![]() |
#391 |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Rodzice chrzestni? Mowy nie ma, prędzej zerwaliby ze mną kontakty niż mi pomogli w tej kwestii. Zwłaszcza, że mieszkają w innym mieście.
Moja mama też odmówiła bycia świadkiem podczas mojego składania aktu apostazji ![]() Nie powiem, było już o to małe spięcie ![]()
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
|
Współczuję :/
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
ma zielone pojęcie
|
No pod tym względem sytuacja nie do pozazdroszczenia. Ale poza tym to nie narzekam na swoją rodzinę. Od lat wszyscy wiedzą, że niewierząca jestem, i nie mam z tego powodu żadnych nieprzyjemności w rodzinie. Bywam tylko na ślubach kościelnych, a na inne uroczystości typu chrzest, komunia itd. nie chodzę
![]() Tylko właśnie irytuje mnie, że jestem oficjalnie w KK ![]() KK to naprawdę dziwna instytucja. Nie przepadam za nią. Zwłaszcza kilka spraw mnie w niej denerwuje - np. kwestia chrzczenia niczego nieświadomych dzieci. Za to mam wśród swoich znajomych wielu katolików, i bardzo ich lubię ![]() ![]() ![]()
![]() |
#394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- depilacje brwi - odsłanianie włosów przy obcych - sprzeciwianie się woli mężczyzny-opiekuna ? Każdy wierzący ma tam jakieś swoje przekonania i swoje poglądy, w których momentach jego bóg go podgląda i ocenia. Cytaty z Eduardo Mendozy (pisarz): "Żydzi mają takiego dziwnego boga: jest bardzo surowy dla swoich wyznawców i bardzo pobłażliwy dla niewierzących" "Nie wierzę w piekło ani w niebo; a jeśli nawet istnieją, to mnie i tak wszystko jedno. Nie chcę nic wiedzieć o tym układzie, który nagradza hipokrytów, a skazuje pogrążonych w rozpaczy" "Kiedy człowiek niewinny umiera jak baranek ofiarny dla zbawienia innego człowieka, świat nie staje się przez to lepszy, a w dodatku przyzwyczaja się, że tak można. Przyznawanie bólowi właściwości terapeutycznych jest właściwe kulturom prymitywnym."
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I nieważne, że wspomagam akcje charytatywne, jestem w bazie dawców szpiku, uważam się za przyzwoitego człowieka. Wszystko o kant dupy rozbić, i tak do piekła mam iść, bo na tacę nie daje i z poglądami kościołowymi na seks się nie zgadzam. Taka wizja małostkowego Boga moim zdaniem zwyczajnie obraża ludzką inteligencję. A cytaty dobre ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#397 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Trochę mi się to kłóci z ogólną ideą katolicyzmu, gdyż skoro tak, to mogę nie przestrzegać żadnych zasad (typu zakaz antykoncepcji itp), a jeśli będę dobrym człowiekiem, to i tak trafię do nieba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
Jak widać, każdy ma inny pogląd na sprawę nieba
![]() Coś się niestety obawiam, że ostatecznie okaże się, że nie ma żadnego nieba, piekła, Boga, ogólnie nie ma niczego i tak się dylematy rozwiążą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli się interesuje i wydaje tysiące zakazów i nakazów to Bóg chrześcijański zatrzymał się na etapie złośliwego i okrutnego bóstwa ze Starego Testamentu(jakbym nie czytała tej części Biblii-ateistom też się czasem zdarza, np. w szkole-to zawsze tak go tam odczytywałam)... ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dla mnie to clue takich watkow - plotki, ciupanie, narzekanie, ale jak co do czego przychodzi, to dana czesc osob nie jest w stanie wziac za nic odpowiedzialnosci i nie ruszy paluszkiem, zeby zmienic cokolwiek w stanie, ktory je tak strasznie uwiera ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież uwielbiasz takie wątki, w KAŻDYM się udzielasz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
M.in. to co napisała Mikia wchodzi w skład ogólnie pojmowanej genezy religii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Zakorzenienie
|
To co zrobia, to ich brocha, na tym min polega ich wolna wola, ze wcale uszanowywac nie musza.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
A dlatego ja sobie mogę współczuć Chatul ile mi się podoba, a Tobie nic do tego. Nie współczuję jej rodziny ogólnie, tylko teego jednego aspektu.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#406 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Właśnie, każdego wola i brocha, że nie musi szanować drugiego człowieka, jego przekonań. Ba, nawet niektórzy twierdzą że wszystkie inne przekonania są złe i poczuwają się do obowiązku narzucenia jednych przekonać na całe społeczeństwo. Nie musimy się szanować, to tylko kwestia naszej dobrej woli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a to nie jest tak, że przykazania są bardziej dla nas, dla naszego dobra, a nie po to, żeby Bóg nas potem z nich rozliczał? Przykładowo:dziewczyna sypia z każdym chłopakiem, który jej się nawinie-potem ma spaczone spojrzenie na świat i na chłopaków, może stać się zamknięta w sobie, niepewna siebie, nie patrzeć na innych z miłoscią tylko ze złością i nienawiścią. Albo używa pigułek antykoncepcyjnych, które MOGĄ (ale nie muszą )jej zdrowiu zaszkodzić. Nie chodzi do kościoła-ale to sprawia, że zapomina o Bogu, zapomina o pewnych wartościach i upada nisko. Oczywiście, są ludzie, którzy będę kochać się z kimś przed ślubem, z kimś, kogo darzą miłością i nic im się nie stanie, będą szczęśliwi. Są tacy, którzy będą używać środków antykoncepcyjnych i też nic im się nie stanie. Są tacy, którzy nie będą chodzić do kościoła, ale zachowają jakieś wartości moralne, będą po prostu dobrymi ludzmi. I tak naprawdę z tego będziemy rozliczani-kto jest dobrym człowiekiem, a przykazania mają nam jedynie pomóc w osiągnięciu tego ideału
![]()
![]() |
#409 |
Zadomowienie
|
Magica - według mnie masz rację
![]() Znów przytoczę słowa księdza, który mnie uczył: na pytanie, dlaczego są wojny na świecie, gwałty, morderstwa itp. i dlaczego Bóg na to pozwala, ksiądz odpowiedział, że Bóg już dość zrobił w tej kwestii. Konkretnie chodzi o to, że dał przykazania, według których powinniśmy postępować, a wszelkiego rodzaju wojny i to, co wymieniłam wynikają z nieprzestrzegania tych przykazań. Oczywiście inna sprawa jest z chorobami, bo tego się chyba nie da wytłumaczyć... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mnie się zawsze wydawało, że dobro to pojęcie względne, bo co dla jednego jest dobre, dla innego niekoniecznie ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Wtajemniczenie
|
Jedna z zapamiętanych przeze mnie sytuacji.
W liceum ksiądz katecheta nazwał moją klasę dziećmi z zespołem Downa. Wszyscy się obruszyliśmy, dlatego, że ksiądz użył tego określenia jako pejoratywnego. Chciał nas w ten sposób obrazić, a my zastanawialiśmy się jak kapłan, sługa boży może stawiać jednych ludzi nad drugich i ułomności niektórych wykorzystywać jako obelgi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
drażni mnie gdy w dyskusji o wierze pojawiają się argumenty typu "a ten ksiądz to pije, a ten to ma kobiety, a tamten zachował się nieodpowiednio, obraził innych" itd. co ma ksiądz do wiary? to tak jakby mówić, że przeszczep serca to świństwo, bo lekarz który w szpitalu w Ząbkach Starych wykonujący przeszczepy z soboty na niedzielę upił się i wyzwał panią na stacji paliw
![]() |
![]() |
#414 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego to nie szokuje tak bardzo gdy krawiec wsadzi tu i ówdzie w swojej wypowiedzi jakieś niestosowne słowo jak gdy zrobi to duchowny. Ale jest w tym racja, że księża też są ludźmi, tylko ludźmi. Jednak i od księdza i od lekarza tak samo wymagam odpowiedniego doboru słów i kultury osobistej. I zbulwersowałoby mnie to równie mocno gdyby powiedział to ktoś inny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli spotkasz na swojej drodze jednego lekarza patałacha szukasz drugiego,natomiast jesli w swoim życiu spotkałaś więcej patologicznych specjalistów poprosty przestajesz wierzyc w medycynę i ludzi.to proste. tak,jak matematyka,medycyna,tak i wiara sama nie przychodzi-ktos musi ci ją przekazać.jesli masz złego nauczyciela -nie lubisz przedmiotu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź, bo w większości Twoich "ripost "nie doszukałam się sensu-a może jestem ślepa. Chciałaś być zabawna, ale nie bardzo Ci wyszło. Nic nie insynuuję- nie napisałam wcale, że ktoś kto nie chodzi do kościoła od razu jest zgniły moralnie-napisałam, że wszystko zależy od człowieka. U jednego chodzenie do kościoła może pomóc w utrzymaniu jakiegoś kręgosłupa moralnego, a inny ktoś nie będzie tego potrzebować. Dopowiedziałaś sobie pełno rzeczy, których w ogóle nie napisałam ![]() Dobry człowiek to dla mnie taki, który nie krzywdzi siebie i innych. vixen, jeśli każdy rzekomo ma rozum, to skąd to wszystko, to całe zło? a jak nie ma-to uwierz, ale przykazania naprawdę mogą pomóc, naprowadzić, trzymać w ryzach. Nie każdy wie co dobre a co nie.
![]() |
![]() |
#418 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedys uwazano,że zabijanie niewiernych w imię boga jest słuszne,a dobrym człowiekiem stawał się bohater -morderca zabijający ze słowem bozym na ustach.więc? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Zakorzenienie
|
No na pewno całe zło świata jest z przedślubnego seksu i zakazu antykoncepcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym- gwałty, aborcje (chodzi mi o te bezsensowne-bo wiem, że zaraz się przyczepisz, że aborcja nie jest beee), niechciane ciąże, zdrady-tak , tak, to wszystko właśnie seks przedmałżeński ![]() TmargoT- tak, dobro jest pojęciem względnym, zależy m.in. od czasów, w których żyjemy. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach dobry człowiek to właśnie taki, który nie krzywdzi ani siebie ani innych. I gdyby każdy żył choćby w myśl tego, nieważne jakiej byłby wiary, większość nieszczęść tego świata zniknęłaby .
http://pustamiska.pl/ JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik to słowo(nie "te słowo") bynajmniej=wcale, w ogóle Edytowane przez magica Czas edycji: 2011-07-14 o 17:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.