![]() |
#961 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
A jeśli wcześniejsze dochody wykazałam w PIT-cie, to czy jestem kryta?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Wtajemniczenie
|
hmm, o tym nie pomyślałam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 |
Raczkowanie
|
No to złożyłam dziś EDG i dostałam wpis
![]() Mam jednak problem z drugą stroną VAT-R - co tam pozaznaczałyście? Szukałam w internecie jakichś wskazówek, ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć ![]()
![]() |
#965 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozmawiałam z bratową.Co do remamentu, to w świetle prawa początkowy trzeba zrobić, płacić vat od sprzedaży ![]() ![]()
Mój wątek biżuteryjny;https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381532:-) Wątek decoupagehttps://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post17927099 Jesteś tym o czym cały dzień myślisz, dlatego waż swoje myśli i myśl pozytywnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak mi zajrzą na konto, to mam trochę przelewów za biżu i o to drżę. Ale to prywatne konto, jak będę miała dg to założę firmowe, ale prywatne też mi mogą skontrolować? Ostatnio poprosiłam kolegę żeby mi nie napisał w tytule 'kolczyki' tylko cokolwiek innego, łącznie z 'za taniec na rurze', ale powiedział że taniec na rurze jest dziełem czy coś takiego, mogą się przyczepić, i nierząd by uszedł bo nie jest opodatkowany. W końcu wpisał 'zwrot długu' ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 |
Raczkowanie
|
W przypadku spłacenia wszelkich zaległości podatkowych razem z odsetkami i złożenia czynnego żalu (w tej kolejności) US nic Ci nie może zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#968 |
Raczkowanie
|
Mój wątek biżuteryjny;https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381532:-) Wątek decoupagehttps://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post17927099 Jesteś tym o czym cały dzień myślisz, dlatego waż swoje myśli i myśl pozytywnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 |
Raczkowanie
|
Witam,
Co do remanentu początkowego, rzeczywiście co księgowy to opinia - moje biuro rachunkowe (w sensie te, do którego się podpięłam jako klient ![]() ![]() Dorabiać będąc zarejestrowanym jako bezrobotny niestety, nie można, zgodnie z wszelaką wiedzą jaką udało mi się uzyskać w tej kwestii - co trochę komplikuje mi najbliższych kilka miesięcy, no ale co zrobić. A konto - ja polecam zdecydowanie firmowe i zgadzam się z Clementinne, zdolność kredytowa czasami się bowiem przydaje ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Zadomowienie
|
Aż pogooglałam.
http://finanse.wp.pl/kat,23754,title...l?ticaid=19c83 638 chyba nigdy nie wyciągnęłam (hmmm, przypomniałam sobie że dosłownie dwa tygodnie przed rejestracją na bezrobociu, jeszcze w 2008 podpisałam umowę o dzieło na korektę książki za 500 złotych, ale wciąż czekam aż mi zapłacą, jeśli to się zdarzy to co wtedy?). No i nie wiem jakie można ponieść konsekwencje jak się nie ma prawa do zasiłku (ja nie mam). Kurczę, czyli co? nie mogę na siebie donieść do US, bo wsiądzie na mnie UP? Chyba dostanę wrzodów i zostane w szarej strefie, niekoniecznie w tej kolejności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 |
Raczkowanie
|
Czy w druku VAT-R wybrałyście metodę kasową i rozliczanie kwartalne?
![]() |
#972 |
Raczkowanie
|
Witam ponieważ bardzo chciałabym założyć działalność gospodarczą wybieram się jutro na spotkanie do Urzędu Miasta w sprawie funduszy unijnych. Czy któraś z Was dostała może taką dotację będąc zatrudnioną na podsawie umowy o pracę? Nie wiem jeszcze jak wygląda taki wniosek ale pewnie trzeba coś wpisać na temat jaka kwota by nas interesowała. Ile Wy wpisywałyści mniej więcej. Proszę podzielcie się doświadczeniami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 |
Raczkowanie
|
KatiW poczytaj sobie wątek, sporo napisane jest na ten temat
![]()
![]() |
#974 |
Zadomowienie
|
Pojechałam do UP, żeby się dowiedzieć że mój wniosek odrzucono - pani powiedziała że uzasadnienie dostanę w liście poleconym. Mam nadzieję że będzie konkretnie i że dojdzie przed terminem składania kolejnego wniosku, bo pal sześć jeśli się znaleźli lepsi (skłamię jeśli powiem że sie tego nie spodziewałam), ale może walnęłam jakiegos babola czy coś. Fajnie by było wiedzieć.
BTW to chore że nie da się tego załatwic przez telefon, zmarnowałam jakieś trzy godziny na dojazd. Spokojnie bym parę kolczyków wyplotła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Rozeznanie
|
witam wszystkie biznesmenki (obecne i przyszle)
Czesc z was brala, badz stara sie o dotacje z UP z funduszu EFS na rozpoczecie wlasnej dzialanosci. Wczoraj przeszlem sie do UP i wziolem wniosek. Wieczorem przeczytalem sobie regulamin przyznawania i wszystko ladnie, dopóki nie doszlem do paragrafu numer 5, czy na co nie mozna wydac pieniazkow. Rozumiem ze nie mozna na oplaty, remont lokalu czyreklame...ale pkt 6 mnie zaniepokoil: Środki współfinansowane z Europejskiego Funduszu Społecznego na podjęcie działalności gospodarczej nie mogą być wykorzystane na: [...] 6) zakup środków do produkcji, towarów do handlu i usług oraz materiałów eksploatacyjnych; [...] Wy bierzecie kase na bizuterie, i glownie kase potrzebujecie na kase, narzedzia no i na koraliki i polfabrykaty. ale zgodnie z tym pkt na te ostatnie nie mozna wydac kasy. to tak jak by ktos otwieral zaklad szklarski a nie mogl kupic szkla... Jak wy to rozwiazujecie?a moze u was wogle sa inne zasady, w co troche watpie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
U mnie można było część pieniędzy przeznaczyć na materiały - miałam w biznesplanie w sumie 7000 na to. Ale to była mniejszość. Z punktu widzenia biżuteryjki jeszcze mnóstwo innych rzeczy można kupić - np. wypasiony sprzęt fotograficzny, komputer, programy graficzne jakieś narzędzia typu palniki, szlifierki i inne cuda niewidy. Ja żałuję, że dopiero teraz po fakcie przychodzą mi do głowy niektóre rzeczy, bo np. kupiłabym poza Photoshopem jeszcze Illustratora, kupiłabym, tą taką szlifierkę/polerkę ultradźwiękową, żeby nie polerować ręcznie prac, i jeszcze mnóstwo innych rzeczy, które w trakcie pisania bieznesplanu nie przyszły mi do głowy, a teraz to mi kasy na nie żal ;-). Tak więc wydaje mi się, że te materiały to nie taki znowu problem, bo potrzeba mnóstwo innych rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 |
Zadomowienie
|
W każdym up są inne zasady. U mnie, tak jak u Ciebie, nie można za pieniądze z up kupić żadnych towarów ani materiałów. W sumie można kupić tylko środki trwałe, a i to z pewnymi wyłączeniami. Jedyne wyjście to wkład własny.
![]() |
![]() |
#978 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W niektórych UP właśnie nie da rady kupić materiałow z których się wykonuje biżu( właśnie koralików itp.) a w niektórych mozna wydać jakis tam procent To jest Polska właśnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 |
Rozeznanie
|
jutro sie przejde do pupy i sie popytam. bo jak przeczytalem ten paragraf regulaminu to doszlem do wniosku ze ta dotacja to taki pic na wode bo malo ktorego bezrobotnego stac na wklad wlasny w material, gdzie w wiekszosci branz jest to minimum kilka tysiecy....
edit: a w sasiednim powiecie: Powiatowy Urząd Pracy w Lwówku Śląskim informuje, iŜ w roku 2010 staŜe, szkolenia oraz jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej realizowane środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki „Nareszcie My” będą przeznaczone dla osób bezrobotnych powyŜej 45 roku Ŝycia oraz dla osób niepełnosprawnych ( spełniających kryteria ustawowe). PowyŜsze wskaźniki wynikają z wymogów Instytucji Pośredniczącej i będą obowiązywać do czasu wypełnienia wymaganego poziomu załoŜonego w projekcie. Edytowane przez jaku Czas edycji: 2010-03-17 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Raczkowanie
|
Każdy powiat ma chyba inny regulamin.Ja wpisałam m. in. towar i reklamę i właśnie przyznano mi pieniązki
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Zadomowienie
|
to ja sie pochwale, ze od dzis mam wpis
![]() co prawda bez dotacji, ale ZUS mnie mile zaskoczyl bo okazalo sie ze skladka odpada nie przy 1800 brutto na etacie a 1300, wiec zostaje tylko zdrowotne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Zadomowienie
|
wszystkim dzikuje za cieple slowa
![]() EDG wypelnilam na miejscu - chcialam tylko sie o cos spytac a pan wypelnil ze mna caly wniosek (rozbawilo mnie jak podawal PKD z pamieci ![]() ![]() ZUS i Vat bede musiala wypelnic w domu i wyslac do innej miejscowosci, ale to dlatego ze tu nie chcialam miec "siedziby firmy", za to obok byly panie z Zus i US, ktorym nie moglam zlozyc wnioskow, ale i tak byly bardzo pomocne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie do doświadczonych wyjadaczek - mam fakturę, na której jest źle obliczony VAT (zawyżony). Czy mogę ją wprowadzić czy raczej spisać na starty? Dodam, że (przynajmniej na ten moment) nie mam możliwości skontaktowania się ze sprzedawcą i poprawienia faktury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#988 |
www.dulcedo.pl
|
Możesz wystawić ty fakturę korygująca i przesłać wystawiającemu.
![]() |
#989 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#990 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w czwartek ide na spotkanie w tej sprawie i sie dowiem co tam chca, bo za kazdym razem jak czytam regulamin, to dochodze do wniosku ze nowych to rzeczy zabraniaja kupic ;/... A jak dziewczyna zobaczyla wniosek to stwierdzila ze ona by go nie wypelnila .... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:46.