|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
Witajcie dizweczynki. Nasza dzidzia byla nie planowana akurat w tym momecie ale bardzo teraz kochana oczywiscie u nas bylo pelne zaskoczenie gdyz nie myslam ze przydazy nam sie to przed slubem stres,przygotowania itd.Ale sie talo a teraz jestem najszczesliwsza osoba na swiecie ![]() tylko cisagler boje sie ze znow zaczne krwawic......Zanka Moglabys mnie wpisac na 1 stronke....mam oczekujacych na potomka dziekuje i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi jak do tej pory to urosł tylko brzuch no i troche piersi, rozstepow nie mam jeszcze nigdzie i mam nadzieje nie miec bo np moja mama ze mna nie miala ani jednego, a wszystko wskazuje ze moja ciaza bedzie podobna, czyli nie za duzy brzuch ,4 kg na plusie do 8 m-ca, zero rozstepow, i od razu po wyjsciu ze szpitala bez problemu wchodzila w swoje stare ciuchy a z czasem jeszcze schudła troszke tez tak chce! A musze sie pochwalic ze moja waga zaczyna nareszcie isc w gore czyli 60 deko, no ale co.....wazne ze cos poszło, te 60 deko to pewnie jest dziecko, wody i lozysko bo maluch podobno w 19 tyg wazy 20 deko, czyli jak narazie przybiera na wadze ciaza a nie ja dlaczego ja jeszcze prawie nic nie czuje !!! czasem mam wrazenie ze cos czuje ale jest to na tyle słabe i zadkie (1-2 na dzien) odczucia , bardzo lekkie, i to moze mi sie tylko wydawac! to pewnie ten przedciazowy wałek na brzuchu i zoladku amortyzuja te kopniaki albo mam lozysko na przodzie brzucha....ciekawe, w przyszły poniedziałek ide do lekarza..... jak ten czas sie ciagnie.....
|
|
|
|
|
#3394 |
|
Zadomowienie
|
buziaczek proooosze.... mowilam, ze i tak nie dojdziemy do porozumienia, bo mimo tych samych terminow kazda ma inny tydzien. Ja licze tak, jak zaczal mi liczyc moj lekarz, i zreszta moja mama tez. Skoro skonczylam 18 tygodni, to znaczy ze jestem w 19 (ktory trwa). A dzisiaj skonczylam 19ty, wiec wchodze w 20ty.
|
|
|
|
#3395 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- moja ciąża ma pełne 16 tygodni - ja jestem w 17 tygodniu - od jutra ciąża będzie miała 17 tygodni a ja będę w 18 dobrze myślę?
|
|
|
|
|
#3396 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3397 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dziewczynki a ile pochłaniacie płynów dziennie?bo ja tego widzę wogóle nie pilnuę i tak piję ok litr dziennie ...?? |
|
|
|
|
#3398 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mowie wam jak dzisiaj wreszcie 'ciezarnie' wygladam - kupilam rajstopy ciazowe i wreszcie mam na sobie sukienke (przed ciaza prawie codziennie chodzilam w sukienkach od paru lat, teraz musialam sie ze wzgledu na wygode przerzucic, ale tesknilam) taka odcinana pod biustem czerwona. Nie da sie ukryc hihi, no i walek juz mi sie nie wcina na wysokosci pepka, tylko w miare rowny 'spad' jest. |
|
|
|
|
#3399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oki licz jak chcesz kazda liczy tak jak lekarz liczy
|
|
|
|
|
#3400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a kazdy lekarz liczy po swojemu i pacjentka liczy tak jak lekarz wiec koniec z tym liczeniem.... moj lekarz liczy tak tak: na ostatniej wizycie mialam 17 t 4 d wiec lekarz zapisal w ksiazeczce ciazy ze badanie odbyło sie w 17 tygodniu a nie 18 bo licza sie tygodnie skonczone a nie zaczete
|
|
|
|
|
#3401 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
). Powiedz mi, one sa wycięte POD brzuch, czy maja jakąś gumę NA brzuch jak spodnie? Bo ja myślałam jeszcze niedawno, że cała ciążę będę mogła chodzić w normalnych rajstopach bo przecież są rozciągliwe, no ale okazuje się, że jednak cisną w brzuch i jest mi w nich niewygodnie. Te ciążowe są wygodniejsze?
|
|
|
|
|
#3402 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3403 |
|
Raczkowanie
|
Ja to licze jak moja polozna jestem w 19 t i 2d czyli 19 tydzien.
Co do plynow to ja tez nie pilnuje, nigdy nie lubilam pic teraz zaczynam miec zachcianki na sok pomidorowy wczesniej to nie moglam sie na niego patrzec. Moja dzidzia wkoncu tak kopie ze nawet moj mezus poczul jak polozyl reke na brzuchu Slonecznego dnia zycze
|
#3404 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Innymi słowy moja ciąża ma skończone 15 tygodni, a jestem w 16 tygodniu. Rozmawiając z lekarzami używam pierwszego określenia, na prywatny użytek - drugiego. Ale tak jak piszecie, w gruncie rzeczy to nie jest takie ważne, prawda? Za chwilę wychodzę z pracy i jadę do domu. Męczący był ten dzisiejszy dzień. Miłego popołudnia i wieczoru
|
|
|
|
|
#3405 |
|
Wtajemniczenie
|
A tak z innej beczki - wiecie może jak można dostać sepsy, to znaczy jak jej uniknąć lub starać się uniknąć? Skąd się ona bierze?
Dzisiejszy artykuł z Onetu: Do tragicznego zdarzenia doszło w Specjalistycznym Szpitalu Ginekologiczno-Położniczym w Wałbrzychu. Kilka dni temu z powodu sepsy zmarła tam kobieta w ciąży - donosi gazeta.pl. 37-letnia kobieta od dwóch tygodni przebywała w szpitalu na oddziale patologii ciąży. Była w szóstym lub siódmym tydodniu ciąży. Lecz stan kobiety gwałtownie się pogorszył. Doszło do sepsy, czyli ogólnoustrojowego zakażenia organizmu. Lekarzom nie udało się uratować pacjentki - informuje gazeta.pl. Sprawą zajęła się prokuratura i na jej zlecenie będzie przeprowadzona sekcja zwłok zmarłej. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3406 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3407 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy ja mialam swoje pierwsze usg wyszlo ze jestem w 6 tygodniu i 1 dzien. Lekarz powiedzil mi ze to juz 7 tydzien
Ja przywiozlam sobie rajstopy z UK i nawet ich jeszcze nie otorzylam, az zaraz polece i z ciekawosci zerkne co tam mam w tej paczce
|
#3408 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
no i w walentynki podjęliśmy decyzję, a za miesiąc już byłam w ciąży, byliśmy w szoku i cieszyliśmy sie jak gwizdek Niestety 27 marca 06 nasza fasolka odeszła. szpital i w ogole, powiedzieli, że za 3 m-ce możemy sie starać znowu. Znajoma podpowiedziała, że 100 po poronieniu to strzal w 10. To prawda Nikuś urodził sie równo w rok po poronieniu 27 marca 07. Choć nie obyło się bez szpitala, podtrzymania itp. Drugiego dzidziusia planowaliśmy, żeby urodził się dwa lata po pierwszym. No i wpadliśmy w walentynki tylko w 6 tc znowu poroniłam Ten raz nie był planowany, po prostu jeszcze miałam rozregulowane cykle po porodzie. No i 22 lipca całkiem świadomie poczęliśmy dzidziusia Leci mi wlaśnie 14 tc, i już wiem, że skoro przetrwałam krytyczny 6 tydzień, wsio będzie ok![]() Ale Wam opisałam..mam nadzieję, że nie zanudziałam. Cytat:
Cytat:
A brzuś ładniutki, taki ciążowy.
|
|||||
|
|
|
#3409 |
|
BAN stały
|
Zanka moje danie Jaga1111(Jagoda, 22lata,Krakow) 05.03.2009 Jaśminka,Helenka,Alicja lub Julian,Filip,Ksawert pozdrawiam
|
|
|
|
#3410 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja trułam o dziecko juz drugi rok, więc TŻ w końcu dał sie namówić, dwa miesiące starania (koleżanka powiedziała, że powinniśmy co dwa, trzy dni się starać i w końcu się udało w dzień urodzin naszego syna, śmiejemy się, że daliśmy mu najwspanialszy prezet urodzinowy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
No to wszystkiego najlepszego!!!!!!!!
|
|
|
#3411 |
|
Zadomowienie
|
Charlotte, liczę tydzień ciąży tak samo, jak Ty
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO, moja równolatko ![]() Spicegirl, to jest coś takiego, jak rajstopy ciążowe??? Super! Bo ostatnio nacinałam gumkę (w zwykłych) nożyczkami... Gdzie takie cudo można kupic?Amparo, uroczy brzuszek i świetne usg - wszystko widac!
|
|
#3412 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha, i wlasnie rajstopy rozdarlam, na szczescie wysoko (zahaczylam o krzeslo). Czemu ja nigdy nie moge ubrac jednej pary rajstop kilka razy? No czemu? I jak ja mam corke nauczyc, zeby tak nie darla rajstop jak ja? Po pracy jade znowu ogladac domy |
|
|
|
|
#3413 |
|
Zadomowienie
|
Ja to samo - 10 min i po rajstopach
Ostatnio pękły mi na stopie w kościele, na ślubie u znajomych. Do wesela nie dotrwały
|
|
#3414 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas można było kupic w sumie cały komplet odzieży ciążowej z bielizną na czele w H&M. W niemal każdym H&M jest segment z ubraniami dla ciężarnych.
|
|
|
|
#3415 |
|
Rozeznanie
|
Poczulam ruchy!!!!
Dzis u mnie 19tydzien 1 dzien , czyli zaczety 20 tydzien. Ja licze jakby do przodu na swoj prywatny uzytek, jak ide do gina to i tak podaje mu date z dniami- on soibe to sam przelicza- jeden liczylby to jako 19, drugi jako 20 tydzien. Dlaczego licze jako 20? Jak mialam 8 lat i 3 miesiace to mowilam, ze mam 9 lat; jak mam teraz 25 lat i 3 mce to mwie, ze mam 25...20 tydzien leci a NIKT nie widzi, zem ciezarna (tzn obcy ludzie, najbardziej mnie smieszy jak mowie ludziom z roku, z ktorymi sie nie widzialam kilka miesiecy- robia taaaakie oczy i nie chca wierzyc )... podobna brzuch zaczyna rosnac miedzy 20 a 30 tyg najbardziej, wiec spokojnie ![]() Dzis sobie kupilam ponczochy przeciwzylakowe (mam sklonnosci po mamie), bo juz zauwazylam, ze choc jeszcze nie mam zylakow to mi widac zyly pod skora na nogach. Maja one za zadanie uciskac nogi w odpowiedni sposob- tak by krew odplywala z nog- ale nie przez zyly powierzchowne i nie powstawaly zylaki. Sa to najdrozsze ponczochy jakie w zyciu kupilam- 57zl, wloskie, ale wolalam zainwestowac, bo obciazenie genetyczne i rodzaj pracy podwyzszaja mi ryzyko wystapienia zylakow.Zobaczymy, jak sie spisza. Mi sie ostatnio skonczyl magnez i feminatal N (na poczatku ciazy bralam metafoline, ale na ten feminatal z dha juz sie nie dalam nabrac- tylko kwas foliowy ma udowodnione dzialanie, wiec na przekor reklamie kupilam zwylke witaminki), nie bralam przez kilka dni i od razu zaczelam miec skurcze lydek w nocy . A kawy pijam bardzo bardzo malo.Co do konfliktu serologicznego to ostatnio zaopatrzylam sie w nowa wiedze: - kazda matka Rh (-) po poronieniu, usunieciu ciazy ektopowej (pozamacicznej), porodzie powinna otrzymac Immunoglobuline anty-D do 72 godzin po porodzie. Jak jest krwawienie w trakcie ciazy- to po tym krwawieniu, tez do 72 godzin. Generalnie chodzi o to by po kazdym kontakcie krwi dziecka z krwia matki byla ta immunoglobulina podana. -jesli ojciec jest tez Rh(-) to nie bedzie konfliktu serologicznego, bo dziecko w tym wypadku tez musi byc Rh(-). takze nie ma potrzeby podawania immunoglobuliny. Inna sprawa, ze nie zawsze ojciec deklarowany przez matke jest ojcem biologicznym ( w praktyce nie wiem jak sie do tego podchodzi).. Jakby ktos mial jakies pytania, to sluze rada na PW, bo nie chce juz tu robic przydlugiego wywodu na forum ![]() Jeszcze tylko powiem, ze u nas dzidzius byl planowany ( jak siegam pamiecia to jeszcze za dawnych czasow studenckich), prace trwaly 3mce. Po pierwszych dwoch, gdy mielismy stresujacy okres w zyciu i malo ochoty na prace , wyrzucilam wszystkie wykresy, przestalam mierzyc temperature, nie wiedzialam dokladnie , kiedy mam dni plodne- bylo fajnie i udalo sie (bylismy oboje zaskoczeni).
|
|
|
|
#3416 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Obowiazkowo robi sie: miedzy 11-14tc miedzy 18 a 22tc miedzy 28 a 32 tc Sa to wytycznie polskiego tow. ginekologicznego. wiecej na stronie www.gpsk.am.poznan.pl/rekomendacje/rekomendacjausg.htm Dotyczy to usg panstwowego, w sektorze prywatnym jest wolna amerykanka- na zyczenie pacjentki. Moim zdaniem najwazniejsze jest miec zaufanie do lekarza. Jesli nie masz do niego zaufania, to bez wzgledu na to, czy jest on kompetentny czy nie- nie bedziesz miala poczucia komfortu. Ja mam badanie gin na kazdej wizycie, bo tak jest w Polsce , i przyznam ,ze czuje sie z tym bezpieczniej. Pap-smear to po prostu cytologia. Ja mialam 4mce przed zajsciem w ciaze, wiec mi nie powtarzano (ale musialam przyniesc xero wyniku, zeby wpisali do karty ciazy). Ja sie myje 2x dziennie, podmywam sie jak przed ciaza, plynem ziaja lub mydlem.Do tego wkladki, . Na grzybki nie ma za bardzo rady- zmienia sie mikrosrodowisko pochwy (znow te hormony) i to jest przyczyna infekcji. Te grzybki najczesciej mamy caly czas, tylko w ilosci nie powodujacej infekcji- jak sa dogodne warunki do rozwoju, to zaczynaja sie one namnazac. Basen wg mnie niewiele na to wplywa. Nie wolno przemywac pochwy (nigdy!, nawet poza ciaza) w srodku, bo wypluczemy korzystne bakterie kwasu mlekowego. Trzeba myc miedzy wargami sromowymi (przedsionek pochwy) , bo tam sie zbiera wydzielina, tworzac tzw. mastke. |
|
|
|
|
#3418 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry Mamuśki
ja dziś idę do lekarza i jak zwykle się denerwuję ![]() wczoraj bylismy z mężem u moich rodziców i upiekliśmy karpatkę, miałam rzucić słodycze, bo za bardzo tyję, ale nie mogłam się powstrzymać ![]() teraz płaczę, że jestem gruba, brzydka i głupia
|
#3419 |
|
Raczkowanie
|
zanka nie gruba, brzydka i głupia tylko apetycznie (jak to powiedziała jastinada) ciążowa
Głowa do góry! To jest jedyny czas kiedy czasami moza sobie na jakieś kulinarne szaleństwo pozwolić hmmm....a karpatka dobra była? jastinada przeczytałam właśnie twój post o drobnych kryzysach w związku - mam nadzieje że teraz jest juz lepiej i tak pozostanie. Ale takie kryzysy przed wielkimi zmianami (a dziecko taką właśnie będzie...) dotyczą i facetów i kobiet! Może twój mąż potrzebuje czasu żeby wszystko sobie poukładac w głowie, oswoic się ze zmianami w życiu - stąd te małe kryzysy czasami. U nas w związku ja mam... tak! Bo ja zawsze byłam strasznie dzika, niezależna i bałam się stabilizacji Długo dorastałam do decyzji o malżeństwie i mimo że dzidzi u nas planowane, nieraz siedzę w wannie i płaczę małżonowi w ramię - a co jak sobie nie poradzę? co jak utknę w domu i nic juz w życiu nie osiągnę? i takie tam... Ten typ tak ma Ale powoli wszytsko mi się w glowie układa I to nie przejaw niedojrzałości ale osobowości i charakteru (i hormonów? )... Bedzie dobrze - bądź cierpliwa i daj mu czas memi hurra! spicegirl powodzenia z domem! (i z kolejną parą rajstop ) A ja kurcze koszmarnie chora jestem.... dzis jeszcze do pracy muszę ale jutro zostanę w domu...nie mam już siły - kocyk, herbatka, czosnek (fuj!!) i może jakoś przejdzie...Miłego dnia! |
|
|
|
#3420 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry wszystkim
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A wczoraj też miałam fazę, że jestem brzydka i gruba, mężuś mnie próbował przekonać, że nie, ale ja i tak wiedziałam swoje ![]() GRATULACJE!!!!!! Ja na swoje czekam z niecierpliwością! ![]() Judy_21, gosiunia 22 - Dzięki za życzenia urodzinowe ![]() A wiecie, że ja od początku ciąży nie miałam jeszcze takiego zwykłego badania ginekologicznego???!!!??? Miałam raz cytologie i to wszystko, tak to tylko USG i konsultacje.. mogłybyście napisać, co sprawdzają podczas badania ginekologicznego w ciąży, czy to jest bardzo ważne? Poproszę swojego lekarza, żeby na najbliższej wizycie mnie zbadał, ale muszę mieć argument (wiedzieć po co)... |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.

a i piersi chyba urosly, bo cholera mam na nich rozstępy 
dlaczego ja jeszcze prawie nic nie czuje !!! czasem mam wrazenie ze cos czuje ale jest to na tyle słabe i zadkie (1-2 na dzien) odczucia , bardzo lekkie, i to moze mi sie tylko wydawac! to pewnie ten przedciazowy wałek na brzuchu i zoladku amortyzuja te kopniaki albo mam lozysko na przodzie brzucha....ciekawe, w przyszły poniedziałek ide do lekarza..... jak ten czas sie ciagnie.....
teraz zaczynam miec zachcianki na sok pomidorowy wczesniej to nie moglam sie na niego patrzec. Moja dzidzia wkoncu tak kopie ze nawet moj mezus poczul jak polozyl reke na brzuchu 

93...83...73...70...
65...63
)... podobna brzuch zaczyna rosnac miedzy 20 a 30 tyg najbardziej, wiec spokojnie