Wymarzony pierścionek - cz. XII sagi ;) - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-02, 12:07   #1591
Madlen__18
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony pierścionek - cz. XII sagi ;)

My wydajemy na jedzenie tyle co Sanetka, może ciut więcej.
Ale nie odmawiamy sobie.
200-250zł tygodniowo maks. Myślałam, że to normalna kwota na dwie osoby?
To aż ciekawa jestem ile wy wydajecie, bo my na prawdę nie jemy chlebka z masłem, a jakoś wystarcza.
Chyba, że ja może gotuję mniej ekskluziw?

Miesięcznie na samo tylko jedzenie schodzi mmi z 800-900zł.
A zdarza mi sie gotować dwu daniowe obiady też. Tyle, że średnio 1 dzień z każdego weekendu spędzamy u któregoś z rodziców na obiedzie bo zapraszaja.
Ale my jedziemy raz na tydzień do hipermarketu, z listą.
I nie dla oszczędności, tylko, że jak mam duzo do kupienia i nie zrobię listy to zapominam 70% rzeczy.
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 12:08   #1592
mekintoszek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
my tyle wydajemy a nawet mniej bo w tygodniu robimy 2 razy wieksze zakupy (za 50-60zl) i to nam starcza. tylko co drugi dzien chleb dokupujemy
Sanetko, nie dobijaj mnie. U nas za 50 zeta to są takie mniejsze zakupy, w stylu-muszę wyskoczyć po śmietanę. Masakra. A lista na zakupy u nas wygląda tak:
kosmetyki
chemia
warzywa
owoce
mięso
ryby
nabiał
napoje

Nie potrafię zrobić innej listy. A to znowu wynika z tego, co z ciuchami-ja nienawidzę być ograniczona. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że otwieram lodówkę i jestem zmuszona zrobić obiad z jakichś rzeczy, które w niej pozostały. Ja muszę mieć wybór. Jasne, że potrafię zrobić coś z niczego, ale nie lubię, bardzo nie lubię

EDIT: jeszcze co do tych mniejszych zakupów, nie bez znaczenia pewnie jest tutaj, że palę

Edytowane przez mekintoszek
Czas edycji: 2008-12-02 o 12:12
mekintoszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 12:09   #1593
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
u nas najlepszy sposob na niewydawanie za duzo to lista zakupow- siadamy robimy rzetelnie i najwazniejsze to ze jej sie trzymamy.
Ja też robię listę ale jakoś mi to nie pomaga
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 12:15   #1594
Madlen__18
Zakorzenienie

Nam sporo kasy schodzi na alkohol (zawsze jak w gości idziemy to z winem), pierdułki typu gazetka "coś dobrego" - lubię słodycze, jakaś gra dla Tż.
Np lista zakupów była i na jedzenie zeszło (przeznaczone na tydzień) - 120 zł + 80 zł ""pierduł" (tyle, że nie kupujemy ich zawsze, tylko jak nas najdziei).
Mam też taki system, że cięższe zakupy zwozi mi tata (*) (zgrzewka wody, żwirek dla kota, x paczek trocin dla królika), w tym też rzeczy na zapas (poporcjowane 4kg fileta z kurczaka, 10 kostek masła etc, makarony). Muszę mieć te rzeczy w lodówce, bo jak mi braknie to sama nie zejdę na doł dokupić mniejszej ilości.

Ostatnio 120 w sklepie + stówa na "zapasy" i teraz przez 1.5 tygodnia nie kupuję żarcia poza chlebkiem +czymś do chleba, winem, słodkim.

M
Stary 2008-12-02, 12:16   #1595
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mekintoszek Pokaż wiadomość
Sanetko, nie dobijaj mnie. U nas za 50 zeta to są takie mniejsze zakupy, w stylu-muszę wyskoczyć po śmietanę. Masakra. A lista na zakupy u nas wygląda tak:
kosmetyki
chemia
warzywa
owoce
mięso
ryby
nabiał
napoje

Nie potrafię zrobić innej listy. A to znowu wynika z tego, co z ciuchami-ja nienawidzę być ograniczona. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że otwieram lodówkę i jestem zmuszona zrobić obiad z jakichś rzeczy, które w niej pozostały. Ja muszę mieć wybór. Jasne, że potrafię zrobić coś z niczego, ale nie lubię, bardzo nie lubię
Dokladnie 50 zł to wydajemy dziennie na brakujące pierdoły. A raz w tygodniu większe zakupy za jakieś 300/400 zl. Jak się skonczy chemia to i więcej.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 12:17   #1596
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć

Kurcze, L_V wiem co czujesz. Mi taka pogadanka na temat wydawania kasy przytrafia się często. Zazwyczaj jak przychodze z jakimś ciuszkiem do domu-bo nie mogłam się oprzeć, bo akurat takiego czegoś szukałam, bo był w moim rozmiarze i tysiące innych powodów. Czuję się wtedy fatalnie, bo z jednej strony mi głupio, a z drugiej strony cieszę się z ciuszka. U mnie jednak najgorsze jest to, że ja nie potrafię często się zdecydować-np. podobają mi się dwie rzeczy, mogą być nawet takie same, tylko w innym kolorze-w takich sytuacjach nie potrafię podjąć decyzji i najchętniej kupiłabym jedno i drugie. Jak jestem z TZ to on mi pomoże wybrać, ale jak jestem sama to nie ma bata - dlatego mam kilka takich samych sweterków w różnych kolorach na przykład
No i kolejną moją obsesją są butki. Ale tutaj nikt mi nie wmówi, że to coś złego-z butków się nie wyrasta już w naszym wieku, ja je bardzo szanuję i większość wygląda jak nowa. Dlatego uważam, że to inwestycja.Nie ma nic gorszego niż brak butków, które nadają całemu wyglądowi jakiegoś takiego czegoś
Miałam kiedyś to samo co Ty Mekintoszku , trzy te same bluzeczki w innych kolorach Teraz już nie, nad jedną sie zastanawiam, czy jest na tyle fajna że powinnam ją kupić....bo rzeczy mam tyle, więc kupując coś muszę wiedzieć że jest to coś zupełnie innego, niebanalnego, niezbędnego....
A na przykład teraz uważam, że rozsądniej jest inwestowac w dobre kosmetyki, inwestujesz w swój wygląd, w pielęgnację , w to jak będziesz wyglądać za kilka lat a kolejny sweterek mi w tym nie pomoże
Ale Wy macie czas na takie myślenie, ja nie , nie chcę żeby mój mąż kiedyś mnie zostawił dla bardziej atrakcyjnej kobiety Głupie, co ? Ale ja uważam że ,lepiej wiedzieć jak jest i sie starać, niż załować że się nie starało ....

Hania strasznie dużo wydajecie na żarcie, konsumpcję....My połowę tego gdzieś co Wy, naprawdę .

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2008-12-02 o 12:20
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 12:19   #1597
mekintoszek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Dokladnie 50 zł to wydajemy dziennie na brakujące pierdoły. A raz w tygodniu większe zakupy za jakieś 300/400 zl. Jak się skonczy chemia to i więcej.
No to Wy już w ogóle szalejecie
A czy też tak macie, że chemia się kończy w jednym momencie? U nas to norma-nagle nie ma proszków, mydeł, środków czyszczących itp. Jakby nie mogły się kończyć jakoś na zmianę...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-02, 12:20   #1598
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
My wydajemy na jedzenie tyle co Sanetka, może ciut więcej.
Ale nie odmawiamy sobie.
200-250zł tygodniowo maks. Myślałam, że to normalna kwota na dwie osoby?
To aż ciekawa jestem ile wy wydajecie, bo my na prawdę nie jemy chlebka z masłem, a jakoś wystarcza.
Chyba, że ja może gotuję mniej ekskluziw?

Miesięcznie na samo tylko jedzenie schodzi mmi z 800-900zł.
A zdarza mi sie gotować dwu daniowe obiady też. Tyle, że średnio 1 dzień z każdego weekendu spędzamy u któregoś z rodziców na obiedzie bo zapraszaja.
Ale my jedziemy raz na tydzień do hipermarketu, z listą.
I nie dla oszczędności, tylko, że jak mam duzo do kupienia i nie zrobię listy to zapominam 70% rzeczy.
Cytat:
kosmetyki
chemia
warzywa
owoce
mięso
ryby
nabiał
napoje

Cytat:
nie no czasem sobie zaszalejemy i kupujemy spoza listy

Madlen my tez sobie nie odmawiamy i tez gotuje obiady 2 daniowe. u rodzicow jemy w niedziele. tez srednio na jedzenie w miesiacu schodzi 800-900zl
hmmm...przyklad ostatnich zakupow za ok 60 zl
-prawie kg filetow tylko nie pamietam z jakiej ryby, wedliny troche (Zalezy od ochoty-boczek,szynka, pasztet), ser bialy, zolty, sledzie,mleko, wloszczyzna, ogorki, smietana, 2 napoje (gardeny), jakies ciastka, gorace kubki dla TZa, udka (pol kilo), uszka z grzybami, cukier,jakas konserwe....
i na bank o czyms zapomnialam .
na owoce i warzywa (pomidory,ogorki, papryka, jablka, banany, mandarynki, orzechy laskowe wydaje raz w tyg ok 30zl).

tzw. chemii do domu nie licze bo te rozliczamy ze wspollokatorami wiec to tez nie jest duzy koszt. ale np. 5-kg proszek do prania starcza nam na rok

mekintoszku zawsze tak jest. wlasnie robilismy wieksze zapasy bo oczywisice wszystko sie skonczylo: proszek, plyn do prania, zapach do szafy itd

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2008-12-02 o 12:22
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 12:21   #1599
Mango08
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Kurcze nigdy sie nie zastanawiałam ile wydaje strictle na żarcie w m-cu ale chyba nie są to bajońskie kwoty, wczoraj np. na obiad było oszczędnie sandwiche -takei zgrzewane cały koszt wyżerki to jakieś 10 zł. na dwoje

Dzisiaj makaron z sosem pieczarkowym więc też niedrogo....ostatnio mamy fazy na mega proste jedzenie- i okazuje się, że jest ono przy okazji tanie

My więcej wydajemy chyba na alkohol w weekend, zwłaszcza że pijemy zazwyczaj whisky a wiadomo to kosztuje

Co do prezentów musisz ich jakoś tanio opędzić , ale jak ?
My niestety wydajemy bardzo dużo na jedzenie, gdyż często jemy na mieście. Ostatnio postanowiliśmy to ograniczyć, jest już troszke lepiej, jednak nadal idzie na to sporo kasy ;/

Dorinko a sos robisz sama czy gotowy? Wiem, że Ty również preferujesz potrawy szybkie w przygotowaniu, więc może rzuciłąbyś kilka pomysłów?? Kiedyś pisałaś o zapiekanej rybce, ale nie mogę tego odnaleść, mogłabyś podać przepis?

Cytat:
U nas lista też niewiele pomaga, jedynie tyle, że nie zapomnimy co mamy kupic A jeśli przechodząc obok jakiegos produkty stwierdzimy, że w sumie też się przyda to trafia on do koszyka. Tych bonusów robi się wkońcu wiele.

Mekintoszku z tymi bluzkami mam podobnie Kolejna rzecz z którą walcze.

Edytowane przez Mango08
Czas edycji: 2008-12-02 o 12:25
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 12:28   #1600
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość
My niestety wydajemy bardzo dużo na jedzenie, gdyż często jemy na mieście. Ostatnio postanowiliśmy to ograniczyć, jest już troszke lepiej, jednak nadal idzie na to sporo kasy ;/

Dorinko a sos robisz sama czy gotowy? Wiem, że Ty również preferujesz potrawy szybkie w przygotowaniu, więc może rzuciłąbyś kilka pomysłów?? Kiedyś pisałaś o zapiekanej rybce, ale nie mogę tego odnaleść, mogłabyś podać przepis?
Zapiekanej rybce ? Kurcze nie pamiętam , ale to był przepis z wiżażu pewnie, muszę poszperać, na sos nie mam przepisu ale sama coś wyrzeźbię, zaraz idę szukać, wszystkie fajne przepisy są na wiżażu
Ja nauczyłam się robić rozsądne zakupy w drogich delikatesach, a takie mam koło pracy,,,i wtedy okazuje się, że kupuję tylko to co potrzebne płace 50 zł, i mam wszsytko czego potrzeba a w markcie bym zrobiła zakupy za minimum 100 zł.
Stary 2008-12-02, 12:31   #1601
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
W piątek duuuzo piwa..a z 6 normalnie (jezuuu będę mialm brzuch piwny jak facet niedlugo)
W sobotę przed wyjsciem w miacho wypilismy z przyjaciolka i jej narzeczonym 3 litry wina..a późnien to juz nie liczylam
O, to poszalałaś!

Cytat:
L_V ja mam w Multibanku od 8 lat i jestem super zadowolona, nic nie płacę za przelewy, ani z konta na konto oszcz. też zero, wypłaty z Euronetu gratis- płacę jakieś 7 zł za prowadzenie rachunku...
Ja ma w PKOBP. Mają tam konto oszczędnościowe - nei ma do niego katry, trzeba wypłacac w oddziale w banku lub zrobic sobie przelew na inen konto. Dla mnie to plus, bo brak karty = nie wydam tych pieniędzy na zakupach (ja zawsze płace kartą). Druga sprawa to to, ze za wypłacenie pieniędzy lub przelanie ich na inne konto pobierają opłatę 8 zł - co tez poniekad jest hamulcem na niekontrolowane wydawanie gotówki.

Cytat:
a ja nie cierpie kasy wydawac. TZ twierdzi czasem ze to jest chore bo wszystkiego sobie odmawiam, zastanawiam sie 50 razy zanim cos kupie (np. wczoraj dumalam 20 min przy kremie za 9 zl) i pytalam TZa czy na pewno wziasc. kupuje to co musze.
.
O, żebym ja tak miała.

Cytat:
C

Jak ludzie na zarcie wydaja 200 zł tygodniowo. Slyszałam o takich co to 200 miesięcznie nawet potrafią
U nas 200zł/ tydzien to minimum.

Cytat:
Cześć

Kurcze, L_V wiem co czujesz. Mi taka pogadanka na temat wydawania kasy przytrafia się często. Zazwyczaj jak przychodze z jakimś ciuszkiem do domu-bo nie mogłam się oprzeć, bo akurat takiego czegoś szukałam, bo był w moim rozmiarze i tysiące innych powodów. Czuję się wtedy fatalnie, bo z jednej strony mi głupio, a z drugiej strony cieszę się z ciuszka. U mnie jednak najgorsze jest to, że ja nie potrafię często się zdecydować-np. podobają mi się dwie rzeczy, mogą być nawet takie same, tylko w innym kolorze-w takich sytuacjach nie potrafię podjąć decyzji i najchętniej kupiłabym jedno i drugie. Jak jestem z TZ to on mi pomoże wybrać, ale jak jestem sama to nie ma bata - dlatego mam kilka takich samych sweterków w różnych kolorach na przykład
No i kolejną moją obsesją są butki. Ale tutaj nikt mi nie wmówi, że to coś złego-z butków się nie wyrasta już w naszym wieku, ja je bardzo szanuję i większość wygląda jak nowa. Dlatego uważam, że to inwestycja.Nie ma nic gorszego niż brak butków, które nadają całemu wyglądowi jakiegoś takiego czegoś
Dobrze wiedziec, ze nie jedstem sama. Ja nie mam porblemu z kupowaniem po kilka razy tej samej rzeczy - mam raczej porbelm z "przeciekaniem" przez palce. Ale chyba wiem juz gdzie pies jest pogrzebany, musze kilka rzeczy szybko ukrócić. Ponadto, przyznali mi cholerny limit kredytowy na koncie, który zawyza mi saldo konta - wydaje mi się, ze mam więcej niż jest w rzeczywistosci. W styczniu ide do cholerstwo zamknąc.

Cytat:

Co do prezentów musisz ich jakoś tanio opędzić , ale jak ?
Właśnie, jak???

Cytat:
kosmetyki
chemia
warzywa
owoce
mięso
ryby
nabiał
napoje

Identycznie u mnie.

Cytat:
Oj znam to, takie dodatkowe zakupy w małych skepikach sa dobijające.

Cytat:
No to Wy już w ogóle szalejecie
A czy też tak macie, że chemia się kończy w jednym momencie? U nas to norma-nagle nie ma proszków, mydeł, środków czyszczących itp. Jakby nie mogły się kończyć jakoś na zmianę...
U mnie tak jest - wszystko kupuję razem i wszystko naglę się konczy. teraz własnie skonczyły się" domestos, ajax, meczko do czyszczenia, płyn do płukania i płyn do mycia szyb

Może założymy grupę wsparcia w oszczedzaniu kasy w dobie kryzysu gospodarczego?

Zastanawiam sie, z czego moge tak bez żalu zrezygnowac, zeby nie miec tez wrazenia, ze tyram, haruję i nic od życia nie mam...

Edytowane przez L_V
Czas edycji: 2008-12-02 o 12:32
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-02, 12:32   #1602
mekintoszek
Rozeznanie

Cytat:
Miałam kiedyś to samo co Ty Mekintoszku , trzy te same bluzeczki w innych kolorach Teraz już nie, nad jedną sie zastanawiam, czy jest na tyle fajna że powinnam ją kupić....bo rzeczy mam tyle, więc kupując coś muszę wiedzieć że jest to coś zupełnie innego, niebanalnego, niezbędnego....
A na przykład teraz uważam, że rozsądniej jest inwestowac w dobre kosmetyki, inwestujesz w swój wygląd, w pielęgnację , w to jak będziesz wyglądać za kilka lat a kolejny sweterek mi w tym nie pomoże
Ale Wy macie czas na takie myślenie, ja nie , nie chcę żeby mój mąż kiedyś mnie zostawił dla bardziej atrakcyjnej kobiety Głupie, co ? Ale ja uważam że ,lepiej wiedzieć jak jest i sie starać, niż załować że się nie starało ....

Hania strasznie dużo wydajecie na żarcie, konsumpcję....My połowę tego gdzieś co Wy, naprawdę .
U mnie z ciuchami jest tak, że często zniechęca mnie cena. Jakw idzę jakieś bluzecinki za 70zl to nie ma bata-nie kupię. Ale jak już wpadnę np do zary na przeceny i są np fajne swetry za 50 to nie potrafię się zdecydować na jeden. Albo ostatnio potrzebowałam na gwałt marynarki do brązowej sukienki. Poszłam do HMu i zakochałam się w takiej granatowej, która oczywiście nie pasowała do kiecy. Musiałam kupić beżową, też śliczna, ale ten granat :ślina: Co zrobiłam? Granatową też kupiłam, żeby chodziaż kilka dni mieć ją w domu i cieszyć nią oko. Po kilku dniach oddałam-oczywiści nie nosiłam jej, ale sama świadomość, że jest u mnie była kojąca Także tak mam jak trafię na coś, co mi się baaardzo podoba, a do tego ma fajną cenę. Bluzeczki, w których cena jest baaardzo wygórowana w stosunku do jakości nie ruszają mnie w ogóle

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość

U nas lista też niewiele pomaga, jedynie tyle, że nie zapomnimy co mamy kupic A jeśli przechodząc obok jakiegos produkty stwierdzimy, że w sumie też się przyda to trafia on do koszyka.
U nas tak samo-na liście są takie rzeczy, o których często zapominamy, jak olej, cukier, czy sól. Reszta i tak zależy od nastroju i smaka na coś konkretnego. A takie klasyki, które zawsze lubię mieć, jak fasolka czerwona, oliwki, kaparki, pomidorki w puszce i świeże, mozzarelka, jakiś mrożonki i takie tam, to i tak zawsze mam w głowie, także o nich nie zapomnę.
Stary 2008-12-02, 12:37   #1603
mekintoszek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
O, to poszalałaś!

Ja ma w PKOBP. Mają tam konto oszczędnościowe - nei ma do niego katry, trzeba wypłacac w oddziale w banku lub zrobic sobie przelew na inen konto. Dla mnie to plus, bo brak karty = nie wydam tych pieniędzy na zakupach (ja zawsze płace kartą). Druga sprawa to to, ze za wypłacenie pieniędzy lub przelanie ich na inne konto pobierają opłatę 8 zł - co tez poniekad jest hamulcem na niekontrolowane wydawanie gotówki.

O, żebym ja tak miała.

U nas 200zł/ tydzien to minimum.

Dobrze wiedziec, ze nie jedstem sama. Ja nie mam porblemu z kupowaniem po kilka razy tej samej rzeczy - mam raczej porbelm z "przeciekaniem" przez palce. Ale chyba wiem juz gdzie pies jest pogrzebany, musze kilka rzeczy szybko ukrócić. Ponadto, przyznali mi cholerny limit kredytowy na koncie, który zawyza mi saldo konta - wydaje mi się, ze mam więcej niż jest w rzeczywistosci. W styczniu ide do cholerstwo zamknąc.

Właśnie, jak???

Identycznie u mnie.

U mnie tak jest - wszystko kupuję razem i wszystko naglę się konczy. teraz własnie skonczyły się" domestos, ajax, meczko do czyszczenia, płyn do płukania i płyn do mycia szyb

Zastanawiam sie, z czego moge tak bez żalu zrezygnowac, zeby nie miec tez wrazenia, ze tyram, haruję i nic od życia nie mam...
Ja nie wiem, z czego mogłabym zrezygnować. Już ograniczyłam zakupy kolorowych kosmetyków. Dosłownie wywalały mi się z szafki. Ukróciłam to kupując dwie (bo nie mogłam się zdecydować na jedną ) palety do makijaży w seforze. Mam tam wszystko, czego mi potrzeba i za każdym razem, jak przechodzę koło cieni do powiek, bronzerków i innych przypominam sobie, że ja przecież to wszystko mam. Oczywiście mam też jakieś inne cienie, ale zauważyłam, że odkąd mam te palety-nie kupuję nic poza tuszem, jak potrzeba, i podkładem. W sumie dumna z siebie jestem-świetny to był zakup i co najlepsze, ja naprawdę korzystam z tych zestawów

I druga rzecz-kupiłam na all litrowy szampon i litrową maskę do włosów z matrixa. Tym samym skończyło się kupowanie tysięcznej odżywki. Mam to już kilka miesięcy i paradoksalnie dokańczam teraz wszystkie maski, które kupiłam wcześniej. Fryzjerka poleciła mi, co jakiś czas zmieniać odżywkę, żeby włosy się nie przyzwyczajały za bardzo. I stosuję na zmianę-przerzucam matrixa do pudełeczka bo zwykłej sklepowej-jak się skończy, sięgam po jakąś "staroć" z szafki. Jak tak się skończy to znowu matrix i tak w kółko.

Czas edycji: 2008-12-02 o 12:42
Stary 2008-12-02, 12:41   #1604
Madlen__18
Zakorzenienie

Ad bluzek, to dla mnie abstrakcją jest zakup bluzki, która jest jakąs delikatną fruwajką, a ksztuje załóżmy 80 zł.
Takie mnie nie ruszają.
Ale swetrów za stówę mogę mieć klka, etc etc.
Najciężej mi kupić bluzkę, bo jakość i wygląd wydają mi się komplenie nie adekwatne do ceny.
Chyba by mnie jakaś musiała powalić na kolana, żebym tyle dała.

(nie mówię o rzeczach z gatunki elegantszych, tylko np jakiś byle topik).

Za buty, bieliznę (100 za stanik ostatnio, odkąd dobieram rozmiar dobrze), spodnie, etc jestem w stanie dać duzo, ale bluzki jakoś nie. Nie wiem z czego to wynika.

M
Stary 2008-12-02, 12:49   #1605
Mango08
Rozeznanie

[quote=dorinka30;9938790]Miałam kiedyś to samo co Ty Mekintoszku , trzy te same bluzeczki w innych kolorach Teraz już nie, nad jedną sie zastanawiam, czy jest na tyle fajna że powinnam ją kupić....bo rzeczy mam tyle, więc kupując coś muszę wiedzieć że jest to coś zupełnie innego, niebanalnego, niezbędnego....
quote]

Dorinko przegiełaś, grzech pisać takie głupoty. Wyglądasz lepiej niż większość 20tek. Jednak zgadzam się, że dobra pielęgnacja (dobre kosmetyki) naprawdę pomagają.
Mąż tak zazdrosny, że idziesz do klubu for ladies only, a Ty o zastawianiu myślisz...heh....
Wiem, wiem.... pewnie napiszesz przezorny zawsze ubezpieczony
Stary 2008-12-02, 12:49   #1606
kaska87
Zakorzenienie

musze moja mame ustawic bo ona na jedzenie to co 2 dni ok 100zł wydaje w porównaniu do Was to duzo bo jakos 400zł w tygodniu a do tego ostatnio poszła do roska po szampon, płyn do kapieli i pastę-50zł

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 12:52   #1607
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
O, to poszalałaś!

Właśnie, jak???

Identycznie u mnie.

L_V ja nie cierpię banków typu PKO SA i PKO BP, alergia
Oczywiście już sobie wykombinowali jakieś chore 8 zł, za wypłatę własnych pieniędzy
L_V ja wolę kupować w małych sklepach niż dużych, wtedy wydaję mniej, tylko to kupuję co potzrebne nie na zapas
I jeszcze mi coś przyszło do głowy....z czego ja korzystam juz długi czas, czy Wy znacie, chodzicie do sklepów typu Biedronka ? Jest tam świetna chemia za grosze (płyny do prania, chusteczki do kurzu, zapach do Wc, kostki Wc, mydła w kostce, żele do kąpieli, chusteczki, papier...tego jest full, wszsytko porządne w niskiej cenie, ja tam jeżdzę głównie po chemię .

Cytat:
U mnie z ciuchami jest tak, że często zniechęca mnie cena. Jakw idzę jakieś bluzecinki za 70zl to nie ma bata-nie kupię. Ale jak już wpadnę np do zary na przeceny i są np fajne swetry za 50 to nie potrafię się zdecydować na jeden. Albo ostatnio potrzebowałam na gwałt marynarki do brązowej sukienki. Poszłam do HMu i zakochałam się w takiej granatowej, która oczywiście nie pasowała do kiecy. Musiałam kupić beżową, też śliczna, ale ten granat :ślina: Co zrobiłam? Granatową też kupiłam, żeby chodziaż kilka dni mieć ją w domu i cieszyć nią oko. Po kilku dniach oddałam-oczywiści nie nosiłam jej, ale sama świadomość, że jest u mnie była kojąca Także tak mam jak trafię na coś, co mi się baaardzo podoba, a do tego ma fajną cenę. Bluzeczki, w których cena jest baaardzo wygórowana w stosunku do jakości nie ruszają mnie w ogóle
.

No właśnie ja już jestem na innym etepie shoppingu, cena mnie nie rusza w sensie, że to co jest tanie mam mieć, wolę mieć droższe ale coś extra

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2008-12-02 o 12:54
Stary 2008-12-02, 12:52   #1608
Madlen__18
Zakorzenienie

Wiesz - dopóki kasy nie brakuje to nie ma sensu mamy ustawić, tym bardziej, że dorosła kobieta i robi ze swoimi pieniędzmi co chce

Poza tym my (przynajmniej ja) pisałyśmy wyłącznie o jedzeniu. Nie piszę nic o szamponach etc.

M
Stary 2008-12-02, 13:00   #1609
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Wiesz - dopóki kasy nie brakuje to nie ma sensu mamy ustawić, tym bardziej, że dorosła kobieta i robi ze swoimi pieniędzmi co chce

Poza tym my (przynajmniej ja) pisałyśmy wyłącznie o jedzeniu. Nie piszę nic o szamponach etc.
ale ona na samo jedzenie tyle wydaje mamusia mnie posłuch powiem, ze koniec z dwudaniowymi obiadkami
a najbardziej nie mogę zrozumieć jak może dawac mojemu bratu co wychodzi z domu kasę! mój tata się śmieje, że on jest jak automat wrzutowy bez kasy nie wyjdze! ile on kasy w miesiącu wyciagnie, to ja chyba tyle w pół nie biore od rodziców...

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2008-12-02 o 13:02

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-02, 13:02   #1610
mekintoszek
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie ja już jestem na innym etepie shoppingu, cena mnie nie rusza w sensie, że to co jest tanie mam mieć, wolę mieć droższe ale coś extra
Jeśli widzę, że coś jest super i powala mnie na kolana od razu-nie żal mi kasy. Mogę wydać, czy to na butki, czy na jakiś ciuch. Ja nie lubię wydawać dużo kasy na coś "zwykłego" - na przykład teraz potrzebuję zwykły sweterek w serek, żeby na koszulę ubrać. Nie mam zaiaru wydac na niego więcej niż 50-60 zł. Wiem, że to jest mozliwe, to dlaczego mam dawać więcej. Po prostu nie sprawia mi frajdy wydawanie kasy na coś, co jest mi niezbędne, a niekoniecznie mnie powala.

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
musze moja mame ustawic bo ona na jedzenie to co 2 dni ok 100zł wydaje w porównaniu do Was to duzo bo jakos 400zł w tygodniu a do tego ostatnio poszła do roska po szampon, płyn do kapieli i pastę-50zł
50zł na kosmetyki to przecież nie jakoś strasznie dużo. A poza tym, chyba jesteś na utrzymaniu mamy-trochę bym się wkurzyła na jej miejscu, jakbyś mnie zaczęła "ustawiać" ile kasy mam wydawać.
Stary 2008-12-02, 13:04   #1611
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
50zł na kosmetyki to przecież nie jakoś strasznie dużo. A poza tym, chyba jesteś na utrzymaniu mamy-trochę bym się wkurzyła na jej miejscu, jakbyś mnie zaczęła "ustawiać" ile kasy mam wydawać.
ale mi chodziło, że to tylko te 3 rzeczy tyle kosztują, ale wydaje w miesiącu więcej bo jeszcze proszki, balsamy, kremy etc. wole tego nie podliczać a co do mamy to jej powiem, że dużo wydaje poza tym z racji tego, że jest 20 lat starsza to mam z nia przyjacielskie stosunki i jej po prostu doradzę przeciez nie będę na nia krzyczec i bić

ale wiecie co? najlepiej robić zakupy raz w tygodniu-zrobić porządną listę a później kupowac tylko chlebek, bo jak się codziennie chodzi to zawsze jakieś nadprogramowe rzeczy wpadną, a to czekolada, a to chipsy, itd

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2008-12-02 o 13:06
Stary 2008-12-02, 13:05   #1612
goosia207
Zakorzenienie

Cytat:
Zapiekanej rybce ? Kurcze nie pamiętam , ale to był przepis z wiżażu pewnie, muszę poszperać, na sos nie mam przepisu ale sama coś wyrzeźbię, zaraz idę szukać, wszystkie fajne przepisy są na wiżażu
Ja nauczyłam się robić rozsądne zakupy w drogich delikatesach, a takie mam koło pracy,,,i wtedy okazuje się, że kupuję tylko to co potrzebne płace 50 zł, i mam wszsytko czego potrzeba a w markcie bym zrobiła zakupy za minimum 100 zł.
Kurcze te markety, to pochłaniacze pieniędzy.Jadę z listą zakupów, a przy kasie okazuje się, że połowa pierdułek jest spoza listy wszystko mi się przydaje
Stary 2008-12-02, 13:11   #1613
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli widzę, że coś jest super i powala mnie na kolana od razu-nie żal mi kasy. Mogę wydać, czy to na butki, czy na jakiś ciuch. Ja nie lubię wydawać dużo kasy na coś "zwykłego" - na przykład teraz potrzebuję zwykły sweterek w serek, żeby na koszulę ubrać. Nie mam zaiaru wydac na niego więcej niż 50-60 zł. Wiem, że to jest mozliwe, to dlaczego mam dawać więcej. Po prostu nie sprawia mi frajdy wydawanie kasy na coś, co jest mi niezbędne, a niekoniecznie mnie powala.
.
Aaaa to jeśli tak to zgadzam się, nie ma sensu wydawać dużej kasy na rzeczy zwykle , popieram, popieram

Cytat:
Napisane przez goosia207 Pokaż wiadomość
Kurcze te markety, to pochłaniacze pieniędzy.Jadę z listą zakupów, a przy kasie okazuje się, że połowa pierdułek jest spoza listy wszystko mi się przydaje
Dla mnie markety to masakra, chyba że się je traktuje jak Madlen, duże zapasy tego co zawsze schodzi....

Mango co do sosu, nigdzie nie mogę znaleźć czegoś konkretnego w temacie, chyba przyduszę pieczarki z cebulką, dodam śmietany, kupię gotowy sos pieczarkowy- rozrobię połowę i zaleję całość No nie ma innej rady aby smaczek był naprawdę dobry
Stary 2008-12-02, 13:15   #1614
mekintoszek
Rozeznanie

Cytat:
Aaaa to jeśli tak to zgadzam się, nie ma sensu wydawać dużej kasy na rzeczy zwykle , popieram, popieram

Dla mnie markety to masakra, chyba że się je traktuje jak Madlen, duże zapasy tego co zawsze schodzi....

Mango co do sosu, nigdzie nie mogę znaleźć czegoś konkretnego w temacie, chyba przyduszę pieczarki z cebulką, dodam śmietany, kupię gotowy sos pieczarkowy- rozrobię połowę i zaleję całość No nie ma innej rady aby smaczek był naprawdę dobry
No, w końcu mnie zrozumiałaś

Kasiu, ja tam nie wiem, jak Ty swoją mamę ustawiasz
Stary 2008-12-02, 13:17   #1615
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goosia207 Pokaż wiadomość

ja nei mam porblemów w supermarketach. U mnei chyba gorzej ze sklepami typu Inglot, Rossman
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 13:17   #1616
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Kasiu, ja tam nie wiem, jak Ty swoją mamę ustawiasz
podrzucę jej paln i zobaczymy czy się sprawdzi

Stary 2008-12-02, 13:18   #1617
mekintoszek
Rozeznanie

L_V, czy mogło mnie to zapchać??

Skład: aqua, glycerin, dicaprylyl ether, butyrospermum parkii, triisostearin, C12-15 alkyl benzoate, hydrogenated coco-glycerides, synthetic beeswax, myristyl alcohol, glyceryl stearate citrate, behenyl alcohol, macadamia ternifolia, myristyl myristate, cetyl alcohol, panthenol, retinyl palmitate, tocopheryl acetate, soluble collagen, allantoin, sodium carbomer, tetrasodium iminodisuccinate, BHT, phenoxyethanol, methylparaben, DMDM hydantoin, parfum

Czas edycji: 2008-12-02 o 13:20
Stary 2008-12-02, 13:20   #1618
Madlen__18
Zakorzenienie

Dorinka: ja ostatnio zrobiłam kluski śląskie z sosem pieczarkowym i zrobiłam sos tak:

Pokrojone obrane pieczarki smażyłam (+ troszkę masełka) z solą, i innymi przyprawamii. Kupiłam fixa, to było chyba coś w rodzaju "pomysł na obiad - filety z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym??", jakoś tak.
Rozrobiłam to z wodą i smietanką. W między czasie pieczarki z rondla puściły soczek. A więc miały swój aromat. Zalałam tamtym sosem te pieczarki, dusiłam ze 3 minuty go zagotowania.

Miałam bardzo mało czasu, chciałam coś szybkiego. Wyszło smacznie, ten fix tylko trochę wzmocnił smak, w końcu tam głownie przyprawy sa.

M
Stary 2008-12-02, 13:23   #1619
Madlen__18
Zakorzenienie

Ale jak chcesz własny sos, to pomiń krok z fixem. Zamiast tego daj koperek, trochę wegety ( ja oregano czasem zamiast kopru ale mam skrzywienie), zalej śmietanką.
Tyle, że pieczarki duś wtedy dłużej ma małym ogniu, nie spalą się, a wyjdą soczki.

M
Stary 2008-12-02, 13:25   #1620
Mango08
Rozeznanie

Cytat:
Dorinko ja też szukałam na necie i praktycznie wszystkie były podobne do Twojego. Ewentualnie plus koperek i mąka (ale Ty chyba nie używasz) nio i oczywiście pieprz, sól, wegeta.

Ja jutro zrobie makaron z pieczarkami
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości