![]() |
#751 |
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Imiennik nabijam na biglu lub baranku jeśli są sztyfty. To oczywiście jeśli chodzi o kolczyki a cała reszta to już dodaje blaszki chociaż próbowałam też wybijać imiennik na zapięciach ale kilka zniszczyłam to dałam sobie spokój
![]() Jak ktoś jeszcze ma jakieś pytania odnośnie cechowania to proponuje kontynuować ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=198176 Edytowane przez Sunflower55 Czas edycji: 2009-12-31 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 | |
Rozeznanie
|
Pytanie do osób które otrzymały dotacje z UP na DG.
We wniosku jest coś takiego jak posiadane kwalifikacje, doświadczenie zawodowe, ukończone szkolenia w zakresie planowanej działalności no i co tam napisać skoro nie mam ani kwalifikacji ani doświadczenia zawodowego??? ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#753 |
Zakorzenienie
|
Robisz biżuterię? Robisz. Jeśli dg ma być na biżu to napisz, że od tylu i tylu robisz biżuterię i Twoje prace można obejrzeć tu tu i tu. Doświadczenie zawodowe to nie tylko praca w czyjejś firmie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 |
Rozeznanie
|
![]() |
#756 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#757 |
Zadomowienie
|
Sunflower - dziękuję za odpowiedź...w takim razie przy okazji podręczę Cię jeszcze w odpowiednim wątku.....
No a ja jeszcze raz poproszę o poradę w sprawie programu księgowego - jakich używacie...bo chyba część z Was prowadzi księgowość samodzielnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#758 |
Rozeznanie
|
dziewczyny potrzebuje wzór listu intencyjnego do wniosku z Urzedu pracy miedzy mna a galerią- uprosiłam w końcu o taki pewna z nich ale problem polega na tym, że musze im podać jak ma wyglądać od A do Z
![]() ![]()
Tito moja biżuteria- wzloty i upadki ![]() takie moje blogowanie ![]() To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.— Margit Sandemo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez hanka2501 Czas edycji: 2010-01-02 o 14:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#760 |
Wtajemniczenie
|
hanka2501 - gratuluje decyzji
![]() ![]() A do pracy zawsze możesz przestać chodzić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#762 |
Rozeznanie
|
No właśnie bez prawa do zasiłku przez 3 miesiące. Ja bym chciała od razu po zarejestrowaniu starać się o dotację bo u nas tak można. Jeśli chodzi o porozumienie stron to u nas dodatkowo chcą piśmo od pracodawcy z czyjej inicjatywy było wypowiedzenie było złożone więc nie go kijem to go pałą. Muszę się starać aby poszli mi na rękę. Wiem, że z tym może być mega problem i pewnie będzie.
![]() |
#763 | |
Rozeznanie
|
Poszukaj koleżanki, która ma wykształcenie, jest bystra, i zycie odda za taka posadę. Podsun kierowniczce jej CV i ... no cóż
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#764 |
Zadomowienie
|
Hanka chyba Cię zmartwię, ale ja jakiś czas temu się dowiadywałam właśnie o tą dotację i tę kwestie rejestracji, bo ja juz dlugo nie pracuje( siedzę w domku z synkiem) ale tez sie nie rejestrowalam, bo ubezpieczona i tak jestem u TZ-ta więc mi ta rejesteracja zwisala. Wiec sie pytalam wlasnie, czy nie musze byc dluzej zarejestrowana i okazalo się ze nie ,to nie wazne ,moge sie zarejestrowac i od razu skladac wniosek ,ale,no wlasnie to ale... bez pracy musze być conajmniej rok czasu, i wlasnie jesli chodzi o rozwiazanie umowy to tez nie mozna samemu(to oczywiste) ale porozumienie stron tez w gre nie wchodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#766 |
Rozeznanie
|
Tak naprawdę to do odstrzału w całym banku na ten rok jest 1200 osób więc na kogoś musi trafić. Ja byłam na wychowawczym od lutego więc mogliby mnie "ukarać" ale tak poważnie to też kiepsko to widzę. I już załapałam doła. Znam tyle ludzi którzy wyrwali dotacje z zamiarem aby przetrwać rok a ja naprawdę chce to robić ale widząc tacy jak ja zawsze maja pod górkę. Zobaczymy jak będzie.
![]() |
#767 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie w kwestii PKD... wiem, że punkty dotyczące tworzenia biżutów były, ale co ze sprzedażą...? Czyli poza punktem 47.91.Z jeśli poza internetem chcę sprzedawać to co powinnam dopisać... tam jest pełno wyspecjalizowanych i niewyspecjalizowanych sklepów i zgłupiałam :|
I jeszcze nie wiem pod jaką podgrupę wrzucić decoupage :|
Moja biżu - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=1#post8208984 Moje decu - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...86#post8542886 serwetki na wymianę: Edytowane przez biejcia Czas edycji: 2010-01-05 o 07:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
47.77.Z - Sprzedaż detaliczna zegarków, zegarów i biżuterii prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach. 47.78.Z* - Sprzedaż detaliczna pozostałych nowych wyrobów prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach. a co do decoupage to zaproponuje cos takiego: 74.10.Z - Działalność w zakresie specjalistycznego projektowania dot. wyłącznie: projektowania wzornictwa tkanin, odzieży, obuwia, biżuterii, mebli i innego wzornictwa wyrobów, w tym artykułów użytku osobistego i gospodarstwa domowego, działalności projektantów graficznych i dekoratorów wnętrz. Pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Główną umiejętnością, którą chcę wnieść do planowanej działalności gospodarczej są wysokie zdolności manualne przejawiające się w znajomości technik malarskich, szycia ręcznego i haftowania, kroju i modelowania tkanin i dzianin, rzeźbie czy też w wieloletnim posługiwaniu się prostymi narzędziami jubilerskimi tj. szczypce „bocianki” (szczypce o stożkowych elementach chwytnych), szczypce tnące czy miażdżące. Komunikatywna znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie pozwala na swobodna korespondencję z zagranicznymi kontrahentami a dobra znajomość zagadnień sprzedaży za pośrednictwem Internetu daje możliwość lepszego dotarcia do klienta z ofertą. Wszystko co zostało wyżej napisane nie opiera sie na świadectwach pracy a na samouctwie (nie wiem czy istneje takie słowo). Także uszy do góry ![]()
![]() |
![]() |
#769 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wychodzi ok 40 zł netto miesięcznie. Zaletą jest to, że w razie problemów można się skonsultować z żywym człowiekiem (idzie to naprawdę sprawnie - pare razy sprawdzałam) ja sobie bardzo chwalę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#770 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poppy ja prowadzę księgowość na programach firmy stremSoft,ale nie wiem czy mogę więcej o tych programach tu napisać,czy to nie będzie tak, że je reklamuję? W każdym razie jestem bardzo zadowolona,programy bardzo czytelne i łatwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
Raczkowanie
|
ojojojojjjj dołączyłam do grona biznesswoman :P
I ku mojemu zaskoczeniu w moim mieście działa zasada jednego okienka... tylko teraz w związku z tym jestem w kropce... bo skoro wysłali papiery do wszystkich innych urzędów to ja powinnam i tak donieść np. umowę urzyczenia... przy okazji składania deklaracji VAT-R (to pewnie formalność, ale mur beton musimy płacić VAT od biżutów... czy można być zwolnionym np. ale mieć oczywiście kasę fiskalną? a może ktoś wie czy możemy być na ryczałcie?) Jacie trochę zaczynam się bać, że zabawa się skończyła, ale tyle z Was sobie radzi, więc chyba nie powinno być tak źle ![]() pozdrawiam serdecznie ![]()
Moja biżu - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=1#post8208984 Moje decu - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...86#post8542886 serwetki na wymianę: Edytowane przez biejcia Czas edycji: 2010-01-10 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o "jedno okienko" to i tak musiałam jechać osobno do ZUSu aby wypełnić deklarację i płacić mniejsze składki o połowę, następnie do US zgłoszenie bycia Vatowcem i zgłoszenie kasy fiskalnej ( jeżli sprzedajesz choć gram srebra lub inne metale szlachetne musisz być Vatowcem i posiadać kasę- z tego co wiem bez bycia Vatowcem nie możesz mieć kasy. nom to chyba tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 |
Przyczajenie
|
Witam Panie, to mój pierwszy post na tym forum, więc trochę mam tremę, a że jestem facetem, to jest ona jeszcze większa.
![]() - cena materiałów + 10% narzutu (koszty wysyłki, jak kupuję w necie, zniszczenie materiałów itd), - do tego dodaję czas pracy (godzinę liczę za 10zł. Ani to dużo ani mało), - do otrzymanej kwoty dodaję x% marży. Cenę, którą otrzymam zaokrąglam w górę lub w dół w zależności od nastroju. ![]() A na jakiej zasadzie Wy wyliczacie cenę? Widzimisie, porównanie cen z podobnymi wyrobami, czy macie jakiś określony narzut? Czy pracę wliczacie tak jak ja (jakby była kosztem + narzut do całości), czy narzut tylko na materiały i jako tako uwzględnia on pracę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
www.dulcedo.pl
|
oj z ta wyceną to jest róznie zależy jaki podatek będziesz płacił, czy będziesz vatowcem itd.
U mnie jest to głównie nakład pracy jaki w to włożyłam i wrażenie na koniec - czyli widzimisię
![]() |
#775 |
Rozeznanie
|
Dobrze, powiem to głośno i wyraźnie, choć część z Was zakumało już, że chcę otworzyć DG, wszystko zależy od tego czy otrzymam dofinansowanie z Urzędu Pracy
![]() we wniosku jest rubryka gdzie podaję adres firmy i metraż i tutaj sprawa wygląda tak, firmę chcę otworzyć tutaj gdzie mieszkam, jest to mój dom rodzinny, ale nie jest moja własnością- dom jest mojej Mamy i teraz jak? mama wynajmuje mi pokój? który będzie moją "pracownią" jak to zrobić? gdzie ewentualnie trzeba ten fakt zgłosić ogólnie po otworzeniu DG nie bedzie to pokój np: jako sypialnia ![]()
Tito moja biżuteria- wzloty i upadki ![]() takie moje blogowanie ![]() To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.— Margit Sandemo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#778 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 |
Raczkowanie
|
Mi w urzedzie powiedzieli, ze jesli pomieszczenie bede wykorzystywac rowniez do celow prywatnych to nic sie wiecej nie placi.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.