|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#991 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#992 |
|
Konto usunięte
|
HelloLittleKittie, troche przeinaczasz fakty podajac przyklady z innych krajow.
Nie jestem fanka twardego kapitalizmu jak w USA, ale przesadne wtracanie sie panstwa do gospodarki do niczego dobrego nie doprowadzi. Wywlaszczenie wielkich korporacji nieruchomosciowych nie bedzie mialo dobrego wplywu na rynek nieruchomosci. Nie zwiekszy liczby mieszkan, wrecz przeciwnie, odstraszy inwestorow. Zreszta to nawet by nie bylo wywlaszczenie, bo panstwo bedzie musialo te mieszkania wykupic od tych korporacji. To nie lepiej za te pieniadze samemu cos zbudowac i tym samym zwiekszyc konkurencje??? Ktos znajacy sie na ekonomii doprowadzilby raczej do sytuacji, w ktorej konkurencja na rynku mieszkan jest wysoka, bo wiecej sie buduje (np. wprowadzajac lepsze warunki podatkowe dla inwestorow), co automatycznie ciagnie ceny w dol do realnego poziomu. Zreszta, te zasady dotyczyly Berlina. Tez nie ma sie co oszukiwac, ze w duzych miastach na malym obszarze da sie budowac w nieskonczonosc. No niestety. |
|
|
|
|
#993 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Czy ty właśnie napisałaś że jeśli państwo narzuci cenę max za jakąś usługę 100 zł i fachowiec będzie chciał za tą cenę to wykonać to klient zrezygnuje bo chciałby zapłacić 200 zł? ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- [1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89109486]HelloLittleKittie, troche przeinaczasz fakty podajac przyklady z innych krajow. Nie jestem fanka twardego kapitalizmu jak w USA, ale przesadne wtracanie sie panstwa do gospodarki do niczego dobrego nie doprowadzi. Wywlaszczenie wielkich korporacji nieruchomosciowych nie bedzie mialo dobrego wplywu na rynek nieruchomosci. Nie zwiekszy liczby mieszkan, wrecz przeciwnie, odstraszy inwestorow. Zreszta to nawet by nie bylo wywlaszczenie, bo panstwo bedzie musialo te mieszkania wykupic od tych korporacji. To nie lepiej za te pieniadze samemu cos zbudowac i tym samym zwiekszyc konkurencje??? Ktos znajacy sie na ekonomii doprowadzilby raczej do sytuacji, w ktorej konkurencja na rynku mieszkan jest wysoka, bo wiecej sie buduje (np. wprowadzajac lepsze warunki podatkowe dla inwestorow), co automatycznie ciagnie ceny w dol do realnego poziomu. Zreszta, te zasady dotyczyly Berlina. Tez nie ma sie co oszukiwac, ze w duzych miastach na malym obszarze da sie budowac w nieskonczonosc. No niestety.[/QUOTE] Porównaj Niemcy do Polski. Gdzie żyje się lepiej? Ja uważam, że w Niemczech. Nie widziałam uciekających Niemców do Polski bo tam tak źle tylko na odwrót. Tak samo jest z Holandią i Holendrzy zakazali spekulacji na mieszkaniach. Nie można kupić tam mieszkania pod inwestycje. Holendrzy nie zaczęli przez to uciekać do Polski. Polacy uciekają do Holandii. Pomyśl, gdybyś miała rację to byłoby wszystko inaczej. |
|
|
|
|
|
#994 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Programista ''tworzy'' wieksza wartosc, jesli przeliczymy jego prace na to, ile pieniedzy, ile obrotu ''tworzy''. Dlatego jest w inny sposob wynagradzany niz pielegniarka, ktora oczywiscie jest potrzebna, ale nie prowadzi do wzrostu gospodarczego. |
|
|
|
|
|
#995 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiazesz wzrostu cen z wzrostem cen materialow, wzrostem cen uslug, wzrostem kosztow utrzymania dzialalnosci, a wiazesz z tym, ze sa grupy, ktore zarabiaja lepiej niz inne? |
|
|
|
|
|
#996 |
|
BAN stały
|
Te wzrosty o których piszesz biorą się ze wzrostu zarobków. Nie napisałem tylko o sektorze IT. To był przykład. Tak samo jest z sektorem budowanym
|
|
|
|
|
#997 | |
|
🦄
|
Cytat:
A gdyby wszystkie mieszkania były w takiej cenie to pewnie mieszkałabym ze współlokatorem, rodziną. Nie ma przymusu mieszkania samemu. |
|
|
|
|
|
#998 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak idziesz do sklepu, to ceny tez sa wysokie. Ceny produktow marki wlasnej mozna jeszcze przetrawic, ale te produkty sa zazwyczaj wykupione. No i zostaje ci maslo za 2,80 € czy makaron za 2 €. Polska ma duze problemy, ale to nie jest tak, ze problemy sa tylko w Polsce.
|
|
|
|
|
|
#999 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- [1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89109515]*oddech* Nie wiem, skad bierzesz swoje wyliczenia. Sytuacja wyglada tak, ze Diesel niedlugo dobije do 2 € za litr. Mamy w DE sytuacje, w ktorej politycy propaguja zielone, ekologiczne rozwiazania, jednoczesnie majac zamkniete elektrownie atomowe i klocac sie z Rosja. W efekcie znam osobiscie wielu ludzi, ktorym aktualnie nie przedluzono umowy na prad. W zwiazku z tym musieli przejsc na ''gwarantowane polaczenie'' (jesli nie masz umowy to automatycznie sie wlacza), ktore jest prawie dwa razy drozsze. To samo z gazem, podwyzki czynszu juz maja miejsce, a bedzie jeszcze lepiej. Jak idziesz do sklepu, to ceny tez sa wysokie. Ceny produktow marki wlasnej mozna jeszcze przetrawic, ale te produkty sa zazwyczaj wykupione. No i zostaje ci maslo za 2,80 € czy makaron za 2 €. Polska ma duze problemy, ale to nie jest tak, ze problemy sa tylko w Polsce. [/QUOTE]Wiem że wszędzie jest trochę gorzej, to przez pandemię, niestety. Ale nigdzie nie jest jak w Polsce. Wiem i potwierdziła moje słowa tutaj dziewczyna z UK, że w UK praktycznie w ogóle nie ma tego o czym napisałaś. Nie znam sytuacji Niemców, ale nie ma ich szturmujących bramy Polski. Było na odwrót, jeszcze niedawno był szturm na nasze wschodnie granice, bo ludzie chcieli do Niemiec, a nie Polski |
|
|
|
|
|
#1000 | |
|
🦄
|
Cytat:
Naprawdę nie ma przymusu wynajmowania mieszkania, a już na rynku jest tyle ofert, że można przebierać, ile wlezie.
|
|
|
|
|
|
#1001 |
|
BAN stały
|
Mieszkanie to podstawowa potrzeba człowieka i powinna być gwarantowana a nie być przedmiotem spekulacji. Jeśli to cię bawi to ci współczuję empatii, to znaczy jej braku
|
|
|
|
|
#1002 |
|
Zakorzenienie
|
Jak to dobrze, że przepisy tak chronią tych biednych, wyzyskiwanych najemców, że pozbycie się niepłacącego czynszu pasożyta, któremu sąd przyzna lokal socjalny, trwa po kilka lat
A w tym czasie pasożyt przerobi lokal na melinę, poniszczy wszystko (mój hicior- typ wyciął i sprzedał grzejniki!) i jeszcze będzie odgrażał się wynajmującemu, że pozwie go za to, że się krzywo uśmiechnął.
|
|
|
|
|
#1003 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1004 |
|
🦄
|
Dlatego wybiera się mieszkanie, na które nas STAĆ. Też bym chciała mieszkać w domku nad morzem (najlepiej w jakimś ciepłym kraju), ale na to mnie nie stać. Tylko że nikomu nie wmawiam, że domek jest moją podstawową potrzebą życiową.
|
|
|
|
|
#1005 |
|
BAN stały
|
Idź i powiedz to jakiejś matce samotnie wychowującej dziecko w takim mieszkaniu gdzie właściciel wyłączył wodę, prąd i ogrzewanie
|
|
|
|
|
#1006 | |
|
🦄
|
Cytat:
Jak słyszę o tym zarabianiu kokosów na wynajmowaniu to zawsze się zastanawiam, skąd takie teorie... |
|
|
|
|
|
#1007 |
|
BAN stały
|
Nie stać, bo te są największym obiektem spekulacji. Gdyby zabronić to ceny mniej więcej byłyby podobne bo każdy by mógł mieć tylko jedną nieruchomość.
|
|
|
|
|
#1008 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1009 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#1010 |
|
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89109553]Daj mi namiary na nią to jej bardzo chętnie powiem, że jeśli nie płaciła, to takie działanie właściciela jest uzasadnione.[/QUOTE]
Nie jest. Zapoznaj się z prawem |
|
|
|
|
#1011 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1012 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przecież nikt nie mówi, że kredyt to samo zuo. Też mam mieszkanie na kredyt co nie zmienia faktu, że uważam, że rynek nieruchomości nie powinien tak wyglądać jak wygląda. Cytat:
To mnie mega dziwi, że prawo chroni takich darmozjadów. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której wywalasz gruby hajs na mieszkanie, ale nie możesz się pozbyć dzikiego lokatora, bo on musi mieć lokal zastępczy. Dla mnie to jest kpina. Jestem na grupie z czarną listą lokatorów i to jest dramat co ludzie wyczyniają.
|
|
|
#1013 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1014 | |
|
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89109560]Prawo i moje opinie nie muszą się pokrywać.[/QUOTE]
Przykro mi ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spotkałam się już: - z podpaleniem lokalu w ramach zemsty za wypowiedzenie umowy (gość nie płacił 7 miesięcy, a miał czynsz w wysokości socjalnej, niespełna 100 zł miesięcznie...), - piciem na umór w mieszkaniu, za które nie płacił czynszu, a jak popił, to załatwiał się gdzie popadło (tylko jakoś nie w toalecie)- sąsiedzi powinni dopłacać za komfort mieszkania przez ścianę z meliną, z której wali gorzej niż z szaletu miejskiego, - wynoszeniem sprzętu wynajmującego (klientowi typ wyniósł wszystkie meble i sprzęt AGD, policja umorzyła postępowanie, bo znikoma społeczna szkodliwość czynu...) - celowym zalaniem mieszkania, - niecelowym niszczeniem sprzętu przez dzieci czy zwierzęta, ale najemca nie zamierzał pokryć kosztów naprawy / wymiany. Z drugiej strony: odłączanie prądu, wody czy gazu przez właścicieli nie powinno mieć miejsca. W zależności od humoru prokuratury, takie działanie może być potraktowane nawet jako przestępstwo (nie pamiętam już z jakiego artykułu). Wymiana zamków w drzwiach to naruszenie posiadania, również spotyka się z odpowiednią reakcją ze strony wymiaru sprawiedliwości. Sęk w tym, że eksmisja niepłacącego czynszu to droga przez mękę. Najpierw musi mieć zaległość z zapłatą wynoszącą równowartość co najmniej 3 stawek czynszu. Po takiej zaległości wysyła się zawiadomienie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu i daje się 30 dni na spłatę zadłużenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego (czyli jak dostanie 15 kwietnia, to ma zapłacić i tak do końca maja). Nie zapłacił- w czerwcu wysyłamy wypowiedzenie umowy- znowu miesięczny okres wypowiedzenia i znowu ze skutkiem na koniec miesiąca, więc umowa rozwiązuje się dopiero z końcem lipca (o ile lokator odbierze je jeszcze w czerwcu). Pozew do sądu, 3-4 miesiące oczekiwania na termin rozprawy, jak się skończy na jednej, to super, może nie będzie składać apelacji i za jakieś 2 tygodnie można startować o odpis wyroku. Jak złoży apelację to kiszka, czekamy kolejny rok na rozpoznanie sprawy przez sąd odwoławczy. A ty, głupi właścicieli, przez ten czas płać czynsz do administracji, ubezpieczenia, media itd., żeby wyzyskiwany najemca mógł se mieszkać za free. Bo nie ukrywajmy- nawet jak wystąpisz z powództwem o zapłatę zaległego czynszu, to pewnie komornik nie będzie miał z czego ściągać. |
|
|
|
|
|
#1016 | |
|
🦄
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1017 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1018 |
|
🦄
|
Stasia, ja nic nie chcę mówić, ale zrobiłaś tu niezłą ściągę dla nieuczciwych najemców
Widzę, że masz wiedzę w temacie, ja też, więc wcale nie wierzę w złych właścicieli i biednych, uciemiężonych najemców...
|
|
|
|
|
#1019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hiszpania niegdyś budowała swoją siłę i bogactwo na wyzyskiwaniu kolonii. żeby u nas było jak u nich, to musimy ten etap nadrobić, no nie ma inaczej. musimy jakoś wykorzystać tyle taniej siły roboczej, ile uda nam się za granicą znaleźć! i wtedy dopiero będziemy mogli myśleć o wprowadzaniu rozwiązań funkcjonujących w Hiszpanii. uwielbiasz taniznę, to jestem pewna, że to poprzesz |
|
|
|
|
|
#1020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W niektórych krajach rozwiniętych nikt tak się nie pieści z ideą własnego mieszkania. Nawet jest normalne i powszechnie przyjęte, że mieszkanie / dom się wynajmuje, a jeśli zmienia się prace i wyprowadza na drugi koniec kraju, to łatwiej znowu coś tam wynająć niż kupować kolejne. Tylko prawo najmu jest jakoś rozsądniej unormowane niż u nas w Polsce. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.

Naprawdę nie ma przymusu wynajmowania mieszkania, a już na rynku jest tyle ofert, że można przebierać, ile wlezie.

A w tym czasie pasożyt przerobi lokal na melinę, poniszczy wszystko (mój hicior- typ wyciął i sprzedał grzejniki!) i jeszcze będzie odgrażał się wynajmującemu, że pozwie go za to, że się krzywo uśmiechnął.

Widzę, że masz wiedzę w temacie, ja też, więc wcale nie wierzę w złych właścicieli i biednych, uciemiężonych najemców...