|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- dziś dostałam 500zl bonów na św wielkanocne
|
|
#4742 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() super wglądasz ![]() Cytat:
[QUOTE=Renatka89;39740815]powiem Ci coś lepszego- mojej mamy koleżanki wnuczka ma niespełna 4miesiecznego synka.. że już nie bede opowiadac za dużo o tym,że paliła i drinkowała w ciązy, gdy kp, że palą w tym samym pokoju co on śpi.. Że gdy normalnie przesypiał wiekszosc nocy to kp, a gdy zdarzył się JEDEN! wybryk taki, że gościu nie chciał spac (miał ze 2 msce) to był to jedyny powod do zmiany piersi na butle (dodam,że ona samotna matka na utrzymaniu swoich bardzo biednych rodzicow).. ze dziecko lezy ciagle samo w lozeczku-czy spi, c zy nie spi- ma tam lezec i koniec (moja mama opowiadała jak poszła tam w odwiedziny z pampersami, to jak go wzieła na rece to tak sie w nią wtulał,że szok.. ).. DO SEDNA. młody juz je budyn z proszku. bo wg nich tylko taki budyn istnieje. pomine fakt,ze jeszcze za młody na jakiekolwiek jedzenie.. tez dobrze ![]() a co do słuchu Pauli- musi to byc dla Ciebie trudne, ale wszystko będzie dobrze. Mam w przybranej rodzinie mooocno upośledzonego chłopaka i zawsze sie ciesze, że tak wielki dramat nie dotknął mojego dziecka ![]() Cytat:
a co do przenoszenia dziecka to ja tak nie chciałam zostawiać młodego samego w pokoju, że śpię u niego bez męża ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4743 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mija zima, idzie wiosna każda mama jest radosna, mamy maj-czerwiec2012 żłobek super, podoba m i się, w grupie jest 19 dzieci i 5 opiekunek. Antoś dziś był 3,5h i mąż go odebrał żeby go przzwyczajać. Pani mówiła, że jak na pierwszy dzień to super i żeby zawsze tak się zachowywał. Za to ja w pracy skupić się nie mogłam, tak się tym stresowałam i oczwiście dzwoniłam żeb zapytać jak się ma mały. Myślę, że jak się oboje przyzwyczaimy to będzie dobrze
|
|||
|
|
|
#4744 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za Antosia i Ciebie
|
|
|
|
|
#4745 | |||
|
Rozeznanie
|
fajnie że odpisałyście na temat kp i Waszego zdania na ten temat
![]() ja oczywiście takie uwagi mam głęboko w tyle no ale fakt- niefajnie jak ktoś tak podsumowuje czyjś wysiłek... pola - super tytuły! czytałam Was na przerwie - zdołowałam się po tych kilku smutnych opowieściach nie wiem jak można palić w pokoju malucha - utłukłabym!! a dzieciak sam zostawiony na cały dzień - Boże co za okrutna rzeczywistość ![]() oby nigdy więcej...Cytat:
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Cytat:
super! gratki za 9mcy ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4746 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trudno, już chyba nie będę walczyć. I tak długo wytrzymałam, mimo że od samego początku nie byłam "mlekiem płynąca".
|
|
#4747 |
|
Zakorzenienie
|
Jak któraś chce to moge wykarmić jej malucha.
Masakra ile ja mam pokarmu. Jak tylko Maciek dotknie cyca to mnie zalewa. ![]() Wczoraj ugotowałam Maciusiowi barszcz ukraiński, właściwie to tak się rozpędziłam, że spory garnek wyszedł, więc zamroziłam. Ala na obiad dzisiaj ja też mam ![]() Jeśli chcecie to wpiszę przepis bo pisania trochę jest.
|
|
#4748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, że chcemy przepis
|
|
#4749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kurczę, Antoch zasypia czasem na piersi, ale w sumie coraz rzadziej. Przeważnie jest tak, że dostaje cycka, zjada, po czym wstaje i jeszcze chwilę się wyciszamy jakąś książeczką. Czasem go lulam, jak jest zbyt rozbrykany, ale potem odkładam do łóżeczka, chwilę śpiewam i wychodzę. W nocy to nie działa. Musi być cycek, wszelkie butelki i smoczki są odrzucane. Jak go odkładam jest wrzask, jak biore i chcę ukołysać, wrzask. Uspokaja się na cycku, zasypia i dopiero wtedy go odkładam ![]() No wkażdym razie nie ma mowy o żadnym połóż podnieś wtedy. Jak mu się samo to jakoś nie uspokoi, to będziemy chyba walczyć... Że nie ma cycka w nocy i koniec. Ale liczę na to, że jednak się uspokoi. A tymczasem bede bardziej zwracać uwagę na to, żeby zasypiał sam ![]() Co do "mleczności" to nie spodzeiwałabym się, że u mnie też będzie tak dobrze. też potrafię jeszcze zalać Antka drugim cyckiem, albo w dzień mi mocno twardnieją piersi (teraz mniej je, przestawia się na "ludzkie" jedzenie) |
|
|
|
|
#4750 |
|
Zadomowienie
|
To i ja się dorzucę do propozycji tytułów.
Tort i świeczki już na stole, a my ruszamy na pierwsze podboje. Pierwsze (k)roczki tuż przed nami, wiosną będziemy małymi odkrywcami. W wiosennym słońcu pierwsze kroczki stawiamy, świat stoi otworem, a my go dkrywamy. Goście i prezenty już czekają, na torcie pierwsza świeczka, pojęcia nie mają, co ich w tym roku ze mną czeka
|
|
|
|
#4751 |
|
Zakorzenienie
|
Ło matko ile tytułów!
![]() klaski :
|
|
#4752 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro taka cisza, to wpiszę przepis na barszcz ukraiński. Może rozruszam towarzystwo
30 dkg mięsa wołowego albo cielęciny 8 ziarenek pieprzu mały listek laurowy 1,5 l zimnej wody 5 niewielkich buraków, startych kawałek drobno poszatkowanej kapusty włoskiej 2 średnie marchwie 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 1 spora łyżka masła 3 ziemniaki pokrojone w dość drobną kostkę przecier pomidorowy - ok. 100 ml 2 przeciśnięte posiekane ząbki czosnku pęczek pietruszki drobno posiekanej 10 dkg uprzednio ugotowanej białej fasolki sok cytrynowy Do garnka wkładamy mięso, ziarna pieprzu, listek laurowy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy, garnka wkładamy utarte buraki i kapustę. Mięso mielimy/siekamy (część dodamy później do zupy, część do zamrożenia. Marchwie, pietruszkę i seler po obraniu trzemy na tarce jarzynowej, a cebulę w kosteczkę. Jarzyny dusimy w łyżce masła, po czym wkładamy do gotującej się zupy. Równocześnie wkładamy do garnka ziemniaki. Dodajemy przecier pomidorowy do smaku. Tuż przed zakończeniem gotowania, gdy ziemniaki i jarzyny "dochodzą", wkładamy do zupy czosnek, natkę pietruszki i fasolę. Gotujemy razem chwilę, wyłączamy gaz i dodajemy sok z cytryny żeby barszcz odzyskał kolor ![]() Część zupy zmiksowałam i dodałam do reszty. Fasolę i ziemniaki dla Maćka pogniotłam widelcem. Dla siebie nie ![]() Smacznego!
|
|
#4753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mniam! mi by posmakowało, gorzej z młoda
|
|
#4754 |
|
Rozeznanie
|
czekajcie mam wenę:
idzie wiosna, idzie lato ja pobiegam z tatą ! raczkujemy i chodzimy już niedługo będą pierwsze urodziny pierwsze słowa i urodzinki my broimy choć mamy słodkie minki ![]() można się inspirować... Hm... u nas górne dziąsełko jest zranione, nie wiem czym sobie to zrobił :/ palcem czy jakąś zabawką... czy ząbek, zaślinił cały koc, ubranko i nie wiem co jeszcze... jutro pranie trzeba zrobić, dziś suszarki mam zajęte
|
|
|
|
#4755 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym pierwszym tytułem skojarzyła mi się piosenka, którą chłop śpiewa Maćkowi...
jeden, dwa, trzy, no i cztery, kupimy ci ten rowerek pięć, sześć, siedem, osiem, dziewięć, tatuś będzie ganiał ciebie I tak w kółko. Dziwić się, że dziecko zasypia. Słuchać się tego nie da
|
|
#4756 |
|
Wtajemniczenie
|
_agata, fajny ten barszcz - i z przecierem pomidorowym? to dla kwaśności?
U nas dzisaij zupa z czerwonej soczewicy - tez z przecierem pomidorowym Antek się zażerał aż mu się uszy trzęsły
|
|
|
|
#4757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?własnie obejrzałam twoją galerie- Antek jest cudowny
|
|
#4758 |
|
Wtajemniczenie
|
Renatka, Antek dziękuje za komplementa
rośnie nam model, szczerzy się jak tylko słyszy migawkę aparatu![]() A z przepisem tak różnie, bo ja na łoko ![]() Robi się bardzo prosto. Gotuję najpierw buliion warzywny - jakieś 3 marchewki, pietruszka, por, seler, listek laurowy, pieprz, sól, i jak mam to lubczyk/natka pietruszki w 1,5-2 litrach wody. Po jakiś 40 minutach dodaję soczewicę czerwoną. Tak około szklanki, może więcej. I i to się razem gotuje aż soczewica zmięknie (dosyć szybko). I wyjmuję farfocle, zostawiam kawałek marchewki, kawałek pietruszki i kawałek selera, miksuję i dodaję przecier pomidorowy i zioła prowansalnskie. Wszystko razem się zagotowuje. NA koniec, do talerza dodaję trochę oliwy z oliwek. Pycha, do zagryzania bagietą ![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- A, Agata, właśnie doczytałam piosenkę...
|
|
|
|
#4759 |
|
Zakorzenienie
|
Własna, własna
O, na jutro będzie zupa z soczewicy ![]() Tylko ja warzywa podduszę bo takie wolę
|
|
#4760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mniam! Zrobię na weekend, musze kupic soczewice
|
|
#4761 |
|
Zakorzenienie
|
Powoli zbliża się koniec wątku, zapraszam do głosowania na tytuł nowego wątku
|
|
|
|
#4762 |
|
Zadomowienie
|
Super tytuły!
Ciagle zbieram sie do tego zeby zaczac Małej gotować, ale ja nienawidzę stać przy garach! Daje sobie jeszcze tydzien żeby wyjadła te słoiki, które są w domu i zaczynam!!! Tylko jeśli moje potrawy będą smakować Małej tak jak mojemu mężowi to biedna będzie ta moja dzidzia!
|
|
|
|
#4763 |
|
Wtajemniczenie
|
Pola, Agata fajne te przepisy, dzięki! Właśnie szukałam czegoś na jutro, może będzie ta soczewica o ile mam (muszę sprawdzić)
![]() Co do kp to ja właśnie zakończyłam w poniedziałek. Nie sądziłam, że tak szybko pójdzie, ale jak po dwóch dniach nieodciągania poleciało mi przez pół godziny tylko 15ml to już dałam sobie spokój Trochę mi szkoda, ale trudno. Od początku byłam wybitnie "niemleczna", więc i tak sukces, że tyle się udało pokarmić - 9,5 miesiąca.Dziewczyny, czy wszystkie te mleka "2" tak capią? Ja daję Bebilon i zaśmierdziały mi się butelki od niego, pomimo tego, że myję je dokładnie płynem po każdym użyciu. Wyparzanie też nic nie dało, normalnie walą zdechłą rybą Wczoraj jeszcze zdezynfekowałam zlew, bo też dawał tym zapachem (wylewam do niego resztki mleka)
|
|
|
|
#4764 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tu jest prościej, bo się nie przyprawia pewnie na początku nie będzie zajadała ze smakiem , ale możesz wtedy wymieszać jej obiad z tartym jabłkiem albo słoiczkiem z owocem. teraz gdy Borys jest na diecie ryżowej ze względu na te kupy i tak nie za bardzo mogę kombinować z obiadami, to do zupki : ziemniak, troszkę marchwii, pietruszka dodaję pod koniec gotowania jabłko. I baaaaardzo mu to smakuje bardzo dobre jest ( sama nawet zjadam) gdy te warzywa podsmazy sie lekko na masle klarowanym albo oliwie. i potem dusisz sobie do miękkości pod przykryciem. Teraz juz ogarnęłam sytuację, bo nie miksuję tylko rozgniatam , gotuję na 2 dni i Borys dostaje tylko rybę ze słoika. A od 2 tygodni je tylko moje ziemniaki z marchwią ( coż za uczta) chociaż wczoraj dorzuciłam cukinię bo ileż można takie "rarytasy" wcinać.
|
|
|
|
|
#4765 |
|
Zadomowienie
|
wczoraj lwia mi spadła z łóżka
ululałam ją do snu, i poszłam umyć butelkę,i wtedy się to stało.Jestem na siebie zła i czuje się jak wyrodna matka tym bardziej że to łóżko mam wysokie,i do tego uderzyła tyłem głowy.
NASZ ŚLUB UJĘTY NA ZDJECIACH http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...snia-2010.html Edytowane przez rozowa1987 Czas edycji: 2013-03-14 o 19:20 |
|
|
|
#4766 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
chyba, że to Ty sama udostępniasz konkretnym osobom to rozumie![]() Cytat:
i dałam sobie spokój.Mi mleko nie śmierdzi, ani butelki, nie wiem czemu Tobie się tak zrobiło Cytat:
Antoś jest baaaardzo dzielny, dziś był grzeczny, ładnie zjadł i siedział 4 godzinki i tatuś go odebrał. Jestem dumna z mojego syneczka, że tak dobrze wszystko znosi |
||||||
|
|
|
#4767 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak śpi w swoim pokoju sama to pobudki co chwila są
|
|
#4768 |
|
Zakorzenienie
|
...i dlatego śpi u Was na łóżku?
|
|
|
|
#4769 | ||
|
Rozeznanie
|
wow jejku dziewczyny to Wy tyle mleka macie? ja ciągle kp ale nic już bym nie ściągnęła i mała pije tylko chwilkę. o zalaniu nie ma mowy.
Cytat:
ja gotuję ale wczoraj i dziś mała za nic w świecie nie chciała zjeść ogórkowej. uratował nas słoik. inaczej nić by pewnie nie zjadła. Cytat:
agata kiedyś pisała że najgorszy pierwszy raz ![]() ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- wyczaiłam kilka fajnych zabawek używanych za połowę ceny jak tylko mąż jutro zgodzi się po nie pojechać to wzbogacimy się o nowe rupiecie a co tam, niech się mała cieszy.... nowe kosztowałyby mnie fortunę.aaa jeszcze w temacie zabawek - z okazji powrotu do pracy kupiłam marci taki domek. polecam. bardzo go lubi ![]() http://www.youtube.com/watch?v=SrzabTzuLWg |
||
|
|
|
#4770 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O co chodzi z tymi kupkami u Borysa? Cytat:
Przed naszymi dzieciaczkami jeszcze tysiące siniaczków, a poza tym myslę, że takie małe wypadki są po to żeby wyostrzyć naszą wyobraźnię na różne sytuacje. Cytat:
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- A co do zabawek to ja znowu polecam kostke edukacyjną Smily. Jest super i w sumie nie taka droga, ok.70zł na allegro. Taki filmik znalazłam http://www.youtube.com/watch?v=1FMl7yucBgU |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

Mnie się osobiście podoba ten pogrubiony.

)..
nie wiem jak można palić w pokoju malucha - utłukłabym!! a dzieciak sam zostawiony na cały dzień - Boże co za okrutna rzeczywistość 

klaski :

Wczoraj jeszcze zdezynfekowałam zlew, bo też dawał tym zapachem (wylewam do niego resztki mleka)