|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
A my własnie tez z dłuższego spacerku wróciłysmy i byłyśmy u pediatry. Ogólnie ok zapisała witaminy D i K, waży 3380 gr czyli w dwa tygodnie przybrała 400 gr to chyba side najada
![]() musimy tylko jutro rano jeszcze raz isc na pobranie krwi bo dalej troche żółta, znowu pokłuja te biedne nóżki
|
#692 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Jaroszaniu no tak zapomniałam o Tobie.Tak więc mamy trio
|
|
|
|
#693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do zalatwiania sie z krwia to tez tak mialam... czasem pekaja zylki jak mam zatwardzenie, a cisne za mocno.. niestety urok lykania witamin z duza iloscia zelaza.. trzeba pic duzo wody mineralnej i jesc sporo owocow i warzyw.. no ale ja nie umiem sie zmuszac do picia hektolitrow wody bo nie czuje takiej potrzeby
|
|
#694 |
|
Zadomowienie
|
Anuhaaa--dobrze wypatrzylas, to sa roze od mezusia
![]() Anisia mi wlasnie mama mowila zebym podczas kapieli sprobowac go wsadzic spowrotem, ale mi sie to nie udalo, musze sprobowac jeszcze raz. A mojemu szkrabowi ropieje lewe oczko, przemywam go non stop sola fizjologiczna, ale nie widze poprawy mam nadzieje ze przejdzie samo.Czy wasze dzieci tez robia takie rzadkie kupki? Bo kupka Amelki to wsiaka cala w pieluszke, taka jest wodnista. |
|
|
|
#695 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja Natalka też rzadkie kupki robi, ale pytałam pediatry- to norma więc się nie stresuj nimi ![]() Magflieg- nasze małe idą łeb w łeb- moja też 400 g przybrała przez 2 tygodnie ![]() teraz przynajmniej będę mogła do Twojej Emilki moją małą porównywać "osiągami" i przyrostami wagi itp.
|
|
#696 |
|
Zakorzenienie
|
mi pediatra też poleciła masaż by udroznić kanaliki, sól fizjologiczną, ale stwierdziła że to nie wystarczy, bo Piotrkowi aż sie oczka zalepiały i przepisała jeszcze kropelki. Poszłam do apteki kupić te kropelki, wzięłam jeszcze 10szt tej soli i nastawiłam się, że trochę zapłacę a tu... 3,56zł
i widzę już poprawęzaraz jadę do ginia, ale mam stresa! myślałam, że już po tylu wizytach w ciąży i porodzie będę chodzić wyluzowana, a tu taki stresik! ale chyba po prostu boję się bólu, bo po dzisiejszym długim spacerku całe krocze mnie boli
|
|
|
|
#697 |
|
Zadomowienie
|
Amaretta kochana widze Cie
jak tam Michalinka????????????
|
#698 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Ale mialam postow do nadrobienia. Chyba z 2 godz mi to zajeło.
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bardzo bym chciala ja nauczyc tylko na cycku bo juz na widok laktatora dostaje mdłosci... Juz pisze. Ledwo przebrnełam przez zaległosci ![]() Równo Od tygodnia jestesmy w domku. Coraz wiecej czasu mala jest aktywna, nie płacze ale tak sobie pojekuje, wzdycha sapie kwili itp. Zwłaszcza w nocy przez co ja jestem rano padaka bo czesto do niej w nocy wstaje jak głasniej zająknie. A do tego jeszcze karmienie o stałych porach 24, 3 , 6 i tak co 3 godz plus sciaganie pokarmu - w nocy raz koniecznie. No ale wy tez to znacie z autopsji. Moze tylko w łagodniejszej formie. ![]() W ciagu dnia staram sie zdrzemnac jak ona spi i albo ja taka niezorganizowana albo ona tyle uwagi wymaga bo mi niewiele czsu zostaje. Dzis pierwszy raz jakos tak mam wiecej czsu i weszlam na neta.
|
|
#699 |
|
Raczkowanie
|
Napisałam dziś smsa do Nabuko z zapytaniem "co tam u nich?"
Oto odpowiedź: "Hej kochane dwupaki i mamusie z maleństwami. Mam wyznaczoną cesarkę na poniedziałek rano, prawdopodobnie o godz. 8.00, co 2 godz. robią mi ktg i serce małej jest silne jak dzwon. Na USG potwierdzili przepuklinę i widzieli rozszczep. Czekamy...Wszystko wyjaśni się w poniedziałek. P.S. Cewnik zakładają bez znieczulenia! Pozdrawiam!"
|
#700 |
|
Zadomowienie
|
Amaretta super że już jesteście w domku i Misia tak szybo rośnie
![]() Jak znajdziesz większa chwilkę czasu to bardzo ładnie prosze o fotke Misi Nabuko powtórzę to tez tutaj - w poniedziałek jak tylko otworzę ślepka to zaciskam kciukasy
|
#701 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wizaż ![]() Z Gabrysią różnie. Ogólnie nie jest źle, choć Mała robi sceny a nie bierze sie to nawet z zazdrośći, tylko ona tak juz ma. jej życzenia sa na pierwszym miejscu i muszą być spełnione natychmiast a wiadomo jak jest przy maluszku. Maciuś wisi na cucu a Gabi domaga się włączenia bajki. Mówię, że za moment tata wróci ze sklepu, to jej włączy a ona się rozpłakuje, bo chce w tej chwili. Chce Małego przytulać. My mówimy najłagodniej na świecie, żeby robiła to ostrożnie a ona się rozpłakuje. Takie sytuacje nie sa częste. Teraz jak TŻ jest w domu, to dajemy rady, dziwelimy sie wszystkimi obowiązkami. Obawiam sie co będzie jak wróci do pracy za ponad tydzień Niepotrzebnie martwiłam się, ze Gabrysia będzie tęskniła jak będe w szpitalu. Świetnie radzili sobie beze mnie, ona nie tęskniła, mocniej zżyłą się z tatą a po moim powrocie interesował ją tylko brat a ze mna nawet się nie przywitała. Cytat:
![]() Witaj Amaretta |
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj Amaretta! Super, że już jesteście w domku On dziś starsznie marudny, chwilkę poje i zaraz pluje mi cyckiem. Mam nadzieję, że nie jest głodny. Ale dziś był trochę zwariowany dzień i mały jeżdził z nami samochodem rano i wieczorem, popołudniu byliśmy na długim spacerze, więc moze dla niego to trochę za dużo i dlatego taki rozdrażniony. Byłam u ginekologa. Ściągnął mi dwa szwy, które mnie ciągnęły, myślałam, że wyzionę tam ducha tak bolało Powiedział, że więcej mi nie ściągnie, bo one są już na błonach śluzowych i będzie bolało jeszcze bardziej, i mam czekać aż się wykruszą... no dobra ![]() miałam też usg dopochwowe byłam przerażona jak złapał za to urządzenie, ale nic nie bolało, jak badał mnie ręczie to też bez większego bólu. Muszę przyznać, że wydawało mi się, że jest TAM dość luźno Kurczę, mam nadzieję, że wszystko w miarę wróci do normy![]() w ramach antykoncepcji polecił mi minipigułki Azalia, słyszałyście coś o tych tabletach? |
|
|
|
|
#703 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Maciej też ma taki brzydki zaropiały bąbel na ramieniu , od tygodnia go ma. Tyle, że na początku był tylko czerwony a od wczoraj już z ropą.Dopajam synka tą laktoza, przez to mniej wisi na cycku, mam nadzieję,że żółtaczki szybko się pozbędziemy. |
|
|
|
|
#704 |
|
Rozeznanie
|
Kochane nie gniewajcie sie ze dopiero teraz ale SERDECZNIE GRATULUJE WSZYSTKIM NOWOROZPAKOWANYM MAMSIOM !!!!!!!!
Wiem ze rozumiecie ze trudno w niektóre dni znalezc czas na wizaz, dletego życze Wam grzeczniutkich i zdrowiutkich szkrabików i jak najmniej trosk. Na pewno wszystko bedzie sie dobrze ukladało a Wasz usmiech bedzie codziennie witał Wasze pociechy. Wiktorynka tez tak mialam z tym poceniem. Normalnie 3- 4 razy musialam sie w nocy przebierac bo pizamy mozna bylo wykrecac. Przeszlo mi po ok tygodniu. Z kazda noca bylo lepiej i lepiej az mi zupełnie przeszlo. Tez mi sie wydawalo ze to ta cala woda zgromadzona w ostatnim trymestrze (czytaj obrzeki) ze mnie schodzi. "Mamy butelkowe" ile tak mniej wiecej wasze pociechy zjadaja?
|
#705 |
|
Zadomowienie
|
cześć dziewczyny!
Amaretta-witaj po długiej nieobecności, suuuuuper,że wszystko powoli wraca do normy a mała przybiera na wadze... ja miałam wczoraj niezłe urwanie głowy,mała od 20 do 24.00 cały czas chciała jeść! już łzy napływały mi do oczu, bo ja tak strasznie mocno chcę jak najdłużej karmić piersią,a wczoraj wydawaly się one niemal puste... nie wiem czym to było spowodowane- czy tym,że mała więcej je, więcej potrzebuje, czy może mniejsza ilością pokarmu w piersiach???? zdołowana jestem strasznie!piję te herbatki Hipp'a na laktację, ale nie zauważyłam przyrostu pokarmu pomyslałam sobie ,że to może jakiś skok rozwojowy i w związku z tym mała potrzebuje więcej jedzenia, ale dlaczego tak nagle???może Wy macie jakieś sposoby na utrzymanie wystarczającej ilości mleczka w piersiach? p.s. wczoraj tez na wszelki wypadek kupiliśmy mleko Bebiko 1- wolę je mieć w szafce, niż skazywac małą na głodowanie
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
My dziś znow mieliśmy akcję od 3 rano... Już nie wiem, co mu jest. Pluje cyckiem, ciagle się pręży, puszcza bąki, płacze, ahhhh
też juz się zastanawiam czy mu ten mój pokarm może nie pasuje? Ale rano zjadł jednego cycka i nawet obyło się bez krzyków i płaczu. jeszcze kilka dni temu myślałam, że mi piersi popękają, tyle miałam pokarmu, a dziś sama się zastanawiam, czy mi go nie brakuje ale widzę, że ja nie jedna mam takie wątpliwości
|
|
|
|
#707 |
|
Raczkowanie
|
Ja w takiej sprawie. Bo mężuś przyniósł z pracy używany fotelik samochodowy od 0 do 13 kg z budką i z rączką, dziewczyna chce za niego 50 zł, fotelik jest w bardzo dobrym stanie, zero śladów użytkowania, Tylko ja mam dylemat, bo fotelik nie ma tej wkładki dla noworodka, tzn. tej obwódki na główkę, żeby się nie kiwała. Musi to być, czy niekoniecznie, bo już sama nie wiem?
|
#708 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki wielkie za wasze rady, naprawde sie przydaja i podnosza na duchu ze nie tylko ja mam takie problemy...
Dzisiaj w nocy Amelka ladnie spala nawet do 3 godz na dodatek jak jedna piers jej wystarczala to dzisiaj wyjadla z jednej i chwycila sie drugiej. Chyba ma okres wzrostowy ze az tyle potrzebuje. No i musze sie pochwalic ze kikut nam wczoraj odpadl Amarretta, ciesze sie ze masz juz swojego skarbusia w domku. Nabuko- w poniedzialek trzymamy za was kciukasy... |
|
|
|
#709 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczerze to mi się wydaje że ta wkładka jest bardzo potrzebna.Przynajmniej u nas |
|
|
|
|
#711 |
|
Raczkowanie
|
A fotelik wygląda tak....
Jest w nim wkładka ta czerwona pod plecki, ale to nie jest chyba to co powinno być dla noworodka??
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
Coś z tym wizażem nie tak. Nie otwierają się zdjęcia
![]() Ile wasze dzieciaczki robia kupek na dobę. Moje dziecię robi kupkę po każdym karmieniu, dodatkowo nie rzadko ma przy tym czkawkę, co go skutecznie wybudza ze snu. Dziś pierwszy raz był na świeżym powietrzu. Pół godziny na balkonie. Macius ma tydzień i 2 dni. Chyba nie za szybko
|
|
|
|
#713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#714 |
|
Zadomowienie
|
agnesj25, u nas mozna taka wkladke dokupic, ja mam takich kilka i np, jedna wkladam do lozeczka zeby mala na prosto glowke trzymala
http://www.toysrus.com/family/index....goryId=3225215 mam pytanie, jak czesto dajecie dzieciaczka te herbatki koperkowe? i po ile ml?
[/CENTER] Edytowane przez kaolinait Czas edycji: 2008-09-26 o 16:44 |
|
|
|
#715 |
|
Wtajemniczenie
|
wrocilismy z prawie 2h spacerku, jak dzis ladnie
![]() moj Antek robi kupe zazwyczaj przy kazdym karmieniu. mi siw wkladka do fotelika bardzo przydala. sorry, ze tak skrotowo, ale pisze jedna reka bo karmie. wysylam wszystkim wizazowym ciociom dzisiejsze usmiechy ![]() http://pl.youtube.com/watch?v=ez3bCzWvsdw
|
#716 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zobaczę co jeszcze z tą wkładką zrobię, na allegro sobie upatrzyłam, porozmawiam z TŻ jak wróci z pracy. Ale bardzo dziękuję za opinie!!
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
chyba tak ale tak mi żal tego mojego robaka...dziś co zjadł to mu się ulało, a i tak zjadał nawet nie całego cyca. Ale jak mi już walnął pawia na odległość, to stwierdziliśmy, że znów pojedziemy do szpitala. A w szpitalu powtórka z rozrywki: osłuchali, pomacali brzuszek i powiedzieli, że wszystko ok. Może ja za bardzo panikuję, ale naprawdę wolę dwa razy pojechać niepotrzebnie niż raz za mało... a i tak się umówilismy na wtorek na usg brzuszka, więc już będziemy wiedzieć, czy wszystko ok. Do kardiologa tez się umówilismy, termin na kwiecień Jaroszaniu fantastycznie się Antoś śmieje, cudo! dziewczyny, myślicie że mogłabym sobie strzelić Lecha bezalkoholowego? Czy lepiej nie ryzykować, po 1 bo on niby coś tam alkoholu ma, a po 2 piwko jest przecież gazowane i mogłoby to rozdrażnić Piotrka? a tak się pytam, bo mnie ochota dziś wzięła na zimne piwko, to chyba to słońce tak działa
|
|
|
|
#718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
on tez w 2 tyg zycia zaczal ulewac, dostal swoja pierwsza kolke, a takze zwrocil pod cisnieniem wszystko co zjadl, ponoc to normalne, narzady ucza sie trawic.. sprobuj podawac mu herbatke koperkowa na lyzecce, jest od 1 tyg zycia wiec smialo mozna ja podawac.. jesli naprawde bedzie juz zle z tymi kolkami, to popros pediatre o debridat, jest na recepte, a pomaga rewelacyjnie. Mozna tez podawac dziecku espumisan w mniejszej dawce, bo jest od 1 miesiaca zycia, a lekarze zalecaja by podawac nawet w 2 tygodniu tyle ze mniej niz zalecane.z naturalnych metod usuwania kolek to: kladzenie dzidziola na brzuszek, nagrzewanie suszarka brzuszka, masowanie, odbijanie po karmieniu, generalnie im wiecej sie dziecko odgazuje tym lepiej dla niego.
|
|
#719 | ||
|
Rozeznanie
|
Oświadczam uroczyście, ze dołączam do mam cycowo-butelkowych
Amaretto ciesze sie ze Twoja Misia juz tak ladnie przybrala . Moja Klara te same godziny sobie wybrala o 24, 3, 6. Wczoraj o 19ej po kapieli 2 godziny ja usypialam. Juz ledwo sie trzymalam na nogach. Po karmieniu klade ja do lozeczka a ona oczy jak 5 zł i nic. Za nic spac. Potem zasnela ale w nocy bylo to samo. Cytat:
. Za mna za to bigos chodzi ![]() Właśnie Żabulko i jak tam przytulanki??? Już były?? Powiedz nam czy czułaś, że jest "luźniej" ![]() ![]() Cytat:
Dziewczyny pozdrawiam serdecznie i ide sie polozyc na chwile przed kolejnym maratonem. |
||
|
|
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
sms od Mandarynki:
hej dzisiaj o 7.48 urodziłam synka 3850. poród koszmarny. dopiero po 16 godzinach zdecydowali się na cesarkę. pozdrowienia. mandarynka
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

. I nie wiem co jest grane. Mam stracha.
. Nie potrafię już określić dokłądnie o której się budzi bo sama do końca nie jestem obudzona
.
jak tam Michalinka????????????

Powiedział, że więcej mi nie ściągnie, bo one są już na błonach śluzowych i będzie bolało jeszcze bardziej, i mam czekać aż się wykruszą... no dobra