|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziwne sytuacje podczas spowiedzi
ehhh i dlatego ja od 5.klasy podstawowki (nie pamietam jak z bierzmowaniem, bo przeciez musialam pojsc do spowiedzi) nie chodze do spowiedzi, dlatego ze wtedy poszlam wyspowiadac sie, ze w piatek zjadlam kielbase i ksiezulek wywalil mnie z kosciola, ze z taka blahostkoa przychodze i mu czas zabieram. powiedizalam sobie, nigdy wiecej...
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To TŻ mógł powiedzieć, że owszem zamoczy a później żeby miodzik się nie zmarnował da go swojej TŻ-ce do oblizania
|
|
|
#33 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie chciałabym być w Twojej sytuacji.;> Chciałabym się kiedyś wyspowiadać raz a porządnie-totalnie ze wszystkiegoooo...ale po tych tekstach od księży aż mi się odechciewa.
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe czy to prawda, że coś takiego istnieje
|
|
|
#38 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)Jak będziesz wiedziała na ten temat coś więcej to daj znać.![]()
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) św. Piotrowi - taka była wola Jezusa. Nie wnikam w to jak to teraz wygląda, bo księża to nie bogowie, to ludzie i są omylni. Są ci źli jak i ci wspaniali. Ale ja np. nie wyobrażam sobie nie studiować na moim wymarzonym kierunku, bo wiem, że 2 wykładowców jest strasznych, 2 jest super, a 30 przeciętnych. Podobnie z Kościołem i drogą do wieczności. Takie moje zdanie.A co do pieniędzy, składek - to źle, że zbieraja ofiarę (dobrowolną)? Szkoda rzucić złotówkę czy 2 w tygodniu, miesiącu roku? Ale potem jak się chce brać ślub to się szuka najładneijszego kościoła, zadbanego, na Pasterce narzeka się, że za mało ławek i coś kiepskie ogrzewanie, że dach przecieka, a przy spowiedzi, że konfesjonał trzeszczy. A jeszcze kwestia samochodów - księża lubią mieć dobre samochody - ale w dużej mierze łączy się to z tym, że to ich narzędzie pracy. Np. gdy chcę dotrzeć do umierającego liczy się każda minuta. Taki mały offtop z mojej strony. To nie jest tak, że patrze bezkrytycznie na Kościół, widzę zarówno dobro jak i zło. Tylko uważam, że jak ktoś się uważa za katolika to powinien akceptować doktryne katolicką - że nie chodzenie co niedzielę do kościoła jest grzechem (może się z tym nie zgadzać, każdy ma swój rozum, ale jeśli jest katolikiem to akcpetuje te zasady) itp. itd. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
BAN stały
|
A ja nie rozumiem po co poszłaś do spowiedzi jeżeli deklarujesz, że kościół jest ci do niczego nie potrzebny i jeszcze przekonujesz księdza (!) do słuszności swoich poglądów.
To tak jakby pójść do lekarza po poradę a w czasie wizyty tłumaczyć mu, że cały ten jego fach jest do...No chyba nic dziwnego, że się chłop zdenerwował, nie ? Trzeba było wyznać swoje grzechy bez pośrednictwa księdza. A z tą trwogą to trafił w sedno
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
gdy byłam w 3 klasie szkoły podstawowej,podczas spowiedzi powiedziałam,że zapomniałam odmówić paciorka..
ksiądz bardzo chamskim tonem[w ogóle nie zważając na to,że mówi do dziecka]zwrócił mi uwagę:"Nie mówi się paciorka tylko pacierza,dziecko" ..ja wystraszona zapomniałam o dalszych grzechach i chciałam jak najszybciej skończyć spowiedź;p..może to nic takiego,ale wtedy się wystraszyłam
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(czytaj swoje ostatnie zdanie). A do kościoła poszłam bo myślałam, że egzamin jest dobrym pretekstem by zmienić swoje życie na bardziej praktykujące
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie uznaję spowiedzi od pewnego czasu, a raczej od pewnego księdza,ale do rzeczy
kiedyś poszlam do spowiedzi na rekolekcjach. wbijam sie do konfesjnału a ksiadz coś sepleni, no to ja przeciez nie powiem mu:słucham? tylko zaczęłam swój wywód, a on sepleni głosniej ja nic. w końcu ryknął na mnie że mam natychmiast opuścic konfesjonał, że jestem nienormalna i bezczelna a ja ![]() wszyscy w śmiech okazało sie że w tym samym momencie co ja wszedł jakiś chłopak i spowiadaliśmy sie razem ![]() wiem, ze na bank kolejka była moja, nie wiem tylko dlaczego akurat mnie wywalil,nie jego. to byla moja ostatnia spowiedź ![]()
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale świńsko Cię potraktował, to fakt, mógł np powiedzieć delikatnie byś chwilę poczekała
|
|
|
#45 |
|
Wtajemniczenie
|
Vainilla - niezła akcja.
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mialam dziwnych sytuacji ,bo u spowiedzi bylam moze pare razy w zyciu.Ostatni raz 15 lat temu
![]() Ale pamietam przygotowania do komunii i cos tak absurdalnego jak "próbna spowiedz".Jeden taki chlopaczek ze stresu zapomnial sobie regułki a ksiadz wpadl w szał ,wygonil go z konfesjonalu z krzykiem na caly kosciol bez komentarzaNie wiem czy jeszcze kiedys pojde,byc moze ,ale jakos nie wyobrazam sobie tych dyskusji-regulek nie przewiduje Wiec moze byc interesujaco ale trzeba trafic na odpowiedniego ksiedzaAha pamietam tez ,ze jak ktos mial sporo na sumieniu to chodzil do przygluchego bardzo starszego proboszcza bardzo byl wyrozumialy i dobry bo chyba malo co slyszalIm wicej czytam wasze relacje tym bardziej wydaje mi sie to niewyobrazalne.Jestem juz "duza" i nie wyobrazam sobie,zeby obca osoba tak mnie traktowala I tego ,ze spokojnie odpowiadam na wscibskie pytanka o rozkosz podczas masturbacji albo jeszcze co gorszego |
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#49 |
|
Przyczajenie
|
Dwa tygodnie temu, przed pogrzebem mojej babci wybrałam się z kuzynem do spowiedzi. Kuzyn się spowiada, a ja czekam na swoją kolej, aż nagle widzę, że ksiądz wychodzi z konfesjonału i mówi do niego ( a raczej krzyczy ) '' Jak nie potrafisz głośno mówić, to się nie wyspowiadasz! " i wyszedł.
![]() i zostawił resztę ludzi, którzy czekali na swoją kolej...
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hahahha nie rozsmieszaj mnie. Przeczytaj jeszcze raz swojego posta "przemogłam się i poszłam do spowiedzi...żeby powierzyć swoj ezgamin..."itd. NIe rób z siebie męczennicy, normalne jest, że jak trwoga to do Boga, ksiądz miał rację, wielu z nas tak robi, a ty się nad sobą rozczulasz. Wiesz jakbyś chciała być bardziej praktykująca i faktycznie pobożna to jeden ksiądz by nie znienił twojego myślenia. |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szukasz zaczepki
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
nie no co ty
![]() ale forma w jakiej piszesz mnie rozwala. "Jesli zbłąkany chce się nawrócić", przecież mowisz, że wierzysz w Boga, więc z czego na co chcesz się nawracac? Co najwyżej powrócić do KOściola i wiary w której zostałaś wychowana. A tak poważnie przeszkadza mi osobiście jak ktoś krytykuje księzy cały KOściól i chrześcijaństwo w sumie bezpodstawnie. Nie zrozum mnie źle, ale jeśli chcesz znów być katoliczką to powinnaś przyjąć te zasady o których ksiądz ci mówił, włacznie z chodzeniam na niedzielną maszę, bo tu nie chodzi o jego gadanie tylko o przjmowanie eucharystii. Śmieszy mnie to, że ludzie tak na siłę chcą być katolikami bez przyjęcia zasad katolicyzmu, bo to bez sensu. Ja dawno temu uznałam, że wszystkie te zasady do mnie nie przemawiają i nie nazywam siebie już katoliczką. Najpierw zastanów się czego chcesz a potem krytykuj, bo nie możesz zasad dopasowywać do siebie. Bede robiła tak jak mi wygodnie w danym momencie a jak coś nie po mojej myśli to winny ksiądz bo w dzisiejszych czasach... tupiesz nóżka jak dziecko a już chyba nim nie jesteś ksiądz też człowiek jedym mądrzejszy drugi mniej..
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czym jest dla mnie wiara? Jest dla mnie ujrzeniem wartości w drugim człowieku i poszanowaniem jego godności. A to, że ludzie tworzą sobie relikwie aby mieć namacalny dowód istnienia Boga jest dla mnie nie do końca zrozumiałe. Nie od dziś słyszy się o "świętoszkach" latających grzecznie co niedzielę do kościoła by sąsiedzi widzieli, a w domu robią swojej rodzinie piekło. Ja dziękuję za coś takiego, wolę szanować innych ludzi i w nich widzieć Boga niż wierzyć w rozdęte symbole "świętości". Nie prowokuj mnie kochana do sprzeczek, bo ja nie widzę w tym żadnego sensu, a tekst typu "forma w jakiej piszesz mnie rozwala" czy "nie użalaj się nad sobą" jest dla mnie ewidentną złośliwością. Pozdrawiam Cię cieplutko
|
|
|
#54 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale był w takim szoku, że nie zdobył się na żadną błyskotliwą ripostę Może na przyszłość mu podpowiem, choć się nie zapowiada, żeby szybko się znów wybierał do spowiedzi![]() Być może, nie wnikajmy...
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Liczy się każda minuta..hmm to na moje oko samochód za 10 tys też szybko dojedzie...nie trzeba mieć BMV, Merca czy tego typu samochodu... samochód jest narzędziem pracy Kubicy i Hołowczyca..a księdza narzędziem pracy jest Biblia i kropidło... Nie będę podawać licznych przykładów gdzie ksiądz zachował się baaaardzo niezgodnie z tym co nakazuje wiernym, bo to nie ma sensu. Ale takie pytanie jeszcze mi się nasuwa..czy księża nie powinni stronić od luksusów, czy nie powinni żyć w skromności? Przecież to wszystko jest doczesne i niemiłe Bogu... Zaznaczę, że jestem zdeklarowaną ateistką |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A poza tym uważam ze mowisz o sobie tak jak niektórzy- wierząca, niepraktykująca. Bez sensu. Coś takiego nie istnieje(przynajmniej w moim słowniku).Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#58 |
|
Przyczajenie
|
Dokladnie, jesli nie przyjmuje sie zasad kosciola to nie jest sie katolikiem. W opisanych przypadkach mozna byc chrzescijaninem, albo po prostu poszukac innego kosciola, ktory bardziej odpowiada naszemu sposobowi praktykowania odczuwanej wiary. A ze ludzie w Polsce zazwyczaj sa niedoedukowani w kwestii wyznan to inna sprawa: wszystko wrzucaja do jednego worka.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, więc nie jestem katolikiem ale wierzę w tego samego Boga co Wy
Powtarzam raz jeszcze - poszłam do kościoła (i do spowiedzi) bo chciałam zmienić swój sposób praktykowania na bardziej czynny, a spowiedź miała być początkiem tego Martwi mnie trochę, ze na Wizażu zaczyna panować moda "kto komu bardziej dokopie", czyżby i Was ogarnęła ![]() Podyskutować możemy ale nie w takim tonie jaki proponuje euforia112 Dla mnie EOT na zaczepki w stylu "jesteś śmieszna"
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli nie - wyznajesz wiarę w boga w sposob jaki ci jest wygodnie, ale nie łaź do katolickiej spowiedzi, bo po co? Czego sie spodziewałaś? Twoje zachowanie było równie sensowne co protestanta, który chce sie wyspowiadać u katolickiego księdza. Pomieszanie z poplataniem. No tak, ale najłatwiej się obrazić, kiedy usłyszy sie prawdę...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.

Bo to jakaś kpina co niektórzy wyrabiają.
To TŻ mógł powiedzieć, że owszem zamoczy a później żeby miodzik się nie zmarnował da go swojej TŻ-ce do oblizania
ale już nie wiedziałam co zrobić żeby dał mi spokój.
żeby się choć trochę uspokoić przed egzaminem, który miałam mieć za 14 godzin

)Jak będziesz wiedziała na ten temat coś więcej to daj znać.
) św. Piotrowi - taka była wola Jezusa. Nie wnikam w to jak to teraz wygląda, bo księża to nie bogowie, to ludzie i są omylni. Są ci źli jak i ci wspaniali. Ale ja np. nie wyobrażam sobie nie studiować na moim wymarzonym kierunku, bo wiem, że 2 wykładowców jest strasznych, 2 jest super, a 30 przeciętnych. Podobnie z Kościołem i drogą do wieczności. Takie moje zdanie.

bardzo byl wyrozumialy i dobry bo chyba malo co slyszal
I tego ,ze spokojnie odpowiadam na wscibskie pytanka o rozkosz podczas masturbacji albo jeszcze co gorszego