Budżet domowy - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-23, 22:08   #661
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Budżet domowy

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
ależ niech komentuje na zdrowie. Wpieprzać to znaczy być totalnie głuchym na fakt że ktoś coś wybiera i zamiast mu na każdym kroku truć dupę jak to źle wybrał i ma przestać raczej wypadałoby zastanowić się co z tym zrobić w wariancie niewymagającym pelnej rezygnacji. Przykładowo jakby mi się ktoś żalił że cięzko mu się oddycha ale jednocześnie bym wiedziała że ta osoba pali fajki i za chinskiego boga nie chce z nich zrezygnować to zamiast mu wiecznie przynudzać żeby rzucił wolałabym zalecić inhalację, wyjazd do lasu, wstaw co chcesz. Owszem pudrowanie syfa mniej lub bardziej ale czasem ktoś nie chce czegoś wykreślić i wykorzenić a jednocześnie niekoniecznie doświadcza przez to wyłącznie zła.
już bez przesady... jakby Tinker nie chciała aby jej życie było tutaj szeroko komentowane, to sama by o nim tyle nie pisała. wielokrotnie różni ludzie jej pisali, że powinna przystopować z podawaniem szczegółów życia swojego i swojej rodziny

nie przestała więc widocznie jej to pasuje. a jak nie pasuje? cóż, jest proste rozwiązanie. przestać się tutaj spowiadać z każdego kroku
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 22:14   #662
Hultaj
BAN stały

Cytat:
widocznie więc nie masz pojęcia jak się oszczędza przy niskich zarobkach
bardziej chodzi mi o to że ludzie uwielbiają widzieć (i komentować lub międlić w głowie) ile i na co wydają inni a swojego jak tu zgrabnie zostalo ujęte nie widzieć.
Przykładowo pani X potrafi pojechać 2 x w roku na wakacje za 3 tyś ale ma jakiś tam ból tyłka że pani Y wydała 6 tyś na telewizor. Bo jom, pani X, "nie stać''. Albo wypachniona zroobiona z góry na dół pani skomentuje drugiej że ma dużo kwiatków na balkonie, rozpusta. Albo np. paczka fajek kosztuje chyba z 15 zł, przecież jedna paczka fajek dziennie to jest rocznie 5,5 tyś. Ja np. wolę kupić sukienkę na ali za 120, we wakacje kupiłam pare po jakieś 70 zł, a przecież ceny sukienek w galeriach są w okolicach 180-240 - ktoś to kupuje. Laski podniecają się np. Zarą, nigdy nie miałam nic z Zary. A nie sorry, 2 kapelusze po 90 zł, o to najdroższe z wielu moich kapeluszy.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2021-11-23 o 22:16
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 22:16   #663
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
bardziej chodzi mi o to że ludzie uwielbiają widzieć (i komentować lub międlić w głowie) ile i na co wydają inni a swojego jak tu zgrabnie zostalo ujęte nie widzieć.

Przykładowo pani X potrafi pojechać 2 x w roku na wakacje za 3 tyś ale ma jakiś tam ból tyłka że pani Y wydała 6 tyś na telewizor. Bo jom, pani X, "nie stać''. Albo np. paczka fajek kosztuje chyba z 15 zł, przecież jedna paczka fajek dziennie to jest rocznie 5,5 tyś. Ja np. wolę kupić sukienkę na ali za 120, we wakacje kupiłam pare po jakieś 70 zł, a przecież ceny sukienek w galeriach są w okolicach 180-240 - ktoś to kupuje. Laski podniecają się np. Zarą, nigdy nie miałam nic z Zary. A nie sorry, 2 kapelusze po 90 zł, o to najdroższe z wielu moich kapeluszy.
a skad Ty możesz wiedzieć czy Ci tutaj komentujący sami swojego nie widzą? to raz

a dwa - jak mają wyższe zarobki, to sobie mogą pozwolić na więcej i nadal oszczędzać kwoty sporo wyższe niż ten co zarabia minimalną. żadnej hipokryzji w tym nie ma
Stary 2021-11-23, 22:18   #664
Hultaj
BAN stały

Cytat:
już bez przesady... jakby Tinker nie chciała aby jej życie było tutaj szeroko komentowane, to sama by o nim tyle nie pisała. wielokrotnie różni ludzie jej pisali, że powinna przystopować z podawaniem szczegółów życia swojego i swojej rodziny

nie przestała więc widocznie jej to pasuje. a jak nie pasuje? cóż, jest proste rozwiązanie. przestać się tutaj spowiadać z każdego kroku
może na którymś etapie terapii to osiągnie. A może kompensuje jej to to że nigdy nie była dla swojej mamy i rodziny tak ważna i wysłuchana jakby chciała.
Stary 2021-11-23, 22:22   #665
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=5e046a21a251d9e933976ae d7bddd2e3377715e2_6575001 0a329e;89009229]Myślę tak samo. Nie wiem co miałabym kupować, żeby miesiąc w miesiąc wydawać ok.100 zł na kosmetyki/ chemię [/QUOTE]Ja ogólnie wiem i spokojnie bym wydała ale na takie zwykłe drogeryjbe rzeczy? Albo chemie? No way.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 22:24   #666
Hultaj
BAN stały

Cytat:
a skad Ty możesz wiedzieć czy Ci tutaj komentujący sami swojego nie widzą? to raz
dlatego pytam, czy faktycznie 8 dni wyjazdowych w roku podczas gdy przeciętny urlop to jakieś 7 dni rzeczywiście na tym tle wypada jakoś strasznie luksusowo.

Odpowiedziałaś że siedziałaś na 4 literach albo u rodziców na działce i spoko. Bo jakoś wakacje i okres zimowych i świątecznych ferii to oblężenie miejscowości turystycznych co roku więc tego. Ktoś tam jednak jeździ i te ceny w sezonie winduje.

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------

Cytat:
Myślę tak samo. Nie wiem co miałabym kupować, żeby miesiąc w miesiąc wydawać ok.100 zł na kosmetyki/ chemię

Cytat:
Ja ogólnie wiem i spokojnie bym wydała ale na takie zwykłe drogeryjbe rzeczy? Albo chemie? No way.
no ja np. jak farbowałam włosy farbą to miesięcznie kupowałam po 2 farby za 25 zł. Na promkach po jakieś 17 więc 34. Mam na myśli farbę z drogerii/marketu; i nie usługę fryzjerską a samodzielkę.
Stary 2021-11-23, 22:25   #667
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
dlatego pytam, czy faktycznie 8 dni wyjazdowych w roku podczas gdy przeciętny urlop to jakieś 7 dni rzeczywiście na tym tle wypada jakoś strasznie luksusowo.

Odpowiedziałaś że siedziałaś na 4 literach albo u rodziców na działce i spoko. Bo jakoś wakacje i okres zimowych i świątecznych ferii to oblężenie miejscowości turystycznych co roku więc tego. Ktoś tam jednak jeździ i te ceny w sezonie winduje.
no i nic dziwnego, że się widuje oblężenie
miliony polaków nie umieją oszczędzać i im się wydaje, że jak na coś wystarczy kasy to znaczy że ich stać. to nie jest nic godnego naśladowania

głaskanie po główce i przytakiwanie, że każdy musi gdzieś wyjechać w niczym jej nie pomoże. a na pewni nie pomoże jej zaoszczędzić. a wnioskuję, że tego chce, skoro 1 - pyta o doradcę finansowego do ogarnięcia budżetu, 2 - napisała długi post w wyliczeniami, zamiast odsubskrybować ten wątek

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-23 o 22:27
Stary 2021-11-24, 02:04   #668
ojejuniu1974
Rozeznanie

Cytat:
jak jeżdżą co 3 miesiące to 4 razy w roku, to jak inna para 2x w roku. Serio nigdzie nie wyskakujecie z facetem w sezonie letnim i zimowym? Urlop w bloku?
Nie żebym chciała bronić Tinker czy coś jej zarzucać ale chyba lecicie w skrajności.
Te ich prezenty też są rzędu w kwocie 50 zł, przecież to żadna wybitna kwota na sensowny prezent.
Zupelnie nieprawda, 2 dluzsze wyjazdy moga byc tansze niz 4 krotsze wycieczki Chocby dlatego, ze mniej placi sie za transport. Moze nawet taniej by im wyszlo gdzies poleciec samolotem niz co chwila jechac autem a to do Wroclawia, a to do Wawy.
Zwlaszcza, jesli te ich wyjazdy raz na kwartal sa w weekend (czy dlugi weekend=wywindowane ceny!). Zwykle taniej jest wyjechac gdzies od poniedzialku do piatku, bo miejsca noclegowe maja wtedy nizsze ceny.
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 07:00   #669
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Jest kilka metod zeby miec wiecej kasy na koncie.
Mozna zaoszczedzic przycinajac wydatki.
Mozna wiecej pracowac i wiecej zarobic.
Mozna podwyzyc kwalifikacje i awansowac. I wiecej zarabiac.
Mozna napadac na na sklepy bo banki sa dobrze zabezpieczone...

Nie da sie oszczedzac przez wydawanie.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 07:45   #670
Mimiko
BAN stały

Mnie szkoda byłoby przewaląć kasę na takie krótkie wyjazdy. Mam koleżankę, która też tak jeździ. A to weekend nad morzem a to w górach. No spoko, ale mnie byłoby szkoda wydawać pieniądze na wyjazd, gdzie pół dnia w piątek zabiera dojazd i pół dnia w niedzielę powrót. A cena za hotel to np. 600 zl.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 07:49   #671
ateris
Zakorzenienie

Tylko tu nie chodzi o to czy ktoś lubi takie wyjazdy czy nie lubi. Tinker zdaje się narzekała w innych wątkach na swoją sytuację finansową, po czym pisze, że rozrzucają kasę. A jednocześnie chce szukać doradcy. Stad nasze zdziwienie. Krótkie wyjazdy sama lubię, sa super odskocznią, ale pozwalam sobie gdy wiem że mnie na to stać w danym czasie.

ateris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 08:11   #672
syyyyyylwia
cat lady

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
Mnie szkoda byłoby przewaląć kasę na takie krótkie wyjazdy. Mam koleżankę, która też tak jeździ. A to weekend nad morzem a to w górach. No spoko, ale mnie byłoby szkoda wydawać pieniądze na wyjazd, gdzie pół dnia w piątek zabiera dojazd i pół dnia w niedzielę powrót. A cena za hotel to np. 600 zl.

Bez przesady, ja mentalnie odpoczywam tylko w górach i jeżdżę tam na długie weekendy co kwartał. Ale no, nie jest to apartament w zakopcu czy innym szczyrku za tysiące tylko miejsce w schronisku górskim za kilka dych za dobę żeby faktycznie spędzać dni na szlaku. No i liczę 4-5 noclegów, biorę np pon wt urlop, w pt odbieram nadgodziny i jadę po pracy żeby tylko dotrzeć wieczorem, a ostatniego dnia często jeszcze coś szybkiego zanim się zbiore z powrotem.
Wolę zdecydowanie takie wypady od jednych długich wakacji ze zwiedzaniem lub leżeniem na plaży

syyyyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 08:21   #673
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
ostatnio widziałam fajny fotel który by się nadal za krzesło za jedyne 5,5 stówy. 7 stów to taka średnia cena, żadne wysokopólkowe zamawianie, niżej to meble z demobilu itd. Swoją drogą z 2 ręki jest spoko ale sporo z tych mebelków po taniości używek to takie wymęczone brudniaste syfiaki że trochę kripi to brać. Ale ok mogli znaleźć coś tanszego i z używek.
hultaj, ale tu caly czas chodzi o to, ze jak cie nie stać to cie nie stać i nie ma tu zadnej filozofii. Wiem ile kosztują fotele, bo sama szukam, mozna kupić i za 5.000 w pierwszym lepszym sklepie jak sie ma ochote. Tylko to, ze cos jest drogie nie powoduje, ze nagle każdego na to musi być stać.

---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Serio, poczytajcie inne wątki Tinker i pomysły na miejsce zamieszkania. Ten remont mieszkania teściów w którym płaca za czynsz, nie był zdaje się generalka tylko takim bardziej odświeżeniem. To był najbardziej racjonalny z ich pomysłów. Uważam ze nie ma się co go czepiać.
Na pewno to lepsze niż dostanie mieszkania od miasta do remontu, albo budowa domu w oparciu o firme wujka czy kogoś

tak, ale nadal najpierw robią a dopiero potem myslą. Wzięli się za "odświeżenie" bez sprawdzenia stanu technicznego, przez czesc pieniedzy poszla w powietrze, bo musieli zniszczyc to co juz zostalo zrobione.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 08:28   #674
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
hultaj, ale tu caly czas chodzi o to, ze jak cie nie stać to cie nie stać i nie ma tu zadnej filozofii. Wiem ile kosztują fotele, bo sama szukam, mozna kupić i za 5.000 w pierwszym lepszym sklepie jak sie ma ochote. Tylko to, ze cos jest drogie nie powoduje, ze nagle każdego na to musi być stać.

---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

tak, ale nadal najpierw robią a dopiero potem myslą. Wzięli się za "odświeżenie" bez sprawdzenia stanu technicznego, przez czesc pieniedzy poszla w powietrze, bo musieli zniszczyc to co juz zostalo zrobione.

Jasne, ja jej nie bronię, tylko po prostu 10 raz ta sama rozkmina. W jej watku mieszkaniowym wszyscy prawie zgodzili się że to dobry pomysł zrobić ten remont i tam mieszkać bez ponoszenia kosztu wynajmu, a teraz od nowa to samo.

Fajnie jest jeździć na weekendowe wyjazdy, ale tanie to nie jest niestety, na pewno nie dla ludzi z budżetem 5-6 tys i dwoma kredytami. Tinker żyje ponad stan i nie ma się co oszukiwać, doradca (za kasę) by jej powiedział to co większość tu jej mowo za darmo.

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ----------

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
Bez przesady, ja mentalnie odpoczywam tylko w górach i jeżdżę tam na długie weekendy co kwartał. Ale no, nie jest to apartament w zakopcu czy innym szczyrku za tysiące tylko miejsce w schronisku górskim za kilka dych za dobę żeby faktycznie spędzać dni na szlaku. No i liczę 4-5 noclegów, biorę np pon wt urlop, w pt odbieram nadgodziny i jadę po pracy żeby tylko dotrzeć wieczorem, a ostatniego dnia często jeszcze coś szybkiego zanim się zbiore z powrotem.
Wolę zdecydowanie takie wypady od jednych długich wakacji ze zwiedzaniem lub leżeniem na plaży

I zarabiasz najniższa krajowa?

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 08:29   #675
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
]ale byłaś bez faceta bo to też kluczowe, oni z mężem mają 2 pensje.
Mają, z tego co kojarze to mąż tinker ma troche wyższą pensję od niej, nie ma tam roznicy zarobków np. rzędu x10.
Przyjmijmy wiec, ze tinker ma 2k a jej mąż 3k. Razem 5k.

Koszty w miare stałe na ten moment to:
- mieszkanie 800 zł + 600 zł = 1400 zł
- laptop 700 zł
- studia 600 zł
- weterynarz + leki 400 zł

podsumowując, 3.100 zł. Zostaje 1.900 zł na jedzenie dla dwóch dorosłych osób, kosmetyki, ubrania, lekarzy/leki, kino (lub jakąkolwiek inną rozrywkę) itd.

I teraz za te 1.900 zł Tinker chce zjesc we 2 osoby bez gimnastykowania się typu planowanie posiłkow tylko idzie i kupuje głownie fastfood, chce miec boxa za 90 zł miesiąc w miesiąc, chce wyjezdzac, kupować kosmetyki, ubrania oraz zakładam, że zacząć oszczędzać.

Gdyby brakło którejkolwiek z pensji, nie będą mieć pieniędzy na jedzenie na ten moment.
Stary 2021-11-24, 08:38   #676
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Mają, z tego co kojarze to mąż tinker ma troche wyższą pensję od niej, nie ma tam roznicy zarobków np. rzędu x10.
Przyjmijmy wiec, ze tinker ma 2k a jej mąż 3k. Razem 5k.

Koszty w miare stałe na ten moment to:
- mieszkanie 800 zł + 600 zł = 1400 zł
- laptop 700 zł
- studia 600 zł
- weterynarz + leki 400 zł

podsumowując, 3.100 zł. Zostaje 1.900 zł na jedzenie dla dwóch dorosłych osób, kosmetyki, ubrania, lekarzy/leki, kino (lub jakąkolwiek inną rozrywkę) itd.

I teraz za te 1.900 zł Tinker chce zjesc we 2 osoby bez gimnastykowania się typu planowanie posiłkow tylko idzie i kupuje głownie fastfood, chce miec boxa za 90 zł miesiąc w miesiąc, chce wyjezdzac, kupować kosmetyki, ubrania oraz zakładam, że zacząć oszczędzać.

Gdyby brakło którejkolwiek z pensji, nie będą mieć pieniędzy na jedzenie na ten moment.
Jeszcze koszt dojazdu męża do pracy - co z tego, że mają samochód na gaz, który kosztuje 3,5 zł/l a samochód więcej pali niż benzyny (która i tak musisz wlać w samochód na gaz). to też jest pewnie przynajmniej 200 zł jak nie wiecej...

Żarcie dla psów też nie jest tanie a zdaje się, że Tinker im ostro dogadza i karmi wędlinami typu kiełbasa czy kaszanka (pisała kiedyś, że babcia zjadła jedzenie jej psom).

Edytowane przez pempek
Czas edycji: 2021-11-24 o 08:39
Stary 2021-11-24, 08:46   #677
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze koszt dojazdu męża do pracy - co z tego, że mają samochód na gaz, który kosztuje 3,5 zł/l a samochód więcej pali niż benzyny (która i tak musisz wlać w samochód na gaz). to też jest pewnie przynajmniej 200 zł jak nie wiecej...

Żarcie dla psów też nie jest tanie a zdaje się, że Tinker im ostro dogadza i karmi wędlinami typu kiełbasa czy kaszanka (pisała kiedyś, że babcia zjadła jedzenie jej psom).
O wlasnie, masz racje, samochód jest jeszcze w tej kwocie, zapomniałam dopisać. Skoro to są dojazdy do pracy to też pewnien koszt trzeba traktować jako staly. Tutaj Tinker musi sobie przekalkulować ile to jest i dodać do 3.100.
Stary 2021-11-24, 08:48   #678
cava
Zakorzenienie

Cytat:

I co z tego ze ludzie jeżdzą?
jedni jeżdżą inni nie jeżdzą.
Z tych co jeżdżą masa bierze na to kredyty, albo wyprztykuje się do cna z pieniędzy i potem opłaca taki wyjazd przewlekłym stresem przez resztę roku bo brakuje kasy od 1 do 1.
Dla mnie głupota, a żadne 10 dni urlopu nie zrekompensuje strat zdrowotnych i wykończenia fizycznego i psychicznego przewlekłym stresem.

To jest nieprawda i zwykły populizm ze każdy musi wyjeżdzac koniecznie na wakacki.
Nie musi, nie ma obowiązku,+ wielu nie jeździ z powodów różnych lub takiego że normalnie nie lubi, nie stać go, inne a ma na tyle oleju w głowoie że sobie nie daje wmówić ze jednak musi i jeżdzić i lubić bo jak nie to: dziaduje.

Nikt kto ma suchy , ciepły kąt pod dachem, ma na jedzenie , luksus utrzymywania zwierzątek domowych, dostęp do bieżącej wody, opieki zdrowotnej + dodatkowo stać go na prywatne douczanie, jakieś kredyty, samochód, przyjemności NIE dziaduje. Takie osoby żyja w _luksusie_.

I naprawdę lepiej sobie cenić spokojną głowa i brak stresu przewlekłego bo się wydało kaske na â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠e ty bo "Kowalska jesteś tego warta", niż potem to wszytko wcześniej lub później odchorować fizycznie lub psychicznie.
Bo za każdy długotrwały stres kiedyś przyjdzie zapłacić chorobą jakąś. Psychiczną, autoimmunologiczną, kardiologiczna, rakiem czy inną cholerą.
NIE warto.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2021-11-24 o 08:49
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 09:11   #679
Hultaj
BAN stały

Cytat:
głaskanie po główce i przytakiwanie, że każdy musi gdzieś wyjechać w niczym jej nie pomoże.
Było mi jej trochę szkoda, zawsze jest, bo mam wrażenie że jej wątki jednak trochę przekraczają jakiś element kultury i wmuszania w kogoś wizji userów oraz grzeczności (złośliwości) , ale jest dorosła, ciągle robi swoje własne wiwisekcje i mam nadzieję że wnioski wyciąga dla siebie pozytywne i wartościowe porady.

Natomiast mnie chodziło jeszcze o coś trochę innego z tymi wyjazdami.
Jeżeli jesteś osobą która uwielbia co miesiąc wydawać na różne nowe kosmetyki (bo zakładam że to daje ten niespodziankowy box), ubrania, jakieś jedzenie na mieście, do tego raz w miesiącu albo co dwa pojechać sobie w fajne miejsce to na to musi być jakaś kasa.
Jeżeli skupiasz się np. na wyjazdach ale nie masz potrzeby wydawać na kolorówkę, nowe ciuchy, i różne rzeczy które ludzie lubią (kolejne perfumy itd) to wtedy taki wyjazd nawet co 2 miesiące nie musi być synonimem czegoś przesadzonego.
Moim zdaniem akurat nie wyjazdy u ich stanowią problem bo jednak dają wrażenia, odskocznię od codzienności i dla mnie chyba lepiej jeśli się lubi wyjechać i spędzać czas niż kupować laptopy za 4 tyś.
I tu druga sprawa z którą w pełni się zgadzam. U Tinker tylko kredyt, kredyt na lapa, studia kosztują prawie 2 tyś. Do tego pies.
W ich budżecie to jest bardzo duża proporcja i dla mnie raczej do przemyślenia wiele, ale niekoniecznie same wyjazdy.
- czy konieczny był laptop za 4 tyś jak można było kupić używany do tysiąca i np. za rok wymienić jesli by nie był ok. Po co wydawać tyle kasy na komputer który z założenia ma służyć kolejnych 7 lat a może się popsuć po szybciej. I po co było brać raty na pół roku, ale ok, jeśli się uwolnią w marcu super, szybko z głowy, ale jest prawdopodobne że pojawią się u nich inne potrzeby i będą się zapożyczać.
- drogi ten weterynarz, nie wiem co ten lekarz robi że Tinker miesiąc w miesiąc za wizytę u weta płaci 2 stówy. Rozumiem że pies jest zdiagnozowany i to są jakieś zastrzyki czy coś, bo jeśli sama wizytya to poraża, niemniej, 4 stówy miesiąc w miesiąc, w tym 2 wizyta 2 na leki to dość sporo. Może warto zmienić klinikę czy coś.

- box który jest najmniej konkretny to wg mnie największe nieporozumienie.

Cytat:
gdzie pół dnia w piątek zabiera dojazd i pół dnia w niedzielę powrót. A cena za hotel to np. 600 zl.
rozumiem że masz na myśli 2 noclegi dla 2 osób? bo jak sama jeździ to znajdzie nocleg np. 70-100 zł za dobę to nie wiem skąd to 600.
Stary 2021-11-24, 09:13   #680
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

To nie musi byc uzywany laptop. Za 2000 mozna kupic naprawde dobry laptop, a to juz polowa ceny.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 09:14   #681
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

Celem sprostowania : zazwyczaj auto spala do jednego litra więcej w gazie, niż w paliwie, jeśli jest to więcej to warto wyregulować gaz, bo coś nie halo. Benzyna potrzebna jest do rozruchu, długość jechania na niej zależy od temperatury i ustawień instalacji gazowej, przy poprawnych ustawieniach i braku mrozów jest to dosłownie kilka km. Więc paliwo to się raz na kilka miesięcy wlewa kilka litrów.

Przy obecnych cenach na stacjach gaz nadal jest super opłacalny, ale tak, kieszeń boli i trzeba zapłacić dwukrotność tego, co kilka lat temu...

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 09:22   #682
Hultaj
BAN stały

Cytat:
To jest nieprawda i zwykły populizm ze każdy musi wyjeżdzac koniecznie na wakacki.
Nie musi, nie ma obowiązku,+ wielu nie jeździ z powodów różnych lub takiego że normalnie nie lubi, nie stać go, inne a ma na tyle oleju w głowoie że sobie nie daje wmówić ze jednak musi i jeżdzić i lubić bo jak nie to: dziaduje.
Nie uważam że się musi natomiast uważam że jeśli komuś zależy na samym wyjeździe a nie chce ponosić kosztów to można zorganizować urlop w wersji najem mieszkania czy tani nocleg a jedzenie kupić w biedronce czy usmażyć coś na kuchence, nie trzeba koniecznie przez tydzien jeść tylko w restauracjach i brać wypasione hotele. Mnie to trochę przypomina w pewnym momencie dowalanie się czy powinieneś robić paznokcie albo farbować włosy. Chyba jest różnica jak idziesz do kosmetyczki albo fryzjera a pomalujesz sobie paznokcie czy pofarbujesz włosy sam.
Ja od lat wysłuchuję w społeczeństwie jęczenia że drogo (teraz to już w ogole nie ma co gadać) ale sieciówki są na naszym rynku już z 15 lat spokojnie, i pamiętam że nic mnie tak nie rozwalało jak cena na metce 40 euro i 160 zł. Bo wiedziałam ile wynosi minimalna np. w DE czy UK a ile w PL. A jednak przez galerie handlowe i ogólnie sklepy, tłumy, walka o dostępność sklepów w niedziele, i nie, nie jest prawdą że ludzie na kawkach i pomiędzy ciuchami jadą na kredytach (konsumenckich na szmaty). Na wakacje może już prędzej. Do tego sale weselne wiecznie obłożone, ciągle reklamy nowej elektroniki, itd. Jakby nie było popytu nie byłoby podaży. No i dobrze niech sobie jest popyt i podaż ale dla mnie to jest druga skrajność. Tak samo jak nie ma lepszego hejtu na wizażu jak wątek pięterkowy, i kij z tym że ceny za wynajem bywają drakonskie, ludzie ciągle to napędzają, a wcale nieprawda że konieczność zapłaty miesiąc w miesiąc odstępnego jest takie super dla psychiki w porównaniu do pokłócenia się z matką czasem o pietruszkę. I nie mam na myśli toksyka tylko normalnych relacji gdzie czasem ktoś się na kogoś o coś wkurzy.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2021-11-24 o 09:25
Stary 2021-11-24, 09:24   #683
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Celem sprostowania : zazwyczaj auto spala do jednego litra więcej w gazie, niż w paliwie, jeśli jest to więcej to warto wyregulować gaz, bo coś nie halo. Benzyna potrzebna jest do rozruchu, długość jechania na niej zależy od temperatury i ustawień instalacji gazowej, przy poprawnych ustawieniach i braku mrozów jest to dosłownie kilka km. Więc paliwo to się raz na kilka miesięcy wlewa kilka litrów.

Przy obecnych cenach na stacjach gaz nadal jest super opłacalny, ale tak, kieszeń boli i trzeba zapłacić dwukrotność tego, co kilka lat temu...

Spoko, mi tylko chodziło o to, żeby nie bagatelizować tego kosztu, bo przy tak marnym budżecie jest to jego jakaś znacząca część, tak samo jak ten box za prawie stówkę
Stary 2021-11-24, 09:29   #684
kaledonia
zielony stworek

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89009540]Jest kilka metod zeby miec wiecej kasy na koncie.
Mozna zaoszczedzic przycinajac wydatki.
Mozna wiecej pracowac i wiecej zarobic.
Mozna podwyzyc kwalifikacje i awansowac. I wiecej zarabiac.
Mozna napadac na na sklepy bo banki sa dobrze zabezpieczone...

Nie da sie oszczedzac przez wydawanie.[/QUOTE]
Można iść do doradcy finansowego i on magicznie podwoi ich wypłatę
Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
I co z tego ze ludzie jeżdzą?
jedni jeżdżą inni nie jeżdzą.
Z tych co jeżdżą masa bierze na to kredyty, albo wyprztykuje się do cna z pieniędzy i potem opłaca taki wyjazd przewlekłym stresem przez resztę roku bo brakuje kasy od 1 do 1.
Dla mnie głupota, a żadne 10 dni urlopu nie zrekompensuje strat zdrowotnych i wykończenia fizycznego i psychicznego przewlekłym stresem.

Nikt kto ma suchy , ciepły kąt pod dachem, ma na jedzenie , luksus utrzymywania zwierzątek domowych, dostęp do bieżącej wody, opieki zdrowotnej + dodatkowo stać go na prywatne douczanie, jakieś kredyty, samochód, przyjemności NIE dziaduje. Takie osoby żyja w _luksusie_.

I naprawdę lepiej sobie cenić spokojną głowa i brak stresu przewlekłego bo się wydało kaske na â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠e ty bo "Kowalska jesteś tego warta", niż potem to wszytko wcześniej lub później odchorować fizycznie lub psychicznie.
Bo za każdy długotrwały stres kiedyś przyjdzie zapłacić chorobą jakąś. Psychiczną, autoimmunologiczną, kardiologiczna, rakiem czy inną cholerą.
NIE warto.
Media społecznosciowe robią jak widać niektórym ludziom straszną krzywdę, bo wypaczają im obraz rzeczywistości.

Oglądam kanał na YT rodziny, która powróciła z UK po ok 15 latach do Polski i wielkie zdziwienie, że oszczędzili na dom w Polsce ( tam mieli kredyt na dom ). Tajemnica wielka... nie jeździli na żadne wyjazdy wakacyjne przez te 15 lat inne niż odwiedzamy rodzinę w Polsce.
Nie jeździli na słynne all inclusive, nie wywalali kasy na nie swoje mieszkanie, ona nie ma też i nie miała ( był filmik z UK ) toaletki wypchanej nadmiarem kosmetyków. Gdy po powrocie z początki chcieli zacząć szaleć z kasą to szybko oprzytomnieli, że nie na wszystko ich będzie stać i mają cele do realizacji.

Dobre jest porównanie domowego budżetu do budowy domu, bo i tu i tu trzeba wiedzieć na co człowieka stać.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 09:34   #685
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość

No właśnie ciekawa jestem czy ta opłacalność gazu ciągle jest realna.
Zwłaszcza w warunkach jazdy okołomiejskiej.
Moja hybryda pali w takich warunkach 4,2 - 4,4 litra benzyny na 100 km. Używane 3-5 letnie hybrydy nie powalają już ceną.

Wiadomo ze tańsze w eksploatacji sa 100% elektryki, natomiast nadal zaporowe są koszty zakupu- bo wiadomo ze to też trzeba wrzucić do amortyzacji a ta technologia ciągle jest bardzo nowa i starzeje się porażająco szybko. IMO- ciagle sie długofalowo nie opłaci, trzeba przeczekac okres przejściowy (+ ten smieszny ciągle zasięg tez powoduje że sa to nadal samochody do codziennego krecenia sie koło domu a nie w trasy)

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 09:35   #686
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Dobre jest porównanie domowego budżetu do budowy domu, bo i tu i tu trzeba wiedzieć na co człowieka stać.
swoja drogą to jest trochę dla mnie kolejny fenomen w naszym społeczeństwie. Młode pary na dorobku i budowa domku. Domu, nawet nie domku bo ''teście działke dali'' (kit z tym że może stanowić 10% wartości samej inwestycji) a domek to może ma z 70 metrów a nie 200. No ale jak budować to przynajmniej 150.
Stary 2021-11-24, 09:54   #687
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
swoja drogą to jest trochę dla mnie kolejny fenomen w naszym społeczeństwie. Młode pary na dorobku i budowa domku. Domu, nawet nie domku bo ''teście działke dali'' (kit z tym że może stanowić 10% wartości samej inwestycji) a domek to może ma z 70 metrów a nie 200. No ale jak budować to przynajmniej 150.
Przytoczona przeze mnie para sobie sama zakupiła i działkę i ma pieniądze na dom, a wybory dotyczą standardu wykończenia i wyposażenia.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 10:02   #688
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Spoko, mi tylko chodziło o to, żeby nie bagatelizować tego kosztu, bo przy tak marnym budżecie jest to jego jakaś znacząca część, tak samo jak ten box za prawie stówkę
Nie no, ogółem auto to nie jest koszt do bagatelizowania. Ja mam tankowanie wliczone w miesięczne stałe koszty, bo inaczej idzie popłynąć...
A do tego serwisowanie auta, ubezpieczenie etc. Kupa kasy
Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
No właśnie ciekawa jestem czy ta opłacalność gazu ciągle jest realna.
Zwłaszcza w warunkach jazdy okołomiejskiej.
Moja hybryda pali w takich warunkach 4,2 - 4,4 litra benzyny na 100 km. Używane 3-5 letnie hybrydy nie powalają już ceną.

Wiadomo ze tańsze w eksploatacji sa 100% elektryki, natomiast nadal zaporowe są koszty zakupu- bo wiadomo ze to też trzeba wrzucić do amortyzacji a ta technologia ciągle jest bardzo nowa i starzeje się porażająco szybko. IMO- ciagle sie długofalowo nie opłaci, trzeba przeczekac okres przejściowy (+ ten smieszny ciągle zasięg tez powoduje że sa to nadal samochody do codziennego krecenia sie koło domu a nie w trasy)
Zależy na jakie auto Cię stać. Przy takich typowo polskich zakupach do 20-30tys w auto to raczej fajnego okazu hybrydy nie kupisz. Ostatnio patrzyłam gdzieś w necie była rozpiska wieku aut zarejestrowanych u mnie w powiecie, większość to auta 10+, i to taka powalająca większość.

Ogółem przy spalaniu do 6 litrów to bym się w gaz nie bawiła, bo czas zwrotu będzie zbyt długi. Ale przy jeździe po mieście hybrydy jak najbardziej są obecnie najlepszym wyjściem, jeśli tylko kogoś stać na zakup takiego auta.

Ja niestety jadę 35km do pracy i nie wyobrażam sobie niczego innego, jak gaz. Diesle to nie moja bajka kompletnie.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 12:10   #689
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Ja rozumiem o co chodzi z tymi np. boxami. Wiadomo, że każdy chciałby mieć z życia jakieś przyjemności, bo pracuje, to może sobie pozwolić. Dla jednego lepiej jest kupować sprawdzone kosmetyki, a kto inny chce mieć niespodziankę i co miesiąc dostawać przygotowany zestaw prezentowy kosmetyków. Tylko że ogarnianie budżetu polega na tym, żeby ilość tych przyjemności dostosować do swoich możliwości finansowych. Czyli np. w jednym kwartale zamawiam sobie boxy, w drugim kwartale sobie gdzieś wyjedziemy, w trzecim zamówię u męża nową paletkę na prezent, mimo że mam już 3 inne, a nie wszystko na raz.

Szczerze mówiąc, niewiele znam osób, które mogą sobie pozwolić na wyjazdy co 2-3 miesiące na wiecej niż 1 dzień. Nie tylko ze względu na brak kasy, ale kto ma tyle wolnego? Ludzie często sobie dorabiaja czy też maja dyżury w weekendy, żeby więcej zarobić. Alo urlopy odkładają na dni, kiedy mogą się przydać praktycznie, żeby na koniec roku nie zostać z ręką w nocniku, jak sie potrzebuje wolnego.

I nie, nie chodzi o to, by spędzać weekend w bloku patrząc na ścianę. Ludzie spędzają czas na świeżym powietrzu w okolicach swojego miasta, jadą na rowery, na działkęna grilla, do lasu albo gdzieś w okolice bez noclegu. Więc da się miło spędzić czas i nie dziwić się potem, że kasa uciekła.

Nikt tu nie chce tinker krytykowac ile ona ma wyjeżdzać. Ale ona sama z własnej woli uzewnętrznia się z wydatkami i zaczyna temat, widocznie to jej pomaga poczytać, że inni coś zauważą, bo takie wyjazdy jak opisała to jest naprawdę sporo. Pokoje z wlasnymi łazienkami kosztuja (najwięcej w weekendy) plus dojazd i atrakcje na miejscu. Ktoś pisał, że wyjazdy wakacyjne są przecież droższe, ale niekoniecznie. Ja wyjazd wakacyjny zaplanowałam ostatnio od poniedziałku, bo skoro mamy urlop, to nie musi być wyjazd w weekend, a wtedy ceny byly dużo wyższe. Poza wakacjami bym nie dala rady tak zrobić, urlopu nie ma tak dużo, żeby co 2 miesiące wyjeżdżać nie zachaczajac o wolny weekend, bo nie starczyloby wolnych dni.

Tak samo te boxy. Ja np. zawsze chciałam dostać kalendarz adwentowy z jakimiś bajerami, kosmetyki czy kule do kąpieli, wiecie coś takiego jak te boxy, że to głównie polega na tym, że fajnie jest mieć niespodzianke i sam motyw ale mimo że mogłabym to sobie kupić, to i tak szkoda mi kasy, bo jak się chwilę zastanowię to wiem, że niepotrzebne mi aż 24 kule do kąpieli albo szkoda mi na 24 randomowe kosmetyki, z których może połowę zużyję a część mi nie podpasuje.

Z kolei lubię robić sobie zapasy, ale nie w postaci np. kilku paletek do makijażu, tylko kupuje raz na jakiś czas więcej kosmetyków online, bo są w jakiejś promocji i wychodzi mi taniej. A na przykład jak kupię więcej naraz, to mam też dodatkowa darmową dostawę. Kwestia taka, żeby pilnować się i nie kupować następnych, póki nie skończymy pierwszych.

fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 12:47   #690
chimay
Zakorzenienie

[1=5e046a21a251d9e933976ae d7bddd2e3377715e2_6575001 0a329e;89009229]Myślę tak samo. Nie wiem co miałabym kupować, żeby miesiąc w miesiąc wydawać ok.100 zł na kosmetyki/ chemię [/QUOTE]

Ja akurat idei boxów nie kupuję (rozumiem, że zaspokajają potrzebę niespodzianek), ale bardzo łatwo mogę sobie wyobrazić, że można miesięcznie wydawać 100 zł na kosmetyki. Polski rynek kosmetyczny jest świetny, ciągle się rozwija i ma bardzo dużo do zaoferowania. Sama wydawałam więcej niż 100 zł w PL na kosmetyki. Tylko że wiedząc, że z moim nowo wybranym zawodem nie mogłabym sobie na to i inne rzeczy pozwolić, zdecydowałam się emigrować. Tinker już to przerabiała i o ile dobrze rozumiem, planuje zostać w PL.
Więc w tej sytuacji albo trzeba sobie odmawiać i pracować nad priorytetami albo zacząć lepiej zarabiać.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości