![]() |
#781 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jesienne Cudaczki Niemowlaczki 2009
Jestem szczęściarą. Mam kochanych rodziców, nie straszną teściową, cudownego męża i fantastycznego syna. Mam dom, w pracy się realizowałam, nigdy nie poczułam co to głód, albo totalny dołek z którego nie widać światła nadziei. Planuję wakacje, kupuję sobie rzeczy i rozpieszczam dziecko. I nie rozumiem dlaczego czasami coś okropnego spotyka fantastycznych ludzi. Przepraszam, może to nie miejsce na to, ale poznałam dziewczynę moją imienniczkę na Pomocne emamy. Kasia ledwo się porusza, straciła wzrok w jednym oku, często nie ma sił, dzień w dzień towarzyszy jej ból. Choroba nie ominęła jej 11letniej córki, 2letniego syna. Czy to sprawiedliwe? Jej dom się rozpada, wymaga gruntownego remontu. Syn jest alergikiem, a ściany pokrywa gruba warstwa czarnego grzyba, drzwi się nie domykają i śnieg wpada do środka. Staram się jej pomóc, kupuję witaminy, wysyłałam ciepłe swetry, trochę jedzenia. I ile tylko będę mogła, pomogę jej, bo wiem, że warto, bo ona walczy, codziennie. Przepraszam, ale musiałam to z siebie wyrzucić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#782 | ||||
Rozeznanie
|
ale się rozpisałyście!! Aż nie dałam rady wszystkiego dokładnie przeczytać... ;/
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a co jest złego w tej 'kołysce" moja Mała też czasem tak zrobi.... chrzest...trzeba będzie zacząć coś załatwiać - ale tylko w kościele....nie planujemy jakiś większych imprez w restauracjach...a u nas w domu nawet za dużo osób się nie zmieści ![]() Cytat:
![]() z karmieniami jest różnie....raz wypija 140 a raz 70...ale teściowa chyba jej nakarmić nie potrafiła dlatego tak mało zjadła ![]() ![]() notuję wsystko i wychodzi mi , że Julka wypija tak ok 500-530ml dziennie...mało troszkę, ale liczę na to, że z dnia na dzień będzie lepiej ![]() ![]() Płacze już mniej...ale zdarza jej się jeszcze niestety, że w połowie jedzonka zacznie pierdzieć i wtedy już jest koniec karmienia ![]() a pytałam kiedyś ( nie zauważyłam żeby ktoś odpisał) co jest złego w łączeniu gw z mlekiem? ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Dziewczyny, odnosze wrazenie, ze prawie nikt nie czyta moich postow - zadalam pytanie odnosnie chrztu i tylko pappaya oraz tancerkaGd mi odpowiedzialy (dziekuje!). Moze to dlatego, ze pytanie zamiescilam na koniec mojego dlugiego postu, ktorego nikt nie mial sily doczytac do konca. Zatem ponawiam pytanie - jak to jest u Was ze chrztami Waszych dzieciakow? Na kiedy planujecie? Czy juz cos zaczynacie zalatwiac w tym kierunku? pappaya, fajny film ![]() ![]() tancerkaGd, nie wiem wlasnie co takiego zlego jest w robieniu tej "kolyski" ![]() ![]() Co do tego, dlaczego nie wolno laczyc Gripe Water z mlekiem to niestety nie wiem. Ale mi sie wydaje, ze byc moze GW ma wieksze dzialanie, jesli nie jest zmieszana z mlekiem. Ale szczerze, to tylko jest moje przypuszczenie. U nas na ulotce od GW pisalo, zeby podawac osobno, nie mieszajac z niczym. meire, z pytaniem odnosnie okresu niestety nie pomoge. Ja dostalam moj pierwszy okres prawie 4 miesiace po porodzie i aktualnie go przechodze. Dzisiaj jest 5 dzien okresu i wogole nie jest obfity - a przed porodem mialam bardzo obfite, bolesne i 7-dniowe okresy. Moze rzeczywiscie warto sie wybrac do lekarza skoro tak dlugo krwawisz - nie wydaje mi sie, zeby 17 dniowy okres byl czyms normalnym. Kaasiula, w takim razie trzymam kciuki za szybkie kupno mieszkania ![]() ![]() KateMwale, rzeczywiscie smutna historia tej dziewczyny. Mam nadzieje, ze osoby takie jak Ty beda mogli ulatwic tej kobiecie zycie - chociaz troszeczke. Asiuuuuula, co do wlosow, to ja na szczescie wogole nie mam z tym problemu. W ciazy bardzo mi sie wlosy polepszyly, a moj fryzjer dobral mi super szampon i odzywki, ktore ewidentnie dzialaja, wiec jestem bardzo zadowolona. Co do zebow, to tez slyszalam, ze zaczynaja sie bardzo psuc po ciazy, ale ja poki co roznicy nie zauwazylam ![]() Dziewczyny, a ja sie zapisalam do fitness club ![]() ![]() ![]() Tak na marginesie, to z calego serca polecam cwiczenia a6w! Nie spalaja tluszczu, ale rzezbia miesnie brzucha. Cwiczylam przez tydzien i juz widze wielka poprawe. Bede robila zdjecia po kazdym tygodniu, wiec pozniej Wam pokaze, jesli bedziecie chcialy ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#784 |
BAN stały
|
schoolcraft co to dokladnie za cwieczenia a6w?
my planujemy chrzest na maj/czerwiec jak wroce z polski to bedziemy dokladniej planowac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziekuje za odpowiedz odnosnie chrztu. My tez planujemy podobnie jak Wy ![]()
I treat my patients with compassion, Wearing scrubs is my fashion; I fight sickness with aggression - NURSING is my profession! Edytowane przez schoolcraft Czas edycji: 2010-01-24 o 21:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
BAN stały
|
jeszcze nie bo moze zrobimy obiad u tesciow i tyle,,,jak nie chce duzej imprezy gora 10 osob
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#787 |
Zadomowienie
|
my 15 marca lecimy do polski
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
TancerkaGd, może i nie ma nic złego w łączeniu GW z mlekiem ale po co skoro łatwo podać samo
![]() Schoolcraft, my chrzciny zrobimy albo maj albo wrzesień, zobaczymy. Na pewno w mieszkaniu u moich rodziców, dziadkowie, rodzeństwo, chrzestni i wystarczy ![]() Tylko nie wiem czy chrzest to tak jak ślub można zrobić gdzie się chce czy tylko w kościele przy miejscu zamieszkania ![]() ![]() ![]() Dzisiaj Jula przeszła samą siebie, prawie nie spała cały dzień ![]() ![]() Z tymi włosami to jestem załamana bo ja naprawdę mam takie przerzedzone place z prześwitami, to potem jak się wszystko ureguluje to odrośnie czy to tak już zostanie, czy będzie gorzej? W pierwszej ciąży też mi wypadały ale nie było to widoczne na głowie... Synek dziś brał 10 (i ostatni) dzień antybiotyk a chrycha nadal aż ściany dudnią, smarcze też non stop, mam zaświadczenie, że może iść od jutra do przedszkola ale nie puszczę go. Nie ma minuty, żeby nie kasłał, jakby to wyglądało w przedszkolu. No i bidny nie pójdzie we wtorek na imprezę z okazji Dnia Babci i Dziadka, zmartwił się jak mu dziś powiedziałam, bo on już zaprosił babcie... Nawet na sama uroczystość nie ma sensu go zaprowadzić bo nic by nie było słychać poza jego kaszlem. Ciekawe co nam w środę ta alergolog powie. Dobrej nocki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
BAN stały
|
dziewczyny wlosami sie nie przejmujcie mi akurat nie wypadaja ale to jest przejsciowe....przez 9-mcy nie wypadaly no nie
mio akurat wypadaly tak do 6 m-ca ciazy wiec teraz mam spokoj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
Wtajemniczenie
|
zuzanna12, Asiuuuuula & sylwiatkoo1, dziekuje dziewczyny za odpowiedzi odnosnie chrzcin. Widze, ze wiekszosc z nas bedzie chrzcic dzieci nieco pozniej. My jakas godzine temu zdecydowalismy, ze chrzest jednak bedzie 22 maja, bo tylko wtedy moze przyjechac chrzestny od Evuni... hmmm... cos czuje, ze te plany jeszcze nie raz sie pozmieniaja, a ja tak nie lubie tej niepewnosci
![]() My tez raczej planujemy male przyjecie - tylko dla najblizszych (o ile tak mozna nazwac nieliczna grupke znajomych ktorych tutaj mamy). Ja chce gdzies wynajac lokal, ale przyszly chrzestny od Evuni namawia nas na grill'a w naszym ogrodku ![]() Dziewczyny, musze jeszcze raz sie pochwalic - dzisiaj w czasie kapieli zauwazylam, ze Evuni przebila sie druga dolna jedynka ![]() ![]() Pozdrawiam i milego dnia zycze (ja zmykam spac ![]()
![]() |
#791 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() gratuluję ząbka!!! Moja Julka ostatnio tak się ślini ,że szok ![]() ![]() Cytat:
mi też teraz wypadają strasznie włosy ![]() ![]() ![]() spróbuję Małej dawać osobno tę gw....ale u nas chyba działa bo już prawie nie płacze przy jedzonku ![]() a dzisiaj rano udało jej się wypić 140ml ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 |
Zakorzenienie
|
A my mamy mały problem z chrztem, bo nie jesteśmy po ślubie i jak byliśmy u księdza to nas potraktował, jak trędowatych...
![]() ![]() ![]() i tak sobie myślę w takich sytuacjach.. jak oni zachęcają młodych ludzi do chodzenia do kościoła?... to ja idę do nich, żeby mi ochrzcili dziecko, a oni mnie traktują, jak najgorszego grzesznika?... co dziecko jest winne wyboru swoich rodziców?... tym bardziej, że planujemy ślub kościelny w sierpniu... ale z chrzcinami nie chcemy aż tak długo czekać... chyba, że ciągle nam będą robić kłopoty, to dla świętego spokoju ochrzcimy ją później... ehhh... i chciej tu człowieku dobrze, to cię jeszcze zbesztają... ![]()
![]() |
![]() |
#793 |
Zadomowienie
|
Schoolcraft- normalnie jestem w ogromnym szoku
![]() a zauwazylas ty czy TZ???? bo u nas jest taka tradycja, ze jak mama to musi dostac od TZ nowa pare butow, a jak TZ to musi dostac flaszeczke ![]() Asiuuula- Jest mi strasznie zal twojego synka, napewno meczy sie przez ten kaszel, ciekawe co ten alergolog powie?? a moze maly jest alergikiem i by musial przez jakis czas brac jakies tabletki??? z tymi wlosami to sie nam napewno unormuje, no i nie obawaij sie bo napewno wmiejscach przeswitow wyrosna ci nowe wlosy, tamte poprostu byly slabione, ale napewno nie zostana ci takie placki do konca zycia. meire- nie rozumiem tych ksiezy wogole, ale lepiej nie bede poruszala tego temamtu, bo to temat rzeka!!!! to co oni wyprawiaja to w glowie sie niemiesci!!!!! ja bym poszla gdzie indziej, napewno znajdzie sie jakis ksiadz co ochrzci bez problemu Edytowane przez sylwiatkoo1 Czas edycji: 2010-01-25 o 10:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
moi rodzice też się założyli kto pierwszy zauważy ząbka - ale chodziło w ogóle o jakiś prezent - żaden konkretny ![]() oczywiście wygrała moja mama :P a jak powiedziałam o tym swojemu tż to taki smutny odpowiedział..."przecież i tak Ty wygrasz..." ![]() opowiedziałam o tych butach i flaszce to stwierdził, że to niesprawiedliwe - bo buty są z reguły droższe od flaszki ![]() co do chrztu - to tak jak ze ślubem można chrzcić gdzie się tylko chce. Powiedział nam to ostatnio ks. na kolędzie. Tylko trzeba wziąć takie zaświadczenie 'licencję' lub 'zgodę' (zwał jak zwał) ze swojej parafii. My mieliśmy ślub w innej parafii i tam te będziemy chrzcić Julkę..ale niech się tylko troszkę ociepli.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 |
Raczkowanie
|
Hej mamusie
![]() Schoolcraft dzięki za kciuki ![]() ![]() Kurcze rzeczywiście Twoja Eva szaleje z ząbkami już 2 gratulację ![]() Co do ćwiczeń to zazdraszczam ![]() ![]() Acha i wklej te zdjęcia zobaczę jak te ćwiczenia działają ![]() meire my mieliśmy podobnie u nas w parafii chcieli ochrzcić ale po mszy ale na szczecie kolejna parafia okazała się lepsza i księża wyrozumialsi TancerkaGd & Schoolcarft ta kołyska to ponoć zła wg tej rehabilitantki że powinno dziecko trzymać pupę na ziemi nie wiem czy to jest aż tak ważne ale Mati ma po prostu skierowanie głównie dlatego ż elubi patrzeć w jedną stronę lewą małgosia27 to ja pisałam o tej główce w sumie tak jak wyżej napisałam że to chodzi o to że jak mój Mati leży na pleckach to odwraca częściej główkę w lewą stronę i to jest przyczyna jak podnosisz córcie to ma prawo jej główka lecieć bo przecież jest jeszcze mała a te ćwiczenia wyglądają tak na początku masaż oliwką takie smarowanie a potem wyciąganie rączek żeby prostował, kładzenie na brzuszku właśnie z podporą czyli tj pisała pappaya ona kładzie poduszke a ta rehabilitantka wkłada swoją rękę, potem bierze Go na boczki przewraca, potem na kolanach trzyma i dotyka lewą rączką prawą noge i na odwrót nigdy nie można prawą rączką prawej nózki nie wiem czemu i potem jeszcze za barki ciągnie mu główkę bo przy podnoszeniu takim Matiemu leci główka do tyłu i to też jest do poprawy Nie wiem nic o kładzeniu na leżaczkach ale spytam jak nie zapomne przy okazji Asiuuula współczuje synkowi kurcze On to bidulek się nachoruje czekam na wiadomość jak tam u aergologa ![]() TancerkaGd fajnie że już lepiej z tym karmieniem może rzeczywiście teraz tak podawaj tę GW a Mati tez jeszcze często pierdzi przy jedzeniu i w sumie już się nie pręży ale jeszcze tak dziwnie Go wywija no i czasem muszę przerwać karmienie ale jest i tak lepiej niż 2 miesiące temu ![]() Kurcze był teraz u nas kominiarz bo w łazience przez tą kratkę tak wiało zamiast być ciąg to wiało na całą łazienkę a tu okazuje że mieliśmy pozamykamne wywietrzniki a dodatkowo przy tym mrozie trzeba stosować mikrowentylację tzn my mamy okna pcv to klamkę tak zrobić że nie otwarte okno ale jest minimalny ciąg tyle że przy tym tak wiuga że ja nie moge tego stosować w pokoju gdzie leży Mati Już mam powoli dość tych mrozów ani wyjść na spacer z Małym nawet nie wiem czy jutro z Nim pójdę na tą rehabilitację nie mam w sumie daleko ale drogi tzn chodzniki to koszmar cały śnieg przymarzł i są wertepy nieziemskie w piątek jak jechałam miałam dość na dodatek jakiś palant stanął autem na chodniku ![]() chyba wezmę taksówkę bo nie zamierzam wyziębić Małego Mam pytanie do dziewczyn które karmią piersią w jakiej pozycji karmicie? Bo ja najczęściej wsadzam Matiego do rożka i daje Go na kolana i tak Go karmie nie wiem nawet czy dobrze robię ale jak się napatrzyłam na zdjęcia gdzie baby trzymają główkę na ramieniu to się przeraziłam ja bym nie dała rady tak wytrzymać bo Mati już waży 6,60 po ostatnim ważeniu ![]() Ponadto robi kupę raz na 2 dni albo czasem raz dziennie no w porywach 2 razy ale to już rzadkość no i jeszcze mam pytanie do mam chłopców o siusiaka robicie swoim te naciąganie bo ja robie ale nie wiem czy dobrze tż mi gada że za mało obciągam tą skórkę ale ja się boje bardziej a ciamajda zapomniałam się zapytać pediatry ![]() Dobra uciekam miałam czas to naklikałam trochę, nie pamiętam już kiedy tyle napisałam ![]() ![]()
![]() |
#796 |
Zadomowienie
|
kasiuula- ja jak karmilam to trzymalam go tak ze glowka na lokciu, pod rece wkladalam sobie poduszke albo kocyk i wtedy wogole jego ciezaru nie czulam, albo tez na lezaco.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
Dziewczynki, dziekuje za gratulacje ![]() ![]() A tak na serio, to zazwyczaj tak jest, ze jak wyjdzie pierwszy zabek, to wkrotce wyjdzie i drugi. Musze sprawdzic u Adasia w ksiazeczce jak szybko wyszly mu gorne jedynki... sylwiatkoo1, a to dobra ta tradycja z tymi butami ![]() ![]() tancerkaGd, no mi tez strasznie sie nie chce robic tych cwiczen a6w. Ale jakos dalam rade przez pierwszy tydzien - chce zobaczyc na ile mi starczy sily i motywacji ![]() ![]() ![]() meire, zapomnialam wczesniej napisac, ze Twoja Zuzia to slicznosci ![]() ![]() Co do sytuacji z ksiedzem, to bardzo wspolczuje. Rzeczywiscie trudno zrozumiec ich metody "nawracania", jak zaczynaja robic takie problemy ze chrztem. My na szczescie mamy ksiedza, ktory jest bardzo dobrym kolega mojego meza. Ten ksiadz przyjedzie na chrzest w wyznaczonym przez nas dniu i ochrzci mala w naszym ogrodku ![]() Kaasiula, co do naciagania skorki na siusiaku synka, to wydaje mi sie, ze na temat temat jest tak, ze co pediatra to inna opinia ![]() ![]() ![]() ![]() Ale to tylko moje zdanie (i mojego pediatry) - pewnie kazda mama robi inaczej ![]() Dobra, to tyle. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#798 |
Zadomowienie
|
Kasiula, nie odciągaj naskórka z siusiaka u tak małego dziecka! Nie wiem skąd Twoj tz wpadł na taki ''mądry'' pomysł i nie dziwie Ci sie ze sie boisz tego robić.
Nie robi sie tego do pierwszego albo drugiego roku zycia. Zależnie od lekarza bo jeden zaleci wcześniej drugi później a trzeci nie będzie kazał tego robić w ogóle az do któregoś roku życia kiedy to naskórek samodzielnie będzie sie odklejał. Nasza pediatra jeszcze w Szwajcarii kiedy byliśmy na kontroli z rocznym synkiem kazała powolutku odciągać naskórek. Ivusiowi sie to niespodobalo, widać bylo ze sprawiało mu to dyskomfort a nawet może i ból wiec poczytałam więcej na ten temat i rozmawiałam z innymi rodzicami i zaleceniami ich pediatrów. Wiele z nich jest za tym by zostawić siusiaka w spokoju i my tak właśnie robimy. Jesli chodzi o pozycje do karmienia. Ja karmie albo trzymając Ewe na rekach albo na leżąco. Jak karmie trzymajac na rekach siadam tak żeby było mi wygodnie z podwiniętymi nogami. Czasami podkładam pod łokieć poduchę do karmienia albo cokolwiek. Poduszki, koce żeby ręka miała oparcie i nieścierpła ![]() Schoolcraft, właśnie tak jak piszesz zebolki wychodzą parami. Czasami z jakimś małym odstępem. U Ivusia pierwszy ząbek to były dwa ząbki ![]() Świetny pomysł na chrzest! ![]() Mnie bardzo podobają sie tez śluby w plenerze ![]() ![]() Odnoscnie ćwiczeń. Slyszalam o a6w i zamierzam je wykonywac jak mi mina problemy z kością łonowa. A probowałaś pilates? Podobno tez bardzo skuteczne ćwiczenia ja zaczelam je robic ale musialam przerwac bo mnie mocniej bolalo ![]() Edytowane przez pappaya Czas edycji: 2010-01-25 o 15:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 |
Wtajemniczenie
|
pappaya, o widzisz - tak jak pisalam, co pediatra to inna opinia na temat odciagania skory na siusiaczku. I tutaj wlasnie przychodzi do pomocy intuicja mamy, ktora jak juz wiemy jest niezawodna. Kazda mama zrobi tak jak uwaza za potrzebne z tym odciaganiem skory.
Widzisz, u nas np. jest tak, ze nigdy nie zauwazylam jakiegos dyskomfortu u Adasia przy odciaganiu tej skory ![]() ![]() Co do chrztu, to mi sie nie usmiecha taka impreza w ogrodku ![]() Poza tym niewiadomo czy bedzie zimno czy cieplo, bo w maju roznie to bywa. No i tak jak pisalam wczesniej - nie usmiecha mi sie przygotowywanie jedzenia na grill'a. Szczegolnie ze nie mam nikogo do pomocy, wiec wszystko bylo by tylko na mojej glowie (chrzest ma byc w sobote, wiec caly tydzien przed maz bedzie pracowal). Jezeli chodzi o cwiczenia, to musze dokladniej poczytac o co chodzi z tymi pilates, bo tez o tym slyszalam.
![]() |
#800 |
BAN stały
|
schoolcraft gratulacje z okazji zabkow evuni...rosnie malauch jak na drozdzach
![]() meira my tez nie mamy slubu ja tylko pisze o Tz moj maz ale tak napradwe my nie po slubie i tez martwie sie o chrzest ale w razie co mam juz przygotowany teskst dla ksiedza KSIADZ NIE ODMAWIA MI ALE ODMAWIA UDZIELNIA SWIETEGO SAKARAMENTU MALEMU NIEWINNEMU DZIECKU A Z TEGO OC JA WIEM TO NIE JEST ZGODNE Z PISMEM SWIETYM I PRAWEM KANONICZNYM tancerka ciesze sie ze mala juz ladnie je ja tez zaczelam dawc GW bo cos maluch zaczal marudzic i plakac przy jedzeniu ok spadam bo cos mi pileucszka nie za ladnie pachnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 | |
Raczkowanie
|
Hej! Od razu mówię, że nie jestem w ciąży :P Schoolcraft, bardzo miło że mi tak prorokujesz, ale jeszcze nie
![]() Meire witaj! ![]() ![]() ![]() Współczuję tego paskudnego choróbska. Oby więcej Was to nie spotkało ![]() Asiuuuuula jakoś w miesiąc po porodzie chyba włosy zaczęły mi lecieć i tak lecą do tej pory. Włosy, podobnie jak w przypadku większości, jak widzę, są wszędzie. Najwięcej w łóżku i w okolicy Małej, bo dużo z nią przebywam. No ale u nas linienie jest zbiorowe. TŻ traci włosy i cholera jasna, co tydzień muszę "odkreciać" odpływy w łazience. Chłopina dobija do 40-tki, więc może łysieć zacznie niedługo ![]() Mam nadzieję, że w końcu mi się ta gospodarka hormonalna unormuje i wszystko będzie po staremu. Mam tu m.in. na myśli... ekhm... wilgotność. W tej chwili faszeruję się estriolem w czystej postaci, bo nic innego na mnie nie działało. Właściwie nie wiem czy ten estriol też w jakikolwiek sposób zadziała ![]() Myślę często o Ma-li-nie. Ja chyba nigdy nie pojmę co siedzi w męskich łepetynach... ![]() Schoolcraft gratuluję ząbków Evuni! Jeju, ale fajnie! U nas ślinotok już 3-ci miesiąc a ząbków nadal nie ma. Ja miałam 3 miesiące kiedy pojawił się pierwszy, to i moje dziecię miało szansę na taki speed w tej kwestii. A tu ![]() ![]() Samozaparcia do ćwiczeń też gratuluję ![]() ![]() ![]() W kwestii chrztu mam takie samo podejście jak Pappaya. Moja rodzina ma inne i troszkę się przez to spinamy, ale chyba już odpuszczają, tak jak odpuścili ze ślubem. Albo szykują się do kolejnego ataku ![]() ![]() Eloteteie brawa dla dzielnej Majki! ![]() Sylwiatkoo1 no proszę, jaki gentleman ![]() ![]() HoniaB witaj! No coś Ty, kto by o Tobie zapomniał? Świetnie że Weronika nie daje Ci w kość. Odbije sobie będąc nastolatką ![]() Ta metoda z siuśkami nie wydaje mi się ani trochę drastyczna. Muszę powiedzieć, że gdyby moje dziecko to spotkało to w pierwszej kolejności właśnie ten sposób wypróbowała. Bo to ani nie pachnie jakoś szczególnie a pielucha czyściusieńka, osobiście przeze mnie prana, w dodatku organiczna ![]() Cytat:
![]() Kaasiula z karmieniem u nas było różnie, ale najczęściej karmię na ramieniu, brzuszkiem do brzucha. Staram się aby Matylda była ustawiona do piersi pod kątem raczej niż w poziomie, bo wtedy mniej łyka powietrza. Czasem więc prawie siedzi mi na kolanach ![]() No i na koniec te dobre wieści. Schoolcraft, Tancerko, zawiodę Was, bo nie są pewnie tak spektakularne, jak się nastawiałyście, ale dla mnie to prawdziwa rewelacja. Moja dzida zmieniła się w ciągu dwóch tygodni nie do poznania. Przez ponad 4,5 miesiąca robiłam za blisko 2-metrowy smoczek i w końcu powiedziałam sobie DOŚĆ! Sięgnęłam po "Uśnij wreszcie" i wprowadziłam zasady z książki w życie. Jednego dnia położyłam Matyldę do spania bez cyca i to w jej własnym pokoju, a nie w naszej sypialni. Byłam gotowa na całonocną przeprawę, a skończyło się na pół h. Okazało się, że nie dość, że moje dziecko potrafi samo zasnąć, to jeszcze potrafi przespać większość nocy! W ten sposób od 2 tygodni Tyska śpi od 20:30 do 8:00, z jedną przerwą na jedzenie, najczęściej chyba ok. 3. Piszę chyba, bo czasem zdarza jej się obudzić o 2:00 a czasem o 5:00. Tym sposobem jestem wyspana ![]() Mało tego! Moje dziecko śpi w dzień! I to nie 15 minut jak się uda, tylko ma 3 drzemki, średnio po 1,5 h. Najczęściej po śniadaniu śpi 1-1,5h, po obiedzie 2-3h i po podwieczorku do 1h. Mało tego! Ma uregulowane pory posiłków. Je o 8:00, 12:00, 16:00, 20:00 i ok. 3:00. No ale nie koniec na tym ![]() ![]() Nie wiem ile zjada moje dziecko z cyca, ale najczęściej po 20 minutach w nocy jest najedzona a w dzień to i po 15-stu. Na noc wciąga za to już 210ml. Wg pudełka powinna tyle wciągać dopiero w 7 miesiącu, ale uznaje te wskazania jako wartości uśrednione i się tym specjalnie nie przejmuję. Jak mrozy trochę zelżeją to się przejdziemy do pediatry i poproszę o rady. Niech mi powie czy ta suchość skóry to skaza, mrozy+ogrzewanie czy atak kosmitów, czy mam przechodzić na nutramigen albo pepti, czy wszystko z nią ok i ile toto waży. Bo moja waga łazienkowa pokazuje raz 7 a miesiąc później 5 kg. WTF??!! No to się rozpisałam i idę poczytać książkę i spać. Hurra!!! (bo wcześniej nie czytałam bo mi szkoda było nocy - spać było trzeba, bo się Stwór co 2h budził i każdy szelest jej przeszkadzał) Spokojnej nocy/dnia ![]()
![]() |
![]() |
#802 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
[Oczywiście nie należy się nikomu, ale...] Doszłam do wniosku, że tymi wszystkimi trudnościami obarczani się ludzie, którzy mają siłę, aby się im przeciwstawić. Twoja siła tkwi w Twoich bliskich, w tym, że miałaś dużo szczęścia w życiu, że spotkało Cię dużo dobra. Zauważ, że np. w rodzinach patologicznych najczęściej nie rodzą się dzieci chore. Za to często przytrafiają się one w rodzinach gdzie są pieniądze, ludzie się szanują, kochają, mają piękne domy, dobrze płatne i satysfakcjonujące prace. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale to trochę tak jakby istniała pula nieszczęść, które mają być rozdzielone między ludzi. I te nieszczęścia są zsyłane na ludzi, którzy mają siłę, żeby z nimi walczyć... ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- My z chrztem pewnie jeszcze trochę poczekamy - mój mąż musi dogadać się z księdzem - nie mamy kandydatki na matkę chrzestną, bo obu potencjalnym brakuje bierzmowania. Ale jak się okaże, że można chrzcić bez to pewnie ogarniemy to w kwietniu. Po chrzcie jakiś obiad, niestety najbliższych osób naliczyłam 17 lub 18. Zastanawiamy się czy iść do restauracji czy zrobić obiad z cateringiem u jednych rodziców. Co do włosów - mi nie wypadają - czyżbym była jedyna na wątku? Obcięłam je natomiast dla zasady, przy Majce łatwiej mi funkcjonować z krótszymi, suszarką o mocy 2200W i prostownicą fryzjerską, bo to skraca prace nad fryzurą do 7 minut ![]() Jeśli chodzi o okres - ja nie mam, ale karmię cyckiem, więc pewnie jeszcze trochę minie zanim mnie nawiedzi. A biorąc pod uwagę to, że wcześniej miałam okres 5-6 razy w roku - to "jeszcze trochę" może potrwać dłuuuugo ![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Schoolcraft - uważaj na A6W, bo rozwala kręgosłup, zwłaszcza odcinek lędźwiowy! Gratuluję 2-giego ząbka - Evcia szaleje ![]() Kashin - jestem w szoku jak Tyśka się poprzestawiała, brawa dla niej ![]() Kaasiula - Maja waży ponad 7,5, a trzymam ją spokojnie na ramieniu, myślę, że to kwestia pozycji ![]() ![]() Majkę karmię tak - kładę ją przodem do siebie na płasko - całe ciało i głowa w jednej linii - głowa przodem do cycka. Kiedyś kładłam bokiem, pod kątem - ale w poradni laktacyjnej mnie opieprzyli, pokazali nową pozycję i Majka zaczęła wreszcie normalnie jeść. Edytowane przez eloteteie Czas edycji: 2010-01-25 o 21:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
BAN stały
|
czesc
to znowu ja....olimpia spi najadla sie popila GRIPE WATER mam nadzieje ze kupsko walnie bo jak narazie to tylko slychac jak baki puszcza....mam pytanie czy ktos z was czytal ksiazke pod tytulem JEZYK NIEMOWLAT slyszalam ze jest bardzo dobra, ja w sumie nie mam z mala problemu ale czasem jednak nie potrafie zrozumiec co ona chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
Wtajemniczenie
|
Hejka!
kashin, co do zabkowania, to Evunia zachowuje sie bardzo spokojnie i nawet nie wiem kiedy jej te zeby zdazyly powychodzic. Z Adasiem mialam tak samo. Wiec nie nastawiaj sie, ze zabkowanie musi byc koszmarem - ja jestem dowodem na to, ze moze byc wszystko spokojnie ![]() Oczywiscie gratuluje takich postepow u malej ![]() ![]() ![]() Aaaa i co do jedzenia, to nie wiem dlaczego uwazasz, ze 210 ml dziecko wypija w wieku 7 miesiecy. Moja Eva tyle wypija odkad skonczyla 3 miesiace i zapowiada sie, ze bedzie pila jeszcze wiecej ![]() ![]() eloteteie, nie, nie jestes sama z tym, ze nie wypadaja Ci wlosy - jeszcze jestem ja ![]() ![]() Dobra, zmykam spac, bo u mnie juz dochodzi do 24:00 ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#805 |
Raczkowanie
|
schoolcraft zazdroszczę "poukładanych" dzieci. U mnie mały też robił wszystko normalnie z zegarkiem w ręku, ale po wizycie w szpitalu wszystko się posypało. Szpital narzucił normy, które po tygodniu pobytu było nam trudno zmienić. Co mały zasnął to było badanie, co chciał jeść to nie mógł bo musiał być na czczo. W pokoju troje innych dzieci, każde spało, jadło, płakało w innym momencie. Potem musieliśmy małego zabrać z powrotem do sypialni, bo wymiotował, strach było go zostawić samego i nie słyszeć co się z nim dzieje. Teraz zaczyna być coraz lepiej i znowu wchodzimy na ścieżki Trybu dnia.
Co do chrzcin nie wiem jak to będzie. Nie mamy z M. ślubu kościelnego, zawsze wiedziałam, że M. wierzy w Boga, ale instytucja kościoła wzmaga w nim dreszcze i w**** (delikatnie mówiąc). Dlatego wiem, że nagle chrzest to jakiś cyrk z naszej strony, ale z drugiej nie chcemy, aby mały był wyalienowany, kiedy w szkole dzieci będę hurtem przygotowywać się do komunii itp. Dlatego pewnie będzie chrzest, ale M. sie do tego nie miesza, pewnie też zrobimy go w Radomiu (mieszkamy w Poznaniu) , żeby nie ciągać babć (mają swoje lata), rodziców, rodzeństwa 400km. zuzanna12 ja odstawiłam wszystkie książki poza "Rozwój poprzez zabawę. 140 gier i ćwiczeń dla niemowląt i małych dzieci". Bo dostaławałam kręćka, że nie zasypia tak jak należy, że podnosi nogę tak a nie inaczej, że nie śmieje się jak oszalały, więc pewnie coś mu dolega. Zrezygnowałam z nich i dałam czas mojemu dziecku i jestem szczęśliwsza ja i on. eloteteie masz rację. Kasia ma siłę, ogromną są nimi jej dzieci. Mój M. nie lubi ckliwych opowieści, nie angażuje się w życie innych (od tego jesteś Ty kochanie-zawsze tak mówi), ale kiedy opowiedziałam mu o Kasi, pokazałam zdjęcia i powiedziałam, że chcę jej pomóc (a pomagamy już jednej rodzinie i mamy synka w Zambii) to tylko powiedział: Oczywiście, tak trzeba. A potem zrobił ogromne zakupy i jej wysłał. Mi tylko kazał dokupić leki, bo nie wiedział jakie. Wyjął z swojej szafy ubrania dla jej męża, zapakował trochę chemii, kosmetyków. Jeżeli ona zrobiła na nim takie wrażenie, to musi być wyjątkowa ![]() A to my z Bru wczoraj rano. Niedzielne poranki są super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 |
Rozeznanie
|
ja tak na moment bo czasu dużo nie ma
![]() język niemowląt czytałam- kapitalna książka!!! Oderwać się od niej nie mogłam w szpitalu ![]() ![]() kashin gratuluję!! Mała ma te same pory posiłków co moje Dziecię ![]() Super, że sama śpi i że tak długo ![]() ![]() wieczorem spróbuję więcej poczytać i odpisać ![]() buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
BAN stały
|
tancerka jak tam GW dziala...teraz moja cos jeczy przy jedzeniu daje jej GW pytanie wiem ze mozna dawac niby 6 razy na dobe ale przeciez nie mozna tak dzien w dzien non stop...czy ty dajesz malej GW przy kazdym jedzeniu czy jak?
dziekuje za odpowiedz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Schoolcraft, fajnie, że Evcia ma już dwa ząbki
![]() ![]() ![]() Kashin, no to mnie załamałaś... Pocieszłam się, że nie tylko ja mam takie nieułożone i niezdyscyplinowane dziecko, a teraz tylko moja Jula taka została.... ![]() Jak przeczytałam Twój post to postanowiłam spróbować czy Jula sama zaśnie w łóżeczku, włączyłam jej karuzelę i ... sama zasnęła na 2 godziny ![]() ![]() ![]() Scoolcraft, jak jest u Ciebie z zachowaniem Adasia i "przeszkadzaniem" siostrze? Co do higieny chłopców to jak jeździliśmy z Patrykiem do nefrologa z tym poszerzeniem układu kielichowo - miedniczkowego, jak miał ok. 2,5 roku na wizycie się o to zapytałam to dr (bardzo sympatyczny i rzeczowy z resztą) to się dziwnie na mnie spojrzał i powiedział, że absolutnie mam nic nie odciągać... Że jeszcze jest mały i ma być tak jak jest. Teraz Patryk w lutym kończy 5 lat nadal mu nie odciągam skórki, kilka razy próbowałam ale nie chciała zejść. I w sumie nie wiem kiedy zacząć to robić i kiedy, w którym momencie to wymaga ew. interwencji chirurga ![]() Kaasiula, jak Jula była mniejsza to ją trzymałam na ręku, żeby cała była bokiem i w linii równej główka i reszta. Teraz ją trzymam tak, że główkę i do bioder jest bokiem a od bioder bardziej na wznak, teraz z resztą już sama odkręca głowę w stronę cycka, ręką podtrzymuję gówkę ale ręki nie trzymam w powietrzu (biorę nogę na nogę i rękę opieram na udzie wysoko), więc nie jest mi nie wygodnie. Chyba nierealne, żeby ją teraz całą ułożyć bokiem i w jednej prostej linii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Bylismy dzis u pediatry i mala ma 66 cm wzrostu oraz wazy 7kg 700 gram ![]() ![]() eloteteie, no to jak - nasze coreczki ida tak samo z waga, czy moja juz wazy wiecej niz Twoja? ![]() KateMwale, sliczne zdjecia ![]() ![]() Bardzo wspolczuje, ze tak Ci wytracili z rytmu Bruno. Ale mam nadzieje, ze wkrotce to sie zmieni i bedzie tak jak przed tym. Bardzo wazne, zeby "ustawic" dziecko poki jest jeszcze male, bo im bedzie wieksze tym bedzie ciezej cokolwiek zmienic ![]() Asiuuuuula, no widzisz - dlatego ja wlasnie od czasu do czasu sciagam Adasiowi skorke na siusiaku, zeby nie bylo takiej sytuacji jak u Was, ze w wieku 5 lat skorka nie bedzie chciala mu zejsc. Co jak co, ale chce oszczedzic jemu bolesnego zabiegu ![]() Mysle, ze musisz sie wybrac z tym do lekarza, bo wydaje mi sie, ze w tym wieku skorka na siusiaku powinna sama zaczac juz schodzic ![]() Co do Adasia, to ja mam to szczescie, ze on nigdy nie byl zazdrosny i np. wie, ze jak Eva spi, to musi siedziec cichutko ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkie mamusie ![]()
I treat my patients with compassion, Wearing scrubs is my fashion; I fight sickness with aggression - NURSING is my profession! Edytowane przez schoolcraft Czas edycji: 2010-01-26 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
Raczkowanie
|
Hejo
![]() Ja to tylko na moment tak ogolnikowo napisze co u nas, bo kiepsko sie czuje z powodu choroby i maly tez chory ![]() ![]() ![]() Patryk mi cala sobote po kazdym posilku plakal jak opentany (nie z powodu kolki). Co 2h zjadal 150ml mleka i tak przez caly dzien ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kupke mi robi teraz raz dziennie i skonczyly sie juz takie zadkie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dobra uciekam bo dreszcze mi choza po calym ciele i okropnie mi zimno ![]() ![]() Milej nocy/dnia ![]() Ps-dodalam trzy nowe zdjecia do albumu chetne zapraszam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.