|
|
#631 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wasze opisy na GG - część VII
Cytat:
ja również cieszę się, że i ja się tam znalazłam aczkolwiek nie wiem czy w jakikolwiek sposób pomogę...no ale...[/I][I]kim jesteś .? .! jak jesteś odważny to się przyznaj .! pff...tajemniczy .! też mi coś zaimponuj mi i się przyznaj, kim Ty jesteś nie wiem kim jesteś, ale może mi powiesz .? :p no to niestety byłoby chyba na tyle :| Cytat:
zawsze będziesz celem bicia mego serca gdybym wiedziała, że tak trudno będzie puścić Twoją rękę - nigdy bym jej nie dotknęła a co jeśli...nie jesteś mi tak całkiem obojętny ? zależy mi, ale teraz...już nie robię sobie nadziei właśnie obaliłeś teorię, która mówiła, że coś do mnie czujesz nigdy nie pozbawiaj nikogo nadziei...może to to wszystko co mu zostało tak trudno jest powiedzieć sobie, że Ciebie już nie ma bo skończyło się, chociaż miało trwać mam tego kochana więcej, ale jak coś to na PW wyśle ale dopiero jutro ...wiem niuńka co czujesz bo sama miałam taka sytuację ale główka do góry a napewno wszystko się ułoży...
Edytowane przez misia_TKA Czas edycji: 2008-11-11 o 21:23 |
||
|
|
|
#632 |
|
Przyczajenie
|
a mogę prosić o opisy do dążeniu do celu, że ten cel jest bliski? i nie chodzi tu o miłość. `jeszcze mi się tylko śnisz. `obiecałam Ci coś, nie wiem czy pamiętasz.. `drugi raz szansy możesz już nie dostać. |
|
|
|
#633 |
|
Zadomowienie
|
"Myślisz mi się..."
|
#634 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nieznajomy>znajomy>koleg a>bliski kolega>przyjaciel>>>>>[?]<<<<< o kim mam śnić skoro nie wiem kim jesteś? tell me who You are.
|
|
#635 |
|
Raczkowanie
|
[quote=grOszek92;9680126]
a mogę prosić o opisy do dążeniu do celu, że ten cel jest bliski? i nie chodzi tu o miłość. ' ale nie spocznę, dopóki celu nie osiągnie. ' Cel jest wielki, kiedy mu się poświęcasz. ' Będąc celem, samym w sobie. ' tylko chcieć. ' i tak nie wiele brakuje. |
|
|
|
#636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuje haah świetny ![]() ___ Pragnąc do ciebie w pielgrzymkę wyruszyć Chcę miłosierdzie wzbudzić w głuchym niebie Chcę mieć bogatszą nadzieję przyszłości
|
|
|
#637 |
|
Przyczajenie
|
inna od innych , jednak w tłumie taka sama.
przywołując szczęście do bram smutku . osiągnę szczęście w drodze do szczęścia ! trenuj ból , będzie on naszym wyzwoleniem . jestem dzieckiem.. sama nie dorosnę : ) tylko życie zna odpowiedź . |
|
|
|
#638 |
|
Raczkowanie
|
dałeś jej przykład, że życie jest krótkie, a miłość jeszcze krótsza..
a kiedyś dotykanie i wieczory oblepione motylami.. w uśmiechu i zabawie, rozciągnąłeś mi wczoraj sweter.. każdy zakręt ma pewną prędkość graniczną.. czekam na brak cudu... ciekawe czy potrafię wylizać do dna podpisany twoim imieniem kubek goryczy.. pocałował bym Cię w usta by poczuć smak życia.. poszukiwanie sensu w bezsensie świata.. zasypiam spokojna, licząc liście spadające.. patrzysz na mnie ukradkiem a ja zamykam oczy gotowa zatrzymać czas.. |
|
|
|
#639 |
|
Raczkowanie
|
GrOszek92
tak mało brakuje . i wiem że się uda . tak blisko, by się udało. cel jest po to, by go osiągać . nie by się poddać wszystko wydaje się takie proste. wystarczy uwierzyć . być może się nie uda . lecz wiem że walczyłam. nie wiem czy pomogłam ;***
Dziewczynki nie ma mnie przez kilka dni . KOCHAM ;**
;**** Edytowane przez TwOjaImaginaCja Czas edycji: 2008-11-11 o 22:03 |
|
|
|
#640 |
|
Wtajemniczenie
|
Don't hurt me baby,I just can't bear the pain. / Nie rań mnie kotku, nie mogę znieść tego bólu.
Don't wanna think about you. I won't let you bring me down. / pozwoliłam, żebyś doprowadził mnie na samo dno. I think about you day and night, it's only right. / myslę o tobie dzien i noc, to jest tylko prawda.. And you say you belong to me and ease my mind. / I powiedz, że należysz do mnie i uspokuj moje myśli. I can't see me lovin' nobody but you. / Nie moge widzieć jako mojej milości nikogo z wyjątkiem Ciebie. When you're with me, baby the skies'll be blue. / Kiedy jesteś ze mną kochanie, niebo staje się niebieskie. Every time I leave my heart turns gray. / Zawsze kiedy odchodzę moje serce staje się szare. Another day without you with me Is like a blade that cuts right through me. / Jeszcze jeden dzień bez ciebie przy mnie Jest jak ostrze noża, które przecina tu, przeze mnie. I can’t bite my tongue forever, while you try to play it cool. / Nie mogę gryźć się w język zawsze, kiedy ty udajesz że wszystko gra. You can hide behind your stories, but don’t take me for a fool! / Możesz chować się za swoimi historiami, ale nie bierz mnie za głupca. You can look into my eyes and pretend all you want, but I know.. / Możesz spojrzeć mi w oczy i udawać wszystko co tylko chcesz, ale wiem.. How does it feel when you kiss when you know that I trust you? / Jak to jest, kiedy całujesz i kiedy wiesz że ci ufam? And do you think about me when he fucks you? / I czy myślisz o mnie kiedy on cię pieprzy? So don’t try to say you’re sorry, or try to make it right. / Więc nie próbuj mówić że jest ci przykro, albo próbować to naprawić. And don’t waste your breath because it’s too late. / I nie marnuj swojego oddechu, bo jest za późno, jest za późno.
I will never forget. I will never regret. Łódź, 8.11.2011 - 30 Seconds to Mars 23.11.2012 - MUSE ![]() Edytowane przez carmenkaa Czas edycji: 2008-11-11 o 22:09 |
|
|
|
#641 |
|
Zadomowienie
|
bezdyskusyjna witaaam
i chciałam zaznaczyć że fajne opisy, szczególnie pierwszy ![]() opisy: ''Zostaw to, nie szukaj problemów we wszystkim Znajdź szczęście i daj je swoim bliskim'' ''Jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu Nie ma problemu , trudno nie zrozumieć tego systemu'' ''Wszystko bez sensu, lecz nic bez znaczenia'' ''Idę tam, idę sama w tą czarną chwilę, tyle myśli w sekund tyle'' |
|
|
|
#642 |
|
Przyczajenie
|
TIScateroUnaFoto dziękuję ci ślicznie bardzo mi pomogłaś i przepraszam że tak późno ale przez ten weekend mnie nie było...
Cosik ode mnie... -Kocham - czy to tak trudno powiedzieć? -Bo miłość jak ogień rozpala nasze serca .. <333 -Trzeba coś stracić, by coś docenić, a żeby odzyskać trzeba się zmienić -Na twarzy uśmiech, a w sercu ból. To najtrudniejsza z życiowych ról." -gdy smutek przykuwa cię do ściany... pozostaje tylko cisza...........
