![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Klauzula sumienia dla farmaceutów.
![]() Niedlugo miesa nie kupie w MIĘSNYM bo sobie szefowa, czy sprzedawczyni bedzie wegetarianką :/ Jesli im sumienie nie pozwala sprzedawac prezerwatyw, tabletek a nie daj Boże juz Postinoru to po co sie pchaja na farmacje ? Nie wiedza co sie sprzedaje w aptekach czy jak ? :/
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
Nie ma ujednoliconego stanowiska etycznego w kwestii antykoncepcji czy nawet aborcji, to daje możliwość lekarzowi podjąć decyzję odnośnie tego, jako formę antykoncepcji może uważać za stosowną i tylko do jej wdrażania kierować.
![]() (Tylko, że lekarz pozostając przynajmniej w zgodzie z literą profesjonalizmu powinien informować pacjenta o wszystkich alternatywnych metodach, jakie można w danym przypadku zastosować i dać pacjentowi możliwośc wyoboru i zmiany prowadzącego). Współcześnie żadna antykoncepcja nie daje 100 metody skuteczności (będąca formą odwracalną czy pozbawioną ryzyka), stąd jeden będzie uważał, że tzw. NPR może być dużo bardziej skuteczniejsze niż np. stosowanie pigułki (której branie wystarczy zaniedbać, zapomnieć, przeoczyć, zwymiotować na imprezce i możliwośc zajścia w ciążę wyraźnie rysuje się na horyzoncie ![]() Natomiast farmaceuta bynajmniej nie jest od dobierania leczenia pacjentowi, prowadzenia pacjenta, to byłaby dokladnie taka sama sytuacja, jakby pani w drogerii odmówiła sprzedaży kosmetyku, wprowadzonego oficjalnie do obiegu, za to testowanego na zwierzętach, a pani zatrudniona w sklepie z płaszczami odmówiła sprzedaży futra. Nie podoba się, zmienić pracę. Pomysł absurdalny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Powiedzmy, że farmaceuci dostaną takie prawo odmowy.
I idę sobie do apteki, w aptece 2 panie farmaceutki. Podchodzę do jednej i proszę o środek antykoncepcyjny. Ona mówi "nie, bo cośtam". No to podchodzę do drugiej i ona mi ten środek anty sprzedaje. Co w takim przypadku zyskuje pani nr 1? I tak dostałam to, co chciałam. Czy to naprawdę może być dla niej takie ważne, że nie od niej, tylko jej koleżanki 2 minuty później? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dla mnie to cos zupelnie w porzadku - wlasciciel prywatnego przedsiebiorstwa decyduje sie na niesprzedawanie czegos, co mu do sumienia nie pasuje. Podejrzewam, ze tak. Temat nieco bardziej sliski, niz ten w tytule watku.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Ja myślę, że farmaceuci na to nie pójdą. Za duży zysk mają np. z tabletek antykoncepcyjnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
http://feminoteka.pl/news.php?readmore=7440
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
1) W Polsce nie można odmówić sprzedaży. No nie można. (tzn. trzeba jedynie alkoholu oraz papierosów nieletnim - w kwestii sprzedaży pozostałych artykułów zgodnie z prawne zwyczajnie nie można odmówić klientowi prawa do zakupu i już). Tak więc ten dziwny pomysł łamałby prawo.
2) Skończy się tym, że żaden zdrowy na umyśle właściciel apteki nie zatrudni farmaceuty który będzie odmawiała sprzedaży środków antykoncepcyjnych. Tak, tak wiem - nie można dyskryminować w pracy za religie - ale za "manie dzieci" też nie a jakoś to się dzieje. Wystarczy stwierdzić, że ktoś ma złe kwalifikacje. Jak katolickim farmaceutom zależy na utracie pracy i środków do życia to droga wolna. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
uwazam ze to chore, ale chce tu sprostowacc wypowiedz osoby tkora powiedziala ze lekarz moze odmowic przepisania taletek"po". otoz ostatnio dowiedziałam sie od Profesora ze takie tabletki ma OBOWIAZEK przepisac nam tabletki na naszee żadanie, moze to zrobic nawet weterynarz.
co do "jaj a aptekach" uwazam ze to chore, w takim razie niech wegetarianie nie sprzedaja miesa, abstynenci wina jak tu ktos wczesnej przytoczył;/
![]() |
#44 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie przymusza do takiej pracy, więc lepiej się zastanowić, niż później odmawiać wykonania niektórych obowiązków. BTW. środki antykoncepcyjne znajdują się przecież również w zwykłych sklepach spożywczych czy marketach, więc skoro farmaceuci mają mieć prawo odmówienia ich sprzedaży, to niebawem ekspedientki też będą chciały ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak kogoś niesamowicie to boli niech szuka pracy w aptece religijnej. co dodam do artykułu, świetna farmaceutka która myli arthrotec z escapelle. świetna po prostu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Farmaceuta - katolik twierdzi, że tabletki antykoncepcyjne m.in. niszczą organizm. No za***iście, że farmaceuta chce być mądrzejszy od lekarza. Jajko mądrzejsze od kury;/
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Wydaje mi się ze demokracja właśnie zjada własne dzieci ![]() coś za dużo tej wolności. ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll...WIAT/306313287 hasło: rossman prezerwatywa w googlach ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
BAN stały
|
Cytat:
Sorry, jak się chce mieć aptekę z ograniczonym asortymentem, no niech to się nie nazywa ''apteka''; bo jak chcesz iść kupić ziółka do kogoś, kto lekarstwa uważa za zuo i wymysły koncernów, to taka osoba otwiera inną działanośc, np. może sobie otworzyć sklepik zielarski, i żadne mdlenia Ci tu nie pomogą. Podobnie jak nie jest apteką stacja paliw czy spożywczak tylko dlatego, że można tam kupić gumki czy środki przeciwbólowe. ![]() Bo dyskusja jest z rodzaju, czy pani na poczcie ma prawo odmówić przyjęcia przesyłki do hameryki, bo ona w hameryce ma ciotkę z którą się pokłóciła i dla niej ten kraj nie istnieje. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-02-27 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-02-27 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
Wymyślanie jak dla mnie i jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o pieniądze. W ten sposób farmaceuta może również szkodzić swojemu szefowi, odsyłając ludzi do innej apteki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Dlatego że jestem niewierząca i nie chcę, żeby było mi cokolwiek z tego tytułu narzucane. mam prawo sama zdecydować, czy coś jest dla mnie moralne czy niemoralne, jeśli nie jest to nic prawnie nielegalnego.
Jest mi obojętne co katolicy robią sobie w swoich domach, czego sobie odmawiają, do jakich zasad się stosują, dopóki nikt nie próbuje mi tego narzucać i nie ma to wpływu na moje życie. Jeśli mam kogoś szanować, to tego samego wymagam od niego. Jako osoba niewierząca nie mam obowiązku przestrzegać zasad KK i nikt nie powinien mi ich sugerować w takim miejscu jak apteka. jak będę chciała posłuchać o zasadach moralnych katolików, to sobie pójdę do kościoła. Jeśli lekarz przepisuje mi pigułki antykoncepcyjne, to mam prawo sama zdecydować, czy mam ochotę je brać czy nie. Jasne, że mogę sobie iść do innej apteki, mogę je sobie nawet z Australii sprowadzać. ale jakim prawem ma mi się to utrudniać? dlaczego ktoś ma decydować za mnie? zresztą, jak już ktoś pisał wcześniej, nie w każdej miejscowości masz 10 różnych aptek do wyboru do koloru. to jest chore. nie mówiąc już o tym, że to świetna okazja do podwyższenia cen tam, gdzie antykoncepcja będzie dostępna ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
gdy po tym zdarzeniu zapytałam moja pania gin potwierdziła mi to, ale wiadomo ze w praktyce jest roznie gdy kilka lat temu moja wówczas 18letni kolezanka chciała od lekarza 1go kontaktu recepte na tabletke"po" została zwyzywana od szmat i dziwek która ma sie uczyc a nie nogi rozkladac...
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
ale to wierzący którzy przesadzają sami się odcinają od społeczeństwa. niedługo będzie wielki podział, lekarze katoliccy będą chodzić z naklejkami na czole, tak samo apteki. bez jaj...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:18.