turquoisebijou czyli turkusowe początki i nie tylko :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-21, 14:23   #31
alina to fajna dziewczyna
Raczkowanie

Dot.: turquoisebijou czyli turkusowe początki i nie tylko :)

nie poddaje sie mimo,ze troche zniechecacie

oto pierwsze moje Svarki i srebro:

Załącznik 3049369

Załącznik 3049370

Załącznik 3049371
alina to fajna dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 19:32   #32
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Pytałaś nas o opinię, więc piszemy prawdę. Nie traktuj tego jako zniechęcenia tylko weź sobie te dobre rady do serca i twórz dalej.
Niestety ten wrzucik nie za bardzo przypadł mi do gustu z różnych względów. Po pierwsze na dwóch pierwszych zdjęciach nie widać całych kolczyków. Gdzie są bigle? Mogę się tylko domyślać że to bigle rybki... Zdjęcia są za duże, trzeba przewijać żeby zobaczyć całość. Trzecie zdjęcie w ogóle wygląda jak robione komórką. Nie widać szczegółów tego kompletu. A co do kwestii technicznych - nie robię biżuterii ze swarków ale wiem jak bym to zrobiła gdybym ją robiła i widzę jak to robią inne dziewczyny - za dużo u Ciebie zamieszania: łapaczka, do tego kółeczko i dopiero loop który tez pozostawia trochę do życzenia. Moja życzliwa rada jest taka, żebyś poćwiczyła jeszcze na materiałach posrebrzanych, a na srebrze zacznij pracować kiedy opanujesz bezbłędnie podstawy. Co do wrzutu z grafikami - nie wiem jaką to techniką robiłaś, czy to decu? Ale odstraszają mnie poszarpane brzegi... To detale na które zwraca się uwagę. Poza tym ćwicz loopy i będzie ok
Stary 2010-04-21, 19:40   #33
Raczkowanie

tu sa inne zdjecia tych samych kolczyków,ale ich nawet nie probowalam wstawic,bo wg was za ciemne

Załącznik 3050615

Załącznik 3050616
Stary 2010-04-21, 19:46   #34
rusa1ka
Zadomowienie

Ja mam jedną uwagę i pytanie zarazem: czemu robisz bizuterię "próbą" do przodu? To tak, jakby ludzie nosili ubrania z matkami na wierzchu

"Trzeba robić to, co się lubi, i wtedy robi się to dobrze" - Andrzej Zaucha

rusa1ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 20:38   #35
gabii86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alina to fajna dziewczyna Pokaż wiadomość
nie poddaje sie mimo,ze troche zniechecacie
Prosiłaś nas o rady i komentarze, więc Ci ich udzielamy. Jeśli coś nie jest idealne, to piszemy o tym nie z czystej złośliwości, ale z chęci pomocy i jeśli zaczniesz stosować się do tych rad, to z pewnością wyjdzie Ci to na dobre.

Co do ostatniego wrzutu to
1. zdjęcie nie są najlepsze
2. loquacee ma rację - trochę za dużo zamieszania w tych kolczykach, niektóre elementy wydają się być zbędne
3. musisz poćwiczyć loopiki i domykanie ogniwek

Nie zrażaj się komentarzami, początki z reguły tak wyglądają Praktyka czyni mistrza
gabii86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 20:44   #36
Raczkowanie

co do wszystkiego sie zgadzam tylko wyjasnijcie mi ten fenome,ze wszyscy moi znajomi i nieznajomi pisza mi,ze mam fantastyczne zdjecia i bardzo profesjonalne, włącznie z prawdziwymi fotografami i grafikami, juz nie mowiac o architektach, tylko wam sie one bardzo nie podobaja. Przeciez ja ich nie wystawiam na galeriach,nie sprzedaje tak jak wy, zdjecia maja zupelny inny cel,wiec wyjasnijcie mi ten paradoks prosze
Stary 2010-04-21, 20:52   #37
rusa1ka
Zadomowienie

Cytat:
co do wszystkiego sie zgadzam tylko wyjasnijcie mi ten fenome,ze wszyscy moi znajomi i nieznajomi pisza mi,ze mam fantastyczne zdjecia i bardzo profesjonalne, włącznie z prawdziwymi fotografami i grafikami, juz nie mowiac o architektach, tylko wam sie one bardzo nie podobaja. Przeciez ja ich nie wystawiam na galeriach,nie sprzedaje tak jak wy, zdjecia maja zupelny inny cel,wiec wyjasnijcie mi ten paradoks prosze
Bo my chcemy zobaczyć nie zdjęcia lecz kolczyki - wszystkie szczegóły i realistyczne kolory. Biżuteria wymaga wiele estetyki, a te wszystkie "profesjonalne i artystyczne" cienie i kolory są dla nas zdecydowanie BEEE

PS: Swarovski => Swarki

Stary 2010-04-21, 20:58   #38
Yaollinka
Zadomowienie

Cytat:
Przepraszam Cię bardzo, ale nie sądzę, żeby jakiś fotograf lub grafik pochwalił Twoje zdjęcia. To już nie chodzi o cienie, o to, ze czegoś nie widać, ze za ciemno, czy zbyt prześwietlone. Te zdjęcia W OGÓLE nie są OSTRE. Wyglądają jakbyś zrobiła je komórką. Choć muszę przyznać, że ja komórką zrobiłabym bardziej wyraźne. Zamiast przyjąć normalnie krytykę i starać się coś poprawić, to Ty się obruszasz.
Na temat kolczyków już nic nie powiem, bo dziewczyny wszystko napisały. Poza tym, po co Ci doradzać, jak nic sobie z tego nie robisz.
Yaollinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 21:00   #39
gabii86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rusa1ka Pokaż wiadomość
Bo my chcemy zobaczyć nie zdjęcia lecz kolczyki - wszystkie szczegóły i realistyczne kolory. Biżuteria wymaga wiele estetyki, a te wszystkie "profesjonalne i artystyczne" cienie i kolory są dla nas zdecydowanie BEEE

PS: Swarovski => Swarki

Dokładnie. Nie oceniamy zdjęć tylko Twoja biżu, a jeśli detale nie są dobrze widoczne, to jak mamy coś zobaczyć i skomentować?
Stary 2010-04-21, 21:06   #40
Raczkowanie

Yaollinka zaczełam się denerwowac tylko po twoich komentarzach, bo tak jak inne dawały rady tak tylko i wyłącznie Ty jestes niemiłą i uszczypliwa. Nie robie komórka, mam tylko taki aparat i nie zrobi lepszych zdjęć. A i grafików i fotografów znam dużo, na pewno więcej niż Ty.

co do innych dziewczyn to dziekuje za uwagi, postaram sie poprawic jak tylko zakupie lepsze narzedzia, bo nawet tych za duzo nie posiadam.I na pewno w przyszlosci zastosuje sie do wszystkich uwag, po prostu mi to zajmuje wiecej czasu niz innym, nie kazdy jest doskonaly
Stary 2010-04-21, 21:54   #41
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Ja nie krytykuję zdjęć bo sama robię fatalne Ja od zdjęć wymagam tylko żeby było wszystko widać na nich. Żeby ich ułożenie ułatwiało percepcję przedmiotu. Bo tu rozmawiamy o kolczykach a nie artystycznych zdjęciach. Te drugie zdjęcia bardziej mi przypadły do gustu, może i są za ciemne, ale chociaż widać całość. Rusałka napisała, to o czym ja zapomniałam - te próby. Możesz spokojnie przełożyć te krawatki na odwrót, nie zaszkodzi im to Ja trzymam kciuki i wierzę że niedługo nauczysz się robić piękną biżu
Stary 2010-04-21, 21:56   #42
Raczkowanie

dziękuje za miłe słowa loquacee, tez mam taka nadzieje
Stary 2010-04-21, 22:24   #43
jasperin
Raczkowanie

Z ostatnich nowości faktycznie lepsze są zdjęcia w drugim wrzucie. Nie mówię tego jako profesjonalistka, bo moje zdjęcia też nie powalają, ale jako ktoś, kto chce obejrzeć całe kolczyki - no i właśnie w drugim przypadku widać je całe w dodatku są ostrzejsze niż te pierwsze, dlatego łatwiej ocenić prace, co do których dziewczyny się już wypowiedziały, więc nie będę nic dodawać, bo się z nimi zgadzam

Chciałam tylko dodać jeszcze coś na obronę Yaollinki, która przecież nie zrobiła Ci nic złego a to, że otwarcie pisze, że coś jej się nie podoba, zamiast owijania w bawełnę, to moim zdaniem dobrze chyba lepiej czasami usłyszeć prosto z mostu, że coś jest niedobre. Nie musisz brać tego od razu do siebie - po prostu przeczytaj i przyjmij do wiadomości, a nie doszukuj się uszczypliwego tonu, czy czego tam jeszcze

Także uszy do góry - ćwicz dalej i proszę mi się tu więcej nie kłócić, bo nikt tu nikomu źle nie życzy
jasperin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 22:44   #44
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Przepraszam, teraz wyjdę na niemiłą i paskudną i wredną itd.

Odnośnie biżu - domknij kółeczka do końca, elementy z próbami odwróć tak by próba była z tyłu, spiłuj końcówki przy biglach ( są ostre co widać szczególnie przy biglach rybkach). Ogólnie prace estetyczne i te ostatnie zdjęcia najlepsze- widać całą biżu, jak należy.

No dobra, to teraz wychodzi ze mnie paskuda
Nie chce mi się wierzyć ,że takie zdjęcie https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1271871577 lub takie https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...5&d=1271871577 chwalą dobrzy fotografowie lub graficy. Zdjęcie biżu na podrapanym/porysowanym tle, z jakimiś cieniami, z kolorowymi odbiciami na srebrze... w dodatku z takim kadrem jak tutaj https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...5&d=1271871577 ?.Nie wierzę. Sama nie mam nie wiadomo jakich zdjęć, mam przeciętne, ale nie chce mi się wierzyć w to co piszesz.... A uwierz mi, sama wałkowałam temat zdjęć bizu z osobami zajmującymi się fotografią na różnym poziomie i np. nie raz dostałam "opr" za przebarwienia i aberracje chromatyczne, które niestety mój aparat uwielbia ;] Ale być może mamy inne poczucie estetyki. A być może znajomi nie chcą Ci sprawić przykrości, mówiąc że można by popracować jeszcze nad zdjęciami.

Działaj dalej i skup się na normalnych zdjęciach biżu, a nie na "artystycznej" części programu

Tyle ode mnie....

Edytowane przez M0N1K4
Czas edycji: 2010-04-21 o 22:48
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-26, 22:56   #45
Raczkowanie

nie wiem czemu miałabym kłamac nt tych fotografów,ale to już nieważne. Tu dalsza porcja kolczyków:

Załącznik 3062894

Załącznik 3062895

Załącznik 3062896

Załącznik 3062897

Załącznik 3062898

Załącznik 3062899

Załącznik 3062900

Załącznik 3062901
Stary 2010-04-26, 23:25   #46
piechotka
Zadomowienie

GG do piechotka

Alino - obejrzalam Twój wątek i widzę, że w sumie sama jeszcze nie wiesz zbyt dobrze w jakim kierunku pójść. Ale początki takie bywają. Trzeba róznych rzeczy próbować. Pamietaj jednak, że staranność wykonania powinna być numerem jeden. Nawet najciekawszy projekt niedbale wykonany będzie nieatrakcyjny. A nawet najprostsze kolczyki wykonane z dbałością i precyzją mogą zauroczyć. Ten wstęp odnosi się przede wszystkim do kolczykow owijanych. Pomysł może i fajny, ale technika wymaga wyćwiczenia. A może sprobować z jakimś fajnym łącznikiem zamiast tego kawałka owijanego drucikiem... Sama musisz znaleźć rozwiązania.
Co do zdjęć - zgodzę się z Moniką czy Yoallinką. I nie powinnas się obrażać. Wystarczy poprzeglądać galerie dziewczyn, które tak jak Ty nie są profesjonalistkami, a przekonasz się, że można robic o wiele ładniejsze zdjęcia korzystając ze zwykłej cyfrówki i miejsca na parapecie, a robienie zdjęć jest uzależnione od słońca.

Alino - mam nadzieję, że bedziesz nadal robiła bizuterię i bedziesz to robiła coraz lepiej. Podobnie sprawa się ma ze zdjęciami. Tutaj praktycznie kazda z nas korzystała z dobrych rad bardziej doświadczonych koleżanek. To wiele daje. Ale potzreba trochę samokrytycyzmu i pokory, by o te rady prosić i przyjąć je z radością
piechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 01:34   #47
slodko_kwasna
Raczkowanie

GG do slodko_kwasna

Hmm... miałam nic nie pisać, ale... napiszę :P
"podobno niedobrze jak widać drucik, jest poskręcany, nierówny... podobno. Czasami trzeba zaprzeczyć konwenansom i spróbować czegoś nowego"
Sama to napisałaś i doskonale pokazałaś gdzie masz wszystkie rady dziewczyn, które do tej pory wypowiedziały się w Twoim wątku...
Może nie wszystkie zajrzały na Twój blog, dlatego pozwoliłam sobie skopiować część Twojego wpisu.
I na tym zakończę swoją wypowiedz, przecież Ty i tak wiesz lepiej

Pozdrawiam i życzę dużo twórczej weny
Mam nadzieję, ze znajdziesz lepszy sposób na zaprzeczanie konwenansom...
slodko_kwasna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 08:48   #48
ravenart
Zadomowienie

GG do ravenart

zastanawia mnie jedna rzecz... po co prezentować, oczekiwać na komentarze i opinie, skoro i tak wie się lepiej
Skoro oczekujesz tylko jednego typu opinii to proszę bardzo:
zdjęcia boskie, naprawdę profesjonalne, podziwiam.
Kolczyki bardzo innowacyjne i profesjonalnie wykonane.

ehhh

niestety nie byłam w stanie obejrzeć wszystkich prac. Po 4-5 już mnie oczy bolały. Taki efekt był zamierzony

Edytowane przez ravenart
Czas edycji: 2010-04-27 o 08:51
ravenart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 09:01   #49
gabii86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ravenart Pokaż wiadomość
zastanawia mnie jedna rzecz... po co prezentować, oczekiwać na komentarze i opinie, skoro i tak wie się lepiej
Raven ma rację. Nie chcę być niemiła, ale skoro nie chcesz przyjmować żadnych uwag i rad, to po co zakładałaś ten wątek? Wszystko, co tu piszemy wynika z chęci pomocy, początki nie zawsze są łatwe, ale nie można swoich niedociągnięć tłumaczyć przełamywaniem konwenansów.
Stary 2010-04-27, 09:29   #50
rusa1ka
Zadomowienie

A ja będę dalej waliła w drzewo:
1. Owijanie jest niedokładne. Gdy już decydujesz się na zaciski, to docinaj linkę - taka wystająca jest nieestetyczna.
2. Wg mnie panuje w kolcach za duży bałagan - takie owijane nie wiadomo co.
3 - 4. te są ok aczkolwiek nie widzę czy dobrze podmykałaś ogniwka
5 -6. Owijanie nieestetyczne
7. Tutaj też nie podoba mi się owijanie - ponadto jest nierówne - dlaczego w jednym koczyku widać drut ze szpilki? Czyżby drucik się zsunął?
8. Brakuje mi przekładek

Brakuje mi kolorów w Twoich pracach.
Na zdjęciach jest za duży kontrast. I niestety NIE SĄ OSTRE. Proponuję parapet i białą kartkę.
Dziękuję.

Stary 2010-04-27, 09:58   #51
Raczkowanie

zostawmy juz zdjecia. Nie oczekiwałam super opini, w koncu robie kolczyki tylko 1,5 miesiaca, miałam tylko nadzieje,ze jednak ktos zauwazy,ze nie olewam waszych rad i ze robie postepy, małe jak małe,ale zawsze,bo mysle,ze te wyszły jednak staranniej niz poprzednie. Niestety nie bede idealne z minuty na minute
Stary 2010-04-27, 10:42   #52
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Pofatygowałam się na Twojego bloga i zapytam tak - czemu na wizażu pokazujesz swoje (według mnie) najmniej udane prace? Osobiście jestem zachwycona Twoimi filcowymi pracami (chociaż te loopy, druty itd nie dają mi żyć) na przykład ta jest świetna: http://2.bp.blogspot.com/_gp-_smnX-e...A/s1600/d7.jpg . A nie-biżuteriowo spodobał mi się ręcznie malowany zestaw do kawy. I zdjęcia tych filcowych prac też są przyjemniejsze dla oka... Jeśli chodzi o ostatni wrzut to widzę wyrównane brzegi w grafikach - na plus. Niestety nie widać czy ogniwka są domknięte - pamiętaj że to ważne dla trwałości pracy i bezpieczeństwa użytkowania. Jak już zauważyła Rusa1ka, Twoje prace są monochromatyczne - ok, masz taki styl, ale pomyśl nad jakimś ożywieniem tych prac. Ja bardzo długo bałam się bawić kolorem i w ciuchach i w biżu, ale w końcu zrozumiałam że nie można być całe życie czarnobiałym. Choć wciąż jestem bardzo zapobiegawcza jeśli chodzi o kolory i odcienie Te https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1272315380 nawet mi się podobają. Chociaż nie jestem fanką takiego nagromadzenia cienkiego drutu A te https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...4&d=1272315380 nie podobają mi się w ogóle. Plus za formę, bo jest ciekawa dla oka, ale za wykonanie powinnaś dostać klapsy. Wyglądają bardziej jak narzędzie tortur (dla nas wizualnych a dla noszącego cielesnych). Te zaciski są okropne, linka nie przycięta, brr... I jeszcze to owijanie bez ładu. W pozostałych pracach wyrzuciłabym wszechobecny drut (którego najwyraźniej jesteś wielką fanką w każdej formie) a dołożyłabym w zamian przekładki, kuleczki, miseczki itd.
Początki nigdy nie są łatwe, ale trzeba mieć mocne postanowienie aby wciąż się doskonalić i do tego zmierzać nawet jeśli poleją się łzy. Jeżeli masz do tego talent (a wydaje mi się że jesteś kreatywna, a to już coś) to tylko ciężką pracą i POKORĄ uda Ci się wydobyć z siebie to co najlepsze. Najlepszą nauką na początek jest podglądactwo, jest mnóstwo galerii, wizaż, blogi - patrz jak robią to inne dziewczyny Czytaj wątki innych - co się podoba, co nie, patrz na błędy innych. A przede wszystkim nabierz dystansu do siebie i swoich prac. Pierwszy zrobiony kolczyk i jeszcze kilka kolejnych sprawiają że jesteś jak na haju, bo udało się COŚ STWORZYĆ i sam akt tego stworzenia jest tak obezwładniający że o ogólnie pojmowanych zasadach estetyki zapomina się na długo Czasem potrzebny jest ktoś, kto sprowadzi na ziemię, właśnie po to, żeby dostrzegać własne błędy.

No to się wygadałam
Stary 2010-04-27, 10:54   #53
Raczkowanie

dziekuje za miła i konstruktywną opinie, fakt,ze robiłam ostatnio znowu prace w drucie to dlatego,ze kolezanka mnie zmusiła,bo chciała mieć takie. Sama az tak nie uwielbiam. Co do kolorów jak uzbieram troche kasy to może zainwestuje w bardziej kolorowe materiały,więc to na pewno bedzie na mojej liście jeszcze raz dzieki
Stary 2010-05-08, 19:21   #54
Raczkowanie

a tu korale z bransoletka

Załącznik 3092105

Załącznik 3092106
Stary 2010-05-08, 19:26   #55
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Obłędne te korale Są idealnie, absolutnie w moim stylu! Rewelacyjne!
Stary 2010-05-08, 19:30   #56
ak_pinki
Wtajemniczenie

prześliczny naszyjnik

zapraszam
ak_pinki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 19:35   #57
Raczkowanie

ciesze sie,że się podobaja. Jest teraz moim ulubionym i nie moge sie z nim rozstac

a tu kilka par kolczyków

Załącznik 3092127

Załącznik 3092128

Załącznik 3092129

Załącznik 3092130
Stary 2010-05-08, 19:49   #58
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Cieszę się że wzięłaś sobie do serca nasze uwagi Te kolczyki są dużo, dużo lepsze. Ogniwka (tam gdzie widzę) domknięte, brzegi równiutkie, zdjęcia według mnie lepsze. Bardzo przyjemnie patrzy się na twoje prace. Widziałam że zrobiłaś zawieszkę - tam by się przydała jakaś krawatka czy inna łapaczka bo ogniwko to tak sobie wygląda Poza tym jest ok
Stary 2010-05-08, 20:17   #59
gabii86
Rozeznanie

Korale z bransoletką są super
Stary 2010-05-08, 23:07   #60
Raczkowanie

dzieki wielkie,ciesze się z pozytywnych opini
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości