|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 | |||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() ![]() ![]() U nas to są krostki na twarzy, dokładniej pod oczami i wokół ust, czasem suche placki na nogach, a po żółtku czerwone i suche policzki. Dzięki! Po selerze i owsie ma takie drobne wysypki raczej, a po żółtku ewidentnie czerwone policzki, a największe krosty pod oczami miał po tym słoiczku - http://www.gerber.pl/produkty/obiadk...344/age/9.aspx. Nie chciało mi się wierzyć w pierwszej chwili, że to od pieprzu (pozostałe składniki jada często), ale google bez wątpliwości wypluwa, że uczulenia na przyprawy również istnieją... ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Miłego dzionka dziś Ci życzę! Ładnie nam ostatnio przodujesz i podtrzymujesz życie na wątku ![]() ![]() To mój dwutysięczny post ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-03-05 o 08:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4532 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
rinco Maks też niebardzo mobilny. Chociaż od kilku dni ma nowy sposób poruszania, czołga się jak żołnierz
![]() Ale też nie raczkuje, nie wstaje i sam nie siada. Posadzony łądnie siedzi. Samemu udało mu się usiąść tylko ze 3 razy w nocy i spał wtedy na siedząco ![]()
#4533 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy się nie powielę ale ten filmik dedykuję wszystkim mamom, które mają ciężkie noce
![]() http://www.youtube.com/watch?v=yUJ-63axUdY Prawie usmarkałam się ze śmiechu :P
#4534 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kism, a próbowałaś dawać Kajowi jajeczka przepiórcze. Warto spróbować. Nie uczulają i są bardziej wartościowe niż kurze ![]() Jak patrze na skład tych słoiczków to to prawie sama marchew... ![]() Kurczę, teraz tak myślę, Maciowi też czasami wyskakuje jakaś drobna wysypka czy zaczerwienienie, ale jakoś nie odstawiam niczego. ![]() Cytat:
Spróbuj mu pomóc w raczkowaniu. Podnieś jedną ręką pod brzuszek i klatkę piersiową, a drugą ruszaj jego nóżkami tak jak przy raczkowaniu. Zobaczysz jak szybko załapie i będzie zasuwał. I nie sadzaj. Sadzanie opóźnia samodzielne siadanie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4535 |
Wtajemniczenie
|
agata, dopóki Kajowi wychodziły drobne wysypki, to też jakoś niczego nie odstawiałam
![]() Ale jak to są suche placki, czerwone policzki i duże brzydkie krosty to nie zamierzam wymądrzać się bardziej od lekarza i upierać się, że ja właśnie i tak będę dawać dziecku wszystko... Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-03-05 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Millena widzisz jakąś różnicę w spaniu po tych kroplach??
![]() |
#4537 | |
Wtajemniczenie
|
W związku z tym, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią moja alergia
![]() ![]() Hania jest bezsmoczkowa, bezbutelkowa. O ile w dzień mogę Jej podawać mleko łyżeczką np. z kaszką, o tyle nie wiem, jak poradzić sobie z karmieniem nocnym. Hania budzi się na cycusia i doi go na wpół przebudzona. Butelki mi nie zassie. Nie chciałabym teraz uczyć Hani picia z butelki, bo za niedługo znowu będę musiała ją oduczać ![]() Gratuluję! Cytat:
![]() Znalazłam fajną stronę z analizą kosmetyków dla dzieci. Może kogoś zainteresuje ![]() Timii, trzymaj się dzielnie!!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4538 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() jestem znowu u mamy, dzis do nas dojedzie TZ i zostaniemy do jutra - cel wizyty: mama zabawi sie po raz kolejny w moja fryzjerke hehe ![]() kism- współczuje uczulenia. o alergiach wiem tyle,ze moze przyjsc w kazdym wieku, nawet na cos, co wczesniej nas nie uczulało. (tak mi tłumaczono przy moich alergiach). gaabi- a moze ciaza Cie uleczyla z alergii? (bo domyslam sie,ze chodzi o alergie na pyłki itp). U mnie tak było. Od dzieciaka wiosna wygladalam jak opuchniety, czerwony, zasmarkany potwór. (jak kazdy w mojej rodzinie). W zeszłym roku w ciazy jeszcze troche pokichalam, ale takie troche to ja moge.. ![]() ![]() mojej siostrze po ciąży tez znacznie osłabła alergia, a miała jeszcze gorzej niz ja. chciałam jeszcze zapytac- jezeli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego, czy bez obaw o alergie moge podac jaja kurze? (do tej pory były przepiórcze)
![]() ![]() Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-03-05 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny.
U nas bez zmian szczególnych, noc bez szału, ale znośna (w końcu Młodzian spał z nami) i teraz śpi, a Mamusia strzela kawkę... I za cv się wzięłam. Ech. Trzeba się zacząć rozglądać za pracą... Aha, i co do krostek, Antkowi się ostatnio robią takie malutkie czerwone na brodzie głównie, ale obstawiam toksyczną ślinę zębową (wychodzi drugi). Gabi, dzięki za linka do tych past, właśnie się przymierzałam do zakupu i chyba będzie weleda... Kurczę z tą alergią chodzi o to, że leki będziesz brać? I nie można karmić przy nich, czy jak? A często karmisz w nocy? A może spróbujesz z bidonem do picia? Antek wodę pije z takiego bidona z rurką (chociaż w nocy jak mu chciałam dac wodę właśnie, to tylko zaczął płakać bardziej) I szykujemy się do zakupu fotelika. Chyba kupimy używanego romera. |
![]() ![]() |
![]() |
#4540 |
Wtajemniczenie
|
i jeszcze Wam pokaże jak moje gumowe dziecię siada
|
![]() ![]() |
![]() |
#4541 |
Wtajemniczenie
|
A właśnie, odnośnie alergii - Sebie czasem wyskakuje na prawym policzku (w górnej części) takie zaczerwienienie, jakby rumieniec. Nie wiem co to jest, czy możliwe, że to alergia na coś? To zaczerwienienie jest zawsze w tym samym miejscu i zawsze tylko na tym policzku. Poza tym nie ma żadnych krostek ani plamek, skórę ma śliczną. Schodzi mu tu po jakichś 3 godzinach.
![]() pola człowiek guma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4542 |
Wtajemniczenie
|
Rewelka! Po prostu ma to we krwi po mamusi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4543 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciąża wyleczyła mi guzy endometrialne, ale z alergią chyba nie dała sobie rady ![]() ![]() Cytat:
![]() Hania budzi się w nocy na dwa karmienia. Niekapek/bidon Jej kupiłam, ale jeszcze nie potrafi z niego pić. Traktuje go raczej jak zabawkę. Podejrzewam, że jak podałabym Jej bidon w nocy, to by się rozbudziła na dobre ![]() to Cudak ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
Zakorzenienie
|
![]() Myślałam, że tylko Macio robi szpagat ![]()
![]() |
#4545 |
Zakorzenienie
|
Gaabi- no to szkoda
![]() A co do picia to tez nie mam pojecia.. moje dziecko ani z butli, ani z niekapka, ani ze zwyklego kubka nie umie ;/ czasem uda mi sie jej wisnac na lyzeczce troche wody.. maks kilka razy i tyle.. :/
![]() |
#4546 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() w ogóle u nas ze spaniem to jednak masakra jest... dobrze, że się szybko przyzwyczaiłam to jakoś funkcjonuję. Do północy boli gościa brzuch , jak się odgazuje albo zrobi kupę to do drugiej jest spokój. Potem znów się zaczyna, ale jeszcze nie wiem z jakiego powodu.... wymiękam.... zastanawiam sie, czy nie ograniczyć mu spania w dzień, bo dzieci moich znajomych jeśli przesypiają noc to tylko dlatego, że śpią 2x15 minut w ciągu dnia....( tzn dwóch koleżanek), boję się, że jeśli mu zrobię rozpierduchę znowu z planem dnia to będzie jeszcze gorzej, a ja jednak wykorzystuje ten czas, w którym on śpi, nie leżę do góry brzuchem, a swoją drogą nawet jeśli bym leżała to co ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4547 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4548 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wow, ale sie wygina. Wasze dzieci w wózkach spacerowych jeżdżą przodem czy tyłem do Was? Majka cały czas przodem do mnie, ale chce jej zmienic by jednak widziała swiat a nie mnie. Ale u nas piękna pogoda jest, Maja spi juz 2 godz. usneła na spacerku, przyszyłysmy do domu, obiad ugotwałam, posprzatałam i czasu troche mam dla siebie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4549 | |
Wtajemniczenie
|
hehe
no nie wiem. Ja jestem raczej człowiek-drewniak, szpagaty zawsze mnie kosztowały duuużo pracy, a i tak nigdy nie osiągnęłam poziomu Antka ![]() Cytat:
No i łączę się w bólu z kiepskimi nocami... Swoją drogą, czy jakieś dzieci (oprócz agatowego Maćka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4550 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Muszę się zastanowić, co z tym karmieniem. Chyba ostro się wezmę za uczenie Hani przesypiania całych nocy. Będzie to trudna praca, ale co zrobić :/ No chyba, że nauczę Hanię pić z butelki... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moja Hania wstaje bezproblemowo dwa razy w nocy ![]() Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2013-03-05 o 15:12 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Zadomowienie
|
Link otworzylam ale czeka do wieczora na przeczytanie jak będę miała więcej czasu ale teraz już wiem co w nim znajdę. dzięki
#4552 | |||
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Myślałam, że już skończyłaś z laktatorem, a tu proszę. Jednym słowem wow ![]() ![]() Jaaaaki szpagat ![]() ![]() Cytat:
Moje dziecię właśnie zasnęło w łóżeczku ![]() ![]() Zęby już są przewidywane po raz enty, a nadal ich nie ma ![]() ![]() Dzisiaj zjadła znowu cały słoiczek obiadku ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4553 | ||
Raczkowanie
|
Hej!
Byłam dziś na kontroli u rehabilitanki i logopedy i wszystko ok ![]() Cytat:
![]() Mój dzieć śpi całą noc bez pobudki, kładę go najdalej o 18.30 i śpi do 5 czasem 6 dostaje mleko i jak mam weekend to idziemy jeszcze spać czasem nawet do 10, a w tygodniu już go nie kłądę bo musim wychodzić. Cytat:
![]() ja gotuję sama, ale zawsze mam awaryjnie jakiś słoik na wypadek lenistwa albo innej sytuacji ![]() ![]() co do spania w gondoli to ja właśnie oduczam, bo o tyle o ile go położe wieczorem i uśnie to w dzień spał w gondoli i już drugi tdzień się uczymy bez i kiepsko mi to idzie ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4554 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- wow jaki szpagat ![]()
![]() |
#4555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a pasty używamy ziajki od pierwszego ząbka ![]() Moja córa zaczęła raczkować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4556 | |
Wtajemniczenie
|
Mój Gumiak dziękuje za komplementy
![]() ![]() Czyli widzę, że trochę dzieci jednak w miarę nocki przesypia... Oby i Antek szybko dołączył do tego cudownego grona... Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
Konto usunięte
|
Cześć Dziewczyny,
Obiecałam, że się odezwę ![]() Dzisiaj mieliśmy badanie połówkowe, wszystko jest dobrze, wszystkie wymiary się zgadzają, wszystkie narządy na miejscu i funkcjonują sprawnie ![]() Na 100% chłopiec ![]() Dziękuję Wam za odpowiedzi odnośnie wózków, ja wiem, że równe koła mają swoich zwolenników i przeciwników, ja jestem w gronie tych pierwszych, tylko właśnie myślałam, że ta spacerówka w Tako jest kubełkowa. Ale jak rozkłada się na płasko (rozumiem, że to ważne?), to bardzo bardzo będę brała pod uwagę ten wózek, bo strasznie mi się podoba ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39605386]Cześć Dziewczyny,
Obiecałam, że się odezwę ![]() Dzisiaj mieliśmy badanie połówkowe, wszystko jest dobrze, wszystkie wymiary się zgadzają, wszystkie narządy na miejscu i funkcjonują sprawnie ![]() Na 100% chłopiec ![]() Dziękuję Wam za odpowiedzi odnośnie wózków, ja wiem, że równe koła mają swoich zwolenników i przeciwników, ja jestem w gronie tych pierwszych, tylko właśnie myślałam, że ta spacerówka w Tako jest kubełkowa. Ale jak rozkłada się na płasko (rozumiem, że to ważne?), to bardzo bardzo będę brała pod uwagę ten wózek, bo strasznie mi się podoba ![]() Pozdrawiam ![]() super ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39605386]Cześć Dziewczyny,
Obiecałam, że się odezwę ![]() Dzisiaj mieliśmy badanie połówkowe, wszystko jest dobrze, wszystkie wymiary się zgadzają, wszystkie narządy na miejscu i funkcjonują sprawnie ![]() Na 100% chłopiec ![]() Dziękuję Wam za odpowiedzi odnośnie wózków, ja wiem, że równe koła mają swoich zwolenników i przeciwników, ja jestem w gronie tych pierwszych, tylko właśnie myślałam, że ta spacerówka w Tako jest kubełkowa. Ale jak rozkłada się na płasko (rozumiem, że to ważne?), to bardzo bardzo będę brała pod uwagę ten wózek, bo strasznie mi się podoba ![]() Pozdrawiam ![]() Perse, super wieści. Cieszę się, że jest dobrze. A jak Ty się czujesz? Trzymam kciuki za Was mocno |
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Zadomowienie
|
Bry
czytam Was codziennie wieczorami, ale brakuje mi sił żeby coś odpisać. U mnie też tragicznie z nockami, moje dziecko do grudnia spało idealnie, wstawałam 2 razy, była nawet noc kiedy wstałam raz, a od stycznia budzę się non stop, nie ma godziny w której bym nie wstała 2-3 razy. Jednej nocy nawet liczyłam to było 18 pobudek. Teraz już nawet szkoda mi czasu na liczenie. Adaś nie je raczej w nocy, ale z 3 razy ssie żeby zasnąć, pozostałe razy muszę go jakoś położyć, bo zaczyna płakać chodząc po łóżku (oczywiscie śpi z nami, bo nie widzę siebie jeszcze chodzącej po niego do łóżeczka), siada, pokłada się na mnie, przeskakuje przeze mnie a to sobie przywali głową w ścianę i jest płacz a to w łokcia mojego lub M, smoczka wypluwa a jak mu próbuję wcisnąć to zaczyna się drzeć. Nie wspomnę już o tym, że najlepiej mu się śpi tak koło 6ej jak ja muszę wstawać do pracy :/ Strasznie mnie to wykańcza, bo wcześniej byłam przyzwyczajona, że chodzę wyspana, chrapaliśmy nawet do 10ej nieraz. M wczoraj przyniósł od siostry Camilię, bo oni już nie używają, dałam mu na noc i nocka była chyba nawet gorsza niż poprzednie. Wcześniej używaliśmy tej maści na "D",. wyleciała mi nazwa, ale też raczej bez efektów. Ma już jedynki na dole, dwójki na górze i jedną jedynkę na górze. Druga jest już na wyjściu... Zazdroszcze tym, którym dane jest się wyspać. Ja zmykam już, korzystam z tego, że już mały śpi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.