczej (złote pierścionki) myślałam nad kolorem złotym... Ale większość która mi się podoba jednak jest w kolorze srebrnym... To się nie będzie gryzło?

Wydaje mi się, że do Twojej sukienki bardziej pasowałaby srebrna biżuteria.

Cytat:
Dziewczyny, a jeśli chodzi o pierwszy taniec, bierzecie lekcje, czy raczej spontan?? bo jestem ciekawa w ile czasu takie kołki jak my możemy się nauczyć paru podstawowych kroków i czy już się rozglądać za szkołą tańca
My wykupiliśmy internetowy kurs pierwszego tańca. W ostatni weekend zaczęliśmy ćwiczyć i muszę przyznać, że całkiem fajna zabawa

Cytat:
Napisane przez Nikki_944 Pokaż wiadomość
Nie jest źle, ale coś mi nie gra. Nie chciałam mieć takiego głębokiego wycięcia w dekolcie jakie było pierwotnie, bo nie mam się czym chwalić i zaproponowano mi zmniejszenie tego. Zgodziłam się, ale jak zobaczyłam ją przerobioną to mi się tak smutno zrobiło.
Będziesz próbowała jeszcze jakoś przerabiać ten dekolt czy już zostawisz tak jak jest?

Edytowane przez SorbetMalinowy
Czas edycji: 2020-02-18 o 22:39
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-18, 22:53   #2115
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Serio? Nie myślałam, że kosmetyczki tak dyskryminują mężczyzn Będę musiała popytać jak to wygląda w swoim mieście, bo póki co się nie dowiadywałam, bo myślałam, że nie jest to jakaś wyjątkowa usługa.
Myślę, że to może kwestia braku szkoleń, bo makijaż męski polega trochę na czymś innym niż damski

Stary 2020-02-18, 23:18   #2116
pinkelephants
Rozeznanie

Hm. U mnie nie ma czegoś takiego jak makijaż męski w cenniku kosmetyczki. Może to kwestia tego, że dziewczyna jest mistrzynią świata w wizażu i zajmuje się tylko tym. Nie wiem czy pojęcie wizaż może dotyczyć mężczyzn...
W każdym razie brak takiej usługi, ale mój TZ już jasno powiedzial, że on nie widzi takiej potrzeby.

Stary 2020-02-19, 08:02   #2117
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

Wydaje mi się, że do Twojej sukienki bardziej pasowałaby srebrna biżuteria.

My wykupiliśmy internetowy kurs pierwszego tańca. W ostatni weekend zaczęliśmy ćwiczyć i muszę przyznać, że całkiem fajna zabawa

Będziesz próbowała jeszcze jakoś przerabiać ten dekolt czy już zostawisz tak jak jest?
Też nie myślałam, że to coś extra, a tu jednak... Ale już znalazłam bardzo fajną panią, w piątek mi potwierdzi, czy da radę przyjechać do nas i jeszcze umalować ze dwie osoby (moja mama i siostra).
A jak będę miała czas i kasę po weselu, to chyba pójdę do niej na kurs szpachlowania

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-19, 08:47   #2118
kolorowa90
Rozeznanie

Mam dylemat w sprawie kamerzysty, cena 3800zł akurat ma nasz termin wolny. Mój M. jest na nie a ja się waham bo to może być fajna pamiątka mimo, że nie lubię aparatów i kamer i jestem niefotogeniczna to może warto.

Doszliśmy też wczoraj do wniosku, że musimy trochę ograniczać koszty, bo w przypadku jakiś niespodziewanych wydatków możemy nie nazbierać tyle co zakładaliśmy.
Stary 2020-02-19, 09:23   #2119
pinkelephants
Rozeznanie

Dla mnie kamerzysta to jest taka pamiątka, że nic jej nie zastąpi. U nas że znajomymi, rodzina wraca się do tych filmów po latach.

Stary 2020-02-19, 09:28   #2120
angeegna
Zakorzenienie

Na kamerę szkoda mi kasy - obejrzymy raz czy dwa i kilka tysięcy nie nasze. Ewentualnie może na krótko przed ślubem poszukamy czegoś w cenie mocno last minute ale to ewentualnie.

Stary 2020-02-19, 09:35   #2121
pinkelephants
Rozeznanie

Ja znowu mam podejście, że gdybym miała wziąć kto sie trafi to byłoby mi szkoda kasy. Jednak jeśli już place za te kamerę to niech to będą dobre ujęcia, a nie jak kamerka w latach 90 - wujek, który nagrywał po weselach. A zdarzyło mi się w ostatnim czasie wiedzieć takie filmy...

Stary 2020-02-19, 09:36   #2122
tinkerver2
Zakorzenienie

Dla mnie kamerzysta - nope. Film się obejrzy raz, drugi i trzeci i pójdzie w kąt. Lepiej zainwestować w fotografa.
Co myślicie o podróży poślubnej we wrześniu? Mieliśmy jechać w czerwcu, ale cena naszych wakacji wzrosła do ponad 3 tyś... A może we wrześniu znajdziemy fajne last minute? Powinno być jeszcze ciepło.

Stary 2020-02-19, 09:38   #2123
pinkelephants
Rozeznanie

Cytat:
Dla mnie kamerzysta - nope. Film się obejrzy raz, drugi i trzeci i pójdzie w kąt. Lepiej zainwestować w fotografa.
Co myślicie o podróży poślubnej we wrześniu? Mieliśmy jechać w czerwcu, ale cena naszych wakacji wzrosła do ponad 3 tyś... A może we wrześniu znajdziemy fajne last minute? Powinno być jeszcze ciepło.

Jak dla mnie super, choć wiadomo nie każdy kierunek. Bylam w Bułgarii to raczej nie polecam, ale ja lubię wysokie temperatury. Za to w Turcji byłam na przełomie września i października i było naprawdę super (:
Wszystko było wtedy tańsze, łącznie z wycieczkami fakultatywnymi i wssztskim na straganach (:

Stary 2020-02-19, 09:42   #2124
kolorowa90
Rozeznanie

A gdzie planujecie podróż poślubną?
Stary 2020-02-19, 09:43   #2125
tinkerver2
Zakorzenienie

Albo Malta, albo Grecja.

Stary 2020-02-19, 09:48   #2126
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość
Ja znowu mam podejście, że gdybym miała wziąć kto sie trafi to byłoby mi szkoda kasy. Jednak jeśli już place za te kamerę to niech to będą dobre ujęcia, a nie jak kamerka w latach 90 - wujek, który nagrywał po weselach. A zdarzyło mi się w ostatnim czasie wiedzieć takie filmy...

No tego nie powiedziałam. Jestem estetką i fotografa mam z najwyższej półki. Z kamerą musiałoby być podobnie.
Cytat:

Era last minute odeszła już do lamusa. Trzeba mieć sporo szczęścia, by naprawdę trafić na okazję cenową. Rozejrzyj się teraz, gdzieniegdzie promocje first minute jeszcze się nie skończyły. Ale dla mnie wrzesień z czerwcem wygrywa: morze jest nagrzane, a temperatury dalej za*ebiste.
Cytat:
A gdzie planujecie podróż poślubną?
My egzotyka. Jeszcze nie wiem. Mam mnóstwo pomysłów. Prawdopodobnie Karaiby lub Afryka, Azja mniej mnie kręci.

Stary 2020-02-19, 09:49   #2127
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:

My też mamy tylko fotografa.

A we wrześniu na Cyprze jest fajnie

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-19, 09:50   #2128
tinkerver2
Zakorzenienie

O właśnie u nas jest taki problem, że chodzi o hotel dla dorosłych.

Stary 2020-02-19, 10:01   #2129
kolorowa90
Rozeznanie

My myśleliśmy o Kenii ale zobaczymy jak to wyjdzie. Raczej last minute będziemy szukać, bo na razie chcemy się skupić na weselu.
Stary 2020-02-19, 10:05   #2130
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

Ja się zastanawiam, bo mamy budżet weselny na styk (nie liczymy kopert wcale), więc przed weselem będzie mi ciężko zapłacić za wycieczkę i jestem na nie, a tż znowu chce bardzo I niedługo będzie musiał podać urlop.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości