Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71. - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-02, 13:16   #3811
cava
Zakorzenienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Nie znam cmentarzy włoskich ani romskich, więc się nie wypowiadam na ich temat.
I chyba nie zauważyłaś, że nie pisałam o przyozdabianiu grobów jako takim tylko o tym, jak się je przyozdabia.

Mniej więcej tak, jak w wielu innych krajach.
Ludzie kupują kwiatki, świeczki i stawiają na grobie.

Więc nie ma co robić teorii, ze takim jesteśmy bezgustnym narodem i to jakaś nasza cecha typowo polska.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 13:19   #3812
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Mniej więcej tak, jak w wielu innych krajach.
Ludzie kupują kwiatki, świeczki i stawiają na grobie.

Więc nie ma co robić teorii, ze takim jesteśmy bezgustnym narodem i to jakaś nasza cecha typowo polska.
Już pisałam, jak to wygląda w innych krajach, gdzie też się coś kupuje i stawia na grobach. Nie mam pojęcia skąd Ci sie wzięło przekonanie, że krytykuję przynoszenie czegokolwiek na grób i dbanie o niego.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 13:27   #3813
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Czyli Twoim zdaniem masz instynkt macierzyński czy nie masz?
Ja na przykład nie mam chęci posiadania dziecka, nie wiem jaką bym była matką, może ujową, bo nie jestem sobie w ogóle wyobrazić siebie w tej roli i że miałabym relację z dzieckiem. Pewnie bym dała radę, jak większość ludzi, ale nie czuję kompletnie potrzeby sprawdzać. Nie mam żadnych uczuć względem niemowląt czy małych dzieci, nie mam wizji czy wyobrażeń jakby to było jakbym je miała. Po prostu mnie ten temat nijak nie ekscytuje. I dlatego nie decydowałabym się też z rozsądku, bo uważam, że żeby być dobrym rodzicem, trzeba do tego podchodzić z entuzjazmem.
Uważam że jak najbardziej mam tylko ''nieaktywny''. Tak samo jak dla mnie jest oczywiste, że jeśli kobieta np. traci wskutek choroby czy wypadku macicę lub pierś, wciąż jest 100% kobietą. Albo nie trzeba być od razu Bridezillą czy w białej sukni z koronkami żeby się czuć jak najbardziej panną młodą. I na tej podstawie zakładam podobne podejście jak u Quantum, nie wykluczyłabym urodzenia, dramy by nie było i starałabym się zapewnić dziecku możliwie najlepsze warunki oraz uczucia (jestem z tych co się dużo przytulają i lubią w pozytywne wsparcie więc ). Moim zdaniem mnóstwo osób zostaje rodzicami nie tylko z tej słynnej wpadki ale też bez jakiegoś stuprocentowego przekonania, na zasadzie ''a to spróbujmy, przecież kiedyś tam chcemy i planujemy'' i to nie oznacza że te osoby które poźniej mogą być bardzo dobrymi zaangażowanymi rodzicami ''nie miały instynktu'' i zmusiły się do czegoś tylko dlatego, bo nie miały w zwyczaju np. rozczulać się nad malutkimi śpioszkami czy dzieciaczkami w wózkach. Zresztą nawet często spotyka się taką nieco kpiącą manierę kiedy ktoś mówi, że nie lubi dzieci (poza własnymi). Od kiedy panie nie są sprowadzane głównie do roli za przeproszeniem reproduktorek, i mają inne możliwości kariery niż macierzyństwo i pozyskanie męża, wiele ciekawych zajęć po prostu, mam wrażenie że niewiele kobiet koncentruje się jakoś szczególnie na macierzyństwie (decyzja może zapaść z dnia na dzien i po wielu latach). Na pewno są osoby które mają na to szczególne parcie, marzą o tym, wyobrażają sobie jak to będzie i ciężko znoszą niepowodzenie itd. ale nie powiedziałabym że instynkt dany jest tylko tym ludziom.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 13:32   #3814
4e7542dda0fd66e47a4eea60a6dfa89c97e945d1_61c50d8334adc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez natalia_t Pokaż wiadomość
Aaaaa ja piszę tak ogólnie, chodzi mi o to że między grobami są w ogóle odstępy, gdzie może rosnąć cokolwiek. Bo jak ostatnio po raz pierwszy byłam na miejskim cmentarzu to nie widziałam miejsca, w którym mogłoby wyrosnąć zielsko.
Cmentarze które znam też nie są tak zaniedbane. Jednak ludzie sprzątają, koszą, a i są jacyś ludzie, którzy dbają o ogólny ład.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
No generalnie to raczej się z Tobą zgadzam, ale co z tego, że ludzie dbają, jak architektoniczny chaos psuje wszystko - co daje ten porządek wokół "kwaterki", skoro masz nagrobki z różnego rodzaju kamienia, różnej wielkości i koloru, nie mówiąc już o stylu.Nic nie tworzy jakiejś sensownej całości, do tego przy tej ciasnocie masz wrażenie jakbyś przemieszczal się pomiędzy po prostu wrzuconymi tam bohomazami. Straszne to jest.

Żeby nie było...Amerykańskie płyty (a wręcz "płytki" ), nie różniące się jedna od drugiej, do tego na wypieszczonych trawnikach bardziej przypominają wycieraczki pod drzwiami domu niż nagrobki i chyba też odzwierciedlają podejście Amerykanów do domu i tego co jest ich własnością, nawet jeśli wydaje się to bezosobowe.

Ok, nagrobki mogą być nawet różnej wielkości czy kształtów, ale niech będą wtedy w jednolitym stylu. Przykład, że nawet "pstrokacizna" może tworzyć zgrabna całość, to cmentarze w Rumunii, gdzie z tego co widzę wszystkie płyty nagrobne są w tym samym stylu i tej samej wielkości.

https://s3.amazonaws.com/iexplore_we...jpg?1508167371

A u nas pozorny ład, a i tak bałagan - czyli w zasadzie polski standard, który jak widać obowiązuje wszędzie - od szpitala, po osiedla mieszkaniowe i aż do cmentarza .

Załącznik 7761680

4e7542dda0fd66e47a4eea60a6dfa89c97e945d1_61c50d8334adc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:01   #3815
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość
To ja już wolę wiązanki kwiatowe i znicze, niż jakieś figurki aut i kotków na cmentarzu - to jest dopiero myślenie tylko o swoim poletku. Akurat znicze i kwiaty są dość podobne i uniwersalne, wpisują się w całość krajobrazu.
Ja niedawno widziałam przy nagrobku gipsowa figure boksera- dużego dosyc- na polskim cmentarzu.i tabliczka z sentencja - coś w stylu, żenajlepsxy przyjaciel na zawsze razem
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:12   #3816
natalia_t
Zakorzenienie

[1=4e7542dda0fd66e47a4eea6 0a6dfa89c97e945d1_61c50d8 334adc;88976558]No generalnie to raczej się z Tobą zgadzam, ale co z tego, że ludzie dbają, jak architektoniczny chaos psuje wszystko - co daje ten porządek wokół "kwaterki", skoro masz nagrobki z różnego rodzaju kamienia, różnej wielkości i koloru, nie mówiąc już o stylu.Nic nie tworzy jakiejś sensownej całości, do tego przy tej ciasnocie masz wrażenie jakbyś przemieszczal się pomiędzy po prostu wrzuconymi tam bohomazami. Straszne to jest.

Żeby nie było...Amerykańskie płyty (a wręcz "płytki" ), nie różniące się jedna od drugiej, do tego na wypieszczonych trawnikach bardziej przypominają wycieraczki pod drzwiami domu niż nagrobki i chyba też odzwierciedlają podejście Amerykanów do domu i tego co jest ich własnością, nawet jeśli wydaje się to bezosobowe.

Ok, nagrobki mogą być nawet różnej wielkości czy kształtów, ale niech będą wtedy w jednolitym stylu. Przykład, że nawet "pstrokacizna" może tworzyć zgrabna całość, to cmentarze w Rumunii, gdzie z tego co widzę wszystkie płyty nagrobne są w tym samym stylu i tej samej wielkości.

A u nas pozorny ład, a i tak bałagan - czyli w zasadzie polski standard, który jak widać obowiązuje wszędzie - od szpitala, po osiedla mieszkaniowe i aż do cmentarza .

Załącznik 7761680

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No cóż, Romowie mają swoje pstrokate takie coś, a my mamy swoje kamienie i betony
Moi rodzice jeszcze pilnują grobów jeszcze sprzed wojny i te groby to takie mini ogródki. Już dawno nic tam nie kwitło, ale pamiętam jak te groby wyglądały jak byłam mała i to było naprawdę bardzo fajne. Teraz takich grobów się nie robi pewnie z tego względu, że jednak ludziom nie chce się tak często chodzić na te groby żeby podlewać i pielić kwiatki. Pewnie dlatego teraz to tylko murek, na wierzch płyta i o, jest grób.
Jednak mi się akurat taka indywidualność i różnorodność podoba. Tu taki szary, zimny grób, tam ktoś kwiatki cały czas sadzi, tu kamień w ładniejszym kolorze, a tam ktoś chciał się pochwalić i zrobił coś tak kiczowatego i wielkiego, że ludzie błądzą tam w drodze do kaplicy.

natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:15   #3817
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Uważam że jak najbardziej mam tylko ''nieaktywny''. Tak samo jak dla mnie jest oczywiste, że jeśli kobieta np. traci wskutek choroby czy wypadku macicę lub pierś, wciąż jest 100% kobietą. Albo nie trzeba być od razu Bridezillą czy w białej sukni z koronkami żeby się czuć jak najbardziej panną młodą. I na tej podstawie zakładam podobne podejście jak u Quantum, nie wykluczyłabym urodzenia, dramy by nie było i starałabym się zapewnić dziecku możliwie najlepsze warunki oraz uczucia (jestem z tych co się dużo przytulają i lubią w pozytywne wsparcie więc ). Moim zdaniem mnóstwo osób zostaje rodzicami nie tylko z tej słynnej wpadki ale też bez jakiegoś stuprocentowego przekonania, na zasadzie ''a to spróbujmy, przecież kiedyś tam chcemy i planujemy'' i to nie oznacza że te osoby które poźniej mogą być bardzo dobrymi zaangażowanymi rodzicami ''nie miały instynktu'' i zmusiły się do czegoś tylko dlatego, bo nie miały w zwyczaju np. rozczulać się nad malutkimi śpioszkami czy dzieciaczkami w wózkach. Zresztą nawet często spotyka się taką nieco kpiącą manierę kiedy ktoś mówi, że nie lubi dzieci (poza własnymi). Od kiedy panie nie są sprowadzane głównie do roli za przeproszeniem reproduktorek, i mają inne możliwości kariery niż macierzyństwo i pozyskanie męża, wiele ciekawych zajęć po prostu, mam wrażenie że niewiele kobiet koncentruje się jakoś szczególnie na macierzyństwie (decyzja może zapaść z dnia na dzien i po wielu latach). Na pewno są osoby które mają na to szczególne parcie, marzą o tym, wyobrażają sobie jak to będzie i ciężko znoszą niepowodzenie itd. ale nie powiedziałabym że instynkt dany jest tylko tym ludziom.
Dzięki za odpowiedź. Ja nadal uważam, że ten instynkt to po prostu cały zbiór zachowań napędzanych hormonami, które się ujawniają już po urodzeniu. No i różnica między nami jest taka, że dla mnie w tym momencie ciąża by była dramatem i nie wiem czy bym podołała zapewnić dziecku co najlepsze, bo nie wiem czy psychicznie sama bym to udźwignęła. No i nie wiem co na to partner, a na samotne macierzyństwo na pewno bym się nie pisała. Ale kto wie, może za 5 i więcej lat moje podejście do wpadki się zmieni.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:20   #3818
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=4e7542dda0fd66e47a4eea6 0a6dfa89c97e945d1_61c50d8 334adc;88976558]No generalnie to raczej się z Tobą zgadzam, ale co z tego, że ludzie dbają, jak architektoniczny chaos psuje wszystko - co daje ten porządek wokół "kwaterki", skoro masz nagrobki z różnego rodzaju kamienia, różnej wielkości i koloru, nie mówiąc już o stylu.Nic nie tworzy jakiejś sensownej całości, do tego przy tej ciasnocie masz wrażenie jakbyś przemieszczal się pomiędzy po prostu wrzuconymi tam bohomazami. Straszne to jest.

Załącznik 7761680

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]To już wole "nasz balagan" niz takie kolorowe bohomazy.

Z tego tematu znowu bije takie wielkie "a w polsce to najgorzej z najgorszych". Mi tam polskie cmentarze się podobają a juz w ogóle te stare. No cześć naszej kultury i nie uważam aby była gorsza niż inne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:22   #3819
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Dziwą mnie ludzie, którzy przychodzą chorzy do pracy. I to nie z lekkim katarkiem, ale tak, że ledwo stoją na nogach. Z dreszczami, z gorączką. Co najlepsze nie mają nic tak bardzo pilnego do roboty, co nie mogłoby poczekać albo czego nie mógłby zrobić ktoś inny. Dzisiaj pojawiły się u mnie dwie takie osoby. Odkąd pamiętam w każdej pracy były takie były. Chory, ale przyjdzie, nie będzie produktywny tylko będzie zarażał innych. Serio nie rozumiem co kieruje takimi ludźmi. Chęć pokazania się przed kierownictwem? Podbudowanie ego, że jest się nie zastąpionym?
temat już się tutaj przewijał i tak... co niektórzy się wprost przyznają, że chodzą do pracy chorzy, bo 'inaczej się nie da i jakby przez Twoje l4 firma miała stracić ważnego klienta, to też byś chodziła' no i 'widocznie Twoja praca nie jest taka ważna, skoro możesz sobie z dnia na dzień tak po prostu nie przyjść'
więc ten...

Cytat:
To ja już wolę wiązanki kwiatowe i znicze, niż jakieś figurki aut i kotków na cmentarzu - to jest dopiero myślenie tylko o swoim poletku. Akurat znicze i kwiaty są dość podobne i uniwersalne, wpisują się w całość krajobrazu.
dokładnie, gdyby tak w polsce ktoś zobaczył kotki i autka na cmentarzu to dopiero byłoby obgadane jaka wiocha i w ogóle cyrk i kupa śmieci...
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:25   #3820
czekooczekolada
Zakorzenienie

Mi też się nasze podobają, tak samo podoba mi się to, że wszystkie groby nie są na jedno kopyto tylko każdy praktycznie inny. Czasem jakiś charakterystyczny grób jest dla mnie wskazówką, że np niedaleko jest ten, którego szukam

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2021-11-02, 14:25   #3821
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż, Romowie mają swoje pstrokate takie coś, a my mamy swoje kamienie i betony
Moi rodzice jeszcze pilnują grobów jeszcze sprzed wojny i te groby to takie mini ogródki. Już dawno nic tam nie kwitło, ale pamiętam jak te groby wyglądały jak byłam mała i to było naprawdę bardzo fajne. Teraz takich grobów się nie robi pewnie z tego względu, że jednak ludziom nie chce się tak często chodzić na te groby żeby podlewać i pielić kwiatki. Pewnie dlatego teraz to tylko murek, na wierzch płyta i o, jest grób.
Jednak mi się akurat taka indywidualność i różnorodność podoba. Tu taki szary, zimny grób, tam ktoś kwiatki cały czas sadzi, tu kamień w ładniejszym kolorze, a tam ktoś chciał się pochwalić i zrobił coś tak kiczowatego i wielkiego, że ludzie błądzą tam w drodze do kaplicy.

I nie oszukujmy się, że mi jakieś kiczowate groby albo jakieś "na bogato" czy z czymś charakterystycznym wyznaczaja zazwyczaj droge np na jednym cmentarzu wyznacza mi drogę taka creepy maryja - jest stara i obdarta

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-11-02, 14:26   #3822
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
To już wole "nasz balagan" niz takie kolorowe bohomazy.

Z tego tematu znowu bije takie wielkie "a w polsce to najgorzej z najgorszych". Mi tam polskie cmentarze się podobają a juz w ogóle te stare. No cześć naszej kultury i nie uważam aby była gorsza niż inne.

Na starych też byly bardziej I mniej gustowne nagrobki,biedniejsze, bardziej strojne. Za to na wielu płytach są bardziej osobiste napisy typu "tu spoczywa nasza siostra,corka" itp.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:27   #3823
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź. Ja nadal uważam, że ten instynkt to po prostu cały zbiór zachowań napędzanych hormonami, które się ujawniają już po urodzeniu. No i różnica między nami jest taka, że dla mnie w tym momencie ciąża by była dramatem i nie wiem czy bym podołała zapewnić dziecku co najlepsze, bo nie wiem czy psychicznie sama bym to udźwignęła. No i nie wiem co na to partner, a na samotne macierzyństwo na pewno bym się nie pisała. Ale kto wie, może za 5 i więcej lat moje podejście do wpadki się zmieni.
No ale tak by mozna powiedziec o roznych instynktach?

~~~

Co do tematu o cmentarzach - przyznam, ze nie rozumiem niektorych komentarzy. Mi tam jakos nigdy nie przyszlo do glowy zapuszczanie zurawia co gdzie kto inny ma, jakie nagrobki, wiazanki, znicze, czy gustowne, czy kiczowate itd.

Natomiast co mi sie nie podoba to jesli ktos ma postawe pamietania o grobach bliskich tylko na ten listopadowy weekend.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:28   #3824
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
temat już się tutaj przewijał i tak... co niektórzy się wprost przyznają, że chodzą do pracy chorzy, bo 'inaczej się nie da i jakby przez Twoje l4 firma miała stracić ważnego klienta, to też byś chodziła' no i 'widocznie Twoja praca nie jest taka ważna, skoro możesz sobie z dnia na dzień tak po prostu nie przyjść'
więc ten...

dokładnie, gdyby tak w polsce ktoś zobaczył kotki i autka na cmentarzu to dopiero byłoby obgadane jaka wiocha i w ogóle cyrk i kupa śmieci...
Ja widze czasem jakieś kotki i inne, raz motocykl, raz pies z kamienia, lalka na nagrobku dziecka czy misio. Z obgadaniem się nie spotkałam.

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88976652]Na starych też byly bardziej I mniej gustowne nagrobki,biedniejsze, bardziej strojne. Za to na wielu płytach są bardziej osobiste napisy typu "tu spoczywa nasza siostra,corka" itp.[/QUOTE]No i mi nie przeszkadza, mają swój urok.
Plus mało kto dzisiaj taki nagrobek stawia bo cena skromnego nagrobka zwala z nóg.

Stary 2021-11-02, 14:30   #3825
tinkerver2
Zakorzenienie

Ja chce mieć wygrawerowane jamniki

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:33   #3826
4e7542dda0fd66e47a4eea60a6dfa89c97e945d1_61c50d8334adc
Konto usunięte

Cytat:
To już wole "nasz balagan" niz takie kolorowe bohomazy.

Nie, nie jest najgorzej. Przecież pisałam, ze amerykańskie płyty nagrobne też mi się nie podobają, bo przypominają "wycieraczki" .

Cmentarze na Litwie robią na mnie jeszcze gorsze wrażenie - taaakie posepne.
Nie lepiej jest na Węgrzech
Ot, taki cmentarianski humor.

4e7542dda0fd66e47a4eea60a6dfa89c97e945d1_61c50d8334adc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:34   #3827
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
No ale tak by mozna powiedziec o roznych instynktach?

No tak, ale dyskutujemy czy instynkt macierzyński odpowiada za pragnienie dziecka przez kobietę. Czy można powiedzieć, że komuś się obudził instynkt, więc strzelił sobie bombla.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:35   #3828
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Ja widze czasem jakieś kotki i inne, raz motocykl, raz pies z kamienia, lalka na nagrobku dziecka czy misio. Z obgadaniem się nie spotkałam.

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

No i mi nie przeszkadza, mają swój urok.
Plus mało kto dzisiaj taki nagrobek stawia bo cena skromnego nagrobka zwala z nóg.

piszę o obśmianiu na wizażu

niby te kotki, samochodziki i personalne akcenty takie fajne. ale jakoś mi się nie wydaje, aby wizażanki pochwalające takie dekoracje pozytywnie pomyślały o figurce boksera na polskim nagrobku

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88976608]Ja niedawno widziałam przy nagrobku gipsowa figure boksera- dużego dosyc- na polskim cmentarzu.i tabliczka z sentencja - coś w stylu, żenajlepsxy przyjaciel na zawsze razem[/QUOTE]

a poza tym... to w takim wypadku pochwalić należałoby Rosjan. oni potrafią robić bardzo personalne nagrobki

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-02 o 14:36
Stary 2021-11-02, 14:41   #3829
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

niby te kotki, samochodziki i personalne akcenty takie fajne. ale jakoś mi się nie wydaje, aby wizażanki pochwalające takie dekoracje pozytywnie pomyślały o figurce boksera na polskim nagrobku

a poza tym... to w takim wypadku pochwalić należałoby Rosjan. oni potrafią robić bardzo personalne nagrobki

A okej, teraz rozumiem i się zgadzam z Tobą.

Stary 2021-11-02, 14:46   #3830
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:

Ojoj.
Jednak mi się bardzo podoba zwyczaj zdjęć na tablicach nagrobkowych. Fajnie pójść na grób dziadka i go zobaczyć takiego uśmiechniętego jak za życia.

natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:51   #3831
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Ojoj.
Jednak mi się bardzo podoba zwyczaj zdjęć na tablicach nagrobkowych. Fajnie pójść na grób dziadka i go zobaczyć takiego uśmiechniętego jak za życia.

mi też
często te zdjęcia to jedyne istniejące wizerunki tych osób.
u mnie wszystkie stare rodzinne zdjęcia spłonęły zanim się urodziłam. tylko po zdjęciach na nagrobku wiem jak wyglądali pradziadkowie
Stary 2021-11-02, 14:54   #3832
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Pani Mada, w pierwszej chwili pomyslalam ze na pierwszym zdjeciu stoi pani na tle czołgu
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 14:56   #3833
Pani_Mada
BAN stały

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88976677]Pani Mada, w pierwszej chwili pomyslalam ze na pierwszym zdjeciu stoi pani na tle czołgu [/QUOTE]

na pierwszy rzut oka tak to wygląda, też miałam takie wrażenie gdy pierwszy raz patrzyłam na miniaturkę zdjęcia
ale wersja z czołgiem na pewno gdzieś też istnieje
Stary 2021-11-02, 14:59   #3834
niemanicka
Wtajemniczenie

Cytat:

Czy ja dobrze widzę? To jest nagrobek w kształcie iphone?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 15:01   #3835
Konto usunięte

Cytat:

]
Ja w pierwszych sekundach pomyslalam"o rany! Jakie dziwactwo! ( bo faktycznie nietypowe to bylo) Ale jak się przyjrzałam i wczytałam to mi się złożyło w spójną całość i wzruszająca. To był grób 25latka, mocno muskularnego na zdjeciu nagrobnym.
Stary 2021-11-02, 15:02   #3836
Konto usunięte

Cytat:
na pierwszy rzut oka tak to wygląda, też miałam takie wrażenie gdy pierwszy raz patrzyłam na miniaturkę zdjęcia
ale wersja z czołgiem na pewno gdzieś też istnieje
Na 100% jest gdzies pomnik w ksztakcie czolgu lub dzialka ppancernego .
Zaskoczylo mnie to, kobieta w fartuchu na tle czolgu. Lubie zwiedzac nekropolie, maja swoj urok.
Najbardziej zaskoczyly mnie imprezy na meksykanskich cmentarzach, rodzina zbiera sie, biesiaduje. Pewnie wspomina zmarlego. To troche jak w Polsce, stoi sie przy nagrobku wypatruje znajomych i rodziny zeby pogadac, a wujek Staszek puszcza piersiowke/czekolade w obieg. Kolezanka dobrze po 60 opowiadala jak to u nich bywalo na 1.11.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 15:04   #3837
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Czy ja dobrze widzę? To jest nagrobek w kształcie iphone?
tak
Stary 2021-11-02, 15:10   #3838
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88976686]Na 100% jest gdzies pomnik w ksztakcie czolgu lub dzialka ppancernego .
Zaskoczylo mnie to, kobieta w fartuchu na tle czolgu. Lubie zwiedzac nekropolie, maja swoj urok.
Najbardziej zaskoczyly mnie imprezy na meksykanskich cmentarzach, rodzina zbiera sie, biesiaduje. Pewnie wspomina zmarlego. To troche jak w Polsce, stoi sie przy nagrobku wypatruje znajomych i rodziny zeby pogadac, a wujek Staszek puszcza piersiowke/czekolade w obieg. Kolezanka dobrze po 60 opowiadala jak to u nich bywalo na 1.11.[/QUOTE]
tak! normalnie impra z zarciem i alko, bez tancow i muzy
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-02, 15:13   #3839
Konto usunięte

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88976693]tak! normalnie impra z zarciem i alko, bez tancow i muzy [/QUOTE]
Tyle ze u nich cieplej. Chociaz wczoraj bylo ladnie, mozna by bylo zrobic piknik przy grobowcu.
Stary 2021-11-02, 15:14   #3840
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

A dlaczego niby nie? Prawie wszystko co ma jakiś osobisty związek ze zmarłym jest lepsze niż sztuczna wiązanka i znicze z maryjkami i inne tego typu kiczowate ozdoby produkowane komercyjnie.

Cytat:
Pisałam już, że na wschodzie jest jeszcze gorzej niż w Polsce, więc nie wiem, skąd ten wniosek. To jest szczyt pozerstwa.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości