|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Utrzymanie
ocenicie?? |
|
|
|
#3482 |
|
Raczkowanie
|
lekkie R:
1. pół wiejskiego lekkiego z łyżką oliwy z o. i wkrojonym ogórkiem; jogurt nat 180g + łyżka owsianych+łyżka otrąb owsiano-pszenno-żurawinowych+ łyżka musli+ pół łyżki zarodków pszennych+ łyżka ziołomiodu głogowego+ 2suszone daktyle+ 2 suszone morele+ 2suszone śliwki+ 1łyżka suszonej żurawiny+ garść rodzynek+ łyżka płatków migdałowych+ kilka orzechów włoskich 2. kromka grahama z łyżką oliwy z o., gotowanym jajkiem, ketchupem, posypana płatkami migdałowymi; łyżka twarogu 10% 3. filet z kurczaka gotowany w przyprawach+ ketchup+ 2 kromki orkiszowego z oliwą z o.+ ogórek 4. 100g twarogu 10% z cynamonem, jajko z teflonu, kilka mini klusek leniwych (zamiast klasycznej mąki - zmielone płatki owsiane, żytnie, pszenne) |
|
|
|
#3483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak waga?
|
|
|
#3484 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3485 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3486 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do pytania to nie wiem xD
|
|
#3487 |
|
Rozeznanie
|
ok, dziękuję Panie Wyraku za ocenę.
|
#3488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#3489 | ||
|
Zakorzenienie
|
To mi sie rzucilo. Tak a propos, mam kolezanke wege, ktora czesto pytaja: jestes wege? A kurczaka tez nie jesz? Cytat:
Tez malutko, sprobuj dodawac choc troche. Cytat:
![]() Nmzc.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
#3490 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do braku weglowodanow to dlatego, ze po pierwszym sniadaniu cwicze aeroby, a w watku "co zjadles dzisiaj po treningu" jest napisane, ze przed aerobami same bialko (pierwsza strona). A mam pytanko bo u mnie nie ma serkow homo. czy zamiast tego moge jesc grecki 0% wlasnie z tymi orzechami?? |
|
|
|
|
#3491 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, staram się zwiększać, ale nie wiem, co z tego wyjdzie...waga ma się dobrze, ale to, co pokazuje, nie wygląda najlepiej
![]() Od jutra przez kilka dni lekarz dodał kroplówki z glukozy i minerałów. Mam nadzieję, że w końcu coś ruszy i nie będę już czuć się tak słabo, w niedzielę chcę wrócić na uczelnię...
|
#3492 |
|
Zakorzenienie
|
Iza - jesli malagwiazda3 jest na R i cwiczy z samego rana, to tego posilku nie powinno sie traktowac wg mnie jako sniadania, tylko jako przedtreningowy, a przed treningiem na Rce je sie same bialko, wiec wg mnie ten posilek jest skomponowany tak jak powinien byc.
Grecki jogurt moze byc. Tak policzylem te bialka u Ciebie i wychodzi mi jakies 140g-145g, to jest mniej wiecej tyle co ja jem, ba nawet wiecej niz w niektore dni, a ja jestem pan proteina i pewnie mam jakies 25kg wiecej niz Ty, wiec jesz naprawde sporo bialka...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-02-09 o 22:02 |
|
|
|
#3493 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo proszę o ocenę mojego Rrrrr na jutro
I Ś : owsianka na mleku 2%+pół banana+pare moreli suszonych+łyżka zarodków i otrębów do tego garstka pestek slonecznika i ciut wiórków kokosowych II Ś: ( przed treningiem) tuńczyk z kiełkami i białko jaj O: (po treningu) pierś z kurczaka z warzywkami i makaron razowy K: wieśniak z pomidorem i cebulą |
|
|
|
#3494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#3495 |
|
Zadomowienie
|
U :
Śniadanie : 9.30-płatki owsiane razem z orzechami laskowymi,migdałami,serki em wiejskim,rodzynkami i łyżką miodu+kromka chleba razowego z masłem, zielona herbata II Śniadanie-o12, sałatka banan+winogron trochę+trochę jogurtu naturalnego, sok pomarańczowy Obiad: 14-fasolka szparagowa,kalafior,march ewka,trochę kukurydzy i ziemniaków na patelnie +zielona herbata(spacer mniej więcej godzina) Podwieczorek:po 16,gotowana kiełbasa z chrzanem,grahamką z masłem,zwykła herbata (40 minut ćwiczeń) Kolacja:18.45(?)omlet z dwóch jajek,na nim łyżka miodu+1 kiwi,trochę winogron +zielona herbata Przekąska ok 21-jogurt naturalny razem z orzechami włoskimi,trochę migdałów ,z 5 daktyli +zwykła herbata
,,Legenda o smoku głosi,żeby nie zaspokajać głodu byle baranem."-Marek Kondrat Edytowane przez włoczykijka Czas edycji: 2010-02-09 o 22:27 Powód: nic takiego |
|
|
|
#3496 |
|
BAN stały
|
Starałam się je jednak dorzucić, oprócz oliwy było dziś siemię lniane i orzechy.
Dzięki za rzucenie okiem. Jak wyżej.
Edytowane przez La Cannelle Czas edycji: 2010-03-07 o 15:46 |
|
|
|
#3497 |
|
Raczkowanie
|
U/R
I. Owsianka z czterech łyżek z twarogiem, jabłkiem i cynamonem, kawa z mlekiem. II. Kromka chleba żytniego z pasztetem sojowym, sałatą i rzodkiewką, pomarańcza. III. Trzy kotleciki sojowe gotowane w bulionie, 1/3 woreczka kaszy jęczmiennej, brokuły. IV. Serek wiejski z garścią migdałów. V. 1,5 jajka na twardo, kawałek papryki.
|
#3498 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam pytanie odnośnie pór posiłków, podczytuję forum fitness i dietetyczne ostatnio i próbuję wcielić w życie redukcję, tylko mam pewien problem, tzn nie wiem, czy jest sens w ogóle trzymać się komponowania prawidłowych posiłków, i ich ilości i częstoliwości, skoro prowadzę "nocny tryb życia", tj. chodzę spać 3/4 rano,czasem później, wstaję 12-13, masakra. Jestem na miesięcznym urlopie, jeszcze przede mną dwa takie poprzestawiane tygodnie. Co w takim przypadku z godzinami posiłków? 13- 13.30 śniadanie, 15.30-16.00 II śniadanie, 18.00-18.30 obiad, 20.30-21.30 "podwieczorek", i 23-24 kolacja? tak w przybliżeniu podałam te godziny, dziś mi "obiad" wyszedł np. o 21.30, a przede mną planowo jeszcze 2 posiłki, czy to w ogóle ma sens?? bo tak średnio mi się widzi zajadanie orzechów np koło 22-23, nie wiem.
Jakby mógł mi ktoś odpowiedzieć, byłabym bardzo wdzięczna pozdrawiam
|
|
|
|
#3499 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje Wyrak za odpowiedz. W takim razie bede musiala poszukac i obliczyc swoje zapotrzebowanie na btw, nie chce przesadzic z bialkami.
|
|
|
|
#3500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli prowadzisz nocny, ale regularny tryb zycia, to wg mnie nie musi to byc problemem, gorzej jak masz raz tak, raz tak. Cytat:
![]()
||
|
|
|
#3501 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3502 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i ma dawać kopa:P
|
|
|
#3504 |
|
Zadomowienie
|
Moje U:
Ś: grahamka z sałatą rzodkiewką i ogórkiem 1 połówka z serem żółtym a 2 z szynką babuni parę pomidorków truskawkowych, 2 małe korniszonki + jajo na miękko, herbata z cytrynką po: kawa z kapka mleka Przekąska: 2 mamby malinowe IIŚ: sałatka z całego mega dojrzałego mango,połowy jabłka i 2 duzych truskawek + łyżka jogo nat i cynamon kawa&mleko 1,5h treningu (30min bieżnia,1h siłowni) nie ma przedtreningowego :P O: omlet z 2 jaj smażony na teflonie + wkładka z łyżki twarogu z łyżką jogo nat i kapką żółtka wykradzioną z jednego jaja z omleta ![]() polane koleną łyżką jogo nat+ 2 truskawy pokrojone na to Podwieczorek : lody chałwowe grycanowe + kilka włoski siekanych i garstka rodzynek K: wiejski ze szczypiorkiem + grzanka razowca, herbatka&cytrynka Ps. też raczej nie przywiązuje wagi do okołotreningowych
|
|
#3505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aha, no i powtórzę się - według mnie jadasz bardzo mało.
|
|
|
#3506 | |
|
Zakorzenienie
|
Slodkie to U
Ja bym jednak dodal warzyw. Cytat:
Tym niemniej, rozumiem Twoj punkt widzenia.
|
|
|
|
#3507 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U/P ( ważyłam się i schudłam przez tydzień 1kg, a codziennie jem tyle samo, nie zmniejszając posiłków)
śn; jogurt naturalny 125g (musiałam zjeść bo jest ważny do dziś), 5 łyżek płatków pełnoziarnistych, 1/2 łyżeczki miodu, 4 migdały, łyżeczk słonecznika, łyżka otrębów, kilkanaście rodzynek, bakalie, kilka ringów miodowych. 2 śn; bułka sojowa duża, margaryna, wędlina drobiowa plasterek, rzodkiewka za 45 min; jabłko ok 150 - 200g przed ob; kostka czekolady białej z m&msami ob; 3 chochelki zupy pomidorowej zabielanej, 2 łyżki makaronu, warzywa gotowane. 2danie; 2 średnie gołąbki z mięsem mielonym woł-wiep. ryżem i kaszą (zjadłam bez kapusty) z 6 łyżkami sosu pieczarkowego ze śmietaną. pod; activia + otręby + jabłko i rodzynki kol; 2 jajka na miękko, 2 kromki chleba z margaryną i pomidorem, herbata/lub/ 1 jajko i 2 kromki/lub/1 jajko i 2 kromki (1 z wedlina, 2 z masłem) herbata. po; zobacze jeszcze na co bd miała ochotę. Między posiłkami wpadną jeszcze jakieś orzechy. I co sądzicie??? Ocenicie??? plis!!! p.s. teraz waze 41 kg w spodniach i bluzce, mam ok 157-158 wzrostu. Czyli muszę odjąć ok 1 kg za ubranie??? Czy jest jeszcze możliwe że odzyskam okres po roku??? Edytowane przez kasia220112 Czas edycji: 2010-02-10 o 15:40 |
|
|
|
#3508 |
|
Zakorzenienie
|
Buu zab mnie boli, dentysta ostrzegal, ze bedzie bolec przez kilka dni. Jem same plynne rzeczy a jak musze np. orzechy to jedna strona... fajnie to wyglada
chociaz mnie nie jest do smiechu
|
|
|
|
#3509 |
|
Rozeznanie
|
Można na R jeść makaron pełnoziarnisty
? Oczywiście bez żadnych sosów.Upominam się o ocenę mojego wczorajszego jadłospisu: R Śniadanie (7.00) - jogurt naturalny (0,1%) 200ml + otręby pszenne i siemie lniane, - jabłko, - kromka chleba żytniego. Drugie śniadanie (10.30 chyba) - trzy kromki chleba żytniego Obiad (14.45) - pół piersi z kurczaka - warzywa (z mrożonki) smażone na oliwie z oliwek - ziemniak (może nawet nie cały) - kompot Podwieczorek (będzie o 17 )- serek wiejski - szklanka mleka Kolacja (myślę, że około 19) - ok. 30 gram orzechórz (laskowe i włoskie) - warzywa jakieś - dwa gotowane jajka na twardo Może być ? Mogę do obiadu dodać jakieś owoce ?
Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2010-02-10 o 15:51 |
|
|
|
#3510 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
bierz się w garść! reszta jw. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.

)

Jak waga?

To mi sie rzucilo. 

i ma dawać kopa:P

Chyba KPISZ SOBIE!