Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73. - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-02-08, 13:30   #961
HelloLittleKittie
BAN stały

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
to nie jest odpowiedź na pytanie, które zadałam. czyżby pytanie było niewygodne i podkopywało Twoje przekonanie, że to źli programiści są winni niskich płac pielęgniarek?
Nie. Bo państwo płaci w sposób zrównoważony. Za to poza budżetówka rozstrzał w płacy między programistami a innymi sektorami jest zbyt wielki. Piszę tu o szerokich grupach społecznych. Pomijam pojedyncze wyjątki.
Duża grupa społeczna jaką są programiści powodują narastajaca presję cenową na czym cierpią inne grupy społeczne. Państwo powinno interweniować i odpowiednio obłożyć ten sektor podatkami.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
to nie jest odpowiedź na pytanie, które zadałam. czyżby pytanie było niewygodne i podkopywało Twoje przekonanie, że to źli programiści są winni niskich płac pielęgniarek?

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

a poza tym, może zamiast płakać nad biedą, niemożnością kupna mieszkania i zamiast obwiniania innych o swoje niepowodzenia, to warto byłoby wyjść ze strefy komfortu, ruszyć tyłek z ciepłej posadki w budżetówce i iść pracować jako ten programista co wyciąga 15 tys. na start?

To był mój świadomy wybór. Jest mi dobrze za tą płacę jaką mam i ze świadomością, że nie krzywdzę innych
HelloLittleKittie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 13:34   #962
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez HelloLittleKittie Pokaż wiadomość

To był mój świadomy wybór. Jest mi dobrze za tą płacę jaką mam i ze świadomością, że nie krzywdzę innych
skoro tak Ci z tym dobrze to skąd narzekania w innym wątku, że Cię na mieszkanie nie stać?
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 13:35   #963
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Państwo ma zapewnić obywatelowi ochronę, więc powinno interweniować w przypadku nierównej płacy wbec swoich obywateli

Państwo powinno zadbać o to żeby za najniższą krajową człowieka było stać na godne życie i podstawowe potrzeby , czego w naszym kraju, ale kto komu płaci ponad to nie powinno nikogo interesować jak daje ze swoich pieniędzy, a nie cudzych.
Stary 2022-02-08, 13:37   #964
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
skoro tak Ci z tym dobrze to skąd narzekania w innym wątku, że Cię na mieszkanie nie stać?
Pisałam, nie uważasz. Przez inflację

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Państwo powinno zadbać o to żeby za najniższą krajową człowieka było stać na godne życie i podstawowe potrzeby , czego w naszym kraju, ale kto komu płaci ponad to nie powinno nikogo interesować jak daje ze swoich pieniędzy, a nie cudzych.
Tak! Nie stać ich przez inflację. Inflację napędzają wysokie zarobki w pewnych sektorach. O tym jest artykuł który przytoczyłam wcześniej
Stary 2022-02-08, 13:40   #965
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Zdziwiło mnie użycie określenia "osoba lekarska", zamiast "lekarz".
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 13:40   #966
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
przez inflację Cię nie stać?
to czemu Twój "nie-krwiożerczy pracodawca" nie wyrówna Ci pensji o różnicę inflacyjną? Ci "krwiożerczy" producenci, czy olaboga pracodawcy z sektora IT potrafili to zrobić
Stary 2022-02-08, 13:41   #967
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Tak! Nie stać ich przez inflację. Inflację napędzają wysokie zarobki w pewnych sektorach. O tym jest artykuł który przytoczyłam wcześniej

Przed inflacją też ich nie było stać.
Stary 2022-02-08, 13:41   #968
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli twierdzisz, że wcześniej, zanim inflacja poszybowała w kosmos, ludzie godnie żyli za najniższą krajową i stać ich było na kupno mieszkania?
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 13:42   #969
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
żadnego artykułu nie przytoczyłaś. nadal nie podałaś linku, ani nawet tytułu
Stary 2022-02-08, 13:43   #970
Sally1642
Rozeznanie

Ja bym proponowała wprowadzić ceny regulowane, na wszystko. Bo nie rozumiem dlaczego u fryzjera A mogę zapłacić 150 zł za farbowanie podczas gdy fryzjer B zaśpiewał 400 zł.

Bo dlaczego fryzjer B na takiej samej usłudze chce zarobić 250 zł więcej? Skoro można ją wykonać dużo taniej? To jawne oszustwo przecież i powinno być zakazane przez państwo
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 13:52   #971
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Oj edan edan, że też Ci się chce niestrudzony

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 14:03   #972
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
Ja bym proponowała wprowadzić ceny regulowane, na wszystko. Bo nie rozumiem dlaczego u fryzjera A mogę zapłacić 150 zł za farbowanie podczas gdy fryzjer B zaśpiewał 400 zł.

Bo dlaczego fryzjer B na takiej samej usłudze chce zarobić 250 zł więcej? Skoro można ją wykonać dużo taniej? To jawne oszustwo przecież i powinno być zakazane przez państwo
Może to kwestia:
1. produktów, na których fryzjer pracuje (porównaj ceny welli i kerastase)
2. lokalizacji zakładu fryzjerskiego (cena wynajmu w centrum a cena na obrzeżach miasta)
3. wynagrodzenia pracowników (fryzjer z renomą się ceni)

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2022-02-08 o 14:04
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 14:04   #973
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
A propos, ostatnio sie zdziwilam, ze kolezanka (kilka miesiecy po skonczeniu studiow) jako pielegniarka ma okolo 5,5 tys brutto. Caly czas myslalam, ze pielegniarki zarabiaja w okolicach najnizszej krajowej. Nie wiem skad wzielam takie myslenie
To się zmieniło po 2019r. Weszla ustawa o najniższych zarobkach w służbie zdrowia i pielegniarka po studiach u że specjalizacją ma właśnie ok 5,5 tys brutto. Z tego liczone są dodatki typu wysługa lat, noce, święta.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 14:14   #974
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89109334]Oj edan edan, że też Ci się chce niestrudzony
[/QUOTE]

Myślisz, że to on pod nowym nickiem? Moderacja powinna wkroczyć zatem do akcji.
Stary 2022-02-08, 14:17   #975
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość

argumentacja podobna i styl wypowiedzi zbliżony
poglądy co prawda inne, ale nigdy nie wierzyłam w wiarygodność edana i wszystko co pisał było pod publikę
Stary 2022-02-08, 14:18   #976
Marigold19
🦄

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Dla mnie to łażenie po głowie to jest dramat. Nie mogłabym spać w takich warunkach

Ale tu nikt nikogo nie stygmatyzuje. Współczuję takim ludziom, ale to nie zmienia faktu, że trzeba być czujnym. To, że nie zamknę mieszkania nie oznacza, że ktoś może je okraść, ale jednak zamykanie je jest bardziej odpowiedzialne niż liczenie na uczciwość innych. Po co niepotrzebnie kusić los.

Dla mnie to też jest chore. Zwłaszcza sytuacja z mieszkaniami. Za chwilę ludzie będą mieszkać pod mostem, bo nikogo nie będzie stać ani na kupno ani na wynajem. Rynek najmu krótkoterminowego to zło wcielone. Mieszkania na inwestycje w dużej mierze przyczyniły się do tego jakie teraz mamy ceny. Przeciętny Kowalski nie ma jak kupić mieszkania, bo inwestor zaraz go przebije i na dodatek kupi bez oglądania i wybrzydzania, bo to i tak nie dla niego. Wynajem długoterminowy się nie już zwyczajnie nie opłaca, więc za chwilę takich mieszkać nie będzie albo będą ceny z kosmosu.
No ale kto komu broni wziąć kredyt na własne mieszkanie? Bez przesady z tymi cenami wynajmu z kosmosu.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 14:27   #977
Sally1642
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Może to kwestia:
1. produktów, na których fryzjer pracuje (porównaj ceny welli i kerastase)
2. lokalizacji zakładu fryzjerskiego (cena wynajmu w centrum a cena na obrzeżach miasta)
3. wynagrodzenia pracowników (fryzjer z renomą się ceni)
Mijanou, ja wiem To był sarkazm w odpowiedzi na zarzuty HelloLittleKittie.

Skoro praca pielęgniarki nie różni się tak bardzo od programisty (w kwestii dysproporcji zarobków), to w jaki sposób różni się praca jednego fryzjera od drugiego fryzjera?
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 14:30   #978
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
No ale kto komu broni wziąć kredyt na własne mieszkanie? Bez przesady z tymi cenami wynajmu z kosmosu.
czyli wynajem rzędu 2000 tys za małe mieszkanie (+ oczywiście opłaty) to nie jest cena z kosmosu?
niższe ceny to są może w małych miastach, a i tak zwykle nie ma szans wynajmować mieszkanie i żyć z jednej pensji gdy zarabia się minimalną lub niewiele więcej. o kredycie też można pomarzyć.

dach nad głową to podstawowa potrzeba człowieka. powinno być na niego stać każdego kto pracuje. płaca minimalna powinna pozwalać na zapewnienie sobie chociażby tych podstawowych potrzeb. a tak nie jest.

a zanim napiszesz, że sobie można wynająć pokój na spółkę ze studentami... to może jednak nie przeginajmy
Stary 2022-02-08, 14:34   #979
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
czyli wynajem rzędu 2000 tys za małe mieszkanie (+ oczywiście opłaty) to nie jest cena z kosmosu?
niższe ceny to są może w małych miastach, a i tak zwykle nie ma szans wynajmować mieszkanie i żyć z jednej pensji gdy zarabia się minimalną lub niewiele więcej. o kredycie też można pomarzyć.

dach nad głową to podstawowa potrzeba człowieka. powinno być na niego stać każdego kto pracuje. płaca minimalna powinna pozwalać na zapewnienie sobie chociażby tych podstawowych potrzeb. a tak nie jest.

a zanim napiszesz, że sobie można wynająć pokój na spółkę ze studentami... to może jednak nie przeginajmy
Stary 2022-02-08, 14:41   #980
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Oczywiście, że to on, tylko z nudów sobie trolluje z drugiej strony i szuka atencji, jak zawsze. Niedługo się nacieszy.

07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 14:54   #981
Marigold19
🦄

Cytat:

Nie wiem, czy to cena z kosmosu czy nie- ja wynajmuję taniej. Jakby było drożej to bym po prostu nie wynajęła. I wcale nie mieszkam w małym mieście. A 2000 zł to już pewnie będzie koszt kredytu.

Pogrubione to piękna myśl, zgodzę się, ale to, że z pensji minimalnej w Polsce singiel nie wyżyje to wiadomo już z co najmniej 10 lat. Ameryki to my dziś nie odkrywamy.

Mam nadzieję, że się dobrze zrozumiemy- ja się odnoszę tylko do wypowiedzi, którą cytowałam.
Stary 2022-02-08, 14:55   #982
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:

Skoro praca pielęgniarki nie różni się tak bardzo od programisty (w kwestii dysproporcji zarobków), to w jaki sposób różni się praca jednego fryzjera od drugiego fryzjera?
Wybacz, nie wychwyciłam nutki sarkazmu

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2022-02-08, 15:05   #983
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
To nie zależy od wiary.

Ja jestem najmniej wierzącą osobą z rodziny/znajomych, a jednocześnie najbardziej oswojoną ze śmiercią.

Wręcz przeciwnie, fakt, że śmierć to koniec, finito, nie ma nic więcej, game over sprawił, że musiałam ją oswoić jako naturalną część życia, bo bym zwariowała.

Osoby wierzące żyją w wiecznym zaprzeczeniu, a to nie jest zdrowy sposób radzenia sobie ze śmiertelnością i żałobą.

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Dokładnie tak.

Mogę mieć kota, no bo czemu nie? To, że czasem mnie nie ma 2/3 dni w domu? No nasypie mu więcej karmy do miski, kupię automatyczne poidełko i przecież nie umrze.

Tylko to nie do końca o to w tym chodzi.

Nie chodziło mi tylko o śmierć, a w zasadzie nawet bardziej o sytuacje np. chorób. Obserwowałam przez pewien czas bliskie mi osoby które zmagały się z ciężką chorobą, świadomość że zawierzają swoje życie komuś innemu (w sensie bóstwa) i sama modlitwa dawały im ogromne pocieszenie. Oczywiście nie była to sytuacja gdzie ktoś olał leczenie, ale mieli jakiś taki komfort w tym że ktoś czuwa nad sytuacją w której oni nie mogą nic więcej zrobić.
Ja dla odmiany zawsze szukam rozwiązań, możliwości leczenia itp. Potem jest mi bardzo trudno jak odbijam się od ściany bo słyszę od lekarzy że czegoś tam się nie da, nie mam takiego spokoju że jak będę się żarliwie modlić to będzie ok. A znam mnóstwo osób które właśnie tak mają i to im pomaga psychicznie.

Cytat:
Obrzydliwe są takie nierówności? W czym jest lepsza praca programisty od pracy pielęgniarki? W czym jest lepsza często 10krotnie? Powiesz nam?
Żadna praca nie jest lepsza od innej, ale jest różnica między płacami w sektorze publicznym i prywatnym. Każdy płaci tyle, na ile wycenia czyjaś pracę, pielęgniarki w prywatnych klinikach też zarabiają lepiej niż te w publicznym systemie.

Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
A propos, ostatnio sie zdziwilam, ze kolezanka (kilka miesiecy po skonczeniu studiow) jako pielegniarka ma okolo 5,5 tys brutto. Caly czas myslalam, ze pielegniarki zarabiaja w okolicach najnizszej krajowej. Nie wiem skad wzielam takie myslenie
Na szczęście nie jest tak źle, a wręcz pielęgniarki mogą zarabiać bardzo dobrze. Sama znam dziewczyny które relatywnie krótko po studiach były w stanie odłożyć na samochód i mieszkanie lub dom, ale trzeba też wziąć pod uwagę to że pracowały znacznie więcej niż pracownicy na etacie więc i zarobić musiały znacznie więcej za tyle pracy.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:06   #984
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:

Tak jak w Hiszpanii to zrobiono tak powinno być w Polsce, że są ustalone dla danej gminy górne ceny jakie mogą narzucić fryzjerzy za daną usługę. Inaczej będzie tak jak jest, że jedni zarabiają bardzo dużo a inni nic i jako konsumenci ceny dyktować w sklepach będą ci pierwsi
Stary 2022-02-08, 15:09   #985
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Nie chodziło mi tylko o śmierć, a w zasadzie nawet bardziej o sytuacje np. chorób. Obserwowałam przez pewien czas bliskie mi osoby które zmagały się z ciężką chorobą, świadomość że zawierzają swoje życie komuś innemu (w sensie bóstwa) i sama modlitwa dawały im ogromne pocieszenie. Oczywiście nie była to sytuacja gdzie ktoś olał leczenie, ale mieli jakiś taki komfort w tym że ktoś czuwa nad sytuacją w której oni nie mogą nic więcej zrobić.
Ja dla odmiany zawsze szukam rozwiązań, możliwości leczenia itp. Potem jest mi bardzo trudno jak odbijam się od ściany bo słyszę od lekarzy że czegoś tam się nie da, nie mam takiego spokoju że jak będę się żarliwie modlić to będzie ok. A znam mnóstwo osób które właśnie tak mają i to im pomaga psychicznie.

Żadna praca nie jest lepsza od innej, ale jest różnica między płacami w sektorze publicznym i prywatnym. Każdy płaci tyle, na ile wycenia czyjaś pracę, pielęgniarki w prywatnych klinikach też zarabiają lepiej niż te w publicznym systemie.

Na szczęście nie jest tak źle, a wręcz pielęgniarki mogą zarabiać bardzo dobrze. Sama znam dziewczyny które relatywnie krótko po studiach były w stanie odłożyć na samochód i mieszkanie lub dom, ale trzeba też wziąć pod uwagę to że pracowały znacznie więcej niż pracownicy na etacie więc i zarobić musiały znacznie więcej za tyle pracy.

Ja uważam że praca pielęgniarki niesie ze sobą większą odpowiedzialność niż programisty i jest bardziej wartościowa dla społeczeństwa. Żyć bez programistów żyliśmy, żyć bez służby zdrowia się nie da
Stary 2022-02-08, 15:10   #986
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Tak jak w Hiszpanii to zrobiono tak powinno być w Polsce, że są ustalone dla danej gminy górne ceny jakie mogą narzucić fryzjerzy za daną usługę. Inaczej będzie tak jak jest, że jedni zarabiają bardzo dużo a inni nic i jako konsumenci ceny dyktować w sklepach będą ci pierwsi
Wolny rynek.
Nie musisz chodzić do fryzjera, który za usługę bierze 400-500 zł. Możesz i teraz znaleźć takiego, który weźmie 200. W czym problem?

No pasaran!
Stary 2022-02-08, 15:16   #987
Marigold19
🦄

Cytat:
Wolny rynek.
Nie musisz chodzić do fryzjera, który za usługę bierze 400-500 zł. Możesz i teraz znaleźć takiego, który weźmie 200. W czym problem?
Dokładnie. Doszłyśmy do jakiegoś absurdu, że odkrywamy w tym wątku, że płace/ceny są różne, a życie jest drogie. Popyt kształtuje podaż, więc skoro dana rzecz czy usługa tyle kosztuje tzn. że są osoby, które chcą i są w stanie tyle za nią zapłacić.
Stary 2022-02-08, 15:16   #988
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Wolny rynek.
Pisałam wcześniej. Wolny rynek to jedno, a odpowiedzialność państwa za obywatela to drugie. Wolny rynek powoduje coraz większy rozstrzał między sektorami jak zarabiają. To nie są pojedyncze przypadki a rzesze ludzi. Ci lepiej zarabiający, jak to zostało udowodnione przez Gazetę Wyborczą, powodują wzrost cen nie tylko za swoje usługi ale także w sklepach spożywczych, odzieżowych, drogeriach itd. Powodują wzrost cen bo producenci wolą ten sam produkt sprzedać drożej - programiście, niż sprzedać taniej i żeby na ten produkt było stać także pielęgniarkę. Producent jest zadowolony bo sprzedał drożej, programista też, bo nie odczuje i go stać, a jak odczuje to weźmie kolejną podwyżkę. Spirala płacowa w tym sektorze powoduje spiralę cenową i inflację

Gdyby narzucić jak w Hiszpanii górne limity zarobków dla sektora IT to z pewnością inflacja byłaby niższa
Stary 2022-02-08, 15:17   #989
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:

Ty tak na poważnie czy żyjesz w jakieś alternatywnej rzeczywistości? Myślisz, że wzięcie kredytu to jak kupienie chleba? W Polsce rynek nieruchomości jest totalnie nieadekwatny do zarobków. Mieszkanie to jest podstawowa potrzeba człowieka, a dużo ludzi na to zwyczajnie nie jest. Uważasz, że mieszkania powinny być tylko dla wybranych? Trochę tu bzdur było napisanych, ale prawdą jest, że najem krótkoterminowy niekorzystanie wpływa na strukturę mieszkaniową miasta. Podwyższa ceny czynszów i sprawia, że w pewnych rejonach mieszkania stają się coraz droższe. Do tego życie stałych mieszkańców

Cytat:
Nie wiem, czy to cena z kosmosu czy nie- ja wynajmuję taniej. Jakby było drożej to bym po prostu nie wynajęła. I wcale nie mieszkam w małym mieście. A 2000 zł to już pewnie będzie koszt kredytu.

Pogrubione to piękna myśl, zgodzę się, ale to, że z pensji minimalnej w Polsce singiel nie wyżyje to wiadomo już z co najmniej 10 lat. Ameryki to my dziś nie odkrywamy.

Mam nadzieję, że się dobrze zrozumiemy- ja się odnoszę tylko do wypowiedzi, którą cytowałam.

To teraz jest standardowa cena. To w takim razie gdzie byś mieszkała jakby wszystkie mieszkania były w takiej cenie, a Ciebie nie było by stać?
Stary 2022-02-08, 15:17   #990
Konto usunięte

Czy ktoś zatrzyma te karuzele trollowania

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości