![]() |
#841 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Zdaje się, że zus 350 chyba... dobrze mówię??
A ja mam pytanko do dziewczyn, które prowadzą działalność dłużej niż dwa lata; są takie?? Bo zastanawiam się ile wynosi zus po tym okresie "ochronnym", kiedy to jest obniżony?? Bo po dwóch latach jest chyba dużo droższy?? Wtedy trzeba mieć firme już chyba na maxa rozkręconą, żeby sie utrzymać??
![]() |
#842 |
Raczkowanie
|
Tak, ZUS przez dwa lata to 350,00. Później... na 100% nie jestem pewna, ale ok 800,00 (tyle płaci mój mąż). Też jestem ciekawa, czy są tu dziewczyny mające firmę dłużej niż dwa lata?
marta1977 - gratuluję dofinansowania ![]() Jak to jest z kasą z UP na tego typu działania to pojęcia nie mam. Ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że z funduszy unijnych (a dokładnie z działania 6.2) da się dostać dofinansowanie. Ja wprawdzie w biznesplanowych założeniach, oprócz biżutów i ogólnie pojętego rękodzielnictwa miałam założone warsztaty artystyczne (i dla dzieci i dla dorosłych) ale mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie. Papierów jako takich ze szkół artystycznych nie mam, załączyłam jednak dokumentację własnych prac (jakoś nikt nie poddawał w wątpliwość tego, że nie są moje) no i wykazałam, że studiuję aktualnie na specjalności edukacja artystyczna, to mogło mieć wpływ jeśli chodzi o zakładane w działalności warsztaty. To tak w skrócie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#843 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokładnie 839,06 na chwilę obecną: http://www.pit.pl/zus_przedsiebiorcow_288.php No cóż, trzeba zarabiać tyle, żeby te 800zł nie było problemem, po prostu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#844 |
Zakorzenienie
|
No więc ZUS 350 zł, ja tyle w miesiąc na pewno nie wyciągnę, ba nawet połowy pewnie nie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#846 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chociaż niepotrzebnie się zgłaszam, bo Clemmentine już odpowiedziała ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#848 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co robić po macierzyńskim... Jeśli pójdę na wychowawczy nie dostanę nic i jeszcze z działalności zapłacę pełny ZUS. Jeśli pójdę do pracy na pół etatu, to także płacę pełny ZUS. Jeśli pójdę na cały etat, to mogę sobie płacić samo zdrowotne, ale będę miała mało czasu dla Pauliny. Wychodzi na to, że muszę zawiesić działalność i wrócić do pracy, której nienawidzę... Choć cały czas liczę na cud i to, że będzie mnie stać na to, żeby tam nie wracać... Sorry za te żale, ale mi to na sercu leżało...
![]() |
![]() |
#849 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kamyczku, masz dwie opcje: 1. Robić to co kochasz, utrzymywać się z tego i jeszcze być z maleństwem. 2. Robić to czego nienawidzisz, utrzymywać sie z tego i nie być z maleństwem. Masz wybór. A jeśli naprawdę CHCESZ, to zapewniam Cię, że możesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#850 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#851 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#852 |
Wtajemniczenie
|
Ale na co potrzebujecie dowodu?
![]() ![]() ![]() (nie ze złośliwości pytam, tylko z ciekawości, comacie na myśli faktycznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#853 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale jedno jest pewne, można poszukać możliwości, dlatego Kamyczku przypomniałam sobie, ze w tym roku Urzedy Miast (nie wiem jak to wygląda na terenie całej Polski, ale w moim rejonie tak jest) maja miec sporo funduszy unijnych na firmy, gdzie głownymi benefincjentami maja byc kobiety powracajace z urlopow maciezynskich na rynek pracy. Tyczy sie to kobiet nieaktywnych zawodowo, dlatego warto by było dowiedziec się, czy nie opłacałoby Ci się zawiesic działalności po to aby po maciezynskim moc postarac się o dotację. U mnie w miescie we wnioskach było bodajze pytanie o poprzednią dzialalnosc tylko nie mam pojecia czy za to mozna bylo dostac np jakies ujemne punkty (a dodatnie z 1 działalnośc). Popytaj u siebie w mieście bo możliwe ze to co pisała clementinne połączone ze sprytem, możliwościami i chęciami da zamierzony efekt. Ja w dalszym ciągu szukam możliwości bo chęci mam ogromne, ale to nie wszystko. Życzę powodzenia!
![]() |
![]() |
#854 |
Rozeznanie
|
Obawiam się, niestety, że z samej biżuterii wyżyć się nie da. Zwłaszcza w czasach załamania gospodarczego, kiedy ludzie przeznaczaja pieniądze na produkty pierwszej potrzeby, a biżu do takich nie należy. Jasne, że zawsze znajdą się wyjątki - artyści wysokiej klasy, ale ilu z nich zajmuje się WYŁĄCZNIE tworzeniem biżuterii? Dla ogromnej większości - oczywiście jeśli to możliwe - lepiej byłoby mieć jeszcze jakieś stabilne źródło dochodu (nawet nielubiane).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#855 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Tito moja biżuteria- wzloty i upadki ![]() takie moje blogowanie ![]() To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.— Margit Sandemo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#856 |
Rozeznanie
|
Ale na początku są chyba spore ulgi i będziesz miała dotację - serdecznie życzę powodzenia.
Między innymi to miałam na myśli pisząc o dodatkowych dochodach (chociaż oczywiście w sensie formalnym nie jest to żaden dochód). Edytowane przez Wirella Czas edycji: 2010-02-21 o 13:35 Powód: uzupełnienie posta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
Najgorsze jest to, że mój mąż ma ruchome dochody...
A niestety dochody z biżu też byłyby raczej niepewne i ruchome... W tej sytuacji jeszcze trudnej zrezygnować z etatu...
![]() |
#858 |
Zadomowienie
|
Kamyku, a może ten etat nie będzie tak straszny... zawsze to dostęp do szerokiego grona klientów biżuteryjnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#859 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#860 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam nad czym myśleć...
![]() |
![]() |
#861 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy to odpowiedni wątek,ale napiszę.
![]() Pracuję w miejscu,gdzie jest dużo kobiet. Codziennie przychodzi bardzo duża ilość osób,z różnymi rzeczami-przysłowiowe mydło i powidło. ![]() Przychodzą również akwizytorzy (chociaż nie wiem czy to odpowiednie słowo ![]() Zarówno taką jubilerską i hand made.Ceny-śmieszne. Oczywiście ,,Skwarki'' rulezzzzzzzzzzz ![]() Za dużo ich nie widziałam,bo mnie babeczki nie dopuściły. Ale np. Heart AB14mm,srebrne bigle Swarovskiego-30 zł. ![]() Wyglądają na oryginalne,ale znawcą nie jestem. ![]() Jaki może być z tego zarobek dla ,,projektanta''-10,15 zł? Kto potem kupi w galerii internetowej,gdzie koszt jest dwa razy większy plus przesyłka? Ktoś sobie interes ,,kręci'' kosztem innych,psuje rynek,byleby tylko zarobić parę groszy. Dlatego podziwiam te,które prowadzą DG,płacą podatki,dłubią całymi dniami i pewnie nocami też,a jakiś cwaniak,pewnie na etacie,dorabia sobie po godzinach. Ale z drugiej strony,skoro ktoś ma okazję dorobić-wiadomo czasy trudne. Wirella Słusznie napisałaś-teraz większość osób ma środki na podstawową egzystencję,niestety.:mad : Jak już ktoś ma nadwyżkę,to idzie poszaleć do Kruka albo innego Orła. ![]() Naprawdę,bardzo często zastanawiam się,kto jest w stanie utrzymać się z tworzenia biżutków?I jakich rzędów to są zarobki...Czy 1.000 zł,czy np.możliwe jest w ogóle ,,wyciągnąć'' 3.000 zł.czy to jakiś Matrix?Mówię tylko o sprzedaży w galeriach. Edytowane przez marryme21 Czas edycji: 2010-02-21 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#862 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie ma instrukcji pt. zrób A, B i C, a będziesz utrzymywać się z biżuterii. A z biżu jak najbardziej można się utrzymać. Tylko wymaga to pracy, pracy i jeszcze raz pracy - więcej, niż na etacie. Dwa, wymaga pewnych komercyjnych kompromisów, po prostu: sprzedawać to, co się sprzedaje. Owszem, są takie życiowe historie i sytuacje, które wiele komplikują, i naprawdę - przynajmniej chwilowo - trzeba wybrać to co trzeba, a nie to co się chce. Ale często jest tak, że etat jest finansowo wygodny, a samodzielność trudna...ja wolę to drugie, i wolność, ale to mój własny wybór. Ktoś inny może wybrać inaczej, jego prawo. Ale nie sprowadzajmy tego do "to tylko dobre słowo" - jak już gdzieś napisano, "a na początku było Słowo..." ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#863 |
Zadomowienie
|
Kurczę, a ja już sama nie wiem co robić.
Tak, przeczytałam ten wątek. Jestem bezrobotna, nie mam żadnych dochodów, ani żadnych oszczędności. Podle pasożytuję na rodzicach. Biżu dłubię od kilku lat, od roku sprzedaję w galerii, bardzo niewiele, ale tak sobie myślę że może by spróbować zalegalizować działalność, bo właściwie teraz się ograniczam ze strachu przed ogarami z US ![]() Tylko że bez dotacji ani rusz, jak zwykle prawie przegapiłam termin składania wniosków do UP. Prawie, bo czas do końca tygodnia. Połowy bełkotu ze strony nie rozumiem (nie mam pojęcia jak stworzyć kalkulację kosztów związanych z podjęciem działalności jakie zostaną poniesione w okresie wydatkowania tj. w okresie od dnia zawarcia umowy do 30 dnia liczonego od dnia podjęcia działalności gospodarczej zgodnie z przeznaczeniem środków otrzymanych przez bezrobotnego oraz źródła ich finansowania na przykład), no i oni się tam pytają o wkład własny, jest taka ładna tabelka z kalkulacją kosztów i wyszczególnienie na środki własne, środki z Funduszu Pracy i inne. Co jeśli nie posiadam środków własnych? Dziewczyny które dostały dotacje z UP - jak u Was było? Przeraża mnie to wszystko, nie wiem czy lepiej siedzieć na bezzasiłkowym bezrobociu i nie mieć pieniędzy, czy spróbować z firmą, utonąć w papierach i też nie mieć pieniędzy. Strasznie się boję kar za sprzedaż sprzed dg, nie da się jakoś wcześniej do tego przyznać i obiecać że się już nie będzie? Ostatecznie rozwalił mnie Urząd Probierczy, zupełnie nie rozumiem dlaczego tej próby się nie sprawdza na poziomie producenta/sprzedawcy. Z jednej strony bez dotacji ani rusz, z drugiej nie wiem czy dostanę dotację, jak nie mam ani doświadczenia, ani potwierdzonych umiejętności, ani grosza przy duszy. Uch, niech mnie ktoś zastrzeli ![]() Edytowane przez Martva Czas edycji: 2010-02-22 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#864 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
Tito moja biżuteria- wzloty i upadki ![]() takie moje blogowanie ![]() To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.— Margit Sandemo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 |
Raczkowanie
|
Wklad wlasny to nie musi byc gotowka - wlicza sie sprzet (np. komputer), lokal, meble itp.
![]() |
#866 |
Zadomowienie
|
O, to mnie odrobinę pocieszyłyście. Czyli we wkład własny mogę wpisać aparat fotograficzny i trochę materiałów już posiadanych? Trochę, bo potrzebowałabym jeszcze większe trochę.
Jako lokal wykorzystywałabym sypialnię siostry. Dom należy do rodziców, nie do mnie, ale można to uznać za wkład własny? To może jednak pojadę do UP, postaram się przełamać strach przed ludźmi i urzędami i spróbuję porozmawiam z kimś, może jeszcze nie jest za późno i może jednak jest szansa. Dzięki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#867 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#868 |
Zadomowienie
|
Aparat ma rok i ujdzie w tłumie, i tak nie wykorzystuje jego możliwości, wolałabym nabyć komputer, no i kasę.
Zupełnie nie wiem co wpisać w prognozę przychodów, póki co osiągam takie że na waciki starcza ![]() ![]() I jeszcze: moja siostra mówi: własny sklep internetowy. Ja uważam że chyba nie ma większego sensu, bardziej widzę współpracę z galeriami i sklepami realnymi (jeszcze nie wiem na jakich zasadach można), no i ewentualnie blog z dyskretnie podanym mailem albo cos takiego. Nie wiem ile może kosztować sklep, ale podejrzewam że masę pieniędzy, plus jeszcze pozycjonowanie i inna czarna magia... PS. Marta, dziewczyno, jaką Ty robisz fajną biżu... wielkie wow, podziwiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#870 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do samej dotacji to warto popytać, możesz też zainteresować się dotacjami unijnymi (większa kwota, dodatkowo jest wsparcie pomostowe co miesiąc przez pół roku 1000zł no i nie ma takiego ograniczenia jak w PUP, że przez rok nie możesz nigdzie pracować). Jak będziesz miała problemy z samym wypełnieniem wniosku to też pomożemy w miarę możliwości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.