|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 | ||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
Cytat:
Na razie nie oduczam smoczka, ale używamy go tylko do spania. Jak wypadnie to mu to nie przeszkadza, a czasem jak nie chce to za nic w świecie mu go nie wcisnę - nie chce i juz. ![]() Cytat:
Co do oliwy to faktyczne trzeba odrobinę dodawać, ale nam pediatra poleciła się wstrzymac do skończenia 5 miesiąca - czyli już musze zacząć. Masełko tez może być ale Szymon jest na diecie bezmlecznej więc u nas odpada. Co do deserków ze sloiczków - to faktyczne takie są - ja nawet wczoraj kupiłam sliwki - bo mały kpy 3 dni nie robił - ale obyło się bez słoiczka. Takie owocki w słoiczkach są pasteryzowane więc może troszkę inaczej przyjmowane przez organizm niż świerze owocki, ale myślę że pomalutku i w małych ilosciach można próbować podawać - ja na razie podałam winogron ale taki z działki a nie ze sklepu - bo te sklepowe mogą zaszkodzić ze względu na nawozy opryski i inne takie które są dodawane żeby owoce ładnie wyglądały. Cytat:
Cytat:
Mi się podaba krokodyl. Polecam też pianinko z fisher prica - super zabawka i akurat dla naszych pociech bo montuje ją się w łóżeczku i dziecko może bezpiecznie się nią bawić, a te zabawki to chyba dla ciut starszych dzieci. Matrucca - jesteś skarbnicą wiedzy ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2942 |
Zadomowienie
|
Sonia dzieki za odpowiedz
![]() Zazdroszcze Ci ze dziecko nie placze za Toba jak je zostawiasz z dziadkami, ciociami itd... u mnie jakos to nie wychodzi, a jest jeszcze taka mala i nie ma mowy o leku separacyjnym. |
![]() ![]() |
![]() |
#2943 |
Zakorzenienie
|
mam nosidełko Infant activ ale nie polecam tyle sie naczytałam ze super ze dobre a koniec końców mi nie odpowiada strasznie obciąża jedną stronę lepiej zainwestować w takie z "krzyżakiem" na plecach
|
![]() ![]() |
![]() |
#2944 |
Zadomowienie
|
W styczniu wracam do pracy, zastanawiam sie czy juz w listopadzie nie karmic malej z butelki odciagnietym pokarmem, zeby przywyczajala sie do jedzenia z butli i tego ze kto inny daje jej jesc niz matka.W listopadzie pewnie zaczniemy rozszerzac diete po 4tym (konsultacja z lekarzem).Po moim powrocie do pracy bedzie jadla juz stale pokarmy i pewnie nie zrezygnuje z piersi choc nie zawsze bede mogla ja nakarmic np wieczorem przed snembo bede pracowac na zmiany.W ogole nie wiem jak sie zabrac za przygotowanie dziecka do tego... Co poradzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2945 |
Zakorzenienie
|
gothika - jesteś wegetarianką więc może cię to zainteresuje. dostałam bezpłatną gazetkę a w niej bylo (cytuję):
Bobas wegetarianin? Oboje meże nie jemy mięsa i chemy by nasz sybek (6 mies) również podzielił nasz styl żywienia. W jaki spoób komponować jego dietę? Mięso to znakomite źrórdło białka ale to nie znaczy że nie można go niczym zastą[ić. Na poczatku rozszerzaj dietę smyka o warzywa, pote, w 8 mies, do zupki jarzynowej dodaj łyzeczkę dobrze rozgotowanej soczewicy czerwonej. taka codzienna porcja dostarczy dziecku odpowiednią porcję białka, wit z grupy B, potasu i żelaza. często tez podawaj kasze (np. gryczaną i jaglaną). nie rezygnuj przynajmiej przez pierwsze lata dziecka z podawania mu jajek i ryb. |
![]() ![]() |
![]() |
#2946 |
Zakorzenienie
|
Karola - ja wlasnie jestem w trakcie przygotowywania malucha do mojego powrotu (listopad) do pracy. po konsultacji z pediatrą przyzwyczajam do mleka sztucznego wiec bedziesz miala podobnie (tyle ze ty podasz swoje mleko). przyzwyczajam od wrzesnia do nowego mleczka i zupek - z mlekiem idzie mi gorzej ale juz sie jakos najada. mysle ze jak wracasz w styczni to spokojnie przez miesiac dziecko sie przyzwyczai do butelki. zacznij np. od jednego posilku (moze po poludniu?) z butli, w porze jak na 100% cie nie bedzie. i niech zawsze to bedzie jedna osoba o tej porze, dziecko sie przyzwyczai. zupki itp. podawaj zgodnie ze schematem lub zaleceniami pediatry - ja zaczelam od marchewki bo ma słodki smak i malemu trafiłam w kulinarne gusta
![]() ps. bądz konsekwentna! nawet jesli dziecko bedzie wierzgało i wyło (jak u mnie) nie daj cycka. po 1-2 dniach zrozumie na czym polega jedzenie z butelki, a do tego czasu na 10000% nie schudnie jak zje np. później więcej mleczka. wcoraj mały miał focha na pierś - musiałąm dać wieczorem butlę. spał do 4 rano... fajnie się tak wyspać... aż mnie kusi by codziennie mu tak dawać (mieszam sztuczne z moim).dzis znowu płącze przerazliwie... ząbki... |
![]() ![]() |
![]() |
#2947 |
Zadomowienie
|
83monia dzieki wielkie
![]() ![]() ![]() Asia co to znaczy ze podwyzszylas malemu oparcie w gondoli? tzn ze siedzi a nie lezy? nie czaje...Z gory dziekuje za odpowiedz.Problem spacerow nie dotyczy mnie a kolezanki, dziecko spi w wozku max pol godz i potem placz |
![]() ![]() |
![]() |
#2948 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. podaje jedną, zresztą drugiej by nie chciała 3. nie oduczam Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() mała mi ostatnio pokąsała sutka, to znaczy rano jej daję w łóżku tak przez sen i chyba źle złapała, mam zaczerwienionego naokoło, myśłalam ze to przejdzie, ale nie, zaczełam smarować bebanthenem, narazie nie pomaga karolakep - monia ma rację; moja też nie łapała butli, a zależało mi by jadła z niej czasem, więc jej dawałam i dawałam i załapała, wcale długo to nie trwało |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2949 | |
Wtajemniczenie
|
mrowkasz kup kubeczek
![]() ![]() z teściowa porażka... współczuję... serio chcecie się rozstać? Cytat:
jak mam pełna cieżką pierś to widzę ze starcza z jednej... a inaczej proponuję druga moze dlatego stefcia jest taka grubiutka?? osiągnęła 8 kg... ja próbuję... najlepiej robić to w dzień i np na spacerz kiedy wózek kołysze... zresztą od mała jak tylko zasnela wyciagałam jej smoczek... bo to źle działa na gryz i późniejszą wymowe (naczytaąłm sie) w dzień zasypia bez smoka... possoe czasem palec... ..asia.. nie zosatwiam wózka prze drzwiami bo mieszkam w wiezowcu obskurnym sti w mieszkaniu... martucca tak ja juz nie pije soków z kartonów bo są obrzydliwie słodkie tylko wyciskane... albo marwit albo sokowirówka... nienawidze czerwonego buraka ale pije na zdrowie moje i STefcie poelcam no no nie dobry wiking gryzie swoja mamusie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2950 |
Wtajemniczenie
|
karolakep - ja co do butli nie pomoge bo Szymon od 7 dnia życia jest karmiony miesznie więc akurat tego problemu nie miałam wracjąc do pracy. Jeżeli chcesz karmić nawet jak wrcisz do pracy to nie odstawiaj małej całkiem od cycka bo może się zdarzyc że mleka bedzie mniej - odciąganie laktatorem to nie to samo co mały ssak. Może tak jak pisze Monia - zastąp na razie 1 posiłek cyckowy butelkowym, a potem będziesz zwiększać ilość.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2951 |
Wtajemniczenie
|
st_ella - widziałam że założyłaś wątek o spaniu. Ja wczoraj wieczorem wypróbowałam nową metodę - zastosowałam balsam na sen z serii johnson&johnson - wg informacji na opakowaiu dzieci lepiej po nim śpią. Efekt: mały jak zwykle obudził się o 1 i o 5 a dodatkowo jeszcze o 23
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2952 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny u nas mala poprawa - maly zrezygnowal z pobudki o 23. Od 3 dni budzi sie o 2 a potem o 5 ----- ufffff mamusia troche odpoczywa a no i walcze znowu z zapaleniem piersi
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2953 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() to nie będę próbowała tej metody bardzo poprawiło mi to humor dzięki ![]() zacytuje twoja wypowiedz w wątku ze snem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2954 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podnoszone oparcie-materac w gondoli http://www.maked.neostrada.pl/wozki/...etygondoli.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2955 |
Wtajemniczenie
|
Mój mały dzis od rana podjarany,w super humorku.Codziennie się śmieje ale dzis jakoś bardziej
![]() Byłam dzis u ginekologa,pobrała mi cytologie.Za 2 tyg. zabieg-wypalanie nadżerki. |
![]() ![]() |
![]() |
#2956 |
Wtajemniczenie
|
Oj Alusia - to chyba nieprzyjemny zabieg - gdzie będziesz robić? A nie zastanawialaś się nad mrożeniem to podobno mniej bolesne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
Rozeznanie
|
dziewczyny moj synus dzisiaj konczy 5 miesiecy a to pierwsze proby podnoszenia pupy
![]() http://fr.youtube.com/watch?v=fg0FwYl9sc4 |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Mieszkam w wieżowcu, na 11 piętrze niby mamy domofon...ale jednak się boję. Tylko zawsze musze dokładnie oczyszczac koła z piachu - to mnie wnerwia Cytat:
![]() biedactwo ![]()
![]() |
#2959 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale to jest słodkie ![]()
![]() |
#2960 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój synuś już od dłuzszego czasu podnosi pupę a robi to żeby się przekręcić na plecki. Ale zawsze jak pupa idzie do góry to głowa na dół a u Was to już wyższa szkoła jazdy - pewnie przymiarki do raczkowania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2961 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzis wchodziłam do gabinetu po kobiecie ,która miała wypalaną ,ale śmierdziało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2962 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ostatnio zaczął "wędrować"po łózeczku.Obkręca się według wskazówek zegara he he |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2963 |
Wtajemniczenie
|
Alusia - mi kiedyś lekarka dała skierownie na wypalanie do szpitala - nie wiedzialam że w gabinetach to prktykują - potem podobno trzeba na zwolnienie iść bo można się źle czuć. Ja się przestraszyłam tego wypalania i nie poszłam do szpitala tylko do innego gina a on mi wyleczył nadżerkę bez wypalania. Fakt że później się odnowiła, ale teaz jak byłam to gin mi powiedział że do 6 miesięcy po porodzie nie trzeba z tym nic robić.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2964 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2965 |
Zadomowienie
|
gothika,stella,Sonia, Asia dzieki za odpowiedzi
![]() Sonia rozbawilas mnie tym tekstem o balsamie ![]() ![]() 83monia dzieki, w wolnej chwili poprzegladam te strony ![]() kmat ale masz juz duzego syna ![]() alusia niezle wygibasy Twoj maluszek wyczynia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2966 |
Rozeznanie
|
Witajcie u nas nocki Zombi dalej trwają, ale chyba już tak zostanie i prawie się pogodziłam z wstawaniem co dwie godzinki
![]() ![]() kmat gratulacje moja Gwiazda tez już podnosi tyłeczek a jak leży na pleckach to obgryza sobie stópki ![]() Ja karmię ogólnie z jednej piersi ale przed snem zawsze Julia chce więcej więc podaję drugą i zjada prawie wszystko ![]() ![]() U nas spacery są ok Mała podziwi korony drzew i gada sobie z nimi ![]() A co do ubierania to ogólnie ok ale jak mam zakładać np. kurteczkę to nie lubi wciągania rękawków i wtedy trochę marudzi poza tym ok Od smoczka na razie nie oduczam ale jeszcze z dwa miesiące i będę to robiła. Mała ssie tylko smoczka gdy ma zasypiać więc myślę, że problemu większego z odstawieniem nie będzie. A któraś z Was narzeka, że jej dziecko nie chce smoka. Moja Julia tez długo nie chciała, dopiero jak miała 3 miesiące i tydzień to dała się przekonać. Przez ten czas nazbierałam parę rodzajów smoczków, po prostu trzeba trafić zarówno z kształtem jak i z wielkością, ale ja na Twoim miejscu to już bym w ogóle nie dawała ![]()
#2967 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dawno mnie tu nie było ,ale przeczytałam wasze rozmowy ![]() Osobiście mimo że pracuje to potrzebowałam zmiany i pojechałam na szoklenie az za Warszawe na 4 dni i zostawiłam męża samego z Oliwierem juz w pierwszym dniu powiedział mi przez tel nie rób mi więcej tego.Ale musze przyznać że z tego mojego wyjazdu sa same kożysci mam wiecej energi i mąż inaczej do Oliwiera podchodzi. Pozdrawiam załączam zdjęcia |
||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2968 |
Rozeznanie
|
rannnyyyy godzine usypialam malego od dlkuzszego czasu mam problem z uspieniem malego popoludniu, czy ktoras z was ma ten problem? jak sobie z tym radzicie?
asia nie pomylialam sie z zapaleniem - bylam u lekarza, ale dzis ejst znaczna poprawa braxa ale urosl twoj synek |
![]() ![]() |
![]() |
#2969 |
Zakorzenienie
|
UWAGA! mamusie z ząbkującymi szkrabami!
sprzdaję informację o leku który cudownie pomógł dość problematycznej córce mojej koleżanki - lek homeopatyczny w granulkach: Dagomed 43 Borax - na stany zapalne (często się robią od tarcia dziasełek) jamy ustnej Dagomed 44 Chamomilla - na bolesne ząbkowanie ja kupiłam dziś w aptece internetowej, bo podobno ciężko dostać własnie te leki (apteki nie sprowadzają za często - u mnie w mieście tylko 1 apteka ma i to nie zawsze) a Arturek tak marudził i płakał że zasnął... zal mi go.. jeść nie chce bo go zęby swędzą i nawet butelka już go denerwuje... kmat - ja mam problemy z uśpeniem po południu. zwykle się popłacze i wtedy dopiero zaśnie. a padnięty jest na maxa. |
![]() ![]() |
![]() |
#2970 |
Wtajemniczenie
|
ja również mam problemy z uśpieniem popołudniu...
dziś wcale jej nie usypialiśmy tylko wcześniej o półgodziny położyliśmy spać... utulał tata - po raz pierwszy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.