|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamuski styczniowo-lutowe 2009 FINAL COUNTDOWN
Cytat:
mozesz podac tytuł serii - kotynuacji Gidii - baaaardzo mi sie podobało ![]() Tez zawyzam srednia czytania, łykam jakies 2-3 na miesiąc ![]() Co do age of the five - mam z biblioteki, za duzo czytam by wszystko kupowac i czytam jak leci, bez znaczenia jaki jezyk pl czy ang ![]() Reszte sobie zapisze i bedzie ci czytac podczas karmienia piersią ![]() O nawet nie wiedziałam, że jeszcze ktoś ze Śląska sie udziela - jestem z Katowic
|
|
|
|
|
#572 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://http://www.trudicanavan.com/a...php?pg=books49 http://http://adventuresdawn.com/series/show/212 Wynika z tego, że niedługo powinien ukazać sie pierwszy tom serii, ale znajac życie to mozna liczyć nawet na pół roku opóźnienia ![]() U nas w bibliotece to obcojęzyczne książki to właściwie jak igły w stogu siana mozna szukać. Poza tym to niestety ale nowości wydawnicze maja sie podobnie.
12.02.2009 Julcia ![]() 01.11.2005 Jasio ![]() 97-90-86-85-81-82-78-74-72,5-66 Edytowane przez Nightingle Czas edycji: 2008-11-23 o 20:48 |
|
|
|
|
#573 |
|
Raczkowanie
|
Hej kobitki
Nareszcie usiadłam...dziś miałam gości, potem wyjazd (a raczej wyprawa-przeprawa przez śnieg) do rodziców na obiadek, a teraz padam z nóg. Kurcze jak mały będzie chciał niespodziewanie wyjść to jak będzie taki śnieg to chyba w śniegu urodzę, a do szpitala mam ponad 50km!!!! No ale sąsiad ma samochód z napędem na 4 koła więc jakby co będzie OK. A poza tym drugi sąsiad pracuje w gminie i ma pług na podwórku to mi śnieg poodgarnia ![]() Odnośnie mięśni Kegla, wejdźcie na www.corewellness.pl - można tam zamówić bezpłatną płytę DVD z ćwiczeniami! Bardzo fajna, polecam ![]() A co sądzicie a pasach poporodowych? Ja chyba zakupię pas Pani Teresa - na allegro jest ich sporo... Zmykam przed TV i ślę Wam wszystkim buziaczki słodziaczki |
|
|
|
#574 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Musze poczytać troszku więcej o tych co Ty wspominałaś ![]() Książki z polecenia są najlepsze ![]() Jesteś wycałowana po stópkach ![]() Takie wspaniałe wiadomości na koniec niedzieli - a ostatnio ktoś mi do tyłka nasolił i mam humory jak baba w ciąży Chyba poród się zbliża wielkimi krokami.....
|
|
|
|
|
#575 |
|
Zadomowienie
|
miałam taki pas ,uzywałam go po ciąży i musze przyznac,ze jest niewygodny i co chwile trzeba go poprawiac.ostatnio przeczytałam ,ze wcale nie jest dobrze kiedy nosi sie taki pas poniewaz osłabiaja sie i niepracuja nasze miesnie!
przemyslałam to i faktycznie chyba tak jest! |
|
|
|
#576 |
|
Zadomowienie
|
Ja znow po zastrzyku,nie ma juz gdzie wbijac.
Jutro znow mam usg dziecka,ktg 2 razy dziennie,puls 2 razy dziennie Boje sie ze cos nie tak,ze spr non stop moje dziecko Jezu zeby tylko bylo zdrowe,wykoncz sie tutaj Boje sie,tak strasznie sie boje...
|
#577 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O pas poporodowy zapytam lekarza, ale tez coś słyszałam, że nie jest tak pieknie jakby się wydawało ![]() Zeżarłam właśnie budyń waniliowy na kolację i już mi dobrze, chyba zmykam pod kołderkę...buziaki mamusie
|
|
#578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo jak ja lezałam tydzien to meczyli do przesady myslałam ,ze predzej zejde z tego swiata niz urodze.
|
|
|
|
|
#579 |
|
Raczkowanie
|
bylam dzis u kolezanki w szpitalu ogladac swiezo wyklute dziecie. ladniutka, wlochata dziewuszka. mloda dupeczka dla mojego Maksa.
porod miala jak marzenie, o 2 sie obudzila, o 5 do szpitala, 10.30 dziecko na swiecie. mowila, ze nie ma sie czego bac. tez bym tak chciala. jak ja juz chce zeby byl luty... a tak musze czekac i uczyc sie do egzaminu.Sandra, trzymam kciuki za nereczki
|
#580 |
|
Raczkowanie
|
Dobry wieczor!
Wszystkie mamuski juz pewnie spia. Wpadne do Was jutro. Dobranoc! |
|
|
|
#581 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczynki! Ja jak zwykle o późnej porze. Kurcze! Jak czytam o tych lekkich porodach - to tak zazdroszczę. Starałam się nie myśleć o porodzie, ale chyba już zaczynam się denerwować.
Sandrunia! Naprawdę! Jesteś wielka! Instynkt mówisz - no mnie sie wydaje, że mam duuuży instynkt i chyba nie do końca wiedziałabym co zrobić -własnie takiej mojej bezradności się boję, że maleńka będzie płąkać - a ja nie będę wiedziała dlaczego i nie będę potrafiła jej pomóc... Ja dziś mimo niedzieli, w końu się zmobilizowałam i odwaliłam kawał roboty, prześwietliłam i pozamieniałam zawartość wszystkich szaf w domku, żeby zrobić miejsce dla młodej, zarobiłam się po uszy, ale to dlatego, że juz zaczęłam się stresować, że nie zdążę ze wszystkim przed porodem i może przez tą kawę, którą dzisiaj wypiłam ![]() Krolowa - gratuluję odbioru chatki! Teraz tylko szybko póki masz brzuszek załatwiaj kredyt ![]() Wczoraj mieliśmy zajęcia w szkole rodzenia na oddziale porodowym - tam gdzie chcę rodzić - i muszę Wam powiedzieć - właściwie napisać, że jestem pozytywnie zaskoczona, poza tym, że stresa dostałam. Pokoiki są 1 osobowe, łóżko duże i całe mobilne na pilota, można podnosić dowolną część. W sali jest piłka, pufsakwa, i łazienka z prysznicem - a położna zachęcała do wspólnych kąpieli z Tż - tylko wczesniej żeby ją poinformować - że trochę dłużej zejdzie KTG centralnie sterowane, tak, że nawet jak nie będzie nikogo w sali - to i tak widzą co się dzieje. Wszystko byłoby ok, gdyby nie ten wrzask rodzącej mamusi w przerwie między pytaniami dało się słyszeć głośne przełykanie śliny przez mamuśki i ci zestresowani tatusiowe na korytarzu czekający na obejrzenie swoich pociech. Widzieliśmy Mateuszka, który miał godzinę - maleństwo i ponoć ważył ponad 4 kg!Super, że mogłam zobaczyć tą porodówkę, tylko, że czasem się zdarza, że przymykają izbę przyjęć - i mogą czasem nie przyjąć rodzącej - trzeba wtedy zmienić szpital - czego sobie nie wyobrażam, bo moja położna jest własnie z tego. Kupiłam sobie własnie szlafroczek na allegro - no to jeszcze mi zostaną staniki i z tych większyc zakupków dla siebie będzie już prawie wszystko. Wczoraj zamówiliśmy z Tż też wózeczek i fotelik. No trochę ruszyliśmy do przodu ![]() Ja chętnie przeczytałabym nową książkę Browna, na któą czekam już od 2 lat, pozostałe przeczytałam. Ostatnio skończylam "Wielkiego gracza" Grishama - ale się trochę rozczarowałam, teraz czytam "język niemowląt" T. Hogg i pewnie coś do tego dorzucę - może dam Grishamowi jeszcze jedną szansę - mam kilka pozycji do wyboru. Idę dalej szukac prezentów dla rodzinki pod choinkę! Dobranoc! Kolorowych snów! |
|
|
|
#582 |
|
BAN stały
|
siobhan1 - Też nie wiedziałam że z katowic jesteś
ja dokładnie to rejony Bytkowa ale to i tak już podlega do siemianowic. No i standardowo spać nie umiem, wczoraj wstałam przed 11.00 ale byłam w szoku strasznym jak zerknełam na zegarek. Ale ogolnie calutki dzień miałam senny i taki jakis nie za bardzo. Praktycznie wieczorem wziełam się za poszukiwanie prezentu dla mamy na urodziny i zamówiłam na all teraz z niecierpliwoscia czekam na przesyłke. Mężusiowi tez juz zamówiłam prezencik na święta wiec w sumie zostaje mi tylko tata ale z nim to ja co roku nie mam zadnego problemu ![]() Za równy miesiąc już swieta jak ten czas szybko leci, pamietam jak wymyslalam w tamtym roku co bedziemy na Sylwka robic a tutaj juz kolejny roczek zbliza sie ku koncowi - tym razem nie mam zadnego problemu z wymysleniem imprezki sylwestrowej hihi... biała sala mysle ze do godziny 0.00 i tak nie doczekam wiec moze mnie obudza na ta chwilke i spowrotem wroce do lozka...no chyba ze mała bedzie chciala jakos hucznie zapoczatkowac nowy rok to juz wogole nie bedzie problemu ze sala na ta noc ![]() Wracam do lozka przynajmniej polezec sobie - po szczerze to od siedzenia na krzesle od kilku dni boli mnie okropnie pod brzuchem. Ostatnio bylismy u znajomych przesiedzialam ok 3-4 godz ( z wizytami w ubikacji bo bez tego ani rusz) jak wstałam myslałam ze urodze taki paskudny bol mnie dopadl i od tamtej pory widze ze to powraca godzinka na siedzaco i juz mnie boli. Wiec poki co ide lezec
Edytowane przez Nika.83 Czas edycji: 2008-11-24 o 06:50 |
|
|
|
#583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#584 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() rzeczywiście równy m-c po Tobie Ty już będziesz tulic maleństwo a ja będe rodzić ehhh ![]() Cytat:
buziaczki! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
a ja dziś do Ginka !! 16,:15 heheh mam nadzieje,że bedzie wszystko wporzadku. Kochane ale mam takie zmartwienie ....nie jestesmy z TZ w formalnym zwiazku ja z innego miasta pochodze,nie wiem jak to bedzie przy zapisywaniu dziecka w szpitalu -jesli chodzi o nazwisko i poźniej sprawy z UC ,zameldowaniem itp....ma któraś z Was może widzę na ten temat?
|
|
|
#585 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() Wczoraj prawie caly dzien sie uczyl Tz ja tez powinnam ale wolalam robic ozdoby na choinke No i zamowilimsy wozek ma byc w ciazu 2-3 dni Dzis u nas 30 tydz a o 13 do lekarza juz nie moge sie doczekac potem na miasto z mama dzien zleci a ja znow sie nie ucze ... buziaki
|
|
|
|
#586 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A powiedzcie mi bierzecie swoje polozne czy zdajecie sie na opieke z przydzialu? |
|
|
|
|
#587 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na temat porodu zdania sa podzielone ale jezeli poród trwa krótko to zazwyczaj kobieta mówi ,ze poród to pestka a jeszcze jak ma zzo to juz wogole gorzej z ta druga wersją. |
|
|
|
|
#588 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczynki
![]() Kochane ale mam takie zmartwienie ....nie jestesmy z TZ w formalnym zwiazku ja z innego miasta pochodze,nie wiem jak to bedzie przy zapisywaniu dziecka w szpitalu -jesli chodzi o nazwisko i poźniej sprawy z UC ,zameldowaniem itp....ma któraś z Was może widzę na ten temat? Nimfetka- myślę że wtedy dziecko ma nazwisko matki i jest zameldowane tam gdzie matka , tak mi się zdaje ale nie jestem pewna. Kurcze a gdzieś w necie szukalaś???? Ja oczywiście dopiero wstałam i chcialam sobie zrobić kanapeczke a tam chleba nie ma a tak mi sie niechce schodzić że ojej. U mnie znowu pruszy i to dosc mocno. Kurcze dziewczynki niektóre z was piszą że starają się nie myślec na temat porodu a ja normalnie nie moge . Cały czas myśle , w ciągu dnia chyba z 1000..... razy a nawet jak w nocy sie przebudzam to pierwsze co mi wchodzi na mysl to to co by bylo jak mnie tak w nocy bole złapią i zaraz mysle o calym porodzie. Boze moja glowa chyba spuchnie od tego myslenia. A jak u was dziewczynki poranek??
|
#589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
buuuu ja tak nie chce
|
|
|
#590 |
|
Rozeznanie
|
hej mamusie!!
![]() czy u was nadal tak bialo jak u mnie? jest pieknie. ja dzis jade na zakupy. teraz sie upiekszam makijazem ![]() [quote=Olimpia24;9839623]Witam dziewczynki ![]() Kochane ale mam takie zmartwienie ....nie jestesmy z TZ w formalnym zwiazku ja z innego miasta pochodze,nie wiem jak to bedzie przy zapisywaniu dziecka w szpitalu -jesli chodzi o nazwisko i poźniej sprawy z UC ,zameldowaniem itp....ma któraś z Was może widzę na ten temat? wydaje mi sie,ze mozna nadac dziecku nazwisko ojca,jezeli wyraza na to zgode. nie ma z tym zadnego problemu.
|
#591 |
|
Zakorzenienie
|
nimfetko, musisz wybrać się z TŻ do Urzędu Stanu Cywilnmego,żeby tz uznał dziecko. Możecie to zrobić już teraz (przed porodem). Wtedy dziecko będzie miało naziwsko tż i w akcie urodzenia w rubryce ojciec nie będzie "nieznany" albo coś w tym stylu.
|
|
#592 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() czy u was nadal tak bialo jak u mnie? jest pieknie. ja dzis jade na zakupy. teraz sie upiekszam makijazem ![]() Cytat:
czyli już teraz TŻ może załatwić to ze mną w Urzędzie Cywilnym ??? a może wiecie czy bedzie mi potrzebny jakis dokument np odpis aktu urodzenia itp.? czemu dopiero teraz o tym pomyslałam??
|
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
Nimfetka jezeli urodzilas sie w tym samym miescie co USC to nic nie potrzebujesz.
|
|
|
|
#594 |
|
Zadomowienie
|
no własnie Jukol ja jestem z Kielc tam się urodziłam a Jarosław jest z Krakowa.
|
|
#595 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, już teraz możecie jechac z TŻ do usc i to załatwić. Nawet będzie łatwiej jesli zrobicie to przed porodem i bezpieczniej (pod względem prawnym) dla Ciebie i dziecka.
Twój Tż musi mieć pełną zdolność do czynności prawnych, a Ty musisz wyrazić zgodę na uznannie. Nie jestem tylko pewna, w którym usc nalezy to zrobić. W przypadku dziecka już narodzonego jest to usc właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka, aale przed porodem chyba usc w miejscu zamieszkania matki. Ale nie dam za to głwoy, równie dobrze może być to dowolny usc.
|
|
#596 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuje kochane za przyblizenie mi tematu a wiec za informacje jednakże lepiej bedzie jak zadzwonie do USC i tam się dowiem.Tylko niech mama TŻ wyjdzie do sklepu,nie chcę żeby słyszała o czym rozmawiam i gdzie dzwonie i jak na złość kręci się ona po domu jak nie wiem co..chyba coś intuicyjnie przeczuwa.......
|
|
|
#597 |
|
Rozeznanie
|
nimfetko poszukaj informacji w neci bo jest mnustwo na ten temat
tego ze malenstwo moze miec nazwisko ojca jestem pewna i najlepiej bedzie jak wybierzecie sie do usc juz teraz podpiszecie wspolnie oswiadczenie ze dziecko ktore ma si urodzic jest dzieckiem tz, ze on je uznaje i chce zeby nosilo jego nazwisko
|
|
#598 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#599 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamuśki
U mnie śniegu niestety trochę ubyło, ale jeszcze napada nie chce mi się siedzieć samej w domu, chyba pojeżdzę z tż po klientach nie mam pomysłu co na obiad, nie mogę już patrzeć na mięso..może placuszki z jabłkiem ![]() Wklejam fotki milusiego śpiworka Boryska do wózka, nasz świeży zakup
|
#600 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pani z Hebatą- juz myślałam że kanapę zabierasz ze sobą na spacery! ![]() U mnie zima juz skapuje i spływa. Szkoda troszku. Wczoraj byłam na 18- w sumie 40 km od nas- tam to była zima! Zaspy normalnie! Cały czas siedzieliśmy przed stołem poganiani przez gospodarzy aby spożywać. Młodego hyba przygniotłam pełnym żołądkiem i prawie wcale sie nie ruszał. Poźniej wyciągnęłam młodziez na spacer, tak wiało i tak mroziło że nie wiem czy przez 5 minut byliśmy na dworzu. Jak wróciliśmy chcaiałam męzola wyciągnąc z psem na drugi spacer ale tak żle sie poczułam że polknęłam gorącą herbatę i poszłam lulu. Dziś chyba zrobie sobie dietę, cały czas mi sie w głowie kreci. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.

Też niedawno połknęłam tą trylogię. Ciekawe kiedy wyjdą kolejne trzy tomy - kontynuacja
Tak poza tym to czekam na kolejne tomy:
. Tak sobie myslę, że podwyzszam średnia krajową w czytaniu książek, bo 20 to już w tym roku z lekka połknęłam 
Język mnie nie odstrasza, ale cena i owszem 

Adaś

myslałam ,ze predzej zejde z tego swiata niz urodze.
a tak musze czekac i uczyc sie do egzaminu.