|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Loki, loczki i fale - wątek zbiorczy
Wiem dlatego napisałam, że tamte warunki nie oddadzą piekna twoich włosów, to drugie choć małe jest o wiele lepsze
.A ja dziś wypróbowałam metodę z youtube - to z góry przepraszam): umyte włosy rozczesane Następnie już standardowo pod chustkę podniesione na czubku włosy zostają na jakieś 1 h potem zdjemuję chustkę - są lekko wilgotne-ale tylko troszkę, wówczas biorę spinkę-klips taki mniej więcj na 6-7cm i wsuwając go we włosy unoszę je przy skórze na czóbku głowy (biorę 3 klipsy-kupić można we fryzjerskim). Jak wyschną włosy zdejmuję spinki i wówczas nie mam ulizanych na czóbku tylko podniesione tak jak trzeba. Mam nadzieję, że wyobraziłyście sobie , jeśli nie to może następnym razem pokarzę przy myciu jak to wygląda W załączeniu włos po zwinięciu na mokro (na zdęciu już trochę przeschł). Mój wniosek i spostrzerzenie - jak nawijam na palec robiia się charakterystyczne ścieżki i bardziej widoczne sprężynki. Jak suszę standardowo są to po prostu fale.
|
#4052 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie odnośnie odbudowy, regeneracji włosów kręconych. Bardzo długo prostowałam włosy prostownicą, przy czym bardzo o nie dbałam. Teraz przestałam prostowac i chce wrócic do swoich dawnych loków, ale zauważyłam, że kręcą sie one zdecydowanie mniej, a spod (czyli włosy przy karku nie kreca sie wcale. Nie wiem czy przez regularne maltretowanie swojej czupryny skatowalam włosy na amen? Używałam juz wielu odżywek z różnych półek, kupiłam sobie suszarke z jonizacją i dyfuzorem, ale włosy dalej są taki nijakie. Wyglądaja troche ja stara, niezadbana trwała. Normalnie załamka
|
|
|
|
#4053 |
|
Zakorzenienie
|
Metoda mycia odzywka - przerzucenia sie w pelni na takie mycie, sprawdza sie tylko przy wlosach z lokami. Fale musza modyfikowac ta metode i stosowac dosc regularnie szampon, bo niestety zbyt latwo ulegaja obciazeniu.
Co do poprawy skretu. Owszem, przede wszystkim nawilzenie, czyli mycie odzywka i stosowanie odzywki bez splukiwania nawet po takim myciu. Jednak wlosy z lokami, nie falowane, powinny tez stosowac wspomagacze skretu. Nie znam zadnego dostepnego w polsce, ktory bylby bez silikonow. Najlepszy i najlepiej nadajacy sie do metody CG i mycia odzywkowego to cotton seed z The Body Shopu, zawiera tylko jeden rozpuszczalny w wodzie silikon. Ale jednak jest to silikon - moje wlosy nie lubiace sie z nimi kiepsko reaguja na stosowanie nawet tak lekkiego silikonu w kosmetyku. Choc bede jeszcze robic drugie podejscie i sprawdzac ten zwiekszacz skretu w innych konfiguracjach. Niektore z dostepnych w curlmarcie swietnie spisza sie przy myciu odzywka, jednak jest to zamowienie troche w ciemno. Radzilabym zwracac uwage na sklad, czy wystepuje MAGNESIUM SULFATE w takich zwiekszaczach, bo sporo osob uzyskuje przy tym skladniku super skret i gigantyczne napuszenie. Wlosy sa owszem bardzo pokrecone, jednak wygladaja jak suche. Oczywiscie jest tez druga czesc osob, ktora uzyskuje genialne efekty przy Magnesium Sulfate. Ten skladnik zawieraja np produkty do stylizacji firmy JESSICURL. Obiecuje, ze wpis o pielegnacji i pogodzie pojawi sie najpozniej do wtorku. |
|
|
|
#4054 |
|
Wtajemniczenie
|
Tulipana widze, że byłaś pierwsza
![]() Jeśli uważasz, że po mimo prostowania włosy nie wyglądają aż tak mocno zniszczone to ich nie obcinaj ale zalecałabym jakieś 2-4cm i tak podciąć. Po drugie musisz teraz bardzo mocno zacząć je nawilżać - oleje przed myciem (kokosowy, migdałowy i wile innych) potem mycie najlepiej szamponem dla dzieci, maski nawilżające. Wzmocnij włosy też od środka - pokrzywa, skrzyp, drożdże. Nastaw się równiez na mycie odżywką, dziewczyny polecają poprawia to skręt-ja zaczynam od następnego mycia. No i przede wszystkim cierpliowści na pewno nie odzyskają kondycji po 3 tygodniach, ale różnicę już pownnaś zauważyć Powodzenia
Zapuszczam, nie farbuję i wzorowo pielęgnuję loki już od 26.12.2007 r. ![]() Edytowane przez kosmarka Czas edycji: 2008-10-19 o 18:24 Powód: dopisek |
|
|
|
#4055 |
|
Zakorzenienie
|
Kosmarka, nie wiem jak Ty nawijasz włosy na palca, mi to nigdy nie wychodzi :P
Ja to się wieczorami modlę,żeby wilgoci nie było Nie wiem jak przetrwam jesień
|
|
|
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
Do mnie ukladanie wlosow poprzez nawijanie ich na palce nie przemawia w ogole. Pochlastalabym sie, gdybym w taki sposob miala ukladac je po kazdym myciu. Nie dosc, ze to czasochlonne, to jeszcze niewiele ma wspolnego z wydobywaniem z wlosa jego maksimum. Taka zabawa raczej narusza naturalna teksture. Wlasnie wyczytalam ostatnio, ze nawet suszenie dyfuzorem z glowa spuszczona w dol jest zakazane w calej metodzie CG i w gruncie rzeczy wcale sie temu nie dziwie. Od jakiegos czasu nie suszylam w ogole i zastanawialam sie dlaczego schnace na powietrzu wlosy maja coraz ladniejszy, intensywniejszy skret. Otoz dlatego - nie ingerowalam w niego w zaden sposob, ktory wymuszalby jakas zmiane i wlosy wracaly do swojej naturalnej postaci. To do mnie przemawia, bo nie wymaga poswiecania wlosom polowy zycia. Nawet jesli traktuje je jako swoje hobby i przywiazuje do nich duza wage, nie chcialabym aby zdominowaly moja codziennosc.
|
|
|
|
#4057 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Wilgoś napewno będzie-modlitwy nic nie dadzą - taka pora roku .Cytat:
Ja też nie chciałbym żeby moja pielęgnacja i hobby włosowe mną zawładnęły, póki co dobrze się bawię i nie zawalam przez nie innych obowiązków i przyjemności. Nawinęłam raz tak na spróbowanie
|
|
#4058 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4059 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
rozumiem.Zgodzę się z jednym - jak włosy wysychają same naturalnie - kręcą się najładniej skręt jest najpiękniejszy
|
|
#4060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pomagając ładniej podkręcić się włosom kręconym lub z falami wcale nie tracimy więcej czasu od tych kobiet które prostują lub układają codziennie swoje proste włosy
|
|
|
|
|
#4061 |
|
Wtajemniczenie
|
O tak słuszna uwaga kodeino
|
#4062 |
|
Zakorzenienie
|
Kosmarko i po rozczesaniu ich nie wygladasz jak wiedzma? przepraszam za sformuowanie, ale ja mam po takiim zabiegu taka szope na glowie, ze az strach..
edit. jeszcze raz uwazaniej rpzeczytalam Twoj post i chodzi Ci o przeczesanie palcami, tak? |
|
|
|
#4063 |
|
Zakorzenienie
|
lele ja rozczesuję włosy tylko po myciu
![]() a potem i tak je ponownie rano moczę aby "pozlepiały" się w falo-loki ![]() Generalnie to wielki plus bo nie muszę wozić ze sobą ( gdy nie nocuję w domu) prostownic, suszarek i lokówek aby wygladać jak człowiek rano zwiążę włosy w kitkę albo zepnę spinką do góry i wyglądają ok
Edytowane przez kodeina Czas edycji: 2008-10-20 o 13:52 Powód: literówka |
|
|
|
#4064 |
|
Rozeznanie
|
moze ktoras z was ma rozeznanie, gdzie naziemnie, w warszawie ( jakies salony sklepy specjalistyczne) mozna kupic produkty matrixa?
|
|
|
|
#4065 |
|
Zakorzenienie
|
Chociażby w hurtowni fryzjerskiej przy ul. Koszykowej 60/62.
|
#4066 |
|
Rozeznanie
|
o super, dzieki benek. czy to ten sklep przy koszykowej, jak sprzed lat ( od ponad siedmiu lat mieszkam za granica, tak tez nie jestem na biezaco co i jak zmienia sie w warszawie
)i czy ceny jakies przyzwoite? spojrzalam w ineternecie. tam podaja jako nr. budynku - 53, czy chodzi o te sama hurtownie? cz ymozna tam tez zakupic farby i oksydanty? pewnie mozna )
|
|
|
|
#4067 |
|
Zakorzenienie
|
kodeino to tak samo jak ja..
|
|
|
|
#4068 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na samą myśl tego, że będę rano miała czas na umycie włosów i ich samowolne wyschnięcie mam banana na buzi bo wiem, że wtedy fale osiągną taki skręt jaki uwielbiam ![]() Cytat:
To BYŁ mój przyjaciel Remington Kiedyś wracałam ciemnym parkiem i szło kilku podejrzanych typów,a u mnie w głowie: "tylko żeby nie ukradli torebki" :P
|
||
|
|
|
#4069 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4070 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, palce się nie nadają (jak dla mnie), palcami zawijałam loczki na mokro). Po przeczesaniu grzebieniem wyglądam lepiej niż po deszczowym wilgotnym dniu -zdecydowanie. Rano po czesaniu wyglądałm lepiej niż teraz w pracy z puchem na czóbku głowy .Jak wiedźma wygladam dzisiaj po wilgotnym poranku , dlatego spięłam już włosy.A to dla tych z was, które nie wiedziały o co chodzi z tym nawijaniem na palec http://pl.youtube.com/watch?v=G1MS0_...eature=related Nie patrzcie na ilość specyfiku który kładzie ta dziewczyna (na pozostałych partach widać) bo butla taka starcza jej chyba na 2 podejścia. Gada jak nakręcona (ja oglądałam bez dżwięku - w pracy nie ma głośników - i dobrze). Mi zdecydowanie krócej to nawijanie wychodzi
Zapuszczam, nie farbuję i wzorowo pielęgnuję loki już od 26.12.2007 r. ![]() Edytowane przez kosmarka Czas edycji: 2008-10-20 o 14:56 |
|
|
|
|
#4071 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tez mialam takiego przyjaciela Ale oddalam go swojej kolezance, ktora zawsze znajduje powod, zeby wyprostowac bardziej swoje i tak proste z natury wlosy.
|
||
|
|
|
#4072 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Grzywka i loki
Cytat:
olejek kupilam w internetowej aptece ww.☠☠☠☠☠☠☠ . Tanie rzeczy maja myje wlosy odzywka mr potter i z kazdym razem sa coraz lepsze. Nie chce zapeszac ale chyba lupiez powoli znnika To byl lupiez kosmetyczny, kto wie moze to przez SLS/SLES.
|
|
#4073 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Grzywka i loki
Cytat:
Ja do dzisiaj nie wiem co powodowalo u mnie lupiez kosmetyczny, czy to silikony czy silne detergenty, w kazdym razie odkad odstawilam szampony - zniknal raz na zawsze.
|
|
|
|
|
#4074 |
|
Rozeznanie
|
U mnie w sumie też się ładniej kręcą, tylko jeden wielki minus. Mam przyklapnięte włosy przy skórze głowy. Brzydko to wygląda. Muszę delikatnie podsuszyć włosy suszarką z dyfuzorem (ale nie ma mokro, tylko jak już im niewiele brakuje do wyschnięcia, bo wtedy są loki uformowane) głowa w dół i o wiele lepiej wyglądają włosy.
|
|
|
|
#4075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4076 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co ... ale ja tam się cieszę, że nie mam prostych :P
|
|
|
|
#4077 |
|
Przyczajenie
|
Witam
chciałabym zapytać jak można zrobić fryzurę jaką załączam na zdjęciach, bardzo mi się spodobała x3 z Natury mam falujące grube włosy , więc i ciągłe ich prostowanie nie należy do przyjemności ^^" Chciałabym więc spróbować czegoś z falami, tylko że to by było moje pierwsze spotkanie z nimi... Przed erą prostowania nosiłam spięte włosy :P Proszę o rady na temat ułożenia takiej fryzurki i jej utrzymania , myśle że pierwszy raz musiała by mi to zrobic fryzjerka, żeby podobnie ściąć, prawda?
|
|
|
|
#4078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szczególnie rano
|
|
|
|
|
#4079 |
|
Raczkowanie
|
Ehh nieznoszę swoich włosów... kręcone, puszące się, grube włochy z którymi nic sięnie da zrobic :/ trochę zazdroszczę tym dziewczyną które mają proste włosy, bo wystarczy że je rano przeczeszą szczotką i już mają spokuj. Ja to rano 20 min. przed lustrem stoję i nakładam piankę do włosów żeby mi tak się nie puszyły :/ nienawidzę tego... a tak pozatym to dużo lepiej mi w prostych włosach
niestety...Znacie może jakieś specyfiki które ujażmią moje włosy?? Wiem co powiecie..."wyszukiwarka nie gryzie" ale mi się nie uśmiecha przeglądanie kilkuset postów Pozdrawiam. Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
#4080 |
|
Gość
|
Potrzebujesz kosmetyków z silikonami. Tak, tak silikony dyscyplinują włosy. Dobre są np. szampony Matrixa, które to zawierają dużo składników z dimeticone.
Seria w zielonych butelkach jest do włosów kręconych. Ja marzę o lokach - planuję trwałą po zapuszczeniu ich do ramion. Loki są dla mnie bardzo seksowne - marzę o takich w kolorze ciemnej czerwieni - machoniu. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.

.
- to z góry przepraszam): umyte włosy rozczesane
, jeśli nie to może następnym razem pokarzę przy myciu jak to wygląda 

Nie wiem jak przetrwam jesień

- taka pora roku 

To BYŁ mój przyjaciel Remington 

chciałabym zapytać jak można zrobić fryzurę jaką załączam na zdjęciach, bardzo mi się spodobała x3 z Natury mam falujące grube włosy , więc i ciągłe ich prostowanie nie należy do przyjemności ^^" Chciałabym więc spróbować czegoś z falami, tylko że to by było moje pierwsze spotkanie z nimi... Przed erą prostowania nosiłam spięte włosy :P Proszę o rady na temat ułożenia takiej fryzurki i jej utrzymania , myśle że pierwszy raz musiała by mi to zrobic fryzjerka, żeby podobnie ściąć, prawda?