|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Cytat:
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- [1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89469933]Wydaje mi sie, ze jestes jednak w mniejszosci, wiekszosc ludzi ktorych znam jednak gotuje i woli kuchnie osobno. Mi sie marzy duza kuchnia z jadalnia i dwa pokoje z korytarzem, ale z tego, co widze, to takich mieszkan jest malo i sa cholernie drogie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] nie znam nikogo, kto chcialby oddzielna kuchnie |
|
|
|
|
|
#1112 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie chciałam mieć kuchni w salonie.
|
|
|
|
|
#1113 |
|
Konto usunięte
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89469977]tak, tak!
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- nie znam nikogo, kto chcialby oddzielna kuchnie[/QUOTE]Ja też. Nie byłam jeszcze w nowym domu czy mieszkaniu z całkiem oddzielna kuchnia. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1114 |
|
Konto usunięte
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89469982]Ja też. Nie byłam jeszcze w nowym domu czy mieszkaniu z całkiem oddzielna kuchnia.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]To pewnie tez zalezy od metrazu, albo mamy znajomych o skrajnie roznych gustach, ale u mnie kazdy ma chociazby jakas osobna wneke na aneks, a i tak narzekaja, ze kuchnia nie jest osobno. W domu to jednak inna bajka, kiedy duza kuchnia z salonem sa na parterze, a sypialnie na gorze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1115 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1116 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie lubię kuchni połączonych z salonem.
Przeszkadza mi to. U nas się dużo gotuje, różne osoby jedza i gotują, często w towarzystwie innego domownika lub znajomych i robią to w różnym czasie. Kuchnia jest u nas miejscem intensywnie używanym, intensywnie wydzielającym zapachy, bardzo głośnym i ze względu na używane sprzęty i ze względy na to, ze domownicy i znajomi gadają przy tym (wrzeszczą IMO) jak stado papug lub słuchają/oglądają podczas gotownaia podkastów, muzyki, oglądają filmy itp.. Tak wiem, wszystkim innym okapy dają radę wyciągać te zapachy do zera tylko u mnie nie. No ale nie . A jak już idzie gotowanie jakichś azjatyckich , ostrych rzeczy to ja od razu krzyczę o zamknięcie drzwi do kuchni i otwarcie okna w kuchni, mimo hulającego okapu. To w układzie kuchni w salonie, to bym musiała chyba odpoczywać zamknięta w sypialni/gabinecie/piwnicy, bo niby jak w takim układzie w ciszy i spokoju coś tam obejrzeć/posłuchać, porozmawiać. A może jednak bym chciała poużytkować kanapę w salonie do tego, skoro takie coś mam.
|
|
#1117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam 2 pokoje i trochę ponad 40m2. Ogólnie fajnie by było mieć parę dodatkowych metrów, ale tragedii nie ma. Uważam, że na 1-2 osoby to jest ok, ale dziecka sobie w takim układzie nie wyobrażam. Wg mnie na 2+1 to musi być ok 60m2 i 3 pokoje. Nie chciałbym spać w salonie, więc dla mnie salon + sypialnia + pokój dziecka to mus. Na 2+2 przydałby się kolejny pokój czyli jakieś dodatkowe 10m2. Ogólnie 2 dzieci w jednym pokoju wchodzi w grę jak są tej samej płci i w podobnym wieku, ale to też ten pokój musiały by być większy. [1=cb0d8ace8e3f55c20d68522 71041c68dd40c3dc3_65540ac 21a6bc;89469517]Ale już antresola jako platforma z samym materacem będzie dobra.[/QUOTE] Dobra do spania co jakiś czas, ale nie codziennie. Przy takiej wysokości będzie tam przede wszystkim mega gorąco i nie będzie czym oddychać. [1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89469982]Ja też. Nie byłam jeszcze w nowym domu czy mieszkaniu z całkiem oddzielna kuchnia. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] To prawda. Nie spotkałam się z tym żeby teraz ktoś budował dom i miał osobną kuchnię. W ogóle teraz rozkłady domów są bardzo podobne. Ja osobiście chciałam mieć osobną kuchnię, ale wyszło tak, że mam aneks i w sumie jestem zadowolona. Jak coś gotuję to oglądam tv, jak ktoś przychodzi mogę coś przygotowywać i nie zostawiam gości. No i nie spotykam się też z tym żeby mając dom każdy miał swój pokój/gabinet. Standardowo jest salon + kuchnia, sypialnia, pokoje dzieci, garderoba + dodatkowy pokój służący za gabinet i pokój dla gości.
