Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73. - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-02-08, 15:19   #991
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.

Cytat:
Napisane przez HelloLittleKittie Pokaż wiadomość
Pisałam wcześniej. Wolny rynek to jedno, a odpowiedzialność państwa za obywatela to drugie. Wolny rynek powoduje coraz większy rozstrzał między sektorami jak zarabiają. To nie są pojedyncze przypadki a rzesze ludzi. Ci lepiej zarabiający, jak to zostało udowodnione przez Gazetę Wyborczą, powodują wzrost cen nie tylko za swoje usługi ale także w sklepach spożywczych, odzieżowych, drogeriach itd. Powodują wzrost cen bo producenci wolą ten sam produkt sprzedać drożej - programiście, niż sprzedać taniej i żeby na ten produkt było stać także pielęgniarkę. Producent jest zadowolony bo sprzedał drożej, programista też, bo nie odczuje i go stać, a jak odczuje to weźmie kolejną podwyżkę. Spirala płacowa w tym sektorze powoduje spiralę cenową i inflację

Gdyby narzucić jak w Hiszpanii górne limity zarobków dla sektora IT to z pewnością inflacja byłaby niższa
No ale jaka odpowiedzialność państwa za to, ile obywatek chce zapłacić za daną usługę? To jakby bronić dorosłego człowieka przed sobą samym.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:19   #992
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

HelloLittleKittie, troche przeinaczasz fakty podajac przyklady z innych krajow.
Nie jestem fanka twardego kapitalizmu jak w USA, ale przesadne wtracanie sie panstwa do gospodarki do niczego dobrego nie doprowadzi.
Wywlaszczenie wielkich korporacji nieruchomosciowych nie bedzie mialo dobrego wplywu na rynek nieruchomosci. Nie zwiekszy liczby mieszkan, wrecz przeciwnie, odstraszy inwestorow. Zreszta to nawet by nie bylo wywlaszczenie, bo panstwo bedzie musialo te mieszkania wykupic od tych korporacji. To nie lepiej za te pieniadze samemu cos zbudowac i tym samym zwiekszyc konkurencje???
Ktos znajacy sie na ekonomii doprowadzilby raczej do sytuacji, w ktorej konkurencja na rynku mieszkan jest wysoka, bo wiecej sie buduje (np. wprowadzajac lepsze warunki podatkowe dla inwestorow), co automatycznie ciagnie ceny w dol do realnego poziomu.
Zreszta, te zasady dotyczyly Berlina. Tez nie ma sie co oszukiwac, ze w duzych miastach na malym obszarze da sie budowac w nieskonczonosc. No niestety.
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:25   #993
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No ale jaka odpowiedzialność państwa za to, ile obywatek chce zapłacić za daną usługę? To jakby bronić dorosłego człowieka przed sobą samym.
Spójrz do czego to doprowadziło. W Polsce panuje hiperinflacja. Mieszkania są tylko dla najbogatszych. To się dzieje kiedy państwo nie bierze odpowiedzialności za obywatela.

Czy ty właśnie napisałaś że jeśli państwo narzuci cenę max za jakąś usługę 100 zł i fachowiec będzie chciał za tą cenę to wykonać to klient zrezygnuje bo chciałby zapłacić 200 zł?

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89109486]HelloLittleKittie, troche przeinaczasz fakty podajac przyklady z innych krajow.
Nie jestem fanka twardego kapitalizmu jak w USA, ale przesadne wtracanie sie panstwa do gospodarki do niczego dobrego nie doprowadzi.
Wywlaszczenie wielkich korporacji nieruchomosciowych nie bedzie mialo dobrego wplywu na rynek nieruchomosci. Nie zwiekszy liczby mieszkan, wrecz przeciwnie, odstraszy inwestorow. Zreszta to nawet by nie bylo wywlaszczenie, bo panstwo bedzie musialo te mieszkania wykupic od tych korporacji. To nie lepiej za te pieniadze samemu cos zbudowac i tym samym zwiekszyc konkurencje???
Ktos znajacy sie na ekonomii doprowadzilby raczej do sytuacji, w ktorej konkurencja na rynku mieszkan jest wysoka, bo wiecej sie buduje (np. wprowadzajac lepsze warunki podatkowe dla inwestorow), co automatycznie ciagnie ceny w dol do realnego poziomu.
Zreszta, te zasady dotyczyly Berlina. Tez nie ma sie co oszukiwac, ze w duzych miastach na malym obszarze da sie budowac w nieskonczonosc. No niestety.[/QUOTE]

Porównaj Niemcy do Polski. Gdzie żyje się lepiej? Ja uważam, że w Niemczech. Nie widziałam uciekających Niemców do Polski bo tam tak źle tylko na odwrót. Tak samo jest z Holandią i Holendrzy zakazali spekulacji na mieszkaniach. Nie można kupić tam mieszkania pod inwestycje. Holendrzy nie zaczęli przez to uciekać do Polski. Polacy uciekają do Holandii. Pomyśl, gdybyś miała rację to byłoby wszystko inaczej.
HelloLittleKittie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:25   #994
Konto usunięte

Cytat:
Ja uważam że praca pielęgniarki niesie ze sobą większą odpowiedzialność niż programisty i jest bardziej wartościowa dla społeczeństwa. Żyć bez programistów żyliśmy, żyć bez służby zdrowia się nie da
Mysle, ze masz troche zabrudzona definicje slowa ''wartosc''. Odlozmy emocje na bok, bo ekonomia to nie kwestia uczuc, a liczb.
Programista ''tworzy'' wieksza wartosc, jesli przeliczymy jego prace na to, ile pieniedzy, ile obrotu ''tworzy''. Dlatego jest w inny sposob wynagradzany niz pielegniarka, ktora oczywiscie jest potrzebna, ale nie prowadzi do wzrostu gospodarczego.
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:26   #995
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Pisałam wcześniej. Wolny rynek to jedno, a odpowiedzialność państwa za obywatela to drugie. Wolny rynek powoduje coraz większy rozstrzał między sektorami jak zarabiają. To nie są pojedyncze przypadki a rzesze ludzi. Ci lepiej zarabiający, jak to zostało udowodnione przez Gazetę Wyborczą, powodują wzrost cen nie tylko za swoje usługi ale także w sklepach spożywczych, odzieżowych, drogeriach itd. Powodują wzrost cen bo producenci wolą ten sam produkt sprzedać drożej - programiście, niż sprzedać taniej i żeby na ten produkt było stać także pielęgniarkę. Producent jest zadowolony bo sprzedał drożej, programista też, bo nie odczuje i go stać, a jak odczuje to weźmie kolejną podwyżkę. Spirala płacowa w tym sektorze powoduje spiralę cenową i inflację

Gdyby narzucić jak w Hiszpanii górne limity zarobków dla sektora IT to z pewnością inflacja byłaby niższa
To jakas ironia?

Nie wiazesz wzrostu cen z wzrostem cen materialow, wzrostem cen uslug, wzrostem kosztow utrzymania dzialalnosci, a wiazesz z tym, ze sa grupy, ktore zarabiaja lepiej niz inne?
kocia_lapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:30   #996
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
To jakas ironia?

Nie wiazesz wzrostu cen z wzrostem cen materialow, wzrostem cen uslug, wzrostem kosztow utrzymania dzialalnosci, a wiazesz z tym, ze sa grupy, ktore zarabiaja lepiej niz inne?
Te wzrosty o których piszesz biorą się ze wzrostu zarobków. Nie napisałem tylko o sektorze IT. To był przykład. Tak samo jest z sektorem budowanym
Stary 2022-02-08, 15:30   #997
Marigold19
🦄

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Ty tak na poważnie czy żyjesz w jakieś alternatywnej rzeczywistości? Myślisz, że wzięcie kredytu to jak kupienie chleba? W Polsce rynek nieruchomości jest totalnie nieadekwatny do zarobków. Mieszkanie to jest podstawowa potrzeba człowieka, a dużo ludzi na to zwyczajnie nie jest. Uważasz, że mieszkania powinny być tylko dla wybranych? Trochę tu bzdur było napisanych, ale prawdą jest, że najem krótkoterminowy niekorzystanie wpływa na strukturę mieszkaniową miasta. Podwyższa ceny czynszów i sprawia, że w pewnych rejonach mieszkania stają się coraz droższe. Do tego życie stałych mieszkańców

To teraz jest standardowa cena. To w takim razie gdzie byś mieszkała jakby wszystkie mieszkania były w takiej cenie, a Ciebie nie było by stać?
Właśnie skończyłam spłacać kredyt i myślę nad kupnem mieszkania (kredyt! w dzisiejszych czasach, no nic tylko mnie ukamienować), więc akurat na ceny i nieruchomości patrzę CODZIENNIE. I zamierzam je wynająć, co częściowo pójdzie na ratę kredytu. No absolutnie jestem oderwana od rzeczywistości.

A gdyby wszystkie mieszkania były w takiej cenie to pewnie mieszkałabym ze współlokatorem, rodziną. Nie ma przymusu mieszkania samemu.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:33   #998
Konto usunięte

Cytat:
Porównaj Niemcy do Polski. Gdzie żyje się lepiej? Ja uważam, że w Niemczech. Nie widziałam uciekających Niemców do Polski bo tam tak źle tylko na odwrót. Tak samo jest z Holandią i Holendrzy zakazali spekulacji na mieszkaniach. Nie można kupić tam mieszkania pod inwestycje. Holendrzy nie zaczęli przez to uciekać do Polski. Polacy uciekają do Holandii. Pomyśl, gdybyś miała rację to byłoby wszystko inaczej.
*oddech* Nie wiem, skad bierzesz swoje wyliczenia. Sytuacja wyglada tak, ze Diesel niedlugo dobije do 2 € za litr. Mamy w DE sytuacje, w ktorej politycy propaguja zielone, ekologiczne rozwiazania, jednoczesnie majac zamkniete elektrownie atomowe i klocac sie z Rosja. W efekcie znam osobiscie wielu ludzi, ktorym aktualnie nie przedluzono umowy na prad. W zwiazku z tym musieli przejsc na ''gwarantowane polaczenie'' (jesli nie masz umowy to automatycznie sie wlacza), ktore jest prawie dwa razy drozsze. To samo z gazem, podwyzki czynszu juz maja miejsce, a bedzie jeszcze lepiej.
Jak idziesz do sklepu, to ceny tez sa wysokie. Ceny produktow marki wlasnej mozna jeszcze przetrawic, ale te produkty sa zazwyczaj wykupione. No i zostaje ci maslo za 2,80 € czy makaron za 2 €.
Polska ma duze problemy, ale to nie jest tak, ze problemy sa tylko w Polsce.
Stary 2022-02-08, 15:38   #999
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Właśnie skończyłam spłacać kredyt i myślę nad kupnem mieszkania (kredyt! w dzisiejszych czasach, no nic tylko mnie ukamienować), więc akurat na ceny i nieruchomości patrzę CODZIENNIE. I zamierzam je wynająć, co częściowo pójdzie na ratę kredytu. No absolutnie jestem oderwana od rzeczywistości.

A gdyby wszystkie mieszkania były w takiej cenie to pewnie mieszkałabym ze współlokatorem, rodziną. Nie ma przymusu mieszkania samemu.
Właśnie stąd bierze się cena nieadekwatna za mieszkania. Bo ludzie nie kupują ich do mieszkania i chcą wyzyskiwać innych ludzi. To tak samo moralne jak gdyby ktoś na pustyni znalazł oazę i każdy inny wycieńczony który by dotarł jako drugi musiałby zapłacić temu pierwszemu za łyk wody. A ten pierwszy by powiedział, że jak się nie podoba to może tamten poszukać innej taniej

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89109515]*oddech* Nie wiem, skad bierzesz swoje wyliczenia. Sytuacja wyglada tak, ze Diesel niedlugo dobije do 2 € za litr. Mamy w DE sytuacje, w ktorej politycy propaguja zielone, ekologiczne rozwiazania, jednoczesnie majac zamkniete elektrownie atomowe i klocac sie z Rosja. W efekcie znam osobiscie wielu ludzi, ktorym aktualnie nie przedluzono umowy na prad. W zwiazku z tym musieli przejsc na ''gwarantowane polaczenie'' (jesli nie masz umowy to automatycznie sie wlacza), ktore jest prawie dwa razy drozsze. To samo z gazem, podwyzki czynszu juz maja miejsce, a bedzie jeszcze lepiej.
Jak idziesz do sklepu, to ceny tez sa wysokie. Ceny produktow marki wlasnej mozna jeszcze przetrawic, ale te produkty sa zazwyczaj wykupione. No i zostaje ci maslo za 2,80 € czy makaron za 2 €.
Polska ma duze problemy, ale to nie jest tak, ze problemy sa tylko w Polsce. [/QUOTE]

Wiem że wszędzie jest trochę gorzej, to przez pandemię, niestety. Ale nigdzie nie jest jak w Polsce. Wiem i potwierdziła moje słowa tutaj dziewczyna z UK, że w UK praktycznie w ogóle nie ma tego o czym napisałaś. Nie znam sytuacji Niemców, ale nie ma ich szturmujących bramy Polski. Było na odwrót, jeszcze niedawno był szturm na nasze wschodnie granice, bo ludzie chcieli do Niemiec, a nie Polski
Stary 2022-02-08, 15:40   #1000
Marigold19
🦄

Cytat:
Właśnie stąd bierze się cena nieadekwatna za mieszkania. Bo ludzie nie kupują ich do mieszkania i chcą wyzyskiwać innych ludzi. To tak samo moralne jak gdyby ktoś na pustyni znalazł oazę i każdy inny wycieńczony który by dotarł jako drugi musiałby zapłacić temu pierwszemu za łyk wody. A ten pierwszy by powiedział, że jak się nie podoba to może tamten poszukać innej taniej
Nic mnie chyba tak nie rozbawiło Naprawdę nie ma przymusu wynajmowania mieszkania, a już na rynku jest tyle ofert, że można przebierać, ile wlezie.
Stary 2022-02-08, 15:42   #1001
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Nic mnie chyba tak nie rozbawiło Naprawdę nie ma przymusu wynajmowania mieszkania, a już na rynku jest tyle ofert, że można przebierać, ile wlezie.
Mieszkanie to podstawowa potrzeba człowieka i powinna być gwarantowana a nie być przedmiotem spekulacji. Jeśli to cię bawi to ci współczuję empatii, to znaczy jej braku
Stary 2022-02-08, 15:45   #1002
staska_stasia
Zakorzenienie

Jak to dobrze, że przepisy tak chronią tych biednych, wyzyskiwanych najemców, że pozbycie się niepłacącego czynszu pasożyta, któremu sąd przyzna lokal socjalny, trwa po kilka lat A w tym czasie pasożyt przerobi lokal na melinę, poniszczy wszystko (mój hicior- typ wyciął i sprzedał grzejniki!) i jeszcze będzie odgrażał się wynajmującemu, że pozwie go za to, że się krzywo uśmiechnął.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:46   #1003
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Jak to dobrze, że przepisy tak chronią tych biednych, wyzyskiwanych najemców, że pozbycie się niepłacącego czynszu pasożyta, któremu sąd przyzna lokal socjalny, trwa po kilka lat A w tym czasie pasożyt przerobi lokal na melinę, poniszczy wszystko (mój hicior- typ wyciął i sprzedał grzejniki!) i jeszcze będzie odgrażał się wynajmującemu, że pozwie go za to, że się krzywo uśmiechnął.
Nie będę tolerować nazywania ludzi pasożytami. Dlatego nie będę z tobą rozmawiać
Stary 2022-02-08, 15:47   #1004
Marigold19
🦄

Cytat:
Mieszkanie to podstawowa potrzeba człowieka i powinna być gwarantowana a nie być przedmiotem spekulacji. Jeśli to cię bawi to ci współczuję empatii, to znaczy jej braku
Dlatego wybiera się mieszkanie, na które nas STAĆ. Też bym chciała mieszkać w domku nad morzem (najlepiej w jakimś ciepłym kraju), ale na to mnie nie stać. Tylko że nikomu nie wmawiam, że domek jest moją podstawową potrzebą życiową.
Stary 2022-02-08, 15:47   #1005
HelloLittleKittie
BAN stały

Idź i powiedz to jakiejś matce samotnie wychowującej dziecko w takim mieszkaniu gdzie właściciel wyłączył wodę, prąd i ogrzewanie
Stary 2022-02-08, 15:49   #1006
Marigold19
🦄

Cytat:
Albo pobije. No żyła złota naprawdę.

Jak słyszę o tym zarabianiu kokosów na wynajmowaniu to zawsze się zastanawiam, skąd takie teorie...
Stary 2022-02-08, 15:49   #1007
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Dlatego wybiera się mieszkanie, na które nas STAĆ. Też bym chciała mieszkać w domku nad morzem (najlepiej w jakimś ciepłym kraju), ale na to mnie nie stać. Tylko że nikomu nie wmawiam, że domek jest moją podstawową potrzebą życiową.
Nie stać, bo te są największym obiektem spekulacji. Gdyby zabronić to ceny mniej więcej byłyby podobne bo każdy by mógł mieć tylko jedną nieruchomość.
Stary 2022-02-08, 15:50   #1008
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Idź i powiedz to jakiejś matce samotnie wychowującej dziecko w takim mieszkaniu gdzie właściciel wyłączył wodę, prąd i ogrzewanie
Daj mi namiary na nią to jej bardzo chętnie powiem, że jeśli nie płaciła, to takie działanie właściciela jest uzasadnione.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:51   #1009
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Cytat:
Nie będę tolerować nazywania ludzi pasożytami. Dlatego nie będę z tobą rozmawiać
Cytat:
Juz wiem! To Ikonowicz! 🤣🤣

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:51   #1010
HelloLittleKittie
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89109553]Daj mi namiary na nią to jej bardzo chętnie powiem, że jeśli nie płaciła, to takie działanie właściciela jest uzasadnione.[/QUOTE]

Nie jest. Zapoznaj się z prawem
Stary 2022-02-08, 15:52   #1011
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Nie jest. Zapoznaj się z prawem
Prawo i moje opinie nie muszą się pokrywać.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:52   #1012
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:

Ale przecież nikt nie mówi, że kredyt to samo zuo. Też mam mieszkanie na kredyt co nie zmienia faktu, że uważam, że rynek nieruchomości nie powinien tak wyglądać jak wygląda.

Cytat:

To mnie mega dziwi, że prawo chroni takich darmozjadów. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której wywalasz gruby hajs na mieszkanie, ale nie możesz się pozbyć dzikiego lokatora, bo on musi mieć lokal zastępczy. Dla mnie to jest kpina. Jestem na grupie z czarną listą lokatorów i to jest dramat co ludzie wyczyniają.
Stary 2022-02-08, 15:53   #1013
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 15:58   #1014
HelloLittleKittie
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89109560]Prawo i moje opinie nie muszą się pokrywać.[/QUOTE]

Przykro mi

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Ale przecież nikt nie mówi, że kredyt to samo zuo. Też mam mieszkanie na kredyt co nie zmienia faktu, że uważam, że rynek nieruchomości nie powinien tak wyglądać jak wygląda.

To mnie mega dziwi, że prawo chroni takich darmozjadów. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której wywalasz gruby hajs na mieszkanie, ale nie możesz się pozbyć dzikiego lokatora, bo on musi mieć lokal zastępczy. Dla mnie to jest kpina. Jestem na grupie z czarną listą lokatorów i to jest dramat co ludzie wyczyniają.
Szkoda, że nie urodziłaś się w biednej rodzinie, gdzie matka chroniąc cię przed głodem wybrała cię nakarmić niż zapłacić w całości jedną ratę za czynsz za pokój w kawalerce
Stary 2022-02-08, 16:00   #1015
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Albo pobije. No żyła złota naprawdę.

Jak słyszę o tym zarabianiu kokosów na wynajmowaniu to zawsze się zastanawiam, skąd takie teorie...
Od 2014 prowadzę sprawy dotyczące najmu, rozwiązywania umów itd. Wiem, że można trafić na fajnych lokatorów i fajnych wynajmujących, i nie ma konfliktu. Ale kiedy człowiek przychodzi do adwokata, to znaczy, że ma problem.
Spotkałam się już:
- z podpaleniem lokalu w ramach zemsty za wypowiedzenie umowy (gość nie płacił 7 miesięcy, a miał czynsz w wysokości socjalnej, niespełna 100 zł miesięcznie...),
- piciem na umór w mieszkaniu, za które nie płacił czynszu, a jak popił, to załatwiał się gdzie popadło (tylko jakoś nie w toalecie)- sąsiedzi powinni dopłacać za komfort mieszkania przez ścianę z meliną, z której wali gorzej niż z szaletu miejskiego,
- wynoszeniem sprzętu wynajmującego (klientowi typ wyniósł wszystkie meble i sprzęt AGD, policja umorzyła postępowanie, bo znikoma społeczna szkodliwość czynu...)
- celowym zalaniem mieszkania,
- niecelowym niszczeniem sprzętu przez dzieci czy zwierzęta, ale najemca nie zamierzał pokryć kosztów naprawy / wymiany.

Z drugiej strony: odłączanie prądu, wody czy gazu przez właścicieli nie powinno mieć miejsca. W zależności od humoru prokuratury, takie działanie może być potraktowane nawet jako przestępstwo (nie pamiętam już z jakiego artykułu). Wymiana zamków w drzwiach to naruszenie posiadania, również spotyka się z odpowiednią reakcją ze strony wymiaru sprawiedliwości.

Sęk w tym, że eksmisja niepłacącego czynszu to droga przez mękę. Najpierw musi mieć zaległość z zapłatą wynoszącą równowartość co najmniej 3 stawek czynszu. Po takiej zaległości wysyła się zawiadomienie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu i daje się 30 dni na spłatę zadłużenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego (czyli jak dostanie 15 kwietnia, to ma zapłacić i tak do końca maja). Nie zapłacił- w czerwcu wysyłamy wypowiedzenie umowy- znowu miesięczny okres wypowiedzenia i znowu ze skutkiem na koniec miesiąca, więc umowa rozwiązuje się dopiero z końcem lipca (o ile lokator odbierze je jeszcze w czerwcu). Pozew do sądu, 3-4 miesiące oczekiwania na termin rozprawy, jak się skończy na jednej, to super, może nie będzie składać apelacji i za jakieś 2 tygodnie można startować o odpis wyroku. Jak złoży apelację to kiszka, czekamy kolejny rok na rozpoznanie sprawy przez sąd odwoławczy. A ty, głupi właścicieli, przez ten czas płać czynsz do administracji, ubezpieczenia, media itd., żeby wyzyskiwany najemca mógł se mieszkać za free. Bo nie ukrywajmy- nawet jak wystąpisz z powództwem o zapłatę zaległego czynszu, to pewnie komornik nie będzie miał z czego ściągać.
Stary 2022-02-08, 16:03   #1016
Marigold19
🦄

Cytat:

Ale tak samo kredyt jest drogi, mieszkanie jest drogie i żarcie jest drogie. To nie tylko rynek nieruchomości jest problemem tylko ogólne koszty życia vs zarobki.
Stary 2022-02-08, 16:04   #1017
HelloLittleKittie
BAN stały

Cytat:
Od 2014 prowadzę sprawy dotyczące najmu, rozwiązywania umów itd. Wiem, że można trafić na fajnych lokatorów i fajnych wynajmujących, i nie ma konfliktu. Ale kiedy człowiek przychodzi do adwokata, to znaczy, że ma problem.
Spotkałam się już:
- z podpaleniem lokalu w ramach zemsty za wypowiedzenie umowy (gość nie płacił 7 miesięcy, a miał czynsz w wysokości socjalnej, niespełna 100 zł miesięcznie...),
- piciem na umór w mieszkaniu, za które nie płacił czynszu, a jak popił, to załatwiał się gdzie popadło (tylko jakoś nie w toalecie)- sąsiedzi powinni dopłacać za komfort mieszkania przez ścianę z meliną, z której wali gorzej niż z szaletu miejskiego,
- wynoszeniem sprzętu wynajmującego (klientowi typ wyniósł wszystkie meble i sprzęt AGD, policja umorzyła postępowanie, bo znikoma społeczna szkodliwość czynu...)
- celowym zalaniem mieszkania,
- niecelowym niszczeniem sprzętu przez dzieci czy zwierzęta, ale najemca nie zamierzał pokryć kosztów naprawy / wymiany.

Z drugiej strony: odłączanie prądu, wody czy gazu przez właścicieli nie powinno mieć miejsca. W zależności od humoru prokuratury, takie działanie może być potraktowane nawet jako przestępstwo (nie pamiętam już z jakiego artykułu). Wymiana zamków w drzwiach to naruszenie posiadania, również spotyka się z odpowiednią reakcją ze strony wymiaru sprawiedliwości.

Sęk w tym, że eksmisja niepłacącego czynszu to droga przez mękę. Najpierw musi mieć zaległość z zapłatą wynoszącą równowartość co najmniej 3 stawek czynszu. Po takiej zaległości wysyła się zawiadomienie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu i daje się 30 dni na spłatę zadłużenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego (czyli jak dostanie 15 kwietnia, to ma zapłacić i tak do końca maja). Nie zapłacił- w czerwcu wysyłamy wypowiedzenie umowy- znowu miesięczny okres wypowiedzenia i znowu ze skutkiem na koniec miesiąca, więc umowa rozwiązuje się dopiero z końcem lipca (o ile lokator odbierze je jeszcze w czerwcu). Pozew do sądu, 3-4 miesiące oczekiwania na termin rozprawy, jak się skończy na jednej, to super, może nie będzie składać apelacji i za jakieś 2 tygodnie można startować o odpis wyroku. Jak złoży apelację to kiszka, czekamy kolejny rok na rozpoznanie sprawy przez sąd odwoławczy. A ty, głupi właścicieli, przez ten czas płać czynsz do administracji, ubezpieczenia, media itd., żeby wyzyskiwany najemca mógł se mieszkać za free. Bo nie ukrywajmy- nawet jak wystąpisz z powództwem o zapłatę zaległego czynszu, to pewnie komornik nie będzie miał z czego ściągać.
Dlatego mieszkania nie powinny być obiektem spekulacji i inwestycji. Tak jak to ma miejsce na zachodzie Europy
Stary 2022-02-08, 16:06   #1018
Marigold19
🦄

Stasia, ja nic nie chcę mówić, ale zrobiłaś tu niezłą ściągę dla nieuczciwych najemców Widzę, że masz wiedzę w temacie, ja też, więc wcale nie wierzę w złych właścicieli i biednych, uciemiężonych najemców...
Stary 2022-02-08, 16:07   #1019
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

Hiszpania niegdyś budowała swoją siłę i bogactwo na wyzyskiwaniu kolonii. żeby u nas było jak u nich, to musimy ten etap nadrobić, no nie ma inaczej. musimy jakoś wykorzystać tyle taniej siły roboczej, ile uda nam się za granicą znaleźć! i wtedy dopiero będziemy mogli myśleć o wprowadzaniu rozwiązań funkcjonujących w Hiszpanii. uwielbiasz taniznę, to jestem pewna, że to poprzesz
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-08, 16:10   #1020
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego mieszkania nie powinny być obiektem spekulacji i inwestycji. Tak jak to ma miejsce na zachodzie Europy
Ktoś tu się odgrażał, że już ze mną nie rozmawia

W niektórych krajach rozwiniętych nikt tak się nie pieści z ideą własnego mieszkania. Nawet jest normalne i powszechnie przyjęte, że mieszkanie / dom się wynajmuje, a jeśli zmienia się prace i wyprowadza na drugi koniec kraju, to łatwiej znowu coś tam wynająć niż kupować kolejne. Tylko prawo najmu jest jakoś rozsądniej unormowane niż u nas w Polsce.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości