|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- dziś dostałam 500zl bonów na św wielkanocne ![]()
![]() |
#4742 | |||||
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() super wglądasz ![]() Cytat:
[QUOTE=Renatka89;39740815]powiem Ci coś lepszego- mojej mamy koleżanki wnuczka ![]() ![]() DO SEDNA. młody juz je budyn z proszku. bo wg nich tylko taki budyn istnieje. pomine fakt,ze jeszcze za młody na jakiekolwiek jedzenie.. tez dobrze ![]() a co do słuchu Pauli- musi to byc dla Ciebie trudne, ale wszystko będzie dobrze. Mam w przybranej rodzinie mooocno upośledzonego chłopaka i zawsze sie ciesze, że tak wielki dramat nie dotknął mojego dziecka ![]() Cytat:
a co do przenoszenia dziecka to ja tak nie chciałam zostawiać młodego samego w pokoju, że śpię u niego bez męża ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4743 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
mija zima, idzie wiosna każda mama jest radosna, mamy maj-czerwiec2012 żłobek super, podoba m i się, w grupie jest 19 dzieci i 5 opiekunek. Antoś dziś był 3,5h i mąż go odebrał żeby go przzwyczajać. Pani mówiła, że jak na pierwszy dzień to super i żeby zawsze tak się zachowywał. Za to ja w pracy skupić się nie mogłam, tak się tym stresowałam i oczwiście dzwoniłam żeb zapytać jak się ma mały. Myślę, że jak się oboje przyzwyczaimy to będzie dobrze ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za Antosia i Ciebie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4745 | |||
Rozeznanie
|
fajnie że odpisałyście na temat kp i Waszego zdania na ten temat
![]() ja oczywiście takie uwagi mam głęboko w tyle no ale fakt- niefajnie jak ktoś tak podsumowuje czyjś wysiłek... pola - super tytuły! czytałam Was na przerwie - zdołowałam się po tych kilku smutnych opowieściach ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Cytat:
super! gratki za 9mcy ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4746 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4747 |
Zakorzenienie
|
Jak któraś chce to moge wykarmić jej malucha.
![]() Masakra ile ja mam pokarmu. Jak tylko Maciek dotknie cyca to mnie zalewa. ![]() ![]() Wczoraj ugotowałam Maciusiowi barszcz ukraiński, właściwie to tak się rozpędziłam, że spory garnek wyszedł, więc zamroziłam. Ala na obiad dzisiaj ja też mam ![]() Jeśli chcecie to wpiszę przepis bo pisania trochę jest. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jasne, że chcemy przepis ![]()
![]() |
#4749 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kurczę, Antoch zasypia czasem na piersi, ale w sumie coraz rzadziej. Przeważnie jest tak, że dostaje cycka, zjada, po czym wstaje i jeszcze chwilę się wyciszamy jakąś książeczką. Czasem go lulam, jak jest zbyt rozbrykany, ale potem odkładam do łóżeczka, chwilę śpiewam i wychodzę. W nocy to nie działa. Musi być cycek, wszelkie butelki i smoczki są odrzucane. Jak go odkładam jest wrzask, jak biore i chcę ukołysać, wrzask. Uspokaja się na cycku, zasypia i dopiero wtedy go odkładam ![]() No wkażdym razie nie ma mowy o żadnym połóż podnieś wtedy. Jak mu się samo to jakoś nie uspokoi, to będziemy chyba walczyć... Że nie ma cycka w nocy i koniec. Ale liczę na to, że jednak się uspokoi. A tymczasem bede bardziej zwracać uwagę na to, żeby zasypiał sam ![]() Co do "mleczności" to nie spodzeiwałabym się, że u mnie też będzie tak dobrze. też potrafię jeszcze zalać Antka drugim cyckiem, albo w dzień mi mocno twardnieją piersi (teraz mniej je, przestawia się na "ludzkie" jedzenie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4750 |
Zadomowienie
|
To i ja się dorzucę do propozycji tytułów.
Tort i świeczki już na stole, a my ruszamy na pierwsze podboje. Pierwsze (k)roczki tuż przed nami, wiosną będziemy małymi odkrywcami. W wiosennym słońcu pierwsze kroczki stawiamy, świat stoi otworem, a my go dkrywamy. Goście i prezenty już czekają, na torcie pierwsza świeczka, pojęcia nie mają, co ich w tym roku ze mną czeka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4751 |
Zakorzenienie
|
Ło matko ile tytułów!
![]() ![]()
![]() |
#4752 |
Zakorzenienie
|
Skoro taka cisza, to wpiszę przepis na barszcz ukraiński. Może rozruszam towarzystwo
![]() 30 dkg mięsa wołowego albo cielęciny 8 ziarenek pieprzu mały listek laurowy 1,5 l zimnej wody 5 niewielkich buraków, startych kawałek drobno poszatkowanej kapusty włoskiej 2 średnie marchwie 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 1 spora łyżka masła 3 ziemniaki pokrojone w dość drobną kostkę przecier pomidorowy - ok. 100 ml 2 przeciśnięte posiekane ząbki czosnku pęczek pietruszki drobno posiekanej 10 dkg uprzednio ugotowanej białej fasolki sok cytrynowy Do garnka wkładamy mięso, ziarna pieprzu, listek laurowy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy, garnka wkładamy utarte buraki i kapustę. Mięso mielimy/siekamy (część dodamy później do zupy, część do zamrożenia. Marchwie, pietruszkę i seler po obraniu trzemy na tarce jarzynowej, a cebulę w kosteczkę. Jarzyny dusimy w łyżce masła, po czym wkładamy do gotującej się zupy. Równocześnie wkładamy do garnka ziemniaki. Dodajemy przecier pomidorowy do smaku. Tuż przed zakończeniem gotowania, gdy ziemniaki i jarzyny "dochodzą", wkładamy do zupy czosnek, natkę pietruszki i fasolę. Gotujemy razem chwilę, wyłączamy gaz i dodajemy sok z cytryny żeby barszcz odzyskał kolor ![]() Część zupy zmiksowałam i dodałam do reszty. Fasolę i ziemniaki dla Maćka pogniotłam widelcem. Dla siebie nie ![]() Smacznego!
![]() |
#4753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mniam! mi by posmakowało, gorzej z młoda ![]()
![]() |
#4754 |
Rozeznanie
|
czekajcie mam wenę:
idzie wiosna, idzie lato ja pobiegam z tatą ! raczkujemy i chodzimy już niedługo będą pierwsze urodziny pierwsze słowa i urodzinki my broimy choć mamy słodkie minki ![]() można się inspirować... ![]() Hm... u nas górne dziąsełko jest zranione, nie wiem czym sobie to zrobił :/ palcem czy jakąś zabawką... czy ząbek, zaślinił cały koc, ubranko i nie wiem co jeszcze... jutro pranie trzeba zrobić, dziś suszarki mam zajęte ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4755 |
Zakorzenienie
|
Z tym pierwszym tytułem skojarzyła mi się piosenka, którą chłop śpiewa Maćkowi...
![]() ![]() jeden, dwa, trzy, no i cztery, kupimy ci ten rowerek pięć, sześć, siedem, osiem, dziewięć, tatuś będzie ganiał ciebie ![]() I tak w kółko. Dziwić się, że dziecko zasypia. Słuchać się tego nie da ![]()
![]() |
#4756 |
Wtajemniczenie
|
_agata, fajny ten barszcz - i z przecierem pomidorowym? to dla kwaśności?
U nas dzisaij zupa z czerwonej soczewicy - tez z przecierem pomidorowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4757 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() własnie obejrzałam twoją galerie- Antek jest cudowny ![]()
![]() |
#4758 |
Wtajemniczenie
|
Renatka, Antek dziękuje za komplementa
![]() ![]() A z przepisem tak różnie, bo ja na łoko ![]() Robi się bardzo prosto. Gotuję najpierw buliion warzywny - jakieś 3 marchewki, pietruszka, por, seler, listek laurowy, pieprz, sól, i jak mam to lubczyk/natka pietruszki w 1,5-2 litrach wody. Po jakiś 40 minutach dodaję soczewicę czerwoną. Tak około szklanki, może więcej. I i to się razem gotuje aż soczewica zmięknie (dosyć szybko). I wyjmuję farfocle, zostawiam kawałek marchewki, kawałek pietruszki i kawałek selera, miksuję i dodaję przecier pomidorowy i zioła prowansalnskie. Wszystko razem się zagotowuje. NA koniec, do talerza dodaję trochę oliwy z oliwek. Pycha, do zagryzania bagietą ![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- A, Agata, właśnie doczytałam piosenkę... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4759 |
Zakorzenienie
|
Własna, własna
![]() O, na jutro będzie zupa z soczewicy ![]() Tylko ja warzywa podduszę bo takie wolę ![]()
![]() |
#4760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mniam! Zrobię na weekend, musze kupic soczewice ![]()
![]() |
#4761 |
Zakorzenienie
|
Powoli zbliża się koniec wątku, zapraszam do głosowania na tytuł nowego wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4762 |
Zadomowienie
|
Super tytuły!
Ciagle zbieram sie do tego zeby zaczac Małej gotować, ale ja nienawidzę stać przy garach! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4763 |
Wtajemniczenie
|
Pola, Agata fajne te przepisy, dzięki! Właśnie szukałam czegoś na jutro, może będzie ta soczewica o ile mam (muszę sprawdzić)
![]() Co do kp to ja właśnie zakończyłam w poniedziałek. Nie sądziłam, że tak szybko pójdzie, ale jak po dwóch dniach nieodciągania poleciało mi przez pół godziny tylko 15ml to już dałam sobie spokój ![]() Dziewczyny, czy wszystkie te mleka "2" tak capią? Ja daję Bebilon i zaśmierdziały mi się butelki od niego, pomimo tego, że myję je dokładnie płynem po każdym użyciu. Wyparzanie też nic nie dało, normalnie walą zdechłą rybą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4764 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() pewnie na początku nie będzie zajadała ze smakiem , ale możesz wtedy wymieszać jej obiad z tartym jabłkiem albo słoiczkiem z owocem. teraz gdy Borys jest na diecie ryżowej ze względu na te kupy i tak nie za bardzo mogę kombinować z obiadami, to do zupki : ziemniak, troszkę marchwii, pietruszka dodaję pod koniec gotowania jabłko. I baaaaardzo mu to smakuje ![]() bardzo dobre jest ( sama nawet zjadam) gdy te warzywa podsmazy sie lekko na masle klarowanym albo oliwie. i potem dusisz sobie do miękkości pod przykryciem. Teraz juz ogarnęłam sytuację, bo nie miksuję tylko rozgniatam , gotuję na 2 dni i Borys dostaje tylko rybę ze słoika. A od 2 tygodni je tylko moje ziemniaki z marchwią ( coż za uczta) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
Zadomowienie
|
wczoraj lwia mi spadła z łóżka
![]() ![]()
NASZ ŚLUB UJĘTY NA ZDJECIACH http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...snia-2010.html Edytowane przez rozowa1987 Czas edycji: 2013-03-14 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4766 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Mi mleko nie śmierdzi, ani butelki, nie wiem czemu Tobie się tak zrobiło Cytat:
![]() Antoś jest baaaardzo dzielny, dziś był grzeczny, ładnie zjadł i siedział 4 godzinki i tatuś go odebrał. Jestem dumna z mojego syneczka, że tak dobrze wszystko znosi |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4767 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4768 |
Zakorzenienie
|
...i dlatego śpi u Was na łóżku?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4769 | ||
Rozeznanie
|
wow jejku dziewczyny to Wy tyle mleka macie? ja ciągle kp ale nic już bym nie ściągnęła i mała pije tylko chwilkę. o zalaniu nie ma mowy.
Cytat:
ja gotuję ale wczoraj i dziś mała za nic w świecie nie chciała zjeść ogórkowej. uratował nas słoik. inaczej nić by pewnie nie zjadła. Cytat:
![]() agata kiedyś pisała że najgorszy pierwszy raz ![]() ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- wyczaiłam kilka fajnych zabawek używanych za połowę ceny ![]() ![]() aaa jeszcze w temacie zabawek - z okazji powrotu do pracy kupiłam marci taki domek. polecam. bardzo go lubi ![]() http://www.youtube.com/watch?v=SrzabTzuLWg |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4770 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O co chodzi z tymi kupkami u Borysa? Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- A co do zabawek to ja znowu polecam kostke edukacyjną Smily. Jest super i w sumie nie taka droga, ok.70zł na allegro. Taki filmik znalazłam http://www.youtube.com/watch?v=1FMl7yucBgU |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.