![]() |
#871 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Martva, czy my się czasem nie znamy z Lobby?
Tzn. ja Ciebie kojarzę, Ty możesz mnie, choć pod innym nickiem ![]() Jeśli chcesz, mogę Ci pomóc na tyle na ile umiem z tym wnioskiem. Wprawdzie pisałam o dotację unijną a nie z UP, ale przecież część rzeczy na pewno się pokrywa. Reszta może na priv? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#872 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja podziwiam dziewczyny które umieją wrapować, coś pisałaś że nie jest to Twoja ulubiona technika, ale ważne że potrafisz ![]() Cytat:
![]() Dokładnie, nie mam ani pracy (kwalifikacje które się do niczego nie nadają) ani zasiłku (prawie-fobia społeczna i pech do pracodawców, trudno mieć zasiłek jak się nie miało pracy), poza tym te oferty które wiszą w UP też są raczej kiepsko płatne. Wiem że kokosów z tego nie będzie, ale z drugiej strony mieszkam z rodzicami, uniezależniać się w najbliższej przyszłości nie będę... Cytat:
![]() W sumie nie wgłębiałam się za bardzo w te inne dotacje, znalazłam jakieś trzyetapowe coś (szkoła przedsiębiorczości UJ bodajże), co miało trzeci i ostatni etap z naborem od listopada i uznałam że trzeba spróbować z UP, bo nic innego nie widzę. Dzięki wielkie za wstępną pomoc i podniesienie na duchu. Cóż, byłam dziś w Urzędzie, zapytałam o kilka oczywistych rzeczy, zapomniałam zapytać o kilka innych ![]() Czy mogę wpisać jako środki własne część posiadanych materiałów? bo wiem że na początku działalności trzeba spisać zupełnie wszystkie, nikt się nie przyczepi jak w środkach własnych wartość będzie mniejsza niż w początkowym remanencie? Nie wiem czy piszę strasznie bez sensu ![]() No i zapytałam co jeśli mi się kody nie zmieszczą, a pani powiedziała że mogę mieć jeden, ten na który chcę dotację. Mam nadzieję że to nie znaczy że przy zakładaniu dg też będę mogła mieć jeden, w sumie to tak absurdalne i bez sensu że chyba pytam retorycznie, oby. I mogę sobie dołożyć wydruki ze zdjęciami moich prac do tego pytania o posiadane kwalifikacje, to dobra wiadomość. Za pisanie się chyba wezmę jutro, dziś jakoś nie bardzo wiem co się dzieje. A trzeba będzie wymyślić sprzedaż. Ehh. Edytowane przez Martva Czas edycji: 2010-02-23 o 16:03 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o wpisywanie posiadanych już rzeczy.
U mnie nie pozwolono np. posiadanych już elementów biżuteryjnych czy drukarki wliczyć do wkładu własnego (woleli gotówkę ;/) ale była osobna rubryka, gdzie wszelkie posiadane dobra ![]() Ja na Twoim miejscu wpisywałabym wszystko, co może działać na Twoją korzyść, żeby udowodnić, że znasz się na tym co zamierzasz robić. Gotowe biżuty, które masz już np. w jakiejś galerii - też zaznacz. A co do sklepu internetowego. Nie wiem jakie są koszty gotowego systemu; taki "szyty na miarę" sklep to baaaardzo po znajomości około 5-6 tys złotych, a z agencji graficznej wyceny zaczynają się od 13-14 tysięcy w górę... masakryczne sumy. Martva, poszedł priv, odbierz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#874 |
Raczkowanie
|
Lobby faktycznie jest wszędzie
![]() Dziewczyny, a czy takie dotacje przysługują tylko bezrobotnym nieuczącym się czy studentom też? Nie pracuję, jedynym moim "dochodem" jest renta rodzinna, poza tym jestem na utrzymaniu rodziny. Czy jest sens w takim przypadku w ogóle się o dotacje starać? I gdzie musiałabym załatwiać wszystkie formalności? W miejscu zameldowania czy nielegalnego zamieszkania? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#875 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To zależy od konkretnego projektu. W moim wymagali, by mieć mniej niż 25 lat, by być zameldowanym na wsi ![]() Są pewnie takie skierowane tylko do bezrobotnych, trzeba sprawdzać. Udałabym się do jakiegoś Wojewódzkiego Urzędu Pracy (Tobie właściwego) i popytała jakie projekty unijne zaczynają się w najbliższym czasie. Osobno są dofinansowania z Urzędu Pracy, to już dziewczyny wiedzą więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#876 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślisz, że takich informacji mogą udzielić telefonicznie? Przepraszam za głupie pytania, ale zupełnie nie mam kogo się zapytać o takie rzeczy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#877 |
Raczkowanie
|
Mój, czyli dolnośląski ma na pewno swoją stronę internetową.
Sprawdź Twój ![]() Telefonicznie pewnie też co nieco powiedzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#878 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tutaj jest lista punktów informacyjnych: http://www.funduszeeuropejskie.gov.p...ojewodztw.aspx może to Ci jakoś pomoże ![]() JoannaW_ Te wymagania co podałaś odnośnie osób starających się o dotację to poważnie takie były? to są raczej grupy priorytetowe, które dostają dodatkowe punkty. Osoby do 25 lat i powyżej 45, kobiety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#879 |
Raczkowanie
|
Sunflower55 - tak, w projekcie, w którym byłam bardzo rygorystycznie trzymano się tych założeń. Zgłoszenia osób z poza tych "kręgów"
![]() Miałam szczęście, bo składając wniosek byłam tuż przed ukończeniem 26 roku życia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#880 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#881 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#882 |
Zadomowienie
|
Siedzę nad tym wnioskiem i gryzę ściany. Chyba lekko przesadziłam z kosztami materiałów i obawiam się że nie stać mnie na sklep, ale właściwie nie mam pojęcia zielonego o sklepach.
Do środków własnych wrzuciłam materiały (lekko licząc 1400złotych), narzędzia i aparat fotograficzny. Myślę jeszcze nad dwoma najgorszymi tabelkami oraz FORMĄ ZABEZPIECZENIA W PRZYPADKU ZWROTU ŚRODKÓW OTRZYMANYCH NA PODJĘCIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (do zakreślenia weksel, poręczenie, zastaw, blokada rachunku etc), rozumiem że to w razie gdybym wydała wszystko na wódkę i UP by chciał odzyskać kasę. Muszę się znów oprzeć na moich nieszczęsnych rodzicach, więc co, poręczenie? EDIT: w kwestii sklepów, wrzuciłam w Gugla hasło 'ile kosztuje sklep internetowy' i wyskoczyło mi takie: http://strony.papcomputer.pl/Sklepy-...ep-internetowy Brzmi lepiej niż 5-6 tysięcy, a jak dla mnie nie musi być szyty na miarę, ważne żeby był funkcjonalny i prosty. Edytowane przez Martva Czas edycji: 2010-02-24 o 17:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#883 |
Raczkowanie
|
Jeśli chcesz skorzystać z pomocy rodziców, pewnie w grę wchodzi weksel na kwotę dotacji, sprawdź tylko jakie warunki muszą spełniać poręczyciele weksla, jeśli Twoi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej to tylko jedno z nich byłoby poręczycielem.
Trzymam kciuki i pozdrawiam
![]() |
#884 |
Zakorzenienie
|
Ja podpisałam po prostu weksel na kwotę dotacji - tak się najczęściej robi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 |
Raczkowanie
|
Ja wpisałam poręczycieli. Przy wniosku nie trzeba ich podawać, tylko w momencie otrzymania pozytywnej decyzji. Musi być dwóch poręczycieli, z czego każdy musi zarabiać min. 1800 zł, lub jeden poręczyciel zarabiający min. 3600 zł( przynajmniej u nas tak jest) . Powodzenia.......
Mój wątek biżuteryjny;https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381532:-) Wątek decoupagehttps://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post17927099 Jesteś tym o czym cały dzień myślisz, dlatego waż swoje myśli i myśl pozytywnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#886 |
Rozeznanie
|
Witam,
dziś złożyłam wniosek o dotację ![]() ![]() no to będzie jazda ![]() orientowałam się w cenach lokali w moim mieście i szczęka mi opadła, BO 1 000 ZŁ NETTO TO MINIMUM, a do tego media, net by się przydał ![]() dech mi zaparło... najtańsze rozwiązanie? to chyba założyć dg. w mieszkaniu, dziewczyny które korzystały z dofinansowania, nie miałyście problemów z działalnością w mieszkaniu? ale mam strrresa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#887 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nie uwazam sie za artyste i nawet nie startuje do galerii choc oprucz zwyklych swarkow staram sie tez robic cos bardziej ambitnego moze i psuje rynek za co bardzo przerpaszam ale life is brutal - tez mam rodzine do wykarmienia jeszcze jedno musze podkreslic: robie bizu bo lubie tworzyc i sprawia mi to przyjemnosc i satysfakcje a swarkami jestem poprostu zafascynowany (zwlaszcza zdobieniami np telefonow) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#888 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny.
Czytam to forum już bardzo długo. Dużo się nauczyłam, zaczęłam sama robić to i owo. I zdecydowałam się na założenie DG. Starałam się o dofinansowanie z UP i dzisiaj dostałam odpowiedź, że otrzymam tę dotację ( 18 600 zł). Ogromnie się cieszę, bo wszystko postawiłam na jedną kartę. Rzuciłam znienawidzoną pracę. Moja DG to będzie sklep, sprzedaż półfabrykatów, kamieni, koralików do produkcji biżuterii, produktów do decoupagu, mas plastycznych, artykułów do wyrobu świec, wyrobów własnych itp, oferta sklepu obejmować będzie również sprzedaż internetową na portalu Allegro.pl, przyjmowanie w komis prac wykonanych przez klientów i pomoc w ich sprzedaży, organizowanie kursów artystycznych. Mam nadzieję, że mi się uda. Jeśli któraś z Was chciałaby się czegoś dowiedzieć o dotacji, wypełnieniu wniosku itp. to służę pomocą. Małe pytanie. Jaką "metkę" przyczepiacie do swoich wyrobów (każdy przedmiot podobno musi być ometkowany tzn. skład, producent itp.)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#889 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, bo okazało się że znów przegapiłam:
KOLEJNE MIESIĄCE W ROKU/ PRZEWIDYWANE WYDARZENIA NA RYNKU MOGĄCE WPŁYNĄĆ NA WIELKOŚĆ SPRZEDAŻY W FIRMIE/ STOPIEŃ REALIZACJI ZAŁOŻONEJ ROCZNEJ WIELKOŚCI SPRZEDAŻY, USŁUG ...(%)./ CAŁKOWITE PRZYCHODY FIRMY W DANYM MIESIĄCU (W ZŁ) Tu chodzi o Walentynki, Boże Narodzenie i inne Dni Kobiet, tak? a te % powinny sie sumować do 100? Bo juz przestałam totalnie myśleć i przed chwilą sobie wpisałam 125% w grudzień, stwierdzając beztrosko że no co, sprzedaż większa 0 25% to 125%. A potem spojrzałam jeszcze raz i stwierdziłam że cos bardzo nie gra. dziewczyny, nigdy nie odkładajcie wniosków na ostatnią chwilę ![]() Poza tym nie wiem jakie wpisać przychody, jak policzyłam ile bym musiała sprzedać żeby mi cos zostało po ZUSie to po raz kolejny stwierdziłam że się porywam z motyką na słońce ![]() Edytowane przez Martva Czas edycji: 2010-02-24 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#890 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba z tymi procentami to w sumie musi być 100% i to musisz podzielić na poszczególne miesiące/święta Niestety we wszystkich tych wnioskach jest tak, że przychody są wymyślane bo po pierwsze - jeśli nie prowadziłaś wcześniej działalności to nie wiesz jaką będziesz miała sprzedaż, po drugie - zależy Ci na tym żeby dostać dotację więc nie napiszesz prawdy (czyli 100zł). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#891 |
Zadomowienie
|
dzięki za upewnienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#892 |
Wtajemniczenie
|
Martuś, mnie się wydaje, że większy ruch i dochody są w listopadzie-grudniu (mikołaj + święta), lutym (walentynki), marcu (dzień kobiet i wewntualne zajączki), może i w maju (dzień matki). Jak się robi zakładki i jakieś unisex gadżety, to u mnie sporo takich rzeczy szło jeszcze w we wrześniu (dzień chłopaka, a z prezentami dla facetów jest zawsze więskzy problem
![]() Mniejszy ruch jest niby w lecie, bo urlopy i nie każdy ma dostęp do netu, ale z kolei to sezon ślubny, więc ślubną biżu mozna sobie odbić. Ja bym nawet uzanała czerwiec-lipiec za takie lepsze miesiące, właśnie ze względu na to (na slubnej biżu poza tym ludzie mniej oszczędzają, więc sprzedają się często droższe itemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#893 |
Zadomowienie
|
Mari, dzięki za sugestię, chyba jeszcze poprawię te procenty w takim razie
![]() Pół nocy mi się śniło wypełnianie papierzysk, coś okropnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#894 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny i Panowie Rodzynki
![]() regularnie odkąd znalazłam Wasze forum zaglądam do różnych działów, tutaj chyba częściej niż gdziekolwiek i może wtrącę swoich kilka groszy odnośnie sklepów internetowych. Trochę znam się na tym (ot, zachciało się babie inżyniera z informatyki robić) i po przeglądnięciu podanej wyżej strony mam nadzieję, że sklepy robią na wyższym poziomie - najbardziej rzuciły mi się na oczy błędy kodowania (krzaczki mam w Operze na kilku stronach) i to, że strona się nie waliduje (są błędy, drobne, ale jednak). Wiem, że teraz coraz więcej firm pojawia się na rynku sprzedając coraz tańsze produkty, ale w tym wypadku przesadna oszczędność może potem słono kosztować, gdy coś się zacznie sypać. Przyznam, szablony graficzne pokazane w przykładach są nienajgorsze, ale dobrze by było (dla własnego bezpieczeństwa) sprawdzić jakiś sklep przez nich napisany w akcji - to pozwala ocenić co potrafią naprawdę. Z doświadczenia wiem, że napisanie prostego pod względem założeń sklepu internetowego to sporo pracy dla jednej osoby (probowałam stworzyć sama sobie od zera, na próbach poprzestałąm :P zabrakło mi czasu), jednak i zespołowo można sporo napsuć. Dlatego przed jakąkolwiek decyzją zachęcam do poszukania wdrożonych/napisanych przez daną firmę produktów - może to być oczywistość, ale jeśli chodzi o większe kwoty - lepiej dmuchać na zimne ![]() I by nie było, że przesadnie offtopuję, od niedawna jestem "szczęśliwą" posiadaczką własnej działalności, głównie komputerowej, ale biżuterię też sobie wpisałam (nie mam się jeszcze czym chwalić ![]() Wszystkim zakładającym życzę szczęścia i cierpliwości, i trzymam kciuki, bo wiem, jaki to stres może być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#895 |
Zadomowienie
|
Skończyłam ostateczną wersję, wybrałam odpowiednie zdjęcia do wydruku i wysłałam całość mailem z laptopa na komputer stacjonarny. Okazało się, że na stacjonarnym nie ma sieci. Ponieważ jakimś cudem nie mam jeszcze 'pędraka', pomyślałam chwilę i nagrałam te kilka plików na płytę CD. Włożyłam do napędu, otworzyło się wszystko elegancko, włączyłam drukarkę, poczekałam aż wyda swój zestaw odgłosów powitalnych, wybrałam pierwsze zdjęcie i dałam 'drukuj' nic się nie stało, pomyślałam że może ten program od zdjęć jest dziwny, spróbowałam przez jakiegoś kreatora drukowania zdjęć, wszystko poszło gładko, dalej -> dalej -> dalej -> zdjęcie zostało wydrukowane pomyślnie -> koniec. Chyba nie muszę mówić że drukarce tylko się wydaje że zostało wydrukowane w ogóle, nie wgłębiając się w poziom pomyślności? Spróbowałam z plikiem doc - też zero reakcji. Wybiera się jakiś rodzaj druku i takie tam, a potem ziuu i całe okno dialogowe z drukarką znika.
Muszę przyznać że strasznie dawno nie miałam takiej ochoty się rozbeczeć, albo najpierw sie upić, a potem rozbeczeć. Niby mam wydrukowaną wersję, ale nie w całości, coś tam próbowałam wpisywać ale mam za mało miejsca. Moja pseudoendometrioza się włączyła i wściekłe zgrzytanie zębów, miałam jutro rano pojechać to złożyć, a wychodzi że wcześniej muszę znaleźć miejsce gdzie drukują ładnie na kolorowo i w ogóle. Może to opatrzność mi mówi że nie mam co próbować? Bu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
Rozeznanie
|
Martva, może sąsiad będzie pomocny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#897 |
Zadomowienie
|
Ehhh, jednak złośliwość rzeczy mart... to jest, przedmiotów nieożywionych. Drukarka mnie nie lubi. Lubi mojego tatę, który przepiął ją do innego gniazda w kompie i okazało się że - tadam! - działa.
Więc wydrukowałam, pojechałam, złożyłam. Nie mam nawet pojęcia do kiedy się czeka na decyzję. Ale chyba zadzwonią jeśli się załapię. Bardzo Wam dziękuję za pomoc, dziewczęta, nie dałabym rady sama ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#898 |
Zadomowienie
|
Martva - trzymam kciuki za powodzenie!
Ja zrobiłam swój wywiad na temat funduszy na rozwój firmy i nie wygląda to za specjalnie. W moim Poznaniu już do końca roku nie będzie konkursów dla tak starych firm jak moja (działam od 2003 roku). Musiałabym zamknąć dotychczasową działalność i otworzyć nową, ale nie z tym co wczesniej robiłam, a to nie wchodzi w grę. Samo roaszerzenie działalności się nie kwalifikuje. Dla nowych firm z działania 1.1 będzie konkurs i nawet do wzięcia 200tys. zł jako 60% wszystkich wydatków. Jak to zrobić, żeby uszczknąć??? Myślicie, że może coś wyjść z konkursów ogólnopolskich? Tego jeszcze nie sprawdzałam, ale wydaje mi się, że skala konkurencji może być za duża... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#899 |
Raczkowanie
|
Uff, przebrnęłam przez wątek
![]() ![]() Mam pytanie w związku z remanentem początkowym. Czytałam jak to ma wyglądać, więc z tym nie ma problemu ![]()
![]() |
#900 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.