Gość na weselu - bliska osoba, czy koperta i talerzyk? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-14, 21:51   #211
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Dot.: Gość na weselu - bliska osoba, czy koperta i talerzyk?

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
dokładnie
Ale czasami to akurat prawda. Jak mieszkam z TŻ-em od 3 lat to w końcu wszystko udało nam się kupić. Żelazko, mikrofalę, lodówkę, pralkę, deskę do prasowania, sztućce, talerze, garnki, pościel.

I ja wolę albo dostać pieniądze (zawsze się przydadzą nie ma co oszukiwać) albo coś od serca albo nic. Bo na wuj mi coś do mieszkania, skoro już wszystko mam
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 22:00   #212
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Nam też nie przeszło to przez myśl.

Organizujemy wesele takie, na jakie nas stać. Nie ma mowy o talerzykach i zarobieniu na weselu lub częściowym zwróceniu się kosztów.
Bardziej nam zależy na tym, aby ugościć nasze rodziny i przyjaciół, i aby goście nie musieli się martwić, czy 200zł wystarczy na pokrycie talerzyka Mamy zamiar uprzedzić gości, że nie oczekujemy prezentów i najlepszym prezentem ślubnym byłaby dla nas obecność wszystkich zaproszonych osób.

I te wierszyki w zaproszeniach... Brrr! Aż coś w żołądku mi się gotować zaczyna na samą myśl.

Tak na marginesie, ostatnio dostałam zaproszenie na ślub, zaznaczę, że mowa o ślubie angielskim, gdzie panna młoda zaznacza, że nie zaprasza osób towarzyszących z powodu wysokich kosztów. No to niech w ogóle wesela nie robi.
Uwielbiam Cię!
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 10:01   #213
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Ale czasami to akurat prawda. Jak mieszkam z TŻ-em od 3 lat to w końcu wszystko udało nam się kupić. Żelazko, mikrofalę, lodówkę, pralkę, deskę do prasowania, sztućce, talerze, garnki, pościel.

I ja wolę albo dostać pieniądze (zawsze się przydadzą nie ma co oszukiwać) albo coś od serca albo nic. Bo na wuj mi coś do mieszkania, skoro już wszystko mam

ale mnie to w ogóle nie dziwi. Rozumiem to w pełni

Odniosłam się ironicznie (również do ironicznej) wypowiedzi pendraiw

nie wiem, czy udało ci się przeczytać cały wątek.
Irracjonalność tego wątku polega na tym, że na samym początku większość wizażanek odniosła się 'na nie' do jakiegokolwiek 'przedmiotowego traktowania wesela'. Była mowa o tym, że przecież absolutnie nie zaprasza się gości na wesele dla prezentów, bla, bla, bla...

kilka stron dalej lista prezentów jest już zupełnie naturalną rzeczą
I nikogo nie dziwi

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 10:20   #214
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
ale mnie to w ogóle nie dziwi. Rozumiem to w pełni

Odniosłam się ironicznie (również do ironicznej) wypowiedzi pendraiw

nie wiem, czy udało ci się przeczytać cały wątek.
Irracjonalność tego wątku polega na tym, że na samym początku większość wizażanek odniosła się 'na nie' do jakiegokolwiek 'przedmiotowego traktowania wesela'. Była mowa o tym, że przecież absolutnie nie zaprasza się gości na wesele dla prezentów, bla, bla, bla...

kilka stron dalej lista prezentów jest już zupełnie naturalną rzeczą
I nikogo nie dziwi
właśnie

Bawi mnie to , serio
Stary 2012-12-15, 14:36   #215
Harakiri
Rozeznanie

Wiadomo, że nie zaprasza się gości dla prezentów, ale chyba jak i wy idziecie do kogoś na ślub/wesele to nie idziecie z pustymi rękoma? Przynajmniej według mnie wypada coś dać a że niektórzy goście chcą koniecznie dać prezent zamiast pieniędzy to niektóre pary robią taką listę żeby nie dostać nie potrzebnych rzeczy. Np. przed moim ślubem ciotka uparcie wypytywała mnie co chcę dostać mimo iż mówiłam że wszystko mamy i na prawdę nic nam nie trzeba to i tak dostaliśmy tzw. serwis z talerzami itp.
Więc nie dziwię się że niektórzy robią listę bo może są rzeczy których nie mają a ktoś też chciałby coś kupić zamiast dać pieniądze.
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 14:43   #216
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Harakiri Pokaż wiadomość
Wiadomo, że nie zaprasza się gości dla prezentów, ale chyba jak i wy idziecie do kogoś na ślub/wesele to nie idziecie z pustymi rękoma? Przynajmniej według mnie wypada coś dać a że niektórzy goście chcą koniecznie dać prezent zamiast pieniędzy to niektóre pary robią taką listę żeby nie dostać nie potrzebnych rzeczy. Np. przed moim ślubem ciotka uparcie wypytywała mnie co chcę dostać mimo iż mówiłam że wszystko mamy i na prawdę nic nam nie trzeba to i tak dostaliśmy tzw. serwis z talerzami itp.
Więc nie dziwię się że niektórzy robią listę bo może są rzeczy których nie mają a ktoś też chciałby coś kupić zamiast dać pieniądze.
Ja równiez nie dziwię się ani tym listom, ani dawaniu kasy w kopertach....ale jak widać niektórych to oburza....bo chcieliby pewnie nic nie dawać boooo...... są przecież zaproszeni wiec zapraszający stawia i takie tam

Dodam - jesli o listę chodzi, że czasem są tam tak drogie rzeczy, że kupuję im prezent na jaki mnie stać
Stary 2012-12-15, 14:46   #217
motyla
Zakorzenienie

ja tam poniekąd rozumiem, z czego śmieją się dziewczyny, ale... czy aby na stówę te same osoby, które na początku kategorycznie mówiły, że nie będą oczekiwać ani kasy ani prezentów, mówią teraz, że listy są ok? czy może ogólny wydźwięk większości piszących brzmiał tak, że kasa i prezenty są niepotrzebne, a teraz kilka innych osób opowiedziało się jednak za listą?
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 14:53   #218
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
ja tam poniekąd rozumiem, z czego śmieją się dziewczyny, ale... czy aby na stówę te same osoby, które na początku kategorycznie mówiły, że nie będą oczekiwać ani kasy ani prezentów, mówią teraz, że listy są ok? czy może ogólny wydźwięk większości piszących brzmiał tak, że kasa i prezenty są niepotrzebne, a teraz kilka innych osób opowiedziało się jednak za listą?

możliwe, możliwe, aczkolwiek nie chce mi się znowu przekopywać wątku

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-15, 17:51   #219
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
możliwe, możliwe, aczkolwiek nie chce mi się znowu przekopywać wątku
Ale Wizażanki nie są jednym organem. Jak dostrzegasz tu hipokryzję, to powinnaś podać konkretne przykłady. Na tym polega dyskusja: jedni się zgodzą, inni nie.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 19:16   #220
SimplyDivine
Zakorzenienie

Ja biore slub w 2014, slub odbedzie sie w Anglii, moj narzeczony jest Anglikiem. W zaproszeniu nie bedzie wierszyka (choc tutaj tez sie takie stosuje), nie bedzie tez typowej listy prezentow jedynie krotki dopisek, ze nie oczekujemy zadnych prezentow, obecnosc zaproszonych bedzie najlepszym prezentem, jesli jednak chcieliby cos podarowac to prosilibysmy o "dotacje" do naszego funduszu na podroz poslubna. Mieszkamy juz razem od 2 lat, w dniu slubu to bedzie ponad 4 i juz wszystko mamy. Tylko tesciowa sie upiera na sprezentowanie nam maszyny do chleba Tutaj sie duzo w koperty raczej nie daje, 10, 20, 50 funtow maksymalnie zazwyczaj, ale goscie sami placa za swoje drinki w barze (my zapewniamy koktail na powitanie, pol butelki wina na osobe do obiadu i szampan na toast)

2 tygodnie pozniej organizujemy tez male przyjecie w Polsce, poniewaz podejrzewam, ze wiekszosc mojej rodziny do Anglii na wesele nie przyleci, ale tam w zaproszeniu nie bedzie zadnych dopiskow - mieszkamy za granica wiec jedyne co nam sie przyda to gotowka, ale prosic o nia nie bede za to chce uczcic z rodzina fakt zaslubin
Stary 2013-06-26, 10:58   #221
invisible_01
Zakorzeniona

Odświeżam własny wątek, bo temat nadal aktualny, no i sezon weselny w pełni Ciekawa jestem Waszego zdania.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-26, 11:24   #222
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 05:54   #223
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
pamietam wesele, które już się kończyło więc państwo młodzi zaczęli znosic wina i wódkę do auta (żeby potem jeździć do gosci i porozdawać im) nagle nadbiega pijana kuzynka i łapie dwie butelki wina i drąc się ucieka w krzaki

Od tej pory nazywana jest moczymordą
Stary 2021-03-03, 21:09   #224
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 66.

o prezentach na ślub
zdziwiła mnie dzisiejsza rozmowa która wyszła w pracy. jak wszyscy wiedzą ze ślubami jest jedna wielka niewiadoma - nie wiadomo co, jak i kiedy. niektórzy przekładają, inni zapowiadają, że najwyżej będzie sam ślub bez wesela.

koleżanki w pracy dyskutowały więc dzisiaj ile dać w prezencie gdy sam ślub, a ile gdy ślub+wesele. no iroztrząsały, że jak będzie sam ślub to tak 200 zł od pary wystarczy. a jak będzie wesele to to się trzeba ze 3 stówki więcej wykosztować.

zdziwiło mnie to mocno. ja daję tyle ile uważam za słuszne, ale zupełnie niezależnie od tego czy to skromny ślub czy ogromne, wypasione wesele. po prostu tyle na ile mnie w danym momencie stać.

tyle się mówi, że niektóre pary młode traktują prezent jako bilet wstępu. okazuje się, że niektórzy goście traktują prezent jako inwestycję

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-03-03 o 21:10
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-03, 23:52   #225
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
o prezentach na ślub
zdziwiła mnie dzisiejsza rozmowa która wyszła w pracy. jak wszyscy wiedzą ze ślubami jest jedna wielka niewiadoma - nie wiadomo co, jak i kiedy. niektórzy przekładają, inni zapowiadają, że najwyżej będzie sam ślub bez wesela.

koleżanki w pracy dyskutowały więc dzisiaj ile dać w prezencie gdy sam ślub, a ile gdy ślub+wesele. no iroztrząsały, że jak będzie sam ślub to tak 200 zł od pary wystarczy. a jak będzie wesele to to się trzeba ze 3 stówki więcej wykosztować.

zdziwiło mnie to mocno. ja daję tyle ile uważam za słuszne, ale zupełnie niezależnie od tego czy to skromny ślub czy ogromne, wypasione wesele. po prostu tyle na ile mnie w danym momencie stać.

tyle się mówi, że niektóre pary młode traktują prezent jako bilet wstępu. okazuje się, że niektórzy goście traktują prezent jako inwestycję
Mnie to nie dziwi.
Ale ja mam zupełnie odmienne zdanie, które już nie raz spotkało się z krytyką idealnego fioletowego forum.
Według mnie każdy z nas jest dorosły i wie ile kosztuje "talerzyk" i jaki koszt ponosi para młoda w przypadku wyprawienia tak dużej imprezy jaką jest wesele. Nie nazwałbym tego biletem, a ludzką świadomością i taktem, aby w przypadku opcji z weselem, dać jednak pi razy drzwi "za talerzyk".

Bla bla bla... Hejt za 3...2...1...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-03-04, 00:10   #226
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Omg, ja lepiej nic nie powiem. XD

742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 06:24   #227
dziewczyna_na_progu
Raczkowanie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88553661]Mnie to nie dziwi.
Ale ja mam zupełnie odmienne zdanie, które już nie raz spotkało się z krytyką idealnego fioletowego forum.
Według mnie każdy z nas jest dorosły i wie ile kosztuje "talerzyk" i jaki koszt ponosi para młoda w przypadku wyprawienia tak dużej imprezy jaką jest wesele. Nie nazwałbym tego biletem, a ludzką świadomością i taktem, aby w przypadku opcji z weselem, dać jednak pi razy drzwi "za talerzyk".

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]W moim otoczeniu też jest takie przekonanie, że gotówka na prezent to taki trochę bilet wstępu na wesele i "zapłacenie" za swój talerzyk, bo wiedzą, jakie to są ogromne koszty dla pary młodej. Ale taka 4-osobowa rodzina powinna w takim razie dać około 800-900 złotych + koszt fryzjera/sukienki dla nich samych. To nie jest mało, także nie dziwi mnie, że w przypadku samego ślubu daliby w kopertę o wiele mniej. Nie jest to zbyt szczytne, ale ja te prezenty na ślub widzę trochę jak transakcję między gośćmi a parą młodą. PM organizuje zabawę i się wykosztowuje, więc goście płacą więcej za ich wysiłek. Sam ślub = mniejszy prezent, bo goście mniej otrzymują.

dziewczyna_na_progu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 06:40   #228
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 66.

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88553661]Mnie to nie dziwi.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

No ja sie nie zgadzam. Bo talerzyk kosztuje rożnie.
Wesele młodzi robią dla siebie, pod siebie.

Jakbym miała iść na wesele gdzie mam płacić za to co zjadłam, to juz wole iść do restauracji gdzie sama sobie wybiorę co bede jadła.

Prawda jest taka, ze wesele do tylko wymysł młodych.
Jak ja robiłam z mężem to nie oczekiwałam zwrotu za talerz...
Bo nie chodzi w tym oto aby sie zabawić na czyjś koszt.

A do koperty my dajemy tyle ile uważamy, nie ma to nic wspólnego jaka impreza jest.
Tyle samo bym włożyła na wesele z impreza, tyle samo na sam cywilny.

Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Czas edycji: 2021-03-04 o 06:42
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 07:38   #229
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dziewczyna_na_progu Pokaż wiadomość
W moim otoczeniu też jest takie przekonanie, że gotówka na prezent to taki trochę bilet wstępu na wesele i "zapłacenie" za swój talerzyk, bo wiedzą, jakie to są ogromne koszty dla pary młodej. Ale taka 4-osobowa rodzina powinna w takim razie dać około 800-900 złotych + koszt fryzjera/sukienki dla nich samych. To nie jest mało, także nie dziwi mnie, że w przypadku samego ślubu daliby w kopertę o wiele mniej. Nie jest to zbyt szczytne, ale ja te prezenty na ślub widzę trochę jak transakcję między gośćmi a parą młodą. PM organizuje zabawę i się wykosztowuje, więc goście płacą więcej za ich wysiłek. Sam ślub = mniejszy prezent, bo goście mniej otrzymują.

Nie no wiadomo, że 4 osobowa rodzina to już inna para kaloszy, dziecięcy talerzyk też zwykle kosztuje mniej, gorzej z nastoletnimi dzieciakami, no ale mimo wszystko dalej uważam, że jak się idzie jako para, to wypada dać po prostu kwotę zbliżoną do talerzyka pi razy drzwi. I myślę, że większość z nas wie, że talerzyk na przeciętnej sali kosztuje ok 200-250zł.

Ja rozumiem, że dla gościa to też jakaś sukienka, fryzjer itp. ale dla pary młodej to też fotograf, zespół czy florystka. Jeżeli ktoś myśli, że koszt wesela zamyka się w talerzyku, to nie mam pytań.

Ja rozumiem, że gościom nic do tego czy para młoda zatrudni klaunów na szczudłach, ale no kurczę, idziesz jednak na całodzienną i całonocną imprezę, z kilkoma ciepłymi daniami i kilkunastoma zimnymi przekąskami z alkoholem, z muzyką na żywo. Skoro jako gość idziesz na taką imprezę, to chyba te osoby są Ci bliskie i ważne dla Ciebie i zdajesz sobie sprawę jakie koszty generuje takie wesele i jak to obciąża budżet młodych, którzy jednak chcą Cię mieć przy sobie w tym dniu. To są kwoty z kosmosu.

I mnie dziwi jak bliska osoba mówi coś w stylu "ja się na to wesele nie prosiłam, to nie ja im salę wybierałam, ja bym wybrała taniej, jeszcze tylko fontanny z brokatem brakuje" bla bla bla. Jak nie masz ochoty być na tym weselu, to nie bądź. Rozumiem, że dla kogoś z gości to może być spory wydatek. Szkoda, że nikt nie pomyśli jaki wydatek ponosi para młoda i czym jest uszczuplenie swego majątku o 500zł a czym kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy.

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2021-03-04 o 07:39
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 07:46   #230
Konto usunięte

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88553842]Nie no wiadomo, że 4 osobowa rodzina to już inna para kaloszy, dziecięcy talerzyk też zwykle kosztuje mniej, gorzej z nastoletnimi dzieciakami, no ale mimo wszystko dalej uważam, że jak się idzie jako para, to wypada dać po prostu kwotę zbliżoną do talerzyka pi razy drzwi. I myślę, że większość z nas wie, że talerzyk na przeciętnej sali kosztuje ok 200-250zł.

Ja rozumiem, że dla gościa to też jakaś sukienka, fryzjer itp. ale dla pary młodej to też fotograf, zespół czy florystka. Jeżeli ktoś myśli, że koszt wesela zamyka się w talerzyku, to nie mam pytań.

Ja rozumiem, że gościom nic do tego czy para młoda zatrudni klaunów na szczudłach, ale no kurczę, idziesz jednak na całodzienną i całonocną imprezę, z kilkoma ciepłymi daniami i kilkunastoma zimnymi przekąskami z alkoholem, z muzyką na żywo. Skoro jako gość idziesz na taką imprezę, to chyba te osoby są Ci bliskie i ważne dla Ciebie i zdajesz sobie sprawę jakie koszty generuje takie wesele i jak to obciąża budżet młodych, którzy jednak chcą Cię mieć przy sobie w tym dniu. To są kwoty z kosmosu.

I mnie dziwi jak bliska osoba mówi coś w stylu "ja się na to wesele nie prosiłam, to nie ja im salę wybierałam, ja bym wybrała taniej, jeszcze tylko fontanny z brokatem brakuje" bla bla bla. Jak nie masz ochoty być na tym weselu, to nie bądź. Rozumiem, że dla kogoś z gości to może być spory wydatek. Szkoda, że nikt nie pomyśli jaki wydatek ponosi para młoda i czym jest uszczuplenie swego majątku o 500zł a czym kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy.

A ja nie mam pytań, ze ktoś zaprasza na wesele i oczekuje zwrotu za talerzyk.

Dla mnie wesele to fanaberia. I młodzi muszą liczyć się z kosztami... oraz nie oczekiwać w każdej kopercie zwrotu za talerz...

Czas edycji: 2021-03-04 o 07:52
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 07:50   #231
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88553842]Nie no wiadomo, że 4 osobowa rodzina to już inna para kaloszy, dziecięcy talerzyk też zwykle kosztuje mniej, gorzej z nastoletnimi dzieciakami, no ale mimo wszystko dalej uważam, że jak się idzie jako para, to wypada dać po prostu kwotę zbliżoną do talerzyka pi razy drzwi. I myślę, że większość z nas wie, że talerzyk na przeciętnej sali kosztuje ok 200-250zł.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No czyli jak kogoś nie stać to, mimo że para młoda jest bliska to powinno się nie iść?

Taka jest prawda, że to młodzi decydują się na impreze i powinno się ją robić taką jak ich stać a prezent powinien być miłym dodatkiem do imprezy a nie formą zapłaty za nią.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ----------

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88553863]A ja nie mam pytań, ze ktoś zaprasza na wesele i oczekuje zwrotu za talerzyk.

Dla mnie wesele to fanaberia. I młodzi muszą liczyć się z kosztami... oraz nie oczekiwać w każdej kopercie zwrotu za talerz...[/QUOTE]No dokładnie. Wesele to impreza nieobowiązkowa po ślubie.

A już w ogóle rozwala mnie myślenie, że po cywilmym to po co wesele i wtedy to już w ogóle prezent zbedny bo co to za ślub. Parę razy się z tym spotkałam

kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 07:52   #232
Konto usunięte

Ja wychodzę z założenia, że jesli młodzi robią wesele wystawne to ich na to zwyczajnie stać.
Ze nie robią tego po to aby uzbierać na polowe imprezki w kopertach.
Może jeszcze dodatkowo kasę zbierać na wózek albo taniec z młodymi (tak spotkałam się z taka akcją na weselu, ze za taniec z młodymi ktoś płacił i była rywalizacja kto więcej uzbiera - on czy ona) oczywiście to było tylko do jednej piosenki

Czas edycji: 2021-03-04 o 07:53
Stary 2021-03-04, 07:52   #233
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
A jak talerzyk kosztuje 500 ziko od osoby bo jest w fancy restauracji?

Nie znam takich miejsc. Nie jestem z rodziny osoby sławnej i bogatej.

Mówię o przeciętnym weselu, w przeciętnej ogólnodostępnej sali, z przeciętną rodziną Kowalskich i Nowaków. Nie w remizie i nie w fancy restauracji.

A jak kogoś stać na wesele z talerzykami za 500zł/os, to myślę, że z przeciętnej rodziny Kowalskich nie pochodzi, albo może jako jedyny się wybił i godzi się z tym, że w kopertach dostanie mniej. Natomiast z pozycji gościa - ja bym na takie wesele nie poszła. Nie moje kręgi i czułabym się źle na takiej imprezie.

Stary 2021-03-04, 07:54   #234
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
No czyli jak kogoś nie stać to, mimo że para młoda jest bliska to powinno się nie iść?

Taka jest prawda, że to młodzi decydują się na impreze i powinno się ją robić taką jak ich stać a prezent powinien być miłym dodatkiem do imprezy a nie formą zapłaty za nią.

---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ----------

No dokładnie. Wesele to impreza nieobowiązkowa po ślubie.

A już w ogóle rozwala mnie myślenie, że po cywilmym to po co wesele i wtedy to już w ogóle prezent zbedny bo co to za ślub. Parę razy się z tym spotkałam

Mnie rozwala, że wesele musi się zwrócić. Serio... spotkałam jedną parę która robiła wesele na 300 osob bo sobie obliczyli, że im się zwróci

Tam już było zapraszanie kogoś kogo raz na oczy widzieli...

Czas edycji: 2021-03-04 o 07:56
Stary 2021-03-04, 08:00   #235
Konto usunięte

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88553863]A ja nie mam pytań, ze ktoś zaprasza na wesele i oczekuje zwrotu za talerzyk.

Dla mnie wesele to fanaberia. I młodzi muszą liczyć się z kosztami... oraz nie oczekiwać w każdej kopercie zwrotu za talerz...[/QUOTE]I tu dochodzimy do sedna sprawy.

Bo ja nie mówię o tym, że para młoda oczekuje, a o tym, że gość powinien wykazać się empatią i zrozumieć swoich bliskich, którzy wydają właśnie kosmiczne kwoty.

I nie chciałabym takiego gościa na swoim weselu, który by miał podejście typu "to fanaberia" a mnie nie stać na Twoje fanaberie.
Rzeczywiście wielka mi fanaberia, chcieć spędzić ten szczęśliwy dzień w towarzystwie osób bliskich.

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88553878]Mnie rozwala, że wesele musi się zwrócić. Serio... spotkałam jedną parę która robiła wesele na 300 osob bo sobie obliczyli, że im się zwróci

Tam już było zapraszanie kogoś kogo raz na oczy widzieli...[/QUOTE]No ponoć im więcej osób, tym bardziej się zwraca

Stary 2021-03-04, 08:02   #236
Lumimi
Zakorzenienie

Po pierwsze wesele to nie obowiazek. Mozna wziac slub bez wesela.

Po drugie to fajnie by bylo jakby Para Mloda uszanowala to ze ktos nie ma tej ochoty. W praktyce wyglada to tak ze jak ktos nie ma ochoty, albo go nie stac i nie idzie na to wesele to jest foch stulecia.
Swietnym przykladem jest ubiegly sezon slubmy, gdzie wiele osob odmowilo przyjscia na wesele Bo bali sie kwarantanny, mieliby problemy w pracy. Wiele PM bylo bardzo oburzone

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 08:03   #237
dziewczyna_na_progu
Raczkowanie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie miałam na myśli tego, że goście narzekają. Ja raczej spotkałam się z tym, że niektórzy rezygnują z pójścia, bo ich na to nie stać. Łatwo się mówi "wystarczy jakaś stara sukienka z szafy", "paznokcie sama sobie zrób", "prezent nie jest ważny, ważna jest wasza obecność", ale osoby z problemami finansowymi nie chcą, aby inni o tym wiedzieli i nie chcą wyglądać jak ci ubodzy krewni w sukience sprzed 5 lat.

dziewczyna_na_progu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-04, 08:07   #238
Konto usunięte

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88553887]I tu dochodzimy do sedna sprawy.

Bo ja nie mówię o tym, że para młoda oczekuje, a o tym, że gość powinien wykazać się empatią i zrozumieć swoich bliskich, którzy wydają właśnie kosmiczne kwoty.

I nie chciałabym takiego gościa na swoim weselu, który by miał podejście typu "to fanaberia" a mnie nie stać na Twoje fanaberie.
Rzeczywiście wielka mi fanaberia, chcieć spędzić ten szczęśliwy dzień w towarzystwie osób bliskich.

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

No ponoć im więcej osób, tym bardziej się zwraca

Ale jak nie fanaberia? Przecież jak młodzi nie chcą wesela to go nie robią. Jeszcze nie spotkałam sie z tym, ze młodzi nie chcą wesela to cała rodzina wynajmuje sobie sale, zdobi i imprezuje po ślubie PM bez nich
Stary 2021-03-04, 08:08   #239
czekooczekolada
Zakorzenienie

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88553878]Mnie rozwala, że wesele musi się zwrócić. Serio... spotkałam jedną parę która robiła wesele na 300 osob bo sobie obliczyli, że im się zwróci

Tam już było zapraszanie kogoś kogo raz na oczy widzieli...[/QUOTE]

Przecież to jest nierealne. Nijak.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2021-03-04, 08:10   #240
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dziewczyna_na_progu Pokaż wiadomość
Nie miałam na myśli tego, że goście narzekają. Ja raczej spotkałam się z tym, że niektórzy rezygnują z pójścia, bo ich na to nie stać. Łatwo się mówi "wystarczy jakaś stara sukienka z szafy", "paznokcie sama sobie zrób", "prezent nie jest ważny, ważna jest wasza obecność", ale osoby z problemami finansowymi nie chcą, aby inni o tym wiedzieli i nie chcą wyglądać jak ci ubodzy krewni w sukience sprzed 5 lat.

Ludzie maja nawet dylemat jak odmówić...
bo sie obawiają fochów.

Nie raz było zapożyczanie sie na wesele...

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
Przecież to jest nierealne. Nijak.

Ja to wiem. ale poważnie sa tacy co wyliczają...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości