Biżuteryjna DG - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-14, 23:28   #781
Kamila1906
Przyczajenie

Dot.: Biżuteryjna DG

Cytat:
Napisane przez sasilla Pokaż wiadomość
Mi w urzedzie powiedzieli, ze jesli pomieszczenie bede wykorzystywac rowniez do celow prywatnych to nic sie wiecej nie placi.
Dokładnie, jeżeli nie zmieniasz sposobu użytkowania lokalu- tzn. lokal jest Ci tylko potrzebny, aby wpisać coś w"adres firmy", nie otwierasz w domu sklepu itp. to może, lecz nie musi zgłaszać tego faktu.
Kamila1906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 08:40   #782
biejcia
Raczkowanie

Ode mnie nie chce ani Urząd Miasta ani Skarbówka umowy urzyczenia... Padło wyżej stwierdzenie, że w Spółdzielni Mieszkaniowej mam to zgłosić, czy tak? Nie podniosą przez to jakiś opłat? :P
biejcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 09:51   #783
Veaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hanka2501 Pokaż wiadomość
Dzięki. Ja teraz mam jeszcze dylemat innej natury. Chcę się sama zwolnić z obecnej pracy, której NIECIERPIĘ i nie wiem czy właśnie ten fakt nie wpłynie na nie otrzymanie dotacji. Wolałabym aby to bank mnie zwolnił ale obawiam się, że z tym mogą być problemy. Podobnie jak ze skróceniem okresu wypowiedzenia.
Proponuje dowiedziec sie w swoim UP. U mnie jest tak, że liczy się tylko toże jestes osoba zarejestrowaną w UP + masz kurs przedsiębiorczosći i możesz odrazu składać wniosek o dotacje.
Ale istnije jeszcze jedna możliwość np: w województwie dolnośląskim w najbliższym teraminie można sie załapać do projektów gdzie na otwarcie działalności gospodarczej jest od 30 000 do 40 000 tys. plus comiesięczna pomoc od 700 do 1200 zł dodatkowo. I tam mogą wziąć udział nieaktywne zawodowo - czyli bezrobotne niezarejestrowane w UP oraz osoby poszukujące pracy ( np. takie które mają prace ale jej niecierpią ). Jedyny problem to 10% wkład własny. AHA preferowane są KOBIETY szczególnie powracające z urlopu macieżyńskiego lub długotrwale bezrobotne.
wklejam link do Dolnośląskiego Wojewódzkiego Urzędu Pracy z listą instytucji które mają pieniądze do rozdania ( trzeba jedynie zobaczyć czy jeszcze maja otwarta liste rekrutacyjną bo możliwe, że skończył sie już nabór)
http://www.pokl.dwup.pl/images/stori...100106_6.2.xls
powodzenia

mój blog kulinarny 3x bez! bez glutenu, nabiału i białego cukru!
www.vealovegreen.blogspot.com
Veaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 19:12   #784
fashionka
Raczkowanie

hej hej!

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale ryzykuje
Od pewnego czasu myślę nad otwarciem własnej biżuteryjnej DG (coś bardziej w deseń sprzedaży materiałów do wyrobu biżu niż sprzedaż moich hendmejdów-zreszta nieważne) i mam do Was kilka pytań 1. gdzie kupujecie te wszytkie materiały do sprzedaży - sklepy internetowe oferujące sprzedaż hurtową czy macie jakieś miejscowe hurtownie? 2. wyceniając przedmioty kierujecie się jakąś pomocą, czy same robicie "kalkulacje"? 3. uważacie, ze to w ogóle dobry pomysł z takim sklepem internetowym, czy jest tego tyle na rynku, że jeden sklep więcej to przesada.. ?
czekam na Wasze opinie za każdą jestem wdzięczna
pozdrawiam!!

Edytowane przez fashionka
Czas edycji: 2010-01-17 o 19:15
fashionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 21:13   #785
fashionka
Raczkowanie

up up

proszę Was o jakieś info..
fashionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 21:24   #786
Nadia777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poppppy Pokaż wiadomość
Sunflower - dziękuję za odpowiedź...w takim razie przy okazji podręczę Cię jeszcze w odpowiednim wątku.....

No a ja jeszcze raz poproszę o poradę w sprawie programu księgowego - jakich używacie...bo chyba część z Was prowadzi księgowość samodzielnie?
Może to już za późno, ale dopiero dzisiaj przypadkiem trafiłam na ten wątek. Ja prowadzę księgowość mojemu mężowi na"małej księgowości" Symfonii, chyba nie robię reklamy ?????? Jestem bardzo zadowolona i cena jest przystępna.
Nadia777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 08:19   #787
ac maniak
Przyczajenie

ja od odłuższego czasu czytam ten wątek i jedno pytanie mi się nasuwa. Rozumiem, że srebro to vat, rozumiem, że przy sprzedaży detalicznej, bezpośredniej KONIECZNA kasa fiskalna. Gdy nie prowadzi się sprzedaży bezpośredniej fakturki. OK! Wracając do pytania. Skoro sprzedajecie przez galerie, do każdej rzeczy dołanczacie paragon fiskalny, który można wystawić jak sie otrzymało gotówke od klienta. Wy z tego co zrozumiałem, nie dostajecie kasy "do ręki" tylko wpływa ona na konto galerii, która po miesiącu wypłaca je po potrąceniu swojej marży, na którą wystawia wam fakture, że macie jej zapłacić a sama sobie już wzieła, takk? Druga sprawa, jak podczas kontroli skarbówki wytłumaczycie brak wpływu kasy z paragonów od indywidualnych klientów, a macie co miesiąc kasę od galerii niezidentyfikowaną, czyli wg skarbówki lewą. Jak z tego się tłumaczycie. Paragonu na tą kasę nie wystawiłyście? Faktury też nie, bo niby komu? Zreszta jak wystawiłyście paragon, to faktura nie wchodzi w grę.Czy galerie wykazują wogóle obrót taką kasą, czy tylko kasą z marży. Bo defakto miesiąc czasu obraca kasą Waszą, a wy macie swoje paragoniki, które świadczą o czymnś innym. Obawaiam się, że przy kontroli, gdy skarbówka wejdzie wam na konta to nie będzie się zastanawiała długo tylko policzy wam to jako lewe dochody. Mam nadzieję , że się mylę, i proszę o wyjaśnienie, bo prowadzę firmę i chciałbym swoją działalność rozszerzyć o galerie, ale razem z moim księgowym doszliśmy do takich wniosków. Będę wdzięczny za sensowne wyjasnienie sprawy
ac maniak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 13:45   #788
smoczek
Zakorzenienie

Mój księgowy też miał takie wątpliwości, ale jak sobie poczytał dokładnie co piszą galerie i dowiedział się dokładnie jak to wygląda stwierdził, że nie ma problemu. Niestety nie jestem w stanie Ci powtórzyć dokładnie jak do tego doszedł. A że galerie zapewne korzystają z lokat krótkoterminowych to już inna sprawa
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 14:37   #789
ac maniak
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
Mój księgowy też miał takie wątpliwości, ale jak sobie poczytał dokładnie co piszą galerie i dowiedział się dokładnie jak to wygląda stwierdził, że nie ma problemu. Niestety nie jestem w stanie Ci powtórzyć dokładnie jak do tego doszedł. A że galerie zapewne korzystają z lokat krótkoterminowych to już inna sprawa
ok, to i ja muszę poszperać, może wyciągnę podobne wnioski. Wiesz nie chciałbym się kiedyś obudzić z "ręką w nocniku", myśląc przy tym że robiłem wszystko zgodnie z przepisami. Wg mojego księgowego, taka kasa nie może być zawieszona, jeśli cos wpływa na konto firmowe, MUSI być zaksięgowane i tyle, a tak chyba nie jest. Więc faktycznie muszę się doinformować, na jakich zasadach to działa.
Stary 2010-01-18, 14:45   #790
lubomirka
www.dulcedo.pl

Ja od odłuższego czasu czytam ten wątek i jedno pytanie mi się nasuwa. Rozumiem, że srebro to vat, rozumiem, że przy sprzedaży detalicznej, bezpośredniej KONIECZNA kasa fiskalna. Gdy nie prowadzi się sprzedaży bezpośredniej fakturki
Nie jest to prawdą. Taka mozliwość jest gdy nie prowadzisz sprzedazy detalicznej i sprzedajesz jedynie firmą wtedy możesz wystawiac faktury, natomiast jeśli prowadzisz sprzedaż osobom prywatnym kasa jest wymagana
OK! Wracając do pytania. Skoro sprzedajecie przez galerie, do każdej rzeczy dołanczacie paragon fiskalny, który można wystawić jak sie otrzymało gotówke od klienta. Wy z tego co zrozumiałem, nie dostajecie kasy "do ręki" tylko wpływa ona na konto galerii, która po miesiącu wypłaca je po potrąceniu swojej marży, na którą wystawia wam fakture, że macie jej zapłacić a sama sobie już wzieła, takk? Druga sprawa, jak podczas kontroli skarbówki wytłumaczycie brak wpływu kasy z paragonów od indywidualnych klientów, a macie co miesiąc kasę od galerii niezidentyfikowaną, czyli wg skarbówki lewą. Jak z tego się tłumaczycie. Paragonu na tą kasę nie wystawiłyście? Faktury też nie, bo niby komu? Zreszta jak wystawiłyście paragon, to faktura nie wchodzi w grę.
Tego też nie rozumiem jak wystawisz paragon faktura nie wchodzi w grę. Jak najbardziej możesz wystawić fakturę a paragon zostaje u Ciebie.
Czy galerie wykazują wogóle obrót taką kasą, czy tylko kasą z marży. Bo defakto miesiąc czasu obraca kasą Waszą, a wy macie swoje paragoniki, które świadczą o czymnś innym. Obawaiam się, że przy kontroli, gdy skarbówka wejdzie wam na konta to nie będzie się zastanawiała długo tylko policzy wam to jako lewe dochody. Mam nadzieję , że się mylę, i proszę o wyjaśnienie, bo prowadzę firmę i chciałbym swoją działalność rozszerzyć o galerie, ale razem z moim księgowym doszliśmy do takich wniosków. Będę wdzięczny za sensowne wyjasnienie sprawy.
Dziwny księgowy niezła teoria, a jak wystawia sie fakturę z dniem a wpłata jest po miesiącu bo i tak można zrobić to też jest defraudacja??
Ja wystawiam paragon na całość kwoty przy raporcie dobowym robie notatke z jakiej galerii to jest sprzedaż, suma kwoty która wpłynie na konto i faktórki która dostaję od galerii bedzie odpowiadać kwocie z paragonów i wszystko sie zgadza.
Stary 2010-01-18, 15:08   #791
ac maniak
Przyczajenie

nie bedę się z Tobą sprzeczał, myslę, że nadinterpretujesz moją wypowiedź, która była skrótem -wstępem do setna.
paragon wystawiasz galerii, czy wkładasz klientce razem z pracą, którą sprzedałaś. paragon masz z początku mies. a kasa z agalerii po mies. Ok, faktura ma termin płatności, ale pragaon jest DOWODEM SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ I NIE MA TERMINU NA ZAPŁACENIE. Jak idziesz do sklepu to dostajesz paragon, a płacisz po mies. dajmy na to przelewem. Chyba nie. Zresztą , rób jak piszesz, może bedzie dobrze. Dla mnie wszystko jest jasne Musze się doinformować i tyle. A sprawy prowadzenia firmy , działalność itp. nie są mi obce, odróżniam faktury paragony itp. Nie są mi jasne zasady działania galerii i sprzedaży za ich pośrednictwem. Dlatego nie tłumacz mi podstaw
Stary 2010-01-18, 15:12   #792
kasia_kati
Zadomowienie

GG do kasia_kati

A dodatkowo (choć nie wiem czy we wszystkich galeriach) galerie te właśnie w regulmaminach zaznaczone maja że w razie konieczności kontroli maja do udostepnienia wszyskie dane co i jak, wiec nie sadze ze to byłby problem, w koncu to co jest wplacane, jest u nich w normalny sposob ksiegowane, kasa od klientów nie "fruwa" na ich kontach,tylko jest zaznaczone za taki czy inny produkt, itd.itp.
kasia_kati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 15:24   #793
poice
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ac maniak Pokaż wiadomość
Wg mojego księgowego, taka kasa nie może być zawieszona, jeśli cos wpływa na konto firmowe, MUSI być zaksięgowane i tyle, a tak chyba nie jest. Więc faktycznie muszę się doinformować, na jakich zasadach to działa.
well, coś chyba pokreciłeś Z punktu widzenia sprzedającego przez galerię kasa nie jest "zawieszona" tylko właśnie potwierdzona dokumentem zwiększającym przychody ze sprzedaży, a że fizycznie później dociera, to inna sprawa.
Problem ze skarbówką jest, gdy bierzesz kasę, a nie wystawiasz w odpowiednim terminie (paragon od ręki, faktura 7 dni) dokumentu sprzedaży. Gdyby było odwrotnie, us musiałby ścigać wszystkich, którym sie dłużnicy ze spłatą zobowiązań ociągają (gdzie pan ma kasę, wszak faktura/paragon jest? bez sensu)

Tak ja to rozumiem

Mój wątek

Edytowane przez poice
Czas edycji: 2010-01-18 o 15:29
poice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 15:43   #794
lubomirka
www.dulcedo.pl

Cytat:
Napisane przez ac maniak Pokaż wiadomość
nie bedę się z Tobą sprzeczał, myslę, że nadinterpretujesz moją wypowiedź, która była skrótem -wstępem do setna.
paragon wystawiasz galerii, czy wkładasz klientce razem z pracą, którą sprzedałaś. paragon masz z początku mies. a kasa z agalerii po mies. Ok, faktura ma termin płatności, ale pragaon jest DOWODEM SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ I NIE MA TERMINU NA ZAPŁACENIE. Jak idziesz do sklepu to dostajesz paragon, a płacisz po mies. dajmy na to przelewem. Chyba nie. Zresztą , rób jak piszesz, może bedzie dobrze. Dla mnie wszystko jest jasne Musze się doinformować i tyle. A sprawy prowadzenia firmy , działalność itp. nie są mi obce, odróżniam faktury paragony itp. Nie są mi jasne zasady działania galerii i sprzedaży za ich pośrednictwem. Dlatego nie tłumacz mi podstaw
bez stresu piszę co wiem i jak to robię ot co.
Stary 2010-01-18, 15:52   #795
Nadia777
Raczkowanie

Czegoś tu nie rozumiem. Traktujecie Urząd Skarbowy jakby był siłą najwyższą, która nie przyjmuje żadnych argumentów. Tam też pracują ludzie, nawet normalni ludzie a wiele polskich przepisów można interpretować na wiele sposobów. Moja bratowa prowadzi biuro rachunkowe i ma taką teorię, że wszystko co potrafisz logicznie wytłumaczyć nie będzie traktowane jako łamanie prawa oczywiście bez przegięcia. Nie sądzę żeby mieli się czepiać spraw o których tu piszecie. Mój mąż miał kontrolę swojej firmy w październiku i tu słowa mojej bratowej się potwierdziły. Rozsądne wytłumaczenie takiego a nie innego rozwiązywania problemów się sprawdza.Chodzi chyba generalnie o to, że jak nie oszukujesz , to jest o.k. a też nie sądzę żeby Urząd Skarbowy interesował sie wpływem pieniędzy na konto. Nawet bym chciała, żeby tak pościgali naszych dłużników. no chyba że się rozliczasz kasowo a nie memoriałowo, bo wtedy nie wiem jak jest.
Nadia777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-18, 16:34   #796
smoczek
Zakorzenienie

Na konto mogą wleźć w razie kontroli krzyżowej i wykazania, że np. nie ma się działalności gospodarczej albo gdy jest podejrzenie, że nie było wystawianych paragonów. Ale najpierw sprawdza się dokumenty, a więc i raporty z kasy. Jak jest ok, zgadzają się kwoty to na konto nikt nie wejdzie. Zresztą urząd robiąc kontrolę krzyżową z jakąś galerią miałby tyle roboty z osobami bez działalności gospodarczej, których jest w galeriach spora większość i "wchodzeniem" im na konta, że pewnie nikt by się nawet nie zainteresował takimi pierdołami. Bo to naprawdę nie jest tak, że pewnego dnia jakaś pani w urzędzie stwierdza, "aaaale nuuudy, wejdę sobie komuś na konto"
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 15:30   #797
mlisiewski
Raczkowanie

Jeden błąd: paragon jest dowodem sprzedaży, nie płatności. Gdyby był dowodem płatności to niemożliwa byłaby legalna sprzedaż za pobraniem
mlisiewski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 15:39   #798
lubomirka
www.dulcedo.pl

Cytat:
Napisane przez mlisiewski Pokaż wiadomość
Jeden błąd: paragon jest dowodem sprzedaży, nie płatności. Gdyby był dowodem płatności to niemożliwa byłaby legalna sprzedaż za pobraniem
Super przykład o tym nie pomyslałam.
Stary 2010-01-23, 20:06   #799
zuteria
Rozeznanie

Bardziej doświadczone w kwestii DG dziewczyny, powiedzcie proszę jak to było u Was z remanentem początkowym. Zastanawiam się właśnie czy jeśli kupiłam np. cały sznur kamyczków 6 mm, powinnam wpisać ich dokładną liczbę czy wystarczyłoby wyszczególnienie sznur (np. 40 cm)? Proszę o wyrozumiałość, jeśli to głupie pytanie

Chainmaille w moim wykonaniu, będzie mi miło jeśli skomentujesz

zuteria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 21:24   #800
marta1977
Rozeznanie

GG do marta1977

Cytat:
Napisane przez zuteria Pokaż wiadomość
Bardziej doświadczone w kwestii DG dziewczyny, powiedzcie proszę jak to było u Was z remanentem początkowym. Zastanawiam się właśnie czy jeśli kupiłam np. cały sznur kamyczków 6 mm, powinnam wpisać ich dokładną liczbę czy wystarczyłoby wyszczególnienie sznur (np. 40 cm)? Proszę o wyrozumiałość, jeśli to głupie pytanie
Zutka myślę, że to zależy od tego, jak ten sznur jest zapisany na fakturce
To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.
Margit Sandemo
marta1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 21:36   #801
zuteria
Rozeznanie

Marta, ale przy pierwszym remanencie (tym, który robi się na początku działalności) spisuję rzeczy, na które nie mam faktur- wcześniej kupowałam tylko na paragon.

Stary 2010-01-24, 11:04   #802
marta1977
Rozeznanie

GG do marta1977

hmm... kurcze to nie mam pojęcia bo to kupowałaś na lewo no nie? czyli do użytku własnego zupełnie nie wiem czy to wykazywać czy nie, a tak na marginesie trzeba to wykazywać i czy konieczny jest remanent początkowy????
To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.
Margit Sandemo
marta1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 11:30   #803
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez zuteria Pokaż wiadomość
Przy remanencie początkowym wpisywałam na dwa sposoby... Jak miałam sznur większych kamyków, to osobno wyliczyłam cenę za sztukę, ale np. przy sznurze pereł 2 mm to wpisałam go jako cały sznur, bo dzielenie na sztuki miałoby mało sensu...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 13:28   #804
zuteria
Rozeznanie

Marta, dziękuję Ci za odpowiedź i tak A co do remanentu początkowego to trzeba z uwagi na to, że materiały, które kupiłaś wcześniej (o ile biżu z ich użyciem jeszcze nie sprzedałaś) wykorzystasz już po rozpoczęciu działalności i później powinnaś mieć jakiś dowodzik na to, skąd je masz. Poza tym ten remanent (tak jak późniejsze faktury) pozwoli Ci odliczyć podatek. Tak więc lepiej go wykonać uczciwie
Dzięki Kamyku, też chyba tak zrobię.

Stary 2010-01-24, 14:45   #805
ak_pinki
Wtajemniczenie

witam was dziewczyny
mam pytanie odnośnie działalności biżuteryjnej-czy tylko ja nie mam założonej działalności gospodarczej na tworzenie i sprzedaż bizuteri??? bo prawde moiąc wiele razy chciałam założyć własną działalnośc ale ta cała biorokracja i formalności związane z założeniem i prowadzeniem strasznie mnie blokują wiec umnie powiedzenie "chcieć to móc" wcale się nie sprawdza!!!! prosze o opinie i rady.....
ak_pinki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 15:05   #806
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
Zresztą urząd robiąc kontrolę krzyżową z jakąś galerią miałby tyle roboty z osobami bez działalności gospodarczej, których jest w galeriach spora większość
Chyba nie tylko Ty nie masz działalności gospodarczej
Stary 2010-01-24, 16:01   #807
zuteria
Rozeznanie

A opinii i rad masz nie mało, zacznij od pierwszej strony tego wątku

Stary 2010-01-25, 08:29   #808
hollyas
Przyczajenie

Witam, kwestia urzędu probierczego była już poruszana tutaj x razy, więc nie ma już zasadniczo sensu pisać o nim, ale wkleję odpowiedź, jaką z tego urzędu dostałem na interesujące mnie pytania.
Wysłałem do nich następującego maila:

"Witam, mam kilka pytań odnośnie produkcji biżuterii z elementami srebrnymi i posrebrzanymi. W internecie jest dużo informacji na tematy mnie interesujące, ale często się one wykluczają. Ustawę można różnie interpretować, tak więc wolę się upewnić u Państwa. Mam w planie produkcję biżuterii z gotowych elementów. Znajdą się wśród nich zarówno elementy srebrne, jak i posrebrzane. Sam nie będę ich produkował, a tylko będę kupował gotowe. Jedyna moja ingerencja w ich wypadku będzie polegała tylko np na skróceniu drutu itp. Żadnej ingerencji w próbę srebra nie będę dokonywał, ani nie będę nic wytapiał. Wiem, że należy każdą sztukę biżuterii z udziałem metali szlachetnych dostarczać do Państwa i znakować próbą oraz imiennikiem. Czy dotyczy to też biżuterii składanej z gotowych elementów? Srebrne oznacza już ich producent, tak więc powtarzanie tego chyba mijałoby się z celem. Jeżeli nie musiałbym dostarczać moich wyrobów do Państwa, to czy sprzedawca powinien dostarczyć mi jakieś pismo lub inny dowód świadczący o tym, że dany element został już u Państwa sprawdzony na wypadek kontroli?"

I dostałem następującą odpowiedź:

"Szanowny Panie,
Przepraszam, że na odpowiedź na interesujące Pana pytania czekał
Pan tak długo. Pana pytania Pan Naczelnik Obwodowego Urzędu Probierczego w Poznaniu przeadresował do jednostki nadrzędnej tj. do Okręgowego Urzędu Probierczego w Krakowie, który odpowiada na wszelkie tego typu zapytania zarówno od przedstawicieli branży, jak również od osób prywatnych.
Postaram się w punktach odpowiedzieć na Pana pytania.
W poniższym tekście celowo umieściłam odpowiednie do konkretnych pytań artykuły Ustawy Prawo probiercze, aby uzasadnić moje wyjasnienia na zadane przez Pana pytania.

Art. 7. 1. Do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej mogą być wprowadzone wyłącznie wyroby z metali szlachetnych oznaczone:
1) polskimi cechami probierczymi,
2) cechami probierczymi, których obowiązek uznawania wynika z wiążących Rzeczpospolitą Polską umów międzynarodowych,
3) cechami probierczymi, na podstawie których dopuszczono wyroby z metali szlachetnych do obrotu w krajach członkowskich Unii Europejskiej.

1. Wprawdzie nie wytwarza Pan osobiście wyrobów ze stopów metali szlachetnych (mam na myśli przygotowanie stopów wyjściowych i kolejno ich przetwarzanie na poszczególne elementy), a jedynie korzysta Pan przy ich konstruowaniu z gotowych, srebrnych półfabrykatów, jest Pan jednak w świetle obowiązującego Prawa probierczego, producentem tego typu wyrobów.
Ma Pan więc obowiązek dokonania rejestracji swojej działalności w
Okręgowym Urzędzie Probierczym w Krakowie w Wydziale Nadzoru oraz ustalenia w tym Wydziale swojego, indywidualnego znaku wytwórcy, który, po wykonaniu znacznika z jego wizerunkiem ma Pan obowiązek umieszczać na wytwarzanych gotowych wyrobach. Umieszczenie znaku wytwórcy pozwala
na identyfikację jego wytwórcy.
Umieszczając ten znak odpowiada Pan za jakość stopu, z którego wykonał Pan wyrób, posiłkując się gotowymi półfabrykatami. Powinien Pan również przy konstruowaniu wyrobów przewidzieć miejsce na umieszczenie na nich przez Urząd, cechy probierczej.

Art. 13. 1. Nowo wytworzone wyroby z metali szlachetnych powinny być oznaczone znakiem wytwórcy.
2. Wytwórcy wyrobów, o których mowa w ust. 1, są obowiązani uzgodnić swe znaki imienne we właściwych terytorialnie okręgowych urzędach probierczych i zgłosić je w tych urzędach do ewidencji.

2.Pragnę również uprzejmie poinformować, że w przypadku wyrobów ze srebra, z obligatoryjnego obowiązku ich badania i cechowania zwolnione są wyroby, w których masa srebra jest poniżej 5 gramów. Wtedy na ich wytwórcy ciąży obowiązek umieszczania na nich informacji o ich masie i próbie (Przykład opisu na metce: masa<5g, próba: 925Ag )i wtedy Pan odpowiada za próbę.

3. Na półfabrykatach sporadycznie spotyka się oznaczenie liczbowe
"925", ale z doświadczeń naszych Urzędów zdarzają się przypadki, że te gotowe elementy nie wytrzymują deklarowanej próby i dlatego istnieje obowiązek badanie wyrobów wytworzonych przy użyciu tego typu elementów.

4. W przypadku wytwarzania wyrobów z elementów posrebrzanych, na ich producentach ciąży obowiązek oznaczenia ich znakiem "MET" i przy wprowadzaniu ich do obrotu muszą one być umieszczane w innych gablotach (oddzielone od wyrobów ze stopów srebra).

Art. 12. Wyroby z metali nieszlachetnych, pokryte powłoką z metali szlachetnych albo z wyglądu przypominające wyroby z metali szlachetnych, powinny być przez wytwórcę lub sprzedawcę
oznaczone znakiem "metal" albo "met", albo w inny sposób uzgodniony z właściwym miejscowo urzędem probierczym.

5. Podmiot, który będzie wprowadzał wytworzone przez Pana wyroby musi je otrzymać ocechowane w naszych Urzędach, lub w przypadku opisanym w punkcie 2 muszą być one przez Pana lub przez sklep(w oparciu o Pana informacje o masie i próbie) oznaczone.
W przypadku, gdy na wyrobach nie będzie takich oznaczeń, kontrole
probiercze traktują tego typu wyroby jak wyroby wprowadzane do obrotu bez cech probierczych.

Art. 17. Kto:
1) wprowadza do obrotu nie ocechowane wyroby z metali szlachetnych,
2) nie dopełnia obowiązku określonego w art. 13 ust. 1 lub 2 albo w art. 14,
3) wprowadza do obrotu handlowego wyroby nie oznaczone w myśl art. 12, podlega karze grzywny.
Art. 18. Orzekanie w sprawach o czyny wymienione w art. 17 następuje w trybie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia."

Mam nadzieję, że w czymś Wam te informacje pomogą.
hollyas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 13:43   #809
ak_pinki
Wtajemniczenie

Thumbs up Dot.: Biżuteryjna DG

właśnie przeczytałam cały wątek i napisze ze bardzo was podziwiam za prowadzenie działalności na tworzenie bizuteri i sprzedaz. zalamalam sie po przeczytaniu tego watku bo nie chcialam zrobic nic zlego sprzedając kilka par kolczykow znajomym (no i chyba musze teraz isc do spowiedzi), a zalozenie dzialalnosci u mnie musi jeszcze trochce poczekac bo ne wyobrazam sobie latania po urzedach z dzieciakiem na reku no i jeszcze zakupy materiałow i wyrób --- nie nie nie. wole ten czas przeznaczyc na wychowanie synka. was bardzo mocno dopinguje i pozdrawiam zycze powodzenia a mi pozostalo tylko robienie bizuterii dla siebie, rodziny i przyjaciół (bez sprzedazy).
ak_pinki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 20:05   #810
marryme21
Zakorzenienie

Widziałam ,że rozmawiałyście o różnych dotacjach.
Dzisiaj moja koleżanka zrelacjonowała mi rozmowę,którą odbyła w UP.
Ona zajmuje się rękodziełem,tzn. min. biżuteria,szycie,haftowan ie,kartki,albumy,itd.
Pani urzędniczka powiedziała,że można spokojnie składać wniosek,ale POWINNA mieć wykształcenie w tym kierunku.Kurcze,wiadomo,ż e nie ma.
Jest samoukiem,z dużymi zdolnościami manualnymi.Nie możne potwierdzić tego,żadną szkołą.
W takim wypadku koleżanka zaproponowała ,że dołączy zdjęcia min. z galerii internetowych w których wystawia rzeczy.(Chociaż na razie do żadnej nie należy,bo obawia się sprzedawać oficjalnie bez DG).
Urzędniczka stwierdziła,że to nie jest dowód,bo te wszystkie ,,robótki'' mógł wykonać ktoś inny.Powiedziała,że można sobie zrobić fotografie wszystkiego i dopisać autorstwo.Acha,i ponoć najlepiej mieć umowę z Cepelią.
Wtedy są szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku
Nie wiem,ale dziwne mi się to wydaje.
Czy Wy miałyście takie ,,przeboje'' z UP?Czy dotacja na tego typu działalność naprawdę jest taka trudna do ,,wyrwania''?

Edytowane przez marryme21
Czas edycji: 2010-01-26 o 21:39
marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości