|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 | |
Lady in red.
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Też nie wierzę w instynkt macierzyński. Przez większość życia nie chciałam być rodzicem, od jakiegoś czasu myślę że kiedyś bym chciała, ale nie upatruje w tym instynktu, a samoświadomość, że mam w sobie takie warunki emocjonalne i psychiczne, że mogłabym dać dużo uczucia i ukształtować osobę empatyczną, kreatywną i bez tych wszystkich ograniczeń kulturowych co wypada a czego nie bo co ludzie powiedzą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3572 |
whatever
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88974110]Ja nie wierzę w instynkt macierzyński rozumiany jako biologiczna potrzeba dziecka (nie został udowodniony naukowo). Gdyby istnial, to powinien występować u wszystkich kobiet i działać wczesniej, a nie tuż przed menopauzą. Pewnie te kobiety, ktore w ostatniej chwili decydują sie na ciąże po prostu stwierdzają, ze to juz ostatni dzwonek, ze może coś przegapią, taki fear of missing out.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Też nie wierzę. Dzietność spada wraz ze wzrostem poziomu życia, poziomu wykształcenia, dostęp do antykoncepcji sprawia, że "rozsądek" wygrywa z naturą. Najwyraźniej nie każdy jednak odczuwa tę potrzebę posiadania dziecka czy tylu dzieci ile się da, jak to się dzieje u zwierząt. Więc ciężko mówić, że kieruję nami instynt. Też słyszę często, że ludzie się decydują na dziecko, bo przemyśleli to na chłodno, bo stać ich, bo jak nie teraz to może wcale, a właśnie nie chcą przegapić tego co doświadczają inni. Wcale nie dlatego, że ogarnia ich niemożliwa do wyparcia potrzeba. Instynkt macierzyński to prędzej instynkt matki do opieki nad już istniejącym noworodkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3573 | |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88974133]Ja sama nie wiem. Jesteśmy zwierzami, a każdy zwierzak dąży do przedłużenia gatunku.
A że u niektórych nie działa? Może to po prostu jakieś wybrakowanie genetyczne albo skutek uboczny ewolucji. Albo sposób matki natury na regulację naszej populacji, bo gdyby każdy chciał mieć dzieci, to planeta by tego nie zniosla. Chociaż w sumie to do dupy teoria, bo już sobie nie radzi, a ludzkość się mnoży jak jakaś zaraza pochłaniająca wszystko na swojej drodze. Chciałabym dożyć czasów, gdzie rozmnażanie nie będzie w żaden sposób promowane. Chciałabym żyć w świecie, gdzie korzystamy w sposób zrównoważony z zasobów, a nie niszczymy wszystko na swojej drode, bo brak nam miejsca na życie. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Zwierzęta maja po prostu silny popęd płciowy. A ze nie mają antykoncepcji, to w ten sposób zostaje przedłużony gatunek. Ludziom tez na początku wystarczył popęd. Nie sądzę, zeby ewolucji opłacało się dodatkowe "zaprogramowanie" u jakikolwiek zwierzęcia czegos na kształt chęci posiadania potomstwa. Po prostu czlowiek wykiwał ewolucję. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3574 |
whatever
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88974154]Zwierzęta tez raczej nie odczuwają tej potrzeby. Jak juz je mają, to owszem, instynkt zaczyna działać w ten sposób, ze sie nimi zajmują.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No tak, chodzi mi o to, że zwierzęta nie mają narzędzi do kontroli swojej reprodukcji, człowiek te narzędzia ma i od razu zaczął ograniczać swoje potomstwo. To dowodzi, że taka potrzeba nie istnieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3575 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3576 |
whatever
|
To poczucie frustracji i cierpienia nie jest wyłączne tylko dla niemożności posiadania dziecka. Do tego presja społeczna, poczucie niespelnienia oczekiwać, myślę że to zjawisko psychologiczne, a nie wynikające z instynktu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3577 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3578 |
Zadomowienie
|
Wszystkich Swietych oczywiscie jest swietem koscielnym, ale wiara w zycie po smierci i dusze nie jest i nie wywodzi sie z tradycji chrzescijanskich przeciez. Warto spojrzec na tradycje przed chrzescijanstwem w calej Europie, nie tylko w Polsce. Chrzescijanstwo przejmowalo swieckie/poganskie tradycje i przerabialo je na swoje, zmieniajac nazwy i dorabiajac przypowiesci.
Wiara w zapalenia swiatelka dla (zblakanej) duszy siega poczatkow ery, a swietowanie zakonczenia sezonu letniego i przygotowanie do zimy tez ma glebokie korzenie. Lokalni znajomi (nie polacy) nie wiedza nawet gdzie ich rodzina jest pochowana, slyszac o naszych tradycjach kilkoro poszukalo i poszla zapalic swieczke w okolicach Halloween. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3579 | ||
whatever
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam zdania co do instynktu macierzyńskiego i chyba nawet niezbyt mnie to interesuje czy inne kobiety go mają. Bardziej ciekawi mnie spoleczne postrzeganie tematu i czy jak dobiję 45, to ludzie dalej się będą pytać, kiedy dziecko. Bo naiwnie miałam nadzieję, że po 35 będzie spokój, a wtedy się dopiero zaczęło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3581 |
BAN stały
|
Bardzo lubię listopadowy świąteczny tryptyk, dla mnie prawdziwe Święto do Zaduszki (Święto Zmarłych), potem oczywiście 1.11, ale podoba mi się także Halloween. Chodzenie po domach za cukierkami w naszym kręgu byłoby dla mnie mocno przaśne ale przebieranki i imprezy, spoko.
Rewia mody raczej była, nie wierzę, że nie, tak jak teraz jest na instagramach, tak kiedyś na pewno były osoby chcące pochwalić się nowym płaszczem i butami. Ale myślę że w tym względzie jest teraz dużo więcej luzu, chyba głównie dlatego, że jest dużo więcej ciuchów w różnych cenach i żeby fajnie się ubrać nie potrzeba wydawać od razu kilku stów na płaszcz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3582 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3583 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3584 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3585 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3586 | ||
whatever
|
Cytat:
Co w takim razie z facetami? Czy według was też odczuwają ten instynkt? ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3587 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3588 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To są jednak doświadczenia wielu ludzi w Polsce, bo tak w głównej mierze wygląda polski katolicyzm. Jest oparty tylko na symbolach i bezrozumnym powtarzaniu słów i gestów, ale bez pomyślunku co one znaczą. Jak jeszcze chodziłam do kościoła, to przyglądałam się ludziom i zawsze dziwiło mnie, że większość zachowuje się jak roboty: wstaje, klęka, żegna się i powtarza machinalnie wyuczone regułki, jednostajnym i znudzonym głosem. Identycznie, jak w Ðniu Świra. I ksiądz często nawet mszy jeszcze nie zakończył, a oni już sru z kościoła. To samo przy święceniu koszyków na Wielkanoc. Nieraz słyszałam, jak ksiądz na początku musiał przypominać, że samo poświęcenie to jeszcze nie koniec i żeby od razu nie uciekać. I nie były to jednorazowe sytuacje, ani pojedyncze osoby, skoro księża próbowali temu zapobiec. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3589 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3590 |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88974240]To się bierze z tego, że coraz więcej osób zauważa, jakie to wszystko jest płytkie. Może Ty masz inaczej i w Twojej rodzinie zawsze było inaczej, ale wiele z nas zapewne zaobserwowało w okolicach świąt tylko wiele pustych symboli, presji na to "że MUSI być właśnie tak, a nie inaczej bo co ludzie powiedzą/bo tradycja", ale bez żadnej głębszej refleksji po co i dlaczego.
To są jednak doświadczenia wielu ludzi w Polsce, bo tak w głównej mierze wygląda polski katolicyzm. Jest oparty tylko na symbolach i bezrozumnym powtarzaniu słów i gestów, ale bez pomyślunku co one znaczą. Jak jeszcze chodziłam do kościoła, to przyglądałam się ludziom i zawsze dziwiło mnie, że większość zachowuje się jak roboty: wstaje, klęka, żegna się i powtarza machinalnie wyuczone regułki, jednostajnym i znudzonym głosem. Identycznie, jak w Ðniu Świra. I ksiądz często nawet mszy jeszcze nie zakończył, a oni już sru z kościoła. To samo przy święceniu koszyków na Wielkanoc. Nieraz słyszałam, jak ksiądz na początku musiał przypominać, że samo poświęcenie to jeszcze nie koniec i żeby od razu nie uciekać. I nie były to jednorazowe sytuacje, ani pojedyncze osoby, skoro księża próbowali temu zapobiec.[/QUOTE] cóż, tak właśnie wygląda uczestnictwo we mszy i modlitwa od zarania dziejów. nie wiem co tu jest dziwnego, może dla kogoś kto pierwszy raz widzi na oczy to tak ![]()
![]() |
![]() |
#3591 |
BAN stały
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88974240]To się bierze z tego, że coraz więcej osób zauważa, jakie to wszystko jest płytkie. Może Ty masz inaczej i w Twojej rodzinie zawsze było inaczej, ale wiele z nas zapewne zaobserwowało w okolicach świąt tylko wiele pustych symboli, presji na to "że MUSI być właśnie tak, a nie inaczej bo co ludzie powiedzą/bo tradycja", ale bez żadnej głębszej refleksji po co i dlaczego.
To są jednak doświadczenia wielu ludzi w Polsce, bo tak w głównej mierze wygląda polski katolicyzm. Jest oparty tylko na symbolach i bezrozumnym powtarzaniu słów i gestów, ale bez pomyślunku co one znaczą. Jak jeszcze chodziłam do kościoła, to przyglądałam się ludziom i zawsze dziwiło mnie, że większość zachowuje się jak roboty: wstaje, klęka, żegna się i powtarza machinalnie wyuczone regułki, jednostajnym i znudzonym głosem. Identycznie, jak w Ðniu Świra. I ksiądz często nawet mszy jeszcze nie zakończył, a oni już sru z kościoła. To samo przy święceniu koszyków na Wielkanoc. Nieraz słyszałam, jak ksiądz na początku musiał przypominać, że samo poświęcenie to jeszcze nie koniec i żeby od razu nie uciekać. I nie były to jednorazowe sytuacje, ani pojedyncze osoby, skoro księża próbowali temu zapobiec.[/QUOTE] Okej, zgadzam się z tobą. Też to widzę i w sumie myślę, że może rzeczywiście w tym tkwi przyczyna powszechnej krytyki. Co do mojej rodziny to nie jest tak, że jesteśmy jacyś niesamowicie uduchowieni i religijni. Po prostu u mnie w domu nigdy nie było spiny i jakiegoś nakazu, mimo że tradycyjnie spędzaliśmy święta. Jak ktoś nie chciał iść do kościoła/spowiedzi to nie szedł i tyle. Nikt nie przesłuchiwał, a dlaczego, a czemu, a kiedy pójdzie itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3592 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88974241]Jakiego udawania? Najpierw istnienie tego instynktu wypadaloby udowodnic, nikt tego nie zrobil, wiec sobie dyskutujemy. Moim zdaniem nie istnieje. Po prostu chęć dzieci u większość ludzi wynika według mnie z kultury.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] a według mnie po prostu z chęci posiadania potomstwa. ja w życiu bym się nie zdecydowała na dziecko tylko i wylącznie pod presją społeczeństwa, zresztą, ja lubię zawsze robić na odwrót ![]()
![]() |
![]() |
#3593 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88974241]Jakiego udawania? Najpierw istnienie tego instynktu wypadaloby udowodnic, nikt tego nie zrobil, wiec sobie dyskutujemy. Moim zdaniem nie istnieje. Po prostu chęć dzieci u większość ludzi wynika według mnie z kultury.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Zdarza się też tak, że jedno chce mieć dzieci, drugie niekoniecznie, ale "się poświęca". Poznałam kiedyś 2 kobiety, u których tak to wyglądało, że mąż chciał mieć dzieci, one od zawsze twierdziły, że nie chcą, ale że on tak bardzo chciał, to uległy. Dla mnie jest to niezrozumiałe i w życiu bym tego nie zrobiła. Na szczęście dla nich skończyło się to tak, że po tym pierwszym same już chciały drugie i są szczęśliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3594 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3595 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Porzuconym jako małe dziecko na bezludną wyspę będzie się głodnym, spragnionym, sennym, po dojrzewaniu będzie się miało popęd i np.masturbowało, może lubić się opiekować zwierzakiem, być samotnym i potrzebować "stada/rodziny", chęć tworzenia czegoś i zabawy w celu zabicia nudy - ale czy będzie się samemu z siebie marzyło o potomstwie bez wiedzy o tym koncepcie? Patrzyło na zwierzęta z dziećmi i tak bardzo silnie frustrowało w okolicy menopauzy że też się chce urodzić? Wątpię. Żyjemy w społeczeństwie i stadzie - nasze chęci/plany na życie nie są zupełnie oderwane od wiedzy o biologii, kultury itd. Odkąd człowiek odkrył powiązanie seksu z ciążą kombinuje jak podporządkować to swoim planom reprodukcyjnym, to nie instynkt jak jedzenie niepopsutego jedzenia i spanie w bezpiecznym miejscu. Edytowane przez Overcooked Czas edycji: 2021-11-01 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3596 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
w pewnym momencie odlatuje i zaczyna przekraczać granicę coraz bardziej. MG na początku była spoko, ale potem zaczęła nakręcać dramaty, ludzie się z tego śmiali, ona zamiast odpuścić to trochę się pogubiła i brnęła w to jeszcze bardziej. Dziwi mnie tylko, że takim osobom nikt z bliskich nie potrafi doradzić żeby się ogarnęli, bo robią z siebie pośmiewisko. Ona o ty często mówiła. Ogólnie lubiła się chwalić kasą rodziców. Cytat:
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88971892]Z kanalow podrozniczych: moze widzieliscie ostatnio odcinek Fazy przez Swiat z Naddniestrza i odpowiedz Romana Fana Polszy? Calkiem ciekawy, kulturalny ''diss''. Bylam zszokowana tym odcinkiem Fazy, nie pamietam juz, czy on zawsze taki byl, bo dlugo nie ogladalam zadnych jego odcinkow.[/QUOTE] Romana obserwuję. Spoko gościu ![]() [1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88971969]I to nie jest strzał w kolano ? Tak długofalowo patrząc ? Ileś się tam zarobi na tym dzieciaku, ale przez ile lat ? Dzieciak dorośnie, współprace się skończą, dotychczasowi subskrybenci odeszli, bo tematyka się zmieniła i nic dla siebie już nie znajdują. Może zarobek ze współpracy z firmami produkującymi gadżety dla dzieci ten odpływ jakoś zrównoważy (doraźnie może i nawet przewyższy). Tylko co potem ? Tak tylko się zastanawiam, ogólnie to mi to lotto (i tak nigdzie na socjalach nie mam konta i nikogo nie obserwuję) jak kto rozkłada swój własny wysiłek i budowaną markę, włażąc na tematykę wspólną dla większości publikujących w socialach. Ale widocznie nie o oryginalność tu chodzi najbardziej i o pasję, ale o kaskę - zarobioną tak, albo siak. Życie.[/QUOTE] Ale jak dzieci dorosną to znajdzie się coś innego na czym będzie można zarabiać albo coś, co będzie adekwatne do wieku dzieci. Mi to tylko szkoda tych dzieciaków jest, że cała ich prywatność jest sprzedawana bez ich zgody. Już nie mówiąc o tym, że ludzie są okrutni i potem takie dzieci mogą być wyśmiewane w szkole, bo przecież każdy ma dostęp do neta i widzi co się dzieje. [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88973322]To samo jest latem nad morze. Jakby mogli to by pewnie na plażę wjechali swoją fura. Przejść się kawałek to przecież zbrodnia. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] To jest chyba standard nad morzem, nad wszystkimi jeziorami, basenami i działkami. Nie wiem skąd w ludziach bierze się takie lenistwo. Cytat:
Cytat:
Też tak myślę. Ogólnie patrząc po znajomych to jest takie myślenie, że człowiek musi być związku. Nie ważne, że jest średni, że się nie dogadują, ale tak trzeba i już. A jak związek to i dzieci koniecznie, bo jak nie teraz to kiedy, bo jak jedno to musi być drugie. Ludzie nie zastanawiają się czy faktycznie chcą, czy mają możliwości, nie ustalają tego jak to będzie wyglądać, jak będą dzielić obowiązki. Potem przerzucanie się obowiązkami i licytacja kto ma gorzej. Bo Ty cały czas siedzisz w domu, a ty tylko cały czas praca. Zaczyna brakować czasu i chęci na przyjemności, przychodzi marazm, a potem to się nawet nie zastanawiają czy są szczęśliwi czy nie, bo nie mają nawet na to czasu.
![]() |
![]() |
#3597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3598 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3599 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3600 |
Konto usunięte
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88974397]jak najbardziej
![]() ![]() Ja od dawna nie robię żadnych prezentów. Tak samo rodzina moja i tz. Spotykamy się, rozmawiamy, jemy i jest naprawdę przyjemnie. ![]() Bardzo lubię takie święta. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.