|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część VI.
ok to napiszę Wam o co afera.
w pon dzwoni do mnie Tzet ze będzie musiał na dniach jechać pomoc przy remoncie w mieszkaniu gdzie na koniec sierpnia przeprowadzają się tesciowie. to jest jakieś 1,5godz samochodem od nas. ostatnio mąż brak trochę wolnego, poza tym wiadomo że później będzie brał, planował 2 tyg w sierpniu,nie wiadomo czy w międzyczasie coś nie wyskoczy... a raz ze każdy dzień wolny to stracona dniowkaa wiadomo że teraz kaski trzeba a dwa ze już jego szef kręci nosem,mąż baka nawet coś o zmianie pracy a ja uważam że teraz nie czas na to,no i wiadomo że w nowej też mu nikt na dzien dobry urlopu nie da. próbowałam mu to wytłumaczyć a on ze w niego nie wierzę i takie tam... to napisałam do teściowej bo ja rozumiem że trzeba pomóc ale denerwuje mnie bo pomaga też właśnie szwagierka i jej mąż i my mamy robić kiedy im pasuje i to już nie pierwsza taka sytuacja... piszę do teściowej że chyba nic się nie stanie jak mąż pojedzie tam w niedzielę - jedyny dzień wolny bo z braniem wolnego problem i tłumacze jego syt. w pracy a tesciowa zaraz ze ona tylko chce żeby meble wyniósł i ze sama sobie poradzi...i ze ja niby mam pretensje jak w niedzielę coś robi bo to jego jedyny dzień wolny.... no fakt ale chyba może zrozumieć ze mało czasu ns dla nas, Natalka za nim tęskni itd ale wiadomo że jak ma stracić pracę to lepiej niech jedzie w bez.bo potem kto nam pomoże. tesciowa na to nic. potem parę dni ciszy i mąż dzwoni do niej czy posiedzialaby z Natalka a ona ze nie no Natalka do niej nieprzyzwyczajona (co jest bzdura) ze dziś już jadą tam (a dzwoniła ze mnie odwiedza bo beda tu to chyba nie pojechali...) i Tzet się wku*wil i wykrzyczal jej przez tel ze na nią nie można liczyć.... i teraz nie chce z nią gadać i mówi że niech też sami sobie radzą, miał ich przewozić pod koniec sierpnia (swoją drogą też super termin....miał brać wolne na czas po porodzie a nie na ich przeprowadzkę...) a teraz mówi że wgl nie chce z nią gadać itd. są jeszcze inne kwestie ale o nich już nie będę pisać bo i tak wyszedł mi elaborat...
#4502 | |||||||||
Zakorzenienie
|
współczuję
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moja rada po cięciu- zaopatrz się w duuużą ilość wody. Ja wypijałam (gdy już mogłam) spokojnie ok 4 litrów dziennie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Co do bazy i fotelika to my mamy 2wayfix i fotelik Cabriofix. Zastanawialiśmy się nad Pebble plus, ale sprzedawca doradził nam Cabriofixa ze względu na to, że niby jest bardziej odpowiedni dla niemowlaków. Nie wiem czy to prawda, ale w sumie polecił nam tańszy fotelik, więc może coś w tym jest... Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Myślałam, że będzie mi w domu łatwiej być na bieżąco. O jak się myliłam ![]() My wczoraj mieliśmy pierwsze odwiedziny- teściowie plus siostra tż z mężem. Teściowa przywitała mnie tekstem "Chyba coś Ci zostawili w brzuchu podczas operacji, bo masz brzuszek!". Uwierzcie mi, że jakby mi ktoś w twarz dał... Wieczorem aż się popłakałam z tego wszystkiego. Dodam tylko, że ogólnie z wyglądu jestem zadowolona- w ciąży zdążyłam przytyć 9kg, na chwilę obecną zostały mi tylko 2 nadprogramowe kilogramy, zero rozstępów. Ale hormony robią swoje i takie uwagi naprawdę potrafią być dotkliwe... No trudno, żebym 1,5 tygodnia po porodzie wyglądała jak przed nim! Z takich moich rad co się u mnie sprawdziło: - Kasia ruda miała rację, że nie warto brać mini żelu/szamponu/żelu do hig. Zdecydowanie lepiej wziąć normalny żel do higieny intymnej i umyć nim całe ciało. Włosów nie próbowałam, ale może warto przetestować w domu. - jeśli macie składaną szczoteczkę to radzę "wyrobić" otwieranie w domu. Po cięciu był to dla mnie nie lada wysiłek, żeby taką szczoteczkę otworzyć... - podkładów poporodowych zużyłam 2 paczki - podpasek bella mama zużyłam prawie 3 paczki, później przeszłam na podpaski zwykłe - w moim szpitalu bardzo ganili za noszenie majtek ;p dlatego gdy widziałyśmy, że idzie obchód to było wspólne zdejmowanie dolnej części bielizny;p a jak już widzieli te jednorazowe takie prawie że nylonowe to z**bka murowana;p ja miałam siateczkowe wielorazowe i byłam mega zadowolona- trzymały podpaskę, a nie uciskały rany. - u nas w szpitalu dla dziecka trzeba było mieć tylko pampersy, chusteczki nawilżane i krem do pupy. Gdy ktoś nie dał swojego kremu to panie smarowały sudocremem przy każdej zmianie pieluszki;/ - nasza Mała ze względu na rozmiary nosi rozm. Pampersów 0. Stacjonarnie najłatwiej dostać je w Rossmanie. Nie kupujcie jednak na zapas, bo to spokojnie w razie czego dokupi tatuś. A jednak wychodzą najdrożej, więc szkoda jakby się nie przydały. - do cięcia ubrano mnie w szpitalną koszulę. Jeśli zaproponują Wam coś takiego przy sn to proponowałabym skorzystać- unika się problemu prania takiej odzieży;p wiem, że w niektórych szpitalach jest taka opcja. - przy cięciu u nas w szpitalu nie można było jeść prawie 2 dni;/ na drugi dzień od cięcia dostałam tylko zupę, a kolacji już nie, ale warto mieć sucharki. Taki suchar smakuje wtedy jak najlepszy rarytas ![]() - zaparcia przy cc- straszne;/ zaproponowano mi czopek glicerynowy, ale nie zaaplikowałam. Na mnie podziałał sok jabłkowy, ale generalnie męczyłam się kilka dni... - po cięciu- pilnujcie się, żeby przez te kilkanaście godzin leżeć na płasko i nie dźwigać głowy! Mnie dopadł zespół popunkcyjny pomimo, że starałam się pamiętać o głowie ale jak widać chyba nie do końca ![]() - wybierzcie sobie zawczasu przychodnię do której zapiszecie dziecko, bo u nas przy wypisie trzeba to było podać. Właśnie mi mąż dzwonił, że przychodnia którą podaliśmy nie przyjmuje już nowych pacjentów i musimy szukać nowej;/ - u nas trzeba było również dostarczyć kartkę podbitą przez położną środowiskową (dostałam ją w dniu porodu i mąż to załatwiał)- w niektórych miejscach wystarczy podać tylko jej dane. Jak mi się jeszcze coś przypomni to dam znać ![]()
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4504 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Zakorzenienie
|
Kurde, mam problem z tym gbsem, mojego gina nie ma, miałam to zrobić w jakimś labie, ale wszędzie piszą, że nie można przy tym stosować leków dopochwowych minimum 3 dni przed badaniem, a ja mam jeszcze przez 3 tygodnie te antybiotyki, no i luteina 2x2 tabletki, jestem tam "napakowana" jak faszerowany kurczak. Nie odstawię przecież na tyle czasu leków.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
dobradusza potwierdzam zaparcia po cc to okropnosc... jak się ma Wasze szczęście?
#4507 |
Zakorzenienie
|
DobraDusza88
szczegółowo ![]() co do tesciowej, co za "komplement" pfff ;/ a jak sie czujecie? Edytowane przez Talantea Czas edycji: 2016-07-15 o 10:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4508 |
Raczkowanie
|
DobraDusza dzięki za rady i wskazówki. na pewno się przydadzą
![]() a teściowa widać "przykład taktu i delikatności" moja teściowa jest taka sama :/. Uważam że bardzo szybko zeszłaś z wagi a do wyglądu po ciązy tez pewnie szybko wrócisz. Całuski dla Malgosi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() DobraDusza, to teściowa się popisała ![]() Nie przejmuj się ![]() Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2016-07-15 o 10:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wszystko o GBSie w załączniku ![]()
![]() |
#4511 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzięki za wskazówki! wszystko zapisane ![]() Ja też się swojej teściowej "boję" pod kątem takich komentarzy... dosłownie szlag mnie trafia jak za każdym razem jak się widzimy to musi być jakiś komentarz odnośnie mojego wyglądu - a to mam ładną cerę, a to coś mi wyskoczyło, a to wyglądam jak dziecko-dziewczynka, a to mam fajny tyłek... autentycznie tego nie znoszę, i to jeszcze takie wtrącone ni z dupy w środku rozmowy o zupełnie czymś innym... mam wrażenie że ona jak mnie widzi to wgl nie słucha o czym mówię tylko analizuje każdy cm mojego ciała i zastanawia się jak go skomentować .. ![]()
![]() |
#4512 |
Zakorzenienie
|
Agnszp, Ja miałam dodatni gbs w 1 ciąży i dopiero na porodowce dostałam antybiotyk.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4514 |
Rozeznanie
|
w smyku kolejne obniżki. Dodatkowe -20% na kod "dodatkowe20".
#4515 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja na szczęście nigdy nic nie komentowala na temat mojego wyglądu. Uff ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
Zakorzenienie
|
No to jadę na porodówkę!
zwiedzić ją póki co ![]() ![]()
#4518 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, dopadła i mnie kolka... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
znowuzapomnialamhasla ja na wynik GBS czekałam 3dni. virginia współczuję sytuacji z teściową, ale generalnie widać że myślą tylko o sobie, zamiast o was. Nie przejmuj się nią. DobraDusza88 Nie przejmuj się głupimi komentarzami odnośnie brzucha, chyba ona sama nie pamięta jak to jest po porodzie. To że ci zostało tylko 2kg to super, szybko wrócisz do formy sprzed ciąży ![]() Wczoraj wieczorem wkurzył mnie TŻ i dodatkowo mały strasznie broił, strasznie mnie bolał brzuch, cały czas był twardy i chyba miałam jakieś skurcze, ale wzięłam nospę i leżakowałam i powoli przeszło. Już nie pamiętam jak to się zaczynało przy 1 porodzie, chyba wolałabym żeby odeszły mi wcześniej wody ale z tym jeszcze mały niech poczeka bo to dopiero 35+4. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4520 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#4521 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Dzięki za rady praktyczne, skorzystam na pewno ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4522 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Gratulacje za kolejny tydzień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() To mnie trochę uspokoiłaś z tymi szwami ![]() Co do teściowej.. szkoda słów.. to musiała Ci dowalić ![]() ![]() Dzięki za przydatne informacje! ![]() ![]() Piernik zrobiłaś mi ostatnio smaka na pierogi.. co prawda nie znalazłam nigdzie jagód, ale zrobiłam na obiad pierogi z malinami ![]() Też nie życzę sobie dokarmiania dziecka MM w szpitalu ![]()
.. i ślubuję Ci.. ![]() ![]() Zuzanka ![]() II kreski ![]() Edytowane przez Afrodita Czas edycji: 2016-07-15 o 11:33 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ah ta rodzina i facebook, ciekawe jak to u mnie bedzie :P
![]() |
#4524 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2* - problemem jest to, że w PL poród domowy jest czymś egoztycznym, czymś co zagraża życiu dziecka itp - gdzie w reszcie świata jest czymś zupełnie naturalnym (oczywiście odpowiednie procedury muszą zostać spełnione). Dla wielu kobiet, prowadzenie ciąży inaczej niż polskim systemem jest niezrozumiałe i zagrażające życiu ![]() Moja znajoma nie zamówiła w nocy karetki do dziecka z padaczką (które jej nigdy wcześniej nie miało) bo nie wiedziała co ma powiedzieć. A później pojedzie do PL i powie, że w UK t tylko paracetamol dają... W PL egzotyczne są domy porodów - pewnie na palcach jednej ręki można je policzyć. Bo przecież jak nie ma lekarza przy porodzie to jest zagrożenie życia ![]() Taki poród w rzece niewiele różnił się od porodu w domu, tyle że był w rzece. O ile pamiętam tam była chyba doula. ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
Ja się urodziłam w Wejherowie:P Aquapark jest już otwarty? Muszę powiedzieć rodzicom ![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
Ona się strasznie boi, że będzie wojna i się zawsze mnie o to pyta ![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właśnie u mnie też mocno zwracali uwagę na tę przychodnię dla dziecka, a z położną to muszę się dowiedzieć czy trzeba mieć kartkę czy wystarczy nazwisko, akurat dzisiaj chyba będę się zapisywać do innej położnej, to zapytam. Tekst teściowej olej, głupie gadanie. Waga Ci super szybko zleciała. ![]() Cytat:
Miłego zwiedzania. ![]() Cytat:
![]() Rety, ale upierdliwe z takimi telefonami... ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wydaje mi się, że u mnie też zaczęły się skurcze przepowiadające. ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
To jest chyba najgorsze przy małej różnicy wieku, że jednak dzieci jeszcze nie do końca rozumieją co się dzieje;/ A rodzic przecież nie odmówi przytulania się dziecku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak sie wpaja kobietom, ze szpital to jedyny wybór to tak wychodzi. Bo tak bezpieczniej, bo w domu wszystko moze sie zdarzyc, ze naraza sie zycie dziecka i matki. Dziwne jest za to o kp. Jest nagonka, ze koniecznie kp bo mm jest gorsze. Jak ktos nie karmi piersia to jest szykanowany w swoim srodowisku. :/ Na pewno na pierwszy poród nie wybrałabym domu bo zbyt duzo niewiadomej. Moj TZ tez by za bardzo sie stresował. Jak na drugi raz i dalej to czemu nie, oczywiscie jesli nie ma zastrzezen medycznych. Widzialam juz kiedys ten filmik, mi sie to wydało intersujące, ale nie obrzydziło, przeciez to takie naturalne. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4528 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedyś była taka sytuacja, że pisała, że coś tam jej dolega, ale nie pojedzie na IP bo i tak nic nie zrobią. Wkurzyłam się i napisałam, że ma jechać bo nikt nie pozwoli by coś zagrażało jej życiu albo dziecka. Pojechała, lekarze zrobili to co powiedziałam, że zrobią ale i tak była wiecznie niezadowolona. Chyba ważne też jest nastawienie, bo jak ktoś jedzie do szpitala z myślą, że wszyscy to kretyni to później wychodzą takie kwiatki. Ale żeby nie było, też miałam sytuację gdzie chciałam powiedzieć lekarzowi by wrócił do szkoły ![]() Przyszedł lekarz zrobili podstawowe badania, ale widzieli że byłam przybita i w mega dołku i przysłali mi lekarza Polaka...Myślę sobie no fajnie, miło z ich strony. Miał zrobić USG i NIE POTRAFIŁ go włączyć... ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Wydaje mi się, że tutaj nawet na trudne tematy dyskusje wyglądają jak dyskusje a nie jak wbijanie noża w plecy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
odnośnie ostatnich budżetowych rozliczeń to właśnie wróciliśmy z zakupów spożywczych..puściliśmy 500zł..ja nie wiem jak my to przejadamy.. Cytat:
dzięki za wszystkie informacje po porodowe..ucieszyłas mnie tymi wielorazowymi majtami, bo ja takie mam.. Cytat:
ale u Ciebie antybiotyk może zmieniac sprawę.. Cytat:
Cytat:
my mamy taki plan z tżetem,że po powrocie do domu po dniu-dwóch ogłaszamy najbliższym ,że chcemy pobyć sami , wszystko jest ok i wyłączamy telefony.. już w ciązy jak słyszę,że dzwoni ktoś i tych pytań się nasłucham zawsze tych samych to mam ciśnienie 150/100.. Cytat:
ja po ktg.. pogadałam z miłymi położnymi..ogarneliśmy zakupy..mąż mówi,że najazd ruskich przeżyjemy takie zapasy mamy |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4530 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:43.