|
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle bardzo bałam się mieszkania samej. Całe życie z kimś, jak nie z facetem, to ze współlokatorami. A okazało się, że jest świetnie i szczerze... Nie wiem czy chciałabym z kimś mieszkać
![]() Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1119 |
|
Konto usunięte
|
Cava, myślę podobnie - zalezy jak ktos tej kuchni używa i w ogole od trybu życia. Jak gotuje się wodę na herbatę i robi tylko jakieś kanapki, no to faktycznie aneks nie jest zły. Ja lubię gotować i piec, puścić sobie muzykę, dużo czasu w tej kuchni spędzić, to dla mnie relaks
Ale też nie przyjmujemy gości na kolacje na kilkanaście osób, więc jadalnia zbędna u nas totalnie. Jakbym miała małe dzieci, to chyba bym wolała żeby kuchnia była w miarę połączona i żebym z niej miała widok np. na salon. No to po prostu zalezy od potrzeb, niestety potrzeby zmieniają się z biegiem lat, a zmienic mieszkanie jest już trudniej
|
|
|
|
|
#1120 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1121 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1122 |
|
Śnięta Mucha
|
Architekci mówią o optimum 120m na rodzinę 4 osobową. Trzeba brać pod uwagę więcej łazienek, kiedy np 4 osoby wychodzą rano - dwie do szkoły, dwie do pracy. Wtedy jedna łazienka to koszmar i kolejka jak na dworcu. Ideałem w projektowaniu jest duża łazienka w części sypialnianej dla dorosłych i mniejsze łazienki przy pokojach dzieci. Do tego garderoby, spiżarnia przy kuchni w przypadku dużej rodziny. Dziecko potrzebuje miejsca na zabawę - spędza w swoim pokoju większość czasu. To nie może być szafa 10m2 zawalona meblami i dywan metr na półtora do zabawy. 3-latkowi wystarczy, ale 15-latek będzie się czuć jak w klatce.
W domach stosuje się tzw kuchnię brudną i kuchnię otwartą. Brudna - osobne pomieszczenie robocze do gotowania z garami, zapachami ryb itp i aneks na ekspres do kawy, czajnik. Ale sama się już na aneks nie zdecyduję. Nie ma nic bardziej szpecącego niż widok z kanapy na lodówkę. Miałam raz i dziękuję.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2023-01-18 o 11:44 |
|
|
|
|
#1123 |
|
Konto usunięte
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89470028]A to nie wiem, u mnie nie ma takiej kakofonii wszystkiego, oszalalabym w takim harmidrze. Zapach jedzenia to dla mnie przyjemny aromat i nie przeszkadza mi, że pachnie w domu.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ja też lubię zapach jedzenia, ale w momencie, gdy jem. Potem staje się to męczące. Używam dużo przypraw/dodatków np. indyjskich, koreańskich, bardzo ostrych papryk, czosnku i cebuli, i to daje bardzo intensywny zapach, który utrzymuje się długo. Owoce morza też dają czadu. W pewnym momencie zaczyna to przeszkadzać, a z tego co Cava kiedyś pisała, jej dzieci gotują podobnie. Wystarczy sobie np. ugotować koreański ramyun, po wrzucenia przypraw do wody zaczyna się kaszel i łzawienie, tak mocne są to dodatki. |
|
|
|
|
#1124 |
|
BAN stały
|
Ja mieszkałam z rodzicami na 84 m kw.
Fajne miejsce do zamieszkania. Rodzice kupili mieszkanie po rodzince 3 pijakow - ojca i 2 synów, którzy zaczęli je zaniedbywac. Zadna inna osoba nie pozbylaby się tak dobrego mieszkania, a te jelopy oddały je za bezcen, bo pewnie mieli długi i potrzebowali na flaszkę. Miałam swój pokój, ale każda z moich koleżanek miała - te z siostrą czy z bratem też. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie spotkałam się z kuchnia brudną i otwartą. Co do spiżarki to super sprawa. Teraz są fajne rozwiązania, że w melach są ukryte drzwi i wchodzi się nimi właśnie do spiżarki. Co do łazienek przy każdym pokoju dziecka i przy sypialni to dla mnie bez sensu. Przecież każdą łazienkę trzeba sprzątać. Ale wnęka na garderobę w sypialni i w pokojach dzieci jak najbardziej.
|
|
|
#1126 |
|
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89470056]
Wystarczy sobie np. ugotować koreański ramyun, po wrzucenia przypraw do wody zaczyna się kaszel i łzawienie, tak mocne są to dodatki.[/QUOTE] Tak, jak czasami córki czy mąż sobie pichcą coś w tym stylu, to ja zaczynam kaszleć i łzawić. :/ Zresztą oni też. Dla mnie zapachy są jak dźwięki, tak samo mnie męczą.
|
|
#1127 |
|
Konto usunięte
|
Hehe, ja kiedys podsmazylam papryczke chili habanero. Mialam ja tylko wlozyc na sekundke na olej i dokladac inne rzeczy ale niestety cos tam cos tam zapomnialam odebralam telefon czy cokolwiek. Pozdrawiam, myslalam ze sie zakaszle.
Moim zdaniem niezaleznie od ilosci pokojow idealem jest korytarz z ktorego jest dostep do kazdego pokoju, takze do kuchni i lazienki. Wtedy 2 pokoje to faktycznie 2 pokoje, z ktorych ''salon'' moze byc ewentualnie pokojem goscinnym jesli ktos przyjedzie na kilka dni, bo nie trzeba przez ten pokoj przechodzic do kuchni. |
|
|
|
|
#1128 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89470017]Cava, myślę podobnie - zalezy jak ktos tej kuchni używa i w ogole od trybu życia. Jak gotuje się wodę na herbatę i robi tylko jakieś kanapki, no to faktycznie aneks nie jest zły. Ja lubię gotować i piec, puścić sobie muzykę, dużo czasu w tej kuchni spędzić, to dla mnie relaks
Ale też nie przyjmujemy gości na kolacje na kilkanaście osób, więc jadalnia zbędna u nas totalnie. Jakbym miała małe dzieci, to chyba bym wolała żeby kuchnia była w miarę połączona i żebym z niej miała widok np. na salon. No to po prostu zalezy od potrzeb, niestety potrzeby zmieniają się z biegiem lat, a zmienic mieszkanie jest już trudniej [/QUOTE]Też myślę, że przy dzieciach to fajna opcja. [1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89470028]A to nie wiem, u mnie nie ma takiej kakofonii wszystkiego, oszalalabym w takim harmidrze. Zapach jedzenia to dla mnie przyjemny aromat i nie przeszkadza mi, że pachnie w domu. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ja zapach jedzenia lubię, ale przy gotowaniu to zależy co. No i jak się gotuje to się nos przyzwyczaja, ale jak się wyjdzie i wejdzie to jednak trochę śmierdzi zwłaszcza jak coś się smaży albo gotuje powiedzmy brokuła czy kalafiora
|
|
#1129 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Mam strasznie wyostrzone zmysły węchu, smaku, no i słuchu. Taki aromat placków ziemniaczanych, smazonej ryby czy niektórych mięs jest dla mnie nie do zniesienia. Czy nawet brokułów albo kapusty. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1130 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z wiekiem zaczelam zle tolerowac mocne smazenie ogolnie, np. jak usmaze kotlety schabowe, to potem strasznie mnie boli glowa. |
|
|
|
|
|
#1131 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89470081]Hehe, ja kiedys podsmazylam papryczke chili habanero. Mialam ja tylko wlozyc na sekundke na olej i dokladac inne rzeczy ale niestety cos tam cos tam zapomnialam odebralam telefon czy cokolwiek. Pozdrawiam, myslalam ze sie zakaszle.
[/QUOTE] Kiedyś kroiłam jakies takie cholerstwo i bezmyślnie potarłam sobie oko. szok był taki, ze sie jakiś czas później ocknęłam w zupełnie innym końcu domu cała zapłakana, obsmarkana, obśliniona i z mega piekącym okiem. Nic nie pamiętam, w sumie nawet ze bolało, chyba ból był taki ze mnie kompletnie odłączyło i w czasie odłączenia uciekłam jakoś, najdalej jak się dało. :/
|
|
#1132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi przeszkadza w otwartej kuchni: - zapach - mam okap, ale i tak nosi się woń smażenia, gotowania, wolnoważenia po całym domu - lubię spędzać czas sama i jak gotuje to często sobie włączam podcast albo audiobook, co chwilę jednak ktoś z domowników coś do mnie mówi - bałagan - przy imprezie muszę wszystko na bieżąco sprzątać, albo mam wystawę brudnych garów na blatach |
|
|
|
|
|
#1133 | |
|
Śnięta Mucha
|
Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Cytat:
Chyba każda nastolatka chciałaby mieć własna łazienkę, do której wchodzi się ze swojego pokoju. A dzieci trzeba uczyć obowiazkow. Nie posprząta, to będzie się myć w syfie.
|
|
|
#1134 |
|
Konto usunięte
|
ah mieć swoją łazienkę przy pokoju to jest to! Miałam tak we Włoszech i nawet nie sądziłam, jak fajne to może być... Wtedy nawet mieszkanie z większą ilością osób nie jest aż tak uciążliwe, bo dzieli się tylko kuchnie.
|
|
|
|
|
#1135 |
|
BAN stały
|
Nigdy nie doświadczyłam czegoś takiego, ale wyobrażam sobie, że może to być bardzo fajne.
W naszych warunkach to się raczej nigdy nie spełni. O czym tu gadać, luksusem to jest mieć 2 łazienki ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Az sie wzdrygam jak widze na youtubie jak ludzie probuja zjesc te mega ostre sosy czy chipsy, 10000 razy bardziej ostre niz chili. Takimi rzeczami mozna sobie zrobic mocna krzywde. |
|
|
|
|
|
#1137 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89469977]
nie znam nikogo, kto chcialby oddzielna kuchnie[/QUOTE] Dla mnie kuchnia z pokojem dziennym to masakra. Obecnie tak się buduje i aż mi się słabo robi na myśl o przeprowadzce, którą niedługo planujemy. Chciałabym mieszkanie z ogrzewaniem podłogowym, czyli raczej nowsze budownictwo, ale jednocześnie nie wyobrażam sobie mieć otwartej kuchni z wielu powodów. I chyba będę w stanie poświęcić komfort ciepłych stóp dla osobnej kuchni. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy ja wiem, nigdy nie marzyłam o własnej łazience jako nastolatka. To już prędzej jak wynajmowałam mieszkanie z lokatorami. Ale też nie było tragedii. Nie jestem z tych co jakoś długo przesiadują w łazience. Dla mnie osobna łazienka dla każdego dziecka to mocna fanaberia. Obowiązków może się uczyć sprzątając wspólną. Plus dodatkowa łazienka to dodatkowe koszty przy budowie. Zwłaszcza, że to dość drogie pomieszczenie w domu.
|
|
|
#1139 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie sądzę, żeby sporo osób w PL coś takiego miało. No chyba że taki Romek Giertych - on ma czworo dzieci, sporo kasy i mieszka w wilii, pewnie mógłby sobie pozwolić na coś takiego. 2 łazienki to już super komfort, ale przecież dostępny tylko w niektórych domach. Przy rodzinie 2+2 dwie łazienki są super. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1140 |
|
Zadomowienie
|
My na 2 osoby mamy ok 110 m. 4 pokoje, kuchnia, łazienka i osobno jeszcze pralnio-toaleta. Mam biuro, taki najmniejszy pokój w którym prócz biurka itp jest jeszcze dodatkowa szafa na zimowe kurtki, swetry, koce. I to jest taki pokój z którego można wyjść prosto na taras więc latem to jest najlepsza opcja przy zdalnej. Nie oddałabym tego pokoju już nikomu i za nic
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89469977]tak, tak! ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- nie znam nikogo, kto chcialby oddzielna kuchnie[/QUOTE]Ja mam oddzielna ale jak otwieram drzwi (takie szklane) na jadalnię to się robi jedna przestrzeń i to jest dobra opcja bo podczas np smażenia mogę to zamknąć i mi nigdzie nie śmierdzi. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.

Ale też nie przyjmujemy gości na kolacje na kilkanaście osób, więc jadalnia zbędna u nas totalnie. Jakbym miała małe dzieci, to chyba bym wolała żeby kuchnia była w miarę połączona i żebym z niej miała widok np. na salon. No to po prostu zalezy od potrzeb, niestety potrzeby zmieniają się z biegiem lat, a zmienic mieszkanie jest już trudniej