Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski, cz.2. - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-10-20, 17:37   #4381
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski,

Cytat:
Napisane przez _bog Pokaż wiadomość
To już zależy od tego, czy dla kogoś większą miarą szeroko rozumianego "sukcesu" (rozumiejąc to jako "osiągnięcie czegoś, z czego się będzie dumnym") jest:
A) Zarobienie dużej ilości pieniędzy,
czy:
B) Osiągnięcie większej samodzielności naukowo / badawczej, opcjonalnie wniesienie własnego wkładu w aktualny stan wiedzy w jakiejś dziedzinie
Szczerze i niezłośliwie - nie uważam, żebym w Polsce dała radę mieć wkład w naukę, który by mnie satysfakcjonował.

Może myślę zbyt zerojedynkowo, ale i tak nie czułabym się spełniona w pracy naukowej tutaj, więc mogę chociaż mieć pieniądze.

Mogłam być mądrzejsza i jechać na studia do USA, ale nie byłam i teraz jest mi wszystko jedno pod tym względem.

Może załapię się jeszcze na jakiś doktorat za granicą (w jednym z krajów, w którym nauka ma dla mnie sens, bo ma fundusze na porządne badania). A jak nie, to trudno.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-20, 17:47   #4382
_bog
Raczkowanie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski,

No cóż, szczerze mówiąc też nie uważam, że swoim doktoratem wniosłam jakiś wielki i przełomowy wkład w naukę (chociaż chyba nie był też całkiem do bani). Natomiast pod względem własnego rozwoju oraz stymulującego środowiska naukowego mam wrażenie, że te parę lat pracy i badań na uczelni dało mi naprawdę dużo. Był to spory rozwój osobisty połączony z fajną przygodą i myślę, że w wieku 26-29 lat było to jak najbardziej pozytywne doświadczenie. Obecnie pracuję gdzie indziej i więcej zarabiam. Jednak - chociaż praca też jest ciekawa i również ją lubię (głównie przez dużą samodzielność i "sprawczość" w tym, co się robi - to cecha wspólna z doktoratem) - to już nie jest to samo W pierwszej pracy spotykałam więcej ludzi, którzy z przejęciem opowiadali o tym, czym się zajmują, a w tej więcej takich, którzy z przejęciem opowiadają o tym, ile na czym można zarobić. Taka różnica

Natomiast nie uważam, że w Polsce NIE DA się zrobić doktoratu, który byłby w jakiś sposób przełomowy. Owszem, brak dofinansowania nie pomaga, ale uważam, że mimo wszystko da się jeszcze zrobić jakieś ważne lub fajne rzeczy
_bog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-20, 17:48   #4383
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Nie uważam tak. Mam wrażenie, że statystycznie łatwiej o prawdziwego pasjonata tam, gdzie nie występują inne bardzo silne motywatory do zajęcia się danym tematem.
Ale "nie wiem, co ze sobą zrobić po studiach" to bardzo silny motywator, zwłaszcza jak alternatywą jest brak pracy w zawodzie w ogóle.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2020-10-20, 17:55   #4384
_bog
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Ale "nie wiem, co ze sobą zrobić po studiach" to bardzo silny motywator, zwłaszcza jak alternatywą jest brak pracy w zawodzie w ogóle.
Owszem. Jest to silny motywator i da się takich odróżnić. Zdarzają się. Jednak mi bardziej chodziło o prawdopodobieństwo spotkania kogoś, kto się naprawdę pasjonuje, samym swoim zajęciem. Czy więcej takich osób będzie w nisko opłacanych, ale intelektualnie stymulujących zawodach lub na wolontariatach - czy może tam, gdzie jest naprawdę spora kasa?
Stary 2020-10-20, 18:05   #4385
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż, szczerze mówiąc też nie uważam, że swoim doktoratem wniosłam jakiś wielki i przełomowy wkład w naukę (chociaż chyba nie był też całkiem do bani). Natomiast pod względem własnego rozwoju oraz stymulującego środowiska naukowego mam wrażenie, że te parę lat pracy i badań na uczelni dało mi naprawdę dużo. Był to spory rozwój osobisty połączony z fajną przygodą i myślę, że w wieku 26-29 lat było to jak najbardziej pozytywne doświadczenie. Obecnie pracuję gdzie indziej i więcej zarabiam. Jednak - chociaż praca też jest ciekawa i również ją lubię (głównie przez dużą samodzielność i "sprawczość" w tym, co się robi - to cecha wspólna z doktoratem) - to już nie jest to samo W pierwszej pracy spotykałam więcej ludzi, którzy z przejęciem opowiadali o tym, czym się zajmują, a w tej więcej takich, którzy z przejęciem opowiadają o tym, ile na czym można zarobić. Taka różnica

Natomiast nie uważam, że w Polsce NIE DA się zrobić doktoratu, który byłby w jakiś sposób przełomowy. Owszem, brak dofinansowania nie pomaga, ale uważam, że mimo wszystko da się jeszcze zrobić jakieś ważne lub fajne rzeczy
Ok. W mojej dziedzinie się nie da. Piszę to wszystko z własnej perspektywy. A ona jest trochę inna.

Mówimy o bozonach Higgsa, LHC, artykułach w Nature, nagrodach Nobla itd.

No niestety, realia są jakie są dla mnie. Nie jestem wystarczająco inteligentna, żeby mnie wzięli do czegoś wielkiego, a jak mam być naukowcem średniej półki, to nie muszę być wcale. Bardziej mnie to dobija, niż stymuluje i w kółko polewanie tej rany octem i wcieranie tam soli jest raczej nieprzyjemnym doświadczeniem.

Robienie doktoratu może być rozwijające, ale co roku widziałam listę przyjętych i gwarantuję, że większość tam została z braku innego planu na siebie. Nie wszyscy oczywiście.

Stary 2020-10-20, 20:30   #4386
_bog
Raczkowanie

Cytat:
Ok. W mojej dziedzinie się nie da. Piszę to wszystko z własnej perspektywy. A ona jest trochę inna.

Mówimy o bozonach Higgsa, LHC, artykułach w Nature, nagrodach Nobla itd.

No niestety, realia są jakie są dla mnie. Nie jestem wystarczająco inteligentna, żeby mnie wzięli do czegoś wielkiego, a jak mam być naukowcem średniej półki, to nie muszę być wcale. Bardziej mnie to dobija, niż stymuluje i w kółko polewanie tej rany octem i wcieranie tam soli jest raczej nieprzyjemnym doświadczeniem.

Robienie doktoratu może być rozwijające, ale co roku widziałam listę przyjętych i gwarantuję, że większość tam została z braku innego planu na siebie. Nie wszyscy oczywiście.

Podejście "skoro nie dostanę Nobla, to po co mam zajmować się nauką?" to też trochę tak, jak "skoro nie będę zarabiać 100 000 zł miesięcznie, to po co mam zarabiać cokolwiek?"

Nie uważam, żeby _większość_ robiła doktorat z braku innych opcji. Owszem, tak jak mówiłam, zdarzali się i tacy, ale raczej wśród doktorantów, z którymi się stykałam, stanowili oni mniejszość. Oczywiście: nie zetknęłam się ze wszystkimi. Ale też wątpię, że Ty naprawdę kojarzysz osobiście wszystkie osoby z listy przyjętych publikowanej co roku (wraz z ich możliwymi na dany moment życiowymi opcjami). Więc w dalszym ciągu z obu stron są to tylko osobiste historie i spekulacje

Oczywiście nie każdy musi wszystko i można odnosić sukcesy w różnych dziedzinach. Ale nie mogę się zgodzić z sugestią, że większość ludzi robiących doktoraty to lenie robiące to tylko z braku innych opcji To teoria trochę w stylu "wszyscy bogaci to złodzieje".
Stary 2020-10-20, 20:55   #4387
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Midziak Pokaż wiadomość
Duda z tego co wiem też ma doktorat z prawa i też był wykładowcą. A mysle, że też na spokojnie mogłabym powiedziec, że jest moim zdaniem imbecylem, który w ogóle nie nadaje sie do pełnionej przez siebie funkcji. Tak samo Krystyna Pawłowicz i zapewne kilku innych, wiec nie wiem dlaczego czyjeś wyksształcenie miałoby z marszu robić z niego ideał którego nie wolno krytykować na podstawie dotychczasowych dookonań. Zwłaszcza, że minister edukacji a doktor prawa to dwie kompetencje odległe o lata świetlne.
To, re doktoratu to bylo odnosnie stwierdzenia o kompetetniejszych szefach MEN, czekam kto i jakie kompetencje mial

Obiektywnie rzecz biorac, to doktoraty z prawa, bycie sedzia czy wykladanie na uczelni wymaga przynajmniej przecietnej inteligencji min.
Widze, ze do okreslenia kogos imbecylem, wystarczy, ze sie kogos nie lubi, badz sie nie zgadza z czyimis pogladami
Powiem tak, nie obraza to adresata takiej obelgi, tylko wystawia cenzurke osobie tak mowiacej, jesli poza inwektywami nie ma lepszych argumentow

Cytat:
Napisane przez Snowdrop_ Pokaż wiadomość
Dudy bym nie nazwała imbecylem, ale już Komorowski walący ortografy i nie znający podstawowych zasad etykiety to może tak być, że mieliśmy imbecyla za prezydenta niegdyś zresztą Kwaśniewski nie był lepszy

Komorowski nie byl imbecylem oczywiscie, tylko walil wlasnie zenujace faux pas na lewo i prawo, nie umial sie sensownie wypowiedziec, ocenilbym go bardzo negatywnie, ale nie byl imbecylem, takie okreslenie nie pasuje wg mnie.

Co do Kwacha:

Cytat:
Napisane przez edan84 Pokaż wiadomość
Kwaśniewski to szczwany lis. Daleko mu do imbecyla. A że np ładował się do samochodu przez bagaznik to dlatego, że to człowiek prawdopodobnie chory - alkoholik.

Jeśli chodzi o Brona, to wolę się powstrzymać od komentarza. Dobrze, że ten pan nie jest już aktywnym politykiem. Nie wiem w ogóle jakim cudem zaszedł tak wysoko.

No wlasnie, inteligenty, przebiegly, z bardzo dobrym zmyslem politycznym, zgadza sie.
Co nie zmienia faktu, ze komuch, klamca i pijak, ktory przynosil wstyd funkcji prezydenta RP.

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Może sobie być doktorem prawa. Ktoś o takich poglądach jest dla mnie debilem. To, że ma doktorat, nie znaczy, że jest inteligentny. Nie mówiąc już o tym w jaki sposób wypowiada się o lgbt.

"Kariera w pierwszej kolejności, a później może dziecko. Prowadzi to do tragicznych konsekwencji. Jak się pierwsze dziecko nie rodzi się w wieku 20-25 lat, tylko w wieku 30 lat, to ile tych dzieci można urodzić? Takie są konsekwencje tłumaczenia kobiecie, że nie musi robić tego, do czego została przez Pana Boga powołana".
J.w. - jesli dla Ciebie wyznacznikiem "debilizmu" jest posiadanie pogladow, z ktorymi sie mocno nie zgadzasz, to tylko o Tobie wystawia swiadectwo.
Dla mnie osobiscie takie zachowania sa zenujace, bo zamiast polemizowac z czyimis pogladami, odrzuca sie je, dorabiajac negatywne okreslenia. Prosta droga do cenzury pozniej i mniejszego lub wiekszego zamordyzmu. Grozne i szkodliwe, choc sie zaczyna od niewinnego "ktos z takimi pogladami jest xxx"

Cytat:
Nie obrażając wszystkich doktorów - 90% tych ludzi to raczej mniej ambitne jednostki, które chcą sobie przedłużyć studia.

Oczywiście jest jeszcze 10% ludzi z pasji. Ale no nie stanowią oni większości.

Zawsze mnie zachwyca podawanie procentow w takich sprawach, jak gdyby mialy one sens, a nie byly brane z rzopy

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ja to tam nie wiem, ale wiem, że w obecnych czasach doktorat to nie jest jakieś karkołomne osiągnięcie. Być może w medycynie, to tak.
Zalezy od dziedziny co do trudnosci, ale wg mnie to tak czy siak dosyc karkolomne, chocby ze wzgledu na to, ile sie trzeba z tym pierdzielic.

A tak konczac juz temat - tak, oczywiscie tytul naukowy nie oznacza glebokiej madrosci czy innych pozytywnych cech z automatu, taka dr Spurek, to np. kompletna hipokrytka, z masa nielogicznych rzeczy w jej wypowiedziach, pomimo tego jej doktoratu.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-20, 21:08   #4388
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Podejście "skoro nie dostanę Nobla, to po co mam zajmować się nauką?" to też trochę tak, jak "skoro nie będę zarabiać 100 000 zł miesięcznie, to po co mam zarabiać cokolwiek?"

Nie uważam, żeby _większość_ robiła doktorat z braku innych opcji. Owszem, tak jak mówiłam, zdarzali się i tacy, ale raczej wśród doktorantów, z którymi się stykałam, stanowili oni mniejszość. Oczywiście: nie zetknęłam się ze wszystkimi. Ale też wątpię, że Ty naprawdę kojarzysz osobiście wszystkie osoby z listy przyjętych publikowanej co roku (wraz z ich możliwymi na dany moment życiowymi opcjami). Więc w dalszym ciągu z obu stron są to tylko osobiste historie i spekulacje

Oczywiście nie każdy musi wszystko i można odnosić sukcesy w różnych dziedzinach. Ale nie mogę się zgodzić z sugestią, że większość ludzi robiących doktoraty to lenie robiące to tylko z braku innych opcji To teoria trochę w stylu "wszyscy bogaci to złodzieje".
Ja wiem, że większość z tych na moim kierunku. No takich statystyk z innych ci nie przedstawię, bo nie wiem.

I to nie o to chodzi w moim podejściu, ale nieważne, bo to w sumie nie ma znaczenia. Po prostu dla mnie siedzenie na polskiej uczelni nie jest wystarczająco rozwijające naukowo, a nie jestem wystarczająco zdolna na nic innego, więc poszłam inną drogą.

Ale jeśli ktoś się spełnia, to super, nikomu nie zabraniam.

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

A procenty są na podstawie tegorocznych doktorantów na moim kierunku po prostu.

Ale tak, nie są to dane z całej Polski. ;P

Stary 2020-10-20, 22:09   #4389
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 03:52   #4390
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
On ma być prezydentem wszystkich Polaków, nie tylko swoich wyborców.

Ludzie, szykuje się kolejny zamach na edukację. Czarnek już wywalił osobę odpowiedzialną za podręczniki, programy i innowacje, przegląda podręczniki celem wyłowienia resztek niewygodnych dla władzy i kościoła tresci (czytaj: będzie kolejna deforma podstawy programowej i nowe podręczniki, zgodne z linią jedynie słusznej partii). Czyli kolejny eksperyment na Waszych dzieciach się szykuje, kolejne publiczne pieniądze utopione w nowych podręcznikach do nowej podstawy programowej a tu cisza jak po śmierci organisty.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 08:12   #4391
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
On ma być prezydentem wszystkich Polaków, nie tylko swoich wyborców.

Ludzie, szykuje się kolejny zamach na edukację. Czarnek już wywalił osobę odpowiedzialną za podręczniki, programy i innowacje, przegląda podręczniki celem wyłowienia resztek niewygodnych dla władzy i kościoła tresci (czytaj: będzie kolejna deforma podstawy programowej i nowe podręczniki, zgodne z linią jedynie słusznej partii). Czyli kolejny eksperyment na Waszych dzieciach się szykuje, kolejne publiczne pieniądze utopione w nowych podręcznikach do nowej podstawy programowej a tu cisza jak po śmierci organisty.
I pewnie kolejna reforma edukacji
Bardzo dobrze. Ja jestem całym sercem za pisem i tym, co zrobi z polską. Ja się już nie uczę, dzieci mieć nie planuje, wiem co robić, jak zajdę w nieplanowaną ciążę.
A że sobie polki i polacy takich rządzących wybrali, to niech się męczą.
Ktoś kiedyś tak mądrze powiedział, że kraj ma takich rządzących, na jakich zasługują. Polska i polacy zasługują na pis i dudusia, bo daje pincet plus i trzynasta emeryturke. I wspiera kościółek i walczy z szatanem w elgiebete. No i spoko.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 08:25   #4392
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Umarł Arnold Boczek.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 08:44   #4393
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
I pewnie kolejna reforma edukacji
Bardzo dobrze. Ja jestem całym sercem za pisem i tym, co zrobi z polską. Ja się już nie uczę, dzieci mieć nie planuje, wiem co robić, jak zajdę w nieplanowaną ciążę.
A że sobie polki i polacy takich rządzących wybrali, to niech się męczą.
Ktoś kiedyś tak mądrze powiedział, że kraj ma takich rządzących, na jakich zasługują. Polska i polacy zasługują na pis i dudusia, bo daje pincet plus i trzynasta emeryturke. I wspiera kościółek i walczy z szatanem w elgiebete. No i spoko.

Jak już ci zejdzie ciśnienie to wyedytuj tego posta i popraw polskę na Polskę, polki na Polki i polacy na Polacy, bo razi w oczy.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 08:45   #4394
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Jak już ci zejdzie ciśnienie to wyedytuj tego posta i popraw polskę na Polskę, polki na Polki i polacy na Polacy, bo razi w oczy.

Nie, wszystko było pisane z premedytacją.

Stary 2020-10-21, 09:01   #4395
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Zakpienie sobie z polskiej ortografii w ramach buntu przeciwko wladzy, no tego jeszcze nie grali. Jakie czasy, taki Rejtan.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 09:02   #4396
tinkerver2
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88221153]Zakpienie sobie z polskiej ortografii w ramach buntu przeciwko wladzy, no tego jeszcze nie grali. Jakie czasy, taki Rejtan.[/QUOTE]Ano widzisz, dokładnie.

Stary 2020-10-21, 09:04   #4397
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie, wszystko było pisane z premedytacją.

Aha. No to w sumie teraz obraz żenady się dopełnił.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 09:14   #4398
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Aha. No to w sumie teraz obraz żenady się dopełnił.

Upsi.

Stary 2020-10-21, 09:23   #4399
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Totalizm opozycji, tak w PL, czy np. w USA dla mnie jest porazajacy - "albo gracie co nasze, albo jestescie debile, imbecyle, i was trzeba niszczyc, cenzorowac i w ogole wypre sie tego kraju", to i pozniej ludzie pisza na zlosc (komu ) i maja kose z ortografia

Winie za to w duzej czesci klimat medialny, gonienie za sensacja, click bait i to jak media spolecznosciowe polaryzuja.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2020-10-21, 13:04   #4400
Wyrak
Zakorzenienie

Z innej beczki - taka sytuacja:

https://dorzeczy.pl/kraj/157878/fala...-opozycji.html

Cytat:
Decyzja szefa Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy o odmowie przekazania łóżek przeznaczonych dla oddziałów psychiatrii dziecięcej szpitalowi z Lublina, który leczy pacjentów z COVID-19, wywołała falę komentarzy.
Szpital Neuropsychiatryczny w Lublieni wystosował do WOŚP pytanie, czy łóżka zakupione przez Orkiestrę mogą zostać przekazane pacjentom zakażonym koronawirusem. Owsiak jednak nie zgadza się na taki scenariusz.(...)

Czyli wychodzi, ze:
- WOSP zbiera pieniadze na zakup sprzetu dla sluzby zdrowia
- WOSP dalej zarzadza tym sprzetem wg wlasnego uznania
Przeciez to nie ich pieniadze To wszystko to tylko woda na mlyn dla krytykow Owsiaka, bo duzo w tym publicznego/spolecznego ponoszenia kosztow, przy prywatnej korzysci/kontroli

PS. dzis bylo info ze J. Owsiak z zona oboje maja koronawirusa, oczywiscie zycze szybkiego i pelnego powrotu do zdrowia.

Stary 2020-10-21, 14:13   #4401
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Czyli wychodzi, ze:

Przeciez to nie ich pieniadze To wszystko to tylko woda na mlyn dla krytykow Owsiaka, bo duzo w tym publicznego/spolecznego ponoszenia kosztow, przy prywatnej korzysci/kontroli

PS. dzis bylo info ze J. Owsiak z zona oboje maja koronawirusa, oczywiscie zycze szybkiego i pelnego powrotu do zdrowia.
No ja to rozumiem, bo rząd bardzo ekhm, nieładnie mówi o Owsiaku i WOŚP, tym samym WOŚP, który zakupił ileś tam respiratorow itd, bez konsultacji z nim zlikwidowano jedyny oddział geriatryczny i łóżka z WOŚP przekazano na leczenie koronawirusa, podczas gdy polski rząd przekazał 2 miliardy na TVP, kupił bezużyteczne maseczki i respiratory, których nie ma.
Mieli czas, mieli możliwości, ale olali. Też bym się nie zgodziła.

Stary 2020-10-21, 14:20   #4402
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Cytat:
No ja to rozumiem, bo rząd bardzo ekhm, nieładnie mówi o Owsiaku i WOŚP, tym samym WOŚP, który zakupił ileś tam respiratorow itd, bez konsultacji z nim zlikwidowano jedyny oddział geriatryczny i łóżka z WOŚP przekazano na leczenie koronawirusa, podczas gdy polski rząd przekazał 2 miliardy na TVP, kupił bezużyteczne maseczki i respiratory, których nie ma.

Tez uwazam, ze tutaj nie ma co sie dziwić, ze Owsiak jest na nie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 14:27   #4403
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88222202]Tez uwazam, ze tutaj nie ma co sie dziwić, ze Owsiak jest na nie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]

No ale zaraz, to Owsiak zbiera pieniadze na sprzet medyczny, czy Owsiak wspiera osoby sie z nim zgadzajace, zarabiajac przy tym duza kase ze zbiorek? Bo to drugie to zadna dobroczynnosc i tylko potwierdza krytyczne oceny Owsiaka/WOSP.

Stary 2020-10-21, 14:28   #4404
Atavish
Zakorzenienie

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88222202]Tez uwazam, ze tutaj nie ma co sie dziwić, ze Owsiak jest na nie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ja tam się jednak dziwię, że łóżkami które miały być przeznaczone na państwową służbę zdrowia i za które zapłacili i tak podatnicy (wrzucając do puszki, biorąc udział w licytacjach z przekonaniem że wspomagają państwową służbę zdrowia) zarządza osoba prywatna.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 14:40   #4405
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
Ja tam się jednak dziwię, że łóżkami które miały być przeznaczone na państwową służbę zdrowia i za które zapłacili i tak podatnicy (wrzucając do puszki, biorąc udział w licytacjach z przekonaniem że wspomagają państwową służbę zdrowia) zarządza osoba prywatna.

Zarządza po to, żeby nie były wykorzystane w niewłaściwym celu, jak np któregoś razu przekazał szpitalowi łóżka dla rodziców leżących tam dzieci, co by nie musieli spać na krześle albo podłodze i zostały one zabrane przez lekarzy na własny użytek. Dzięki temu mógł zainterweniować.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 14:48   #4406
Atavish
Zakorzenienie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88222259]Zarządza po to, żeby nie były wykorzystane w niewłaściwym celu, jak np któregoś razu przekazał szpitalowi łóżka dla rodziców leżących tam dzieci, co by nie musieli spać na krześle albo podłodze i zostały one zabrane przez lekarzy na własny użytek. Dzięki temu mógł zainterweniować.[/QUOTE]Rozumiem, jednak dla mnie to nadal pole do nadużyć i takie sytuacje nie powinny się zdarzać.
Jednak - żeby była jasność - sytuacja którą opisujesz w żadnym wypadku nie powinna mieć miejsca i tylko pokazuje jak bardzo polska służba zdrowia jest niedofinansowana i jak bardzo nie działa.

Stary 2020-10-21, 14:52   #4407
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Cytat:
Rozumiem, jednak dla mnie to nadal pole do nadużyć i takie sytuacje nie powinny się zdarzać.
Jednak - żeby była jasność - sytuacja którą opisujesz w żadnym wypadku nie powinna mieć miejsca i tylko pokazuje jak bardzo polska służba zdrowia jest niedofinansowana i jak bardzo nie działa.

Patrząc jednak na to co się dzieje, nie dziwi mnie odmowa z czystego lęku, ze te łóżka potem mogą zaginąć.

Z drugiej strony państwo widzi tylko chorych na wirusa, a gdzie inni chorzy którzy czekają na chemie czy zabiegi?
Zabrać jednym chorym aby leczyć chorych na wirusa...
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 15:24   #4408
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Czyli wychodzi, ze:

psychiatra dziecięca jest w tragicznej sytuacji (brak miejsc, brak kadry) wcale się nei dziwię, że nie chciał przekazać łóżek. poza tym chyba już raz zostały przekazane łóżka zakupione przez wośp, skoro wszyscy płacimy składki (i to wielokrotnie więcej miesięcznie niż statystyczny Polak wrzuca raz w roku do puszki wośp) to chyba państwo powinno zapewić odpowiednią ilość łóżek.
Stary 2020-10-21, 15:49   #4409
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Ja tam się jednak dziwię, że łóżkami które miały być przeznaczone na państwową służbę zdrowia i za które zapłacili i tak podatnicy (wrzucając do puszki, biorąc udział w licytacjach z przekonaniem że wspomagają państwową służbę zdrowia) zarządza osoba prywatna.

Nie osoba prywatna tylko fundacja. I lepiej żeby ona zarządzała niż Kłameusz

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 15:55   #4410
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Nie osoba prywatna tylko fundacja. I lepiej żeby ona zarządzała niż Kłameusz

Decyzji nie podejmuje fundacja, tylko jej zarząd, którego (tak się przez przypadek składa) prezesem jest Owsiak.
I niestety nie wiem kim jest Kłameusz, więc nie jestem w stanie się odnieść do drugiego zdania.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości