|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Zosia sama je od dawna, ubierać też się ubiera sama jedynie bluzki nie umie założyć, buty też sama zakłada. W przedszkolu nic sobie nie pozwala pomóc, panie się śmieją że prawdziwa Zosia samosia
![]() Moja koleżanka ma grupe 4 latków i niektóre nie potrafią sie ubrać czy zjeść, nie mówiąc juz o malowaniu kredkami, lepieniu plasteliną czy używaniu nożyczek. Asia- Zosia je owoce ze skórką
#3152 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Cytat:
![]() ![]() Mówisz nudno ci ![]() ![]()
![]() |
#3153 |
Zakorzenienie
|
Fiu fiu chłopaki przystojniaki
![]() Pop no normalnie ci współczuje , moja rada nie nakrecaj sie , bierz dzien jakim jest , zaciągnąć zeby trzeba i dziewczynami sie zając. Nie przejmuj sie ze syf czy coś , posprząta sie jak tz wróci . Często on coś wyjeżdża i chyba to sie nie zmieni co? Może jakaś pomoc by ci sie przydala , jakaś miła studentka , która chce dorobić , tylko nie wiem czy ty centralnie w mieście mieszkasz i jak z dojazdem . Moj mały sam je , nawet nie wiem od kiedy , wydaje mi sie ze od zawsze ![]() ![]() A moj tz to taki cwaniak, chodzi i kozaczy ze jego synek juz bez pampkow lata i na gulu innym gra , dopiero mi sie przypucowal ![]() ![]() ![]() ![]() O a ja za cholerę nie mogę mojego nauczyć wydmuchiwac nos , no nie nada , nie kuma hehehe Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2012-09-18 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3155 |
Zakorzenienie
|
Megi ale przystojniak
![]() Asia zapomniałam ale miałam powiedzieć że Zosia zjada owoce ze skórką, winogrona również. Nigdy nie ściągałam żadnej skórki, ewentualnie kroiłam na mniejsze kawałki po tym jak mi zaczęła wymiotować po mandarynkach ![]() Aneczka dość podobnie to wyglądało z tą różnicą że mi babka mówiła że wszystkie dzieci są nowe i wszystkie już skończyły 3 lata a nawet są starsze więc to rok starsze niż nasze pociechy. No i ona ma 14-ro dzieciaków i jest jeszcze pomoc przedszkolna także zawsze są 2 osoby do dyspozycji. Ciekawe dlaczego na 25 dzieciaków jest tylko jedna osoba, to jest chyba nawet niezgodne z przepisami ale to już osobna sprawa. Ja gdybym miała posłać Zośkę do przedszkola to bym uczyła wszystkiego co jest potrzebne. Teraz bierzemy się do roboty ![]() Daria jak dzieciaki ? ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Od wczoraj uczymy się dmuchać nosek ![]()
#3156 |
Zakorzenienie
|
Oliwia ma kaszel niczym gruźlik ale uslyszalysmy ze wplucach i oskrzelach czysto u Ameli podobnie...u Meli zeby ida ale u starszej?
generalnie przeziebienie gora!;/ ciekawe jak dzisiejsza nocka...
![]() |
#3157 | |
Zakorzenienie
|
Gabrysia nauczyłą się wypluwać skórkę
![]() super wygląda i w sumie podobne do naszego Cytat:
![]()
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
Michał umie nos wydmuchać ale to ja trzymam chusteczkę
![]() U nas w przedszkolu są 2-3 panie jednocześnie a dzieci ok 20. ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Michał winogrono ze skórką je. A w czerwcu jak były czereśnie to nauczył się wypluwać pestki ![]()
#3159 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() piekny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Była koleżanka i jej się podobało . Choć jej synek chciał kopać piłkę a nie np ją dotykać , bo coś tam prosili żeby dzieciaki zrobiły . No i moim zdaniem zajęcia przynajmniej u nas są dość drogie . jest 116 zł za miesiąc ( 4 zajęcia ) czyli 29 zł za jedne . Uważam że to troszkę sporo . Co do samodzielności to Olka sama je wszystko ( zupy , płatki ) Z ubieraniem jest gorzej , nie ściągnie bluzki , spodnie czesto ściąga razem z gaciami czy rajstopami w zimę , więc jej się to wszystko koło nóg zapącze stanie i nie wie co ma robić dalej . Buty za to nawet jak mają zapinki to usiądzie i sama wszystko pozapina . W zajęciach nie przeszkadza , mają angielski , francuski . trafiła do grupy starszaków ( dzieci ok 3 lat i starszych ) ma książkę . Ale umówiłam się z panią że jeśli nie będzie chciała i zapragnie iść się bawić z maluchami to tam sobie pójdzie . Także ma wybór gdzie chce być . Najczęściej jednak wybiera starszą grupę . ![]()
![]() |
#3160 |
Wtajemniczenie
|
Lind glowa do góry! Będzie tylko lepiej. Moj syn co prawda dzisiaj wyl od rana, a jak wszedł do sali to absolutna histeria, ale szybko sie uspokoił i dzisiaj już nawet brał udział w jakiś zajęciach
![]() ![]() Apropo tej Misia kupy to Marc ma tak samo - robil 2-3 kupy w tyg i to w wielkich bólach, płaczach, z godzinnym siedzeniem na kiblu. odkad daje mu na czczo wodę z miodem i cytryny to nawet codziennie robi i to szybciutko bez skrzywienia. Na noc rozpuszczam lyzeczke miodu w ciepłej wodzie, rano dodaje wrzatku i cytryny i M to na czczo wypija. Probowalas???
#3161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3162 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2012-09-18 o 21:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3163 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Faktycznie drogo do tego doszłyby jeszcze dojazdy. ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
![]() |
#3164 |
Zakorzenienie
|
u Zosi sa 4 panie na 26 dzieci, rano zawsze są 3 a od 14 godziny 2.
Gmyrelka jednak pani psycholog pomogła, bardzo się ciesze że już jest lepiej Zosia dzisiaj przyszła i mówi do mnie : "zupka była niedobra, Zosia nie jadła, Zosia nie lubi a pani mówi to nie jedz" tak się z niej uśmiałam ![]() ![]() a pozniej znowu mi opowiada o przedszkolu i mówi: " Zosia woła dzie ( gdzie)mama, dzie mama; pani mówi zaraz przyjdzie, poszła do pracy i sklepu" ![]() ![]()
#3165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My czasami pękamy jak Zosia opowiada tatusiowi co robiła jak on był w pracy ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3166 |
Zakorzenienie
|
Czy wasze dzieci same sie podcieraja po wc?
Megi - igor taki dorosly sie wydaje.
#3167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzisz, kolejna czynność do nauki
![]() |
#3168 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3169 |
Zakorzenienie
|
pop oli po siusianiu podciera sie ama jak robi kupe take ale wole sprawe sprawdzic
![]() ---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- jesli chodzi o ubieranie to jmam kilka razy na dzien dymy ona nie nawidzi sie ubierac zawsze drze pape ze ja bola skarpetki bluzki na dlugi rekaw itd a ja mam dosc jak tz jest to on ja ubiera
![]() |
#3170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale ponoć zawsze możemy wytrzymać więcej niż nam się wydaje. Lind będzie lepiej na pewno ,jeszcze nie raz się uryczysz ale ze wzruszenia na dzień matki w przedszkolu albo na koniec roku Asiulek ja daję wszystkie owoce od samego początku ze skórką nawet kiwi bo sama też tak jem i swoje z ogródka zazwyczaj nie myte ,te z rynku myję.Pokoik świetny. Iza ,Aneczka dałyście mi do myślenia ,ja też czasem wyręczam mojego zazwyczaj w ubieraniu i jedzeniu.Chyba trzeba się wziąć ostro za to. Do przedszkola na pewno by się jeszcze nie nadawał właśnie z tego powodu ,ja to wiedziałam i bez tych cytatów pań przedszkolanek.Nie jest jeszcze całkowicie samodzielny niestety. Je sam drugie danie ale jak mu smakuje albo jak mu się chce a zazwyczaj nie chce i po prostu jak mu nie dam to nie zje wcale.Czasem niestety stosuję szantaż w stylu jak zjesz to pójdziesz na dwór czy na bajkę.Wiem że to nie dobre ale nie raz nic nie działa. Zupy nie za bardzo umie jeść a to z tego powodu że nie za bardzo lubi i nie robię częśto bo starszy też nie przepada. Ze szklanki pije.kanapki składane je sam. Umie ubrać buty wszystkie są albo na rzepy albo wsuwki ,chociaż nie zawsze na tą nogę co trzeba. Założy majtki i spodnie i czapkę nic poza tym.Z rozbieraniem lepiej chociaż czuję że zamki w bluzach pójdą szybko do wymiany ![]() Sam zrobi siku na kibelek spuści wodę i kupę na nocnik ,nawet mu się udało wytrzeć samemu i wyrzuca do kibelka.Z tym że później wyje w łazience jak ma ręce umyć katorga. Ale wynieś mu wiadro wody na podwórko to całe wychlupie. Zęby umyje sam i tak ogólnie w wannie coś tam próbuje się myć sam. Na pewno jeszcze wiele musimy dopracować.I tak uważam że "nasze" forumowe dzieci dużo umieją ,znam starsze i nic nie potrafią. Megi Igor bardzo przystojny ![]() Madziwnia super ,Miśka do Ciebie podobna bardzo a jaka dorosła się wydaje Potwierdzam że na czczo woda z miodem i cytryną poprawia perystaltykę jelit,stosowałam w ciąży i po bo miałam problemy. Woda nie może mieć więcej jak 40 stopni,bo miód traci część właściwości. Ja swojemu przemycam miód w herbacie bo inaczej go nie chce ,robię mu do picia herbatę z miodem i cytryną czekam aż wystygnie i dodaję. Wczoraj nie miałam siły już pisać ,mam chwilę bo starszy pojechał do szkoły a mały jeszcze śpi. Zaraz go budzę i nie się sam ubiera ![]() Jedziemy dzisiaj okularki odebrać. Pojechaliśmy wczoraj pod wieczór rowerem do lasu po ziemię (przywożę sobie do ogrodu) i tyle grzybów nazbierałam że nie miałam w co zabrać ![]() aż mi szkoda było do domu jechać ale to już wpółdo 7 było i szaro się robiło.Mieliśmy dzisiaj jechać ale leje od nocy ,zobaczymy może przejdzie. W sumie dobrze że pada bo będą rosły ![]() Także dzisiaj na obiad mam pyszny sosik, małemu nie dam zrobię mu coś innego.Pieczarki je ale leśnych wolę nie dawać ,mimo że to same podgrzybki ale wszystko jedno. Miłego dnia dziewczyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3171 |
Zakorzenienie
|
Super, że wam się pokoik podoba, mam nadzieję, że po remoncie tez się będzie podobał
![]() jednak wybrałam ten kolor: http://www.google.pl/search?q=tikkur...K9HGtAaM7YDYCw U nas od rana leje jak z cebra. Ciemno jak w d..., w calej chacie światła pozapalane... masakra ![]() ![]() ![]() ja jakoś mało rzeczy daję małej ze skórką, ciągle mam wizję skórki przyklejonej do żołądka... szczególnie jak myślę o pomidorze. To nawet ja raczej jem bez skórki ![]() ![]() ![]()
Weroniczka (05.04.2010r) ![]() "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) ![]() Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2012-09-19 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój próbuje co jakiś czas, ale najczęściej to sobie pośladki przeciera, ma za mało wyćwiczone raczki ![]() ![]() ![]() P0P co do przesikanego łóżka to łącze się w bólu, mój w nocy się zlał, pare mc nic a tu w środku nocy akcja przebieranie ![]() ![]() Mój już oficjalnie pedałuje na rowerku. Kozakuje troche bo wjezdza na wszystkie górki i krawężniki, a wiecie te boczne kółeczka aż do takich przechyłów stabilności nie mają. Fajnie by było jakby tylko na nim jeździł bo jest to troche wolniejsze niz jego bieganie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3173 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj starałam się, żeby Igor sam ubrał spodnie - haha... on nie ma potrzeby noszenia spodni i jak mówiłam, żeby podciągał, to on ściągał.
Nie wstydzi się, zimna chyba też tak mocno nie czuje. No normalnie, ja nie wiem, jak go motywować.
![]() |
#3174 |
Zakorzenienie
|
Michał wyciera siusiaka po siusiu ale na to żeby sam po kupie się wycierał to nie wpadłam jeszcze...
Asiulek no pogoda do dupy, trochę jaśniej teraz niż z rana ale i tak leje, dobrze że mogę pod same drzwi przedszkola podjechać, niestety parkować pod domem nie mogę ![]() Michał jak już się skusi na pomidora to tylko na te malutkie koktajlowe. Wcinał je u mamy prosto z krzaczka, w domu tez je w całości ![]() No i też wstaje o 6. Libra chyba przesadzasz z tym że Miko mało potrafi i nie nadaje się do przedszkola... Misiek chyba mniej umie. U nas w przedszkolu z każdym dzieckiem do toalety idzie pani, no chyba że to 5latek wtedy sam się obsłuży już... Buty też pomagają założyć i bluzy. Nie wiem jak to w miejskich molochach jest, może faktycznie mają sobie maluchy same radzić? Co do karmienia - Michaś nie chce żeby go karmić. Ja go do jedzenia nie zmuszam, nie chce to nie, jak zgłodnieje to sam poprosi (czasem mu się zdarza). Są dni że na śniadanie ściągnie z kanapki i zje plasterek szynki a są i takie jak dziś gdzie zjadł 2 jajka na miękko i zagryzł chlebem... Wody z miodem (dziś bez cytryny bo nie mam, muszę kupić) wypił może ze 2 łyki... Zimą mu dawałam często w butelce ale świeżo robione. Dziś z wyjściem do przedszkola było jeszcze gorzej. Zaczął płakać na samo hasło że myjemy buzię i ręce i idziemy się ubierać. 15min w domu, całą drogę do przedszkola i na miejscu był ryk... z takim żalem i proszeniem że on nie chce do przedszkola, że boi się pani... Ech ![]() ![]()
#3175 |
Zakorzenienie
|
po siusiu tak.. ale nie wiem czy da rade po kupie.. bo widziałam że 4 latki nawet maja z tym problem.. ale wiem ze jak chcemy uczyc po kupie to lepiej kupic chusteczki nawilżane i dziecku łatwiej wtedy powycierac.. a nie papierem rozmazać
![]() Lind ![]() Nie dziw sie był baardzo długo z Wami i ta wieźć jest silna.. teraz czuje sie taki bezbronny w obcym miejscu a Pani powinna zrobic wszystko aby go jak najszybciej "oswoic " z nowa sytuacją. Trzymam kciuki!!! ![]()
![]() |
#3176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podgoda faktycznie fatalna, mi juz nogi odpoczely po sobocie i teraz przygotowuje sie na sobotę na wesele, chociaż pewnie super nie będzie bo mamy z tz ciche dni, ale coz. Mlodzi sobie zazyczyli wino, wiecie jak ladnie mi babeczka ubrala, zaraz wam pokaze, za 12 zł |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3177 | ||
Zakorzenienie
|
Witajcie
My po kolejnej ciężkiej nocy - Zosia kiepsko znowu sypia. Pogoda "pod psem". Wprawdzie jeszcze nie pada ale jest ciemno że bez światła nie da rady. Nie lubię takich dni. Sprzedałam wczoraj kombinezon z ubiegłego roku więc mamy obowiązkową wizytę na poczcie. Zdrówka dla chorowitków ![]() Pop dzisiaj lepiej ? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zazdroszczę tych grzybów ![]() ![]() Zosi nie dają grzybów, czasami pieczarki "poliże" Powodzenia z okularami
![]() |
#3178 |
Zakorzenienie
|
O tak! i moje ulubione winko, młodzi też są fanami tego wina
![]() Edytowane przez nataszka25 Czas edycji: 2012-09-26 o 15:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3179 | ||||
Zakorzenienie
|
Gdyby nie to że Natasza jest taka grzeczna to już dawno bym strzeliła sobie w łeb.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
No nie wiem. TZ mnie chyba z domu wraz z Igorem wyrzuci. Wstałam i coś mi śmierdzi, chodzę szukam i znalazłam. Igor narobił w TZ garderobie wśród świeżo wypranych garniturów (w sobotę odebrał z pralni). Pozostałe dzieci OK. Oliwka w przedszkolu a Nataszka sobie guga w kołysce. Poczytałam ile te Wasze dzieci same robią i muszę się zabrać za edukację. Muszę nauczyć ją się myć samodzielnie no i coś z tym jedzeniem zrobić. U nas w przedszkolu państwowym zawsze Pani wychodzi z dzieckiem do łazienki. NA początku wypełniałam ankietę i tam były pytania dot. samodzielności. Więc ja napisałam że dziecko wymaga pomocy przy ubieraniu (szczególnie góry), jedzeniu (ale nie dlatego że nie potrafi tylko dlatego że niejadek) i załatwianiu (tu dopisałam że chodzi o podcieranie). JAk te Wasze dzieci same myją ząbki?? U mnie jest tak że to my najpierw myjemy a potem ona sobie coś tam grzebie ale myciem tego nazwać nie mogę.
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2012-09-19 o 15:37 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3180 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- i jak tam ? jak się mają ?? ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- nasz tak samo jakoś od razu załapał hehe , sokowirówkę patrzyłam fajna ale muszę poczekać na przypływ gotówki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.