Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-08, 10:53   #3391
Jaga1111
BAN stały

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Napisane przez gosiunia22 Pokaż wiadomość
Tak, pierwsze

Dziewczyny, a ja mam do Was pytanie, z góry proszę się nie obrażac ale... Wasze dzieci były planowane?

To może zacznę Dla nas ciąża była zaskoczeniem. Zostały nam 3 miesiące do ślubu, wybraliśmy się na weekend majowy na Mazury. Zapomnieliśmy zabrac gumek, no i jak już doszło do zbliżenia, to stwierdziliśmy: raz kozie śmierc, tak szybko nie da się zajśc w ciążę, zaryzykujemy. Byliśmy wyluzowani, bo wiedzielśmy, że w razie ciąży i tak ślubu nie trzeba byłoby przekładac, planowaliśmy postarac się o dzidzusia 3 miesiące później. Moja kuzynka starała się od pół roku bez rezultatów, więc wydawało nam się, że tak szybko nie zajdę w ciążę, że to nie takie proste. Po zrobieniu testu byliśmy w szoku, bo dwa poprzednie pokazały jedną kreskę. Okazało się, że... do trzech razy sztuka Podsumowując: dzidziuś jest nieplanowany, ale wyczekiwany i bardzo się cieszę, że właśnie wtedy zaszłam w ciążę, bo po ślubie byc może byłabym podświadomie zestresowana każdym oczekiwaniem na miesiączkę.

Witajcie dizweczynki. Nasza dzidzia byla nie planowana akurat w tym momecie ale bardzo teraz kochana oczywiscie u nas bylo pelne zaskoczenie gdyz nie myslam ze przydazy nam sie to przed slubem stres,przygotowania itd.Ale sie talo a teraz jestem najszczesliwsza osoba na swiecie tylko cisagler boje sie ze znow zaczne krwawic......

Zanka Moglabys mnie wpisac na 1 stronke....mam oczekujacych na potomka dziekuje i pozdrawiam
Jaga1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 10:56   #3392
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jaga1111 Pokaż wiadomość

Zanka Moglabys mnie wpisac na 1 stronke....mam oczekujacych na potomka dziekuje i pozdrawiam
jasne, podaj wszystkie potrzebna dane

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 11:38   #3393
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
mój brzuch widać już bardzo, do tego tyłek mi urósł i biodra a i piersi chyba urosly, bo cholera mam na nich rozstępy

Mi jak do tej pory to urosł tylko brzuch no i troche piersi, rozstepow nie mam jeszcze nigdzie i mam nadzieje nie miec bo np moja mama ze mna nie miala ani jednego, a wszystko wskazuje ze moja ciaza bedzie podobna, czyli nie za duzy brzuch ,4 kg na plusie do 8 m-ca, zero rozstepow, i od razu po wyjsciu ze szpitala bez problemu wchodzila w swoje stare ciuchy a z czasem jeszcze schudła troszke tez tak chce! A musze sie pochwalic ze moja waga zaczyna nareszcie isc w gore poszla w gore az o 0,60 kg czyli 60 deko, no ale co.....wazne ze cos poszło, te 60 deko to pewnie jest dziecko, wody i lozysko bo maluch podobno w 19 tyg wazy 20 deko, czyli jak narazie przybiera na wadze ciaza a nie ja tylko martwia mnie te ruchy malucha dlaczego ja jeszcze prawie nic nie czuje !!! czasem mam wrazenie ze cos czuje ale jest to na tyle słabe i zadkie (1-2 na dzien) odczucia , bardzo lekkie, i to moze mi sie tylko wydawac! to pewnie ten przedciazowy wałek na brzuchu i zoladku amortyzuja te kopniaki albo mam lozysko na przodzie brzucha....ciekawe, w przyszły poniedziałek ide do lekarza..... jak ten czas sie ciagnie.....
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 14:33   #3394
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

buziaczek proooosze.... mowilam, ze i tak nie dojdziemy do porozumienia, bo mimo tych samych terminow kazda ma inny tydzien. Ja licze tak, jak zaczal mi liczyc moj lekarz, i zreszta moja mama tez. Skoro skonczylam 18 tygodni, to znaczy ze jestem w 19 (ktory trwa). A dzisiaj skonczylam 19ty, wiec wchodze w 20ty.

