![]() |
#331 |
Zadomowienie
|
Dot.: art clay instrukcje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Raczkowanie
|
Nie sądzę, a jak już to nie tylko.
Byłaby paciaja. Posmaruj zwykłą glinkę wodą i zobacz co się dzieje. Tam są jakieś chemiczne wynazki, a schnie dłużej, bo to "coś" nie chce i źle transportuje wilgoć ze środka na zewnątrz. Taki trick a wyszła zwykła dupa ![]() Edytowane przez sceptyk Czas edycji: 2010-10-31 o 00:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Zadomowienie
|
No jeżeli do takiego pojedynczego opakowania 25g doda się mniej więcej dwie krople wody, zamknie i zostawi na kilka godzin, to wychodzi miękka, plastyczna masa, bynajmniej nie paciaja.
Slow dry trzeba o wiele dłużej suszyć - zakładam, że gdyby chodziło o jakiś dodatkowy składnik chemiczny, byłoby to ciut bardziej skomplikowane. Nigdy nie spotkałam się z teorią o "chemicznym wynalazkach"....hmmm....w ie ktoś coś więcej na ten temat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Raczkowanie
|
Gdyby chodziło tylko o wodę, to kilkukrotnie powtarzając manewr z kroplą wody w opakowaniu standardowej glinki można by uzyskać wariant Slow Dry - bo ma więcej wody?
![]() To byłby raczej wariant "More Water" albo "Big Paciaja". Moje doświadczenia z pracy z tą glinką to wrażenie jakby puchnięcia masy (nie dosłownie, może przez to pierzchanie powierzchni) i większej połyskliwości surowego wyschniętego materiału. Gdyby chodziło tylko o wodę to naturalną konsekwencją byłoby po prostu dłuższa plastyczność, a jednak glinka zachowuje sie inaczej niż standardowa wilgotna. Gdybym miał robić jakieś doświadczenia dodałbym do zwykłej glinki trochę wody z odrobiną glikolu propylenowego. Jest obojętny i higroskopijny. Dłużej uwalnia wilgoć, a potem po prostu sie wypali. Edytowane przez sceptyk Czas edycji: 2010-10-31 o 10:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
www.dulcedo.pl
|
![]() Co do moich doświadczeń i teorii na temat Slow Dray tak chodzi o to, że ona wolniej schnie, ale jest to dość dziwne bo faktycznie na zewnątrz szybciej tężeje jest ona dobra do wykonania podstawy, a potem wciskania w nią X rzeczy. Wykorzystuje się ją również do napychania strzykawki i wykonania chociażby takich prac: http://www.kasiasobieszczyk.pl/prods_gallery/12_341.jpg Wykonuje się nią również pierścionki z wałka, ale nie powiedziane że nie można stosować serii zwykłej do jego wykonania. Praca z Serią Wolnochnąca jest dość specyficzna. Nie zalecane jest jej również suszenie na wolnym powietrzu tylko w piekarniku, suszarką bądz na kuchence elektrycznej własnie ze względu na jej właściwości. Co do samego składu to chyba nikt nie wie jaka jest różnica. Ja osobiście używam tylko serii tzw. zwykłej i ją do prac wszelkich polecam, nie stosowałam jej w strzykawce, ale jak to kiedyś przetestuje dam znać. PS. Co do samej pracy i zagniatania pracy X razy dłużej wykona się tą czynność serią zwykłą. Mam nadzieję, że cos z tego zrozumiecie.
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2010-10-31 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Zadomowienie
|
Dziękuję lubomirko
![]() Ok, jak wszystkie metody zawiodą, sięgnij do instrukcji włożonej do opakowania.... "Art Clay Silver 650 Slow Dry consists of pure silver particle, binding agent and water" No więc rzeczywiście ma jakąś dodatkową substancję wiążącą wodę, a jej konkretna nazwa to zapewne tajemnica i/lub coś zastrzeżonego odpowiednim patentem :-] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Zadomowienie
|
Słuchajcie, mam jeszcze Pytanie Łosia Na Tropie (przestępstwa ;P )
AC w różnym czasie było pakowane różnie. Tzn. jedne opakowania bloku mają w środku dwie torebeczki z grubej folii w srebrnym kolorze, inne mają takie plastikowe malutkie tacki. Które były produkowane wcześniej? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#338 |
www.dulcedo.pl
|
Tacki
![]()
![]() |
#339 |
Zadomowienie
|
Ha! Moje pierwsze cudne AC było w woreczkach, to drugie jest suche i na tackach....moje teoria o terminie przydatności do spożycia jakby się sprawdza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |
www.dulcedo.pl
|
Cytat:
![]() ![]() PS. Możesz wysuszyć ładnie zmielić i przerobić na blok spowrotem lub pastę.
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2010-10-31 o 22:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#342 |
www.dulcedo.pl
|
Ja mimo wszystko polecam właśnie ArtClaySilver.pl, lub Planetart. Sprzedają towar na bierząco mają ogromne dostawy i świeżutką glinkę.
![]() |
#343 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Otóż, khmmmm....khm.... niniejszym zwracam honor Szafirowi i generalnie duży ukłon z podziękowaniami w ich stronę ![]() Napisałam do nich w sprawie tego zbyt suchego, twardego bloku AC, który od nich kupiłam. W sumie napisałam to bardziej, żeby się poskarżyć - opakowanie już otwarte, już je próbowałam wyrabiać, z wodą, więc sądziłam, że kwestia reklamacji już przepadła. Odpisali, że oczywiście przepraszają, i że skontaktują się z importerem, żeby to wyjaśnić. No i kilka godzin później zadzwonił do mnie pan z Szafira z propozycją, że oni mi prześlą nowe, świeżutkie opakowanie AC, a to moje obecne mam im odesłać. Bo skontaktowali się z importerem, i okazało się, że jak najbardziej taką reklamację przyjmą (na coś sobie to sreberko przerobią), no i sprawdzili swoje zapasy, i okazało się, że z innymi opakowaniami też jest problem. Podsumowując, ja mam nowe, świeże sreberko, oni mają nowe, świeże sreberko, no i generalnie wszyscy są happy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
www.dulcedo.pl
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#345 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam wątek i mam mały mętlik w głowie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |
www.dulcedo.pl
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#347 |
Raczkowanie
|
Od pewnego czasu kusi mnie art clay. Już wiem co w związku z tym chciałabym dostać od Świętego Mikołaja
![]() Czy mogłybyście doradzić co tak naprawdę jest konieczne na początek? tak, żeby zrobić "coś", powiedzmy wisiorek. Na pewno samo art clay, (które polecacie, do takiego "zwykłego" lepienia. I co więcej? Które narzędzia i przybory specjalistyczne? Dziękuję bardzo za pomoc w imieniu swoim i innych "chcących zacząć".
Moja biżuteria: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=377158 Książki na wymiankę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400489 Wymienię biżuterię: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=442137 Kosmetyki do wymiany: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400483 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze a propos slow dry i klasycznego. Przerabiam duuuużo AC i dla mnie to kompletnie żadna różnica. Na początku boczyłam się na slow drya, ale teraz stwierdzam, że to wsio ryba. I z jednym i z drugim pracuje mi się dobrze. Moi kursanci, tak jak patrzę, też radzą sobie równie dobrze ze slow dryem jak i klasycznym. Tak więc uznałam jakiś czas temu, że zamiast martwić się wyborem rodzaju glinki lepiej pomyśleć co by ładnego z niej wykombinować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Raczkowanie
|
Przez ostatni czas pracowałam nad swoim pierwszym tworem z art clay. teraz sobie leży i się suszy. mam stracha przed jego wypaleniem. tyle się naczytałam o tym że komyś pękło, rozkruszyło itp. nie mam pieca. zakupiłam ta zalecaną siatkę na kuchenkę. tak sobie pomyslałam. jak położe na palniku to przecież nie będzie się to paliło równomiernie. jak mam wypalić żeby było dobrze?
![]() |
#350 |
Rozeznanie
|
Wiesz co Natalia - nie każdy projekt da się wypalić na kuchence. Musi być na tyle mały aby cały mieścił się w tym najbardziej rozgrzanym - pomarańczowym miejscu na siatce. Tylko wtedy wypali się równomiernie i nie popęka. Połóż samą siatkę na włączonej kuchence, poczekaj aż się nagrzeje - wtedy zobaczysz gdzie są te najgorętsze miejsca z najwyższą temperaturą i tam ulokuj swój wyrób. Poczekaj aż art clay rozgrzeje się do takiego blado-morelowego koloru (najlepiej widać przy mocno przytłumionym świetle) i od tego momentu poczekaj co najmniej 5 minut - ja czasem wypalam nieco dłużej. I już... Tylko ac musi być dobrze wysuszone - jak tu już było niejednokrotnie wspomniane inaczej popęka tak czy siak.
Powodzenia i pochwal się potem ![]() Zajrzałam właśnie na bloga. Piękną biżuterię tworzysz ![]()
moje artclayowce:https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17085902 Edytowane przez frufelek Czas edycji: 2010-11-19 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#352 |
Rozeznanie
|
Po pierwsze jak pękło Ci gdzieś podczas suszenia to musisz to porządnie zapastować, bo jak nałożysz za mało pasty to potem kurcząc się przy wypalaniu popęka w tych słabych punktach. A po drugie - to rzeczywiście może być trochę za duże jak na kuchenkę ...
![]() |
#353 |
Raczkowanie
|
![]()
Tak czy siak nie pozostaje mi inaczej tego wykonać jak na kuchence właśnie.
![]() |
#354 |
Raczkowanie
|
Wypaliłam swoje pierwsze "cudo". Wszystko fajnie , super tylko czym to wypolerować? Jest masakrycznie ciężko.
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
Szmatka, najlepiej flanelowa w łapkę i trochę pasty polerskiej, chyba, że masz jakąś mini szlifierkę z filcową końcówką. A jak nie masz kompletnie nic to sama szmatka w łapkę i kilka godzin roboty - też się da, ale można zdechnąć przy okazji.
Możesz też kupić specjalne szmatki do polerowania albo polernik. A najpierw przejedź to sobie druciakiem do naczyń (chyba, że masz tró-jedyną-wspaniałą szczotkę do AC ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
bardzo dobrze zdaje egzamin ściereczka do... czyszczenia srebra. Błyszczy się wszystko potem, jak psu jajca
![]()
![]() |
#357 |
Raczkowanie
|
Właśnie o to chodzi ,że mam dremelka szlifirkę ale tą filcową końcówką nie docieram wszędzie (w wgłębienia) i poza tym muszę przyznać ,że ciężko to wyszlifować nawet na gładkiej powierzchni. Hmmm nie pomyślałam o tej ściereczce do naczyń i przejechałam końcóką szlifirki taką z druciaków - pewnie to mi jeszcze dobiło me dzieło. A tak jeszcze jedno. Przed chwilą pod wpływem mego wielkiego nacisku odłamała mi się część (pewnie można uratować lutując). Środek jest całkiem biały. Przeraziłam się ,że nie wypalone. Ale przecież jak sobie przypomnę po wypaleniu całość też była biała. Czyli ok?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przełam spieku jest drobnoziarnisty, stąd białomatowy kolor srebra. Gdyby to przelecieć pilnikiem zaczęłoby błyszczeć. Z fantazyjnymi i delikatnymi projektami jest kłopot, są wrażliwe na złamania - to co intuicyjnie w litym srebrze wygniesz - tu złamiesz. Lepiej unikać takich form. W fazie projektu warto tez zastanowić się, jak to później da się obrobić (szlif i poler w zagłębieniach). Edytowane przez sceptyk Czas edycji: 2010-11-27 o 18:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Raczkowanie
|
Okazało ,że stanęłam przed większym problemem. Za nic na świecie nie udaje mi się dolutować tej odłamanej części. W takim razie już mam kołowrotek. Do AC można coś dolutowywać? Można zlutować AC z AC?
![]() |
#360 |
Raczkowanie
|
Można ale to wymaga techniki.
Lutówka + temperatura - obiekty o większej masie efektywnie odbierają ciepło - a srebro jest doskonałym przewodnikiem ![]() Trzeba mocno rozgrzać elementy do temperatury płynięcia lutu.. To trudne. Edytowane przez sceptyk Czas edycji: 2010-11-27 o 21:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:19.