Mamy Luty 2021 cz.II - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-10-14, 09:56   #3451
paula1456
💑🐱📚👶

GG do paula1456
Dot.: Mamy Luty 2021 cz.II

Cytat:
Napisane przez Francesc_a Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Jak nie urok to sraczka Może przemywaj rumiankiem?

Ja póki co, staram się nie nakręcać tymi strefami w kontekście wizyt/porodu. Martwić się będę w styczniu, jak to się chociaż trochę nie uspokoi...

O! To liczę na to, że mi też raz dwa samo zejdzie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja też staram się nie nakręcac zbytnio z tą czerwoną strefą, bo to przecież nie ma najmniejszego sensu.
Tylko nie chcialabym znow powtórki, ze teraz beda problemy z dostaniem się do lekarza...

paula1456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 10:17   #3452
echme
Zakorzenienie

Obudziłam się w nocy ze strasznym bólem pleców na odcinku lędźwiowym po prawej stronie, jakbym się nie położyła to boli, jak chodzę to boli. Nie wiem co mam na to poradzić, jakieś ćwiczenia? Czy lecieć po jakieś plastry do apteki?

Stary 2020-10-14, 10:19   #3453
aktogimka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula1456 Pokaż wiadomość
Bo te przeciwciala zawsze są do odbioru osobistego. Ostatnio jak robilam tez potem musialam lecieć do placówki odebrać wyniki. Te i na kile bodajże.
Ale dziwne, że w placówce tego nie wiedzieli u Ciebie i wprowadzili Cię w błąd

Nauczona doświadczeniem, że już kilka wyników było do odbioru osobiście to teraz zawsze pytam dla pewności. I klops. Na pewno nie będę szła po to specjalnie. Za 2 tygodnie idę robić tam krzywą, więc wtedy odbiorę, nie uciekną przecież.

Na jęczmień okłady z herbatki rumiankowej albo z ziela świetlika.
A na zajady można łykać witaminę B2 3x1 tabl. (najlepiej firmy Teva, bo to lek) albo do smarowania są takie maści jak Lips/Zajadoff/Zajadex. Do krótkiego stosowania, żeby podgoić będą ok.

W kwestii porodu, szpitala, kolorowych stref itd. będę się martwić i myśleć w styczniu, bo sytuacja co chwilę się zmienia. Wczoraj dwa szpitale u mnie w mieście zawiesiły porody rodzinne, a w jednym oddział był chwilowo zamknięty, bo u położnych wykryto covid, pacjentki przenieśli na izolację. Pewnie się to jeszcze milion razy zmieni przez ten czas.
Wiem, że jak był lockdown, to moja przychodnia cały czas przyjmowała pacjentki normalnie, więc tu wydaje mi się, że mogę być spokojna.

aktogimka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 10:25   #3454
Luzia
Zakorzenienie

No wlansie mnie zdziwiło wczoraj jak mi lekarz powiedział, że może być problem. Jakoś wcześniej nie brałam nawet tego pod uwagę..

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 10:29   #3455
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula1456 Pokaż wiadomość
Ja też staram się nie nakręcac zbytnio z tą czerwoną strefą, bo to przecież nie ma najmniejszego sensu.
Tylko nie chcialabym znow powtórki, ze teraz beda problemy z dostaniem się do lekarza...

Ja się tylko boję na te chwilę,że moja ginka będzie chora/na kwarantannie i będzie właśnie problem z wizytą...
Cytat:
Napisane przez echme Pokaż wiadomość
Obudziłam się w nocy ze strasznym bólem pleców na odcinku lędźwiowym po prawej stronie, jakbym się nie położyła to boli, jak chodzę to boli. Nie wiem co mam na to poradzić, jakieś ćwiczenia? Czy lecieć po jakieś plastry do apteki?

Hmm ja od ponad dwóch miesięcy mam bole krzyża i kulszowe (nie wiem czy to się tak nazywa) I wydaje mi się że na to tylko ćwiczenia.
Wiem, że nie wszystkie plastry rozgrzewające można w ciąży. Zapytaj jak będziesz szła do apteki
Ja planuje udać się do fizjo uroginekologiczngo. Ale że w moim mieście takiego nie ma to będę szukać dalej
Cytat:
Napisane przez aktogimka Pokaż wiadomość
Nauczona doświadczeniem, że już kilka wyników było do odbioru osobiście to teraz zawsze pytam dla pewności. I klops. Na pewno nie będę szła po to specjalnie. Za 2 tygodnie idę robić tam krzywą, więc wtedy odbiorę, nie uciekną przecież.

Na jęczmień okłady z herbatki rumiankowej albo z ziela świetlika.
A na zajady można łykać witaminę B2 3x1 tabl. (najlepiej firmy Teva, bo to lek) albo do smarowania są takie maści jak Lips/Zajadoff/Zajadex. Do krótkiego stosowania, żeby podgoić będą ok.

W kwestii porodu, szpitala, kolorowych stref itd. będę się martwić i myśleć w styczniu, bo sytuacja co chwilę się zmienia. Wczoraj dwa szpitale u mnie w mieście zawiesiły porody rodzinne, a w jednym oddział był chwilowo zamknięty, bo u położnych wykryto covid, pacjentki przenieśli na izolację. Pewnie się to jeszcze milion razy zmieni przez ten czas.
Wiem, że jak był lockdown, to moja przychodnia cały czas przyjmowała pacjentki normalnie, więc tu wydaje mi się, że mogę być spokojna.
Dzięki naczelna szamanko, zielarko wątku
Zapisuje sobie nazwy!

Dostałam wczoraj alert że będą wichury. Wczoraj nic się nie działo. W nocy się zaczęło ...i dalej pizga. Pogoda okrutna..

Francesc_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 10:32   #3456
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się tylko boję na te chwilę,że moja ginka będzie chora/na kwarantannie i będzie właśnie problem z wizytą...Hmm ja od ponad dwóch miesięcy mam bole krzyża i kulszowe (nie wiem czy to się tak nazywa) I wydaje mi się że na to tylko ćwiczenia.
Wiem, że nie wszystkie plastry rozgrzewające można w ciąży. Zapytaj jak będziesz szła do apteki
Ja planuje udać się do fizjo uroginekologiczngo. Ale że w moim mieście takiego nie ma to będę szukać dalej Dzięki naczelna szamanko, zielarko wątku
Zapisuje sobie nazwy!

Dostałam wczoraj alert że będą wichury. Wczoraj nic się nie działo. W nocy się zaczęło ...i dalej pizga. Pogoda okrutna..

Ja dostałam o podtopieniach.. Leje bez przerwy od wczorajszego wieczora.

Echme mi też dokucza czasem ten odcinek. Przed ciaza brałam silne przeciwzapalne i przeciwbólowe, teraz nie można więc leżę w łóżku i czekam az przejdzie...

Stary 2020-10-14, 10:35   #3457
aktogimka
Zakorzenienie

A może spróbujcie się ogrzewać termoforem? Ciepło też powinno ukoić ból.

Stary 2020-10-14, 10:36   #3458
Paulina1671
Zadomowienie

Rozmawiacie o tym co mi się akurat śniło że zadzwonili z mojej przychodni, powiedzieli że mój lekarz chory, wizyty nie będzie i generalnie to mam sobie radzić sama wizyta za dwa dni i podświadomie się chyba boję że jej nie będzie

Paulina1671 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 10:58   #3459
paula1456
💑🐱📚👶

GG do paula1456

Cytat:
Napisane przez Paulina1671 Pokaż wiadomość
Rozmawiacie o tym co mi się akurat śniło że zadzwonili z mojej przychodni, powiedzieli że mój lekarz chory, wizyty nie będzie i generalnie to mam sobie radzić sama wizyta za dwa dni i podświadomie się chyba boję że jej nie będzie

O ja... To istny koszmar

paula1456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 11:06   #3460
echme
Zakorzenienie

Przeglądam listę do porodu dla mamy szpitala na Żelaznej w Warszawie i tam są między innymi:
- dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch
- paczka zwykłych podpasek
- podkłady poporodowe

I trochę zgłupiałam już. Te podkłady poporodowe to są te z bella mama czy takie na łóżko? A te pieluchy? I zwykłe podpaski? Któraś z mam ma doświadczenie?
Stary 2020-10-14, 11:28   #3461
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Przeglądam listę do porodu dla mamy szpitala na Żelaznej w Warszawie i tam są między innymi:
- dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch
- paczka zwykłych podpasek
- podkłady poporodowe

I trochę zgłupiałam już. Te podkłady poporodowe to są te z bella mama czy takie na łóżko? A te pieluchy? I zwykłe podpaski? Któraś z mam ma doświadczenie?
Podkłady są dla Ciebie. Zaufajpoloznej mówiła żeby były one 90cm. Akurat mamaginekolog ma te z Bella u siebie.
Podpaski dla Ciebie. Najlepiej dłuższe, typowo poporodowe (chyba Bella też takie ma).
Pieluchy to chodzi o pampersy raczej.

Stary 2020-10-14, 11:30   #3462
kaewso
Rozeznanie

Dzień dobry Wczorajsze popołudnie miałam dosyć intensywne i już nie miałam siły się odezwać. Najpierw szczepienie przeciwko grupie (udało się, mieli odłożoną szczepionkę), potem udało mi się na ostatnią chwilę zarezerwować wizytę u okulisty w tej samej placówce. I jeszcze okulista po badaniu stwierdził, że zrobimy badanie dna oka, więc w sumie w placówce przesiedziałam 2h Super, że się udało, u okulisty wszystko ok i przynajmniej nie trzeba będzie dodatkowo leżeć i mam z głowy już 3 wizyty. Jeszcze poluję na wizytę u dermatologa i to powinien być na chwilę spokój z dodatkowymi wizytami.

A dzisiaj chcę usiąść na chwilę do listy wyprawkowej, bo może coś na tej promocji w dobreliski bym już kupiłą wtedy.

Czaję się też na kilka rzeczy u mamaginekolog, ale zniknają produkty i nie wiem kiedy w końcu zamówię

Cytat:
Napisane przez stookrotka1991 Pokaż wiadomość
Ja nie wiem czy będę kupować jakieś specjalne ubrania do karmienia, w sumie to muszę przejrzeć szafe czy w ogóle coś nie nadaje typu właśnie jakieś rozpinane koszule itp rzeczy.

Pytanie tylko czy po porodzie zmieścimy się już w te rzeczy sprzed ciąży? Jakie macie doświadczenia?

Cytat:
Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Mam kilka koszul, ale jednak pod nie zakładałam chociaż bluzkę na ramiączkach - to teraz bez by trzeba było..
Większość ubrań mam dopasowanych. Swetry oversize jakoś nie dadzą chyba rady się tak naciągnąć (od dekoltu w dół by odsłonić pierś). A nie chciałabym się tak "rozbierać" że podnoszę ubrania do góry, bo nie lubię pokazywać brzucha (mój kompleks ). No dokładnie! Fajne te ubrania, praktyczne itd Ale ceny kosmos.Też nie kupuje zimowej kurtki ciążowej. Liczę że uda mi się przechodzić z odpiętym płaszczem.

Też mam większość ubrań dopasowanych, źle się czułam w krojach oversize i w ogóle nie kupowałam takich ubrań. Także teraz niestety musiałam kilka ciuszków już kupić, bo nie miałabym w czym chodzić

Cytat:
Co do Lisków jeszcze, to wyciągnęłam z koszyka otulacz do fotelika z babysteps i będę brała chyba z jukki bo jest o ponad 100 zł tańszy. A i tak suma w liskach przeraża...

Przyszły dzisiaj do mnie prezenty z Enfamil, Bibilonu i Bebik oraz ksiązki. Wstępnie przejrzałam i poczytałam "Rodzić można łatwiej" i szczerze? To liczyłam na coś lepszego. Nic odkrywczego tam nie ma jak dla mnie (może poza kwestiami miednicy i postawy).

Chciałam wam jeszcze wstawić zdjęcie koszyka u Mamyginekolog, ale jakoś dziwnie mi się to wyświetla (tylko z boku strony). Także pokaże, jak już zamówię (a czekam jeszcze aż w sklepie będą pieluszki muślinowe).
Dzięki za koszyk z lisków, będę mieć inspirację Widzę, że sporo zabawek też już kupujesz. Ja nie wiem czy z zabawkami się troszkę nie wstrzymam, najwyżej tylko kilka sztuk, bo pewnie potem rodzina będzie przychodzić z prezentami i coś przyniosą, może zapytają co kupić

Cytat:
Napisane przez Szoszoszo Pokaż wiadomość
Wróciłam z wizyty, udało się, mąż mógł wejść rozwalił go obraz małych stópek
Kuba pozostaje Kubą, waży 590 g, według lekarza jestem 23+1, a nie 22+4, więc ostrzega, że mogę urodzić jednak bliżej 8 lutego

Super tak podejrzeć, co u niego słychać
Super, że wszystko dobrze i na pewno dla męża to było świetne uczucie, zobaczyć maleństwo na żywo, a nie tylko na zdjęciu.

Cytat:

O kurcze... A przyjmuje tam inny lekarz? Możesz spróbować sobie umówić wizytę u kogoś innego, żeby w razie czego mieć tak awaryjnie?
kaewso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 11:35   #3463
aktogimka
Zakorzenienie

kaewso, byłam u okulisty kontrolnie miesiąc temu, ale na badanie dna oka zaprasza mnie dopiero po krzywej cukrowej.

Stary 2020-10-14, 11:35   #3464
Paulina1671
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaewso Pokaż wiadomość
Dzień dobry Wczorajsze popołudnie miałam dosyć intensywne i już nie miałam siły się odezwać. Najpierw szczepienie przeciwko grupie (udało się, mieli odłożoną szczepionkę), potem udało mi się na ostatnią chwilę zarezerwować wizytę u okulisty w tej samej placówce. I jeszcze okulista po badaniu stwierdził, że zrobimy badanie dna oka, więc w sumie w placówce przesiedziałam 2h Super, że się udało, u okulisty wszystko ok i przynajmniej nie trzeba będzie dodatkowo leżeć i mam z głowy już 3 wizyty. Jeszcze poluję na wizytę u dermatologa i to powinien być na chwilę spokój z dodatkowymi wizytami.

A dzisiaj chcę usiąść na chwilę do listy wyprawkowej, bo może coś na tej promocji w dobreliski bym już kupiłą wtedy.

Czaję się też na kilka rzeczy u mamaginekolog, ale zniknają produkty i nie wiem kiedy w końcu zamówię

Pytanie tylko czy po porodzie zmieścimy się już w te rzeczy sprzed ciąży? Jakie macie doświadczenia?

Też mam większość ubrań dopasowanych, źle się czułam w krojach oversize i w ogóle nie kupowałam takich ubrań. Także teraz niestety musiałam kilka ciuszków już kupić, bo nie miałabym w czym chodzić

Dzięki za koszyk z lisków, będę mieć inspirację Widzę, że sporo zabawek też już kupujesz. Ja nie wiem czy z zabawkami się troszkę nie wstrzymam, najwyżej tylko kilka sztuk, bo pewnie potem rodzina będzie przychodzić z prezentami i coś przyniosą, może zapytają co kupić

Super, że wszystko dobrze i na pewno dla męża to było świetne uczucie, zobaczyć maleństwo na żywo, a nie tylko na zdjęciu.

O kurcze... A przyjmuje tam inny lekarz? Możesz spróbować sobie umówić wizytę u kogoś innego, żeby w razie czego mieć tak awaryjnie?
Jacyś ginekolodzy jeszcze są ale u jednego byłam potwierdzić ciążę i ucieklam odrazu bo mi się nie podobał a reszty nie znam. Myślę że coś tam by się ogarnęło (mam nadzieję bo moja ma masę pacjentek) ale co moja to moja byle do piątku i będę spokojna przez miesiąc

Paulina1671 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 11:48   #3465
echme
Zakorzenienie

Cytat:
Podkłady są dla Ciebie. Zaufajpoloznej mówiła żeby były one 90cm. Akurat mamaginekolog ma te z Bella u siebie.
Podpaski dla Ciebie. Najlepiej dłuższe, typowo poporodowe (chyba Bella też takie ma).
Pieluchy to chodzi o pampersy raczej.

No właśnie pieluchy są w sekcji "dla mamy", niżej w sekcji dla dziecka są wymienione normalnie pampersy.

Ile powinno się kupić tych podkładów na łóżko? Znalazłam 90x60, czy według Ciebie będą ok?

Edytowane przez echme
Czas edycji: 2020-10-14 o 11:50
echme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 11:50   #3466
kaewso
Rozeznanie

Cytat:
kaewso, byłam u okulisty kontrolnie miesiąc temu, ale na badanie dna oka zaprasza mnie dopiero po krzywej cukrowej.
A wyszły Ci jakieś nieprawidłowości w badaniu? Pytałam czy powinnam przyjść jeszcze do kontroli przed porodem, ale lekarz powiedział, że nie ma takiej potrzeby, bo wszystko jest ok. Wiesz czemu masz mieć badanie dna oka po krzywej?

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
Jacyś ginekolodzy jeszcze są ale u jednego byłam potwierdzić ciążę i ucieklam odrazu bo mi się nie podobał a reszty nie znam. Myślę że coś tam by się ogarnęło (mam nadzieję bo moja ma masę pacjentek) ale co moja to moja byle do piątku i będę spokojna przez miesiąc

Ale mam kalafior ciążowy Teraz załapałam, że to był sen
Stary 2020-10-14, 11:59   #3467
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie pieluchy są w sekcji "dla mamy", niżej w sekcji dla dziecka są wymienione normalnie pampersy.

Ile powinno się kupić tych podkładów na łóżko? Znalazłam 90x60, czy według Ciebie będą ok?
Takie wymiary podkładów są polecane Ale niestety nie wiem ile trzeba ich kupić. Wydaje mi się że jedno opakowanie wystarczy (Po 5-6 sztuk chyba są pakowane?).
Ooo to nie wiem o co może im chodzi, jeżeli pieluchy dotyczą sekcji mama...

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

A badanie dna oka, jest obowiązkowe w ciąży? Czy same chciałyście?

Kaewso - trochę tych zabawek kupuje, bo może mała szybko się tym zainteresuje. No nie wiem. Ale jako pomysły na prezenty to też super.
Ja mojej mamie powiedziałam, że jak chce coś kupić to moze matę edukacyjną kontrastową.

Stary 2020-10-14, 12:23   #3468
lausanne
Wtajemniczenie

Co do podkładów wiem jedno - im więcej tym lepiej To nie jest jak pzry obfitym okresie, na początku naprawdę się leje

Byłam wczoraj pierwszy raz w szkole rodzenia, tej osiedlowej, którą mam za free. Mogłam normanie być z mężem, maseczek też nie musieliśmy mieć, więc super. Położna fajna, dziewczyny też, same z osiedla, więc będzie z kim chodzić na spacery Położna pracuje akurat w szpitalu, w którym chcę rodzić, kolejny plus. Dostaliśmy masę próbek, że normalnie na pierwszy miesiąc nie musze kupowac żadnych kosmetyków dla dziecka i dla siebie. Są tez próbki pieluszek różnych, jakaś butelka, spora próbka płynu do prania dla malucha.

Martwi mnie natomiast, że robią te głupie testy przez porodem i jak kobieta jest dodatnia, mimo nawet braku objawów, to dziecko jest oddzielane od matki a matka na max 10 dni zostaje w szpitalu. Cyrk jak wszędzie, bo już ojciec dziecka, który z tą matką śpi na codzień, może sobie dziecko odebrać. Więcej robią wszędzie szkód okołowirusowych niż robi ten sam wirus

Załatwiłam sobie też doulę. Mam z nią 4 spotkania po 3h. Wypożycza TENS, ma mi zrobić lekcje z hipnoporodu, uczyć gimnastyki, oddechu etc. Przyjeżdża potem na wezwanie gdy zaczyna mi się akcja porodowa i jest ze mną tak długo w domu, dopóki nie uznamy, że czas jechac do szpitala. Wspiera psychicznie (nie jest położną, więc nie bada), ale ma też ogromne doświadczenie i wiele porodów za sobą i wie mniej więcej po kobiecie kiedy jechać, żeby nie było za wcześnie, żeby szpital nie odsyłał czy nie kładło się bez sensu do szpitala (z synem leżałam tak parę dni przed porodem, bo przepowiadające skurcze wzięłam za porodowe). Za dodatkową umową i opłatą jedzie ze mną do szpitala i jest przy porodzie, jako "mój głos" (o ile nie zamkną porodów rodzinnych). Pilnuje żeby poród przebiegał tak jak w planie itd. Dla mnie dobra sprawa, bo nie mam tu rodziny i mąż zostanie przy dzieciach starszych jeśli poród zacznie się w nocy lub odbierze je ze szkoły itd. Trochę mnie to uspakaja Jak uznamy, że to już czas, kiedy chcę, żeby zmieniła się z mężem to nie ma sprawy

Edytowane przez lausanne
Czas edycji: 2020-10-14 o 12:27
lausanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 12:43   #3469
echme
Zakorzenienie

Ja ciągle się zastanawiam nad tym przewijakiem na łóżeczko. Czy on nie przeszkadza w kładzeniu dziecka do łóżeczka?
Stary 2020-10-14, 12:54   #3470
adhoc
Zadomowienie

Cytat:
Ja ciągle się zastanawiam nad tym przewijakiem na łóżeczko. Czy on nie przeszkadza w kładzeniu dziecka do łóżeczka?
Mi nie przeszkadzało, ale ja używałam tego przewijaka jakieś 4 miesiące. Potem i tak przewijałam gdzie popadlo i syn spał ze mną większość nocy, bo nie dałam rady non stop wstawać

Też się boję rozdzielenia z dzieckiem. I nie tylko tym, które przyjdzie na świat, ale również starszakiem

Dzisiaj jadę do stacjonarnych liskow zobaczymy co tam mają

adhoc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 12:57   #3471
echme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adhoc Pokaż wiadomość
Mi nie przeszkadzało, ale ja używałam tego przewijaka jakieś 4 miesiące. Potem i tak przewijałam gdzie popadlo i syn spał ze mną większość nocy, bo nie dałam rady non stop wstawać

Też się boję rozdzielenia z dzieckiem. I nie tylko tym, które przyjdzie na świat, ale również starszakiem

Dzisiaj jadę do stacjonarnych liskow zobaczymy co tam mają

A czemu nie używałaś dłużej przewijaka? Dziecko było zbyt ruchliwe?

Zrobiłam wstępny projekt pokoju córki, dajcie znać co byście zmieniły tak żeby było wygodnie i praktycznie. Pod oknem jest grzejnik. Koło fotela jest regał męża, który musi zostać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png pokoj1.png (314,1 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: png pokoj2.png (246,9 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: png poko3.png (254,5 KB, 42 załadowań)

Edytowane przez echme
Czas edycji: 2020-10-14 o 13:16
echme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 13:24   #3472
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz to zależy. Ja używałam ich dość sporo, bo kiedy tylko się dało leżałam bez majtek i podpaski, zeby wietrzyć i suszyć krocze. I wiadomo, że stale coś poleciało i trzeba zmienić.
A tych podpasek dużych Bella to w ogóle zużyłam kilka opakowań. Jeszcze mi zostały dwa to tylko dokupie.
To trzeba non stop zmieniać. Mi aż tak dużo nie leciało, nie licząc 2-3 pierwszych dni, i potem przerzuciłam się na te długie podpaski na noc.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez AnnLady
Czas edycji: 2020-10-14 o 13:27
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 13:24   #3473
aktogimka
Zakorzenienie

Cytat:
A wyszły Ci jakieś nieprawidłowości w badaniu? Pytałam czy powinnam przyjść jeszcze do kontroli przed porodem, ale lekarz powiedział, że nie ma takiej potrzeby, bo wszystko jest ok. Wiesz czemu masz mieć badanie dna oka po krzywej?
Cytat:
A badanie dna oka, jest obowiązkowe w ciąży? Czy same chciałyście?
Mam niewielką wadę wzroku, noszę okulary. Na pierwszej wizycie u mojego lekarza sam powiedział, że widzi u mnie okulary, więc po 27 tc powinnam pójść na konsultację okulisty, pod kątem ewentualnych wskazań do cc.
Generalnie miałam iść sama z siebie do kontroli w maju, ale przez pandemię nie było to wtedy możliwe i poszłam dopiero teraz we wrześniu.
Wszystko mi posprawdzała na maszynach, wada nie zmieniła się, ale badanie z kropieniem zrobimy po krzywej, jak będzie wiadomo czy jest cukrzyca czy jej nie ma, bo cukrzyca mocno daje po oczach i po siatkówce. I to się pokrywa z zaleceniem od ginekologa, żeby przyjść po 27 tc.

Stary 2020-10-14, 13:30   #3474
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
Mam niewielką wadę wzroku, noszę okulary. Na pierwszej wizycie u mojego lekarza sam powiedział, że widzi u mnie okulary, więc po 27 tc powinnam pójść na konsultację okulisty, pod kątem ewentualnych wskazań do cc.
Generalnie miałam iść sama z siebie do kontroli w maju, ale przez pandemię nie było to wtedy możliwe i poszłam dopiero teraz we wrześniu.
Wszystko mi posprawdzała na maszynach, wada nie zmieniła się, ale badanie z kropieniem zrobimy po krzywej, jak będzie wiadomo czy jest cukrzyca czy jej nie ma, bo cukrzyca mocno daje po oczach i po siatkówce. I to się pokrywa z zaleceniem od ginekologa, żeby przyjść po 27 tc.

Ooo to ciekawe, bo ja mam wadę wzroku, ale noszę soczewki, więc na codzień tego nie widać. Muszę na następnej wizycie wspomnieć o tym lekarzowi swojemu.

Stary 2020-10-14, 13:36   #3475
mansikkaa
Zakorzenienie

Ja mam wadę wzroku ale nie noszę okularów ani soczewek. Jedynie jak prowadzę auto.
Będę musiała zadzwonić aby mama lub babcia mnie umówiły do mojej okulistki. Bo tu w mieście trafiłam na taką, że wyszłam z płaczem z gabinetu a tylko badanie do pracy mi robiła.

Gorączka chyba mnie łapie. Nie ma roku bez przeziębienia w sezonie jesień/zima

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 13:41   #3476
adhoc
Zadomowienie

Cytat:
A czemu nie używałaś dłużej przewijaka? Dziecko było zbyt ruchliwe?

Zrobiłam wstępny projekt pokoju córki, dajcie znać co byście zmieniły tak żeby było wygodnie i praktycznie. Pod oknem jest grzejnik. Koło fotela jest regał męża, który musi zostać
Dziecko coraz większe, nogi zwisaly, ogólnie nie chciało mi się już go tak kłaść wygodniej było na łóżku lub podłodze

Piękny pokoik będziesz odnosić córkę do drugiego pokoju w nocy? Jeżeli osobny pokoik szykujesz to bym wzięła chyba komode z przewijakiem

adhoc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-10-14, 13:53   #3477
kaewso
Rozeznanie

Jak mówiłam, tak robię. Siedzę nad wyprawką I mam pytanie kupiłyście już smoczki? Albo macie wybrane? Bibs? Lovi? Jeszcze coś innego? W rozpisce od dobrych lisków są 2 sztuki i myślałam, żeby wziąć:

1 sztukę od mamyginekolog https://mamaginekolog.pl/produkt/moj-pierwszy-smoczek/

1 sztukę inną, na razie myślę nad:

1) https://www.dobreliski.pl/pl/p/Smocz...IRL-LOVI/10802
2) https://www.dobreliski.pl/pl/p/BIBS-...rozmiary/16359
Stary 2020-10-14, 13:57   #3478
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
Jak mówiłam, tak robię. Siedzę nad wyprawką I mam pytanie kupiłyście już smoczki? Albo macie wybrane? Bibs? Lovi? Jeszcze coś innego? W rozpisce od dobrych lisków są 2 sztuki i myślałam, żeby wziąć:

1 sztukę od mamyginekolog https://mamaginekolog.pl/produkt/moj-pierwszy-smoczek/

Ze smoczków bardzo polecane są dynamiczne z lovi
Dziewczyny pisały, że te z bibsa są złe.

Stary 2020-10-14, 13:58   #3479
echme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adhoc Pokaż wiadomość
Dziecko coraz większe, nogi zwisaly, ogólnie nie chciało mi się już go tak kłaść wygodniej było na łóżku lub podłodze

Piękny pokoik będziesz odnosić córkę do drugiego pokoju w nocy? Jeżeli osobny pokoik szykujesz to bym wzięła chyba komode z przewijakiem

Planuje w sypialni mieć dostawkę, a zwykłe łóżeczko w pokoiku małej na drzemki w dzień plus tam chce ją przebierać. Oglądałam te komody z przewijakiem, ale nic mi się nie podobało
Cytat:

Bibsy nie są polecane. Ja mam w koszyku na gemini smoczki dynamiczne z lovi.
Stary 2020-10-14, 14:01   #3480
stookrotka1991
Zadomowienie

Cytat:

Haha uwierz mi chciałabym w te ciuchy wejść bo mam ich sporo i jakbym nie weszła to nie mam w czym chodzić ja na razie przytyłam tylko 1.5kg jestem ciekawa jak będzie przy końcu już

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez lausanne Pokaż wiadomość
Co do podkładów wiem jedno - im więcej tym lepiej To nie jest jak pzry obfitym okresie, na początku naprawdę się leje

Byłam wczoraj pierwszy raz w szkole rodzenia, tej osiedlowej, którą mam za free. Mogłam normanie być z mężem, maseczek też nie musieliśmy mieć, więc super. Położna fajna, dziewczyny też, same z osiedla, więc będzie z kim chodzić na spacery Położna pracuje akurat w szpitalu, w którym chcę rodzić, kolejny plus. Dostaliśmy masę próbek, że normalnie na pierwszy miesiąc nie musze kupowac żadnych kosmetyków dla dziecka i dla siebie. Są tez próbki pieluszek różnych, jakaś butelka, spora próbka płynu do prania dla malucha.

Martwi mnie natomiast, że robią te głupie testy przez porodem i jak kobieta jest dodatnia, mimo nawet braku objawów, to dziecko jest oddzielane od matki a matka na max 10 dni zostaje w szpitalu. Cyrk jak wszędzie, bo już ojciec dziecka, który z tą matką śpi na codzień, może sobie dziecko odebrać. Więcej robią wszędzie szkód okołowirusowych niż robi ten sam wirus

Załatwiłam sobie też doulę. Mam z nią 4 spotkania po 3h. Wypożycza TENS, ma mi zrobić lekcje z hipnoporodu, uczyć gimnastyki, oddechu etc. Przyjeżdża potem na wezwanie gdy zaczyna mi się akcja porodowa i jest ze mną tak długo w domu, dopóki nie uznamy, że czas jechac do szpitala. Wspiera psychicznie (nie jest położną, więc nie bada), ale ma też ogromne doświadczenie i wiele porodów za sobą i wie mniej więcej po kobiecie kiedy jechać, żeby nie było za wcześnie, żeby szpital nie odsyłał czy nie kładło się bez sensu do szpitala (z synem leżałam tak parę dni przed porodem, bo przepowiadające skurcze wzięłam za porodowe). Za dodatkową umową i opłatą jedzie ze mną do szpitala i jest przy porodzie, jako "mój głos" (o ile nie zamkną porodów rodzinnych). Pilnuje żeby poród przebiegał tak jak w planie itd. Dla mnie dobra sprawa, bo nie mam tu rodziny i mąż zostanie przy dzieciach starszych jeśli poród zacznie się w nocy lub odbierze je ze szkoły itd. Trochę mnie to uspakaja Jak uznamy, że to już czas, kiedy chcę, żeby zmieniła się z mężem to nie ma sprawy
Oo super ale to chyba juz prywatnie i trzeba za takie coś płacić?

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
Ja zdecydowałam się jednak na przewijak na łóżeczko, a początkowo chciałam stojący z ikei ale stwierdziłam że na tym zaoszczedzę trochę

kocham ...
stookrotka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości