|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski,
Cytat:
Może myślę zbyt zerojedynkowo, ale i tak nie czułabym się spełniona w pracy naukowej tutaj, więc mogę chociaż mieć pieniądze. Mogłam być mądrzejsza i jechać na studia do USA, ale nie byłam i teraz jest mi wszystko jedno pod tym względem. Może załapię się jeszcze na jakiś doktorat za granicą (w jednym z krajów, w którym nauka ma dla mnie sens, bo ma fundusze na porządne badania). A jak nie, to trudno. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4382 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski,
No cóż, szczerze mówiąc też nie uważam, że swoim doktoratem wniosłam jakiś wielki i przełomowy wkład w naukę
(chociaż chyba nie był też całkiem do bani). Natomiast pod względem własnego rozwoju oraz stymulującego środowiska naukowego mam wrażenie, że te parę lat pracy i badań na uczelni dało mi naprawdę dużo. Był to spory rozwój osobisty połączony z fajną przygodą i myślę, że w wieku 26-29 lat było to jak najbardziej pozytywne doświadczenie. Obecnie pracuję gdzie indziej i więcej zarabiam. Jednak - chociaż praca też jest ciekawa i również ją lubię (głównie przez dużą samodzielność i "sprawczość" w tym, co się robi - to cecha wspólna z doktoratem) - to już nie jest to samo W pierwszej pracy spotykałam więcej ludzi, którzy z przejęciem opowiadali o tym, czym się zajmują, a w tej więcej takich, którzy z przejęciem opowiadają o tym, ile na czym można zarobić. Taka różnica Natomiast nie uważam, że w Polsce NIE DA się zrobić doktoratu, który byłby w jakiś sposób przełomowy. Owszem, brak dofinansowania nie pomaga, ale uważam, że mimo wszystko da się jeszcze zrobić jakieś ważne lub fajne rzeczy
|
|
|
|
|
#4383 |
|
Zakorzenienie
|
Ale "nie wiem, co ze sobą zrobić po studiach" to bardzo silny motywator, zwłaszcza jak alternatywą jest brak pracy w zawodzie w ogóle.
|
|
#4384 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówimy o bozonach Higgsa, LHC, artykułach w Nature, nagrodach Nobla itd. No niestety, realia są jakie są dla mnie. Nie jestem wystarczająco inteligentna, żeby mnie wzięli do czegoś wielkiego, a jak mam być naukowcem średniej półki, to nie muszę być wcale. Bardziej mnie to dobija, niż stymuluje i w kółko polewanie tej rany octem i wcieranie tam soli jest raczej nieprzyjemnym doświadczeniem. Robienie doktoratu może być rozwijające, ale co roku widziałam listę przyjętych i gwarantuję, że większość tam została z braku innego planu na siebie. Nie wszyscy oczywiście. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4386 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie uważam, żeby _większość_ robiła doktorat z braku innych opcji. Owszem, tak jak mówiłam, zdarzali się i tacy, ale raczej wśród doktorantów, z którymi się stykałam, stanowili oni mniejszość. Oczywiście: nie zetknęłam się ze wszystkimi. Ale też wątpię, że Ty naprawdę kojarzysz osobiście wszystkie osoby z listy przyjętych publikowanej co roku (wraz z ich możliwymi na dany moment życiowymi opcjami). Więc w dalszym ciągu z obu stron są to tylko osobiste historie i spekulacje ![]() Oczywiście nie każdy musi wszystko i można odnosić sukcesy w różnych dziedzinach. Ale nie mogę się zgodzić z sugestią, że większość ludzi robiących doktoraty to lenie robiące to tylko z braku innych opcji To teoria trochę w stylu "wszyscy bogaci to złodzieje".
|
|
|
|
|
|
#4387 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obiektywnie rzecz biorac, to doktoraty z prawa, bycie sedzia czy wykladanie na uczelni wymaga przynajmniej przecietnej inteligencji min. Widze, ze do okreslenia kogos imbecylem, wystarczy, ze sie kogos nie lubi, badz sie nie zgadza z czyimis pogladami ![]() Powiem tak, nie obraza to adresata takiej obelgi, tylko wystawia cenzurke osobie tak mowiacej, jesli poza inwektywami nie ma lepszych argumentow Cytat:
Co do Kwacha: Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze komuch, klamca i pijak, ktory przynosil wstyd funkcji prezydenta RP. Cytat:
Dla mnie osobiscie takie zachowania sa zenujace, bo zamiast polemizowac z czyimis pogladami, odrzuca sie je, dorabiajac negatywne okreslenia. Prosta droga do cenzury pozniej i mniejszego lub wiekszego zamordyzmu. Grozne i szkodliwe, choc sie zaczyna od niewinnego "ktos z takimi pogladami jest xxx" Cytat:
![]() Cytat:
A tak konczac juz temat - tak, oczywiscie tytul naukowy nie oznacza glebokiej madrosci czy innych pozytywnych cech z automatu, taka dr Spurek, to np. kompletna hipokrytka, z masa nielogicznych rzeczy w jej wypowiedziach, pomimo tego jej doktoratu.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
|
|
|
|
#4388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I to nie o to chodzi w moim podejściu, ale nieważne, bo to w sumie nie ma znaczenia. Po prostu dla mnie siedzenie na polskiej uczelni nie jest wystarczająco rozwijające naukowo, a nie jestem wystarczająco zdolna na nic innego, więc poszłam inną drogą. Ale jeśli ktoś się spełnia, to super, nikomu nie zabraniam. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- A procenty są na podstawie tegorocznych doktorantów na moim kierunku po prostu. Ale tak, nie są to dane z całej Polski. ;P Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4389 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4390 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
On ma być prezydentem wszystkich Polaków, nie tylko swoich wyborców.
Ludzie, szykuje się kolejny zamach na edukację. Czarnek już wywalił osobę odpowiedzialną za podręczniki, programy i innowacje, przegląda podręczniki celem wyłowienia resztek niewygodnych dla władzy i kościoła tresci (czytaj: będzie kolejna deforma podstawy programowej i nowe podręczniki, zgodne z linią jedynie słusznej partii). Czyli kolejny eksperyment na Waszych dzieciach się szykuje, kolejne publiczne pieniądze utopione w nowych podręcznikach do nowej podstawy programowej a tu cisza jak po śmierci organisty.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#4391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo dobrze. Ja jestem całym sercem za pisem i tym, co zrobi z polską. Ja się już nie uczę, dzieci mieć nie planuje, wiem co robić, jak zajdę w nieplanowaną ciążę. A że sobie polki i polacy takich rządzących wybrali, to niech się męczą. Ktoś kiedyś tak mądrze powiedział, że kraj ma takich rządzących, na jakich zasługują. Polska i polacy zasługują na pis i dudusia, bo daje pincet plus i trzynasta emeryturke. I wspiera kościółek i walczy z szatanem w elgiebete. No i spoko. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4392 |
|
Konto usunięte
|
Umarł Arnold Boczek.
|
|
|
|
|
#4393 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4395 |
|
Konto usunięte
|
Zakpienie sobie z polskiej ortografii w ramach buntu przeciwko wladzy, no tego jeszcze nie grali.
Jakie czasy, taki Rejtan.
|
|
|
|
|
#4396 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88221153]Zakpienie sobie z polskiej ortografii w ramach buntu przeciwko wladzy, no tego jeszcze nie grali.
Jakie czasy, taki Rejtan.[/QUOTE]Ano widzisz, dokładnie. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4397 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4399 |
|
Zakorzenienie
|
Totalizm opozycji, tak w PL, czy np. w USA dla mnie jest porazajacy - "albo gracie co nasze, albo jestescie debile, imbecyle, i was trzeba niszczyc, cenzorowac i w ogole wypre sie tego kraju", to i pozniej ludzie pisza na zlosc (komu
) i maja kose z ortografia Winie za to w duzej czesci klimat medialny, gonienie za sensacja, click bait i to jak media spolecznosciowe polaryzuja.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#4400 | |
|
Zakorzenienie
|
Z innej beczki - taka sytuacja:
https://dorzeczy.pl/kraj/157878/fala...-opozycji.html Cytat:
Czyli wychodzi, ze: - WOSP zbiera pieniadze na zakup sprzetu dla sluzby zdrowia - WOSP dalej zarzadza tym sprzetem wg wlasnego uznania Przeciez to nie ich pieniadze To wszystko to tylko woda na mlyn dla krytykow Owsiaka, bo duzo w tym publicznego/spolecznego ponoszenia kosztow, przy prywatnej korzysci/kontroli PS. dzis bylo info ze J. Owsiak z zona oboje maja koronawirusa, oczywiscie zycze szybkiego i pelnego powrotu do zdrowia.
|
|
|
|
|
#4401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieli czas, mieli możliwości, ale olali. Też bym się nie zgodziła. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4402 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tez uwazam, ze tutaj nie ma co sie dziwić, ze Owsiak jest na nie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] No ale zaraz, to Owsiak zbiera pieniadze na sprzet medyczny, czy Owsiak wspiera osoby sie z nim zgadzajace, zarabiajac przy tym duza kase ze zbiorek? Bo to drugie to zadna dobroczynnosc i tylko potwierdza krytyczne oceny Owsiaka/WOSP.
|
|
|
|
|
#4404 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88222202]Tez uwazam, ze tutaj nie ma co sie dziwić, ze Owsiak jest na nie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ja tam się jednak dziwię, że łóżkami które miały być przeznaczone na państwową służbę zdrowia i za które zapłacili i tak podatnicy (wrzucając do puszki, biorąc udział w licytacjach z przekonaniem że wspomagają państwową służbę zdrowia) zarządza osoba prywatna. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4405 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4406 |
|
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88222259]Zarządza po to, żeby nie były wykorzystane w niewłaściwym celu, jak np któregoś razu przekazał szpitalowi łóżka dla rodziców leżących tam dzieci, co by nie musieli spać na krześle albo podłodze i zostały one zabrane przez lekarzy na własny użytek. Dzięki temu mógł zainterweniować.[/QUOTE]Rozumiem, jednak dla mnie to nadal pole do nadużyć i takie sytuacje nie powinny się zdarzać.
Jednak - żeby była jasność - sytuacja którą opisujesz w żadnym wypadku nie powinna mieć miejsca i tylko pokazuje jak bardzo polska służba zdrowia jest niedofinansowana i jak bardzo nie działa. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4407 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z drugiej strony państwo widzi tylko chorych na wirusa, a gdzie inni chorzy którzy czekają na chemie czy zabiegi? Zabrać jednym chorym aby leczyć chorych na wirusa... |
|
|
|
|
|
#4408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4409 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I niestety nie wiem kim jest Kłameusz, więc nie jestem w stanie się odnieść do drugiego zdania. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

(chociaż chyba nie był też całkiem do bani). Natomiast pod względem własnego rozwoju oraz stymulującego środowiska naukowego mam wrażenie, że te parę lat pracy i badań na uczelni dało mi naprawdę dużo. Był to spory rozwój osobisty połączony z fajną przygodą i myślę, że w wieku 26-29 lat było to jak najbardziej pozytywne doświadczenie. Obecnie pracuję gdzie indziej i więcej zarabiam. Jednak - chociaż praca też jest ciekawa i również ją lubię (głównie przez dużą samodzielność i "sprawczość" w tym, co się robi - to cecha wspólna z doktoratem) - to już nie jest to samo
W pierwszej pracy spotykałam więcej ludzi, którzy z przejęciem opowiadali o tym, czym się zajmują, a w tej więcej takich, którzy z przejęciem opowiadają o tym, ile na czym można zarobić. Taka różnica
To teoria trochę w stylu "wszyscy bogaci to złodzieje".

zresztą Kwaśniewski nie był lepszy

) i maja kose z ortografia