|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Spragnione Panny Młode 2009 cz. VI
Cześć dziewczynki
Jestem troszke podłamana... Pewnie słyszałyście o zamordowaniu Polaka w Kirgistanie... To był doktorant, z którym miałam zajęcia na licencjacie... Jestem w szoku od wczoraj i ciągle nie mogę uwierzyć... A ludzie takie okrutne rzeczy wypisują w komentarzach do artykułów o nim na necie i w jego profilu na naszej-klasie... ![]() Miaaaa, witaj w naszym gronie Cytat:
![]() A dzieciaczki w przedszkolu cudowne ![]() Cytat:
Przyjechała dziołcha ze Śląska i koziołki zastrajkowały ![]() Cytat:
Gratuluję talentu literackiego ![]() Cytat:
![]() popscene, wszystkiego dobrego Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4442 |
|
Zakorzenienie
|
Przykro mi z powodu śmierci tego wykładowcy...
|
|
|
|
#4443 |
|
Zakorzenienie
|
A co do podwiazek to Pani w salonie mi powiedziala ze podwiazke kupuje swiadkowa, ale nie wiem dlaczego? Ja z przesadami roznie
nie wierze w literke "R" w m-cu (sama chcialam slub w maju, ale okazalo sie ze moje urodziny 06.06. wypadaja w sobote). Wbrew przesadom bede miec kalie jako bukiet - bo nie wyobrazam sobie innych do mojej sukni
|
|
|
|
#4444 |
|
Zakorzenienie
|
Ach bo z tymi przesądami to jest różnie w różnych regionach...
Przenoszenie przez próg, rzucanie kieliszkami żeby się potłukły, zarzucanie sukni na buty pana młodego i wiele innych... Pani mloda powinna kupić panu młodemu koszule a on jej buty ... tak ostatnio czytałam. |
|
|
|
#4445 |
|
Wtajemniczenie
|
Przykro mi Rybulka.
Czyli Ty Maggie sobie wybierasz co Ci pasuje z tych przesadow? Przed slubem jest tyle roboty, a ja jeszcze mialabym sie przejmowac takimi *******ami, co to to nie. A juz ten przesad ze cos starego, niebieskiego, pozyczonego i jakiegos tam to juz w ogole takie z amerykanskich filmow, chyba ma sie nijak do polskiej tradycji przesadow, ze tak to nazwe. |
|
|
|
#4446 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja obiad dla kamerzysty fotografa i orkiestry mam za darmo.. ale za to nie mam liczone mniej za babcie czy jakos tak.. Cytat:
![]() Cytat:
sto lat! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
no koziolki strajkowaly ![]()
|
|
|
#4447 |
|
Zakorzenienie
|
No niestety, niezbadane są wyroki boskie...
Ciężko jednak jakos mi przejść nad tym do porządku dziennego... Ciągle mam przed oczami Jego uśmiechniętą twarz i nie mogę uwierzyć, że tego człowieka już nie ma... |
|
|
|
#4448 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez nie wiem dlaczego podwiazdke musi kupowac swiadkowa jak tak, to siostra tzta bede swiadkiem wiec ja kupi hehehe, ablo pozyczy bede miala 2 w 1, a ja nie chce miec kalii w zadnym wypadku, widzialam u znajomej w bukietcie, wygladaly jak na pogrzeb, cos okropnego moim zdaniem, kaliom mowie stanowczo nie
|
|
|
|
#4449 |
|
Wtajemniczenie
|
A w DD TVN pani florystka mowila, ze te pogrzebowe a te slubne to sa dwa zupelnie inne rodzaje i ze jak najbardziej pasuja i sa modne.
Mnie sie marzy bukiet z tulipanow albo mieszany z tulipanami i rozami. |
|
|
|
#4450 |
|
Zakorzenienie
|
Ale czy kalie to to samo co kantadeska???
a juz wiem , że tak sprawdziłam na google...
http://abcslubu.pl/suwak/11_06_2008_31_12_2007_68.png http://suwaczki.waszslub.pl/img-2009082201801830.png http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73lazf6xwo.png Edytowane przez Daysy85 Czas edycji: 2008-11-19 o 16:08 |
|
|
|
#4451 |
|
Przyczajenie
|
Czasc Dziewczyny! Moge dolaczyc? Moj slub odbedzie sie w maju, bo nie wierze w przesady
Ciekawe kto mi kupi podwiazke,kiedy mam czworo swiadkow. Moje dwie swiadkowe albo sie pobija, albo dostane na dwie nozki ![]() A tak co do przesadow... Co myslicie o perlach na slub? |
|
|
|
#4452 |
|
Zakorzenienie
|
peal witaj z nami
![]() perły na slubie to łzy do końca życia ... tak słyszałam |
|
|
|
#4453 |
|
Zakorzenienie
|
Peal, witaj
Skoro nie wierzysz w przesądy, to zakładaj perły jesli tylko chcesz ![]() Ja bym nie miała oporów
|
|
|
|
#4454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4455 |
|
Wtajemniczenie
|
Witaj Peal
A co z tymi perlami nie halo na tym slubie? Ze brzydkie czy co?;P Jak komus sie nie podoba to nie zaklada, jak podoba to zaklada. Proste
|
|
|
|
#4456 |
|
Przyczajenie
|
sama nie wiem... Wszyscy mowia, ze nie dosc, ze w maju to jeszcze perly... Naczytalam sie juz tyle o przesadach, ze az glowa mala. Wiecie, ze mosimy w trakcie slubu wylac jak najwieksza ilosc lez, zeby na pozniej nic nie zostalo? A pan mlody musi nas pocalowac przy jak najwiekszej ilosci osob, to wtedy nas nie zdradzi
|
|
|
|
#4457 |
|
Zakorzenienie
|
kochanie z tymi pocałunkami to takj jest... u mnie w regionie było takie słynne wesele:
Na gorzko gorzko młody tak wycałował mładą że ta się o mało nie udusiła... a potem uprawaił seks w toalcie ze starszą... na weselu oczywiście! |
|
|
|
#4458 |
|
Przyczajenie
|
Dlatego tez nie wierze w przesady... On jeszcze zyje? Zabilabym go na oczach wszystkich...
|
|
|
|
#4459 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja z TŻ tez nie zapomnę o dacie naszego ślubu bo będzie w nasze urodzinki ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
moja mama na weselu kuzyna przed oczepinami buta mi gwizdła bo taki zwyczaj u nich później mój kuzyn biegał za moją mamą i pieniądze z buta chciał wyciągnąć Cytat:
to nie są kalie tylko kandedeski albo nie wiem jak bo nie znam się na kwiatkach
|
|
#4460 |
|
Zakorzenienie
|
Ha nie wiem czy żyje... ale akcja była niezła!!!
a jeszcze jedno było takie wesele na kórym podrzucali Panne Młodą a ona uderzyła głową w śmigło wentylatora tego u sufitu i zmarła na miejscu , Pan Młody powiesił się a ojciec jego umarł na zawał... to wszytsko w ciagu jednej nocy.... przyznaję bez bicia że nie wiem czy to prawda ale od kilku osób to juz słyszałam. |
|
|
|
#4461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy wierzyć w przesądy?
Wierzyć, nie wierzyć - przeczytać warto. Czego należy unikać: - nie poleca się składać przysięgi ślubnej w maju, listopadzie, w dniu 1 kwietnia (prima aprilis), a także w adwencie i wielkim poście; - panna młoda nie może szyć sama sukni ślubnej, ani nawet pomagać w jej wykonaniu; - przyszły mąż nie powinien oglądać swej oblubienicy w sukni aż do dnia ślubu, nie powinien także oglądać samej kreacji; - narzeczona musi pamiętać, iż strój ślubny może zakładać przed uroczystością tylko wtedy, jeśli zachodzi taka konieczność, np. przymiarka. Paradowanie w sukni dla samej tylko przyjemności, niesie złą wróżbę; - nie należy zakładać, przymierzać obrączek bezpośrednio przed ceremonią; - przed wyjściem do kościoła, panna młoda nie powinna oglądać się w lustrze kompletnie ubrana, powinna zdjąć cokolwiek, choćby jeden but; - trzeba uważnie stąpać, bo potknięcie to zła wróżba; - nie należy nakładać obrączki na środkowy palec, bo wróży to zdradę; - nie należy ich zdejmować od dnia ślubu, są bowiem gwarancją trwałości związku; - zgubienie obrączki oznacza stratę współmałżonka na zawsze; - panna młoda nie powinna pozwolić, by mąż założył jej obrączkę do końca palca, w przeciwnym razie zostanie zdominowana przez współmałżonka; - źle wróży, gdy Młodych do ślubu wiezie kobieta; - młodsze, niezamężne siostry panny młodej nie powinny ulec pokusie mierzenia jej stroju. Jeśli któraś z nich nieroztropnie to uczyni, ryzykuje, że sama nigdy nie stanie przed ołtarzem. O czym należy pamiętać: - najlepiej pobrać się w tych miesiącach, w nawach których pojawia się litera "r"; - warto, by ślub odbył się w kościele, w którym chrzczono pana lub pannę młodą, wróży to dobrze na przyszłość; - przyszła żona powinna kupić mężowi ślubną koszulę, a on przyszłej żonie ślubne buty; - buty przyszłej panny młodej przynajmniej dzień przed ślubem powinny stać na parapecie okna, aby zdążyło wejść w nie szczęście, zapewnić to ma także ładną pogodę w dniu ślubu; - świeżo poślubioną parę obsypuje się drobnymi monetami - kto zbierze więcej, ten będzie decydował o budżecie nowej rodziny; - welon, który chroni pannę młodą przed zawistnymi spojrzeniami ludzi, powinna założyć przyszłej żonie druhna, która musi być panną; - ubierając się do ślubu panna młoda powinna pamiętać, aby mieć na sobie: coś białego (symbol czystości uczuć), coś niebieskiego, np. podwiązka (kolor ten wróży wierność wybranka i zapewnia potomstwo), coś pożyczonego (dla zapewnienia przychylności rodziny męża), coś starego (by w trudnych chwilach nie zabrakło pomocy krewnych i przyjaciół), coś nowego (symbol dostatku); - panna młoda powinna mieć ze sobą kawałek chleba i kostkę cukru (np. wszyte w podszewkę) lub choć pieniążek włożony do buta (przez przyszłego męża); zapewni to młodym dostatek; - pan młody powinien mieć przy sobie pieniądze, które gwarantują dostatnie życie; - suknia ślubna swoją biel zawdzięcza prawdopodobnie królowej Wiktorii, kolor ten oznacza niewinność panny młodej i odpędza złe duchy (żadna kobieta poza nią nie powinna być w bieli, nawet jeśli sukienka tej najważniejszej jest innego koloru, np. kremowego); - dobry znak to padający w dniu ślubu deszcz (choć niektórzy twierdzą, że przeciwnie, bo oznacza dużo łez w przyszłym życiu); - idąc do ołtarza młoda para powinna się uśmiechać, bo taka będzie ich droga przez całe życie; - pan młody, wg starego zwyczaju, może prowadzić pannę młodą do ślubu z lewej strony, aby prawą ręką móc odganiać złe moce, które chciałyby przeszkodzić w zawarciu związku; - podczas ślubu warto, by panna młoda nakryła brzegiem sukni but pana młodego - będzie on wówczas "pod pantoflem"; - dobrze jeśli świece płoną przed ołtarzem jasnym płomieniem w górę, gdy kopcą i migotają - wróżą problemy w związku, jeśli zgasną - rychłe rozstanie; - panna młoda może płakać, oznacza to, że nie będzie ronić łez we wspólnym życiu; - jeśli podczas ceremonii obrączka upadnie, powinien ją podnieść udzielający ślubu ksiądz lub ministrant; - po złożeniu przysięgi małżeńskiej, mąż powinien czule pocałować żonę, zapewnia to jego dozgonną wierność; - ta osoba, która odchodząc od ołtarza, okręci swojego małżonka, będzie kierować także w małżeństwie; - kto pierwszy powstanie z klęczek przy ołtarzu, będzie górą w małżeństwie; - najlepiej, aby pierwszą osobą składającą życzenia młodej parze był mężczyzna np. świadek; - pieniądze, którymi obsypywana jest para młoda przez gości oznaczają powodzenie; - ryż stanowi symbol płodności i rychłego, udanego potomstwa; - pan młody powinien przenieść świeżo upieczoną żonę przez próg; (jest to zwyczaj zapożyczony ze Starożytnego Rzymu, gdzie potykająca się mężatka na progu nowego domu to bardzo zły znak, dlatego mężczyzna "na wszelki wypadek" przenosił ją przez próg). - kiedy życzenia złoży Wam osoba przypadkowo obecna w kościele, możecie się tylko cieszyć. Małżeństwo będzie bardzo udane.
|
|
#4462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy wierzyć w przesądy?
Wierzyć, nie wierzyć - przeczytać warto. Czego należy unikać: - nie poleca się składać przysięgi ślubnej w maju, listopadzie, w dniu 1 kwietnia (prima aprilis), a także w adwencie i wielkim poście; - panna młoda nie może szyć sama sukni ślubnej, ani nawet pomagać w jej wykonaniu; - przyszły mąż nie powinien oglądać swej oblubienicy w sukni aż do dnia ślubu, nie powinien także oglądać samej kreacji; - narzeczona musi pamiętać, iż strój ślubny może zakładać przed uroczystością tylko wtedy, jeśli zachodzi taka konieczność, np. przymiarka. Paradowanie w sukni dla samej tylko przyjemności, niesie złą wróżbę; - nie należy zakładać, przymierzać obrączek bezpośrednio przed ceremonią; - przed wyjściem do kościoła, panna młoda nie powinna oglądać się w lustrze kompletnie ubrana, powinna zdjąć cokolwiek, choćby jeden but; - trzeba uważnie stąpać, bo potknięcie to zła wróżba; - nie należy nakładać obrączki na środkowy palec, bo wróży to zdradę; - nie należy ich zdejmować od dnia ślubu, są bowiem gwarancją trwałości związku; - zgubienie obrączki oznacza stratę współmałżonka na zawsze; - panna młoda nie powinna pozwolić, by mąż założył jej obrączkę do końca palca, w przeciwnym razie zostanie zdominowana przez współmałżonka; - źle wróży, gdy Młodych do ślubu wiezie kobieta; - młodsze, niezamężne siostry panny młodej nie powinny ulec pokusie mierzenia jej stroju. Jeśli któraś z nich nieroztropnie to uczyni, ryzykuje, że sama nigdy nie stanie przed ołtarzem. O czym należy pamiętać: - najlepiej pobrać się w tych miesiącach, w nawach których pojawia się litera "r"; - warto, by ślub odbył się w kościele, w którym chrzczono pana lub pannę młodą, wróży to dobrze na przyszłość; - przyszła żona powinna kupić mężowi ślubną koszulę, a on przyszłej żonie ślubne buty; - buty przyszłej panny młodej przynajmniej dzień przed ślubem powinny stać na parapecie okna, aby zdążyło wejść w nie szczęście, zapewnić to ma także ładną pogodę w dniu ślubu; - świeżo poślubioną parę obsypuje się drobnymi monetami - kto zbierze więcej, ten będzie decydował o budżecie nowej rodziny; - welon, który chroni pannę młodą przed zawistnymi spojrzeniami ludzi, powinna założyć przyszłej żonie druhna, która musi być panną; - ubierając się do ślubu panna młoda powinna pamiętać, aby mieć na sobie: coś białego (symbol czystości uczuć), coś niebieskiego, np. podwiązka (kolor ten wróży wierność wybranka i zapewnia potomstwo), coś pożyczonego (dla zapewnienia przychylności rodziny męża), coś starego (by w trudnych chwilach nie zabrakło pomocy krewnych i przyjaciół), coś nowego (symbol dostatku); - panna młoda powinna mieć ze sobą kawałek chleba i kostkę cukru (np. wszyte w podszewkę) lub choć pieniążek włożony do buta (przez przyszłego męża); zapewni to młodym dostatek; - pan młody powinien mieć przy sobie pieniądze, które gwarantują dostatnie życie; - suknia ślubna swoją biel zawdzięcza prawdopodobnie królowej Wiktorii, kolor ten oznacza niewinność panny młodej i odpędza złe duchy (żadna kobieta poza nią nie powinna być w bieli, nawet jeśli sukienka tej najważniejszej jest innego koloru, np. kremowego); - dobry znak to padający w dniu ślubu deszcz (choć niektórzy twierdzą, że przeciwnie, bo oznacza dużo łez w przyszłym życiu); - idąc do ołtarza młoda para powinna się uśmiechać, bo taka będzie ich droga przez całe życie; - pan młody, wg starego zwyczaju, może prowadzić pannę młodą do ślubu z lewej strony, aby prawą ręką móc odganiać złe moce, które chciałyby przeszkodzić w zawarciu związku; - podczas ślubu warto, by panna młoda nakryła brzegiem sukni but pana młodego - będzie on wówczas "pod pantoflem"; - dobrze jeśli świece płoną przed ołtarzem jasnym płomieniem w górę, gdy kopcą i migotają - wróżą problemy w związku, jeśli zgasną - rychłe rozstanie; - panna młoda może płakać, oznacza to, że nie będzie ronić łez we wspólnym życiu; - jeśli podczas ceremonii obrączka upadnie, powinien ją podnieść udzielający ślubu ksiądz lub ministrant; - po złożeniu przysięgi małżeńskiej, mąż powinien czule pocałować żonę, zapewnia to jego dozgonną wierność; - ta osoba, która odchodząc od ołtarza, okręci swojego małżonka, będzie kierować także w małżeństwie; - kto pierwszy powstanie z klęczek przy ołtarzu, będzie górą w małżeństwie; - najlepiej, aby pierwszą osobą składającą życzenia młodej parze był mężczyzna np. świadek; - pieniądze, którymi obsypywana jest para młoda przez gości oznaczają powodzenie; - ryż stanowi symbol płodności i rychłego, udanego potomstwa; - pan młody powinien przenieść świeżo upieczoną żonę przez próg; (jest to zwyczaj zapożyczony ze Starożytnego Rzymu, gdzie potykająca się mężatka na progu nowego domu to bardzo zły znak, dlatego mężczyzna "na wszelki wypadek" przenosił ją przez próg). - kiedy życzenia złoży Wam osoba przypadkowo obecna w kościele, możecie się tylko cieszyć. Małżeństwo będzie bardzo udane.
|
|
#4463 |
|
Zakorzenienie
|
A propos tego przenoszenia przez próg to ja wam powiem że czytalam taki artykuł że w średniowieczu i starozytności pod progiem domu chowano zmarłe dzieci lub te poronione.
a pan młody powinien przenieśc zonę przez próg by uchronić ją od smierci dzieci. a mój TŻ jak przymierzaliśmy obrączki zczął ją przymierzac na lewą rękę ... no myślałm że padnę , przeciez wdowcy noszą na lewej!!!!
|
|
|
|
#4464 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja niewierze... znam wiele ale niebedde ich stosowac.. Cytat:
![]() a co do waszej daty to jest takaaaa szczesliwa.. oboje rodziny i slub ![]() a jesli chodzi o te podrzucanie i walniecie w wenty;ator to ja te to slyszalam juz chyba milioon osob to opowiadalo... przeczytalam te przesady i chyba by na glowe upadla jakbym miala wszystkiego doplinowac.... le jeden mnie zdziwil : - pan młody, wg starego zwyczaju, może prowadzić pannę młodą do ślubu z lewej strony, aby prawą ręką móc odganiać złe moce, które chciałyby przeszkodzić w zawarciu związku; przeciez tz mloda jest po prawe stronie mlodego.. tak mi sie wydaje..
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2008-11-19 o 16:49 |
||
|
|
|
#4465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a imieninki to Wszystkiego dobrego choć u mnie obchodzi sie urodziny o imieninach nikt nawet nie pamięta ![]() no a nasza data jest naprawdę szczęśliwa kiedyś myślałam żeby wziąć ślub w moje urodziny a tu się odnalazł ten jedyny co urodził sie w tym dniu co ja , TŻ stwierdził że o kwiatkach nie zapomni
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2008-11-19 o 16:48 |
|
|
|
|
#4466 |
|
Zakorzenienie
|
To ja nie wiem może to jakaś ogólnopolska legenda o tym tragicznym weselu...???
|
|
|
|
#4467 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziekuje za kolejne zyczonka
Sliwenko u nas tez sie nie obchodzi imienin. Sama zapomnialam ze mam dzisiaj. Przypomniala mi o tym mama. A tak w ogole dopiero teraz zaczynam sie uczyc kiedy rodzice i rodzenstwo maja swoje imieniny, bo u nas w domu nigdy nie zwracalo sie na to uwagi. Odkad mieszkamy daleko od siebie po prostu potrzebujemy znalezc jakis powod, zeby ze soba sie skontaktowac a imieniny to dobry pretekst. |
|
|
|
#4468 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() popscene- wszytskiego naj )a co do przesadow to ja slyszalam ze panna młoda nie powinna miec bluszczu w bukiecie slubnym. i o butach ze musza byc zakryte palce i piety tez slyszalam i o setce innych tez
|
|
|
|
#4469 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Natomiast nie zamierzam mieć przy sobie żywności, pieniędzy w butach, podwiązek, nic niebieskiego (no chyba że się liczy błękitny brylancik w pierścionku zaręczynowym ), szarpać się przed ołtarzem i co tam jeszcze się wymyśla![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A perły są piękne, nie przejmowałabym się zupełnie tym gadaniem o nich. Zupełnie nie rozumiem, czemu akurat perły mają taką złą sławę a nie brylanty. W końcu to ich wydobycie wiąże się ze śmiercią i wyzyskiem ogromnej liczby ludzi![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() kamea piękny wierszyk ![]() rybulka współczuję Ci bardzo ![]() A ja dzisiaj zaliczyłam drugi w życiu upadek z konia i żeby w ogóle było super, to uderzyłam twarzą w drewnianą belkę w płocie i mam rozwaloną dolną wargę i uroczą czerwoną pręgę na brodzie Generalnie nieco zbrzydłam... mam nadzieję, że na krótko A konik mi po prostu zaczął brykać, pochylił głowę, wygiął do góry grzbiet i przeleciałam przez jego łepek.A z milszych rzeczy to właśnie dostałam od grafika gotowy projekt naszych złotych rybek do zaproszeń
|
|
|
#4470 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.

Pewnie słyszałyście o zamordowaniu Polaka w Kirgistanie... To był doktorant, z którym miałam zajęcia na licencjacie... Jestem w szoku od wczoraj i ciągle nie mogę uwierzyć... A ludzie takie okrutne rzeczy wypisują w komentarzach do artykułów o nim na necie i w jego profilu na naszej-klasie... 
krurde was tez tak zimno? musze zawiesc kurtke zimowa zby mi zamek zmienili bo sie rozlatuje... a tam poprot tragedia...
(pozmieniałam tylko adresy -żeby nie było

A juz ostatnio jeden koles przebil wszystkich bo zrobil mi afere o paczke zapalek