|
|
|
|
#643 | ||
|
Zakorzenienie
|
cieszę się. ;*** `
kradnij, kradnij kochana. (; .Cytat:
kocham teeż. tak feees bardzo. postaram się pomóc. chociaż może być kiepsko. więc bez bicia proszę. ;P dane osobowe silnie strzeżone .? ;\ ujawnij się, grzecznie proszę. abonent czasowo nie elo .? imię i nazwisko - bo strzelam. miło by było Cię poznać. ; ]] nie lubię takich tajemniczych osobników. daj się poznać. po co się ukrywasz .? zagadką dla mnie jesteś Ty. yy. kiepskie . ;\\ ;* hmmm. tak szukam, szukam. i coś się znalazło kochana. ; ** .Smutno cieszyć się w samotności. Wciąż czekam na tego jedynego być dla kogoś tą jedyną. Brakuje czasem słów, by mówić jak smutno jest, gdy kogoś brak. odnaleźć to szczęście. choć w miłość nie wierzę, nie lubię być sama. mam już dość samotności . chciałabym kochać. zwyczajnie. za nic. wolność zwana samotnością. ;(( pokochaj mnie jakbym była tą jedyną. są chwile, gdy czuje się niepotrzebna. ktoś chętny do miłości .? zamiast czyiś ramion, żałosny pluszowy miś. by przytulić się do człowieka, a nie do poduszki . cztery ściany. pusty pokój. wewnątrz serca samotność. ![]() Cytat:
a tu nauka puka [ czyt. zdycham nad książkami ] (leniu)cho(ro)wanie się skończyło. czas iść do szkoły. ;D edukacyjny wieczór się zapowiada. uuf. wzięło mnie na sentymenty. uczę się. ściemniam nad książkami. uczę się. [ a przynajmniej się staram ] romantyczne chwile z (przedmiot) ! ;D kontempluje. ;] mobilizuję się do zrobienia ściąg. ![]() rozpoczynam poszukiwania motywacji do nauki. matura .? kiedy .? - aa. przełożymy. ;P [to raczej nie spasuje] ;P
' Czasami jest tak, że brakuje nam czegoś, ale sami nie wiemy czego. w poszukiwaniu pożądanego elementu, gubimy bezpowrotnie malutkie chwile, które spajając się w całość tworzyłyby jeden wielki ogrom szczęścia.' |
||
|
|
|
#644 |
|
Rozeznanie
|
1. Czasem trudno utrzymać w ryzach strumień życia…
2. Nie mam odwagi odwrócić kartki by zobaczyć,co jest na kolejnej stronie 3. Szufladka z napisem: ”OBOWIĄZKI” została chwilowo zamknięta - relax ![]() 4. Zadziałał pierwotny, bezmyślny impuls, który należy szybko stłumić <3 5. Któregoś dnia,już niedługo,znajdę odpowiedni moment,odpowiednie miejsce,odpowiedni sposób! 6. Najlepszą formą obrony jest zachowanie niewzruszonej postawy 7. …i puściły ci hamulce. HAH ![]() 8. Nie umiem radzić sobie z tobą. Brak mi doświadczenia. 9. …za wcześnie, za szybko, za dużo naraz… 10. Widać poczucie winy zaostrza wyobraźnię 11. Między wspólnikami nie ma miejsce na pożądanie 12. Hormony i interesy to niebezpieczna mieszanina, przyznaję 13. Czekał na nią wąsaty człeczyna 14. Rozeźlona nie na żarty 15. Już od tygodnia panoszysz się w moich myślach 16. Lubisz pizzę, czy samotność?? 17. Skąd te trudności z oddechem? I czemu serce trzepoce się jak ptak? 18. Dezorientujesz mnie! 19. A jego głęboki błękit oczu, przyciągał jak magnes PROŚBA: 1. jadę na uczelnie i wrócę dopiero w poniedziałek wieczorem, nie jestem tą sytuacją (ani że jadę na uczelnie, ani że wracam późno) rozradowana, tylko jakieś dyskretne 2. jakieś związane z wyjazdem do Olsztyna, że postaram się dobrze bawić, lub dyskretne o tym, że to polecenie służbowe 3. zawsze On dzwoni bardzo późno kiedy już śpię albo nie mam ze sobą komórki, lub nie mogę odebrać. I żeby odważył się i zadzwonił kiedy ja rzeczywiście będę mogła odebrać. 4. chyba naprawdę znalazłam osobę, z którą mogę pogadać na każdy temat, wyżalić się, że chyba mogę nazwać tą osobę swoim przyjacielem, zaufać, że dobrze mieć kogoś takiego wraz z jakimiś dyskretnymi podziękowaniami, etc. (dodam, że osoba o tym nie wie, ale może się domyśla) Moze Frizzelicious? i inni... ![]() |
|
|
|
#645 |
|
Raczkowanie
|
[quote=misia_TKA;9679869]ojoj
ja również cieszę się, że i ja się tam znalazłam aczkolwiek nie wiem czy w jakikolwiek sposób pomogę...no ale...[/i]zawsze będziesz celem bicia mego serca gdybym wiedziała, że tak trudno będzie puścić Twoją rękę - nigdy bym jej nie dotknęła a co jeśli...nie jesteś mi tak całkiem obojętny ? zależy mi, ale teraz...już nie robię sobie nadziei właśnie obaliłeś teorię, która mówiła, że coś do mnie czujesz nigdy nie pozbawiaj nikogo nadziei...może to to wszystko co mu zostało tak trudno jest powiedzieć sobie, że Ciebie już nie ma bo skończyło się, chociaż miało trwać czerwony jest sliczny... kradne ode mnie: pain is part of learning who you are/ bol jest czescia poznawania kim jestes I'm reaching for you but my arms aren't long enough / sięgam po Ciebie ale moje ręce nie są wystarczająco długie I'm running to you if I could go a little faster…/ biegnę do Ciebie-gdybym mogła odrobinę szybciej… baby I will wait for you cause I don't know what else I can do/ kochanie poczekam na Ciebie bo nie wiem co innego moglabym zrobic Too late for the others mistakes/ za późno na kolejne błedy Please give me some time/ proszę daj mi troche czasu You are the best thing that ever happened to me/ jestes najlepszym co mnie spotkało I need you, like no one else before, You're all that I adore/ potrzebuję Cię jak nikogo dotąd, jestes wszystkim co uwielbiam I don't want the world to see me Cause I don't think that they'd understand/nie chce zeby swiat mnie ujrzal, bo mysle ze nie zrozumieja Sooner or later it's over/ predzej czy pozniej to koniec
"To umysł kreuje świat wokół nas i nawet gdybyśmy stanęli tuż obok siebie na tej samej łące, moje oczy nigdy nie ujrzą tego, co widzą Twoje". Edytowane przez Catharina704 Czas edycji: 2008-11-11 o 22:21 |
|
|
|
#646 |
|
Zakorzenienie
|
'Wciąż pusta i bezbronna. Oddalona o miliony mil. Ta, która nie zna szczęścia.'
'Szczęście.! Gdzie jesteś?.' 'klatka uczuć i rejs wśród gwiazd.' 'Puste serce. pusta dusza.. z uczuć wszelkich wymyta.' 'a może tylko minęliśmy się na zakręcie życia?.' 'Jak w ciągu nocy nauczyć się sztuki zapomnienia?.' 'marzeń błękitna noc.' 'błyszczysz w mym sercu jak gwiazda na niebie.' |
|
|
|
#647 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
hmm. może takie ; w końcu zarejestrowaliśmy się nawzajem w swoim życiu. |
|
|
|
|
#648 |
|
Raczkowanie
|
ulice mego miasta w mej hemoglobinie..
'Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc wiecznie czyni dobro. Choć raz obudzić się i wiedzieć co się dziś wydarzy. Widze jak w filmie niemym twarze ubrane w popiół nie proszą-żądaja. Boja się i klną. Wieelkie nadzieje.... `Jak trudno jest znaleźć dwa osobne serca bijące jednym rytmem ...` _____ Mam małą prośbę coś o tym,że chociaż mało go znam zaczynam się łapać na tym że myśle o nim bardzo częstoo takie tajemnicze ; )Mogę na Was liczyc kochane ja wiem ;** <3
|
#649 |
|
Raczkowanie
|
hej
prosze bardzooo bardzooo Was dziewczynki o opiski o klamstwie..ze zawsze wyjdze na jaw...i ze prawda jest najwaznijesza...ze nie lubie klamcow...klamstwo rani ... cos takiego....bardzo jest mi potrzebne ) dzieki z gory buziam ;***
|
#650 |
|
Rozeznanie
|
'jak to jest zakochać się w dziewczynie ... ?'
'bo wiem jak to boli kiedy tracisz coś na czym Ci naprawde zależy' 'jesteś tylko chłopakiem - nie zrozumiesz ' 'i wszystko co miałeś -zniszczyłeś ' 'i moze dobrze , że los nie postawił na nas. ' 'pale papierosa i patrze w Twoje oczy myśląc że o piekło w mojej głowie nigdy się nie skończy' i z wizażu taki ochh ^^ Pewnego dnia źle się poczułam... Poszłam do lekarza. Zbadał mnie i powiedział: - To nic poważnego! Przepisał lekarstwa. Powędrowałam do apteki. Tam usłyszałam, że recepta jest nie do zrealizowania. Nie rozumiałam. Usiadłam i spokojnie przeczytałam jej treść "Jego uśmiech - 3 razy dziennie Pocałunki - do utraty tchu Otulić - Jego ramieniem się proszę Kocham Cię - Usłyszeć te słowa, chociaż jeszcze raz z jego ust" Farmaceutka miała rację - nie do zrealizowania... |
|
|
|
#651 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w tobie moje nadzieje, bo ty wiesz.. słowa umniejszają znaczeniu moim uczuciom, ty wiesz ile znaczysz kiedy serce wybija ten bolesny rytm, kiedy po policzkach strumieniami leją się łzy, kiedy każda parzy i rani do krwi duszę mi, nie boję sie, bo obok jestes ty.. to dzieki tobie niebo ma kolor błękitu serce w serce przez ten świat. ramie w ramię pokonamy ten czasu szmat. dziękuje za każdy zalążek uśmiechu, za każdą iskierkę w oku mym. dziękuje za drgajacy kacik ust, dziękuję za wiele ciepłych słów twych. proszę cię tylko, wiedz, że ja dla ciebie zrobie tyle samo. nie wiem, nie umiem. łepetyna mi ciąży na karku o tej porze i cieżko mi coś wymyślić, aczkolwiek sie starałam (: lov ja ;** Cytat:
więc: jaka była prosba? Cytat:
to przez ciebie serce moje w głowie metlik ma meczy mnie to wszystko już nie, to nie uda sie. bo ty bys chciał, a ja już nie. nie wysilaj się, bo to juz nic nie da. wybacz, ale nie szukaj w moich gestach ukrytych słów było, minęło. nie wrócę do tego juz. namieszałeś, nabełtałeś, naplątałeś. przerosło mnie to. jestem kobietą. zmienność mam we krwi. ee? ![]() cmok w krok, żabolu ;*** _ tęsknie za tobą jedynie na odległosć pod puchową kołdrą chowam sie. nie chcę, żeby świat ujrzał mnie. główna autostrada do mojego serca jest chwilowo nieprzejezdna. Zdarzył sie poważny wypadek na środkowym odcinku trasy. jak codzień na twarz przywołuję obrzydliwy usmiech nie czuję nic. strajkują moje zmysły. gwałtownie ochłodziło sie w moim wnętrzu skarbie, czego ty właściwie ode mnie chcesz? za ucho zakładała kruczoczarny kosmyk włosów. kosmyk ten wymykał się. w drugiej szufladzie od dołu schowałam kiedys wspomnienia swe w kolorowej ramce na zdjecia skrawek czasu tkwi wiruje w pralce moje przeznaczenie wymyślne wzory rysują moje palce na szyi twej u ciebie to kaloryfery ogrzewają nawet serce pod wersalką w schowku na pościel leżą oczy twe
|
|
#652 |
|
BAN stały
|
Dziewczynki pomożecie mi ? Potrzebuję czegoś o tym, że nienawidzę kłamstwa, że wciąż mnie otaczają, a ja nie potrafię tego zmienić. że okłamują najbliższe osoby...
mogą być po angielsku. Byłabym bardzo wdzięczna ![]() ![]()
|
|
|
|
#653 |
|
Raczkowanie
|
sub.
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
fale paradoksu rozlewają się po morzu przyczynowości.
Cytat z jednej ksiażki pratchetta. |
|
|
|
#655 |
|
Zakorzenienie
|
co do kłamstwa -
You broke the promise and made me realise It was all just a lie. |
|
|
|
#656 |
|
Raczkowanie
|
marzenia, za którymi warto podążać
Daj mi troche siebie . prawdziwa zielona papierówka, pachnąca jak dzieciństwo . To właśnie jest wielkie szczęście i nie pytam kto ma lepiej, chyba nikt. Nie trzeba mi wiecej nieba, to co wazne obok siebie, blisko mam. Pewnego ranka po wielkim oczekwianiu ktoś podał mi rękę i zaprowadził na dworzec kolejowy . Liczyłam wagony mijanych marzeń . Było ich trzynaście . Zrozumiałam, że kiedyś tu powróce . Tak żyć, by codziennie przekraczać swoje JA . Czy wiesz, że Twoje oczy spalają mnie jak ogień, gdy patrze w Twoje oczy zaczyna się dzień . Dziś już wiem, będziesz zawsze blisko mnie ..
|
|
#657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziękuje podkreślone oczywiście też zabieram ![]() jesteś wielkaaa ![]() dokładnie ![]() ___ skocze prosto w ogień i spłone w nim zaraz zrobie błąd i zrobie te specjalnie nie potrafie stać, gdy szaleństwo mi w duszy gra Lecz ja pragnę w życiu także mieć marzenia co z tego,że dobrze wiem jak zacząć gdy w połowie drogi zmieniam swój plan to takie banalne
|
|
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
chociaż serce czasem zimne jak bruk nad ranem, a rozum chce je zagłuszyć i mówić za nie.
Nie czas na racjonalność, to zbrodnia emocje tłumić jutro obudzimy się obok, wiedząc, że noc to było wszystko i nic, nikogo nie win za to do miłości nie potrzeba czasu a namiętności ja kocham , a nie mówię... choć nie umiem myśleć o jutrze wiem, ze jutro tez chce budząc się widzieć twój uśmiech Jeśli chcesz wiedzieć cos o mnie, to cos ci zdradzę: miłość dla mnie to huśtawka chce cię z każdą wada nic nie zmienię, mój narkotyku, mój tlenie... brak intryg, pułapek brak gier, brak masek niestety ty i ja nie jesteśmy w stanie zrozumieć pewnych spraw, pewnych wad Jeśli dni te trafił szlag, nie łudź się nie wrócą dni te trafił szlag, a przyszłość jest, ale już bez nas.
|
#659 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dodawałam wcześniej takie: Cytat:
Nie wiem czy się przydadzą. ;dd może coś wybierzesz. ![]() zazdrość zmienia ludzi. Lubie jak sie kleisz ' Lubie kiedy przychodzą te dni, kiedy pachne Tobą. ! ' Twoja magia zatruwa mój umysł ! Pokazujesz mi jak wiele dla Ciebie znaczę =* A łączy nas nade wszystko muzyka. Chce zatopić się w przestrzeni Twoich oczu . ' ' Więc, więc może jesteś tym, kogo szukam dziś. ' tylko z tobą mogę dalej iść zdaję mi się, że porwać Cię chcę i zamknąć w dłoniach.! nieosiągalny twój usmiech, nieosiągalne spojrzenie . razem odkryjemy życia cienie i blaski . Nic więcej do szcześcia mi nie potrzeba. nade mną tylko Ty . wyżej nie da się wzlecieć wyżej nie ma, nie było innego nieba Macie możee coś o szczęśliwej miłości? Ale takie niedosłowne. ![]() Kochaam <3
|
|
|
#660 |
|
Rozeznanie
|
tak właśnie mija czas..
Kawałek nieba w tym całym betonowym piekle. Ciebie jeszcze nie ma, a przecież miałaś tutaj być... Sama tutaj z tym jawnym koszmarem..
'Zastanawiam się, dlaczego mężczyźni w ogóle bywają poważni. Mają to coś długiego, delikatnego i zabawnego, co im dynda między nogami, to się podnosząc, to opadając z własnej woli... Gdybym ja była mężczyzną, bez przerwy śmiałabym się sama z siebie.' Edytowane przez ehjano Czas edycji: 2008-11-12 o 14:11 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe wyliczanki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.

ja również
aczkolwiek nie wiem czy w jakikolwiek sposób pomogę...no ale...[/I]
a mi nadal zależy na nim...
a napewno wszystko się ułoży...