Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7. - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-10-12, 10:28   #4741
kaylla
Zakorzenienie

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.

4330

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 10:31   #4742
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez oko_kocie Pokaż wiadomość
A co do zakorkowanych sor to serio nikt z miłościwie nam panujących nie ogarnia swoim małym rozumiem że mamy właśnie sezon chorobowy (jak co roku! Co roku z infekcjami grypopodobnymi i grypowymi zgłaszają się tysiące ludzi) i to było do przewidzenia? Jak z sesją która co semestr zaskakuje studentów. A dlaczego lekarze wydzwaniają i sprawdzają gdzie są miejsca lub karetki wożą pacjentów od szpitala do szpitala? Serio możemy latać w kosmos a sensownego systemu komputerowego zrobić nie można?
No wlasnie. Poza tym kazdy kraj powinien w jakis sposob byc przygotowany na rozne kleski, wojne, atak, a w Europie zaden kraj na to nie byl przygotowany. Masek, kombinezonow, plynow do dezynfekcji zabraklo juz po kilku godzinach czy max. dniach, nagle sie okazalo, ze jest za malo personelu medycznego, takze takiego wyksztalconego w podstawowy sposob ''w razie czego'' zajmujacego sie na co dzien czyms innym, wojska wlasciwie w calej Europie nie ma wiec tez za wiele nie pomogli. Magazyny sukcesywnie sa zmniejszane na podstawie statystyk tego ile sie czego na co dzien potrzebuje, wiec wszystkiego bylo ''na styk'' kiedy nagle urwaly sie dostawy. Respiratorow wszedzie jest niewiele. Generatorow tez nie mamy, szpitale czesto maja jakis jeden generator ledwo dzialajacy. Wieksza kleska, brak pradu i po kilku godzinach zabrakloby nawet krwi, bo nie byloby jak jej chlodzic. Juz nie mowiac o jakichs bombach biologicznych, chemicznych, katastrofach naturalnych, w ogole nie jestesmy na nic przygotowani. A ze caly swiat to ogladal, to caly swiat widzial, jak kiepsko sobie poradzilismy. I powtarzam, mowie o calej Europie, nie ze tylko w Polsce. Podejrzewam, ze jakby sie okazalo, ze jakis dostepny lek leczy covid, to tez by go po kilku dniach zabraklo (a juz nie daj boze zeby to byl jeden z licznych lekow produkowanych w Chinach, tak jak w zeszlym roku, kiedy brakowalo wielu lekow). No wlasnie, wyobrazcie to sobie, ze w kwietniu czy maju okazaloby sie, ze jeden z lekow produkowanych w Chinach leczy covid.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 10:37   #4743
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 10:56   #4744
cava
Zakorzenienie

I znowu lekarzom w przychodniach i szpitalach zaczyna brakować środków ochrony osobistej.

BTW- Ktoś w ogóle widział ten cholerny płyn do dezynfekcji niesławnego Orlenu w wolnej sprzedaży w ogóle i bez reglamentacji na dodatek?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 11:03   #4745
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
I znowu lekarzom w przychodniach i szpitalach zaczyna brakować środków ochrony osobistej.

BTW- Ktoś w ogóle widział ten cholerny płyn do dezynfekcji niesławnego Orlenu w wolnej sprzedaży w ogóle i bez reglamentacji na dodatek?
Mój tata na niego bardzo polował i dopiero mu się udało w czasie, gdy "wirus był.w odwrocie"- w lipcu chyba

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 11:04   #4746
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:

Jak wracałam z Wetliny 27 września to na stacji w Sanoku widziałam. Ale to było dawno temu i nieprawda

Koleżanka z kancelarii zgodziła się iść na zastępstwo za jakiegoś innego adwokata. Dostała akta w ubiegły poniedziałek, przyniosła je aplikantka z tamtej kancelarii (sprawa jutro). W piątek po południu dostała info, że tamten mecenas jest chory na covid, więc dzisiaj od rana dezynfekuje akta pryskając po okładce i koszulkach foliowych płynem A akta cały tydzień leżały nietknięte w reklamówce foliowej.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 11:15   #4747
wika82
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198948]To może zależy od przychodni. Ja nigdy na moją nie narzekałam, jeśli chodzi o terminy, nigdy nie było problemu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Do czasu wirusa też nie narzekałam.

Ale teraz odkryli, że mogą się nie przepracowywać za te same pieniądze.

Stary 2020-10-12, 11:24   #4748
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Czemu nieslawnego ?
Ja widzialem, tyle ze to bylo pod koniec lata (na Orlenie swoja droga).
Nie mowcie, ze w tym momencie tego jeszcze w PL brakuje ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 11:29   #4749
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Czemu nieslawnego ?
Chyba w takich dużych opakowaniach może brakować.

Te małe żele antybakteryjne to zalegają na półkach marketów/ drogerii.

Chyba minął szał na dezynfekowanie się

km

mój INSTA
Stary 2020-10-12, 11:38   #4750
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Chyba w takich dużych opakowaniach może brakować.

Te małe żele antybakteryjne to zalegają na półkach marketów/ drogerii.

Chyba minął szał na dezynfekowanie się

Czekam kiedy minie szał na mycie rąk :/

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Siedzę sobie w pewnym miejscu, dajmy na to poczekalni. Baba obok mnie ciągle pociąga nosem i kaszle, oczywiście maseczka na brodzie.
To ta nasza społeczna odpowiedzialność. To dlatego są te wszystkie nakazy i kary.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 11:38   #4751
drzewosandalowe
Zadomowienie

Hej,jak teraz wygląda kwestia kwarantanny i testów? Obecnie to jest 10dni?

drzewosandalowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 11:40   #4752
staska_stasia
Zakorzenienie

Ekhm, w małym sklepiku nie chciano mnie obsłużyć, bo godziny dla seniorów. To nic, że dopiero od czwartku...
Stary 2020-10-12, 11:40   #4753
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Czemu nieslawnego ?

Płynów/żeli dezynfekujących jest juz full, także tych dużych, marek wszelakich i sa w każdym supermarkecie na stanie i wszędzie.

Z Orlenem to jest typowo polska historia- szabelka w dłoń, urrra i na koń. A za co się nasz rząd weźmie to tylko wstyd pozostaje. Orlen tyle lat miał dobre opinie i pracował na swoją markę, az rzad postanowił sobie z niego zrobić sztandarowa popisówke i zrobił z Orlenu pajaca tymi płynami. Miał Orlen szybko naprodukowac obywatelon płynu do dezynfekcji bo zaraza , trabili o tym w mediach jak były największe braki w artykulach ochrony osobistej i miał być ten płyn na każdej stacji, juz zaraz , za minutkę. No był- po baaardzo dłuuuugim czaaaasie i rzucany po dosłownie nascie-20 baniaków w tym większosc na użytek własny stacji.
Wstyd i padaka. jka zwykle.
Ja chyba ze 2 tygodnie dzien po dniu zajeżdzałam na Orlen żeby kupić na uzytek firmy.
Dowlaili tez niezłą cenę.
Był tez jakis hit, ze nie przewidzieli że jak puszczą przez linie produkcyjną alkohol w tak wysokim stężeniu to im sie potopią jakies elementy maszyn przez które to przepływało w czasie produkcji.

tak w skrócie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 11:42   #4754
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Ekhm, w małym sklepiku nie chciano mnie obsłużyć, bo godziny dla seniorów. To nic, że dopiero od czwartku...
Ja przed chwilą byłam w Netto, wszystko normalnie.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 11:58   #4755
marianna144
Wtajemniczenie

rozumiem ze do smyka w godz 10-12 tez nie wejde?
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 12:03   #4756
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Płynów/żeli dezynfekujących jest juz full, także tych dużych, marek wszelakich i sa w każdym supermarkecie na stanie i wszędzie.

Z Orlenem to jest typowo polska historia- szabelka w dłoń, urrra i na koń. A za co się nasz rząd weźmie to tylko wstyd pozostaje. Orlen tyle lat miał dobre opinie i pracował na swoją markę, az rzad postanowił sobie z niego zrobić sztandarowa popisówke i zrobił z Orlenu pajaca tymi płynami. Miał Orlen szybko naprodukowac obywatelon płynu do dezynfekcji bo zaraza , trabili o tym w mediach jak były największe braki w artykulach ochrony osobistej i miał być ten płyn na każdej stacji, juz zaraz , za minutkę. No był- po baaardzo dłuuuugim czaaaasie i rzucany po dosłownie nascie-20 baniaków w tym większosc na użytek własny stacji.
Wstyd i padaka. jka zwykle.
Ja chyba ze 2 tygodnie dzien po dniu zajeżdzałam na Orlen żeby kupić na uzytek firmy.
Dowlaili tez niezłą cenę.
Był tez jakis hit, ze nie przewidzieli że jak puszczą przez linie produkcyjną alkohol w tak wysokim stężeniu to im sie potopią jakies elementy maszyn przez które to przepływało w czasie produkcji.

