Moja biżuteria bursztyn naturalny - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-15, 20:10   #31
Wirella
Rozeznanie

Dot.: Moja biżuteria bursztyn naturalny

Cytat:
Napisane przez bizuteriaart Pokaż wiadomość
Taki np komplet to około 3 dni , nie licząc czasu na zrobienie drutu i oszlifowanie kamieni . bursztynki z 5 stron świata już powstały ) w mojej głowie
Czy robisz również drut o przekroju kwadratowym?
Wirella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 20:22   #32
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Profesjonalista
Bardzo piękne prace, mimo że nie przepadam za bursztynami to Twoje chwytają za serce No i jak zauważyła Ggagatka - kunszt lutowniczy którego pozostaje jedynie (pozytywnie) zazdrościć. Dobrze, że pojawiłeś się na wizażu, biżu w wydaniu hand-made to raczej domena Pań, Panowie są zawsze mile widziani, szczególnie jeśli dysponują wiedzą którą chcą się dzielić z chmarą żądnych informacji wizażanek Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej prac.
By the way, z moich obserwacji wynika że biżuteria dużo piękniej prezentuje się na kobietach niż "na płask". Tym bardziej plus dla autora
Stary 2010-03-15, 20:39   #33
gabii86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bizuteriaart Pokaż wiadomość
Kontakt z biżuterią miałem od dziecka , gdyż ojciec mój jest Jubilerem , lubiłem patrzeć jak z kawałka złotego sztabiku powstają piekne wyroby . Tylko chodzi mi o to że nie były to rzeczy złozone tylko z chińskich półfabrykatów (nawet 20-25 lat nieosiągalne) tylko prawdziwe jubilerstwo misterna praca z maleńkimi elementami . Podobało mi sie to . Zacząłem więc za jego namową pierwsze próby ... skończyłem liceum , zacząłem studia i w trakcie studiów skończyłem szkołę jubilerska , z wyróznieniem i tytułem wykwalifikowany złotnik jubiler . Dalej ciągnąłem studia i prace moje zostały zaniechane ... do momentu kiedy zakochałem się w bursztynie ... Teraz tworzę biżuterię , jednak jest ona raczej dla pasjonatów bursztynu gdyż np takie kolie maja wagę 100-120 gram a srebro i bursztyn w tej ilości jest już cenotwórcze (sam materiał) .
Super, podziwiam Twoją pasję i zaangażowanie. Prace są super- oryginalne, nietuzinkowe i pomysłowe
Czekam na więcej
gabii86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 23:04   #34
bizuteriaart
Raczkowanie

Na wstępie dziękuję za pozytywne opinie Lut nakładam pensetą z małych kostek które docinam z blaszki w zależności jakie duże potrzebuje . Jesli lutuję duże elementy gdzie potrzeba więcej lutu lub chcę celowo uzyskać nierówności nakładam lut trzymając długi drut zrobiony z lutu dotykając go do lutowanego miejsca w momencie kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Wirella Pokaż wiadomość
Czy robisz również drut o przekroju kwadratowym?
Tak robię również drut kwadratowy oraz w kształcie formatki jak obrączka półokrągła , robię również rurki srebrne półkulki krążki , blachę , lut srebrny .... Jak coś potrzebne zapraszam na pv
bizuteriaart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 21:37   #35
Aieczko
Raczkowanie

Bardzo piekne prace ! Rowniez kocham bursztyn ! Czekajac na material i nauke lutowania, zrobilam tez kolie ze surowego bursztynu ale owinietego linka jubilerska, do letniej sukienki. Pomyslow pelno a techniki mi brak. Daje fotke, napiszcie co myslicie ? Naturalnie, nic wspolnego z pieknosciami Bizuteriaart !

Edytowane przez Aieczko
Czas edycji: 2010-03-17 o 22:11
Aieczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 21:53   #36
Aieczko
Raczkowanie

Oto zdjecia...
Stary 2010-03-17, 22:19   #37
Aieczko
Raczkowanie

Czy mozesz powiedziec jakiej blachy uzywasz do "otoczenia" bursztuna (wyglada jak maly wygiety krazek i dotyka bursztynu). Czy to 999 ? Jak to pracujesz ? To pieknie wyglada, wedlug mnie lepiej niz obwiniety drut. Srebrny krazek koncentruje uwage na bursztynie, natomiast drut ja rozprasza (zupelnie prywatne odczucie)!

Co to jest pv ?

Edytowane przez Aieczko
Czas edycji: 2010-03-17 o 22:21
Stary 2010-03-17, 22:27   #38
follow me
Raczkowanie

GG do follow me

Cytat:
Napisane przez Aieczko Pokaż wiadomość
Czy mozesz powiedziec jakiej blachy uzywasz do "otoczenia" bursztuna (wyglada jak maly wygiety krazek i dotyka bursztynu). Czy to 999 ? Jak to pracujesz ? To pieknie wyglada, wedlug mnie lepiej niz obwiniety drut. Srebrny krazek koncentruje uwage na bursztynie, natomiast drut ja rozprasza (zupelnie prywatne odczucie)!

Co to jest pv ?
Jesli chcesz pokazac swoje prac załóz swój wątek teraz piszesz na czyimśi pokazujesz swoje prace
follow me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-17, 23:50   #39
bizuteriaart
Raczkowanie

Cytat:

Co to jest pv ?
Witam , kopułki robię z blachy 930 . wykrojnikiem wycinam krążek , kształtuję go w ance na prawie półkulkę , którą następnie nadtapiam palnikiem żeby nadać jej fakturę . w ołowianej sztabie mam wyciśnięte zagłąbienia , i tam dalej przy pomocy buncyna ( to takie gruby pręt metalowy z kulą na końcu ) odpowiedniej wielkości i kształtuję czapeczkę dopasowując ja do bursztynu . Zakładam dopasowaną już czapeczkę na bursztyn i wiercę otwór w niej i jednocześnie w bursztynie . zdejmuję czapeczkę , pogłębiam otwór w bursztynie a w czapeczkę wlutowuję cwerg (kołko z drutem ) i to by było na tyle . Zapomniałbym , czasami żeby lepiej spasować całość wycinam w kopułce klin i lutuję to miejsce (robię tak gdy bursztyn jest bardzo szpiczasty i nie da się ukształtować tak blachy ) Po zlutowaniu oczywiście nic nie widać ) Pozdrawiam .
P.s. pv to widomość prywatna
Stary 2010-03-18, 10:03   #40
Aieczko
Raczkowanie

OK, zaloze taki watek. Przpraszam.

Dzieki za wyjasnienia, napewno w moim stadium tego nie zrobie ! Ale to sa bardzo ciekawe rzeczy!

Powiedz mi ten precik w cwergu pozniej wklejasz w dziurke w bursztynie ?

Edytowane przez Aieczko
Czas edycji: 2010-03-18 o 10:09
Stary 2010-03-18, 10:43   #41
bizuteriaart
Raczkowanie

Cytat:
OK, zaloze taki watek. Przpraszam.

Dzieki za wyjasnienia, napewno w moim stadium tego nie zrobie ! Ale to sa bardzo ciekawe rzeczy!

Powiedz mi ten precik w cwergu pozniej wklejasz w dziurke w bursztynie ?
tak wklejam tylko sklepuję go żeby ciasno wchodził i nacinam tworząc wgłębienie żeby się mocno trzymał . Klej dwuskładnikowa mieszanka zywic epoksydowch , długo schnie ale jak kiedyś próbowałem wyrwać na zimno taki drut z bursztynu to bursztyn pękł a drut został )
Stary 2010-03-18, 10:55   #42
Aieczko
Raczkowanie

Wspanialy klej, czy mozesz mi powiedziec gdzie moge go kupic ? Aha, mowiles ze do zrobienia kopolki uzywasz bachy 930 ale jak a jest jej grubosc ?
Stary 2010-03-18, 17:22   #43
bizuteriaart
Raczkowanie

Cytat:
Wspanialy klej, czy mozesz mi powiedziec gdzie moge go kupic ? Aha, mowiles ze do zrobienia kopolki uzywasz bachy 930 ale jak a jest jej grubosc ?
Oj żebym to ja pamiętał gdzie kupiłem ten klej ... nazwy też już nie ma bo się etykietka od kwasu rozpuściła ) Do tego akurat kompletu użyta została blacha 0.5 mm ) Dość gruba , pewnie większość stwierdzi że za gruba , ale ja jak to prosty chłop lubię jak homologacja na wytrzymałość jest z dużym zapasem ) p.s. w razie napadu można miotać taką kolią jak jakuza łancuchem z kulą )
Stary 2010-03-18, 21:03   #44
Aieczko
Raczkowanie

cool

A jakiej grubosci blache radzisz zeby to zrobic w kobiecym wydaniu ?

Edytowane przez Aieczko
Czas edycji: 2010-03-18 o 21:06
Stary 2010-03-19, 00:28   #45
bizuteriaart
Raczkowanie

Hmm , myślę że takiej samej ) lub minimalnie cięńszej np 0,4 mm. Możesz wziąsc fine będzie się łatniej uginać . Ja ją trochę nadtapiam żeby uzyskać fakturę i jak będzie za cienka to łatwiej ją przepalić . Masz ankę? żeby chociaż wstepnie uformować krążek ?
Stary 2010-03-19, 09:35   #46
Aieczko
Raczkowanie

Naturalnie, ze NIE ! Naprawde dopiero zaczynam... Powiedz jak pracujesz z ta anka ? Widzialam w sklepach ,ze istnieja komplety ale i tez pojedyncze anki. Co radzisz kupic ?
Stary 2010-03-19, 11:26   #47
bizuteriaart
Raczkowanie

Cytat:
Naturalnie, ze NIE ! Naprawde dopiero zaczynam... Powiedz jak pracujesz z ta anka ? Widzialam w sklepach ,ze istnieja komplety ale i tez pojedyncze anki. Co radzisz kupic ?
Hej , do twoicch zastosowań chyba że planujesz dużo tego robić nie opłaca się kupować anki bo koszt to 1000 zł i więcej niestety . Jeśli chcesz robić podobne czapeczki , to i tak idealna półkulka nie jest ci potrzebna bo i tak ją musisz do kamienia dopasować . Proponuję zrobic inaczej odlać krążek z ołowiu około 10 cm Srednicy i wysokości 5-6 cm . albo jakąś sztabę ołowianą czy coś takiego . Ze skupu złomu wziąść kilka dużych kulek z łozysk różnej wielkości np 25 mm 22 mm 19 mm itd . tymi kulkami zrobić masywne wgniecenia w ołowiu . kulki np u mechaika samochodowego bądz ślusarza przyspawać do grubych met prętów i amatoska pseudo anka gotowa
Stary 2010-03-19, 11:35   #48
bizuteriaart
Raczkowanie

Tak wygląda anka
Stary 2010-03-20, 19:54   #49
Aieczko
Raczkowanie

Dzieki, moze i tak sprobuje zrobic, co chcialabym sie dowiedziec to jak pracujesz z ta anka. Czy kladziesz prosty kawalek blachy i dusisz ta kulka, czy tez podgrzewasz blache ? " Jestem naprawde ZIELONA" ))
Stary 2010-03-20, 22:09   #50
bizuteriaart
Raczkowanie

kładę krążek w zagłębieniu przykładam buncyn i sru młotkiem ) Stopniowo w coraz mniejsze wgłębienie i mniejszy buncym . tak mniej więcej żeby plus minus pasowaó resztę to już goginanie w palcach , czasami też wycinam klin i lutuję jak mi średnica nie pasuje . Trzeba kombinować aż będzie ok

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Zapomniałbym blachę wcześniej wyżarzam żeby miękka była
Stary 2010-03-21, 01:47   #51
bizuteriaart
Raczkowanie

Koniakowo - żółtobrązowo ,mega wielki zestawik ( są jeszcze kolczyki ale bigle mi się nie podobają i muszę je jutro przerobić ( drut 0.6 jakoś mi do takiej kolii nie pasuje , wygląda śmiesznie ) . Kolia ma jedynie 112 gram ....
Stary 2010-03-21, 02:02   #52
bizuteriaart
Raczkowanie

W tym naszyjniku zgromadzone zostały kamienie z 5-ciu stron świata Polski , Rosji , Ukrainy , Madagaskaru , Kolumbii . Połączone z kulami srebrnymi imitującymi naszą matkę ziemię ( nie wiem czy rozsądnie wyszły oceńciue sami ) . W końcu udało mi się zgromadzić i połączyć 5 potęg bursztynowych razem )
Stary 2010-03-21, 03:44   #53
clementinne
Zadomowienie

Ech....jakie śliczne są te dwa bursztyny po lewej stronie: pierwszy od góry żółciutki, i następny zielony.... A jak to sprzedasz za 300zł, to sie osobiście do Ciebie wybiorę i Ci nogi z ......... powyrywam

PS: ....ale kup sobie globus
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 08:57   #54
ak_pinki
Wtajemniczenie

zapraszam
ak_pinki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 09:54   #55
Attentte
Raczkowanie

Piękny ten ostatni naszyjnik cudo
Stary 2010-03-21, 10:22   #56
IwonnaH
Raczkowanie

Obydwa naszyjniki są piękne , no i bursztyny cudo, szczególnie podoba mi się odcień tego zielonkawego bursztynu .
Ale zgodzę się z Clementinne - globus koniecznie .
Stary 2010-03-21, 10:23   #57
Wirella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Ech....jakie śliczne są te dwa bursztyny po lewej stronie: pierwszy od góry żółciutki, i następny zielony.... A jak to sprzedasz za 300zł, to sie osobiście do Ciebie wybiorę i Ci nogi z ......... powyrywam

Za 300zł to ja już kupuję !!!! Od razu obie !!! I jeszcze obronię Ciebie przed clementinne
i nawet Ci wybaczę, że nie odpowiedziałeś na mój PW

Edytowane przez Wirella
Czas edycji: 2010-03-21 o 10:34
Wirella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 10:44   #58
Nailini
Raczkowanie

GG do Nailini

A ja mam takie pytanko.
Widziałam kiedys sliczne polaczenie bursztynu z ciemnym drewnem. I teraz - to jest jakoś klejone, czy łaczone w inny sposób?
Bo strasznie mi sie takie cos podobalo. A lubie wiedzic jak jest zrobione
Nailini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 13:18   #59
bizuteriaart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wirella Pokaż wiadomość
Za 300zł to ja już kupuję !!!! Od razu obie !!! I jeszcze obronię Ciebie przed clementinne
i nawet Ci wybaczę, że nie odpowiedziałeś na mój PW
Hej odpisują na każdy PW ... Tylko czasami mam problemy z netem . Wejdę jeszcze raz w ostatnią wiadomość i odpiszę )

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość

Hehe Clementine mam dobrze osadzone nogi ) Ciężko by je było wyrwać ) Zresztą , nie będzie ku temu sposobności ,bo po 300 to ja ich nie będę sprzedawał . Pamiętasz ile pisałem za gram? Ten większy z koniakowymi ma 112 gram a ten drugi 92 gramy .... Policz sobie
Więc w sumie ... dużej różnicy nie będzie hehe , kurde jadę po coś na wzmocnienie stawów

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Nailini Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanko.
Widziałam kiedys sliczne polaczenie bursztynu z ciemnym drewnem. I teraz - to jest jakoś klejone, czy łaczone w inny sposób?
Bo strasznie mi sie takie cos podobalo. A lubie wiedzic jak jest zrobione
Chyba wiem o co Ci Chodzi ) Takie wywijańce z egzotycznego drzewa i dokładnie spasowana końcówka w kształcie np sopelka z bursztynu . Ja bym to zrobił tak : Mniej więcej wyrównał miejsce łączenia bursztynu (jeśli chodzi o średnicę ) miejsca styku wyrównał do idealnie płaskich . wywiercił w bursztynie i drewnie 3 pasujace do siebie otwory (By w każdej pozycji je unieruchomić ) Bezbarwny klej epoksydowy ( dwuskładnik) wymieszał z pyłem ze szlifowanego wcześniej bursztynu ( aby mu kolor nadać odpowiedni) Skleił wkładając w otwory druciki o chropowatej powierzchni i na 1 dzień zostawił w imadle . Razem oszlifował i wypolerował tarczkami korundowymi (poleruje się bez pasty) pomalował drewno i gotowe .
Stary 2010-03-21, 14:58   #60
gabii86
Rozeznanie

Ja nie będę oryginalna- piękne
gabii86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości