|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3391 | |
BAN stały
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
Witajcie dizweczynki. Nasza dzidzia byla nie planowana akurat w tym momecie ale bardzo teraz kochana oczywiscie u nas bylo pelne zaskoczenie gdyz nie myslam ze przydazy nam sie to przed slubem stres,przygotowania itd.Ale sie talo a teraz jestem najszczesliwsza osoba na swiecie ![]() ![]() Zanka Moglabys mnie wpisac na 1 stronke....mam oczekujacych na potomka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi jak do tej pory to urosł tylko brzuch ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3394 |
Zadomowienie
|
buziaczek proooosze.... mowilam, ze i tak nie dojdziemy do porozumienia, bo mimo tych samych terminow kazda ma inny tydzien. Ja licze tak, jak zaczal mi liczyc moj lekarz, i zreszta moja mama tez. Skoro skonczylam 18 tygodni, to znaczy ze jestem w 19 (ktory trwa). A dzisiaj skonczylam 19ty, wiec wchodze w 20ty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3395 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- moja ciąża ma pełne 16 tygodni - ja jestem w 17 tygodniu - od jutra ciąża będzie miała 17 tygodni a ja będę w 18 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3396 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3397 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dziewczynki a ile pochłaniacie płynów dziennie?bo ja tego widzę wogóle nie pilnuę i tak piję ok litr dziennie ...?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3398 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mowie wam jak dzisiaj wreszcie 'ciezarnie' wygladam - kupilam rajstopy ciazowe i wreszcie mam na sobie sukienke (przed ciaza prawie codziennie chodzilam w sukienkach od paru lat, teraz musialam sie ze wzgledu na wygode przerzucic, ale tesknilam) taka odcinana pod biustem czerwona. Nie da sie ukryc hihi, no i walek juz mi sie nie wcina na wysokosci pepka, tylko w miare rowny 'spad' jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oki licz jak chcesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3401 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3402 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3403 |
Raczkowanie
|
Ja to licze jak moja polozna jestem w 19 t i 2d czyli 19 tydzien.
Co do plynow to ja tez nie pilnuje, nigdy nie lubilam pic ![]() ![]() Slonecznego dnia zycze ![]()
#3404 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Innymi słowy moja ciąża ma skończone 15 tygodni, a jestem w 16 tygodniu. Rozmawiając z lekarzami używam pierwszego określenia, na prywatny użytek - drugiego. Ale tak jak piszecie, w gruncie rzeczy to nie jest takie ważne, prawda? Za chwilę wychodzę z pracy i jadę do domu. Męczący był ten dzisiejszy dzień. Miłego popołudnia i wieczoru ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3405 |
Wtajemniczenie
|
A tak z innej beczki - wiecie może jak można dostać sepsy, to znaczy jak jej uniknąć lub starać się uniknąć? Skąd się ona bierze?
Dzisiejszy artykuł z Onetu: Do tragicznego zdarzenia doszło w Specjalistycznym Szpitalu Ginekologiczno-Położniczym w Wałbrzychu. Kilka dni temu z powodu sepsy zmarła tam kobieta w ciąży - donosi gazeta.pl. 37-letnia kobieta od dwóch tygodni przebywała w szpitalu na oddziale patologii ciąży. Była w szóstym lub siódmym tydodniu ciąży. Lecz stan kobiety gwałtownie się pogorszył. Doszło do sepsy, czyli ogólnoustrojowego zakażenia organizmu. Lekarzom nie udało się uratować pacjentki - informuje gazeta.pl. Sprawą zajęła się prokuratura i na jej zlecenie będzie przeprowadzona sekcja zwłok zmarłej. |
![]() ![]() |
![]() |
#3406 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3407 |
Zakorzenienie
|
Kiedy ja mialam swoje pierwsze usg wyszlo ze jestem w 6 tygodniu i 1 dzien. Lekarz powiedzil mi ze to juz 7 tydzien
![]() Ja przywiozlam sobie rajstopy z UK i nawet ich jeszcze nie otorzylam, az zaraz polece i z ciekawosci zerkne co tam mam w tej paczce ![]()
#3408 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale Wam opisałam..mam nadzieję, że nie zanudziałam. Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3409 |
BAN stały
|
Zanka moje danie Jaga1111(Jagoda, 22lata,Krakow) 05.03.2009 Jaśminka,Helenka,Alicja lub Julian,Filip,Ksawert pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3410 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No to wszystkiego najlepszego!!!!!!!!
![]() ![]() |
![]() |
#3411 |
Zadomowienie
|
Charlotte, liczę tydzień ciąży tak samo, jak Ty
![]() ![]() Spicegirl, to jest coś takiego, jak rajstopy ciążowe??? Super! Bo ostatnio nacinałam gumkę (w zwykłych) nożyczkami... ![]() Amparo, uroczy brzuszek i świetne usg - wszystko widac!
#3412 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aha, i wlasnie rajstopy rozdarlam, na szczescie wysoko (zahaczylam o krzeslo). Czemu ja nigdy nie moge ubrac jednej pary rajstop kilka razy? No czemu? I jak ja mam corke nauczyc, zeby tak nie darla rajstop jak ja? Po pracy jade znowu ogladac domy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3413 |
Zadomowienie
|
Ja to samo - 10 min i po rajstopach
![]() ![]()
#3414 |
Wtajemniczenie
|
u nas można było kupic w sumie cały komplet odzieży ciążowej z bielizną na czele w H&M. W niemal każdym H&M jest segment z ubraniami dla ciężarnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3415 |
Rozeznanie
|
Poczulam ruchy!!!!
![]() Dzis u mnie 19tydzien 1 dzien ![]() ![]() 20 tydzien leci a NIKT nie widzi, zem ciezarna (tzn obcy ludzie, najbardziej mnie smieszy jak mowie ludziom z roku, z ktorymi sie nie widzialam kilka miesiecy- robia taaaakie oczy i nie chca wierzyc ![]() ![]() Dzis sobie kupilam ponczochy przeciwzylakowe (mam sklonnosci po mamie), bo juz zauwazylam, ze choc jeszcze nie mam zylakow to mi widac zyly pod skora na nogach. ![]() Zobaczymy, jak sie spisza. Mi sie ostatnio skonczyl magnez i feminatal N (na poczatku ciazy bralam metafoline, ale na ten feminatal z dha juz sie nie dalam nabrac- tylko kwas foliowy ma udowodnione dzialanie, wiec na przekor reklamie kupilam zwylke witaminki), nie bralam przez kilka dni i od razu zaczelam miec skurcze lydek w nocy ![]() Co do konfliktu serologicznego to ostatnio zaopatrzylam sie w nowa wiedze: - kazda matka Rh (-) po poronieniu, usunieciu ciazy ektopowej (pozamacicznej), porodzie powinna otrzymac Immunoglobuline anty-D do 72 godzin po porodzie. Jak jest krwawienie w trakcie ciazy- to po tym krwawieniu, tez do 72 godzin. Generalnie chodzi o to by po kazdym kontakcie krwi dziecka z krwia matki byla ta immunoglobulina podana. -jesli ojciec jest tez Rh(-) to nie bedzie konfliktu serologicznego, bo dziecko w tym wypadku tez musi byc Rh(-). takze nie ma potrzeby podawania immunoglobuliny. Inna sprawa, ze nie zawsze ojciec deklarowany przez matke jest ojcem biologicznym ( w praktyce nie wiem jak sie do tego podchodzi).. Jakby ktos mial jakies pytania, to sluze rada na PW, bo nie chce juz tu robic przydlugiego wywodu na forum ![]() Jeszcze tylko powiem, ze u nas dzidzius byl planowany ( jak siegam pamiecia to jeszcze za dawnych czasow studenckich), prace trwaly 3mce. Po pierwszych dwoch, gdy mielismy stresujacy okres w zyciu i malo ochoty na prace , wyrzucilam wszystkie wykresy, przestalam mierzyc temperature, nie wiedzialam dokladnie , kiedy mam dni plodne- bylo fajnie i udalo sie (bylismy oboje zaskoczeni). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3416 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Obowiazkowo robi sie: miedzy 11-14tc miedzy 18 a 22tc miedzy 28 a 32 tc Sa to wytycznie polskiego tow. ginekologicznego. wiecej na stronie www.gpsk.am.poznan.pl/rekomendacje/rekomendacjausg.htm Dotyczy to usg panstwowego, w sektorze prywatnym jest wolna amerykanka- na zyczenie pacjentki. Moim zdaniem najwazniejsze jest miec zaufanie do lekarza. Jesli nie masz do niego zaufania, to bez wzgledu na to, czy jest on kompetentny czy nie- nie bedziesz miala poczucia komfortu. Ja mam badanie gin na kazdej wizycie, bo tak jest w Polsce , i przyznam ,ze czuje sie z tym bezpieczniej. Pap-smear to po prostu cytologia. Ja mialam 4mce przed zajsciem w ciaze, wiec mi nie powtarzano (ale musialam przyniesc xero wyniku, zeby wpisali do karty ciazy). Ja sie myje 2x dziennie, podmywam sie jak przed ciaza, plynem ziaja lub mydlem.Do tego wkladki, . Na grzybki nie ma za bardzo rady- zmienia sie mikrosrodowisko pochwy (znow te hormony) i to jest przyczyna infekcji. Te grzybki najczesciej mamy caly czas, tylko w ilosci nie powodujacej infekcji- jak sa dogodne warunki do rozwoju, to zaczynaja sie one namnazac. Basen wg mnie niewiele na to wplywa. Nie wolno przemywac pochwy (nigdy!, nawet poza ciaza) w srodku, bo wypluczemy korzystne bakterie kwasu mlekowego. Trzeba myc miedzy wargami sromowymi (przedsionek pochwy) , bo tam sie zbiera wydzielina, tworzac tzw. mastke. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3418 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry Mamuśki
![]() ja dziś idę do lekarza i jak zwykle się denerwuję ![]() wczoraj bylismy z mężem u moich rodziców i upiekliśmy karpatkę, miałam rzucić słodycze, bo za bardzo tyję, ale nie mogłam się powstrzymać ![]() teraz płaczę, że jestem gruba, brzydka i głupia ![]()
#3419 |
Raczkowanie
|
zanka nie gruba, brzydka i głupia tylko apetycznie (jak to powiedziała jastinada) ciążowa
![]() ![]() ![]() ![]() jastinada przeczytałam właśnie twój post o drobnych kryzysach w związku - mam nadzieje że teraz jest juz lepiej i tak pozostanie. Ale takie kryzysy przed wielkimi zmianami (a dziecko taką właśnie będzie...) dotyczą i facetów i kobiet! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() memi hurra! ![]() ![]() spicegirl powodzenia z domem! (i z kolejną parą rajstop ![]() ![]() A ja kurcze koszmarnie chora jestem.... ![]() Miłego dnia! |
![]() ![]() |
![]() |
#3420 | ||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry wszystkim
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A wczoraj też miałam fazę, że jestem brzydka i gruba, mężuś mnie próbował przekonać, że nie, ale ja i tak wiedziałam swoje ![]() GRATULACJE!!!!!! Ja na swoje czekam z niecierpliwością! ![]() Judy_21, gosiunia 22 - Dzięki za życzenia urodzinowe ![]() A wiecie, że ja od początku ciąży nie miałam jeszcze takiego zwykłego badania ginekologicznego???!!!??? Miałam raz cytologie i to wszystko, tak to tylko USG i konsultacje.. mogłybyście napisać, co sprawdzają podczas badania ginekologicznego w ciąży, czy to jest bardzo ważne? Poproszę swojego lekarza, żeby na najbliższej wizycie mnie zbadał, ale muszę mieć argument (wiedzieć po co)... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.