tak w skrócie.
A to w tym sensie to rozumiem. Nie rozumiem zapedzania i proby robienia z tego takiej imprezy. To tylko sprawia wrazenie, ze w PL poza paroma przodujacymi spolkami skarbu panstwa nic nie dziala

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88199172]Czekam kiedy minie szał na mycie rąk :/

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Siedzę sobie w pewnym miejscu, dajmy na to poczekalni. Baba obok mnie ciągle pociąga nosem i kaszle, oczywiście maseczka na brodzie.
To ta nasza społeczna odpowiedzialność. To dlatego są te wszystkie nakazy i kary.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Wlasnie ten szal na mycie rak to jeden ze sporych pozytywow tej zarazy. Smiesznie nieco bylo jak Brytyjczykow uczyli jak to te rece myc, nie powiem

Fakt. ze to masakra... aczkolwiek, w Stanach Biden jechal po Trumpie po zakazeniu, ze nieodpowiedzialny, jak on moze maseczki nie nosic... a pozniej mial przemowienie, w Newadzie bodajze, maseczka pod nosem, ale najwiekszym hitem bylo jak musial kaszlnac, maseczka w dol i kaszle w dlon

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2020-10-12, 12:07   #4757
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
rozumiem ze do smyka w godz 10-12 tez nie wejde?
Ze strony gov wychodzi, że nie.Screenshot_20201012-103130_Samsung%20Internet.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 12:11   #4758
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez drzewosandalowe Pokaż wiadomość
Hej,jak teraz wygląda kwestia kwarantanny i testów? Obecnie to jest 10dni?

10 dni, nie kończy się testem jak kiedyś.
Jakby teraz miały się kończyć te kwarantanny testem to chyba by nie wyrobili.

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88199172]Czekam kiedy minie szał na mycie rąk :/

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja tam obserwuje w swoim otoczeniu, że ci, co rąk nie myli i tak ich nie myją. Po prostu sobie psikna tym śmierdzącym.gó.wnem i myślą, że sprawa załatwiona.

A wielce się pultają,że ludzie maseczek nie noszą.

km

mój INSTA
Stary 2020-10-12, 12:12   #4759
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Tak, tak. Właśnie dlatego, a nie dlatego, że rządzący są do niczego nieprzygotowani i zwalają winę na każdego kto kaszlnie bez maseczki.
Jak to jest, że przed "pandemią" PiS to była banda kłamców, którym nie można było w nic wierzyć, a teraz nagle wszyscy potulnie się słuchają? Ta paranoja jest już na takim etapie, że jakby dzisiaj Morawiecki powiedział, że w ramach walki z covid wszyscy mają się wysmarować błotem i chodzić na rękach to autentycznie większość by tak zrobiła.
P.S. w Hiszpani jest też nakaz noszenia masek. Zachorowania w Hiszpanii:

Screenshot_20201012-121241_Google.jpg

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 12:17   #4760
staska_stasia
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88199215]Ja przed chwilą byłam w Netto, wszystko normalnie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Ja potem poszłam do stokrotki i też normalnie.
Ale ten mały sklepik to taki prywatny, trochę zieleniak, trochę nabiał, pieczywo, słodycze, napoje dla tych, co wyskakują z pracy na zakupy na II śniadanie. Babka powiedziała, że właścicielka im kazała od dzisiaj przestrzegać tych godzin...
Stary 2020-10-12, 12:19   #4761
khloe
Strzelaj lub emigruj!

A propos godzin dla seniorów wkleje sytuację, która dziewczyna przytaczała na innym wątku.

"Na początku tzn. wiosną gdy wprowadzili te godzinki nie miałam nic przeciwko, aż do chwili gdy moja 4 letnia córka zachorowała - temperatura dochodziła jej do 39,6 ( nic jej nie dawało radę zbić z tego co maiłam w domu ) rano lekarz, po lekarzu biegnę do apteki jednej drugie trezecien nigdzie nie ma gzwonię do apteki na końcu osielda jest jade tam dosłownie 9.59 staję w kolejce - jestem 3, mam na recepcie antybiotyk dla dziecka i Kidofenduo na zbicie temperatury - za mną tworzy się kolejka i zaczyna się wrzask, że co ja tu robię mam iść cytuję ,,won" tłumaczę, że mam chore dziecko i dla dziecka każda godz. jest ważna na co mi te sędziwe panie ,,to nasze godziny nie masz prawa" farmaceuta bała się mandatu i wyprosiła mnie z apteki. Wezwałam policję. Ostatecznie w ,,eskorcie'' policji wykupiłam leki. Polacy ( nie wszyscy ale duża część ) to taki naród, że łatwo im ,,władza" uderza do głowy."

km

mój INSTA
Stary 2020-10-12, 12:22   #4762
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
A propos godzin dla seniorów wkleje sytuację, która dziewczyna przytaczała na innym wątku.

"Na początku tzn. wiosną gdy wprowadzili te godzinki nie miałam nic przeciwko, aż do chwili gdy moja 4 letnia córka zachorowała - temperatura dochodziła jej do 39,6 ( nic jej nie dawało radę zbić z tego co maiłam w domu ) rano lekarz, po lekarzu biegnę do apteki jednej drugie trezecien nigdzie nie ma gzwonię do apteki na końcu osielda jest jade tam dosłownie 9.59 staję w kolejce - jestem 3, mam na recepcie antybiotyk dla dziecka i Kidofenduo na zbicie temperatury - za mną tworzy się kolejka i zaczyna się wrzask, że co ja tu robię mam iść cytuję ,,won" tłumaczę, że mam chore dziecko i dla dziecka każda godz. jest ważna na co mi te sędziwe panie ,,to nasze godziny nie masz prawa" farmaceuta bała się mandatu i wyprosiła mnie z apteki. Wezwałam policję. Ostatecznie w ,,eskorcie'' policji wykupiłam leki. Polacy ( nie wszyscy ale duża część ) to taki naród, że łatwo im ,,władza" uderza do głowy."

Jeśli dobrze pamiętam, to potem wycofali się z tych godzin w aptekach (tzn. jak ktoś miał lek na receptę to niezależnie od godziny miał prawo wejść i kupić). Mam nadzieję, że tym razem też o tym pomyśleli, ale gdziekolwiek czytam jakiekolwiek informacje, to nic na ten temat nie ma.
Stary 2020-10-12, 12:32   #4763
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Tak, tak. Właśnie dlatego, a nie dlatego, że rządzący są do niczego nieprzygotowani i zwalają winę na każdego kto kaszlnie bez maseczki.
Jak to jest, że przed "pandemią" PiS to była banda kłamców, którym nie można było w nic wierzyć, a teraz nagle wszyscy potulnie się słuchają? Ta paranoja jest już na takim etapie, że jakby dzisiaj Morawiecki powiedział, że w ramach walki z covid wszyscy mają się wysmarować błotem i chodzić na rękach to autentycznie większość by tak zrobiła.
P.S. w Hiszpani jest też nakaz noszenia masek. Zachorowania w Hiszpanii:

Załącznik 7729708

Ale ja preferencji politycznych nie zmieniam. Dopóki lekarze postulują noszenie maseczek, to to będę robić. I tak, pewnie zaraz mi wyskoczysz z jakimś filmikiem z lekarzem, który nie widzi sensu w noszeniu maseczek ale IDC, ci, których na znam widzą i im wierzę. PiS czy nie PiS, nie ma to żadnego znaczenia.

Stary 2020-10-12, 12:36   #4764
Konto usunięte

Mi maseczki tez nie przeszkadzaja, zwlaszcza odkad nosze soczewki zamiast okularow. Mam nadzieje, ze z nami zostana i przeziebieni ludzie naucza sie nosic maseczke zamiast wszystkich obsmarkiwac.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 12:40   #4765
Finlora
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88199405]Mi maseczki tez nie przeszkadzaja, zwlaszcza odkad nosze soczewki zamiast okularow. Mam nadzieje, ze z nami zostana i przeziebieni ludzie naucza sie nosic maseczke zamiast wszystkich obsmarkiwac.[/QUOTE]

Mnie przeszkadzają, właśnie ze względu na okulary. I na to, że jak idę dłuższy czas w maseczce, to mi cieknie z nosa. I że znowu mam pryszcze na linii maseczki, a nosiłam ją na razie w sobotę i w niedzielę po2h plus półgodzinne wyjście z psem.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 12:41   #4766
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojejuniu1974 Pokaż wiadomość
Ale ile dostaje kasy za wizyte prywatna? 80zl? Czyli za 1 wizyte dostaje prawie polowe tego, co przez caly rok za pacjenta zapisanego w ramach NFZ... To jest przepasc miedzy dochodem z pacjentow prywatnych i z funduszu.

Polecam wywiad z prof. Kuną:
https://polskatimes.pl/prof-kuna-sam...r/c15-15222604
Dzięki za ten wywiad. Głos rozsądku.

Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 12:53   #4767
drzewosandalowe
Zadomowienie

Cytat:
10 dni, nie kończy się testem jak kiedyś.
Jakby teraz miały się kończyć te kwarantanny testem to chyba by nie wyrobili.

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Ja tam obserwuje w swoim otoczeniu, że ci, co rąk nie myli i tak ich nie myją. Po prostu sobie psikna tym śmierdzącym.gó.wnem i myślą, że sprawa załatwiona.

A wielce się pultają,że ludzie maseczek nie noszą.

Ok dzięki za info.

drzewosandalowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-12, 13:02   #4768
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Mnie przeszkadzają, właśnie ze względu na okulary. I na to, że jak idę dłuższy czas w maseczce, to mi cieknie z nosa. I że znowu mam pryszcze na linii maseczki, a nosiłam ją na razie w sobotę i w niedzielę po2h plus półgodzinne wyjście z psem.
A nosisz codziennie czysta maseczke?
Stary 2020-10-12, 13:16   #4769
Wyrak
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88198981]No wlasnie. Poza tym kazdy kraj powinien w jakis sposob byc przygotowany na rozne kleski, wojne, atak, a w Europie zaden kraj na to nie byl przygotowany. Masek, kombinezonow, plynow do dezynfekcji zabraklo juz po kilku godzinach czy max. dniach, nagle sie okazalo, ze jest za malo personelu medycznego, takze takiego wyksztalconego w podstawowy sposob ''w razie czego'' zajmujacego sie na co dzien czyms innym, wojska wlasciwie w calej Europie nie ma wiec tez za wiele nie pomogli. Magazyny sukcesywnie sa zmniejszane na podstawie statystyk tego ile sie czego na co dzien potrzebuje, wiec wszystkiego bylo ''na styk'' kiedy nagle urwaly sie dostawy. Respiratorow wszedzie jest niewiele. Generatorow tez nie mamy, szpitale czesto maja jakis jeden generator ledwo dzialajacy. Wieksza kleska, brak pradu i po kilku godzinach zabrakloby nawet krwi, bo nie byloby jak jej chlodzic. Juz nie mowiac o jakichs bombach biologicznych, chemicznych, katastrofach naturalnych, w ogole nie jestesmy na nic przygotowani. A ze caly swiat to ogladal, to caly swiat widzial, jak kiepsko sobie poradzilismy. I powtarzam, mowie o calej Europie, nie ze tylko w Polsce. Podejrzewam, ze jakby sie okazalo, ze jakis dostepny lek leczy covid, to tez by go po kilku dniach zabraklo (a juz nie daj boze zeby to byl jeden z licznych lekow produkowanych w Chinach, tak jak w zeszlym roku, kiedy brakowalo wielu lekow). No wlasnie, wyobrazcie to sobie, ze w kwietniu czy maju okazaloby sie, ze jeden z lekow produkowanych w Chinach leczy covid.[/QUOTE]

A jak ma byc przygotowany na "rozne kleski"; jaki jest precedens Covid19 w Europie ? Na jakie "rozne" rzeczy jak sie ma ktos przygotowac?

Stary 2020-10-12, 13:20   #4770
Konto usunięte

Cytat:
A jak ma byc przygotowany na "rozne kleski"; jaki jest precedens Covid19 w Europie ? Na jakie "rozne" rzeczy jak sie ma ktos przygotowac?
Nie ktos tylko panstwo, a na jakie ''rozne'' rzeczy to przeciez wypisalam powyzej. Na prawdziwa pandemie chociazby.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości