![]() |
#421 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
Jak poszłam oddać krew pierwszy raz i miałam hb 10,5 to lekarka się pytala czy normalnie chodzę, bo przy takiej anemii to się jeździ na wózku:P
Teraz oddaje i przoszę panią, żeby zrobiłą mi tylko cukier, bo nienawidzę cienkiej igły, bo nigdy w żyłąe nie trafia i mam okrutne siniaki ![]() ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
Mój znajomy(który oddawał szpik) na pytanie czy boli odpowiada: Jak się przewrócę i stłuczę kolano to też boli.. a co do mnie ja chcę oddawać w miejscowym, są mniejsze szkody wywolane działaniem narkozy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Wtajemniczenie
|
znalazłam taki filmik: http://www.youtube.com/watch?v=AefSC2CSUPY
jest dosc stary sadzac po jakosci i po informacji ze to taki 5ty przeszczep w Polsce, ale dosc dokładnie widać no i taki opis tej drugiej metody: http://12-11-kamilka.blog.onet.pl/Pr...,ID354981784,n |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
nie no na zywo to lezysz na brzuchu przeciez, wiec za duzo nie zobaczysz
![]() OT - moj brat mial operacje na nodze - na glupim jasiu, wiec slyszal co sie dzieje, noga zaslonieta byla parawanem, ALE w lampie wszystko sie odbijało i widzial cala operacje. mowil ze fajnie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Moja mama prawie ołysiałą po całkowitym:P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Wtajemniczenie
|
mialam na mysli wlasnie miejscowe, ale przytomnosc umyslu. zle sie wyrazilam. bez znieczulenia to tortura jakas by byla (w któryms odcinku house'a byla taka scena)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Wtajemniczenie
|
heh - mi pobierali próbke w 2006, wiec jeszcze dluzej. szansa jest 1 do kilkudziesieciu (25 chyba) tysiecy, wiec czekaj cierpliwie, nie choruj i badz w gotowosci :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to samo u mnie z bratem, dentysta? pobieranie krwi? ma 25 lat a musi z nim ktoś iść w razie jakby odleciał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
zdziwiła mnie wiadomość, że nie jest konieczne, żeby dawca i biorca mieli tę samą grupę krwi. słyszałam, że najważniejsze są antygeny, ale nie miałam pojęcia ze grupa krwi jest zupełnie nieistotna ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Konto usunięte
|
To jest najgorsze, że są ludzie którzy chcą oddać a niestety nie ma tej zgodności;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I nie jeździła na wózku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Wtajemniczenie
|
Nie, moja mama była normalnie u lekarza, bo czuła się słaba, etc. To lekarz rodzinny zlecił badania i powiedział, że przy tak niskim poziomie hemoglobiny często trzeba przeprowadzić transfuzję krwi.
A w szpitalu w moim mieście, gdzie mieści się siedziba krwiodawstwa, jest bardzo miło. Panie pielęgniarki są naprawdę sympatyczne, pytają, czy dobrze się czujesz, rozmawiają, śpiewają ![]() Lekarz też jest pozytywnie zakręcony i przesympatyczny! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Rozeznanie
|
ja na dniach idę
![]() Też panicznie się bałam, ale to nic strasznego. Poszliśmy całą grupą z naszego roku i to mnie chyba jakoś przekonało. Miło wspominam,taka wspólna inicjatywa ![]() dziewczynki,warto! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
Ja jeszcze krwi nie oddawałam ale mam taki zamiar przy najbliższej okazji to uczynić. Świetna sprawa, można uratować niejedno życia, pomóc tylu osobom, cudowne uczucie móc pomagać w ten sposób potrzebującym.
Warto, naprawdę.
'Nie wiem, czy każdy z nas ma swoje przeznaczenie, czy może wszystko dzieje się przez przypadek. Myślę, że i jedno i drugie. Może i jedno i drugie dzieje się w tym samym czasie' http://www.kinomaniak.tv/pp/riko7 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Wtajemniczenie
|
Mogliby zorganizować zbiórkę krwi w ramach pomocy ludziom na Haiti...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 |
Konto usunięte
|
u mnie w szkole będzie, alre nie dla Haiti.
swoja drogą, moja lekarka w rckik jest stara i jak mierzy cisnienie i patrzy na zegarek to mruga jak chora psychiczna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
Ja ide za tydzien/dwa po ponad 3 letniej przerwie. Miałam leczone ząbki i tak się jakos przeciągało. Nie powiem żebym to lubiła, ale ekscytacja faktem ze komus może to pomóc jest
![]() ![]() Ostatnią raza jak byłam, to coś mi się porobiło i jak patrzyłam na napływającą krew do woreczka to mi sie zemdliło i zrobiło duszno. Jakoś tak sobie wtedy uświadomiłam ze to nie "tylko krew", a "MOJA KREW". Jak wyszłam z sali to tylko sie oparłam o framugę i zjechałam na ziemię. Głupie uczucie... dziwne i fajne w sumie. Najpierw przestałam słyszeć cokolwiek, a potem tak jak na konczącym się filmie, zaczernił się od zewnetrznych krawędzi obraz i zrobilo się błogo.... do czasu az nie dostalam w pysk od pielegniarki na otrzeżwienie a potem jakieś kropelki ![]() Dobrze ze był ze mną TZ, bo mi potem ciśnienei spadło i slanialam sie przy byle wysilku, np. przy wejsciu po schodkach do tramwaju łapałam sine usta i kurczowo trzymalam sie barierki bo robiło mi się słodko ![]() ![]() Luz... ciekawe jak teraz bedzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
któregoś dnie w szkole mieliśmy wykład o krwiodawstwie i od razu chciałam to zrobić. Bo przecież nic mnie to nie kosztuje, a może komuś pomóc. Jednak na początku był problem bo nie miałam ukończonych 18 lat, a kiedy wreszcie stałam się pełnoletnia okazało się, że nie mogę, bo jak to pielęgniarka powiedziała, jestem zbyt drobnej postury i po czymś takim musiałabym ze 3 dni w łóżku leżeć :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Konto usunięte
|
ja postaram się oddać 26, bo mamy wtedy w szkole
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
ja oddawałam w szkole u mnie bo była akcja dla chorej dziewczynki od nas z miasta, bałam się jak cholercia, ale szczerze to patrzyłam jak mi wbija igłę i jak mi krew rurką płynęła to też patrzyłam hehe takie przyjemne ciepełko...troszkę słaba byłam ale ze szkoły dałam radę wyjść bo tż po mnie przyjechał, po oddaniu krwi wszyscy sobie siedzielismy i wcinaliśmy przyszykowaną przez szkołę dla nas czekoladę popijaliśmy sokami no żyć nie umierać hehe a potem cały dzień lerzałam sobie i odpoczywałam ale najważniejsze że pomogłam choremu dziecku
![]()
![]() |
#445 |
Konto usunięte
|
mja to wolę tą grubą igłą, jak już mi pobierają, nienawidzę tej cienkiej, bo wtedy to mi słabo się robi
![]() bo ciężej w żyle trafić a u mnie z tym zawsze problem i mi tak dłubią pod skórą;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
ja mialam pobieraną krew grubą igłą ale ja mam żyły nie widoczne i ledwo babka wcelowała w żyłę ale trafiła za pierwszym razem na szczęście...
![]() |
#447 |
Konto usunięte
|
u mnie nigdy nie trafiaja, kiedyś mnie kula 3 razy;/ i dłubała to prawie padłam
![]() a tą grubą co pobieraja przy 450ml to luz ![]() taka sama mam robione kolczyki wiec ja lubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
teraz może do mnie do szpitala pójdę oddać krew dawno nie oddawałam...
![]() |
#449 |
Konto usunięte
|
inna drogą, madziu, zmieniłaś av?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
hehe tak zmieniłam...znajoma wizażanka mi takiego zaserwowała
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.