Budżet domowy - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-21, 14:24   #421
lulka19
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Dla mnie jedyną sensowną metodą jest rozpisanie sobie wszystkiego. Planowanie zakupów, a czasem nawet menu. I tyle.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 14:31   #422
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Próbowałam, natomiast kupa kasy przecieka nam przez palce, widzę, że to nie jest właściwe, ale nie jestem w stanie zrobić konkretnego budżetu sama

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
Doradca finansowy moze podpowiedziec, ale niczego za was nie zrobi. On jest od tego, zeby znalezc korzystny kredyt lub korzystnie ulokowac kapital.

Jak pieniadze wam uciekaja to musicie zapisywac kazda wydana zlotowke a potem ustalic slabe punkty i dopiero wtedy szukac najwygodniejszej metody panowania nad wydatkami.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 14:43   #423
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Próbowałam, natomiast kupa kasy przecieka nam przez palce, widzę, że to nie jest właściwe, ale nie jestem w stanie zrobić konkretnego budżetu sama

Najlepiej zacząć od rejestrowania wszystkich wydatków. Wiesz na co ta kasa przecieka przez palce?
Dopiero jak wiesz, to patrzysz, gdzie zrobić cięcia, albo całkiem zrezygnować albo szukać tańszych alternatyw.

Z tego co pamiętam z innych rozmów na ten temat (nie wiem, czy to dalej aktualne), to po prostu wydaje się Wam, że stać Was na rzeczy, na które Was tak naprawdę nie stać. W sensie że zarabiam 3000 zł to przecież mogę kupić buty za 1000, a to właśnie oznacza, że mnie nie stać na takie buty.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 15:05   #424
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Był ktoś u doradcy finansowego z budżetem domowym? Chciałabym się wybrać, ale nie wiem czy z taką pi€rdołą w ogóle przyjmują

Bez sensu. Doradca finansowy przydaje się bardziej jak chcesz wyjść z długów, masz jakiś większy majątek itp.

Tak to wydasz kasę zupełnie bez sensu, poraz kolejny.

Tu nie trzeba żadnej magii. Przez 2-3 miesiące zapisujesz wszystko co wydajcie, łącznie z paczką zapałek. Wtedy mniej więcej wiesz, jaki jest Twój budżet na niezbędne rzeczy.
Tyle zostawiasz na koncie/ wypłacasz. Plus dajecie sobie jakieś sensowne kieszonkowe, żeby móc coś kupić dodatkowego.
Reszta ładuje na jakimś koncie oszczędnościowym, do którego masz utrudniony dostęp. Z tego konta wydajesz tylko na nieprzewidziane wydatki. Typu wizyta u lekarza, zepsuta pralka itp.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 15:13   #425
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Był ktoś u doradcy finansowego z budżetem domowym? Chciałabym się wybrać, ale nie wiem czy z taką pi€rdołą w ogóle przyjmują

Doradcy finansowi doradzaja w sprawie kredytow.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 16:00   #426
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Jak wpisujecie wydatki to jak to robicie: każda rzecz oddzielnie? Czy może ogólnie: spożywka X0 PLN? Przeraża mnie szczegółowe rozpisywanie, zawsze mnie to pokonało gdy próbowałam, a w sytuacji gdy dwie osoby robią zakupy to wydaje mi się wręcz niemożliwe.
jak zrobisz zbyt szczegółowe kategorie, to prawdopodobnie bardzo szybko się zniechęcisz

ja wydatki dzieliłam na:
- spożywkę (i z tego wydzielałam osobno słodycze/przekąski, słodkie napoje, i inne zbędne rzeczy)
- alkohol
- chemię
- kosmetyki (z rozróżnieniem na koniecznie i zachcianki)
- ubrania (z rozróżnieniem na koniecznie i zachcianki)
- jedzenie na mieście
- rachunki
- itd

wtedy widać na którą kategorię idzie zbyt dużo pieniędzy i wiadomo czemu trzeba się przyjrzeć

mi najlepiej było to robić w excelu (arkusze google są dostępne z poziomu telefonu)

czemu przy dwóch osobach jest to niemożliwe? trzeba tylko mieć żelazną dyscyplinę i zbierać absolutnie wszystkie paragony

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-21 o 16:28
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 16:01   #427
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Cytat:
Jak wpisujecie wydatki to jak to robicie: każda rzecz oddzielnie? Czy może ogólnie: spożywka X0 PLN? Przeraża mnie szczegółowe rozpisywanie, zawsze mnie to pokonało gdy próbowałam, a w sytuacji gdy dwie osoby robią zakupy to wydaje mi się wręcz niemożliwe.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Dzieki

Ja sobie krotko zapisuje w formie listy w apce w telefonie i na koniec miesiaca podliczam. Najczesciej tylko jednym slowem, np. ''drogeria'', ''apteka'', ''pyszne.pl'', ''zakupy'' itd.

- 01.11 zakupy 35
- 02.11 pizza hut 25
- 03.11 jedzenie dla psa 30
- 03.11 bilet 5

Tak to mniej wiecej wyglada. Pod koniec miesiaca drukuje te liste i obok tych pozycji stawiam znak do jakiej grupy naleza, np. J jak spozywka, D jak drogeria, P jak pies. No ile kategorii chce. I potem podliczam. Jak mam zakupy mieszane i chce sobie rozdzielic np. na spozywke i drogerie, to zachowuje paragon i potem w wolnej chwili podliczam. Mozna tez na zakupach rozdzielac na dwa rachunki jak komus wygodniej.
Oczywiscie jak ktos placi tylko karta to jeszcze latwiej, wystarczy przegladac wyciag z konta co jakis czas.
Jak dwie osoby w jednym domu no to dwie osoby powinny takie cos prowadzic zeby bylo miarodajne.

Edytowane przez 742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Czas edycji: 2021-11-21 o 16:03
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 16:02   #428
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

Zależy, jaki kto ma system rozliczeń w związku. Ja mam swoje osobne wydatki plus wspólnie składamy się na rachunki i jedzenie. Zbieramy paragony z "normalnych" zakupów, podpisujemy je literą imienia, tego kto płacił, zostawiamy na stole w kuchni i ja ja co parę dni wpisuję na kartkę, pod koniec miesiąca podliczam. Nie rozdrabniam się na spożywkę, chemię czy co tam jeszcze, ale jak ktoś ma potrzebę, to można stworzyć osobne kategorie, zwłaszcza jak pod płaszczykiem wspólnych zakupów wpadają jakieś extra wydatki na spontanie. U mnie jest to głównie żarcie, więc nie widzę sensu tego dodatkowo rozbijać.
Pod koniec miesiąca wpisuję połowę z tych wspólnych zakupów i rachunków do mojej apki (Money Manager). Regularnie wpisuję do niej też moje własne wydatki w kategoriach kosmetyki, ciuchy, książki, zdrowie, bilety i pozostałe.
Apka robi mi statystyki, więc widzę na co ile (jako kwota i procenty) miesięcznie idzie.

Pewnie można to zrobić łatwiej i są jakieś apki, które automatycznie ciągną dane z płacenia kartą, ale mnie to w sumie niepotrzebne.
Stary 2021-11-21, 16:06   #429
Konto usunięte

[QUOTE=Paprotka_;89005531
Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]
Robilam kiedys takie zestawiania w exelu. Teraz juz mi sie nie chce. Wiem ze sa apki do tego. Moze tak byloby latwiej.
Zbieralabym przez miesiac wszystkie paragony, po miesiacu posortowalabym. Wazne jest zeby niczego nie zataić, porownac ile zeszlo z konta z suma paragonow. Kosztochlonne sa emocjonalne zakupy, zachciewajki, brak planowana.
Np. Wiem ze bede glodna w pracy ale nie wezme z domu kanapek i garsci warzyw. Salatka u mnie w pracy kosztuje ok. 12 zl, kanapka wzięta z domu moze 3 zl. Miesiecznie salatki 240 zl, kanapki 60 zl. Warto dokladnie sprawdzic na co wydaje sie pieniadze.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 16:06   #430
Pani_Mada
BAN stały

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89005560]Dzieki

Ja sobie krotko zapisuje w formie listy w apce w telefonie i na koniec miesiaca podliczam. Najczesciej tylko jednym slowem, np. ''drogeria'', ''apteka'', ''pyszne.pl'', ''zakupy'' itd.

- 01.11 zakupy 35
- 02.11 pizza hut 25
- 03.11 jedzenie dla psa 30
- 03.11 bilet 5

Tak to mniej wiecej wyglada. Pod koniec miesiaca drukuje te liste i obok tych pozycji stawiam znak do jakiej grupy naleza, np. J jak spozywka, D jak drogeria, P jak pies. No ile kategorii chce. I potem podliczam. Jak mam zakupy mieszane i chce sobie rozdzielic np. na spozywke i drogerie, to zachowuje paragon i potem w wolnej chwili podliczam. Mozna tez na zakupach rozdzielac na dwa rachunki jak komus wygodniej.
Oczywiscie jak ktos placi tylko karta to jeszcze latwiej, wystarczy przegladac wyciag z konta co jakis czas.
Jak dwie osoby w jednym domu no to dwie osoby powinny takie cos prowadzic zeby bylo miarodajne.[/QUOTE]

i udawało Ci się z takich lakonicznych kategorii wyłapać na co dokładnie uciekają Ci pieniądze?

bo o ile jedzenie na mieście to spoko, ale np taka drogeria - to nie wiesz, czy wydałaś (załóżmy) 150 zł na konieczne kosmetyki, czy to zachcianka i kupiłaś sobie kolejne pefrumy i drogi tusz do rzęs (przykład).
jak rozwiązujesz takie problemy? czy u Ciebie spisywanie wydatków nie ma na celu ogarnięcia ich i ograniczenia, tylko raczej ogólną kontrolę?

pytam, bo robienie szczegółowych kategorii jest męczące i jestem zainteresowana prostszym systemem
Stary 2021-11-21, 16:07   #431
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:

Zacznij od dwóch lub 3 miesięcy zapisywania absolutnie wszystkiego, nawet bzdur po 5 gr. Potem będziesz mogła zobaczyć gdzie kasa znika i wszystko rozplanować.
Cytat:
Będzie ok rozmrażamy w mikrofalówce mięso i nigdy nam nic nie było. Pilnujemy tylko żeby od razu po rozmrożeniu poddac je obróbce termicznej, już go nie przechowujemy.

Ja mam aplikację 1Money. Wychodząc ze sklepu od razu zapisuję każdy wydatek, zajmuje to tylko chwilę. Wpisuję zazwyczaj całą kwotę z paragonu typu 150 zł Auchan, wtedy wiem że wydałam na spożywkę. Jak zdarzy się że kupiłam też np. kosmetyki to najczęściej dzielę na dwie kategorie.
W aplikacji można założyć konto do którego może się logować kilka osób żeby razem dodawać wydatki do budżetu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 16:09   #432
kaledonia
zielony stworek

Dot.: Budżet domowy

Tinker zbieraj rachunki, a będziesz wiedzieć na co idą pieniądze.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 16:15   #433
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
i udawało Ci się z takich lakonicznych kategorii wyłapać na co dokładnie uciekają Ci pieniądze?

bo o ile jedzenie na mieście to spoko, ale np taka drogeria - to nie wiesz, czy wydałaś (załóżmy) 150 zł na konieczne kosmetyki, czy to zachcianka i kupiłaś sobie kolejne pefrumy i drogi tusz do rzęs (przykład).
jak rozwiązujesz takie problemy? czy u Ciebie spisywanie wydatków nie ma na celu ogarnięcia ich i ograniczenia, tylko raczej ogólną kontrolę?

pytam, bo robienie szczegółowych kategorii jest męczące i jestem zainteresowana prostszym systemem
Nie rozumiem za bardzo tego rozróżnienia u Ciebie na konieczne i zachcianki. To jest kwestia bardzo bardzo uznaniowa, kiedy ciuch jest konieczny. Pzecież można nosić, aż się dosłownie rozpadnie i dopiero wtedy kupić nowy czyli bardzo rzadko. Idąc tym tokiem myślenia, to żadne moje ciuchowe zakupy nie są konieczne.

W sytuacji kiedy dużo wydajemy na jedną kategorię, która nie należy do kategorii niezbędnych do przeżycia, to trzeba się temu przyjrzeć nie z pozycji apki, tylko zrobić dokładną analizę, co już mamy i wystarczy, gdzie zaostrzyć wymagania, żeby nie kupować czegoś, bo podoba się kolor, ale do niczego nie pasuje itd. Listę powiesić w widocznym miejscu i tego się trzymać.
Stary 2021-11-21, 16:17   #434
Konto usunięte

Cytat:

Jesli ten drogi tusz do rzes uzywam codziennie i bede go uzywac az sie skonczy, a nie bede kupowac 10 kolejnych, to jest to potrzeba i wchodzi do kategorii drogeria. Jesli to moje widzimisie albo 10 perfum, to zachcianka. Tak zdroworozsadkowo.

Moje kategorie to:
jedzenie, jedzenia na wynos/restauracje, apteka (tutaj bylyby tez koszty za lekarza gdyby jakies byly), drogeria, zwierzak, prezenty, zachcianki, edukacja, zakupy do domu (jakies meble, ozdoby do domu, lampy, zarowki, baterie), ubrania. Jesli pojawiaja sie jakies drobnostki od czasu do czasu typu bilet, to albo tworze na to kategorie, albo wrzucam w inne.

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Pani Mada, jako ze ja mam liste, a nie apke, to nawet po kilku miesiacach wiem, co to bylo, niezaleznie od tego, do jakiej to przydziele kategorii.
Zapisuje sobie haslami i np. jak kupie sobie plaszcz, to zapisuje 04.11, bonprix, plaszcz, 200 zl.
04.11, ubrania, 200 zl - za miesiac bym nie wiedziala, co to bylo.
Dla mnie to 5 sekund wiecej.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 16:24   #435
chimay
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89005584]Pani Mada, jako ze ja mam liste, a nie apke, to nawet po kilku miesiacach wiem, co to bylo, niezaleznie od tego, do jakiej to przydziele kategorii.
Zapisuje sobie haslami i np. jak kupie sobie plaszcz, to zapisuje 04.11, bonprix, plaszcz, 200 zl.
04.11, ubrania, 200 zl - za miesiac bym nie wiedziala, co to bylo.
Dla mnie to 5 sekund wiecej.[/QUOTE]

W apce też tak można. U mnie wygląda to tak, ze mam kategorie "pozostałe " i tam wpisuje sumę, a pod spodem co to było. W każdej kategorii mogę zrobić taką dodatkową notatkę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Screenshot_20211121-162111_Money Manager.jpg (42,8 KB, 164 załadowań)
Stary 2021-11-21, 16:25   #436
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Nie rozumiem za bardzo tego rozróżnienia u Ciebie na konieczne i zachcianki. To jest kwestia bardzo bardzo uznaniowa, kiedy ciuch jest konieczny. Pzecież można nosić, aż się dosłownie rozpadnie i dopiero wtedy kupić nowy czyli bardzo rzadko. Idąc tym tokiem myślenia, to żadne moje ciuchowe zakupy nie są konieczne.

W sytuacji kiedy dużo wydajemy na jedną kategorię, która nie należy do kategorii niezbędnych do przeżycia, to trzeba się temu przyjrzeć nie z pozycji apki, tylko zrobić dokładną analizę, co już mamy i wystarczy, gdzie zaostrzyć wymagania, żeby nie kupować czegoś, bo podoba się kolor, ale do niczego nie pasuje itd. Listę powiesić w widocznym miejscu i tego się trzymać.
temat zaczął się od tego że Tinker chce ogarnąć budżet, bo jej kasa ucieka nie wiadomo na co (podejrzewam, że Paprotka też, nie określiła się jasno). więc jak najbardziej powinna rozgraniczyć co jest wydatkiem koniecznym a co zachcianką. tylko wtedy jest w stanie zobaczyć gdzie tak naprawdę jej ucieka kasa.

co jej z tego, że sobie zapisz,e że wydała 500 zł na ubrania. powinna sobie zapisać co jest faktycznie potrzebne (czyli nie wiem, spodnie, bo ich potrzebuje) a co jest zachcianką (np nowa sukienka bo była promocja, ale w sumie nie wiadomo czy i kiedy ją w ogóle założy, bo w szafie wisi już 3 sukienki z takiej promocji)

wiadomo, ze tutaj trzeba podejść zdroworozsądkowo i samemu się przed sobą przyznać czy zamiast tuszu za 60 zł, nie można było lupić takiego za 30 zł. albo czy sukienka faktycznie jest potrzebna, czy tylko ładna.

wiadomo, że kategorie będą mocno zależeć od konkretnego człowieka, dlatego podkreśliłam, że JA takie kategorie stosuję

no i też inaczej planuje się budżet gdy zarabia się relatywnie sporo i nowa sukienka nie jest dużym obciążeniem. a inaczej gdy zarabia się mało.
Stary 2021-11-21, 16:30   #437
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
co jej z tego, że sobie zapisz,e że wydała 500 zł na ubrania. powinna sobie zapisać co jest faktycznie potrzebne (czyli nie wiem, spodnie, bo ich potrzebuje) a co jest zachcianką (np nowa sukienka bo była promocja, ale w sumie nie wiadomo czy i kiedy ją w ogóle założy, bo w szafie wisi już 3 sukienki z takiej promocji)
To można zrobić w formie notatki w danej kategorii. Jeśli ktoś ma już 5 dużych palet cieni do powiek i kupuje kolejną, drogą, to wystarczy to napisać w tej notatce. A niezależnie od apki trzeba zrobić inwentaryzację posiadanych rzeczy, w tej kategorii, w której się wydaje dużo kasy, i poddać ją analizie oraz wprowadzić postanowienia takie jak właśnie piszesz.
Taka inwentaryzacja jest konieczna, niezależnie od tego, jak postanowi się dzielić wydatki.
Stary 2021-11-21, 16:34   #438
Konto usunięte

Jak komus wyjdzie np., ze wydaje na ciuchy 1000 zl w miesiacu, a zarabia 3000, no to bedzie to za duzo. W sumie niewazne jak to sobie zapiszemy. Najwazniejsze, zeby wszystkie wydatki zapisac i moc je pozniej dokladnie przeanalizowac.
A w nastepnym kroku utworzyc budzet dla danych kategorii.
Budzet na ubrania, budzet na zachcianki.
Itd.
Stary 2021-11-21, 16:38   #439
Konto usunięte

Cytat:
. A niezależnie od apki trzeba zrobić inwentaryzację posiadanych rzeczy, w tej kategorii, w której się wydaje dużo kasy, i poddać ją analizie oraz wprowadzić postanowienia takie jak właśnie piszesz.
Taka inwentaryzacja jest konieczna, niezależnie od tego, jak postanowi się dzielić wydatki.
Swietny pomysl
Stary 2021-11-21, 16:44   #440
chimay
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89005613]Jak komus wyjdzie np., ze wydaje na ciuchy 1000 zl w miesiacu, a zarabia 3000, no to bedzie to za duzo. W sumie niewazne jak to sobie zapiszemy. Najwazniejsze, zeby wszystkie wydatki zapisac i moc je pozniej dokladnie przeanalizowac.
A w nastepnym kroku utworzyc budzet dla danych kategorii.
Budzet na ubrania, budzet na zachcianki.
Itd.[/QUOTE]

Zgadza się.
Mam miesięczna sumę przeznaczoną na ciuchy i to są wszystko zachcianki, bo mam w czym chodzić, ale kupuję, bo lubię ciuchy. I to nie jest w ogóle problem, pod warunkiem, że mnie na to stać, że założona suma nie jest regularnie przekraczana i nie wydaję 1/3 dochodów na szmaty. A z tego co pamiętam z rozmow nt budżetu, to właśnie zrozumienie tego "na co mnie stać przy moich dochodach" było u tinker problemem.
Stary 2021-11-21, 16:48   #441
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
To można zrobić w formie notatki w danej kategorii. Jeśli ktoś ma już 5 dużych palet cieni do powiek i kupuje kolejną, drogą, to wystarczy to napisać w tej notatce. A niezależnie od apki trzeba zrobić inwentaryzację posiadanych rzeczy, w tej kategorii, w której się wydaje dużo kasy, i poddać ją analizie oraz wprowadzić postanowienia takie jak właśnie piszesz.
a można też zrobić sobie podkategorie "konieczne" i "zachcianki", automatycznie sumować kwoty w tych podkategoriach i potem pod koniec miesiąca widzi się ile dokładnie poszło na te zachcianki. każdy robi jak uważa i jak mu wygodnie
Stary 2021-11-21, 16:51   #442
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
a można też zrobić sobie podkategorie "konieczne" i "zachcianki", automatycznie sumować kwoty w tych podkategoriach i potem pod koniec miesiąca widzi się ile dokładnie poszło na te zachcianki. każdy robi jak uważa i jak mu wygodnie
No można. Tylko problematyczne może być określenie, co jest zachcianką, a co nie. Widzę tu pole do samooszukiwania się, zwłaszcza u osób, które kupują kompulsywnie.
Przecież można kupić do smarowania ciała najtańszy z najtańszych balsamów i uważać taki 15 zł droższy za zachciankę, albo w ogóle uważać wszystko co wykracza poza mydło i pastę do zębów za zachcianki.
Jak ktoś kompulsywnie kupuje np ciuchy, to nawet nie wie, co ma w szafie, a ma tam często rzeczy nowe z metkami. Albo nowa sukienka z cekinami nie jest zachcianką, bo takiej z cekinami jeszcze nie ma.

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2021-11-21 o 16:54
Stary 2021-11-21, 16:55   #443
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
No można. Tylko problematyczne może być określenie, co jest zachcianką, a co nie. Przecież można kupić do smarowania ciała najtańszy z najtańszych balsamów i uważać taki 15 zł droższy za zachciankę, albo w ogóle uważać wszystko co wykracza poza mydło i pastę do zębów za zachcianki.
Jak ktoś kompulsywnie kupuje np ciuchy, to nawet nie wie, co ma w szafie, a ma tam często rzeczy nowe z metkami.
A twoje notatki w jaki sposob rozwiazuja ten problem? Bo tak, to bedzie kwestia uznaniowa, ale to nie oznacza, ze jako punkt odniesienia trzeba traktowac najtansze rzeczy z marketu. To kwestia szczerosci wobec samego siebie
Stary 2021-11-21, 16:55   #444
Konto usunięte

Najwazniejsze to po prostu... zaczac . Jakkolwiek. Tez mi sie zawsze wydawalo, ze budzetowanie to nie dla mnie, w sumie nie zarabiam najnizszej krajowej, po co mi to.
A potem zobaczylam, ile w miesiacu przewalam np. na jedzenie i restauracje. Bylam naprawde W SZOKU. Nie wydawalo mi sie, ze tak duzo mam w lodowce. No ale jak jednoczesnie jest w niej i mascarpone, i parmezan tarty, i mozzarella, to co sie dziwic, ze w koncu mi jedno z nich sie przeterminuje.
Pamietam jak raz musialam wyrzucic mozzarelle buffalla, bardzo droga, bo sie zepsula.
No... bez sensu.
Stary 2021-11-21, 16:59   #445
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
No można. Tylko problematyczne może być określenie, co jest zachcianką, a co nie. Widzę tu pole do samooszukiwania się, zwłaszcza u osób, które kupują kompulsywnie.
Przecież można kupić do smarowania ciała najtańszy z najtańszych balsamów i uważać taki 15 zł droższy za zachciankę, albo w ogóle uważać wszystko co wykracza poza mydło i pastę do zębów za zachcianki.
Jak ktoś kompulsywnie kupuje np ciuchy, to nawet nie wie, co ma w szafie, a ma tam często rzeczy nowe z metkami. Albo nowa sukienka z cekinami nie jest zachcianką, bo takiej z cekinami jeszcze nie ma.
dokładnie takie samo ryzyko jest przy Twoim sposobie - oszukiwanie siebie przy tej inwentaryzacji

w sumie to nie rozumiem problemu. padło pytanie jakie kategorie stosujemy, podałam jakie JA stosuję. nikomu nie każę się do tego stosować. jeśli dla kogoś taki system będzie nieefektywny, to go po prostu nie zastosuje

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
A twoje notatki w jaki sposob rozwiazuja ten problem? Bo tak, to bedzie kwestia uznaniowa, ale to nie oznacza, ze jako punkt odniesienia trzeba traktowac najtansze rzeczy z marketu. To kwestia szczerosci wobec samego siebie
dokładnie tak.
każdy sam sobie określa, wg swoich potrzeb co jest zachcianką a co nie. nie ma jednolitych wytycznych dla każdego
nie wiem po co sprowadzać to do absurdu
Stary 2021-11-21, 17:10   #446
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Jak zrobię inwentaryzację szafy i zestawię ja z kategorią "ciuchy" w budżecie, to widzę, że mam już w szafie 5 sukienek koktajlowych, a w apce notatka "sukienka party zielona". Tylko bez znajomości stanu posiadania to się nie uda, bo można zapomnieć, że się te kiecki ma, jeśli się kupuje dużo.
Dlatego dla mnie najbardziej sensowne jest zapisywanie wszystkiego, a potem wzięcie pod lupę kategorii, gdzie wydatki stanowią duży % całości, a nie są niezbędne do przeżycia i dopiero w tym miejscu zrobienie listy oraz wprowadzenia postanowień typu "mam 10 bluz, przez najbliższe x miesięcy nie kupię kolejnej".
Dodatkowo w kwestii ciuchów pomaga posortowanie ich tak, żeby nosić wszystko, co już się ma, a nie tylko to, co jest najbliżej na wieszaku, bo to stwarza iluzję, że przecież nie mam dużo i mogę coś jeszcze kupić.

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
dokładnie takie samo ryzyko jest przy Twoim sposobie - oszukiwanie siebie przy tej inwentaryzacji
Przy inwentaryzacji nie da się oszukiwać. Albo masz 10 par dzinsow albo nie.
Bez znajomości stanu posiadania nie można określić, czy się czegoś potrzebuje czy nie. A żeby umieć określić przy czy zaraz po zakupie Twoją metodą czy był on konieczny czy zachcianką, to trzeba mieć dużą świadomość, co się już ma, ile w tej kategorii się wydaje i gdzie ustawić granicę między zachcianką a koniecznym zakupem. Moim zdaniem osoby, którym pieniądze przeciekają przez palce, tego nie potrafią.

Nie twierdzę, że to jest zła metoda, jedynie że nie w sytuacji "nie wiem co się dzieje z moją kasą ".
Stary 2021-11-21, 17:10   #447
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:

Zapisywanie i kategoryzowanie wydatków to kluczową sprawa. Aby się nie zniechęcić od razu, to nie rozbijaj od razu na bardzo szczegółowe kategorie.

Może czujecie, gdzie najbardziej ta kasa ucieka i tam się skupić, czyli spożywkę notować ogólnie (bez podziału na słodycze, czy alko, jeśli nie czujecie że tego jest za dużo), ale skupić się np. na takiej kategorii jak prezenty i notować te prezenty, które sobie robicie? Z tego co się orientuje, to często robicie sobie drobne prezenty z okazji/bez okazji, a na takie ☠☠☠☠☠☠☠y często pieniądze uciekają.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-21, 17:11   #448
Konto usunięte

Na pewno inwentaryzacja szafy pomaga w tym, zeby nie wydawac niepotrzebnie. Ostatnio jak sprzatalam szafe to okazalo sie, ze mam kilka naprawde ladnych ciuchow, ktorych w ogole nie nosilam.

Ogolnie nie ma co sie klocic, bo sposobow na budzetowanie jest naprawde mnostwo i ja np. uwazam, ze to swietny temat. Np. mnie bardzo dziwi, jak czesto ludzie kupuja produkty za 2-3 krotna cene, markowe, kiedy mozna dostac za ulamek tej ceny takie same produkty marek wlasnych. I tak, wiem, ze nie ze wszystkim tak jest, np. nutella to nutella, ale niektore produkty naprawde produkowane sa na tej samej tasmie produkcyjnej co ich markowe odpowiedniki, tylko z inna metka.

Tez duzo zalezy od punktu wyjscia i celu. Np. jesli ktos
a) zarabia bardzo malo
b) ma bardzo duzo zobowiazan, ktore chce szybko splacic (i warto, zeby zaoszczedzic na odsetkach)
c) musi szybko na cos zaoszczedzic
... to na pewno granica tego, co jest niezbedne, a co jest zachcianka, przesuwa sie mocno.
Stary 2021-11-21, 17:13   #449
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
J
Przy inwentaryzacji nie da się oszukiwać. Albo masz 10 par dzinsow albo nie.
Bez znajomości stanu posiadania nie można określić, czy się czegoś potrzebuje czy nie. A żeby umieć określić przy czy zaraz po zakupie Twoją metodą czy był on konieczny czy zachcianką, to trzeba mieć dużą świadomość, co się już ma, ile w tej kategorii się wydaje i gdzie ustawić granicę między zachcianką a koniecznym zakupem. Moim zdaniem osoby, którym pieniądze przeciekają przez palce, tego nie potrafią.

Nie twierdzę, że to jest zła metoda, jedynie że nie w sytuacji "nie wiem co się dzieje z moją kasą ".
ok da, da. masz 10 par dżinsów, ale wmawiasz sobie, że wszystkie są niezbędne i potzrebuejsz jeszcze jednych

mam wrażenie, że nie dopuszczasz do siebie myśli, że Twój sposób nie jest idealny dla wszystkich. ja mam swój sposób, Ty masz swój sposób. nie uważam aby Twój był w jakkolwiek lepszy. nie zamierzam też przekonywać Cię, że mój jest lepszy. na tym więc poprzestańmy, bo szczerze nie rozumiem dlaczego uczepiłaś się moich kategorii.

mi natomiast Twoja metoda wydaje się zupełnie nieefektywna. zwłaszcza dla kogoś kto faktycznie chce ograniczyć wydawanie pieniędzy bez oszukiwana się. jak ktos nie potrafi stwierdzić co jest zachcianką co nie, to tym bardziej nie przeprowadzi rzetelnej inwentaryzacji swojej szafy

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-21 o 17:17
Stary 2021-11-21, 17:16   #450
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Inwentaryzacja zawsze spoko, ale nie wiem ile musialabym miec ciuchow, zeby nie pamietac co mam w szafie i czy potrzebuje plaszcza na zime czy moze mam juz 3 inne.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości