|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4771 | |
✌
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Cytat:
![]() |
#4772 |
Zakorzenienie
|
moze to sprawa hormonow??>?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4773 |
✌
|
Mam hashimoto , niedoczynność tarczycy. I również przez to wzmożone przetłuszczanie się twarzy. Biorę na to cynk + A i czekam na efekty, ale chciałam jakoś doraźnie pomóc moich włosom, bo od tego tłuszczu przerzedza mi się grzywka i to widać.
![]()
#4774 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A skoro masz falowane włosy, to zapraszam tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=684931 A tak poza tym, pamiętaj, że myje się przede wszystkim skórę głowy. To dla niej jest szampon, włosom zwykle wystarcza, że umyje je piana spływająca po nich. Cytat:
![]() A pocisz się bardzo? Bardziej niż wcześniej? Może przez to te problemy? ![]()
![]() |
#4775 | |
✌
|
Cytat:
Właśnie bardziej, szczególnie twarz, skóra głowy, pachy. Co dziwniejsze łokcie, ręce, nogi , pośladki są okropnie suche.
![]() |
#4776 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skrajne problemy z włosami.
Cytat:
U mnie np. chyba jest to dziedziczne - oboje moi rodzice i siostra mają tłustą skórę głowy. Próbbowałam wiele razy myć włosy rzadziej, ale zawsze kończyło się to źle - przy przetrzymaniu juz po jednym dniu pojawia się mocne swędzenie, włosy z nadmiaru łoju wypadają ![]() Nie używaj mocnych szamponów> johnson's jest dobry do codziennego mycia, a na zniszczone końce dobra odzywka + coś do zabezpieczenia przed dalszymi zniszczeniami, np. jedwab z Joanny |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4777 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skrajne problemy z włosami.
To też ważna zależność między skórą głowy a twarzą. Cera też mocno mi się przetłuszcza, z wiekiem nawet coraz bardziej, więc trudno żeby skóra głowy była świeża przez kilka dni. Myję codziennie i chyba nic tego nie zmieni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4778 |
Konto usunięte
|
A co zrobić w momencie gdy włosy są bardzo krótkie i naturalne ? Taka fryzurka na "chłopaka" Myć je tylko szamponem do włosów tłustych (codziennie) czy później nakładać też odżywkę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4779 |
Zakorzenienie
|
Zależy od szamponu. Jak przesusza włosy, to można (niekoniecznie co każde mycie) użyć lekkiej odżywki. Można też kłaść odżywkę albo olej przed myciem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4780 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytam bo właśnie jestem na etapie powrotu do naturalków. Mam już odrost jakieś 3 cm. Chcę też ściąć włosy na bardzo krótko. Lepiej się w takich czuję. Przyznam szczerze, że nie znalazłam jeszcze idealnego szamponu do włosów. Jako fanka kosmetyków naturalnym ciągle jestem na etapie poszukiwań. A co sądzisz o odżywkach w sprayu? Bardzo lubię marki Logona. Włosy są po niej miękkie, dobrze się rozczesują, a co najważniejsze nie obciąża. Myślałam żeby na co dzień po umyciu ją stosować (już bez odżywki) a dwa razy w tygodniu nakładać maseczkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4781 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4782 |
Rozeznanie
|
cześć ! tez mam problem tłustych wlosow ;/ odkąd zaczęłam farbowac i używać szamponu do wlosow farbowanych w zasadzie powinnam myć codziennie, ale bronię się przed tym rekami i nogami ;( co 2 dzień czuje się jak brudna i nie mam ochoty wyjść z domu ale cóż...;/ wcześniej używałam serii mrs potters i w 2 dzień nie wyglądałam tak przerażająco...;/ kurcze nie chce zrezygnować z rudości ale myć co dzień...omgggg ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
#4783 |
Przyczajenie
|
Codzienne mycie włosów
Witam. Jestem posiadaczką włosów, które u nasady się przetłuszczają a na końca rozdwajają. Muszę je myć codziennie, innego wyjścia nie ma, szczególnie jak nadchodzi lato. Po myciu również używam odżywki i tu jest moje pytanie. Czy na pewno powinnam po każdym myciu używać odżywki? Mój szampon to dove repair oraz odżywka z tej samej serii. Przez to że codziennie używam odżywki włosy stały się przesadnie miękkie i bardzo ciężko jest je ułożyć (cienkie włosy;/) i wyglądają na jeszcze bardziej cienkie niż są..
|
![]() ![]() |
![]() |
#4784 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
#4785 |
Rozeznanie
|
elumen i elumen
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4786 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Codzienne mycie włosów
Cytat:
Na skore glowy mozesz stosowac odswiezajacy suchy szampon - wtedy mozesz myc wlosy co drugi dzien. Naturalnie, drugiego dnia lepiej wlosy upiac, ale i tak wygladaja swiezo z tym sychym szamponem. Ja sobie tak radze, bo skora mi sie bardziej przetluszcza, wlosy mam rozjasniane i wymagajace pielegnacji, a codzienne mycie wole sobie darowac z roznych powodow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4787 |
Rozeznanie
|
co 2 dzień suchy szampon?? też mi się przetłuszczają ale to chyba za często..;(
|
![]() ![]() |
![]() |
#4789 |
Rozeznanie
|
wiesz no można tylko ja lepiej jakoś się czuję i wyglądam w rozpuszczonych...też czasem suchy szampoin ale czuję ze z nim trzeba nie za często i czasem związuję ale....i tak mam ciemniejsze u nasady i jakoś fatalnie wyglądam ...;/ tłuszcz jakby wzmaga efekt ...;/ nie wiem wkurzę się i będę codziennie myła chyba ;/
---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ---------- a może jakieś zioła na to są?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4790 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za rady. Właśnie miałam szampon dodający objętości z artego i odżywkę nawilżającą i moje włosy wyglądały niezbyt dobrze.. Na końcach jakby bardziej się puszyły i strasznie elektryzowały, a u góry miałam wrażenie, że są przesuszone(od razu po umyciu odstawały na różne strony a i tak po paru godzinach były tłuste;/). Mogłabyś polecić jakiś szampon z odżywką jakie mogłabym stosować? Tak w miarę normalnej cenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odstające włosy nie muszą oznaczać przesuszu, mogą się po prostu puszyć przez nieodpowiedni poziom wilgoci. Co to była za odżywka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4792 |
Przyczajenie
|
To także byłą odżywka z artego, nawilżająca. Właśnie już wcześniej myślałam nad szamponem z Alterry. A co w taki razie polecasz jeśli chodzi o odżywkę? Zawsze myślałam, ze mi silikony są niezbędne, bo może i obciążają włosy ale także chronią przed rozdwajaniem się, a akurat moje włosy na końca strasznie się rozdwajają.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcesz zmiękczenia, więc przydałoby się coś pogrubiającego. Tak mogą działać proteiny(spisy odżywek proteinowych są na blogach), glinki (Bingo z zieloną glinką), henna (także bezbarwna, poza tym wyciąg z henny jest w maskach Biovax). Zioła trochę usztywniają, u niektórych też oleje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4794 |
Przyczajenie
|
Aha aha, dzieki za te rady. A mas zmoże jakąś konkretną odżywkę, sprawdzoną, czy może słyszałaś, ze jest dobra dla takich włosów?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4795 |
Przyczajenie
|
A jeszcze wracając do twojej wypowiedzi chimay, napisałaś, ze przydałoby się coś pogrubiające, z proteinami itp. Zgadzam się z tym w 100%, tylko przejarzałam troche tych odżywek z proteinami i jest ich multum. Znasz może jakąś która faktycznie działa? Może?:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,52205,schwarzkopf-schauma-krem-i-olejek-odzywka-regeneracyjna-do-wlosow-lamliwych-i-rozdwajajacych-sie.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43557,nivea-long-repair-odzywka-regenerujaca-dlugie-wlosy-stara-wersja.html Jeszcze znalazłam kilka BioVaX ale nie wiem którą by wziąć, bo sporo tego. I niestety większość to maski a nie odżywki |
![]() ![]() |
![]() |
#4796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z proteinami jest ten problem, że włosy mogą konkretnego rodzaju nie polubić, wtedy się puszą i są suche. Trzeba metodą prób i błędów znaleźć swoje proteiny. Najpopularniejsze to np -keratyna w odżywce Artiste -jedwab w Mrs Potters -kolagen i keratyna w odżywce w piance Gliss Kur -proteiny jajeczne - najprościej sprawdzić czy pasują włosom robiąc maskę z żółtka (np dodać do odżywki). Czemu nie chcesz stosować masek? Wiele z nich ma lekkie formuły (jeśli boisz się obciążenia) i z powodzeniem może być stosowana jako odżywki. Biovax ma próbki masek w saszetkach, najlepiej kupić to na początek, żeby się przekonać jak włosy zareagują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4797 |
Przyczajenie
|
Ale maski mozna stosowac codziennie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4798 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4799 |
Przyczajenie
|
Aha aha rozumiem. Kupie sobie zapewne jakas maske ale jednak wole cos z tych serii ktore uzywa sie tak dwa razy na tydzien. Mysle ze zdecyduje sie na którąś ktora podalas wyzej. Dzieki jeszcze raz
![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Wklejam jeszcze raz linki do tych odżywek: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...acych-sie.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html |
![]() ![]() |
![]() |
#4800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.