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 14:37   #3395
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość
buziaczek proooosze.... mowilam, ze i tak nie dojdziemy do porozumienia, bo mimo tych samych terminow kazda ma inny tydzien. Ja licze tak, jak zaczal mi lyczyc moj lekarz, i zreszta moja mama tez. Skoro skonczylam 18 tygodni, to znaczy ze jestem w 19 (ktory trwa). A dzisiaj skonczylam 19ty, wiec wchodze w 20ty.
No tak, to się zgadza. To tak samo, jak ja mam teraz dokładnie 16t7d ciąży, czyli:
- moja ciąża ma pełne 16 tygodni
- ja jestem w 17 tygodniu
- od jutra ciąża będzie miała 17 tygodni a ja będę w 18

dobrze myślę?
Charlotte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 14:40   #3396
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Cytat:
Tak, pierwsze

Dziewczyny, a ja mam do Was pytanie, z góry proszę się nie obrażac ale... Wasze dzieci były planowane?
Jak najbardziej planowane. Slub wzielismy we wrzesniu 2005 i moj maz chcial od razu dziecko, ja mu obiecalam ze w marcu 2009 bedziemy miec pierwsze. W listopadzie 2007 przestalam brac tabletki, przerzucilismy sie na gumki, w czerwcu mielismy zaczac sie starac. I wyglada na to, ze 'wystaralismy sie' w tydzien , az sie sama zdziwilam, ze zaplanowalam ciaze z 3letnim wyprzedzeniem wyglada na to, ze sie uda na marzec, zwlaszcza, ze mam OKROPNIE nieregularne miesiaczki, i za bardzo liczenie nie wchodzilo w gre.

Juleczka

Maleństwo

Stary 2008-10-08, 14:45   #3397
jastinada
Wtajemniczenie

GG do jastinada

Cytat:
buziaczek proooosze.... mowilam, ze i tak nie dojdziemy do porozumienia, bo mimo tych samych terminow kazda ma inny tydzien. Ja licze tak, jak zaczal mi liczyc moj lekarz, i zreszta moja mama tez. Skoro skonczylam 18 tygodni, to znaczy ze jestem w 19 (ktory trwa). A dzisiaj skonczylam 19ty, wiec wchodze w 20ty.
spicegirl dobrze piszesz,bo my ciężarne to jak już rozpoczniemy tydzień to już mówimy o tym rozpoczętym.I jak też tak mam,jestesm 14tydz1 dzień a mówię,że to już 15ty bo faktycznie tak jest.Ale rację ma buziaczekk też,że lekarze mówią tylko o skończonych tygodniach czyli w moim przypadku dla mojego doktora to jest 14tc.A ja już mówię 15tc,bo ja bym już chciała,żeby to był 38tc

dziewczynki a ile pochłaniacie płynów dziennie?bo ja tego widzę wogóle nie pilnuę i tak piję ok litr dziennie ...??

moje maleństwo
jastinada jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-08, 14:48   #3398
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Cytat:
Napisane przez Charlotte Pokaż wiadomość
No tak, to się zgadza. To tak samo, jak ja mam teraz dokładnie 16t7d ciąży, czyli:

dobrze myślę?
dobrze i tak nie ma co porownywac i ujednolicac liczenia, niech kazda sobie liczy, jak jej wygodnie, no bo po co liczyc tak samo? I tak pewnie niewiele z nas urodzi w terminie, a mnie akurat takie liczenie odpowiada, i lekarz podczas wizyty w poniedzialek sam powiedzial, ze za 2 dni zaczynam 20ty tydzien, wiec wazne, zeby mi sie liczenie z lekarza zgadzalo.
Mowie wam jak dzisiaj wreszcie 'ciezarnie' wygladam - kupilam rajstopy ciazowe i wreszcie mam na sobie sukienke (przed ciaza prawie codziennie chodzilam w sukienkach od paru lat, teraz musialam sie ze wzgledu na wygode przerzucic, ale tesknilam) taka odcinana pod biustem czerwona. Nie da sie ukryc hihi, no i walek juz mi sie nie wcina na wysokosci pepka, tylko w miare rowny 'spad' jest.

Juleczka

Maleństwo

Stary 2008-10-08, 14:51   #3399
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:

Oki licz jak chcesz kazda liczy tak jak lekarz liczy
Stary 2008-10-08, 14:53   #3400
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:

dobrze myślę?
A np wczoraj mialas 20 urodziny i od dzis leca ci 21 urodziny to jak ktos pyta ile masz lat to mowisz ze 20 czy 21 ? bo wg tego liczenia to chyba wiekszosc ludzi mowi ze ma 20 a nie 21 a ja np mowie 20 wiec skoro ja np mam dzis 19 t 5 d to mowie ze jestem w 19 tygodniu a 20 mi sie zbliza, ale niewazne kazda liczy wg siebie jak jej pasuje - koniec tematu bo i tak to wszystko sie nie zgadza ze soba a kazdy lekarz liczy po swojemu i pacjentka liczy tak jak lekarz wiec koniec z tym liczeniem.... moj lekarz liczy tak tak: na ostatniej wizycie mialam 17 t 4 d wiec lekarz zapisal w ksiazeczce ciazy ze badanie odbyło sie w 17 tygodniu a nie 18 bo licza sie tygodnie skonczone a nie zaczete
Stary 2008-10-08, 14:54   #3401
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Cytat:
dobrze i tak nie ma co porownywac i ujednolicac liczenia, niech kazda sobie liczy, jak jej wygodnie, no bo po co liczyc tak samo? I tak pewnie niewiele z nas urodzi w terminie, a mnie akurat takie liczenie odpowiada, i lekarz podczas wizyty w poniedzialek sam powiedzial, ze za 2 dni zaczynam 20ty tydzien, wiec wazne, zeby mi sie liczenie z lekarza zgadzalo.
Mowie wam jak dzisiaj wreszcie 'ciezarnie' wygladam - kupilam rajstopy ciazowe i wreszcie mam na sobie sukienke (przed ciaza prawie codziennie chodzilam w sukienkach od paru lat, teraz musialam sie ze wzgledu na wygode przerzucic, ale tesknilam) taka odcinana pod biustem czerwona. Nie da sie ukryc hihi, no i walek juz mi sie nie wcina na wysokosci pepka, tylko w miare rowny 'spad' jest.
O właśnie, rajstopy, bo też akurat dzisiaj miałam iść sobie kupić (ale nie chciało mi się ). Powiedz mi, one sa wycięte POD brzuch, czy maja jakąś gumę NA brzuch jak spodnie? Bo ja myślałam jeszcze niedawno, że cała ciążę będę mogła chodzić w normalnych rajstopach bo przecież są rozciągliwe, no ale okazuje się, że jednak cisną w brzuch i jest mi w nich niewygodnie. Te ciążowe są wygodniejsze?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-08, 14:56   #3402
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
A np wczoraj mialas 20 urodziny i dzis leca mi 21 urodziny to jak ktos pyta ile masz lat to mowisz ze 20 czy 21 ? bo wg tego liczenia bo powinno sie mowic 21 ale niewazne kazda liczy wg siebie jak jej pasuje - koniec tematu bo i tak to wszystko sie nie zgadza ze soba
No ja mówię, że mam 20 lat, lub że leci mi już 21 rok. Ja przedwczoraj skończyłam 27 i leci mi już 28-y

Cytat:
wiec skoro ja np mam dzis 19 t 5 d to mowie ze jestem w 19 tygodniu a 20 mi sie zbliza, ale niewazne kazda liczy wg siebie jak jej pasuje - koniec tematu bo i tak to wszystko sie nie zgadza ze soba a kazdy lekarz liczy po swojemu i pacjentka liczy tak jak lekarz wiec koniec z tym liczeniem
Moim zdaniem wszyscy liczą tak samo, nie można inaczej liczyć ciąży, ciąża to ciąża, musi być tak samo liczona. Tylko myli sie pojęcia, jak ciąża ma już 19 tygodni (skończone) to kobieta jest w 20 tygodniu, ale ma skończony 19. Nie można powiedzieć, że kobieta jest w 19, bo przecież 19 już się skończył i z niego "wyszła", już w nim nie jest. Mój lekarz jak go pytam, który to tydzień, też mówi: 19. A na kolejne pytanie "czyli jestem w 20, tak?" odpowiada że tak. Ale w karcie ciąży napisałby 19, bo medycznie liczą sie te skończone, w których już się nie jest, bo już się je przeszło szczęśliwie
Stary 2008-10-08, 14:57   #3403
Sznapi
Raczkowanie

Ja to licze jak moja polozna jestem w 19 t i 2d czyli 19 tydzien.
Co do plynow to ja tez nie pilnuje, nigdy nie lubilam pic teraz zaczynam miec zachcianki na sok pomidorowy wczesniej to nie moglam sie na niego patrzec. Moja dzidzia wkoncu tak kopie ze nawet moj mezus poczul jak polozyl reke na brzuchu a juz myslalam ze cos ze mna nie tak, bo ruchy poczulam dopiero 4 dni temu, wczesniej to tylko mi sie wydawalo (a moze to dzidzia juz sie krecila)
Slonecznego dnia zycze
A i tak mniej niż jutro..."
Sznapi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 14:59   #3404
Amparo
Raczkowanie

Cytat:
A np wczoraj mialas 20 urodziny i dzis leca mi 21 urodziny to jak ktos pyta ile masz lat to mowisz ze 20 czy 21 ? bo wg tego liczenia bo powinno sie mowic 21 ale niewazne kazda liczy wg siebie jak jej pasuje - koniec tematu bo i tak to wszystko sie nie zgadza ze soba
Hihi, ja bym powiedziała, że mam (skończone) 20 lat, ale jestem w 21 roku życia
Innymi słowy moja ciąża ma skończone 15 tygodni, a jestem w 16 tygodniu. Rozmawiając z lekarzami używam pierwszego określenia, na prywatny użytek - drugiego. Ale tak jak piszecie, w gruncie rzeczy to nie jest takie ważne, prawda?

Za chwilę wychodzę z pracy i jadę do domu. Męczący był ten dzisiejszy dzień. Miłego popołudnia i wieczoru
Amparo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 15:04   #3405
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

A tak z innej beczki - wiecie może jak można dostać sepsy, to znaczy jak jej uniknąć lub starać się uniknąć? Skąd się ona bierze?

Dzisiejszy artykuł z Onetu:

Do tragicznego zdarzenia doszło w Specjalistycznym Szpitalu Ginekologiczno-Położniczym w Wałbrzychu. Kilka dni temu z powodu sepsy zmarła tam kobieta w ciąży - donosi gazeta.pl.
37-letnia kobieta od dwóch tygodni przebywała w szpitalu na oddziale patologii ciąży. Była w szóstym lub siódmym tydodniu ciąży.

Lecz stan kobiety gwałtownie się pogorszył. Doszło do sepsy, czyli ogólnoustrojowego zakażenia organizmu. Lekarzom nie udało się uratować pacjentki - informuje gazeta.pl.

Sprawą zajęła się prokuratura i na jej zlecenie będzie przeprowadzona sekcja zwłok zmarłej.
Stary 2008-10-08, 15:23   #3406
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Cytat:
O właśnie, rajstopy, bo też akurat dzisiaj miałam iść sobie kupić (ale nie chciało mi się ). Powiedz mi, one sa wycięte POD brzuch, czy maja jakąś gumę NA brzuch jak spodnie? Bo ja myślałam jeszcze niedawno, że cała ciążę będę mogła chodzić w normalnych rajstopach bo przecież są rozciągliwe, no ale okazuje się, że jednak cisną w brzuch i jest mi w nich niewygodnie. Te ciążowe są wygodniejsze?
Bardzo wygodne sa. A ten sciagacz z takiej grubszej 'siateczki' siega az do biustu, wiec fajnie, bo nic sie nie zwija. Mysle, ze teraz mi siega do biustu, bo mam brzuch maly, potem pewnie gdzies w polowie brzucha sie skonczy, tak wynika ze zdjecia na opakowaniu. Ale wygodne

Juleczka

Maleństwo

Stary 2008-10-08, 15:43   #3407
raspberry69
Zakorzenienie

Kiedy ja mialam swoje pierwsze usg wyszlo ze jestem w 6 tygodniu i 1 dzien. Lekarz powiedzil mi ze to juz 7 tydzien I chyba tak juz pozostalo i ja tez tak licze.

Ja przywiozlam sobie rajstopy z UK i nawet ich jeszcze nie otorzylam, az zaraz polece i z ciekawosci zerkne co tam mam w tej paczce
Stary 2008-10-08, 17:27   #3408
lachkasia
Zadomowienie

GG do lachkasia Send a message via Skype™ to lachkasia

Cytat:
czy wy macie badania ginekologiczne na waszych wizytach comiesiecznych?? J amialam tylko na pierwszej, jeszcze przed pierwszym usg, pap-smear (taka paleczke wsadzaja) i szyjke macicy sprawdzali grubosc. To bylo na poczatku lipca, od tej pory nikt mnie rozebranej nie widzial.
tak, ja mialam zawsze, ale teraz, na ostatniej miałam tylko usg. Gratuluję dziewczynki, ja też skrycie marzę o panieneczce

Cytat:
Napisane przez Wiolka1984 Pokaż wiadomość
A ja wróciłam od lekarza i wszystko w porządku. dzidziuś rośnie, jest dość duży. z usg wygląda na 13 tydzień, pewnie po tatusiu wiercił sie ze hoho . jak sobie tak popatrzyłam na niego to sie uspokoiłam i nabrałam sił na kolejne 3 tyg do nastepnej wizyty.
dziewczyny mam takie pytanie jakie witaminy zażywacie po 12,13 tygodniu?
zakupiłam przed kilkoma dniami prenatal classic, we wcześniejszej ciąży też na nim jechałam i wyhodowałam klocka 3800

Cytat:
U nas było... cóż wciąż chorowałam na zapalenia przydatków i lekarze mówili, że będą trudności z zajściem. No więc, pomyśleliśmy, że skoro mamy przez rok próbować to zaczynamy no i w walentynki podjęliśmy decyzję, a za miesiąc już byłam w ciąży, byliśmy w szoku i cieszyliśmy sie jak gwizdek Niestety 27 marca 06 nasza fasolka odeszła. szpital i w ogole, powiedzieli, że za 3 m-ce możemy sie starać znowu. Znajoma podpowiedziała, że 100 po poronieniu to strzal w 10. To prawda Nikuś urodził sie równo w rok po poronieniu27 marca 07. Choć nie obyło się bez szpitala, podtrzymania itp. Drugiego dzidziusia planowaliśmy, żeby urodził się dwa lata po pierwszym. No i wpadliśmy w walentynki tylko w 6 tc znowu poroniłam Ten raz nie był planowany, po prostu jeszcze miałam rozregulowane cykle po porodzie. No i 22 lipca całkiem świadomie poczęliśmy dzidziusia Leci mi wlaśnie 14 tc, i już wiem, że skoro przetrwałam krytyczny 6 tydzień, wsio będzie ok

Ale Wam opisałam..mam nadzieję, że nie zanudziałam.

Cytat:
Napisane przez McKinley Pokaż wiadomość
A, zapomniałam, że mam do Was dziewczyny jeszcze jedno pytanko. Bo tak czytam i czytam Wasze posty i cały czas jest mowa o usg... Ile razy już miałyście robione usg? Ja jestem teraz w 14 tc i jak na razie miałam robione tylko raz i to dlatego, że miałam silne zatrucie i pojechałam do szpitala i tam mi zrobili usg ale bez pomiarów płodu itp. Chciałam tylko sprawdzić czy maleństwu nic się nie stało. Zastanawiam się czy to nie za mało razy. A jak to jest z Wami?
Teraz mialam tylko 2 usg, w 5 i 12 tygodniu.

Cytat:
Napisane przez Amparo Pokaż wiadomość
Miałam do tej pory jedno USG - genetyczne na początku 13 t.c. Jeśli mi się uda, to spróbuję wkleić zdjęcie z tego usg i aktualne zdjęcia brzuszka (końcówka 15 t.c.)
Dzidziuś fajowy, jak fajnie ułożył się do zdjęcia A brzuś ładniutki, taki ciążowy.
lachkasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 18:16   #3409
Jaga1111
BAN stały

Zanka moje danie Jaga1111(Jagoda, 22lata,Krakow) 05.03.2009 Jaśminka,Helenka,Alicja lub Julian,Filip,Ksawert pozdrawiam
Jaga1111 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-08, 18:22   #3410
Judy_21
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, pierwsze

Jak najbardziej planowane Ja trułam o dziecko juz drugi rok, więc TŻ w końcu dał sie namówić, dwa miesiące starania (koleżanka powiedziała, że powinniśmy co dwa, trzy dni się starać i w końcu się udało w dzień urodzin naszego syna, śmiejemy się, że daliśmy mu najwspanialszy prezet urodzinowy
Cytat:
Napisane przez Amparo Pokaż wiadomość
Miałam do tej pory jedno USG - genetyczne na początku 13 t.c. Jeśli mi się uda, to spróbuję wkleić zdjęcie z tego usg i aktualne zdjęcia brzuszka (końcówka 15 t.c.)
Śliczne dzidzi i brzuszek
Cytat:
tak to ja dzidziuś leżał z główką wciśniętą w taki dołek
zaznaczyłam to w paincie, może kiepsko, ale zauważycie, że brzuszkiem leży na takim wypukłym, a główkę ma wciśniętą gdzieś tam, jak tam by uciskał cały czas jak będzie rósł to będzie naciskał na pęcherz moczowy (tam gdzie strzalki) co może prowadzić do skracania szyjki...
mam nadzieję, że rozumiecie
Rozumiemy, rozumiemy
Cytat:
No ja mówię, że mam 20 lat, lub że leci mi już 21 rok. Ja przedwczoraj skończyłam 27 i leci mi już 28-y
No to wszystkiego najlepszego!!!!!!!!

WDF

93...83...73...70...65...63

-28 kg

Judy_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 20:31   #3411
gosiunia22
Zadomowienie

Charlotte, liczę tydzień ciąży tak samo, jak Ty WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO, moja równolatko
Spicegirl, to jest coś takiego, jak rajstopy ciążowe??? Super! Bo ostatnio nacinałam gumkę (w zwykłych) nożyczkami... Gdzie takie cudo można kupic?
Amparo, uroczy brzuszek i świetne usg - wszystko widac!

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 20:38   #3412
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Cytat:
Spicegirl, to jest coś takiego, jak rajstopy ciążowe??? Super! Bo ostatnio nacinałam gumkę (w zwykłych) nożyczkami... Gdzie takie cudo można kupic?
No ja kupilam w sklepie z odzieza ciazowa, tam gdzie stringi ciazowe
Aha, i wlasnie rajstopy rozdarlam, na szczescie wysoko (zahaczylam o krzeslo). Czemu ja nigdy nie moge ubrac jednej pary rajstop kilka razy? No czemu? I jak ja mam corke nauczyc, zeby tak nie darla rajstop jak ja?
Po pracy jade znowu ogladac domy

Juleczka

Maleństwo

Stary 2008-10-08, 20:51   #3413
gosiunia22
Zadomowienie

Ja to samo - 10 min i po rajstopach Ostatnio pękły mi na stopie w kościele, na ślubie u znajomych. Do wesela nie dotrwały

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 21:19   #3414
jastinada
Wtajemniczenie

GG do jastinada

Cytat:
!
u nas można było kupic w sumie cały komplet odzieży ciążowej z bielizną na czele w H&M. W niemal każdym H&M jest segment z ubraniami dla ciężarnych.

moje maleństwo
Stary 2008-10-08, 23:05   #3415
memi
Rozeznanie

Poczulam ruchy!!!!

Dzis u mnie 19tydzien 1 dzien, czyli zaczety 20 tydzien. Ja licze jakby do przodu na swoj prywatny uzytek, jak ide do gina to i tak podaje mu date z dniami- on soibe to sam przelicza- jeden liczylby to jako 19, drugi jako 20 tydzien. Dlaczego licze jako 20? Jak mialam 8 lat i 3 miesiace to mowilam, ze mam 9 lat; jak mam teraz 25 lat i 3 mce to mwie, ze mam 25... Tak naprawde nie ma to wiekszego znaczenia, grunt, ze jest to 19 tydzien i 1 dzien. ( ja licze dni od 1 do 7, nie jak spicegirl od 0 do 6, ale to tez jest chyba kewstia wygody i jak kto woli).

20 tydzien leci a NIKT nie widzi, zem ciezarna (tzn obcy ludzie, najbardziej mnie smieszy jak mowie ludziom z roku, z ktorymi sie nie widzialam kilka miesiecy- robia taaaakie oczy i nie chca wierzyc)... podobna brzuch zaczyna rosnac miedzy 20 a 30 tyg najbardziej, wiec spokojnie

Dzis sobie kupilam ponczochy przeciwzylakowe (mam sklonnosci po mamie), bo juz zauwazylam, ze choc jeszcze nie mam zylakow to mi widac zyly pod skora na nogach. Maja one za zadanie uciskac nogi w odpowiedni sposob- tak by krew odplywala z nog- ale nie przez zyly powierzchowne i nie powstawaly zylaki. Sa to najdrozsze ponczochy jakie w zyciu kupilam- 57zl, wloskie, ale wolalam zainwestowac, bo obciazenie genetyczne i rodzaj pracy podwyzszaja mi ryzyko wystapienia zylakow.
Zobaczymy, jak sie spisza.

Mi sie ostatnio skonczyl magnez i feminatal N (na poczatku ciazy bralam metafoline, ale na ten feminatal z dha juz sie nie dalam nabrac- tylko kwas foliowy ma udowodnione dzialanie, wiec na przekor reklamie kupilam zwylke witaminki), nie bralam przez kilka dni i od razu zaczelam miec skurcze lydek w nocy . A kawy pijam bardzo bardzo malo.

Co do konfliktu serologicznego to ostatnio zaopatrzylam sie w nowa wiedze:
- kazda matka Rh (-) po poronieniu, usunieciu ciazy ektopowej (pozamacicznej), porodzie powinna otrzymac Immunoglobuline anty-D do 72 godzin po porodzie. Jak jest krwawienie w trakcie ciazy- to po tym krwawieniu, tez do 72 godzin. Generalnie chodzi o to by po kazdym kontakcie krwi dziecka z krwia matki byla ta immunoglobulina podana.
-jesli ojciec jest tez Rh(-) to nie bedzie konfliktu serologicznego, bo dziecko w tym wypadku tez musi byc Rh(-). takze nie ma potrzeby podawania immunoglobuliny. Inna sprawa, ze nie zawsze ojciec deklarowany przez matke jest ojcem biologicznym ( w praktyce nie wiem jak sie do tego podchodzi).. Jakby ktos mial jakies pytania, to sluze rada na PW, bo nie chce juz tu robic przydlugiego wywodu na forum

Jeszcze tylko powiem, ze u nas dzidzius byl planowany ( jak siegam pamiecia to jeszcze za dawnych czasow studenckich), prace trwaly 3mce. Po pierwszych dwoch, gdy mielismy stresujacy okres w zyciu i malo ochoty na prace , wyrzucilam wszystkie wykresy, przestalam mierzyc temperature, nie wiedzialam dokladnie , kiedy mam dni plodne- bylo fajnie i udalo sie (bylismy oboje zaskoczeni).
memi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 23:17   #3416
memi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez McKinley Pokaż wiadomość
A, zapomniałam, że mam do Was dziewczyny jeszcze jedno pytanko. Bo tak czytam i czytam Wasze posty i cały czas jest mowa o usg... Ile razy już miałyście robione usg? Ja jestem teraz w 14 tc i jak na razie miałam robione tylko raz i to dlatego, że miałam silne zatrucie i pojechałam do szpitala i tam mi zrobili usg ale bez pomiarów płodu itp. Chciałam tylko sprawdzić czy maleństwu nic się nie stało. Zastanawiam się czy to nie za mało razy. A jak to jest z Wami?
W Polsce usg przed 10 tyg ciazy robi sie tylko ze wskazan medycznych- jak cos sie stanie ( krwawienie, plamienie, bole brzucha, za niska beta...)
Obowiazkowo robi sie:
miedzy 11-14tc
miedzy 18 a 22tc
miedzy 28 a 32 tc

Sa to wytycznie polskiego tow. ginekologicznego. wiecej na stronie
www.gpsk.am.poznan.pl/rekomendacje/rekomendacjausg.htm

Dotyczy to usg panstwowego, w sektorze prywatnym jest wolna amerykanka- na zyczenie pacjentki.
Moim zdaniem najwazniejsze jest miec zaufanie do lekarza. Jesli nie masz do niego zaufania, to bez wzgledu na to, czy jest on kompetentny czy nie- nie bedziesz miala poczucia komfortu.

Ja mam badanie gin na kazdej wizycie, bo tak jest w Polsce , i przyznam ,ze czuje sie z tym bezpieczniej. Pap-smear to po prostu cytologia. Ja mialam 4mce przed zajsciem w ciaze, wiec mi nie powtarzano (ale musialam przyniesc xero wyniku, zeby wpisali do karty ciazy).

Ja sie myje 2x dziennie, podmywam sie jak przed ciaza, plynem ziaja lub mydlem.Do tego wkladki, . Na grzybki nie ma za bardzo rady- zmienia sie mikrosrodowisko pochwy (znow te hormony) i to jest przyczyna infekcji. Te grzybki najczesciej mamy caly czas, tylko w ilosci nie powodujacej infekcji- jak sa dogodne warunki do rozwoju, to zaczynaja sie one namnazac. Basen wg mnie niewiele na to wplywa. Nie wolno przemywac pochwy (nigdy!, nawet poza ciaza) w srodku, bo wypluczemy korzystne bakterie kwasu mlekowego. Trzeba myc miedzy wargami sromowymi (przedsionek pochwy) , bo tam sie zbiera wydzielina, tworzac tzw. mastke.
memi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 05:50   #3417
jastinada
Wtajemniczenie

GG do jastinada

Memi słoneczko,dobrze że Cię mamy,zawsze coś na prawdę konkretnego napiszesz

moje maleństwo
Stary 2008-10-09, 07:24   #3418
zanka205
Zakorzenienie

dzień dobry Mamuśki
ja dziś idę do lekarza i jak zwykle się denerwuję
wczoraj bylismy z mężem u moich rodziców i upiekliśmy karpatkę, miałam rzucić słodycze, bo za bardzo tyję, ale nie mogłam się powstrzymać
teraz płaczę, że jestem gruba, brzydka i głupia

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 07:54   #3419
Anvi
Raczkowanie

zanka nie gruba, brzydka i głupia tylko apetycznie (jak to powiedziała jastinada) ciążowa Kochana, po ciąży linia sama o sobie zadba Głowa do góry! To jest jedyny czas kiedy czasami moza sobie na jakieś kulinarne szaleństwo pozwolić hmmm....a karpatka dobra była?

jastinada przeczytałam właśnie twój post o drobnych kryzysach w związku - mam nadzieje że teraz jest juz lepiej i tak pozostanie. Ale takie kryzysy przed wielkimi zmianami (a dziecko taką właśnie będzie...) dotyczą i facetów i kobiet! Może twój mąż potrzebuje czasu żeby wszystko sobie poukładac w głowie, oswoic się ze zmianami w życiu - stąd te małe kryzysy czasami. U nas w związku ja mam... tak! Bo ja zawsze byłam strasznie dzika, niezależna i bałam się stabilizacji Długo dorastałam do decyzji o malżeństwie i mimo że dzidzi u nas planowane, nieraz siedzę w wannie i płaczę małżonowi w ramię - a co jak sobie nie poradzę? co jak utknę w domu i nic juz w życiu nie osiągnę? i takie tam... Ten typ tak ma Ale powoli wszytsko mi się w glowie układa I to nie przejaw niedojrzałości ale osobowości i charakteru (i hormonów? )... Bedzie dobrze - bądź cierpliwa i daj mu czas

memi hurra! Niech "rybka" jak najczęściej daje o sobie znać!

spicegirl powodzenia z domem! (i z kolejną parą rajstop )

A ja kurcze koszmarnie chora jestem.... dzis jeszcze do pracy muszę ale jutro zostanę w domu...nie mam już siły - kocyk, herbatka, czosnek (fuj!!) i może jakoś przejdzie...

Miłego dnia!
Anvi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 08:00   #3420
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Dzień dobry wszystkim

Cytat:
No ja kupilam w sklepie z odzieza ciazowa, tam gdzie stringi ciazowe
Aha, i wlasnie rajstopy rozdarlam, na szczescie wysoko (zahaczylam o krzeslo). Czemu ja nigdy nie moge ubrac jednej pary rajstop kilka razy? No czemu? I jak ja mam corke nauczyc, zeby tak nie darla rajstop jak ja?
Po pracy jade znowu ogladac domy
A kiedy przeprowadzka? Nas czeka w styczniu, mieszkanie mamy już kupione, tylko czekamy aż lokatorzy będą mogli się wyprowadzić

Cytat:
dzień dobry Mamuśki
ja dziś idę do lekarza i jak zwykle się denerwuję
wczoraj bylismy z mężem u moich rodziców i upiekliśmy karpatkę, miałam rzucić słodycze, bo za bardzo tyję, ale nie mogłam się powstrzymać
teraz płaczę, że jestem gruba, brzydka i głupia
Na pewno wszystko będzie w najlepszym porządeczku. Ja idę w poniedziałek, i też już się denerwuję, choć wiem, że musi być ok A dzisiaj byłam na pobraniu krwi i boli mnie ręka. Leciało ze mnie jak nigdy, aż pluskało w probówce, to pewnie przez tę zwiększoną ilość krwi w organiźmie?
A wczoraj też miałam fazę, że jestem brzydka i gruba, mężuś mnie próbował przekonać, że nie, ale ja i tak wiedziałam swoje

Cytat:
Napisane przez memi Pokaż wiadomość
Poczulam ruchy!!!!
GRATULACJE!!!!!! Ja na swoje czekam z niecierpliwością!

Judy_21, gosiunia 22 - Dzięki za życzenia urodzinowe

A wiecie, że ja od początku ciąży nie miałam jeszcze takiego zwykłego badania ginekologicznego???!!!??? Miałam raz cytologie i to wszystko, tak to tylko USG i konsultacje.. mogłybyście napisać, co sprawdzają podczas badania ginekologicznego w ciąży, czy to jest bardzo ważne? Poproszę swojego lekarza, żeby na najbliższej wizycie mnie zbadał, ale muszę mieć argument (wiedzieć po co)...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości