Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-27, 09:32   #421
ines25
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI

Bardzo prosze o ocene mojego wczorajszego jadłospisu

"R"

I sn - Serek wiejski lekki + pół jogurtu naturalnego 0% + 3 rzodkiewki, duzy kawałek wędzonych rybek (karmazyn i kawałeczek halibuta) - czy rybka wedzona nadaje sie na "R"?, kawa czarna bez cukru

II sn - pół grachamki z serkiem topionym light + pół pomidora i kilka plasterków ogórka + ogórek małosolny + grejfrut

obiad - 3/4 szklanki (przed gotowaniem) makaronu razowego; sos: pół piersi z kurczaka pokrojonej w kostke, pół cukini, pół pomidora, ząbek czosnku wszystko podduszone na malutkiej łyzeczce oliwy z oliwek doprawione bazylią i pieprzem; po obiedzie pochrupałam troszke pestek dyni i słonecznika

podwieczorek - jajko na pół miękko + pół grachamki z pieczenia, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka, ogórek małosolny (uwielbiam je! )

kolacja - sałatka z tunczyka meksykanska

ines25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 09:42   #422
Aralka
Zakorzenienie

GG do Aralka Send a message via Skype™ to Aralka

Cytat:
Napisane przez ines25 Pokaż wiadomość

"R"

I sn - Serek wiejski lekki + pół jogurtu naturalnego 0% + 3 rzodkiewki, duzy kawałek wędzonych rybek (karmazyn i kawałeczek halibuta) - czy rybka wedzona nadaje sie na "R"?, kawa czarna bez cukru

II sn - pół grachamki z serkiem topionym light + pół pomidora i kilka plasterków ogórka + ogórek małosolny + grejfrut

obiad - 3/4 szklanki (przed gotowaniem) makaronu razowego; sos: pół piersi z kurczaka pokrojonej w kostke, pół cukini, pół pomidora, ząbek czosnku wszystko podduszone na malutkiej łyzeczce oliwy z oliwek doprawione bazylią i pieprzem; po obiedzie pochrupałam troszke pestek dyni i słonecznika

podwieczorek - jajko na pół miękko + pół grachamki z pieczenia, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka, ogórek małosolny (uwielbiam je! )

kolacja - sałatka z tunczyka meksykanska
Jak dla mnie bardz dobrze
Stary 2008-08-27, 10:08   #423
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ines25 Pokaż wiadomość

"R"

I sn - Serek wiejski lekki + pół jogurtu naturalnego 0% + 3 rzodkiewki, duzy kawałek wędzonych rybek (karmazyn i kawałeczek halibuta) - czy rybka wedzona nadaje sie na "R"?, kawa czarna bez cukru nadaje się. ale gdzie ww złożone? w śniadanku są niezbędne..

II sn - pół grachamki z serkiem topionym light + pół pomidora i kilka plasterków ogórka + ogórek małosolny + grejfrut gdzie białko?

obiad - 3/4 szklanki (przed gotowaniem) makaronu razowego; sos: pół piersi z kurczaka pokrojonej w kostke, pół cukini, pół pomidora, ząbek czosnku wszystko podduszone na malutkiej łyzeczce oliwy z oliwek doprawione bazylią i pieprzem; po obiedzie pochrupałam troszke pestek dyni i słonecznika pięknie

podwieczorek - jajko na pół miękko + pół grachamki z pieczenia, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka, ogórek małosolny (uwielbiam je! ) okay

kolacja - sałatka z tunczyka meksykanska tutaj też dobrze
jak wyżej.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 10:23   #424
Bbasiulka
Raczkowanie

Moje U (wczorajsze..):
śn: fitella truskawka-czoko, mleko 2% (szklanka ), banan
2śn: grachamka 2 plastry sopockiej , papryka
obiad: zupa jarzynowa , 11 pierogów z truskawkami i śmietanką... -.-
podw: serek vitello kokosowy ( tylko to miałam...)
kolacja: 120g bułka z ziarnami , 4 plastry polędwicy sopockiej , pomidor
po : gruszka...

-- Nabieram apetytu na życie
Bbasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 10:24   #425
___just_me
Rozeznanie

GG do ___just_me

R :

śniadanko:
czerwona herbata,
2x kanapka (ciemne pieczywo) z plasterkiem szynki z indyka, jajkiem i pomidorem, pół serka wiejskiego.

2śniadanko:
miseczka płatków zbożowych "błonnik" (15%blonnika) zalanych 05.%centowym mlekiem + grejpfrut.

obiad:
2 grubsze plastry martadelii w jajku, surówka z sałaty lodowej, ogórka i pomidora + gotowane na parze brokuły.

podwieczorek:
czerwona herbata,
pół serka wiejskiego, pomidor, chrupkie pieczywko.

kolacja:
omlecik z brokułami, 2 rzodkiewki.

bardzo proszę o ocenę : <

SZUKAM KREMU NA NOC Z IWOSTINU oraz [COLOR="rgb(0, 100, 0)"]ŻELU DO MYCIA[/COLOR] TWARZY Z TEJ SAMEJ SERII ! ! !
___just_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 10:36   #426
Malwina0982394
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Absolutnie nie trzeba nic analizować, ja po prostu lubię , łatwo mi wchodzi to do głowy, raz przeczytam i pamiętam. Choć jak siadam do jedzenia to się nie zastanawiam, jeśli już o tym myślę to przy zakupach - jak nakupię zdrowego i włoże do lodówki to rodzina nie ma wyjścia, musi konsumować zdrowo a o chipsach i słodkich serkach moze sobie w TV pooglądać

Za to nie jestem w stanie zapamiętać , a już o przeliczeniu to w ogóle nie marzę ile gdzie kalori siedzi
Ale to zbędne, wystarczy trzymac się zasady : różnorodnie i świezo. Nie jeść tego samego w kółko, zobacz co napisałam Sailormoon.

Jak najbardziej jedz obiady z mamą, dobry nastrój stołowników też wpływa na trawienie, zresztą pomidorowa jest zdrowa (a jakby jeszcze jakiś kawałeczek ugotowanego mięska się tam przyplątał) a pierogi smaczne więc mozna wrzucić w "deser".
Po prostu sama zadbaj w innych posiłkach żeby zjeśc coś innego niż biała mąka z mlekiem mniej lub bardziej przetworzonym.
Kupne wędliny nie zachwycają ale są lepsze niż w kółko ser.

Tak, jedzenie wpływa na wszytko, na sen też.
Kłopoty z wstawaniem (niewysypianiem się, niemożnością zaśnięcia), jeśli nie wynikają ze zwykłego rozregulowania pór spania, mogą być objawem niestety osłabienia wynikającego z anemi, obniżenia się przez to ciśnienia, albo/i niedoborów witamin z grupy B (niacyny, 6, 12). Jak masz na koncie jakieś odchudzanie, czy inne problemy z jedzeniem to zrób badania, moze trzeba brać witaminy i żelazo przez jakiś czas.
Witaminy z grupy B znajdziesz w strączkowych, razowym pieczywie, orzechach, żółtkach, podrobach, bananach, drożdzach- drozdze można pić spazone lub łykać w postaci tabletek.
W ramach ciekawostki- B6 odpowiada za skuteczne odchudzanie, jej braki potrafią rozłożyć na łopatki każdą redukcję.
Ale z witaminami z grupy B uwaga, można je przedawkować, więc lepiej uzupełniac naturalnie niż łykac tabletki.

Brak witaminy C też "rozleniwia" wit C działa pobudzająco jak kofeina, trzeba ją dostarczać najlepiej przy każdym posiłku.

Zbyt ciężka zjedzona zbyt późno kolacja powoduje że człowiek tez się nie wyśpi i nie wstanie zadowolony, no ale ja u Ciebie nie widziałąm powodu do męk nocnych z przejedzenia.

Czyli chodzi o to ,że ilośc kalorii nie wpływa na przytycie/schudniecie??

W tej pomidorowej to mialam jakis mały ale pyszny kawałeczek miesa Ale ja lubie mleko i jego przetwory i sie tak przyzwyczailam juz i od zawsze piję a jak robiłam badania to żelaza mialam b. duzo (nawet lekarka sie zdziwila). Nie mam kłopotów z zaśnieciem tylko ze wstawaniem -za wczesnie Kiedyś tak nie bylo Choc tez niedawno mialam okres ze pozno wstawalam wiec nie wiem... Ale tak juz dlugo jest...ze wczesnie wstaje.. ale nie budzę się wcale zmęczona(niby teraz rok szkolny to bedzie mi to na rękę ) ale byc moze ze witamin mi brak bo blada jestem i jeszcze jakies skutki zlego odchudzania są naszczescie psychika juz zdrowa
Malwina0982394 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 10:42   #427
sailormoon00011
Raczkowanie

Wczoraj U:

-8 owsianka : 40g owsianych, 50g musli z crunchy, banan ,łyżka otrąb,szklanka mleka

-11 -2 kanapki z chleba mazurskiego z jajkiem i pomidorem posypane lekko pestkami dyni,100g kefiru

14-udko z kurczaka bez skory smazone bez tluszczu, 150 g kaszy gryczanej, 300g fasolki szparagowej, 3 śliwki

17-2 brzoskwinie, 4 śliwki, garść bakalii

20-100g sera białego z pomidorem,papryką, szczypiorkiem
sailormoon00011 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-27, 10:48   #428
Marusia25
Raczkowanie

Witam!

Jeszcze raz bardzo proszę o ocenę mojego jagłospisu.

Moje R:

I śniadanie: 2 kromki chleba graham z polędwicą sopocką, "sałatka" z pomidora, rzodkiewki i ogórka, pół grejfruta

II śniadanie : 1 kromka chleba graham z serkiem żółtym i pomidorem, pomarańcza

obiad : pierś z kurczaka z ryżem, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa polane bułką tartą na łyżce masła

podwieczorek : serek naturalny z rzodkiewką i szczypiorkiem

kolacja : makrela w galarecie z warzywami (kukurydza, groszek, marchewka)
Marusia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 11:06   #429
Jolinka1987
Raczkowanie

Dawno nie pisałam, więc tak kontrolnie moja R. Mam nadzieję, że ktoś oceni

Śniadanie: bułeczka pełnoziarnista, 1 połówka z sałatą, jajcem na twardo i pomidorem; druga z plasterkiem szynki drobiowej, ogórkiem i koperkiem
II śniadanie: serek wiejski lekki z rzodkiewkami i szczypiorkiem
Obiad: soczewica (ok. 30 g) z sosem pieczarkowym (podsmażone na łyżeczce oliwy z oliwek pieczarki, cebula, ok. 120 g piersi z kurczaka); surówka z kapusty, cebuli, marchewki i jabłka
Podwieczorek: garść orzechów pistacjowych, gruby plaster chudego twarogu
Kolacja: sałatka z tuńczyka (tuńczyk w sosie własnym, sałata, pomidor, papryka, cebula).

Może tak być?
Stary 2008-08-27, 11:14   #430
LaSeniorita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jolinka1987 Pokaż wiadomość
Dawno nie pisałam, więc tak kontrolnie moja R. Mam nadzieję, że ktoś oceni

Śniadanie: bułeczka pełnoziarnista, 1 połówka z sałatą, jajcem na twardo i pomidorem; druga z plasterkiem szynki drobiowej, ogórkiem i koperkiem
II śniadanie: serek wiejski lekki z rzodkiewkami i szczypiorkiem
Obiad: soczewica (ok. 30 g) z sosem pieczarkowym (podsmażone na łyżeczce oliwy z oliwek pieczarki, cebula, ok. 120 g piersi z kurczaka); surówka z kapusty, cebuli, marchewki i jabłka
Podwieczorek: garść orzechów pistacjowych, gruby plaster chudego twarogu
Kolacja: sałatka z tuńczyka (tuńczyk w sosie własnym, sałata, pomidor, papryka, cebula).

Może tak być?
Wg mnie bardzo ładnie
Stary 2008-08-27, 11:17   #431
___just_me
Rozeznanie

GG do ___just_me

Cytat:
Napisane przez ___just_me Pokaż wiadomość
R :

śniadanko:
czerwona herbata,
2x kanapka (ciemne pieczywo) z plasterkiem szynki z indyka, jajkiem i pomidorem, pół serka wiejskiego.

2śniadanko:
miseczka płatków zbożowych "błonnik" (15%blonnika) zalanych 05.%centowym mlekiem + grejpfrut.

obiad:
2 grubsze plastry martadelii w jajku, surówka z sałaty lodowej, ogórka i pomidora + gotowane na parze brokuły.

podwieczorek:
czerwona herbata,
pół serka wiejskiego, pomidor, chrupkie pieczywko.

kolacja:
omlecik z brokułami, 2 rzodkiewki.

proszę ; < !

SZUKAM KREMU NA NOC Z IWOSTINU oraz [COLOR="rgb(0, 100, 0)"]ŻELU DO MYCIA[/COLOR] TWARZY Z TEJ SAMEJ SERII ! ! !
___just_me jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-27, 11:17   #432
Aralka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bbasiulka Pokaż wiadomość
Moje U (wczorajsze..):
śn: fitella truskawka-czoko, mleko 2% (szklanka ), banan mało tego mleczka
2śn: grachamka 2 plastry sopockiej , papryka ok
obiad: zupa jarzynowa , 11 pierogów z truskawkami i śmietanką... -.- zaszalałaś z tymi pierogami tylko to też zależy czy były duże czy takie malusie
podw: serek vitello kokosowy ( tylko to miałam...) ok
kolacja: 120g bułka z ziarnami , 4 plastry polędwicy sopockiej , pomidor ok
po : gruszka... gruszka może nie najlepsza na wieczór, ale generalnie ok
Mało warzyw i brak NNKT

Cytat:
Napisane przez ___just_me Pokaż wiadomość
R :

śniadanko:
czerwona herbata,
2x kanapka (ciemne pieczywo) z plasterkiem szynki z indyka, jajkiem i pomidorem, pół serka wiejskiego. ładnie

2śniadanko:
miseczka płatków zbożowych "błonnik" (15%blonnika) zalanych 05.%centowym mlekiem + grejpfrut. okey

obiad:
2 grubsze plastry martadelii w jajku, surówka z sałaty lodowej, ogórka i pomidora + gotowane na parze brokuły. taki ten obiad biedny trochę...

podwieczorek:
czerwona herbata,
pół serka wiejskiego, pomidor, chrupkie pieczywko. ok

kolacja:
omlecik z brokułami, 2 rzodkiewki. super

Obiad trochę skromny

Cytat:
Napisane przez sailormoon00011 Pokaż wiadomość
Wczoraj U:

-8 owsianka : 40g owsianych, 50g musli z crunchy, banan ,łyżka otrąb,szklanka mleka okey

-11 -2 kanapki z chleba mazurskiego z jajkiem i pomidorem posypane lekko pestkami dyni,100g kefiru dobrze

14-udko z kurczaka bez skory smazone bez tluszczu, 150 g kaszy gryczanej, 300g fasolki szparagowej, 3 śliwki w porządku

17-2 brzoskwinie, 4 śliwki, garść bakalii ok...

20-100g sera białego z pomidorem,papryką, szczypiorkiem mogłaś w sumie dodać jakąś bułeczkę
jw.

Cytat:
Napisane przez Marusia25 Pokaż wiadomość
Witam!

Jeszcze raz bardzo proszę o ocenę mojego jagłospisu.

Moje R:

I śniadanie: 2 kromki chleba graham z polędwicą sopocką, "sałatka" z pomidora, rzodkiewki i ogórka, pół grejfruta Ładnie

II śniadanie : 1 kromka chleba graham z serkiem żółtym i pomidorem, pomarańcza
ser żółty na R jest dość kaloryczny, reszta ok

obiad : pierś z kurczaka z ryżem, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa polane bułką tartą na łyżce masła ok, aczkolwiek może lepiej by było bez tej polewy

podwieczorek : serek naturalny z rzodkiewką i szczypiorkiem super

kolacja : makrela w galarecie z warzywami (kukurydza, groszek, marchewka) okey!

pozdrawiam
Stary 2008-08-27, 12:34   #433
agolek
Wtajemniczenie

GG do agolek

dzien dobry,

czy moge prosic o ocene mojej Rrrrrrrr,do slubu 3 tyg niecale..

S 2 kromaczki chlebka razowego z plasterkiem szynki chudej,kawalkiem zoltego odtluszcz sera i papryka czerwone, zielona herbata
II 2 sliwki +red bull bez cukru
lunch grahamka z kawalkiem szynki,sera,serkiem light z ziolami i papryka
podwiecz jablko + babybell (maly serek okragly 40kcal)
obiadokol ok 150gram ryby w warzywach.

jak to wyglada okiem fachowcow?
Stary 2008-08-27, 13:09   #434
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Cytat:
Napisane przez Malwina0982394 Pokaż wiadomość
Czyli chodzi o to ,że ilośc kalorii nie wpływa na przytycie/schudniecie??

yyy
oczywiście, że wpływa. nadmiar (więcej dostarczamy niż spalamy) = przytycie, niedobór (więcej spalamy niż dostarczamy) = chudnięcie

Cytat:
ale byc moze ze witamin mi brak bo blada jestem i jeszcze jakies skutki zlego odchudzania są naszczescie psychika juz zdrowa
a więc zadbaj o witaminy, ale nie przesadzaj - pamiętaj. zwłaszcza, że masz doświadczenia z zaburzeniami odżywiania. rozumiem, zdrowe jedzenie, ale kiedy masz ochotę na obwarzanka z sezamem, a zamiast niego jesz kolejną już grahamkę z twarogiem i warzywami, patrząc na nią ze wstrętem, to znaczy, że coś jest nie tak

Cytat:
Absolutna racja ma być smacznie, przyjemnie i kolorowo bez zastanawiania się. Po prostu trzeba jeść WSZYSTKO, szukac nowych smaków, bawić się jedzeniem ale nie w kółko to samo.

Hm... ortoreksja... nie przyszło mi do głowy że mogłabym kogoś podjudzac do wpadnięcia w kolejny problem. Jesli jednak tak to wyglada to proszę modów o usunięcie tych postów.
nie, nie, dziękuję za taką analizę, na pewno się przyda tylko ostrzegałam, takie "jakby co" "*

Cytat:
Napisane przez miss Serena Pokaż wiadomość
U

1) 4 kromki chleba tostowego, 1 pokrojona parówka drobiowa, ogórek kiszony, 2 plastry pomidora, keczup
Nescafe Frappe z mlekiem 2%

2) talerzyk pomidorówki niezabielanej

3) jabłko + serek wiejski
a cóż to ma być?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 13:24   #435
Djapira
Zadomowienie

cava jestem pełna podziwu co do Twojej wiedzy! Myślę, że gdy nadal bedziesz się udzielać w tym wątku to wiele sie od Ciebie nauczę

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 13:25   #436
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

sub.
Stary 2008-08-27, 14:38   #437
schism_
Zadomowienie

U (mam nadzieję ) z ostatnich dwóch dni:

(pon)

I. Kromka razowca z Almette ziołowym,serem tostowym Mozarella,pomidor,jajko smażone na masełku,plasterek szynki

II. Kawa z mlekiem 7,5%, 1/2 drożdżówki z serem, batonik Corny czekoladowo-kokosowy,mała kostka gorzkiej czekolady

III
.(w pociągu) 7Days z nadzieniem o smaku Spunante, 3 Petitki polane czekoladą,woda mineralna Arctic truskawkowa (20kcal na 500ml),RedBull bez cukru

IV.Kanapka w Subway (razowe pieczywo,ser, kurczak Teriyaki z sosem cebulowym,jakieś warzywa)nic specjalnego ,o stokroć wolę Kebaba w tortilli z tłustym sosem ,kawa z mlekiem

1700

(wt.)

I.(śpieszyłam się ;>) Belriso bananowy, Mars Delight,Cappuccino

II. we Fragoli ;3 małe naleśniki z truskawkami/ww sosem, lodami waniliowymi i bitą śmietaną, duże Cappuccino

Lód w waflu o smaku truflowym od Grycana

III. (w odstępach co 2,5 h)-Pasztecik gryczano-mięsny,20szt,słonych paluszków ; ciastko duńskie z jabłkiem,herbata owocowa z cukrem trzcinowym do smaku

IV.Serek wiejski lekki z Mocą Warzyw pomidorową,ziołami, kromka Ciabatty z serem topionym i musztardą, 200ml Nestea brzoskwiniowej

2500 =='

może dlatego,że Iszy posiłek był o 7 rano...

<ściana>

schism_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 14:52   #438
ines25
Rozeznanie

Dzieki dziewczyny za ocene mam nadzieje ze te moje jadłospisy sa co raz lepsze A czy któras z Was byłaby tak dobra i policzyła mi ile kalorii było w tym wczorajszym moim jadłospisie? Bede baaaardzo wdzieczna!!!

ines25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 15:04   #439
gosia261282
Gang Iren

Dzięki za odpowiedzi.Co do jedzenia w pracy,to niestety nie mam takiej możliwości,tylko na przerwie śniadaniowej,za "przegryzanie" czegoś grozi mi zwolnienie dyscyplinarne.Tak więc w ciągu 10 godz od wyjścia z domu do powrotu mogę jeść tylko raz,na tej przerwie
Mój jadłospis wczorajszy,nie wiem jaka to literka,bo jak mówiłam chcę przytyć,ale wiem,że to mało:
IS(4:30):2 skibki chleba z 2 plastrami szynki wiejskiej,masłem i pół pomidora,kawa z mlekiem
IIS(w pracy,o godz 12 dopiero była możliwość iść na śniadanie):bułka z szynką drobiową,serek danio warzywny,pączek,ice tea
O(godz 16):100 gr ryżu z masłem,cynamonem i cukrem
P (godz 18):jogurt owocowy 150gr,banan,kawa z mlekiem
K (godz 20:30):jajecznica z 2 jajek z szynką,dwie skibki chleba z masłem,herbata owocowa
Bardzo proszę o ocenę i sugestie co można poprawić.
Właśnie policzyłam kalorie i wyszło mi 2100,to chyba nie tak źle?
gosia261282 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-27, 15:05   #440
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Niedzielne jedzonko, jakoś zawsze skromniej wychodzi, choć wydaje mi sie że nie było tak źle a tymi orzeszkami dobiłam do 2000 kcal

Dzisiejsze U

ś : bułeczka ciemna 40g,
wiejski lekki 150g,
miseczka sałatki z (ogórków, pomidorów, papryki, salaty lodowej, cukinii, cebuli z sosem koperkowym ), kawa z mlekiem
później 2 jabłka, duża garść malin

IIś: owsianka na wodzie (3 łyżki owsianych, 2 otrąb pszennych, szczypta imbiru, cynamonu i 1/2 łyżeczki kakao ) ,
ok 200g jogurtu naturalnego,
kawa z mlekiem.
2 jabłka.

O: 150g piersi z kurczaka got na parze,
1/2 opakowania warzyw na patelnie,
2 łyżki kaszy gryczanej ,
1 łyżka sosu bolońskiego, porcja sałatki j.w.

K: bułeczka ciemna 40g,
wiejski lekki,
4 plastry polędwicy miodowej,
6 pomidorków koktajlowych, 2 ogórki z zalewy musztardowej.
Nie uwierzę, że tam było 2 tys. Albo może, takie to wszytko zowiutkie i lekkie, że nie widac tej ilości kcal. no nie wiem, w każdym razie trzymam kcuki za jedzeniowe przełamywanie się

Cytat:
To moja córka. Ta młodsza.
Nie wiem w sumie czy ma dobre nawyki, ma matkę co wszytko widzi (w tym wieku to jeszcze możliwe, widzieć co i kiedy dziecko je, lektura tej odnogi forum podnosi mi włosy na głowie. Widzę, ze trzeba być bardzo, bardzo czujnym.)
Aha, przepraszam . Naprwde bardzo zdrowo w takim razie sie odzywia.

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
Ze 150 g warzyw w których były ziemniaki z patelni tylko 40 kcal???
Niemożliwe
Mozliwe. Te z biedronki maja 30/100 g czyli całe 45 kcal w 150 gram. Tyle co łyżeczka oliwy

Cytat:
Absolutnie nie trzeba nic analizować, ja po prostu lubię , łatwo mi wchodzi to do głowy, raz przeczytam i pamiętam. Choć jak siadam do jedzenia to się nie zastanawiam, jeśli już o tym myślę to przy zakupach - jak nakupię zdrowego i włoże do lodówki to rodzina nie ma wyjścia, musi konsumować zdrowo a o chipsach i słodkich serkach moze sobie w TV pooglądać

Za to nie jestem w stanie zapamiętać , a już o przeliczeniu to w ogóle nie marzę ile gdzie kalori siedzi
Ale to zbędne, wystarczy trzymac się zasady : różnorodnie i świezo. Nie jeść tego samego w kółko, zobacz co napisałam Sailormoon.

Jak najbardziej jedz obiady z mamą, dobry nastrój stołowników też wpływa na trawienie, zresztą pomidorowa jest zdrowa (a jakby jeszcze jakiś kawałeczek ugotowanego mięska się tam przyplątał) a pierogi smaczne więc mozna wrzucić w "deser".
Po prostu sama zadbaj w innych posiłkach żeby zjeśc coś innego niż biała mąka z mlekiem mniej lub bardziej przetworzonym.
Kupne wędliny nie zachwycają ale są lepsze niż w kółko ser.

Tak, jedzenie wpływa na wszytko, na sen też.
Kłopoty z wstawaniem (niewysypianiem się, niemożnością zaśnięcia), jeśli nie wynikają ze zwykłego rozregulowania pór spania, mogą być objawem niestety osłabienia wynikającego z anemi, obniżenia się przez to ciśnienia, albo/i niedoborów witamin z grupy B (niacyny, 6, 12). Jak masz na koncie jakieś odchudzanie, czy inne problemy z jedzeniem to zrób badania, moze trzeba brać witaminy i żelazo przez jakiś czas.
Witaminy z grupy B znajdziesz w strączkowych, razowym pieczywie, orzechach, żółtkach, podrobach, bananach, drożdzach- drozdze można pić spazone lub łykać w postaci tabletek.
W ramach ciekawostki- B6 odpowiada za skuteczne odchudzanie, jej braki potrafią rozłożyć na łopatki każdą redukcję.
Ale z witaminami z grupy B uwaga, można je przedawkować, więc lepiej uzupełniac naturalnie niż łykac tabletki.

Brak witaminy C też "rozleniwia" wit C działa pobudzająco jak kofeina, trzeba ją dostarczać najlepiej przy każdym posiłku.

Zbyt ciężka zjedzona zbyt późno kolacja powoduje że człowiek tez się nie wyśpi i nie wstanie zadowolony, no ale ja u Ciebie nie widziałąm powodu do męk nocnych z przejedzenia.
Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
oo, dzięki za radę ale już kupiłam w zwykłej cenie : )) ach, ten okres.. ani go widu, ani słychu. ale cieszę się, że przynajmniej uporałam się z jedzeniem
Nie dajesz córeczkom serków owocowych?

Cytat:
Napisane przez schism_ Pokaż wiadomość
U (mam nadzieję ) z ostatnich dwóch dni:

(pon)

I. Kromka razowca z Almette ziołowym,serem tostowym Mozarella,pomidor,jajko smażone na masełku,plasterek szynki

II. Kawa z mlekiem 7,5%, 1/2 drożdżówki z serem, batonik Corny czekoladowo-kokosowy,mała kostka gorzkiej czekolady

III.(w pociągu) 7Days z nadzieniem o smaku Spunante, 3 Petitki polane czekoladą,woda mineralna Arctic truskawkowa (20kcal na 500ml),RedBull bez cukru

IV.Kanapka w Subway (razowe pieczywo,ser, kurczak Teriyaki z sosem cebulowym,jakieś warzywa)nic specjalnego ,o stokroć wolę Kebaba w tortilli z tłustym sosem ,kawa z mlekiem

1700

(wt.)

I.(śpieszyłam się ;>) Belriso bananowy, Mars Delight,Cappuccino

II. we Fragoli ;3 małe naleśniki z truskawkami/ww sosem, lodami waniliowymi i bitą śmietaną, duże Cappuccino

Lód w waflu o smaku truflowym od Grycana

III. (w odstępach co 2,5 h)-Pasztecik gryczano-mięsny,20szt,słonych paluszków ; ciastko duńskie z jabłkiem,herbata owocowa z cukrem trzcinowym do smaku

IV.Serek wiejski lekki z Mocą Warzyw pomidorową,ziołami, kromka Ciabatty z serem topionym i musztardą, 200ml Nestea brzoskwiniowej

2500 =='

może dlatego,że Iszy posiłek był o 7 rano...

<ściana>

no gdzie tam 2,5 tys. To ile by te nalesniki miały?
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 15:26   #441
schism_
Zadomowienie

Porcja była spora toteż z dodatkami doliczyłam ok 700-800 o_O

A za tydzień powtórka z rozrywki ,śmiem twierdzić,że bardziej harcore'owa, bo gdy dorwę się na słodki deser do Słodkiego-Słonego M.Gessler to nie ręczę za siebie
schism_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 15:28   #442
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez schism_ Pokaż wiadomość
Porcja była spora toteż z dodatkami doliczyłam ok 700-800 o_O

A za tydzień powtórka z rozrywki ,śmiem twierdzić,że bardziej harcore'owa, bo gdy dorwę się na słodki deser do Słodkiego-Słonego M.Gessler to nie ręczę za siebie

No z tmy się zgodzę, to moze za pozostałe rzeczy za du zo policzyłas? ehh, nie wiem.

No tak, Ty za tydzien masz jeszcze wolne
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 16:05   #443
warm
Raczkowanie

MOJE R:

śniadanie: wieśniaj lekki + 2 rzodkiewki potarte, doprawione szczyptą soli i bazylią. Sałatka z sałaty rzymskiej mieszanki orzechów, ogórka zielonego, pomidora, papryki. 2 wafle ryżowe.

II śniadanie: duża brzoskwinia, jabłko, tuńczyk w sosie własnym (mała puszeczka)

obiad: 2 kotlety z piersi indyczej na parze, fasolka szparagowa z łyżeczką masła i bułką tartą, ciemny makaron gotowany w ziołach. Miseczka zupy pomidorowej (zupa ze świeżych pomidorów)

podwieczorek: LU Go! kakaowe. uwielbiam trochę pestek z dyni.

kolacja: jajecznica na grzybach i pomidorach, 2 kromki ciemnego pieczywa z sopocką.

Baaaaardzo proszę o komentarz czy nie za dużo czy może za mało. Pierwszy raz w sumie chcę coś zrzucić i chcę to zrobić z głową... przeczytałam co z czym i jak. mam nadzieję że nie jest najgorzej

Z góry dziękuję
warm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 16:11   #444
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djapira Pokaż wiadomość
cava jestem pełna podziwu co do Twojej wiedzy! Myślę, że gdy nadal bedziesz się udzielać w tym wątku to wiele sie od Ciebie nauczę
dziękuję
Pewnie będę bo dobrze się przy tym bawię.

Toffie:
Cytat:
Nie dajesz córeczkom serków owocowych?
Nie daję. starszej nie, bo taki "cud" jadany częściej niż u babci, mógłby obudzić jej całkiem fajnie uśpioną alergię a młodsza by się chyba zaryczała na śmierć jakbym jej kazała taki zjeść.
Ale jak babcie dają to nic nie mówę, raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
Ale nabiał jedzą, choć starsza wychowałam na diecie bezmlecznej i bezsojowej - się da.
Lubią kefir, czy jogur zmiksowany z owocami i cukrem, młodsza lubi mleko, Fantazje jedzą, biały ser, śmietanę, masło.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 16:25   #445
emilly599
Raczkowanie

R

sniadanie: pol bolki z szynka pomidorem i majonezem oraz jedna kromka czarnego chleba z tym samym

2 sniadanie: francuskie z marmolada

obiad: 3 ziemniaki z sosem , duzo surowki(marchewka z maojnezem i przyprawami) i udko z indyka gotowane

podwieczorku nie jadalm -nie bylo mnie w domu

kolacja; troche pozno bo o 19,30 ale poszlam spac o 23 wiec bylo troche przed snem...- 3 kromki ciemnego chleba z plasterkami szynki, majonezem, ogorkiem kiszonym i pomidorem do tego kompot ze sliwek...
emilly599 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 16:31   #446
EwelkaaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emilly599 Pokaż wiadomość
R

sniadanie: pol bolki z szynka pomidorem i majonezem oraz jedna kromka czarnego chleba z tym samym jeśli jasna bułka to zamień na grahamkę, majonez na R raczej odpada

2 sniadanie: francuskie z marmolada sama wiesz ; )

obiad: 3 ziemniaki z sosem , duzo surowki(marchewka z maojnezem i przyprawami) i udko z indyka gotowane sosów staramy się unikać, majonezu też, zamiast ziemniaczków np. brązowy ryż

podwieczorku nie jadalm -nie bylo mnie w domu trudno

kolacja; troche pozno bo o 19,30 ale poszlam spac o 23 wiec bylo troche przed snem...- 3 kromki ciemnego chleba z plasterkami szynki, majonezem, ogorkiem kiszonym i pomidorem do tego kompot ze sliwek... o której jadasz kolacje skoro 19.30 to dla Ciebie późno ? to i tak 3,5 h przed snem a na R można jeść czystobiałkową nawet pół h przed snem chlebek razowy? bo ciemny może być barwiony karmelem, nie daj się oszukać, znów majonez- tutaj wiesz, kompot słodzony ? jeśli nie to ok
Jw. Jeszcze trochę się musisz podszkolić.

" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład,
a i tak potrafimy tylko źle wybrać. "

EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 16:41   #447
Aralka
Zakorzenienie

Ale te warzywa co ja mam...hm, niby były z Biedronki, ale one chyba mają 50, bo mają ziemniaczki...
Stary 2008-08-27, 17:38   #448
deMitia
Rozeznanie

Moje luźne coś pomiędzy R a U- z nadzieją na pewne ubytki w kilogramach

śniadanie:
owsianka z otrębami na mleku z ziarnami słonecznika, kilka plasterków gotowwanej piersi z kurczaka

2 sniadanie:
2 kromki razowca z serkiem chudym, pomidor, cebula, winogrono- dwie duże garści

lunch:
serek homo 0 %, 40 gr płatków pszennych dla aktywnych, cynamon, troszkę utartego jabłka, 3 małe marchewki

obiad:
z braku czasu, bo musiałam lecieć do pracy: dwie kromki razowca z gotowanym jabłkiem, dwiema malutkimi łyżeczkami powideł sliwkowych, chudy twaróg, plaster białej kapusty

kolacja:
dwie kromki razowca, gotowane jabłko, malutka łyżeczka powideł śliwkowych, serek wiejski lekki
Stary 2008-08-27, 17:46   #449
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
Ale te warzywa co ja mam...hm, niby były z Biedronki, ale one chyba mają 50, bo mają ziemniaczki...
o Matko będziecie się kłócić o 10 kalorii? dobrze wiesz, Aralko, że warzywa same w sobie to żaden posiłek, a kalorie które dostarczają są ŚLADOWE.

Cytat:
Napisane przez deMitia Pokaż wiadomość
Moje luźne coś pomiędzy R a U- z nadzieją na pewne ubytki w kilogramach

śniadanie:
owsianka z otrębami na mleku z ziarnami słonecznika, kilka plasterków gotowwanej piersi z kurczaka

2 sniadanie:
2 kromki razowca z serkiem chudym, pomidor, cebula, winogrono- dwie duże garści

lunch:
serek homo 0 %, 40 gr płatków pszennych dla aktywnych, cynamon, troszkę utartego jabłka, 3 małe marchewki

obiad:
z braku czasu, bo musiałam lecieć do pracy: dwie kromki razowca z gotowanym jabłkiem, dwiema malutkimi łyżeczkami powideł sliwkowych, chudy twaróg, plaster białej kapusty

kolacja:
dwie kromki razowca, gotowane jabłko, malutka łyżeczka powideł śliwkowych, serek wiejski lekki
mało (pewnie przez brak obiadu) coś i troszkę monotonnie niedużo nnkt (tylko na śniadanie) i przede wszystkim literka nie ta, co być powinna (bo powinno być U!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 18:14   #450
gosia261282
Gang Iren

Dzięki za odpowiedzi.Co do jedzenia w pracy,to niestety nie mam takiej możliwości,tylko na przerwie śniadaniowej,za "przegryzanie" czegoś grozi mi zwolnienie dyscyplinarne.Tak więc w ciągu 10 godz od wyjścia z domu do powrotu mogę jeść tylko raz,na tej przerwie
Mój jadłospis wczorajszy,nie wiem jaka to literka,bo jak mówiłam chcę przytyć,ale wiem,że to mało:
IS(4:30):2 skibki chleba z 2 plastrami szynki wiejskiej,masłem i pół pomidora,kawa z mlekiem
IIS(w pracy,o godz 12 dopiero była możliwość iść na śniadanie):bułka z szynką drobiową,serek danio warzywny,pączek,ice tea
O(godz 16):100 gr ryżu z masłem,cynamonem i cukrem
P (godz 18):jogurt owocowy 150gr,banan,kawa z mlekiem
K (godz 20:30):jajecznica z 2 jajek z szynką,dwie skibki chleba z masłem,herbata owocowa
Bardzo proszę o ocenę i sugestie co można poprawić.
Właśnie policzyłam kalorie i wyszło mi 2100,to chyba nie tak źle?
bardzo bym prosiła o ocenę.Zależy mi,żeby wiedzieć czy taki jadłospis i tyle kalorii wystarczy mi,aby choć trochę przytyć.Staram się jeść więcej niż dotąd jadłam...
gosia261282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości