|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016 ♥ to już III część naszego wątku!
Cytat:
![]() ![]() Gorzej jak zadzwonią na policję, że chcę z dziecka zupę ugotować ![]() I powtórzę moje głupolowate pytanie, ale ja naprawdę tego nie wiem - dziecko kąpiemy w kranówce, czy przegotowanej ? A odnośnie lekarza. Jak do niego chodziłam i Was nie czytałam, to byłam zadowolona. Ale jak zaczęłam do Was zaglądać i czytam, że macie takie a takie badania i piszecie o różnych sprawach, o których ja pierwsze słyszę, to zaczęłam się zastanawiać. Miałam jeszcze nadzieję, że mój lekarz po prostu zapracowany i pacjentki mu się mylą... ale na te moje dzisiejsze pytania, to praktycznie nic konkretnego mi nie odpowiedział. Mój mąż miał coraz większe oczy, z każdym moim pytaniem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#512 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aninis, moja" historia" jest bardzo podobna do Twojej, moją mamę mnie i dwójkę mych braci ojciec zostawił i poszedł w długą kiedy miałam 5 lat, stał się nie do namierzenia i robił wszystko, żeby uniknąć płacenia alimentów, nie mieliśmy od niego ani grosza. Było bardzo ciężko, podziwiam moją mamę za to, że sobie poradziła z nami i wyszliśmy na ludzi... ledwo starczało od 1 do 1 ale też żaden socjal nam się nie należał, bo zawsze o jakieś durne 10 złotych przekroczyliśmy dopuszczalne dochody... Zawsze też miałam takie podejście jak Ty, odkąd tylko mogłam sama sobie coś zarobić, robiłam to. Z tymi socjalem u nas w kraju jest mega niesprawiedliwość. Ja np. na studiach starałam się o stypendium socjalne od uczelni i nie należało mi się bo minimalnie dochody mojej mamy przekraczały wyznaczony próg... Tymczasem miałam koleżanki, których rodzice oficjalnie bezrobotni, bez żadnych dochodów- oczywiście dostawały stypendium socjalne. A prawda była taka, że rodzice pracowali" na czarno", zarabiali całkiem sporo, a córeczki stypendium socjalne miały jako" kieszonkowe" które mogły sobie wydawać na imprezki, picie itp. Ja w tym czasie zapierdzielałam w nocy na inwentaryzacjach w supermarketach( a rano szłam na zajęciach). Wtedy mnie to bolało, trochę czułam przez to kompleksów ale z perspektywy czasu doceniam to, nauczyło mnie to szacunku do pracy i pieniędzy a także tego, że w każdej sytuacji jak człowiek chce to sobie poradzi. Mam mieszane odczucia co do aktualnych obietnic rządu typu" 500 czy 1000 zł na dziecko". Obawiam się, że to będzie nieuczciwie wykorzystywane przez kombinatorów typu właśnie ludzie pracujący na czarno albo zwyczajna patologia, która te pieniądze wyda np. na alko a nie na potrzeby dzieci. Pewnie osoby, które uczciwie pracują ale po prostu zarabiają mało wcale na tym nie skorzystają. Osobiście bym wolała zamiast tej kasy do ręki większe dopłaty do żłobków/przedszkoli( ja np. jestem w szoku jak się dowiaduje ile kosztują u mnie w mieście), dopłaty do leków dla dzieci, na opiekę medyczną itp, super sprawą byłoby np. fundowanie wyprawki dla dzieci do szkoły( mam znajomych we Francji, tam każda rodzina bez względu na wysokość dochodów dostaje co roku w sierpniu ok. 370 euro którą mają przeznaczyć na wyprawkę). Mnie osobiście 500 zł nie zachęca do podjęcia decyzji o drugim dziecku, a zdaje się, że tymi pieniążkami rząd ma na celu zachęcenie Polaków do rozmnażania się...;/ ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- W kranówce. Nawet w szpitalu noworody są w kranówce kąpane.
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny kciuki za wizyty
![]() Cytat:
![]() A co do lekarza to zrób tak, żeby mieć równowagę i spokój wewnętrzny ![]() ![]() ![]()
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
Laaaaaaa ale zazdro :-*
#515 |
perfumoholiczka
|
Witam już z Niemiec, nie było mnie chwilę a naprodukowałyście tyle , że nie ma szans Was nadrobić
![]() Usiedliśmy dziś i wybraliśmy obrączki wreszcie ![]() http://idealnabizuteria.pl/produkty/...zki-zlote--12- Oglądałam też wózki, bo powoli trzeba już szukać. Znacie firmę Mikrus ? Bo widzę że cena znośna i są właśnie w moim stylu, teraz zastanawiam się nad Camarelo Vision a Mikrus Stars II. Może któraś z Was wie coś na temat Mikrusa? http://allegro.pl/mikrus-wozek-3w1-s...716130763.html
![]() |
#516 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie martw się takie humorki w ciąży to normalne. Postaraj się w momentach, kiedy Twój humor jest lepszy troszkę pokomplementować swojemu mężowi i pokazać mu jak bardzo CI na nim zależy ![]() Uwielbiam oglądać te malutkie ciuszki ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
![]() A Mikrus Stars II jest również na mojej liście wózków nad którymi myślę. Przystępna cena, styl jaki mi się podoba i parametry ok | ![]() Ale te Camarelo Vision też są śliczne - dopisuję do listy! :P
"Miłość jest treścią naszego istnienia. Jeśli się jej wyrzekniemy, umrzemy z głodu pod drzewem życia, nie mając śmiałości by zerwać jego owoce." Edytowane przez Mordsith Czas edycji: 2015-10-26 o 17:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#517 |
Zakorzenienie
|
Nursii realnie przy drugim dziecku to już 1k, po 500 na każde dziecko, więc patologia się rzuci... I też mnie trafiało jak na studiach pracowałam, opłacałam sobie wszystko sama, bo rodzice nie mieli, na stypendium czy coś przekraczaliśmy o kilkadziesiąt zł.... a kolega, którego rodzice oficjalnie bezrobotni (realnie pracowali w firmie wujka) kupił sobie nowego Focusa.... Ja nie wiem jak mu nie wstyd było po tą zapomogę chodzić.
Aninins kranówka ;-) Rudziutku ładne ;-) himbeere ja nie doświadczyłam tego zaszczytu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#518 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
Rudziutka oglądałam przed chwilą te Mikrusy i zdziwiłam się ich wagą. Camarelo Vision jest lżejszy. Mi się podoba Camarelo Carera w wersji granatowo czerwono beżowej http://allegro.pl/wozek-3w1-carera-c...597080733.html Natomiast spacerówki w nich nie mają przychylnych opini.
|
![]() ![]() |
![]() |
#520 | |
perfumoholiczka
|
Cytat:
Narobiłam sobie smaka na pierogi, idę lepić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#521 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja dziś byłam w laboratorium na badankach krwi, m. in. na krzywej cukrowej. Ludzi była ogromna masa, kolejka tragiczna, praktycznie same za przeproszeniem stare babcie ale i chłopy w wieku na oko 50-60 lat na jakieś badania okresowe do pracy. Wkurzały mnie te dziady niesamowicie, oczywiście żaden nie pomyślał żeby ciężarną przepuścić, starszym babciom też nie myśleli żeby np. ustąpić krzesła na poczekalni ![]() ![]() Ogólnie glukozę wypiłam jakoś nawet z łatwością w ok. 3 do 5 minut, byłam z siebie dumna, że tak szybko, a pielęgniarka zaraz do mnie zaczęła sapać, że" co tak długo to pani piła!!!" ![]() ![]()
![]() |
#522 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi się z moją mamą różnie w życiu układało, jak byłam nastolatką, to nie było między nami dobrze... a później wydoroślałam i zmądrzałam, to i zaczęłam ją doceniać, bo nie miała łatwego życia. A co do studiów - jak byłam na 3 roku, to wprowadzili, że zaoczni też mogą otrzymywać stypendia naukowe. A co najlepsze, wypłacili mi wstecz za 1 rok w postaci jednorazowej wypłaty, a za 2 rok miałam już w miesięcznych wypłatach. I tak udawało mi się już to stypendium utrzymać do końca studiów, więc miałam już lżej finansowo. A co do st. socjalnych, o których pisałaś - to na mojej uczelni było dokładnie to samo. Ja się nie mogłam o nie starać bo studia zaoczne i sama już pracowałam, ale nawet jakbym była na dziennych, to też bym nie mogła, bo rodzice nie mieli rozwodu, ani separacji sądowej i znaliśmy miejsce, w którym przebywa mój ojciec, więc wszędzie i tak wymagaliby jego zarobków. A mojego ojca - jak wyjechał, jak miałam 8 lat - to pierwszy raz zobaczyłam po 13 latach... i to nawet się nie przyznał, że od tygodnia jest w PL, tak przypadkiem wyszło ![]() A jakieś 2 lata temu jak był w PL, to rozwiodłam rodziców ![]() I chyba się mojemu ojcu włączyła "starość" i "kto mi herbatkę do łóżka poda", bo teraz raptem mu zależy na kontakcie ze mną i mówi, że żałuje i przeprasza za wszystko. ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
![]() Po przeczytaniu wielu recenzji, opinii itp. doszłam do wniosku, że kupię wózek z firmy Tako. Są naprawdę wytrzymałe. A jak czytałam opinie na temat niektórych wózków, to włosy na głowie mi dęba stawały - np. stelaż potrafił się na spacerze rozpaść. Nie pamiętam wszystkich firm o jakich czytałam, bo wbiłam sobie do głowy tylko tą jedną, z której chcę kupić. Ale 1 ważna rzecz. Jak patrzysz na wózki 3w1, to zwracaj uwagę na foteliki, czy są markowe i mają atesty bezpieczeństwa (powinny też mieć podane * bezpieczeństwa - ile mają przyznanych w 5 stopniowej skali... jak dla mnie to minimum 4 gwiazdki). Niestety w wielu takich zestawach 3w1, to co nazywane jest fotelikiem - wcale nim nie jest i nie spełnia żadnych norm, to są po prostu nosidełka, a nie foteliki samochodowe i przy najdrobniejszej kolizji potrafią się złożyć jak domek z kart. Spróbuj poszukać sobie jakiegoś zestawu 2w1, a fotelik np. z dobrej firmy Maxi Cosi kupić używany... dzieciak i tak za chwilę urośnie i fotelik będziesz zmieniać. Na allegro można znaleźć naprawdę dobre używane foteliki renomowanych firm. Edytowane przez Aninis Czas edycji: 2015-10-26 o 17:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Zakorzenienie
|
Co do wozkow... Mowilam ze dostalam wozek. A dokladniej voyager ligero. To raczej spacerowka a dla noworodka jest wkladane nosidelko i zabezpieczone od przodu. Moze ktoras z was cos o nim slyszala?
I jeszcze jedno pytanko. Ogladalam sobie posciele na all. Mozna kupic kolderke i poduszke za 30 zl a mozna i za 70.. Co za roznica?
#524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No ale jako pacjentka ordynatora z pewnością miałąbyś chody, lecz myślę,że tylko jeśli będziesz chodzić prywatnie, bo tak to niestety w PL jest ![]() Z tych z BCM kojarzę tylko Berezowskiego (niepochlebne opinie) i Niemcewicza i też w sumie lipa. Jednak większość znanych mi i polecanych lekarzy przyjmuje prywatnie ![]()
![]() |
#525 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ojczulkowie niestety się trafiają pechowi, może Twój coś na starość przemyślał i zrozumiał. Mój w styczniu tego roku zmarł, ale szczerze mówiąc nie przeżyłam tego jakoś bardzo, bo przez 18 lat faceta na oczy nie widziałam, więc stał mi się obcy:/ Modlę się tylko i to jest moje największe marzenie, żeby moje dzieci miały dzieciństwo zupełnie inne niż miałam ja... I będę robić wszystko, żeby tak było ![]()
![]() |
#526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiesz co, przecież większość lekarzy jest zapracowanych i nie musi kojarzyć co komu zlecali. Dlatego mają kartoteki i je prowadzą i dlatego mają karty ciąży. Moja pani dr wszystko zawsze wie i nie muszę się o nic upominać ![]()
![]() |
#527 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle to kołderka i poduszka nie będę tak od razu potrzebne, niby noworodasom i małym niemowlętom nie powinno się dawać.
![]() |
#528 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale uczulam- nie kupujcie fotelików używanych z niesprawdzonego źródła! Mogą być stare (jak mają 4/5 lat to już plastik nie ten), mogły brak udział w wypadkach (będą niewidoczne uszkodzenia, które mogą zrobić dziecku krzywdę w razie wypadku). Co innego jeśli to fotelik np. od kuzyna i wie się,że wszystko z nim ok. ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
A fotelik z jakiej firmy?Ze sprawdzonego źródła? Co do pościeli to tak jak pisałyśmy wcześniej- nie sądzę,żeby na początku była Ci potrzebna. A tak to myślę,że zależy pewnie od rodzaju bawełny ![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Tusia chce pisać to jej daję cd d `xxd`dx`d g bnm , powiedziała,że napisała trzynaście ![]()
![]() |
#529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/wozek-tako-omega-m...744822982.html i fotelik http://allegro.pl/fotelik-samochodow...746733462.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#530 |
Zakorzenienie
|
Cześć Tusiaaaaaaa
![]() ![]()
#531 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#532 |
Zakorzenienie
|
My chyba zakupimy któryś Bebetto. Planowałam 2 w 1 (chociaż i to na wyrost, bo mamy w spadku dwie całkiem dobre spacerówki no ale ok, niech będzie nowe), a fotelik mamy Maxi Cosi Universal po siostrzenicy męża. Tak sobie myślę, że chyba nie szkodzi, że używany? To porządny fotelik dobrej firmy, podobno mało używany, bo dzieciaka mało wozili hmm.
Orientujecie się jak to jest z wpinaniem tego w wózek, adapter taki uniwersalny na wszystkie Maxi Cosi będzie ok? I niech mi ktoś łopatologicznie wyjaśni, co potrzeba do zainstalowania takiego Maxi Cosi w aucie, bo ja tępa w tym temacie ![]()
26.01.2016 Witaj synku ![]() ![]() 04.09.2019 Drugie szczęście ![]() Edytowane przez Lucy31 Czas edycji: 2015-10-26 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Zakorzenienie
|
Tusia na tym zakończy swoją karierę wizażową, tym bardziej,,że idzie spać
![]() ![]()
![]() |
#534 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#535 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() baza zwiększa bezpieczeństwo ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aczkolwie ja Wam powiem, z uwagi na to,że jestem już po użytkowaniu fotelika-nosidła. No teraz mi ciężko się do nich przekonać, bo to tylko montowane na pasach, często bywa i tak,że jednak nie siedzi stabilnie w aucie... i jakoś tak nie mogę się przemóc do myśli,że mam w tym Ninę wozić. A Tusię woziłam, bo nie wiedziałam,że dla takich maluchów mogą być lepsze foteliki.
![]() |
#537 |
Zakorzenienie
|
Tusiaaaa :-D cos czuje ze jeszcze pare latek i zacznie nabijać posty jak mama
![]()
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
a właśnie nie we wszystkich fotelikach, bo w Cybexie nie
![]()
#539 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
W zakresie ginekologi i położnictwa [cytologia, porady i leczenie, USG 4D]współpracujemy z: lek.med Michał Baliś specjalista ginekolog-położnik Porady tylko dla pacjentek posiadających abonamenty medyczne firm współpracujących z CM "BIMED" Na początku ciąży próbowałam się do niego dodzwonić, ale mi się nie udało... może mi się teraz jakoś uda. Jak to mówią głupi ma zawsze szczęście, więc może mi się poszczęści teraz ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#540 | |
Zakorzenienie
|
No dobra, to pasy mam
![]() Cytat:
Ja właśnie nie znam się nic na przewożeniu dzieci. Nasze też raczej będzie mało wożone. Pewnie tyle co do przychodni, na kontrole. I raz na parę tygodni do teściowej. Albo i to nie. Bo moich rodziców to mam blok obok. Zaniosę pieszo. Kiedyś pewnie wybierzemy się z małym na urlop. Ale to jak podrośnie. I to chyba tyle.
26.01.2016 Witaj synku ![]() ![]() 04.09.2019 Drugie szczęście ![]() Edytowane przez Lucy31 Czas edycji: 2015-10-26 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.