|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
Może Cię zaskoczę, ale są nawet ludzie, którzy rzeczywiście kierują się w codziennym życiu tym, co mówią ich wierzenia. U nas jest natomiast tak, że religia dużo mówi o miłości i szacunku do bliźniego, a niestety to Ci co niedzielni katolicy (nie wszyscy oczywiście) często przodują w nienawiści, opluwaniu i życzenia innym tego, co najgorsze. I w sumie ciężko się temu dziwić, skoro sami kościelni hierarchowie sobie nie żałują, a papież jest szalonym lewakiem, który nie wie co mówi. To też wg mnie przyczynia się☠do tego, że ludzie stawiają coraz większy opór religii i związanym z nią obrzędom, zaczynają je krytykować itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3602 |
Zakorzenienie
|
1 listopada są jakieś msze w kościołach? Czy tylko po cmentarzach się chodzi?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3603 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3604 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88974241]Jakiego udawania? Najpierw istnienie tego instynktu wypadaloby udowodnic, nikt tego nie zrobil, wiec sobie dyskutujemy. Moim zdaniem nie istnieje. Po prostu chęć dzieci u większość ludzi wynika według mnie z kultury.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Posiadanie instynktu nie jest obowiązkowe (z uwagi na to że zróżnicowanie populacji jest wysokie). I bardzo dobrze bo dzięki temu osoby które nie chcą lub rezygnują z dzieci mogą spokojnie cieszyć się życiem bez frustracji, żalu, poczucia straty itd. Niemniej twierdzenie że wynika z kultury i nie istnieje jest dla mnie na tym samym poziomie prawdziwości co przekonanie że heteroseksualizm czy homoseksualizm jest ''kwestią kulturową''. Nie jest, nawet 160 seriali na Netflix nie przekona mnie żebym miała ochotę na seks z kobietą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3605 |
Konto usunięte
|
W takim razie z definicji nie jest instynktem. Instynkt to np. czucie glodu albo cofanie reki, kiedy sie sparzysz. Dziala u 99.99999% populacji :p nie liczac naprawde skrajnych przypadkow, kiedy ktos nie odczuwa bolu czy glodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3606 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3607 |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88974133]A że u niektórych nie działa? Może to po prostu jakieś wybrakowanie genetyczne albo skutek uboczny ewolucji. Albo sposób matki natury na regulację naszej populacji, bo gdyby każdy chciał mieć dzieci, to planeta by tego nie zniosla. Chociaż w sumie to do dupy teoria, bo już sobie nie radzi, a ludzkość się mnoży jak jakaś zaraza pochłaniająca wszystko na swojej drodze.
[/QUOTE] Moim zdaniem, gdyby nie presja społeczna/otoczenia/kulturowa (jak zwał, tak zwał), to znacznie większy odsetek nie decydowałby się na dzieci, niż faktycznie teraz ma odwagę to zrobić ![]() Zresztą gdzieś czytałam kiedyś artykuł o tym, że kilkanaście procent tych, którzy mają dzieci, wolałoby cofnąć czas i ich nie mieć. Myślę jednak, że nawet więcej. Pomijam już czy ci, którzy dzieci chcą i się na nie decydują, w ogóle nadają się na rodziców. Ale to już temat na inną rozmowę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3608 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88974478]W takim razie z definicji nie jest instynktem. Instynkt to np. czucie glodu albo cofanie reki, kiedy sie sparzysz. Dziala u 99.99999% populacji :p nie liczac naprawde skrajnych przypadkow, kiedy ktos nie odczuwa bolu czy glodu.[/QUOTE]
Nie chce mi się zagłębiać w definicję instynktu ale tylko jedna linijka z wikipedii ''Przykładowe instynkty: pokarmowy, pobierania wody, pobierania soli mineralnych (np. soli z lizawki), oddechowy (u zwierząt wtórnie wodnych, gdyż u zwierząt lądowych oddychanie jest nieskomplikowanym odruchem), pielęgnacji ciała, rozrodczy (wraz z terytorializmem) i opieki nad potomstwem, snu." Naprawdę wierzysz w to, że WIĘKSZOŚĆ kobiet decyduje się na: - 40 tygodni ciąży, w tym totalny rollecoaster hormonalny i cielesny, wymioty, senność, złe samopoczucie, tycie o kilkanaście lub kilkadziesiąt kilogramów, ociężałość, opuchliznę i zatrzymywanie wody w organizmie, cukrzycę ciążową, rozejście się mięśni na brzuchu, rozstępy, wypadanie włosów, deformację sylwetki - koszmar porodu; czyli z definicji przeciskanie 3,5 -/+ noworodka przed drogi rodne - połóg, kolejną rewolucję hormonów, zmęczenie, bolesność piersi, zapalenie piersi, praktycznie brak możliwości odcięcia się od niemowlęcia, depresja, płaczliwość, z ''powodów kulturowych''? Tylko mi nie mów, że kobiety nie wiedzą. Uważasz że jeśli są np. dwie przyjaciółki i jedna nie może mieć dzieci a druga bez problemu to ta druga od ręki zgodzi się zostać surogatką dla tej pierwszej ? ''Przeciez to tylko kwestia samych racjonalnych przekonań, a przecież szczęscie przyjaciółki to wystarczająco silna motywacja''? Retoryczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3609 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, dlaczego kobiety się na to decyduja, ja juz pisalam, ze ja tego w ogole nie rozumiem i nie czuję. Moze pytaj tych, ktore tego chcą. Ale nawet w wątkach na wizażu na ten temat byla mowa o checi bycia kochaną, pokazania komus swiatu, nadania zyciu większego sensu, a nie bylo mowy o instynkcie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2021-11-01 o 12:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3610 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3611 |
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88974494]Moim zdaniem, gdyby nie presja społeczna/otoczenia/kulturowa (jak zwał, tak zwał), to znacznie większy odsetek nie decydowałby się na dzieci, niż faktycznie teraz ma odwagę to zrobić
![]() Zresztą gdzieś czytałam kiedyś artykuł o tym, że kilkanaście procent tych, którzy mają dzieci, wolałoby cofnąć czas i ich nie mieć. Myślę jednak, że nawet więcej. Pomijam już czy ci, którzy dzieci chcą i się na nie decydują, w ogóle nadają się na rodziców. Ale to już temat na inną rozmowę.[/QUOTE] Mnie się tylko raz zdarzyło, że dzieciata osoba na moją odpowiedź, że nie mam dzieci, odparła, że to słuszna decyzja. Są ludzie, którzy w żaden sposób nie oceniają, ewentualnie tylko pytają, czy to z wyboru i koniec tematu. Ale większość dopytuje dlaczego, bo tego nie rozumieją, a jeszcze część próbuje mnie przekonać za pomocą argumentów ogólnych albo swoich prywatnych - w sumie nie wiem, które gorsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3612 | |
BAN stały
|
Cytat:
I nie, ja odnoszę się jak najbardziej do twierdzeń z rodzaju że ''instynkt (rodzicielski) nie istnieje'' (dlatego że ''ja go nie mam''). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3613 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3614 |
whatever
|
Hultaj, stwierdzenie, że instynkt jest nieobowiązkowy jest po prostu absurdalne, bo przeczy definicji instynktu. Nie możesz sobie wybrać czy go odczuwasz czy nie. I o tą definicję się rozchodzi.
Instynkt opieki nad potomstwem (czyli macierzyński) to coś zupełnie coś innego niż chęć posiadania tego potomstwa w pierwszej kolejności, imho. Stąd, często kobiety w niechcianej ciąży, nie chcą potem oddawać dziecka po urodzeniu, bo wtedy dopiero wkracza instynkt. Nie powiedziałabym że kobieta, która chce mieć dziecko odczuwa instynkt macierzyński, bo można go odczuwać dopiero do istniejącego dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3615 | |
BAN stały
|
Cytat:
Poważnie wg Ciebie jeśli ktoś tłumaczy że chce miec dziecko ''bo chce być kochany i by jego życie miało większy sens'' to brak posiadania potomstwa wyklucza potrzebę bycia kochanym i uczucie sensu w życiu. I to wystarczy by nie mówić o instynkcie tylko dlatego że ktoś sobie pisze poetyckie teorie do własnej skrót myślowy ochoty na coś? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3616 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3617 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę, że nasze zwierzęce instynkty po prostu zostały stłumione przez nasz intelekt i cywilizację.
Część czuje chęć posiadania dziecka i je ma, część nie czuje i nie ma, a są i tacy, którzy gdzieś w środku czują, że może chcieliby stworzyć nowego człowieka, ale dzisiejszy świat tyle oferuje, że "nie zdążyć zostać mamą" to nie jest aż taki dramat dla kogoś, kto może chce, ale nie czuje tego tego tak bardzo, żeby je mieć mimo świadomości różnych ograniczeń i niedogodności. Nie zapominajmy, że w świecie zwierząt też zdarzają się osobniki, które porzucają albo zabijają potomstwo, więc niechęć do wychowywania dzieci u ludzi nie jest jakimś ewenementem w naturze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3618 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Och, och, cóż za uznanie ![]() Kwestia posiadania dziecka w moim życiu była mi obojętna. Mogłam mieć, a mogłam i nie mieć. Zaszłam w nieplanowaną ciążę, zdecydowaliśmy z mężem, że skoro jest jak jest, to niech jest. Byliśmy już pod 40tkę, postanowiliśmy wziąć to na klatę. Dziaciak jest fajny i kochany. Więcej jednak tego szczęścia nie planujemy (haha). Jestem też siostrą bezdzietnej z wyboru dojrzałej już kobiety, która nigdy dzieci mieć nie chciała. Po prostu i bez powodu. Nie chciała i już. Jest w miażdżącej mniejszości; żadnego wybrakowania u niej nie dostrzegam. Ciotką jest świetną, mojego syna uwielbia. Z wzajemnością. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2021-11-01 o 12:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3619 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3620 | ||
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88974494]Moim zdaniem, gdyby nie presja społeczna/otoczenia/kulturowa (jak zwał, tak zwał), to znacznie większy odsetek nie decydowałby się na dzieci, niż faktycznie teraz ma odwagę to zrobić
![]() Zresztą gdzieś czytałam kiedyś artykuł o tym, że kilkanaście procent tych, którzy mają dzieci, wolałoby cofnąć czas i ich nie mieć. Myślę jednak, że nawet więcej. Pomijam już czy ci, którzy dzieci chcą i się na nie decydują, w ogóle nadają się na rodziców. Ale to już temat na inną rozmowę.[/QUOTE]No i nie ma co się dziwić tym kilkunastu procentom,samo życie. Ja dopiero jak zaadoptowałam kota to po czasie wiem,że drugi raz bym tego nie zrobiła ponownie. Cytat:
Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3621 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3622 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przeciez wlasnie o to chodzi, ze niektorzy tej potrzeby rozmnazania nie maja w ogóle, a nie, ze nie muszą jej ulegac. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3623 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A dlaczego ludzie tyrają po 16 godzin dziennie w korpo przez kilka lat jak nie z powodów kulturowych? Przecież nie kochają tej roboty a do zaspokojenia instynktu jedzenia i snu wystarczyłaby im pensja za 8 godzin. Czyżby klepanie tabelek to jakiś instynkt bo jak to tak poświęcać cokolwiek dla celów kulturowych? Przygotowanie do maratonu i sam maraton też jest wyczerpujące, zysku brak - to w końcu osobista chęć przebiegnięcia w której podłoże jest kultura czy jakiś obudzony naturalny instynkt biegania? Jakby była kultura gdzie od wieków przebiegnięcie maratonu to jakiś super-ważny etap w życiu powiązany z naturą to ludzie z kontuzją albo ci co zrezygnowali i teraz w wieku 50 lat nie mają kondycji też pewnie by byli zfrustrowani że nie przebiegli maratonu - a przecież to nie jest żal z powodu niewypełnienia instynktu biegania. Jak osoba mało zdecydowana już znajdzie się w środku rywalizacji to też adrenalina się udziela i może pojawić się chęć wygranej, udowodnienia sobie czegoś. Nawet jak jej się spodoba to nie znaczy że w naturze człowieka jest instynkt przebiegnięcia minimum jednego maratonu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3624 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3625 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3626 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wiele kobiet bardzo chce miec dzieci, chyba jednak wiekszosc ogolnie? Nazywac to sobie mozna jak sie chce, ale to przypomina mowienie - to nie istnieje, bo ja tego nie odczuwam ![]() Swoja droga, to teraz do posiadania dzieci zdecydowanie odstraszaja kwestie materialne. Duza rodzine tez chyba miec trudniej - prozaiczny przyklad, kiedys pakujesz dzieciaki do samochodu, teraz z siedzonkami dzieciecymi przy wiekszej ilosci niz dwojka dzieci nie pomiescisz ich do samochodu i tyle. Cytat:
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88974240]To się bierze z tego, że coraz więcej osób zauważa, jakie to wszystko jest płytkie. Może Ty masz inaczej i w Twojej rodzinie zawsze było inaczej, ale wiele z nas zapewne zaobserwowało w okolicach świąt tylko wiele pustych symboli, presji na to "że MUSI być właśnie tak, a nie inaczej bo co ludzie powiedzą/bo tradycja", ale bez żadnej głębszej refleksji po co i dlaczego. To są jednak doświadczenia wielu ludzi w Polsce, bo tak w głównej mierze wygląda polski katolicyzm. Jest oparty tylko na symbolach i bezrozumnym powtarzaniu słów i gestów, ale bez pomyślunku co one znaczą. Jak jeszcze chodziłam do kościoła, to przyglądałam się ludziom i zawsze dziwiło mnie, że większość zachowuje się jak roboty: wstaje, klęka, żegna się i powtarza machinalnie wyuczone regułki, jednostajnym i znudzonym głosem. Identycznie, jak w Ðniu Świra. I ksiądz często nawet mszy jeszcze nie zakończył, a oni już sru z kościoła. To samo przy święceniu koszyków na Wielkanoc. Nieraz słyszałam, jak ksiądz na początku musiał przypominać, że samo poświęcenie to jeszcze nie koniec i żeby od razu nie uciekać. I nie były to jednorazowe sytuacje, ani pojedyncze osoby, skoro księża próbowali temu zapobiec.[/QUOTE] Szczerze mowiac to wyglada jak interpretacja cudzych zachowan przez pryzmat wlasnych odczuc. Np. to ze dla Ciebie to jest mechaniczne czy plytkie, wplywa na to ze zakladasz, iz u innych jest podobnie?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3627 | |
whatever
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nic nie zrozumialas Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3629 | |
BAN stały
|
Cytat:
Żeby było śmieszniej potrzeba wyglądania tak naprawdę sprowadza się/przekłada na atrakcyjność seksualną, no ale tak, jak dbasz o siebie bo lubisz dobrze się prezentować gdy sama na siebie patrzysz w lustrze to wcale a wcale źródło tego nie lezy w tym żeby podobać się innym ludziom (głównie płci przeciwnej). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3630 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.