Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-24, 21:47   #2611
memi
Rozeznanie

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość
moya przykro mi z powodu twojej mamy...

To jest coś takiego?? Jak się dowiesz to ja poproszę o info, bo mi też coś ciekło....

A tak poza tym podczytuję was, podczytuję...a sama jestem tak wykończona po pracy że nie mam siły nic pisać Na domiar złego, nie najlepiej się czuję... Czy was też swędzi brzuch i piersi? Bo mnie potwornie i mam wysypkę. Położna powiedziała że jak zaobserwuję puchnięcie dłoni i stóp to mam się zgłosić bo to jest jakieś zaburzenie i może być groźne dla dziecka..no i dwa dni po wizycie - dłonie mi zaczęły trochę puchnąć! Dupa! Staram się nie martwić na zapas....ale wiecie jak to jest...
Usg mam dopiero 20.10... A! I zaczęłam pisać dziennik dla dziecka ....ktoś jeszcze coś takiego robi?

Pozdrowionka dla wszystkich Mam!
Anvi pracusiu.. juz sie dowiedzialam. napisala mi esti na majowo-czerwcowych ze sie nazywa bobo-safe, podala link, ale ja mam dzis straszne rwanie netu.
Anvi masz sklonnosc do alergii? co to za wysypka? jak tylko piersi i brzuch to moze od tego smarowidla co nim smarujesz obie te czesci ciala.

Co do spuchnieciea, to nie wiem, mi sie wydaje,ze do pewnego stopnia zawsze sie puchnie. jak masz w domu cisnieniomierz to zmierz cisnienie, powinnas miec ponizej 140/90. ale z puchnieciem to nie pomoge.. moze poczytaj na starszych ciezarowkach.?

Fajny pomysl z tym pamietnikiem
memi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-24, 21:53   #2612
emzeta
Zadomowienie

Ja nie wiem jak sie to po polsku nazywa ja sie spotkalam z Amniosense, a jesli jestes Anvi zainteresowana to tu jest strona z tym:
http://www.valuemed.co.uk/acatalog/Amnioscense.html
ja w tym sklepie kupowalam testy ciazowe, ceny sa atrakcyjne, dostawa mega szybka, wiec jakbys byla zainteresowana to moge polecic ten sklep

Zycze powodzenia, zeby przestaly puchnac konczyny!
A ja nie prowadze dziennika, nie bardzo wiem co bym mogla tam napisac, chyba po prostu umysl mam bardziej scisly...

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 07:50   #2613
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
Zycze powodzenia, zeby przestaly puchnac konczyny!

A czy to nie za wcześnie na puchnięcie? Już w II trymestrze mogą puchnąć?
Kurczę, moja mama ma i babcia też miała żylaki, więc mnie pewnie też to czeka :/ W mojej aptece są specjalne antyżylakowe rajstopy i pończochy - co prawda kosztują jakieś 40zł i chciałam je sobie darować, ale trochę boję się tych żylaków... więc może jednak zainwestuję w jedną parę, sama nie wiem.
Charlotte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 07:50   #2614
SoNeRa
Zakorzenienie

hej Dziewczyny wpadłam na moment prosić Was o kciukole dziś idę na ten skan odnośnie zespołu downa trzymajcie mocno kciuki za nas żeby wszystko było dobrze. O 15:30 Polskiego czasu mam to usg:/cosik mnie nerwy już biorą bo czuję:/Zmykam do pracy zaraz bo idę na pół dnia
Stary 2008-09-25, 08:27   #2615
zanka205
Zakorzenienie

hej
już myślałam, że będę zdrowa a tu mnie zaczęło w gardle drapać, kaszel się zaczyna pół nocy nie spałam, bo to tego zgagę miałam okropną ale mleko w koncu mi pomogło.

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 08:54   #2616
emzeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Charlotte Pokaż wiadomość
A czy to nie za wcześnie na puchnięcie? Już w II trymestrze mogą puchnąć?
Kurczę, moja mama ma i babcia też miała żylaki, więc mnie pewnie też to czeka :/ W mojej aptece są specjalne antyżylakowe rajstopy i pończochy - co prawda kosztują jakieś 40zł i chciałam je sobie darować, ale trochę boję się tych żylaków... więc może jednak zainwestuję w jedną parę, sama nie wiem.
O puchnieciu nic nie wiem, ale zylaki tez mam w genach, tylko ze ja nie nosze rajstop normalnie i jakos sobie nie wyobrazam, ze jak kupie te przeciwzylakowe i bede je nosic codziennie?

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
hej Dziewczyny wpadłam na moment prosić Was o kciukole dziś idę na ten skan odnośnie zespołu downa trzymajcie mocno kciuki za nas żeby wszystko było dobrze. O 15:30 Polskiego czasu mam to usg:/cosik mnie nerwy już biorą bo czuję:/Zmykam do pracy zaraz bo idę na pół dnia
No to trzymamy!

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
hej
już myślałam, że będę zdrowa a tu mnie zaczęło w gardle drapać, kaszel się zaczyna pół nocy nie spałam, bo to tego zgagę miałam okropną ale mleko w koncu mi pomogło.
No to zanka lap sie za czosnek i cebula w skarpety!

Stary 2008-09-25, 09:03   #2617
anadun
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze
Ja właśnie wróciłam z USG. Widzieliśmy naszego maluszka jak sobie fikał, pływał
termin z pomiarów prawie taki sam jak mi z obliczeń wychodzi - jakieś 2 dni róznicy, ale nie będę na liście nic zmieniać. Według pani doktor wszystko jest ok. Za kilka tygodni następna wizyta.
A mój mąż chyba dopiero jak zobaczył maleństwo to uwierzył, że będzie ojcem, bo jak się rozstawaliśmy to pierwszy raz powiedział do mnie "uważajcie na siebie"
NIestety nie mam zdjęć papier się skończył w drukarce usg zrobiliśmy kilka komórkami, ale moje słabo wyszły. Wieczorem zobaczę co z męża komórki widać.

Aha u mnie świeci słoneczko, ale piękny dzień dziś
Stary 2008-09-25, 09:08   #2618
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
O puchnieciu nic nie wiem, ale zylaki tez mam w genach, tylko ze ja nie nosze rajstop normalnie i jakos sobie nie wyobrazam, ze jak kupie te przeciwzylakowe i bede je nosic codziennie?

No to trzymamy!

No to zanka lap sie za czosnek i cebula w skarpety!
czosnek i cebula odpada, mam mleko z miodem i syrop prawoślazowy. Jezu jak tylko wyzdrowieje to następnym razem jak będzie panowała kolo mnie choroba rutinoscorbin będę brała na zapas żeby nie chorować

Stary 2008-09-25, 09:24   #2619
anadun
Rozeznanie

Cytat:
czosnek i cebula odpada, mam mleko z miodem i syrop prawoślazowy. Jezu jak tylko wyzdrowieje to następnym razem jak będzie panowała kolo mnie choroba rutinoscorbin będę brała na zapas żeby nie chorować
tantum verde możesz jeszcze stosować, podobno jest bezpieczne
Stary 2008-09-25, 10:18   #2620
gosia j.
Rozeznanie

Można stosować Tantum Verde. Mi lekarka pozwoliła.
Anvi co do takich zapisków to jakis czas temu pisałam na forum, że tworzymy kronikę dla nas a w szczególności dla naszego dziecka. Opisujemy co sie ze mna dzialo jak sie rozwijalo robimy zdjecia symulacji na babystrology i mojego brzuszka. Opisuje jak sie czuje i co robi tatus. Takie rozne rzeczy. A pisze tak jakby zwracala sie do niego .
A u mnie lipa. Bo z tego poowodu, że od września dostałam podwyżkę, a 2 tygodnie pozniej poszlam na zwolnienie do ZUS sadzi ze wyludzam pieniadze. Maja sie pojawic w firmie i moze wezwa mnie na jakas rozmowe. Normalnie ten ZUS to masakra.

gosia j. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 10:55   #2621
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cytat:
Napisane przez gosia j. Pokaż wiadomość
Można stosować Tantum Verde. Mi lekarka pozwoliła.
Anvi co do takich zapisków to jakis czas temu pisałam na forum, że tworzymy kronikę dla nas a w szczególności dla naszego dziecka. Opisujemy co sie ze mna dzialo jak sie rozwijalo robimy zdjecia symulacji na babystrology i mojego brzuszka. Opisuje jak sie czuje i co robi tatus. Takie rozne rzeczy. A pisze tak jakby zwracala sie do niego .
A u mnie lipa. Bo z tego poowodu, że od września dostałam podwyżkę, a 2 tygodnie pozniej poszlam na zwolnienie do ZUS sadzi ze wyludzam pieniadze. Maja sie pojawic w firmie i moze wezwa mnie na jakas rozmowe. Normalnie ten ZUS to masakra.
ZUS-em to za bardzo się nie przejmuj na zapas. ja jestem na L4 od 11 tc i dostałam wezwanie na komisję jak kończyły mi się ustawowe 182 dni chorobowego. pojechałam z papierami ze szpitala (byłam tam raz w 5tc z bólami podbrzusza i w 27tc z przedwczesnymi skórczami) i lekarka spisałasobie tylko jakieś dane z wypisów szpitali,o nic nawet nie pytała i przyznała zasiłek na 2 m-ce (mniej więcej do daty porodu, nawet więcej, ale i tak jak urodzę wcześniej to płacą do dnia porodu).
także nie martw się na zapas bo oni to muszą sobie od czasu do czasu kogoś sprawdzić i tyle. więcej jest tego jeżdżenia do nich niż to wszystko warte

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 11:02   #2622
Wiolka1984
Raczkowanie

GG do Wiolka1984

Witam. Nareszcie sie zdecydowałam żeby napisać. Tyle juz napisałyście ze nie mam siły teg wsszystkiego czytać
Termin mam na 22 kwietnia 2009.
Nigdy nie zapomnę dnia kiedy zobaczyłam te dwie kreseczki. Po prostu nie wierzyłam. To nie było zaplanowane, ale cóż dzidzia sobie rośnie i oby wszystko było oki.
Bardzo chciałabym żeby urodziła sie Wiktoria, ale Szymon też będzie tak samo kochany
Nie mam mdłości ani specjalnych zachcianek. Choć pomarańcze moge jesc na kilogramy :P i najgorzej denerwuje mnie to siusianie w nocy, no po prostu tak mi sie nie chce wstawać...
Pozdrawiam wszystkie i biorę sie za czytanie, bo nigdy was nie dogonie
Wiolka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 13:16   #2623
Seler
Raczkowanie

witamy Wiolka

jejku ale sie najadlam strachu, wlasnie przed chwilka wrocilam ze szpitala, wczoraj mnie pobolewal brzuch, dzis rano mocniej i mialam takie bolace 5-10 sekundowe skurcze, wiec jazda do doktora ale na szczescie okazalo sie ze jest wszystko ok tylko dostalam konskie dawki magnezu i jesli nie przejdzie do jutra to do szpitala a jak przejde to i tak kontrola w poniedzialek, uch uch, hu hu
ja wiedzialam ze mnie ta praca nerwowo wykonczy

ide zjesc obiad i wracam do pracy
Seler jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 13:32   #2624
memi
Rozeznanie

Witaj Wiolka cieszymy sie ,ze do nas dolączylas o imiona juz tak jednoznacznie wybrane, nie bylo klopotu? Widze, ze jestes z bliskiego mi Podkarpacia

Seler Twoja konsekwentnosc mnie poraza.... do tej stresujacej roboty wracasz???
dobrze, ze jestes pod opieka... zycze, zeby sie te skurcze nie powtorzyly

A mnie cos cholera cieknie. Nie zeby duzo czy cos... Po prostu siedze sobie i nagle czuje, ze mam mokro w majtkach.. czyzbym moczu nie trzymala? pierwsza mysl byla wlasnie,ze mi wody odchodza po troszeczku- ale jak tak odchodza od ponad tygodnia (ze 3-4 razy w ciagu tego czasu) i w miedzyczasie bylam u gina i z dzidziusiem bylo ok to chyba jednak nie... ale nie moge sie pozbyc tej natretnej mysli... Bobo safe nigdzie nie moge znalesc w Krakowie, dzis bylam na badaniach i przy okazji pytalam w aptece..

Iwa ktory to tydzien Ci leci?? a w 27 tyg to w jakim szpitalu bylas? (ja mam ciagle dylemat). Bylam dzis w Narutowiczu- maja wypasione to poloznictwo- male sale, po remoncie... porodowka stara... A personel chyba jak wszedzie-zalezy na kogo sie trafi..

anadun
hehe u mnie z mezem bylo podobnie... faceci to wzrokowcy po prostu

emzeta ja sie na wszeli wypadek wole nie mierzyc w brzuchu dla higieny psychicznej . jutro mnie beda miezryc i badac, bo sie zapisalam do programu profilaktycznego dla krakowskich ciezarnych

zanka zdrowka zycze! jedz czosnek, celule, miod, rutinoskorbiny ( choc podobn wit. C lepiej sie wchlania z owocow), i co Ci pomaga. A z lekami to czytaj sklady, zeby nie dublowac. Z moich wlasnych doswiadczen polecam tabletki musujace z jakimkolwiek skladem na mnie dzialaja, bo sa slodko-kwasno-syczace
Stary 2008-09-25, 13:38   #2625
Seler
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez memi Pokaż wiadomość
Seler Twoja konsekwentnosc mnie poraza.... do tej stresujacej roboty wracasz???
dobrze, ze jestes pod opieka... zycze, zeby sie te skurcze nie powtorzyly
no kochana wyjscia nie mam, nie dali mi zwolnienia, w przyszlym tyg w poniedzialek ide na urlop, po urlopie mam zamiar jeczec jak jeczala zydowska o to zwolnienie

i tak dotad az w pracy sie naucza ze ciezarnej cie nie wk..rwia
Seler jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-25, 14:05   #2626
memi
Rozeznanie

Seler heheh rozjuszona wilczyco

a ja mam dylemat, bo pozyczylam znajomym lodoweczke i mi przyniesli ze 3 kg owocow i czekolade. Z ta czekolada jest problem bo od 8 dni nie jem slodyczy... ale mnie kusi.. wytrzymam.

Moze TZ ja zje.
Stary 2008-09-25, 14:11   #2627
Wiolka1984
Raczkowanie

GG do Wiolka1984

hmm co do imion to wiktoria pojawiło sie kilka dni po tym jak sie dowiedziałam że jestem w ciąży, samo przyszło nie wiem skąd i spodobało sie mężowi wiec raczej zostanie. a szymon, no nie wiem kiedys tak rozmawialiśmy, jeszcze duzo wczesniej przed ciązą o imionach tez obojgu sie podoba
Wiolka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 14:33   #2628
gosiunia22
Zadomowienie

Witajcie
Też trochę jestem zdziwiona puchnięciem w 2 trymestrze. Na razie - odpukać - mnie omija. Dziś zaczęłam 5 miesiąc i na razie jestem do przodu 1 kilogram, ciekawe, jak będzie dalej... Niestety od kilku dni pobolewa mnie brzuch przy zmianie pozycji. Jak siedzę w bezruchu, jest ok.

Czy nadal łykacie kwas foliowy? Ja biorę 2 razy dziennie, jedna tabletka ma 400 miligramów (?). Lekarka nie przesadziła? Nie biorę żadnych witamin w tabletkach, bo "mam morfologię jak facet", czyli podobno taką dobrą

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 14:38   #2629
e.m.i.l.k.a
Wtajemniczenie

GG do e.m.i.l.k.a

Wiola witamy gorąco

Cytat:
Napisane przez anadun Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze
Ja właśnie wróciłam z USG. Widzieliśmy naszego maluszka jak sobie fikał, pływał
termin z pomiarów prawie taki sam jak mi z obliczeń wychodzi - jakieś 2 dni róznicy, ale nie będę na liście nic zmieniać. Według pani doktor wszystko jest ok. Za kilka tygodni następna wizyta.
A mój mąż chyba dopiero jak zobaczył maleństwo to uwierzył, że będzie ojcem, bo jak się rozstawaliśmy to pierwszy raz powiedział do mnie "uważajcie na siebie"
NIestety nie mam zdjęć papier się skończył w drukarce usg zrobiliśmy kilka komórkami, ale moje słabo wyszły. Wieczorem zobaczę co z męża komórki widać.

Aha u mnie świeci słoneczko, ale piękny dzień dziś
a więc czekamy wieczorkiem na zdjęcia fajnie Wam, że widzielście jak dzidziuś się porusza....mój bobas jest tak leniwy, że zawsze podczas usg akurat sobie drzemkę ucina...
u mnie też dzisiaj w miarę cieplutko, niestety ja muszę się kurować i leżę pod kołderką...

Cytat:
spróbuj lipę z sokiem z malin, rozgrzewa lepiej od polopiryny;]

Cytat:

A mnie cos cholera cieknie. Nie zeby duzo czy cos... Po prostu siedze sobie i nagle czuje, ze mam mokro w majtkach.. czyzbym moczu nie trzymala? pierwsza mysl byla wlasnie,ze mi wody odchodza po troszeczku- ale jak tak odchodza od ponad tygodnia (ze 3-4 razy w ciagu tego czasu) i w miedzyczasie bylam u gina i z dzidziusiem bylo ok to chyba jednak nie... ale nie moge sie pozbyc tej natretnej mysli... Bobo safe nigdzie nie moge znalesc w Krakowie, dzis bylam na badaniach i przy okazji pytalam w aptece..

kurczę, nieciekawie....dzwoniłaś do lekarza? generalnie nie jestem za bardzo doświadczona ale nie słyszałam o podobnych sytuacjach...może popytaj na forach z doświadczonymi mamami...

e.m.i.l.k.a jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-25, 14:49   #2630
emzeta
Zadomowienie

Wiolka witamy!

memi, a lekarza nie pytalas co to moze byc?

Stary 2008-09-25, 14:52   #2631
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Chyba chodzilo o podawanie kaszki w nocy, po umyciu, wszedzie powinno sie myc zabki jak juz sie pojawia

Acha, ja tez zmierzylam brzuch, w najszerszym miejscu, ktore u mnie jest ok 3cm pod pepkiem i rano mialam 92cm a wieczorem 95
To masz tyle samo co ja ja tez mam 95 wieczorem a rano to nie wiem bo nie mierzylam...ale z ciekawosic zmierze jutro
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 14:56   #2632
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Zaraz mykam ogladac "nikifora".

wiecie moze jak sie nazywaja te paski ,co je sie nakleja na majtki i wykrywaja one saczace sie wody plodowe? ostatnio juz mi sie kilka razy wydarzylo, ze mialam uczucie jakbym sie posikala. patrz, ato z pochwy, zmartwilam sie. potem niby u gina wszystko bylo ok, ale sie martwie. A w aptece jednej juz pytalam - nie maja. zanim pani zaczaila o czym mowie to musialam jej dlugo tlumaczyc, bo myslala , ze chodzi mi o testy owulacyjne.

musze sie tez zaopatrzyc w ponczochy uciskowe, bo w pracy bede duzo stac i duzo siedziec. moja mama ma zylaki niestety podejrzewam, ze mnie tez nie omina.

spicegirl w Polsce tez tak zalecaja. sa do tego chyba jakies specjalne szczoteczki. zapytam mojej dentystki, bo ide do niej w pon.

lachkasia to by sie facet obrazil... toz to lekarz pelna geba...

Ja tez nieraz mam takie wrazenie jakby cos ze mnie wylatywało albo bym sie posikała ale to tylko śluz lekarz mowil ze w ciazy jest zwieksozna ilosc wydzielanego sluzu.....ale czasem mam problem z utrzymaniem moczu jak mi maluch naciska na pecherz podczas siedzenia...jak wstaje to mam wrazenie jakbym ze 2 dni nie sikała...i 3 razy juz podczas kichniecia popusciłam w majtki
Stary 2008-09-25, 15:18   #2633
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:

To jest coś takiego?? Jak się dowiesz to ja poproszę o info, bo mi też coś ciekło....

A tak poza tym podczytuję was, podczytuję...a sama jestem tak wykończona po pracy że nie mam siły nic pisać Na domiar złego, nie najlepiej się czuję... Czy was też swędzi brzuch i piersi? Bo mnie potwornie i mam wysypkę. Położna powiedziała że jak zaobserwuję puchnięcie dłoni i stóp to mam się zgłosić bo to jest jakieś zaburzenie i może być groźne dla dziecka..no i dwa dni po wizycie - dłonie mi zaczęły trochę puchnąć! Dupa! Staram się nie martwić na zapas....ale wiecie jak to jest...
Usg mam dopiero 20.10... A! I zaczęłam pisać dziennik dla dziecka ....ktoś jeszcze coś takiego robi?

Mnie tez strasznie swedzi brzuch i piersi - dzis chodzilam po markecie jak nakrecona i co chwile drapałam sie po piersiach - az sie ludzie patrzeli...ale co mi tam!! swedzi to sie drapie brzuch tez czesto swedzi....a swedzi dlatego bo sie rozciaga skora i wysusza....a najbardziej to mnie swedza plecy!!!! puchnac mi nic nie puchnie.....dostałam od lekarza kolejne badania do zrobienia na żółtaczkę, tarczycę, cukrzyce i morfologie i znowu zostawie w labolatorium jakies 70 zł a czy moze mi ktos powiedziec jak wyglada takie badanie na cukrzyce?? bo podobno dostaje sie do wypicia glukoze iles tam tego co podobno jest niedobre i wywołuje odruchy wymiotne - boje sie tego strasznie bo ja dalej wymiotuje i duzo zapachow i smakow wywoluje u mnie odruchy wymiotne, boje sie ze sie im tam porzygam
Kupiłam sobie dzisiaj taka gazetke Encyklopedia zdrowia dziecka to jest gazetka do zbierania w segregatorze zamawia sie prenumerate i do kazdej gazetki jest płyta dvd gazeta i płyty sa od momentu poczecia do dziecka kilkuletniego czyli pisze wszystko co podczas ciazy sie dzieje, jakie badania zrobic, jak potem dziecku pieluchy zakladac, jakie pieluchy, jak karmic czyli jak przystawiac do piersi, potem jak karmic starsze dziecko, czym itd poprostu wszystko co dotyczy ciazy i dziecka od A-Z tej gazetki ma byc 68 numerów......pierwsza gazetka kosztuje 3,95 nastepne juz drozsze bo beda dodawane pojemniki na płyty, segregator do tych kartek itd fajna sprawa zaraz bede zabierac sie za szczegolowe czytanie tych kartek jak cos ciekawego przeczytam to dam znac.......do tej pory przeczytałam co zmienia sie z ciele kobiety w ciazy....np ze uda sie pogrubiaja co ciezarna zauwaza ale inni nie, ze zaczyna sie puchnac lekko....ja jakos jeszcze tego nie zauwazylam i chyba dobrze bo i tak chudych ud nie mam....dobra uciekam czytac
Stary 2008-09-25, 15:20   #2634
ewccik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwa_iw Pokaż wiadomość
dostałam wezwanie na komisję jak kończyły mi się ustawowe 182 dni chorobowego.
a jak to jest z tym ich wezwaniem ? wysyłają na adres ze zwolnień czy na firmę ?
do mnie ciągle dzwonią z firmy, (po ostatnim pytaniu gdzie leży teczka odechciało mi się z nimi rozmawiać) i wcale nie odbieram. a może mają dla mnie wezwanie

a jeżeli chodzi o te testy wykrywąjce wyciek płynu owodniowego to nazywają się bobo safe i kosztują ok 46zł, polecają używać od 36 tc

a właśnie buziaczekk oglądam film z nowej serii encyklopedia zdrowia dziecka i jestem przerażona że występujące w nim kobiety mają okropne rozstępy.
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 15:33   #2635
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:

Cytat:
Napisane przez gosiunia22 Pokaż wiadomość
Witajcie
Też trochę jestem zdziwiona puchnięciem w 2 trymestrze. Na razie - odpukać - mnie omija. Dziś zaczęłam 5 miesiąc i na razie jestem do przodu 1 kilogram, ciekawe, jak będzie dalej... Niestety od kilku dni pobolewa mnie brzuch przy zmianie pozycji. Jak siedzę w bezruchu, jest ok.

Czy nadal łykacie kwas foliowy? Ja biorę 2 razy dziennie, jedna tabletka ma 400 miligramów (?). Lekarka nie przesadziła? Nie biorę żadnych witamin w tabletkach, bo "mam morfologię jak facet", czyli podobno taką dobrą

Podobno to puchniecie jest normalne w 2 trymestrze.....ze mozna odczuc ze jest sie lekko spuchnietym....ja na szczescie nic nie odczuwam.... ja 5 m-c zaczelam w piatek czyli juro sie zacznie 18 tydzien.... a na wadze w nadmiarze nie mam ani 0,5 kg brzuchol rosnie....rano jest mały ale wieczorem to jest balon.....w pracy byłam wczoraj oddac L4 to odwiedzilam moje dziewczyny ze zmiany i kazdy stwierdzil nawet kierownik ze mam taki malutki jeszcze brzuchol była to godzina 9 rano takze nie widzieli go wieczorem!!! co do pobolewania brzucha przy zmianach pozycji tez to mam czyli jak gwałtowniej sie rusze to w dole mnie cos tak jakby ciagneło....ktos juz to kiedys pisał o tym.....a wogole tez mnie pobolewa brzuch czasem ale to normalne....jak lekarz powiedzial ze sie wszystko rozciaga... a wogole zaczynam miec problemy z pozycjami, wczoraj polozylam sie na prawym boku i strasznie mi ciezko był w brzuchu po tej prawej stronie...tak jakby jakis ciezar uciskał mi ta strone no ale wiadomo jaki to byl ciezar....sie chyba maluchowi wygodnie lezało na tej stronie na plecach bolal kregosłup.....na lewa strone sie nie dało bo bym telewizora nie widziala...eh i kazda pozycja zła.....
Kwas foliowy lekarz kazał mi odstawic od 14 tygodnia i zaczac brac witaminy bo w nich tez jest kwas foliowy....dobra ja wkoncu uciekam czytac bo sie tu za duzo rozpisuje dzis

ewccik ja jeszcze tej płyty nie ogladałam....zamierzam to zrobic wieczorem z moim....teraz czytam ta gazetke....a co do rozstepow to widocznie takie osoby wzieli.....ja mam ogromna nadzieje ze mi sie nigdzie nie zrobia.....wystarczy ze mam na prawym udzie wewnatrz...ale to od dawna i nigdzie indziej
Stary 2008-09-25, 16:09   #2636
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Wiolka witaj

Jeden dzien mnie nie bylo, a wy puchniecie i chorujecie, no co z wami dziewczyny? Wcinac czosnek (moja ulubiona mikstura na przeziebienie - gorace mleko z czosnkiem wcisnietym, miodem i lyzeczka masla - mniam ), a to swedzenie to nie od rozciaganej skory? Oliwka nie pomaga?
Od jakiegos czasu czytam ten watek na wizazu:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=177982
po pare razy juz go przelecialam, ale sie mozna posmiac, polecam.
A co w ogole u was slychac? Ja dzisiaj po pracy ide ze znajomymi z pracy do baru Dawno nie bylam, bo spalam 3 miesiace

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 16:09   #2637
emzeta
Zadomowienie

buziaczekk, no tyle samo, tylko ze ty jestes dalej w ciazy i nic nie przytylas a ja juz 3,5 kg, to jak mi to wrozy na przyszlosc?

A mnie tez pierwsze swedzenie dopadlo w supermarkecie, patrze a ja mam strasznie suchy brzuch mimo ze smarowalam rano oliwka, skonczylo sie na kupnie balsamu intensywnie nawilzajacego...

Stary 2008-09-25, 16:48   #2638
zanka205
Zakorzenienie

dziewczyny wysłałam męża po to tantum verde na gardło, pani w aptece nagadała mu, że ja absolutnie będąc w ciąży nie mogę brać, że w ogóle żadnych leków i teraz on suszy mi głowe o to lekarstwo

Stary 2008-09-25, 16:51   #2639
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Znalazlam taki kalkulator zdrowej wagi ciazowej
http://www.baby2see.com/pregnancy_we...alculator.html

wedlug niego juz sie za bardzo spaslam, o jakies 3 kilo. Fajnie...

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-25, 17:03   #2640
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Ewccik jeżeli Cię wezwą do ZUS-u to wezwanie przyjdzie Ci do domu listem poleconym za potwierdzeniem odbioru na dodatek

Memi dziś skończyłam 35tc w 27tc leżałam na Ujastku bo tam mam swojego lekarza.
dobre opinie słyszałam o Żeromskim i Narutowiczu (w tym ostatnim moja sąsiadka rodziła pierwsze dziecko i teraz drugie też tam zamierza urodzić).
co do tego, że cosik Ci wypływa to mogą to być albo sączące się wody albo baaardzo rzadki śluz, którego w ciąży jest aż nadto nietrzymanie moczu to raczej wychodzi przy kaszlu albo kichnięciu

Co do puchnięcia - ja dopiero teraz zaczynam. podobno dopóki nie ma się wysokiego ciśnienia i białka w moczu to nic groźnego, natomiast jeżeli występuje właśnie nadciśnienie i białko w moczu to może to być tzw. stan przedrzucawkowy (zatrucie ciążowe). najlepiej zrobić sobie ogólne badanie moczu.

Zanka nie wiem co ta Pani w aptece wymyśliła, ale u nas na wątku (wrześniowo-październikowe) prawie każdej mamuśce przy infekcji lekarz zlecał właśnie tantum verde w sprayu (sama też brałam).możesz też płukać gardło ciepłą wodą z solą.

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości