Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-27, 20:29   #931
klementyna1
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez Maluda2112 Pokaż wiadomość
Mój Kacperek nie pozwala mi na dłuższe siedzenie przy komputerze połowę ma już napisana i zapisana na pulpicie ale nie mam kiedy dokonczyc

Może i tzreba było by się kiedyś gdzies spotkac na żywo
Nie mam nic przeciwko, tylko troche mi daleko do Ciebie;p
Ale mam napad głodu...ide się zapchac szklanka soku...dobranocka!
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 20:50   #932
Leonikowa
Rozeznanie

Hej dziękuję wszystkim za kciuki i poproszę jeszcze na jutrzejszy dzień

Dzisiejsze usg główki Leosia nic nie wykazało wszystko jest w porządku:jupi : lekarka mówiła, że jeśli obwód główki Leonka nie mieściłby się w siatce centylowej to wtedy mamy się zgłosić na kontrolę.

LEONEK 2.03.13.
Leonikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 21:11   #933
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Dragusia kupiłaś już leżaczek? po parunastu dniach użytkowania tego naszego z bright starts stwierdzam, że szkoda że nie ma melodyjek, na pewno mały chętniej by w nim leżał
ja szukam czegos z huśtawka i wibracjami. Kojarzy może którac mamusia?

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
karmię średnio co 2/2,5h.. ale zdarza się dość często, że prześpi prawie całą noc bez jedzenia.. tylko, że jeśli śpi to ja jej nie budzę specjalnie na jedzenie.. tak np. dziś spała od 23 do 7 rano..
a wydaje mi się, że nie dojada bo pierwsze mleko je łapczywie a później już tylko ledwo co.. i zasypia fajnie tylko że pośpi pół godziny i dalej ryk ;/
sama nie wiem..
dziś nasze święto więc dla wszystkich Mam wizażowych - udanego świętowania
Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
dzięki za rady dziewczyny.. jutro zapytam położną a w piątek lekarza
może kiedy Mała śpi całą noc to wybudzać
ja bym wybudzała. Ja mam hizia na punkcie wagi Leośka - pewnie przez to że tak malutko ważył. Wybudzaalm go max co 3h w dzień i co 4h w nocy... Ale od 3 dni mu odpuściłam bo po kolejnej kontroli wagi okazuję się że przybiera ponad 250g/tydz Tak więc w nocy spi 6-7h. A w dzień to i tak się domaga co 2-2,5h
Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
A mam jeszcze pytanie do tych, które podają lub podawały maluszkom saba. Jak często podawałyście i ile kropelek jednorazowo? Ja dzisiaj podałam małemu 15, tak jak jest napisane w ulotce. Ale zastanawiam się, czy to nie za dużo po 15 kropelek do każdego posiłku.
Jeśli ten temat już był wałkowany ( a pewnie tak ) to przepraszam, ale nie pamiętam. Wcześniej się tym aż tak nie interesowałam, bo Nikoś nie miał kolek, ale chyba niestety go to dopadło - codziennie od ok.18 do 21 płacze, ma dość twardy brzuszek i się pręży.
8-10 kropli co karmienie
Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
boshe jak sie czlowiek blondynka urodzil, bruetka nie umrze - oczywiscie ''zalaczam'' foto - ale zapomnialam dodac Pliku

Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
Mój zjada z obu piersi przy jednym posiłku tzn. wpierw zjada z jednej odbicie, ulanie i potem z drugiej. W ogóle mamy mega problem z ulewaniem. Po każdym posiłku chlusta kilka razy. Pediatra nic nie radzi tylko, żeby go zawsze odbijać i trzymać w miarę pionowo co i tak nie pomaga. Podobno to efekt niedojrzałości układu pokarmowego jakby pił mm to można czymś zagęszczać a z cyca się nie da. W każdym razie co jedzenie to cały mokry od sera i do przebrania
spróbuj Nutricia Bebilon Nutriton - substancja zagęszczajaca. Ja obserwuję lekką poprawę Miesza się z 30ml wody lub ściągniętego pokarmu i podaje łyżeczką przed jedzeniem. A karmienie malucha łyżeczką... bezcenne Na poczatku tak się słodko krzywi i wypluwa a potem nawet sam paszczę rozdziawia, bo wie że za chwilę będzie cyc
Stary 2013-05-27, 21:13   #934
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
o tym nie pomyślałam
poczytaj, a może się okaże, że to to

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość

Dzisiejsze usg główki Leosia nic nie wykazało wszystko jest w porządku:jupi : lekarka mówiła, że jeśli obwód główki Leonka nie mieściłby się w siatce centylowej to wtedy mamy się zgłosić na kontrolę.

Misio wczoraj skończył 3 miesiące, ale ten czas leci
Stary 2013-05-27, 21:22   #935
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
A tak poza tematem...mam dziś wilczy apetyt, w ogole ostatnio duzo jem,szczegolnie tuczacych plackow, ciastek i drozdzowek i waga stoi w miejscu....strippi kopnij mnie w d***, prosz.
moge ja?
hihi ja tez sie obżeram

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
masz racje ze pokarm kobiecy jest lepiej przyswajalny no ale NIE generalizowałabym tego w ten sposób ze jest przysw.w 99 % i nie ma czego wydalac bo ja karmię tylko piersią i jeszcze NIGDY się nie zdarzył dzień bez kupy -ba, dzień bez 3 kup (bo własnie tyle było w dniu szczepienia -najmniej) i tak tez było z Ninką i Jakubem (choc nie pamietam dokładnie ile to napewno codziennie).
Inaczej taka teoria znaczyłaby w przypadku Roszka ze podjada cos na boku z lodówki
Dzieci są rózne .
u nas tez dzień w dzień kupsko za kupskiem
ale powody do dumy

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 21:48   #936
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Czego nauczyła mnie moja mama?
nie wiem czt śmiać sie czy plakać
Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość

Filipek ulewa sporo (praktycznie co drugie karmienie) i nawet 2 godziny po jedzeniu... taki jego urok (podobno). Oprócz standardowych chwil jak zmiana pieluchy i dociśnięcie nóżek do brzucha... ulewa mu się jak się bawimy, gadamy, wygłupiamy... jak wierzga nóżkami dużo... i to nie tylko stróżka, ale chlustki idą.
Od jakiś 2 tyg zaczął maniakalnie się ślinić i robić bąbelki ze śliny, a do tego pakuje wszystko do buzi (mam nagrany filmik jak pożera ręcznik) więc wilgotność jeszcze bardziej wzmożona

Filip przybiera sporo mniej niż 200g/tydzień (tak 120-150) i nasz pediatra nic nie mówił. Ważne, że zdrowy i waga idzie systematycznie w górę.

O tak! Filipy lubią ulewać na przewijak!
jakbym o Leosiu czytała z tym ulewaniem/chlustaniem
Cytat:
ale słodziak

a czytałyście tą historię na fejscie, wczoraj krążyła po tablicach

dla tych co nie mają to wstawiam tutaj:

"Przez całe życie wstydziłem się swojej matki. Nie miała jednego oka i uważałem, że przez to jest wstrętna. Byliśmy biedni. Ojca nie pamiętam, a matka… Nigdy nie dostała dobrej pracy, bo kto zatrudni na dobrą posadę kobietę bez oka? Matka starała się jak mogła, żebym miał ładne ubrania, więc nie różniłem się od moich kolegów z klasy, ale moja matka w porównaniu do matek innych dzieci – takich pięknych, wypielęgnowanych i wystrojonych – wyglądała jak nędzna brzydula. Robiłem co mogłem, żeby ukryć ją przed kolegami.
Jednak pewnego razu matka przyszła do szkoły, bo się stęskniła – też mi powód!!! Podeszła do mnie przy wszystkich!!! Nie wiem jakim cudem nie zapadłem się pod ziemię. Byłem wściekły, uciekłem i schowałem się w szatni. Następnego dnia, oczywiście, cała szkoła mówiła tylko o tym, jaką mam brzydka matkę. A może tylko tak mi się wydawało? Znienawidziłem ją.
- Lepiej by było, gdybym w ogóle nie miał matki, niż miał taką jak ty! Wolałbym, żebyś umarła! – krzyczałem wtedy.
Matka milczała.
Najbardziej na świecie pragnąłem jak najszybciej wyprowadzić się z domu, odejść od matki. No bo co taka matka mogła mi zapewnić? Uczyłem się bardzo dobrze, potem, żeby kontynuować naukę, przeprowadziłem się do stolicy. Znalazłem pracę, ożeniłem się, kupiłem dom. Wkrótce na świat przyszły dzieci. Byłem dumny z tego, że sam wszystko osiągnąłem. Matki nawet nie wspominałem.
Ale pewnego razu matka przyjechała do stolicy i przyszła do mojego domu. Dzieci nie wiedziały, że to ich babcia i zaczęły się z niej śmiać. Przecież moja matka była taka brzydka, a teraz, gdy zaczęła się starzeć – stała się również pokraczna, przygarbiona. Prawie zapomniany żal do matki wylał się ze mnie ponownie. Znowu ona!!!
- Czego tu szukasz?!! – krzyczałem, wypychając ją z domu. – Postanowiłaś straszyć moje dzieci?!! Ośmieszyć mnie przed żoną?!!
Matka opuściła mój dom w milczeniu.
Minęło następnych kilkanaście lat. Odnosiłem same sukcesy w pracy. Byłem szczęśliwym ojcem i mężem. Kiedy otrzymałem zaproszenie ze szkoły na bal absolwentów, postanowiłem wziąć w nim udział. Teraz nie miałem się już czego wstydzić. Spotkanie z dawnymi kolegami było wesołe i wzruszające. Przed wyjazdem poszedłem na spacer i - sam nie wiem jak - dotarłem do swojego starego domu. Sąsiedzi rozpoznali mnie, powiedzieli, że moja matka umarła i przekazali list od niej. Nie zmartwiłem się za bardzo, a list chciałem od razu wyrzucić bez czytania.
W pociągu jednak otworzyłem i przeczytałem. „Drogi Synku. Wybacz mi wszystko. Wybacz, że nie mogłam zapewnić Ci szczęśliwego dzieciństwa. Wybacz, że musiałeś wstydzić się za mnie. Wybacz, że bez pozwolenia przyjechałam do Twojego domu. Masz piękne dzieci i nie chciałam ich nastraszyć. Są podobne do Ciebie, dbaj o nie. Pewnie nie pamiętasz, ale kiedy byłeś całkiem malutki, miałeś wypadek i straciłeś oko. Oddałam Ci swoje. Więcej nie mogłam Ci w żaden sposób pomóc. Doszedłeś do wszystkiego sam. Ja po prostu cieszyłam się z Twoich sukcesów i byłam z Ciebie dumna. I byłam szczęśliwa. Twoja mama". Mark Victor Hansen, ze zbioru historii spisanych.

Ja się poryczałam baaardzo
smutne
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość

he,he- apropo dziwnych historii- to...zachorowałam na brokatowy eyeliner- dorwałam na jakimś stoisku- i mówię babie, zielony brokatowy eyeliner, kupilam, wlazłam do domu i pedem do lustra przetestować. Robię kreskę a piecze jak s☠☠☠☠....szybko wacik, zmywam...Patrzę co mi sprzedała - a to pędzelek do zdobień paznokci

Cytat:
OMG! mam chyba z 5 min. (bo mała pewnie zaraz się obudzi) zeby Wam się wyżalić i może wspólnie postawimy diagnozę
Otóż od wczoraj Oliwia jest strasznie niespokojna - pierwszy raz tak ma, pręży , się płacze, zasypia za chwile znów się budzi płacze i tak w kólko.
cały dzien mam więc wypełniony opieką nad nią: noszę, głaszcze,masuję, bujam, usypiam i co... - NIC! dałam jej pić, nakarmiłam, przykładałam na brzuszek wyprasowane ciepłe pieluchy ale to ja psu na bude. kurde zeby choć mogła mi pokazać co ją boli czuje się taka bezradna że nie mogę jej pomóc.
póki co śpi - ale pewnie nie potrwa to długo
jestem padnieta a tż jeszcze w pracy
Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość
Moj maly tez dzis niespokojny martwie sie, spi i przez sen zawodzi najedzony brzuszek niby ok ehhhhh
ja obstawiam skok rozwojowy
Cytat:

Cytat:

Stary 2013-05-27, 21:50   #937
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Bóg mnie pokarał - ze się ''naśmiewałam'' ze wspolokatorow

zrobiłam se kanapusie z serem - i co gryza. memłam ww buzi, połykam popijam herbatka i co czuje - ZĄB MI SIĘ UKRUSZYŁ

no jak nie urok - to sraczka

młody zjadł mleczko - prowadzi teraz od 30 min dyskusje z karuzela - a ja się z wami zegna i Lece po malusiu spać

słodkich snów

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 22:26   #938
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Witam!!!

Mój Kubuś kończy dziś miesiąc!
Dziś porozdawał kilka nieśmiałych uśmieszków jak gadałam do niego głupoty podczas przewijania
W ogóle jest taki cudny, słodki, śmieszny - te minki, dźwięki jakie wydaje, no jestem po prostu zakochana po uszy z każdym dniem chyba bardziej!!!

Poza tym dziś byliśmy u pediatry po radę co poleca na kolki. Mały ma też takie krostki na buzi, o których pisałyście, ale mamy sie tym nie martwić.
Przybrał nam sporo, bo 200g/tydzień, od 5 dni daję mm raz dziennie. Będę starała się, żeby było go jak najmniej i zaczynam dziś porządnie odciągać, jak lekarz poradził - laktator się właśnie sterylizuje

Zamówiłam dziś też lezaczek - bujaczek z Fisher Price, zdecydowałam się w koncu na http://www.ceneo.pl/981800 - może któraś z Was ma ?? Znalazłam go w sklepie internetowym za niecałe 189 zł

Jeśli chodzi o karmienie to u mnie zawsze idą dwa - po 20 minut jeden i zmiana.

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Czy wasze pociechy też mają od czasu do czasu problemy z brzuszkiem jak chcą zrobić kupkę? w niedzielę czekaliśmy na kupkę kilkanaście godzin i w tym czasie Marcel prezyl się, nie spał lub spal niespokojnie, nie jadl, tylko minutke ssal mleczko..a podobno za jakis czas kupka raz na kilka dni jest stanem normalnym.. Nie moge sobie tego wyobrazic
U nas wczoraj była jedna, a dziś żadnej :/

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
My już po zakupach. Teściowa szczęśliwa i poleca się na przyszłość
Kupiłam sukienkę, ale jutro i tak muszę jeszcze raz jechać popatrzeć za jakimś żakietem, bo już dzisiaj nie było czasu.
\ za zakupy!

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
no to spoko

kto ogladał Tracy Hogg?
w drugim odcinku mowila o diecie karmiącej że to nie przenika do mleka bo jest trawione przez nas np. te wzdymajace kapusty. przynajmniej tak zrozumialam. jedyne co moze szkodzic to za duzo mleka dziennie
Ona ma swój program? Na czym leci ??

Cytat:
OMG! mam chyba z 5 min. (bo mała pewnie zaraz się obudzi) zeby Wam się wyżalić i może wspólnie postawimy diagnozę
Otóż od wczoraj Oliwia jest strasznie niespokojna - pierwszy raz tak ma, pręży , się płacze, zasypia za chwile znów się budzi płacze i tak w kólko.
cały dzien mam więc wypełniony opieką nad nią: noszę, głaszcze,masuję, bujam, usypiam i co... - NIC! dałam jej pić, nakarmiłam, przykładałam na brzuszek wyprasowane ciepłe pieluchy ale to ja psu na bude. kurde zeby choć mogła mi pokazać co ją boli czuje się taka bezradna że nie mogę jej pomóc.
póki co śpi - ale pewnie nie potrwa to długo
jestem padnieta a tż jeszcze w pracy
bidna...

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
A tak poza tematem...mam dziś wilczy apetyt, w ogole ostatnio duzo jem,szczegolnie tuczacych plackow, ciastek i drozdzowek i waga stoi w miejscu....strippi kopnij mnie w d***, prosz.
Ja mam tak samo - jak zacznę opakowanie ciasteczek maślanych to kilka godzin i ich nie ma

Edytowane przez Demeter
Czas edycji: 2013-05-27 o 22:29
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 02:12   #939
achna79
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość

Ja mam tak samo - jak zacznę opakowanie ciasteczek maślanych to kilka godzin i ich nie ma
Kilka godzin? Mi to zajmuje maksymalnie godzinę

Oj dziewczyny, ciężko Was nadrobić, piszecie jak szalone

Kciuki za wszystkie maluszki z kłopotami
I gratulacje skończonych tygodni i miesięcy.
I dla Strippi pełen szacun za te ćwiczenia .... mi się tak nie chce
ale to dlatego, że ja i tak ważę o 18 kg mniej niż przed ciążą Kto by pomyślał, że jednak cukrzyca ciążowa ma swoje dobre strony
Stary 2013-05-28, 05:46   #940
monicca1989
Zakorzenienie

Dzieńdobry
U nas pogody do d... ciąg dalszy. Niech się już skończy ten deszcz bo mam dość.
Pochwalę się, ze od wczoraj Filip obdarowuję mamusię uśmiechem co 5 minut do tej pory rzadko uśmiechem reagował na głupie miny, zaczepki a od wczoraj zmiana o 180st tylko go pozaczepiam i od razu uśmiech od ucha do ucha

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
okolice Rzeszowa.
Ooo to moje okolice

Cytat:

Cytat:
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 06:27   #941
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Witam
Za oknem deszcz a wczoraj była taka ładna pogoda.
Jeszcze się wkur****m, bo wczoraj zrobiłam mega pranie i wywiesiłam wszystko na dworze. Wieczorem jeszcze trochę wilgotne było, to nie zbierałam, poza tym na niebie nie bylo ani jednej chmurki, to byłam pewna, że nie będzie padać. Rano wstaję i co? Ulewa

Moje chłopaki smacznie śpią, ja szykuję się bo zaraz jadę do miasta - zakupów ciąg dalszy. Muszę kupić jakiś żakiet i może buty, no i pewnie milion innych nie potrzebnych rzeczy
na komunie zaproszenia nadal nie dostaliśmy, a to już w niedzielę. Nie wiem o co chodzi. No ale do kościoła chociaż pójdziemy i mlodemu prezent damy.

Cytat:
Sto lat dla Michasia
Cytat:

zrobiłam se kanapusie z serem - i co gryza. memłam ww buzi, połykam popijam herbatka i co czuje - ZĄB MI SIĘ UKRUSZYŁ
czytałam w napięciu... obstawiałam, że znalazłaś jakiś brudasowy włos w kanapce czy cuś
ale współczuję ukruszonego zęba
Cytat:
Witam!!!

Dziś porozdawał kilka nieśmiałych uśmieszków jak gadałam do niego głupoty podczas przewijania
W ogóle jest taki cudny, słodki, śmieszny - te minki, dźwięki jakie wydaje, no jestem po prostu zakochana po uszy z każdym dniem chyba bardziej!!!
za miesąc
chyba każda z nas jest zakochana po uszy w swoim najpiękniejszym, najcudowniejszym, najukochańszym dziecku

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png

Edytowane przez Nyaa
Czas edycji: 2013-05-28 o 06:30
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 07:00   #942
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:

Dzisiejsze usg główki Leosia nic nie wykazało
wiem dobrze jaka to ulga

Cytat:

Cytat:
Przybrał nam sporo, bo 200g/tydzień, od 5 dni daję mm raz dziennie.
jednak podajesz? lekarz nie kazal odstawic przy takim ladnym przyroscie?

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
ja i tak ważę o 18 kg mniej niż przed ciążą
wow. to nie fair ja tez mialam cukrzyce a wciagam wszystko jak odkurzacz i puchne w oczach

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość

Ooo to moje okolice
no to ciepełka w niedzielę nie miałaś

Gdzie Obserwatorka?!

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 07:15   #943
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
U was juz zeszly?
U nas sie nie zapowiada jeszcze, gdyz nadal sie rozprzestrzeniaja na cialko
jej współczuje! u mnie było łojotokowe zapalenie skóry i miałam maść właśnie z hydrokortyzonem ale rozcieńczałam clotrimazolum by hudrokortyzonu była minimalna dawka i po 2 dniach zeszło wszystko.

Cytat:

za kolejne badania!

Cytat:

-----------------------------------
Co za pogoda! rano wstałam piękne słońce! teraz chmury czarne! zaraz pewnie lunie!
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 07:19   #944
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

Gdzie Obserwatorka?!
Jestem, jestem Ale coś mnie aura weny pozbawiła

Dziewczyny tak jak napisała bmm u dziecka na kp - kupka może być nawet co 7 dni i nie można z tego robić dramatu, podawać mu czopki

"jak podkreślają specjaliści, u niemowląt do 6 miesiąca życia normą może być robienie kupki nawet raz na dwa tygodnie! Wszystko zależy od tego, jak zachowuje się maleństwo i co… widzimy w pieluszce. Jeśli wybrudzona jest rzadko, ale za to stolec jest miękki, raczej nie ma podstaw do niepokoju"

http://dziecko24.pl/artykul/759/4/Za...niemowlat-cz-I

No po prostu czytać się nie da tych lamentów nad tym że kupki nie ma jeden dzień... o ile kupka jest normalna bo kilku dniach bez kupki to po prostu taki urok dziecka. Mój robi co 2-3 dni i nic się złego nie dzieje.
Stary 2013-05-28, 07:31   #945
Malpka
Zakorzenienie

hej
byłam rano z Julką na pobraniu krwi, rany ile to dziecko ma siły ja trzymałam, pielęgniarka i jeszcze zawołała jakiegoś chłopa z kolejki żeby pomógł trzymać i mówi " jak to zeby nie dać rady takiego małego dziecka utrzymać" więcej płaczu niż bólu później biegiem do przedszkola

u nas też beznadziejnej pogody ciąg dalszy kiedy wyjdzie to słońce

Cytat:

masz racje ze pokarm kobiecy jest lepiej przyswajalny no ale NIE generalizowałabym tego w ten sposób ze jest przysw.w 99 % i nie ma czego wydalac bo ja karmię tylko piersią i jeszcze NIGDY się nie zdarzył dzień bez kupy -ba, dzień bez 3 kup (bo własnie tyle było w dniu szczepienia -najmniej) i tak tez było z Ninką i Jakubem (choc nie pamietam dokładnie ile to napewno codziennie).
Inaczej taka teoria znaczyłaby w przypadku Roszka ze podjada cos na boku z lodówki
Dzieci są rózne .
i:
u nas też codziennie jest kupa a nawet kilka

Cytat:

za usg i za kolejne badania

Cytat:

Cytat:
Witam!!!

:

Cytat:

ale to dlatego, że ja i tak ważę o 18 kg mniej niż przed ciążą Kto by pomyślał, że jednak cukrzyca ciążowa ma swoje dobre strony
wow, ja jakbym ważyła 18 kg mniej niz przed ciążą to by na mnie same kości zostały mi by wystarczyło 2 kg mniej niz przed ciążą
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 07:31   #946
achna79
Rozeznanie

Pani ja też wciągam wszystko jak odkurzacz ale mu7szę się opanować bo wrócę do stanu sprzed ciąży, a tego bym nie chciała. Na wszelki wypadek zostawiłam sobie spodnie z dawnych czasów żeby było w czym chodzić :P

Mam pytanie dotyczące witamy KiD ma któraś z Was z firmy Bobik? Dobre to?
Ja teraz to podaje i odkąd zaczęłam podawać Mikołaj ma problemy z pierdkami. Męczy się okrutnie. I nie wiem czy to wina tych nowych witamin czy po prostu czysty przypadek. Tam jest oliwa z oliwek w poprzednich witaminach tego chyba nie było.
Stary 2013-05-28, 07:39   #947
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Jestem, jestem Ale coś mnie aura weny pozbawiła

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
więcej płaczu niż bólu
bylam taka sama. pol przychodni mnie trzymalo

Cytat:
byla na poczekalni dyskusja o tym nawet producent sie odezwal
polozne odradzaja dziewczyny narzekaly

Stary 2013-05-28, 07:39   #948
Moderna
Zakorzenienie

Moin moin

Ale jestem dzis niewyspana :ziewa:
Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
jej współczuje! u mnie było łojotokowe zapalenie skóry i miałam maść właśnie z hydrokortyzonem ale rozcieńczałam clotrimazolum by hudrokortyzonu była minimalna dawka i po 2 dniach zeszło wszystko
Ojjj a czym sie objawialo, podejrzewam, ze zmianami w formie plam?

Tradzik wyglada nieestetycznie, ale jest w tym wieku nieszkodliwy dla dziecka i wiem ze minie
Dziwne, ze lekarze mylnie to diagnozuja i probuja nawet rodzicom wcisnac masci ze sterydami.. Czego przy zmianach hormonalnych nie wolno stosowac, a co dopiero na twarz malucha - ciekawe czy w ogole informuja o stosowaniu, i o skutkach ubocznych.

Ostatnio nawet czytalam, ze w tym wieku dziecko karmione piersia jest chronione przed alergiami pokarmowymi, dlatego nie wierze w diagnozy, ze matka je za duzo mleka krowiego, czy pomidora itp.
A zreszta objaw alergiczny czy AZS objawilby sie przede wszystkim swiadem skory.
Stary 2013-05-28, 07:50   #949
achna79
Rozeznanie

Cytat:
To już wiem dlaczego jak zobaczyłam tą nazwę od razu mi się coś nie spodobało ale nie mogłam skojarzyć o co chodziło. Dziś tż kupi inne. A moja położna powiedziała, że są ok
Zmienię producenta i zobaczymy czy będą efekty.
Stary 2013-05-28, 07:50   #950
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Poza tym dziś byliśmy u pediatry po radę co poleca na kolki. Mały ma też takie krostki na buzi, o których pisałyście, ale mamy sie tym nie martwić.
Przybrał nam sporo, bo 200g/tydzień, od 5 dni daję mm raz dziennie. Będę starała się, żeby było go jak najmniej i zaczynam dziś porządnie odciągać, jak lekarz poradził - laktator się właśnie sterylizuje

Cytat:

jednak podajesz? lekarz nie kazal odstawic przy takim ladnym przyroscie?
dla mnie to też mega dziwne, że podajecie dalej mm w takim wypadku, przecież z tego jednego posiłku przyrost się nie zrobi więc wiadomo że kp w zupełności wystarczy.

Cytat:
wow...!

To mi ładnie zeszły początkowe kg, ale teraz od 2 tyg stoję w msc... ale winna sobie jestem sama... podobnie jak dziewuszki coś się rozżarłam ostatnio... to chyba tylko dzięki kp i spacerkom nie przytyłam.. bo naprawdę sobie dogadzałam... ale od 2 dni wróciłam na dobre tory i przestałam sobie folgować... zobaczymy jaki efekt W weekend robiłam porządek w swoich ciuchach i do rzeczy z pudła z opisem " piękna i powabna" jeszcze dalekaaaaa drogaaaa.....

Jola pytała chyba.. my dalej na kp, na początku karmiłam z jednej piersi, ale teraz karmię z dwóch, najpierw jedna jakieś 15 minut, potem druga - doradził tak pediatra i rzeczywiście przerwy między posiłkami mi się wydłużyły.

A dziś niezła noc... młody położył się spać o 21.30 - pobudka o 3.30 a potem o 7:30 już wstaliśmy - czuję się bardzoo wypoczęta
Stary 2013-05-28, 07:57   #951
Moderna
Zakorzenienie

Kasia no nie moge - wrota do piekiel

Moj maluch chyba intensywnie uczy sie chodzic jak mam go w pozycji pionowej to tak sie odpycha nozkami, ze doslownie wspina sie na gore
Stary 2013-05-28, 07:59   #952
nestelle
Zakorzenienie

czesc ,
dzisiaj zrobiłam 22 warkoczyki Nince (na przedstawienie)- przypominam ona ma włosy do pasa ...... ...
no i gardło mnie przestało bolec
jestem tak nieprzyzwyczajona do leków ze jeden dzien z isla(algowe do ssania) i jestem jak nowa - a wczoraj az plułam krwią ....
Cytat:

Cytat:

Cytat:
i za usmiechy !
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Pochwalę się, ze od wczoraj Filip obdarowuję mamusię uśmiechem co 5 minut do tej pory rzadko uśmiechem reagował na głupie miny, zaczepki a od wczoraj zmiana o 180st tylko go pozaczepiam i od razu uśmiech od ucha do ucha

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
hej
byłam rano z Julką na pobraniu krwi, rany ile to dziecko ma siły ja trzymałam, pielęgniarka i jeszcze zawołała jakiegoś chłopa z kolejki żeby pomógł trzymać i mówi " jak to zeby nie dać rady takiego małego dziecka utrzymać" więcej płaczu niż bólu później biegiem do przedszkola
u mnie dzieci grzecznie sidzą ,ale za to ja sie strasznie boję pobierania ......
Cytat:
Ja teraz to podaje i odkąd zaczęłam podawać Mikołaj ma problemy z pierdkami. Męczy się okrutnie. I nie wiem czy to wina tych nowych witamin czy po prostu czysty przypadek. Tam jest oliwa z oliwek w poprzednich witaminach tego chyba nie było.
Cytat:

achna - to własnie moja połozna mówiła ze z jej obserwacji wynika ze często witaminy tej firmy powodują bóle brzuszka ,ze dzieci pręzą się są nie spokojne itp . mi poleciła vita k + d .
Stary 2013-05-28, 08:03   #953
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:

A dziś niezła noc... młody położył się spać o 21.30 - pobudka o 3.30 a potem o 7:30 już wstaliśmy - czuję się bardzoo wypoczęta

jak mi 'tesciowa' wybawila dzieciaka to spal ciagiem 8 godzin. ale szans na sen w dzien nie mial

Cytat:
jak mam go w pozycji pionowej to tak sie odpycha nozkami, ze doslownie wspina sie na gore
to sie nazywa chyba chod automatyczny kazdy maluszek umie chodzic odruch jak najbardziej prawidlowy, stopniowo zanikajacy. wiec potem maluch uczy sie chodzic na nowo.
neurolog zawsze to sprawdza. znaczy ze maluszek ma prawidlowe odruchy

Stary 2013-05-28, 08:13   #954
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:

jak mi 'tesciowa' wybawila dzieciaka to spal ciagiem 8 godzin. ale szans na sen w dzien nie mial

to sie nazywa chyba chod automatyczny kazdy maluszek umie chodzic odruch jak najbardziej prawidlowy, stopniowo zanikajacy. wiec potem maluch uczy sie chodzic na nowo.
neurolog zawsze to sprawdza. znaczy ze maluszek ma prawidlowe odruchy
A nie, to co innego.. On tak wierzga nogami, na lezaco i na pionowo, jak jest na rekach, ze jak ma wsparcie poduszki, czy moich rak, to az sie wdrapuje na gore
Stary 2013-05-28, 08:13   #955
nestelle
Zakorzenienie

dziewczyny format a 3 jakie ma wymiary ? cholera ,bo kuba zrobił pracę konkursową podobno na zbyt małym formacie ....
Stary 2013-05-28, 08:16   #956
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny format a 3 jakie ma wymiary ? cholera ,bo kuba zrobił pracę konkursową podobno na zbyt małym formacie ....
Jezeli dobrze pamietam to dwie kartki A4 daja razem format A3

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-05-28 o 08:17
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 08:23   #957
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
A nie, to co innego.. On tak wierzga nogami, na lezaco i na pionowo, jak jest na rekach, ze jak ma wsparcie poduszki, czy moich rak, to az sie wdrapuje na gore
mój też to ma, szuka cycusia i byłby się stanie do niego przepełzać. dbra gimnastyka

Cytat:

no i gardło mnie przestało bolec
jestem tak nieprzyzwyczajona do leków ze jeden dzien z isla(algowe do ssania) i jestem jak nowa - a wczoraj az plułam krwią ....

ta isla niezła jest też się wspierałam nią już

Cytat:
ło jezu to co ona mu robiła

Cytat:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza

też mi się to zawsze pitoli
Stary 2013-05-28, 08:23   #958
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
wg mnie pół kartki z zeszytu takiego normalnego

Edytowane przez anika_s
Czas edycji: 2013-05-28 o 08:24
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 08:24   #959
achna79
Rozeznanie

Cytat:

achna - to własnie moja połozna mówiła ze z jej obserwacji wynika ze często witaminy tej firmy powodują bóle brzuszka ,ze dzieci pręzą się są nie spokojne itp . mi poleciła vita k + d .

a ja dziś już zdążyłam mu podać to cholerstwo
No nic, jakoś się przemęczymy dzisiaj, a od jutra liczę na poprawę )

Ja miałam próbki KiD-vitum
Stary 2013-05-28, 08:41   #960
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Jezeli dobrze pamietam to dwie kartki A4 daja razem format A3
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza

też mi się to zawsze pitoli
dzieki dziewczyny
Cytat:
wg mnie pół kartki z zeszytu takiego normalnego
a jednak nie ... okazało sie ze a 3 to 2 razy a 4 -ale dzieki .

a teraz - jejku dziewczyny jaka ze mnie sierota .... i czym wytłumaczyc moją głupotę ,ciązą juz nie mogę ....
ide po blok z którego wyciełam "mój " format a3 a wg mnie był on połową a4 -chwytam ten blok a tam na okładce duzymi literami "blok techniczny a 3 "
teraz w ramach nudy sama biore sie za rysowanie
ehhhhhhhhhhhhhhh ..........

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości