![]() |
#1591 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony pierścionek - cz. XII sagi ;)
My wydajemy na jedzenie tyle co Sanetka, może ciut więcej.
Ale nie odmawiamy sobie. 200-250zł tygodniowo maks. Myślałam, że to normalna kwota na dwie osoby? ![]() To aż ciekawa jestem ile wy wydajecie, bo my na prawdę nie jemy chlebka z masłem, a jakoś wystarcza. Chyba, że ja może gotuję mniej ekskluziw? Miesięcznie na samo tylko jedzenie schodzi mmi z 800-900zł. A zdarza mi sie gotować dwu daniowe obiady też. Tyle, że średnio 1 dzień z każdego weekendu spędzamy u któregoś z rodziców na obiedzie bo zapraszaja. Ale my jedziemy raz na tydzień do hipermarketu, z listą. I nie dla oszczędności, tylko, że jak mam duzo do kupienia i nie zrobię listy to zapominam 70% rzeczy.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1592 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kosmetyki chemia warzywa owoce mięso ryby nabiał napoje Nie potrafię zrobić innej listy. A to znowu wynika z tego, co z ciuchami-ja nienawidzę być ograniczona. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że otwieram lodówkę i jestem zmuszona zrobić obiad z jakichś rzeczy, które w niej pozostały. Ja muszę mieć wybór. Jasne, że potrafię zrobić coś z niczego, ale nie lubię, bardzo nie lubię ![]() EDIT: jeszcze co do tych mniejszych zakupów, nie bez znaczenia pewnie jest tutaj, że palę ![]()
http://www.whenismywedding.com/signa...5c9cce506b.gif Edytowane przez mekintoszek Czas edycji: 2008-12-02 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1594 |
Zakorzenienie
|
Nam sporo kasy schodzi na alkohol (zawsze jak w gości idziemy to z winem), pierdułki typu gazetka "coś dobrego" - lubię słodycze, jakaś gra dla Tż.
Np lista zakupów była i na jedzenie zeszło (przeznaczone na tydzień) - 120 zł + 80 zł ""pierduł" (tyle, że nie kupujemy ich zawsze, tylko jak nas najdziei). Mam też taki system, że cięższe zakupy zwozi mi tata ( ![]() Ostatnio 120 w sklepie + stówa na "zapasy" i teraz przez 1.5 tygodnia nie kupuję żarcia poza chlebkiem +czymś do chleba, winem, słodkim.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A na przykład teraz uważam, że rozsądniej jest inwestowac w dobre kosmetyki, inwestujesz w swój wygląd, w pielęgnację , w to jak będziesz wyglądać za kilka lat a kolejny sweterek mi w tym nie pomoże ![]() Ale Wy macie czas na takie myślenie, ja nie ![]() ![]() ![]() Hania strasznie dużo wydajecie na żarcie, konsumpcję....My połowę tego gdzieś co Wy, naprawdę . Edytowane przez dorinka30 Czas edycji: 2008-12-02 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1597 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A czy też tak macie, że chemia się kończy w jednym momencie? U nas to norma-nagle nie ma proszków, mydeł, środków czyszczących itp. Jakby nie mogły się kończyć jakoś na zmianę...
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1598 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Madlen my tez sobie nie odmawiamy i tez gotuje obiady 2 daniowe. u rodzicow jemy w niedziele. tez srednio na jedzenie w miesiacu schodzi 800-900zl hmmm...przyklad ostatnich zakupow za ok 60 zl -prawie kg filetow tylko nie pamietam z jakiej ryby ![]() i na bank o czyms zapomnialam . na owoce i warzywa (pomidory,ogorki, papryka, jablka, banany, mandarynki, orzechy laskowe wydaje raz w tyg ok 30zl). tzw. chemii do domu nie licze bo te rozliczamy ze wspollokatorami wiec to tez nie jest duzy koszt. ale np. 5-kg proszek do prania starcza nam na rok ![]() mekintoszku zawsze tak jest. wlasnie robilismy wieksze zapasy bo oczywisice wszystko sie skonczylo: proszek, plyn do prania, zapach do szafy itd
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2008-12-02 o 12:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1599 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dorinko a sos robisz sama czy gotowy? Wiem, że Ty również preferujesz potrawy szybkie w przygotowaniu, więc może rzuciłąbyś kilka pomysłów?? Kiedyś pisałaś o zapiekanej rybce, ale nie mogę tego odnaleść, mogłabyś podać przepis? U nas lista też niewiele pomaga, jedynie tyle, że nie zapomnimy co mamy kupic ![]() Mekintoszku z tymi bluzkami mam podobnie ![]() Edytowane przez Mango08 Czas edycji: 2008-12-02 o 12:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1600 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nauczyłam się robić rozsądne zakupy w drogich delikatesach, a takie mam koło pracy,,,i wtedy okazuje się, że kupuję tylko to co potrzebne płace 50 zł, i mam wszsytko czego potrzeba a w markcie bym zrobiła zakupy za minimum 100 zł. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1601 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie, jak??? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Może założymy grupę wsparcia w oszczedzaniu kasy w dobie kryzysu gospodarczego? Zastanawiam sie, z czego moge tak bez żalu zrezygnowac, zeby nie miec tez wrazenia, ze tyram, haruję i nic od życia nie mam... Edytowane przez L_V Czas edycji: 2008-12-02 o 12:32 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1602 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#1603 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() I druga rzecz-kupiłam na all litrowy szampon i litrową maskę do włosów z matrixa. Tym samym skończyło się kupowanie tysięcznej odżywki. Mam to już kilka miesięcy i paradoksalnie dokańczam teraz wszystkie maski, które kupiłam wcześniej. Fryzjerka poleciła mi, co jakiś czas zmieniać odżywkę, żeby włosy się nie przyzwyczajały za bardzo. I stosuję na zmianę-przerzucam matrixa do pudełeczka bo zwykłej sklepowej-jak się skończy, sięgam po jakąś "staroć" z szafki. Jak tak się skończy to znowu matrix i tak w kółko.
http://www.whenismywedding.com/signa...5c9cce506b.gif Edytowane przez mekintoszek Czas edycji: 2008-12-02 o 12:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1604 |
Zakorzenienie
|
Ad bluzek, to dla mnie abstrakcją jest zakup bluzki, która jest jakąs delikatną fruwajką, a ksztuje załóżmy 80 zł.
Takie mnie nie ruszają. Ale swetrów za stówę mogę mieć klka, etc etc. Najciężej mi kupić bluzkę, bo jakość i wygląd wydają mi się komplenie nie adekwatne do ceny. Chyba by mnie jakaś musiała powalić na kolana, żebym tyle dała. (nie mówię o rzeczach z gatunki elegantszych, tylko np jakiś byle topik). Za buty, bieliznę (100 za stanik ostatnio, odkąd dobieram rozmiar dobrze), spodnie, etc jestem w stanie dać duzo, ale bluzki jakoś nie. Nie wiem z czego to wynika.
![]() ![]() |
![]() |
#1605 |
Rozeznanie
|
[quote=dorinka30;9938790]Miałam kiedyś to samo co Ty Mekintoszku
![]() ![]() A na przykład teraz uważam, że rozsądniej jest inwestowac w dobre kosmetyki, inwestujesz w swój wygląd, w pielęgnację , w to jak będziesz wyglądać za kilka lat a kolejny sweterek mi w tym nie pomoże ![]() Ale Wy macie czas na takie myślenie, ja nie ![]() ![]() ![]() quote] ![]() ![]() Mąż tak zazdrosny, że idziesz do klubu for ladies only, a Ty o zastawianiu myślisz...heh.... Wiem, wiem.... pewnie napiszesz przezorny zawsze ubezpieczony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1606 |
Zakorzenienie
|
musze moja mame ustawic bo ona na jedzenie to co 2 dni ok 100zł wydaje
![]() ![]() ![]() ![]()
#1607 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście już sobie wykombinowali jakieś chore 8 zł, za wypłatę własnych pieniędzy ![]() L_V ja wolę kupować w małych sklepach niż dużych, wtedy wydaję mniej, tylko to kupuję co potzrebne nie na zapas ![]() I jeszcze mi coś przyszło do głowy....z czego ja korzystam juz długi czas, czy Wy znacie, chodzicie do sklepów typu Biedronka ? ![]() Cytat:
No właśnie ja już jestem na innym etepie shoppingu, cena mnie nie rusza w sensie, że to co jest tanie mam mieć, wolę mieć droższe ale coś extra ![]() Edytowane przez dorinka30 Czas edycji: 2008-12-02 o 12:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1608 |
Zakorzenienie
|
Wiesz - dopóki kasy nie brakuje to nie ma sensu mamy ustawić, tym bardziej, że dorosła kobieta i robi ze swoimi pieniędzmi co chce
![]() Poza tym my (przynajmniej ja) pisałyśmy wyłącznie o jedzeniu. Nie piszę nic o szamponach etc.
![]() ![]() |
![]() |
#1609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a najbardziej nie mogę zrozumieć jak może dawac mojemu bratu co wychodzi z domu kasę! mój tata się śmieje, że on jest jak automat wrzutowy bez kasy nie wyjdze! ile on kasy w miesiącu wyciagnie, to ja chyba tyle w pół nie biore od rodziców...
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2008-12-02 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1610 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
50zł na kosmetyki to przecież nie jakoś strasznie dużo. A poza tym, chyba jesteś na utrzymaniu mamy-trochę bym się wkurzyła na jej miejscu, jakbyś mnie zaczęła "ustawiać" ile kasy mam wydawać.
![]() |
#1611 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ale wiecie co? najlepiej robić zakupy raz w tygodniu-zrobić porządną listę a później kupowac tylko chlebek, bo jak się codziennie chodzi to zawsze jakieś nadprogramowe rzeczy wpadną, a to czekolada, a to chipsy, itd ![]()
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2008-12-02 o 13:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1613 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Mango co do sosu, nigdzie nie mogę znaleźć czegoś konkretnego w temacie, chyba przyduszę pieczarki z cebulką, dodam śmietany, kupię gotowy sos pieczarkowy- rozrobię połowę i zaleję całość ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1614 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kasiu, ja tam nie wiem, jak Ty swoją mamę ustawiasz ![]()
![]() |
#1615 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1616 |
Zakorzenienie
|
podrzucę jej paln i zobaczymy czy się sprawdzi
![]()
#1617 |
Rozeznanie
|
L_V, czy mogło mnie to zapchać??
Skład: aqua, glycerin, dicaprylyl ether, butyrospermum parkii, triisostearin, C12-15 alkyl benzoate, hydrogenated coco-glycerides, synthetic beeswax, myristyl alcohol, glyceryl stearate citrate, behenyl alcohol, macadamia ternifolia, myristyl myristate, cetyl alcohol, panthenol, retinyl palmitate, tocopheryl acetate, soluble collagen, allantoin, sodium carbomer, tetrasodium iminodisuccinate, BHT, phenoxyethanol, methylparaben, DMDM hydantoin, parfum
http://www.whenismywedding.com/signa...5c9cce506b.gif Edytowane przez mekintoszek Czas edycji: 2008-12-02 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#1618 |
Zakorzenienie
|
Dorinka: ja ostatnio zrobiłam kluski śląskie z sosem pieczarkowym i zrobiłam sos tak:
Pokrojone obrane pieczarki smażyłam (+ troszkę masełka) z solą, i innymi przyprawamii. Kupiłam fixa, to było chyba coś w rodzaju "pomysł na obiad - filety z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym??", jakoś tak. Rozrobiłam to z wodą i smietanką. W między czasie pieczarki z rondla puściły soczek. A więc miały swój aromat. Zalałam tamtym sosem te pieczarki, dusiłam ze 3 minuty go zagotowania. Miałam bardzo mało czasu, chciałam coś szybkiego. Wyszło smacznie, ten fix tylko trochę wzmocnił smak, w końcu tam głownie przyprawy sa.
![]() ![]() |
![]() |
#1619 |
Zakorzenienie
|
Ale jak chcesz własny sos, to pomiń krok z fixem. Zamiast tego daj koperek, trochę wegety ( ja oregano czasem zamiast kopru ale mam skrzywienie), zalej śmietanką.
Tyle, że pieczarki duś wtedy dłużej ma małym ogniu, nie spalą się, a wyjdą soczki.
![]() ![]() |
![]() |
#1620 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jutro zrobie makaron z pieczarkami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.