![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mistrzowie grafomanii :)
Cytat:
Twoja sprawa, tyle ze jesli ktos uzywa, nawet jako hiperboli, stwierdzenia ze ktos jest skerslony, nie wiadomo jaki by nie byl, bo czyta autora x, albo stwierdzenie "nie czytalam, ale i tak wiem", to wychodzi na bufona i zarozumialego pustaka. Zreszta ten tekst to archetypizm grafomanstwa - nadety styl, przerastajacy forme.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=Wyrak;9877855
Twoja sprawa, tyle ze jesli ktos uzywa, nawet jako hiperboli, stwierdzenia ze ktos jest skerslony, nie wiadomo jaki by nie byl, bo czyta autora x, albo stwierdzenie "nie czytalam, ale i tak wiem", to wychodzi na bufona i zarozumialego pustaka. Zreszta ten tekst to archetypizm grafomanstwa - nadety styl, przerastajacy forme.[/QUOTE] Sęk w tym, że Pani Miecznikowska grzecznie przeczytała lektury zanim zabrała się za ich "omówienie". Była co prawda do nich uprzedzona, ale przeczytać przeczytała, mimo nawet, jak napisała sama, niezbyt przychylnego oka pani bibliotekarki wydającej "dzieła" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
A może warto byłoby najpierw sprawdzić, zanim się kogoś poprawi? Rozumiem, że ktoś może chcieć zabłysnąć na forum, ale czasem warto sobie coś chociaż wygooglać, zanim zabierze się za krytykę. Owszem, jest mowa o cholerze w tytule oryginalnym, natomiast w tłumaczeniu na język polski tytuł odwołuje się właśnie do zarazy.
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Jest jeszcze jedna autorka (zwana tak szumnie przez publikę, dla mnie ma ona tyle z autorstwem wspólnego, co paw z nietoperzem) - Dorota Masłowska.
Po przeczytaniu 'fenomenalnego' dzieła 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną ' nie wiedziałam co robić - wszyscy zachwyceni, a mi się cisnęło na usta jedno słowo - kaszana. Totalna, bezładna, bezskłądna, wulgarna, przesycona chamstwem i prostactwem kaszana, bez konkretnej fabuły i konkretnego wątku. Szczerze - nie miałam zbyt jasnego pojęcia, o czym ona pisze i co ma na celu ta cała bazgranina.
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
trudna i daje dużo do myślenia.
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat polski tytuł brzmi "Miłość w czasach zarazy". Carlos Marrodan Casas tak właśnie zadecydował. Zanim się wytknie komuś błąd, należałoby samemu zweryfikować swoją wiedzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() I zgadzam się z ogółem, że Cohelo, Grochola (i jej prawdziwie grafomańska kopia Leżeńska - to juz dodaje od siebie) to grafomaństwo pierwszej wody. Są oni dla mnie dowodem jak silne działanie ma marketing, że tysiącom ludzi można wmówić, ża taka kupa to jednak złoto literatury... Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Odnosnie skerslania: Poznajesz mężczyznę. Jest przystojny, dobrze ubrany, uprawia sporty. Niestety, przychodzi chwila, w której postanawia wykazać, że jest również inteligentny. (...) Biedaczek, nie wie, że już teraz jedynym porozumieniem możliwym pomiędzy wami jest, że to on płaci za kolację. Nie będziesz dokładać nawet złotówki do kolacji z analfabetą. Dla mnie jesli ktos na takiej podstawie ocenia ludzi, to jest pretensjonalnym pustakiem ![]() Hiperbola to nie jest grafomanskie slowo, tylko zabieg styslistyczny polegajacy na wyolbrzymieniu, tyle tylko ze u Miecznikowskiej uzyty w absurdalnym kontekscie. Praca krytyka polega na pisaniu dobrych tekstow, a ten jest wg mnie mierny, pretensjonalny przerost formy nad trescia. Rozdraznilo mnie to, ze taka wielka yntelektualistka bierze sie za ocenianie innych, fakt faktem slabych autorow, ale po przeczytaniu jej tekstu ciezko nie dojsc do wniosku, ze ona lepsza nie jest. PS. Jak juz oceniasz innych pod katem grafomanii, to polecam popracowac nad stylem, bo powtorzenia typu "(...) dla uzycia dla super- grafomanskiego slowa hiperbola ktorego z taka luboscia uzywasz", to co jak rodem z jakis slabych szkolnych wypracowan.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
kobieciejesz?
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
To chyba cytat z artykułu p. Miecznikowskiej
![]() Edit: Co do książki Masłowskiej - widać zbyt głupia jestem, by ją zrozumieć. Dla mnie nie niosłą żadnego przesłania, ani żadnego sensu. Specjalnie 'trudna' też nie była. Trudny to może być Balzac, De Mello, Hugo, lub też dla niektórych Dawkins, czy też obsługa zmywarki - ale o radosnej twórczości pani Masłowskiej nie sposób powiedzieć 'trudna'. Ot, taki harlequin napisany prostackim językiem.
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2008-11-28 o 20:28 Powód: Dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
a, to przepraszam. zwracam męski honor.
EDIT: Wcale nie miałam zamiaru zarzucać komuś głupoty. Jeśli tak to odebrałaś - przepraszam ![]() Ostatnio mówiliśmy o niej na języku polskim (tak, państwowe liceum, konserwatywne państwo). Trudność może sprawiać język - przyznam, że niełatwo czytać niegramatyczne zdania, błędy ortograficzne etc. To miało jednak na celu ukazanie danej społeczności. Oni nie silą się na pisanie stylem np. autorów, których wymieniłaś. Wiele jest też ciekawych porównań, trafnie ukazana rzeczywistość. Czasem nie potrzeba metafor, synekdoch, oksymoronów i Bóg wie, co jeszcze. I napisała to 19 latka. Romansideł w swym życiu przeczytałam 2, nędzne sztuki. To zupełnie co innego. Oczywiście to moje zdanie, każdy może, a nawet powinien mieć swoje ![]() W końcu nagroda NIKE nie zostaje rozlosowana poprzez sms-y. Pozdrawiam.
gdy mi jest dobrze moja dusza mruczy. M.Peszek Edytowane przez Hedonia Czas edycji: 2008-11-28 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Wyrak, faktycznie artykuł zaczyna się tym zdaniem - ale później autorka opisuje czytanie wspomnianej literatury w bibliotece
![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Hedonia - z testosteronem wsio ok, to byl cytat oczywiscie, powinienem dac tagi zamiast kursywy.
Wiem co opisuje, bo to czytalem; chodzi mi o to, ze ona ma juz na poczatku, przed przeczytaniem wyrobiona opinie nt. tych ksiazek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Później "Na brzegu rzeki Piedry" również kupiłam, ale nie dałam rady przez to już przejść. Nawet jak na takiego niedorosłego dzieciaczka to już było zbyt wiele bzdur :/ "Alchemika" nigdy nie czytałam i nie mam zamiaru, do dziś natomiast pamiętam jak w jakimś piśmie przy okazji wzmianki o "Alchemiku" Coelho (taki przecież był trynd na niego, że wszystkie gazety musiały pisać) chłopak z tego boysbandy Just 5 wyraził się, że zmieniło jego życie ta książka, dopiero zrozumiał po niej "coś tam coś tam" i każdy musi ją przeczytać bo "coś tam coś tam". Dla mnie to była 100 procentowa antyreklama i stwierdziłam po prostu, że to jakieś "dzieło" dla mało wymagających osób. Trzeba zwrócić uwagę, że z książkami Coelho to nie było i nie jest tak, że dopóki nie weźmiemy książki w ręce nic o niej nie będziemy wiedzieć. Reklama jego "dzieł" była tak ogromna i tak nachalna, że wszędzie były fragmenty książek, cytaty i tak dalej. To tak jakbyś widział zwiastun filmu i stanowczo nie chciał obejrzeć jego całości. Może nie jesteś do końca pewien jak bardzo Ci nie odpowiada i dlaczego dokładnie (czy przez beznadziejną grę aktorską, czy przez scenariusz nie mający sensu), ale po tych 2 minutach już raczej wiesz, że nie będzie to coś dla Ciebie. Edytowane przez Eflinka Czas edycji: 2008-11-28 o 21:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wyrak, ja się szczerze i bez bicia przyznaję, że do polskich autorów mam uprzedzenie (zwłąszcza nowożytnych, chociaż wspomnienia wojenne lubię), nie zdarzyło mi się samej z siebie zakupić żadnej polskiej książki... Nawet Wiedźmina nie czytałam, bronię się przed tym rękami i nogami, chociaż fantastykę pochłaniam w ilościach hurtowych ![]() ![]()
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2008-11-28 o 21:11 Powód: Dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() rozmawialiśmy na temat współczesnych artystów i poruszyliśmy temat Masłowskiej. Co z "Antygoną" to nie wiem, ona w gimnazjum była.
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Pani Wyrakowa prosze Cie nie prowokuj bo ludzka glupota dziala na mnie jak plachta na byka a nie chce dostac nastepnego ostrzezenia za niecenzuralne slownictwo.
Nazywanie tej babki "pretensjonalnym pustakiem" tylko dlatego, ze nie zgrywa pokornej dziewczynki i nie bierze faceta z calym jego dobrodziejstwem jest glupota. Tu nie chodzi o wybor faceta pod katem rozmiaru czlonka tylko o proste i najwazniejsze pytanie "czy bede miala o czym pogadac z fanem prozy w stylu Coelho?" Odpowiedz brzmi "nie" albo "prawdopodobnie nie" wiec autorka odpuszcza i zostawia takiego delikwenta innej, swiat jest kolorowy i tak jak juz wczesniej pisalam, niektorzy nie lubia facetow w dziurawych skarpetach a inni czytajacych Coelho. Moze za malo czytalas w zyciu recenzji ale krytycy czesto robia takie wstawki z zycia prywatnego tylko po to, zeby urozmaicic tekst, co niekoniecznie pokrywa sie z prawda. Sa krytycy literatury ( szczegolnie na zachodzie), ktorzy niszcza rozmaitym autorom kariere jednym swoim tekstem. I tutaj mozna sie zastanawiac czy maja do tego prawo. Nie przekonasz mnie ani nikogo innego do tego, ze ta babka jest pustakiem bo tu chyba kazdy ma inna definicje pustaka. Pustak to ktos kto nie slyszal nawet o Coelho bo wogole ksiazek nie czyta, rozdziawia gebe, siedzi non stop przed lustrem i napewno nie pisze recenzji bo moze nawet nie potrafi pisac. To jakie wzburzenie ( oh! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z polskich autorow zdecydowanie polecalbym Lysiaka, swietna lektura. Nie wiem do kogo to, ale jesli do mnie, to nie ta plec i bez zwrotow grzecznosciowych. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Roznych ludzi poznalem, z bardzo roznymi wyborami, pogladami, droga zyciowa. Staram sie i staralem sie nie patrzec na czyjes wybory z gory czy przez nie szufladkowac. Tym bardziej nie rozumiem, jak ktos moze oceniac innego czlowieka przez to ze czyta nielubianego autora? Dla mnie to kwinstesencja pustosci. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Powiedz mi gdzie byli Ci krytycy, gdy wyplynal Dan Brown? Uprawiali zenujaca klake. Nie chce juz insynuowac, ze krytycy to niespelnieni pisarze czy cos w tym stylu, ale na pewno nie specjalisci-sedziowie z ostrymi piorami, jak ich opisujesz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyraku, ja nie wiem czemu ty odbierasz moje posty jako obronę wschodu, kiedy ja jestem absolutną przeciwniczką jakichkolwiek koneksji z tymi regionami, jak pisalam powinnismy zajmowac sie soba a nie taką na przykład Ukrainą ![]() Po prostu chciałam zaznaczyć nasze związki ze wschodem - które mnie wcale nie cieszą ani nie powodują dumy ![]() Wiedźmina kiedyś zmęczę, nie będę miała wyjścia, po prostu czuję na plecach oddech wszystkich, którzy starają się mnie przekonać, i nie wiem ile jeszcze się utrzymam ![]() Dla mnie ideałem, Bogiem, megatwórcą jest Pratchett, i to na jedo temat mogę piać epopeje trzynastozgłoskowcem ![]()
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Wyrak - juz widze, ze Ci sie cisnienie podnosi, juz nie tylko "pretensjonalny pustak" ale "bufon" "kiep" i ciekawe co jeszcze wymyslisz ? I powiedziala to osoba, ktora ma uczulenie na ocene ludzi pod katem czytanej literatury. Juz ta babke zmieszales z blotem. ...
Szczyt zenady, i nie mam ochoty z Toba dyskutowac bo nie warto wiec badz laskaw sie do mnie nie odzywac i nie zaczepiac bez sensu, nie gadam z kims, kto nap.....la posty jak z karabinu bez ladu, skladu i najmniejszego sensu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do NIKE, to dostała tę nagrodę za "Pawia królowej", który z kolei jest dla mnie książką rewelacyjną i rzeczywiście wyjątkową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zwiazkow ze wschodem, to juz pisalem - przed 1945 mowienie o Wilnie i Lwowie "wschod" w kontekscie roznicy kulturowej/cywilizacyjnej od Polski to nieporozumienie. Naprawde nie chce juz sie o to spierac ![]() Jesli chodzi o proze polska, to po jednej ksiazce Pilcha dalem sobie spokoj z wielkimi tffffurcami ![]() Prachetta tez lubie, od czasu do czasu, jego ksiazki sa zbyt zabawne by byl moim ulubionym pisarzem fantasy... rozumiesz, nieco mroku potrzeba ![]() To Twoja percepcja do ktorej masz pelne prawo; tak mi sie podnosi, ze az napisalem, ze bede niedlugo rzucac wulgaryzmami... a nie, przepraszam, to Ty ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2008-11-29 o 15:56 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Plicha nie czytałam, nie mam takich ciągotek ![]() Z kolei nastletnim dziewczęciem będąc, zaczytywałam się w Musierowicz, i w sumie do dziś ją cenię ![]() Pratchett jest na poprawę humoru najlepszy - i podoba mi się jego ironia w stosunku do świata i ludzi ![]() Mrok... hmm... to mogę polecić Miecz Prawdy, ale to pewnie czytałeś ![]() ![]() I jeszcze Rapsodia - ale też mało mroczna ![]() ![]() Mój przyjaciel jest ogromnym fanem Coelho - i nic nie może jego zdania zmienić ![]() ![]() ![]() Jeszcze mi się przypomniało, że próbowałam przebrnąć przez Grocholę - i też nie dałam rady ![]() Co myślicie o Terakowskiej?
![]() |
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też kiedyś uwielbiałam Musierowicz, alem już za stara na takie książki ![]() Z Pratchetta zmęczyłam tylko jedną jedyną i więcej po to nie sięgnę. O pani Grocholi natomiast nie będę się wypowiadać, bo nie mam ochoty na tego typu książki, a obejrzany film (na podst jej dzieła ofkors ![]() ![]() Terakowskiej też nie czytałam. Edytowane przez Titane Czas edycji: 2008-11-29 o 22:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Prachett jest bardzo specyficznym autorem ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uwiebiam film i serial ,ma taki swojski klimat ![]() Jesli chodzi o Grochole to ksiazki sa chyba gorsze niz filmy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Oglądałam 'Nigdy w życiu', i nawet znośne, ale na tej samej zasadzie mogę powiedzieć, że wciągająca była książka 'Luz Maria' na podstawie serialu, którą przeczytałam żeby babcie denerwować tym, że wiem co dokładnie jak i kiedy ![]() ![]() Która książka Pratchetta tak Cie odrzuciła? ;> Ja zaczęłam od Morta, pożniej seria o Straży i Wiedźmach, więc wpadłam jak śliwka w kompot i dalej w nim pływam ![]() A właśnie Mortem nawróciłam wielu znajomych na Pratchettomaniaków ![]() Cytat:
![]() Coś w stylu dinozaura z "Historii Świata" Mela Brooksa? ;>
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.