Misja w Zambii - część III - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-03, 21:25   #3271
Markos
Raczkowanie

Dot.: Misja w Zambii - część III

Cytat:
Napisane przez Maria_Magdalena007 Pokaż wiadomość
(...)Chciałam się jeszcze od was dowiedzieć do kiedy powinnam wpłacać pieniędzy za dany rok, zastanawiam się ile mniej więcej czasu mija od mojego wpłacenia do wydania tych pieniędzy na potrzeby Petera i boję się, że za późno je teraz wpłacam i on czeka... (...)
Im wcześniej wpłacisz, tym lepiej. Najlepszym rozwiązaniem jest wpłacanie na początku roku za dany rok.
Markos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 17:56   #3272
mamapity
Raczkowanie

Witam serdecznie wszystkich nowych rodziców.

muriellife - ceny paczek i kopert bombelkowych są podane w mojm podpisie.

Dla Ciebie J -dziękujemy za list.
Stary 2008-12-04, 21:55   #3273
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Drodzy Forumowicze Dostałem w poczcie prośbę o złożenie swojego podpisu pod apel do ONZ w 60 rocznicę uchwalenia dokumentu o prawie do życia każdego człowieka od poczęcia do naturalnej śmierci. Nadawca prosi o upublicznienie tego apelu by jak najwięcej ludzi go podpisało Jest on na stronie:www.onzapel.pl Zachęcam.

do górników i Barbar W dniu waszego święta życzę górnikom tyle wyjazdów z dołu co zjazdów, bezpiecznej pracy i szczęśliwego dożycia emerytury. Basiom zaś by św. Barbara tak je jak i górników miała w swojej opiece

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl

Edytowane przez Animator
Czas edycji: 2008-12-04 o 22:20
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 08:23   #3274
muriellife
Przyczajenie

mamapity dziękuję za info - ja jednak zdecyduję sie pewnie na wysyłki EMS - kosztuje praktycznie tyle co paczka priorytetowa (może z 10-20 zł więcej - przty takich sumach ma to drugorzędne znaczenie), a gwarantują czas dostawy

w podpisie piszesz o terminie dostarczania paczek priorytetowych - kilka postów wyżej napisano że to jednak dwa miesiące, a nie tygodnie......

ja obstawiam ems - jak sprawdzę dam znac jak doszła

pozdrawiam
muriellife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 08:42   #3275
blla
Raczkowanie

Muriellife
daj znać jak długo paczka będzie iść - może to będzie jakaś alternatywa dla PP. Bo szczerze mówiąc odechciewa mi się wysyłania jakichkolwiek paczek przez ta instytucję.
blla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 17:53   #3276
MartaiMaciej
Raczkowanie

Witaj Avo. Jak myślisz, czy Siostra Józefa nie zapomni o sprawdzeniu sytuacji mieszkaniowej rodziny Chimbete, o której pisałaś? Jeżeli pamiętasz chcieliśmy naprawić lub wybudować im dom. Nie wiemy, czy mamy zacząć wpłacać raty na ten cel, czy poczekać na odpowiedz?
Pyt 2. Ile kosztuje budowa domu?
Pyt 3. Ile kosztuje materac?
Pyt. 4. Czy istnieje szansa na adopcję dziecka, którego rodzice się nie wywiązują i jak ewentualnie się starać o to.
MartaiMaciej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 18:03   #3277
MartaiMaciej
Raczkowanie

A może Siostra Józefa znajdzie bliżej Szpitala jakąś rodzinę w trudnej sytuacji, która ma dzieci nie objęte adopcją, lub pomoc nie jest wystarczająca i przydałoby się ich postawić na "nogi"?
Stary 2008-12-05, 18:44   #3278
Maria_Magdalena007
Przyczajenie

GG do Maria_Magdalena007 Send a message via Skype™ to Maria_Magdalena007

Cytat:
Napisane przez ava80 Pokaż wiadomość
list dostałaś.

I tak suksce że list dostałaś

Jeśli chodzi o fakt, że napisała babcia to wyjaśnienie może być bardzo prozaiczne - rodzice mogli w międzyczasie umrzec lub trafić do szpitala czy hospicjukm. Wtedy opieke przejmuje najbliższy członek rodziny. Sytuacja życiowa tych dzieci i opiekun może się zmienić w przeciągu kilku miesięcy, nie wszystkie zmiany zgłaszają od razu - czasem wychodzą one dopiero gdy jedzie sie akurat do danej rodziny np. z paczką.

Nie strasz... nawet nie myślałam o takim wytłumaczeniu. Przeglądnęłam formularz, jest napisane, że mały ma rodziców i że mieszka z babcia, może więc ona tak jak napisałam zgłosiła go do adopcji i dlatego napisała ten list... Zresztą to nieważne, myślę, że wszystko jest ok. A z listu bardzo się ucieszyłam bo nie spodziewałam się, że tak szybko dostanę od nich jakąś wiadomość, aż głupio mi się zrobiło bo ja wysłałam im z paczką tylko kilka słów zakładając, że za jakiś czas wyślę coś priorytetem i wtedy napiszę do nich coś więcej... (ale z drugiej strony ktoś będzie miał mniej pracy przy tłumaczeniu)
Maria_Magdalena007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 18:51   #3279
Maria_Magdalena007
Przyczajenie

GG do Maria_Magdalena007 Send a message via Skype™ to Maria_Magdalena007

Dzięki Markos za odpowiedź, w tym roku trochę się to opóźniło bo pierwszy raz się tym zajmowałam i zamiast wpłacić szybko całą kwotę, wpłaciłam część, potem wysłałam mu paczkę, a później cały czas mi na coś brakowało kasy i musiałam poczekać na zastrzyk finansowy ;/ ale w następnym roku na pewno szybciej dokonam wpłaty.
Ulisia jak się pojawisz to daj znać co z tą paczką, bo jestem bardzo ciekawa. Od maja/czerwca paczka ekonomiczna powinna już tam dotrzeć chyba, co nie? Pozdrowienia dla wszystkich
Maria_Magdalena007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 19:16   #3280
lukrecja222
Zakorzenienie

po jakim czasie dostawalyscie formularz i zdjecie, o ktorych mowa w mailu, ktory dostaje sie na samym poczatku?
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 20:10   #3281
yustyna777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muriellife Pokaż wiadomość
mamapity dziękuję za info - ja jednak zdecyduję sie pewnie na wysyłki EMS - kosztuje praktycznie tyle co paczka priorytetowa (może z 10-20 zł więcej - przty takich sumach ma to drugorzędne znaczenie), a gwarantują czas dostawy

w podpisie piszesz o terminie dostarczania paczek priorytetowych - kilka postów wyżej napisano że to jednak dwa miesiące, a nie tygodnie......

ja obstawiam ems - jak sprawdzę dam znac jak doszła

pozdrawiam
Oj, chyba nie jest tak cudownie.....

http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php#zagranica

Zambia leży w strefie B, więc zgodnie z tabelą wysyłka paczki 20 kg. kosztuje 561 zł. To dużo więcej niż na poczcie.
Chyba, że porównujesz ceny paczek priorytetowych. Ale ich koszt jest tak ogromny, że nawet ja zagorzały paczkoholik stwierdzam, że to jest absolutnie nieopłacalne. Zdecydowanie lepiej kupić coś w sklepiku. Za tę kwotę można kupić baaaaardzo dużo na miejscu.
Niestety, ale póki co to PP nie ma konkurencji, jeśli chodzi o ceny

Edytowane przez yustyna777
Czas edycji: 2008-12-05 o 20:17
yustyna777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 20:29   #3282
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

Cytat:
Napisane przez MartaiMaciej Pokaż wiadomość
Witaj Avo. Jak myślisz, czy Siostra Józefa nie zapomni o sprawdzeniu sytuacji mieszkaniowej rodziny Chimbete, o której pisałaś? Jeżeli pamiętasz chcieliśmy naprawić lub wybudować im dom. Nie wiemy, czy mamy zacząć wpłacać raty na ten cel, czy poczekać na odpowiedz?
Pyt 2. Ile kosztuje budowa domu?
Pyt 3. Ile kosztuje materac?
Pyt. 4. Czy istnieje szansa na adopcję dziecka, którego rodzice się nie wywiązują i jak ewentualnie się starać o to.
Odp.2. Budowa domu 1000 dolarów (cena sprzed pewnego czasu)
Odp.3. Materac około 100-120zł

KateMwale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 20:55   #3283
MartaiMaciej
Raczkowanie

Bardzo dziękuję
Stary 2008-12-05, 21:04   #3284
rozwydrzona
Zadomowienie

Lukrecja, cierpliwości ja też czekam...
Stary 2008-12-05, 21:29   #3285
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozwydrzona Pokaż wiadomość
Lukrecja, cierpliwości ja też czekam...
heh, cierpliwosc to nie jest moja najmocniejsza strona
Po nowym roku mam zamiar paczke zrobic...
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 21:43   #3286
rozwydrzona
Zadomowienie

Siostro, jeśli mogłabym prosić o zrobienie zakupów świątecznych dla Marii Lungu z wioski Kashika Rufunsa (nr498)...

Skarpetki 1 para. 8000 kw.
Mydło zwykłe. 2500 kw.
Ciastka zwykłe 300 g. 5000 kw.
Mleko w proszku. 22000 kw.
Ryż 5 kg. 28000 kw.
Worek mąki kukurydzianej 25 kg. 51000 kw.

w sumie 116500 kw.

80zł : 3,04$ = 26,3
26,3 x 4500 kw=118300 kw

mam nadzieję, że starczy na wszystko, przynajmniej powinno
Z góry dziękuję.
Szczęść Boże!

Edytowane przez rozwydrzona
Czas edycji: 2008-12-05 o 21:47
rozwydrzona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-06, 19:14   #3287
MartaiMaciej
Raczkowanie

Dzięki TERESA i ROCK za p[oradę! Seona wpisała nas na listę oczekujących! Jesteśmy szczęśliwi, pojawiło się światełko w tunelu. Jeszcze raz bardzo dziękujemy, Tobie rrozwydrzona również!!!! Serdeczne pozdrowionka dla Was wszystkich i SEONY również!
Stary 2008-12-06, 19:35   #3288
rozwydrzona
Zadomowienie

no to extra pochwalcie się, jak już dostaniecie dziecko
Stary 2008-12-06, 20:18   #3289
MartaiMaciej
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rozwydrzona Pokaż wiadomość
no to extra pochwalcie się, jak już dostaniecie dziecko
Marzymy o tym, żeby jak najszybciej się pochwalić! Jeszcze raz SERDECZNE DZIĘKI!!!! Czekamy jak na poród!!
Stary 2008-12-06, 22:14   #3290
Seona
Zakorzenienie

Witam wszystkich nowych i oczekujących Rodziców
Mam kilka Dzieci od Avy, będę przydzielać. Tylko to starsze Dzieci, więc kto chciał maluszka musi poczekać

Ava będzie rozsyłać aktualne zdjęcia Dzieci DziękiJest ich prawie 400 Ja teraz muszę ograniczać kompa, a Ava ma czas wolny to będzie meilować Już została przeszkolona co i jak wysyłać

Chciałam gorąco podziękować Sponsorom Domeny!!!!! Sami się chyba nie przyznają Nie wiem czy chcą, więc podam tylko pierwszą literkę imienia M., G., A.

Gosia jak tam stan konta ile zebraliśmy na party? Może od razu wystarczy na Party Wielkanocne? Ciekawa jestem jak tam się sprawuje prodzidż od Gosi i czy Siostra już gotuje?

Edit:
Zacytuje Laylisse:
Cytat:
Witam Kochani !
Jestem tutaj bardzo rzadko- przyznaję, ale na nic mi nie starcza czasu. Mam dużo nauki, a teraz zajęłam się wolontariatem i zajmuję się moją podopieczną, ale myślami jestem z Wami. Żałuję, bardzo żałuję że nie było mnie z Wami na spotkaniu , ale mam nadzieję, że kiedyś uda mi się Was poznać "na żywo". Chciałam Wam przybliżyć pewną akcję.

W moim mieście mieszka 7-letni chłopczyk- Filip. W wieku 2,5 lat został porażony prądem i ... Jego serduszko przestało bić. Akcja serca wróciła, Filip był w śpiączce. Przeszedł rekonstrukcję 2/3 czwartego i piątego paluszka. Teraz Filip jest rehabilitowany. Jest dzieckiem leżącym- nie chodzi, nie siedzi, nie mówi, ale widzi, czuje i rozumie. Rehabilitacja krok po kroku idzie do przodu. W Gdańsku ruszyła akcja ! Mama Filipa znalazła firmę, która zgodziła się odkupić plastikowe nakrętki (po napojach, sokach, środkach chemicznych), a pieniądze zostaną przeznaczone na zakup elektrycznego wózka inwalidzkiego dla Filipa. Z tego co się orientuję takich nakrętek potrzeba około 4 ton- to bardzo dużo. Jeśli zdecydowalibyście się pomóc, zbierajcie nakrętki ! Nakrętki można wysyłać na adres:

Urząd Pocztowy Gdańsk 31
80-326 Gdańsk
ul. Beniowskiego 5
Filip Janowski
Poste restante

Więcej o Filipie dowiecie się z Jego strony internetowej:
www.filipjanowski.republi ka.pl
www.filipjanowski.blog.on et.pl

DOBRO POWRACA ! Pozdrawiam Was wszystkich
Mam już nakrętki spakowane i w poniedziałek wysyłam

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2008-12-06 o 22:17
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 13:43   #3291
gosiakk7
Rozeznanie

Seona - prodiż, robot kuchenny, przyprawy do piernika i koperta o Kai nadal leżą w Lusace i czekają na odbiór :/
W tym tygodniu podobno Siostra albo ktoś od Niej ma po to pojechać.

A na party... ja na razie nie pisze, bo cały czas nie wiem, czy to co widze, to nie moje przywidzenie
No dobra...napiszę

1110 pln!!!!!!

Ludziska, powiedzcie mi, gdzie, w jakim mieście lub rejonie kraju jest jakieś skupisko nas? Chodzi o wysłanie dokumentów do podpisania, które są potrzebne do rejestracji stowarzyszenia. Potrzebujemy 15 podpisów, z Wawy mamy pewnie ok 10...potrzebuję jeszcze
A pytam o skupisko nas, żeby wysłać do kogoś, możecie się spotkać na kawie (tak jak ja planuję ściągnąć na kawę ludzi z WAW ) i podpisać, a przy okazji się spotkać
Tylko powiedzcie mi do kogo można wysłać...

Pozdrawiam!

gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 14:04   #3292
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiakk7 Pokaż wiadomość
A na party... ja na razie nie pisze, bo cały czas nie wiem, czy to co widze, to nie moje przywidzenie
No dobra...napiszę

1110 pln!!!!!!

Ludziska, powiedzcie mi, gdzie, w jakim mieście lub rejonie kraju jest jakieś skupisko nas? Chodzi o wysłanie dokumentów do podpisania, które są potrzebne do rejestracji stowarzyszenia.

Gosia może do mnie do Rzeszowa? Ja już od czwartku będę pracować normalnie (Wypożyczalnia Muzyczna ul. Żeromskiego 2, w Rzeszowie, okolice Telepizzy i salonu sukni ślubnych Spoza, plac Ofiar Getta, będzie otwarta od 10-18) i będzie można przyjść podpisać i mnie odwiedzić

Ślub
Pati
Lili
Stary 2008-12-07, 18:40   #3293
MartaiMaciej
Raczkowanie

Tarnowianie! Mam nadzieję, że jest Was trochę zgłaszajcie się do mnie z namiarami i nr telefonu, jeżeli dostanę dokumenty do podpisu (odnośnie Stowarzyszenia), to będę dzwonić i jeździć!!!!
Stary 2008-12-07, 19:35   #3294
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Cytat:

[/COLOR][/B]Ludziska, powiedzcie mi, gdzie, w jakim mieście lub rejonie kraju jest jakieś skupisko nas? Chodzi o wysłanie dokumentów do podpisania, które są potrzebne do rejestracji stowarzyszenia. Potrzebujemy 15 podpisów, z Wawy mamy pewnie ok 10...potrzebuję jeszcze
A pytam o skupisko nas, żeby wysłać do kogoś, możecie się spotkać na kawie (tak jak ja planuję ściągnąć na kawę ludzi z WAW ) i podpisać, a przy okazji się spotkać

Pozdrawiam!

Witaj Gosiak Jeżeli by te papiery dotarły do mnie do piątku tzn do 12.XII to ja bedę w sobotę w Tarnowskich Górach u Patrycji Mal, tam też mieszka Jolka7, a jak będę wracał to to po drodze mijam Bytom gdzie mieszka Big i Suzi, gdzie też mogę wpaść, no iAnastazja w Biskupicach noi ja to jest 6 osób. No i w poniedziałem 15.XII odsyłam je Tobie.
PS. Dla pewności można je wysłać przesyłką konduktorską.Dajesz telefonicznie znac jakim pojechała pociągiem, ja przychodzę na dworzec, odbieram od konduktora i to wsio. Na priv podaję Ci mój adres i nr telefonu.

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl

Edytowane przez Animator
Czas edycji: 2008-12-07 o 19:46
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 19:57   #3295
gosiakk7
Rozeznanie

Seona, MartaiMaciej - bardzo Wam dziękuję, prawdopodobnie skorzystamy, jednak w chwili obecnej najbardziej "kusząca" jest propozycja Animatora, z której na pewno skorzystamy Jak dostanę dokumenty po 15 od Niego to będę wysyłać dalej, albo Animator odeśle do kogoś z Was.

Pozdrawiam i życzę miłego wieczora!!!

PS. 12-14 grudnia jest to szkolenie SWM w Krakowie. Temat tego spotkania to pisanie projektów i pozyskiwanie funduszy. Ja się wybieram, Markos mi pisał, że niestety nie może...może ktoś inny się skusi?
Stary 2008-12-07, 20:01   #3296
beautyb
Raczkowanie

Cytat:
No dobra...napiszę

1110 pln!!!!!!

Ludziska, powiedzcie mi, gdzie, w jakim mieście lub rejonie kraju jest jakieś skupisko nas? Chodzi o wysłanie dokumentów do podpisania, które są potrzebne do rejestracji stowarzyszenia. Potrzebujemy 15 podpisów, z Wawy mamy pewnie ok 10...potrzebuję jeszcze

1110 zl !!!

A kiedy planujemy warszawskie spotkanko?
beautyb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 20:06   #3297
Seona
Zakorzenienie

Mam do oddania do adopcji serca jakieś ok. 4 Dzieci (3 nowe Dziewczynki w wieku szkolnym, od Avy i 1 słodki Chłopczyk od Sponsora, który zrezygnował) . Pisać na meila do mnie seona@adopcjaserca.pl.

Poraz pierwszy mam więcej Dzieci niż Rodziców Ale to tak niespodziewanie wyszło

Ava
informacja, że będziesz rozsyłać zdjęcia jest już na stronie Meila masz to do dzieła Może zdążysz przed gwiazdką i Rodzice dostaną aktualne zdjęcie

Edit: Przypomniała mi się Ania Szmuniewska i Jej wątek. Czy ktoś ma z Nią kontakt i wie co się dzieje?

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2008-12-07 o 20:21 Powód: dopisek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-07, 20:32   #3298
gosiakk7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez beautyb Pokaż wiadomość
A kiedy planujemy warszawskie spotkanko?
Jesli mamy wysłać Animatorowi do 12.12 te doxy to jakoś w tym tygodniu...

Tak na szybko, z tego co wiem, to z Wawy są:
- Markos (mam Cię liczyć podwójnie? )
- Agusiek
- Ania Jarosz (mam nadzieję, że młoda mama wyrwie sie choć na 30 min do nas )
- Beautyb
- Ania i Rafał (moi znajomi)
- Mag_mil
- New_Rock
- ja

jeśli o kimś zapomniałam, albo pominęłam, to bardzo przepraszam - i od razu dawajcie znać
Stary 2008-12-07, 20:33   #3299
MartaiMaciej
Raczkowanie

Witaj Seono!
W jakim wieku są te dzieciaki??
Pozdrawiam
Stary 2008-12-07, 20:59   #3300
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaiMaciej Pokaż wiadomość
Witaj Seono!
W jakim wieku są te dzieciaki??
Pozdrawiam
Niestety niew tym wieku co Ty chciałaś Chyab, że się zdecydujecie na starsze? 2 Dziewczynki w wieku 7 lat i jedna 12-letnia oraz 7 letni Chłopiec

Ślub
Pati
Lili
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości