![]() |
#61 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: czy zdecydowalybyscie sie oddac komorke jajowa?
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36786756]używając argumentu z "prawa naturalnego" sama zrównujesz in vitro z innymi zabiegami. Skoro sztucznego zapłodnienia nie popierasz, bo jest niezgodne z naturą, to dlaczego samego powodu nie jesteś przeciwna innym nienaturalnym czynnościom?[/quote]
co innego jest ratować życie a co inne dawać je. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36789625]Efekt jest de facto ten sam, więc nie widzę większej różnicy.[/QUOTE]
![]() ![]() A małą różnicę chociaż widzisz? Nie będę prowadzić dalej tej dyskusji. Widzę, że niektórzy bardzo płytko traktują pojęcie życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Każdy z zabiegów, które przedstawiłam wcale nie ratuje życia tylko je polepsza. Tak jak posiadanie dziecka. Więc to wcale nie jest co innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Skoro we własnym mniemaniu dostrzegasz w pojęciu życia głębię, to zapewnie nie będzie ponad twoje siły wytłumaczenie czym życie rozdzielonych bliźniąt syjasmkich będzie się różniło od życia dziecka z in vitro.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Gomra a ja tak z ciekawości zapytam - masz, planujesz dzieci
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
W naszym kraju jest bardzo mało dzieci do adopcji. Większość podopiecznych dd ma rodziców, którzy nie radzili sobie z wychowaniem, nie mają poodbieranych praw rodzicielskich, sytuacja tych dzieci jest niejasna.
Ale prawda jest taka, ze ktoś kto nie ma pojęcia, co to znaczy walczyć o dziecko nigdy nie zrozumie. Traktuje to jako fanaberie, a tak nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Uważaj,bo możesz się dowiedzieć,że nie ma różnicy czy się ma/planuje dziecko,czy nie ma/nie planuje,bo i tak wie lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
A w dodatku większość dzieci z dd, które mogą być adoptowane ma poukrywane choroby, niepowspisywane do kart zdrowia (żebyłatwiej było je adoptować) i nie każdy rodzic jest w stanie sobie poradzić później z opóźnieniami dziecka (fas, rad) plus jeszcze chorobami, o których istnieniu przed adopcją nawet nie wiedział.
Dla niektórych to zbyt duże obciążenie i ja to rozumiem - sporo poczytałam historii adopcyjnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
hmmm.... a jak to jest w przypadku dawcow materialu do in vitro? na ile biorcy sa pewni, ze geny w materiale sa 'dobrej jakosci'?
i zeby nie bylo - nie neguje twojej wypowiedzi, pytam z czystej ciekawosci
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36789625]Efekt jest de facto ten sam, więc nie widzę większej różnicy.[/QUOTE]
Ja widzę. Co innego dbać o życie, które już istnieje, a co innego tworzyć nowe.
![]() |
#75 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Więc w ogólnym rozrachunku neistety in vitro wygrywa z adopcją. Przyznam, że ja akurat rozumiem osoby, które nei chcą adoptować dziecka, bo wiąże się to z takimi problemami, których się nie doświadczy nigdy mając własne (pod względem genetycznym) potomstwo (oczywiście nie piszę o patologii, gdy ktoś sam urodził dziecko z fas czy ze związku kazirodczego i przyjdzie mu takie dziecko wychowywać). EDIT: Chodzi mi o to, że ludzie pragną miłości dziecka i okazywania tej miłości. A w stosunku do dzieci adopcyjnych niestety przez długi okres czasu ta miłość potrafi być jednostronna, bo dziecko napierw trzeba nauczyć kochać. A i tak w przypadku rad nei ma gwarancji, że zbuduje się zdrową relację rodzice-dziecko.
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2012-09-28 o 07:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak mam dwójke dzieci, ale nigdy nie chciałabym dziecka za wszelką cene. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Poza tym. Temat dotyczył tego czy odda się komórke, na temat odpowiedziałam, bo miałam ochotę wyrazić swoje zdanie. Żyjemy podobno w kraju gdzie panuje wolność słowa. Kazdy ma prawo do własnego zdania. I choćby 1000 przyszłych matek stanęło przede mną, i próbowało mi wytłumaczyć że in vitro jest dobre, ja znajde więcej argumentów na to że wcale nie jest dobre. Mogłabym sie rozpisać na ten temat, ponieważ wiem na ten temat sporo, moja przyjaciółka zdecydowała się na in vitro. Oprócz tego, że miała bardzo poważne problemy ze zdrowiem, ponieważ trzeba było stymulować rozwój komórek jajowych i jej pobierać ( co zaowocowało dość długim pobytem w szpitalu) to po którejs nieudanej próbie, kiedy zamrożona wcześniej komórka w koncu się przyjęła, urodziło się dziecko z wadami genetycznymi - do tego wcześniak, po czym w 3 godzinie życia zmarło. Dziewczyna prawie popełniła samobójstwo. Poza tym, kolejna moja osobista obiekcja. Zapładnia się kilkanascie komórek, moim zdaniem jest tam już mały człowiek. Który w normalnych warunkach móglby się urodzić. Z tego przeżywa tylko 1. Wiem że niektórzy traktują to tylko jako embrion, czy jako zwyczajne "nic" ale dla mnie to już rozpoczynające się życie. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Adopcja nie jest alternatywą dla in vitro. To są typowe oszołomskie poglądy, wygłaszane zwykle przez ekspertów od rodziny i rozmnażania, czyli księży ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak z tego wynika, a jak jest to chyba tak naprawdę wiedza tylko konkretni rodzice. Jednak wychodzi taki wniosek, że rodzice adopcyjni kochaja bardziej bezinteresownie bo nie za to, że to ich materiał genetyczny, że przez nich urodzone, że dziecko odwzajemnia uczucia...A jak w ogóle można zmierzyć miłość? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Adopcja nie jest alternatywą dla in vitro, to prawda. Ale istnieje, i jest mozliwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktoś chce mieć dziecko z in vitro - poddaje się temu zabiegowi. Proste. Każdego indywidualna sprawa i nikt nie powinien tego oceniać, a już zwłaszcza pod fałszywą troską o "zarodki", jak to się u nad niestety zdarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez fankapsychiatrii Czas edycji: 2012-09-28 o 10:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie każdy jest w stanie świadomie się zdecydować na takie trudne relacje. Bo jednak adopcja to świadomy wybór: świadomie człowiek się decyduje na dziecko z problemami. I nie chodzi tu o to, kto kocha bardziej. Każdy rodzic kocha swoje dziecko (a przynajmniej powinien) najmocniej na świecie. Ale nie każdy jest w stanie podąć się wychowania dziecka z zaburzeniami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Może kocha gdy otrzymuje pozytywne wzmocnienie w postaci bliskości fizycznej czy emocjonalnej odpowiedzi dziecka?Dlatego łatwiej mu w bezproblemowej relacji? A więc czegoś oczekuje
![]() A jak kocha dziecko które słabo to odwzajemnia to jakby wiadomo,że nie 'kocha' za pozytywne emocje jakich mu ono dostarcza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2 pytanie: Każdemu łatwiej jest w bezproblemowej relacji. Myślę, że jedyne czego oczekuje od dziecka rodzic to tego, że będzie szczęśliwym człowiekiem (z własnego doświadczenia piszę). A że miło jest się do dziecka przytulić to już inna sprawa i raczej rodzic tego nei oczekuje, ale cieszy się z takich chwil, dają mu one siłe ![]() EDIT: ale zrobił się off top... może koniec już o tej adopcji,co?
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2012-09-28 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
jednak wyżej napisałaś, że rodzice pragną tej bliskości, no ok, ale jesli pragną i wybierają sytuację która potencjalnie to ułatwia to jednak oczekują tegp
![]() a to,że niektórzy są większymi altruistami to wynik ucywilizowania, wyznawania wyższych wartości czy zapanowania nad biologicznym instynktem (albo raczej jego przekształcenia) btw, może i off top ale autorka wątku chyba rzuciła temat aby zwerbowac dawczynie, a nie pisze co u niej;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym nie rozumiem zdania wytluszczonego - czy to oznacza, ze dzieci pochodzace ze zwiazku kazirodczego sa calkowicie zdrowe i 'normalne' z punktu widzenia genetyki? nie sa w grupie podwyzszonego ryzyka z genetycznego punktu widzenia
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Ja bym oddała komórkę jajową, jeżeli mogłoby to pomóc jakiejś parze i dać jej szczęście. In-vitro popieram, adopcję również - choć z doświadczenia, muszę przyznać, że sama byłabym w stanie zaadoptować tylko małe dziecko. Gdyby okazało się, że ja lub mój partner jest bezpłodny, a chcielibyśmy mieć dziecko, zgodziłabym się na dawcę nasienia. Najważniejsze, że później wychowywalibyśmy to dziecko razem.
Co do surogatek, również nie mam nic przeciwko. Choć moim zdaniem, matka biologiczna powinna podpisywać jakąś umowę, w której zrzeka się prawa do dziecka, a żeby później nie było akcji, że nagle poczuła coś do dziecka i nie chce go jednak oddać. Mam dość liberalne podejście do tych spraw.
![]() |
#89 |
Zakorzeniona
|
Gdyby instytucja surogatki była w Polsce zalegalizowana, to pewnie by tak było. Ale póki nie jest, to stety lub niestety surogatka może się rozmyślić tuż po porodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Po przeczytaniu wątku stwierdzam, że jednak nie byłabym w stanie oddać swojej komórki jajowej.
Cytat:
Ja też widzę różnicę.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.